Dodaj do ulubionych

plan wesela

20.09.11, 23:18
Dziewczyny poradźcie,
Pewnie ten temat przewijał się setki razy, ale proszę pomóżcie! Za niecałe cztery tygodnie wesele, a pani w restauracji w ogóle nie wykazała inicjatywy kiedy spytaliśmy ją o pomoc w planowaniu wesela krok po kroku. Bo przecież skąd mam wiedzieć jak to się robi jeśli planuje to pierwszy i ostatni raz w życiu? Jak to było/ będzie w Waszym wypadku? Nie chodzi mi układanie menu, ale o ilość kolacji przy weselu, które zacznie się o 17:00 a skończy się o 4:00. W jakiej odległości czasowej podawać posiłki? Przewidujemy na jedną z ciepłych kolacji udziec. Kiedy podziękowania dla Rodziców i inne tego typu atrakcje? I kość niezgody miedzy mną a N: kiedy podać tort? Ja się upieram żeby tort był po pierwszym obiedzie ( po najbardziej uroczystym obiedzie najbardziej uroczysty deser), natomiast N się upiera zeby tort był o 21:00 "bo tak ludzie robią". Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • mojetwojenasze Re: plan wesela 21.09.11, 07:24
      To ja może zacznę od tortu. Byłem na wielu weselach i nie spotkałem się z tortem o godz. 21, a właśnie po obiedzie jako główny deser. Możliwe, że zależy to od regionu, w którym pracuję.

Jeżeli chodzi o posiłki to, hmm... startujesz obiadem o godz. 17:00, więc w międzyczasie będzie tort i inne tego typu rzeczy, więc ludzie zgłodnieją w granicach 21:00, a później następne koło północy. Później ludzie już nie myślą o jedzeniu. Cały czas na stole będzie zimna płyta, więc ludzie nie padną z głodu smile

Podziękowania dla rodziców najlepiej po północy, po oczepinach (o ile u Was się takowe praktykuje).

A inne atrakcje to już najlepiej pytaj zespół, który będzie u Ciebie grał, bo pewnie mają doświadczenie w temacie i podpowiedzą co i kiedy.
      • angazetka Re: plan wesela 21.09.11, 10:42
        > To ja może zacznę od tortu. Byłem na wielu weselach i nie spotkałem się z torte
        > m o godz. 21, a właśnie po obiedzie jako główny deser

Co region, to zwyczaj. U mnie normą jest tort o północy, po oczepinach.
        • bobralus Re: plan wesela 21.09.11, 11:15
          po obiedzie najlepszy jest lekki deser niezbyt mączny - delikatny sernik, deser lodowy, tiramisu, mus czekoladowy itd. Goście często nie jedzą nic od rana, wcinają pierwszy posiłek i żeby nie zrobiło im się za ciężko jak za świątecznym stołem, gdzie zupę i drugie danie zagryza się babką piaskową i plackiem drożdżowym, lepiej jest podać jedynie coś na "zmianę smaku".

Tortu o północy ja na ogół nie mam ochoty jeść. Faktycznie wczesny wieczór wydaje się najsensowniejszy, bo ludzie są jeszcze w miarę najedzeni głównym posiłkiem, więc nie rzucają się na szwedzki stół, ale chętnie by już coś przekąsili, do tego słodki deser pomoże organizmowi w gospodarce alkoholowej (będzie łatwiej go spalaćsmile. Pamiętaj, że głód to najlepsza przyprawa!
    • madzirek85 Re: plan wesela 21.09.11, 08:42
      pierwsze słyszę aby tort był tak wcześnie... Robisz normalne długie wesele więc u nas zawsze tort jest po oczepinach ewentualnie tort je zaczyna. o godz 0:00. jeśli chodzi o jedzenie to zależy ile masz ciepłych dań wśród znajomych są co 2-3 godz. Standardem jest barszcz czerwony z uszkami o 2.00 smile
      • hhtp Re: plan wesela 21.09.11, 09:05
        A u mnie tort był właśnie o 21. Nie chcieliśmy dawać go zaraz po obiedzie, bo przecież wtedy każdy jadł już jakieś ciasta, ani też po oczepinach, gdyż za późno i mało kto za słodkości się bierze. A tak wszyscy tort zjedli wink
    • deszcz.ryb Re: plan wesela 21.09.11, 09:22
      Te rzeczy o które pytasz, możesz ustalić nawet 3 dni przed weselem, więc się tak nie przejmuj. Najlepiej złapać tą panią z restauracji, posadzić ją przy stole, wyciągnąć listę z pytaniami i nie bać się, i pytać! To jej praca, żeby wam odpowiedzieć.

My mieliśmy tort o północy przed oczepinami, ale 21 to też dobra pora. Ludzie przyjadą głodni z kościoła, rzucą się na ten pierwszy obiad i nie będą mieli już ochoty na tort.
      • hanna26 Re: plan wesela 21.09.11, 09:33
        Zgadzam się całkowicie z Twoim N. Posłuchaj go. Nie dlatego, że "tak robią ludzie", ale dlatego, że tort zaraz po obiedzie to pomysł mówiąc najdelikatniej nie najlepszy. Ludzie będą najedzeni po obiedzie, kto w takiej chwili jeszcze myśli o torcie? Zresztą tort to niemal klu programu. Jedna z większych atrakcji. Wystrzelicie ją zaraz po obiedzie, większość niewiele zje, co najmniej połowa zostanie na talerzykach. A ciasta na stołach? Przestaną być już atrakcyjne.
        • madziorek889 Re: plan wesela 21.09.11, 09:51
          Ja też uważam ze twój N ma racje ludzie do 17 beda juz głodni więć "rzucą" się na obiad nim sie najedzą i nie beda w stanie zjesc od razu tortu a uważam ze 21-22 to jest odpowiednia pora na tort sama tak planuję
          • sposobuzycia Re: plan wesela 21.09.11, 13:28
            U nas będzie ok. północy.
            • renatkam Re: plan wesela 21.09.11, 18:02
              W naszych stronach robiony jest tuż przed oczepinami smile A więc twoja godzina 21 też będzie dobra smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka