Dodaj do ulubionych

Pytanie do dziewczyn z Trójmiasta

17.04.12, 12:22
Witajcie
forum podczytuję od dwóch lat, od czasu kiedy organizowałyśmy ślub siostry.
Mam nadzieję, że watek nie zostanie potraktowany jako spam czy też kryptoreklama, bo nie takie jest założenie.
Otóż - stoję teraz przed dylematem wyboru biura (moja działalność "macierzysta" to projektowanie wnętrz, jednak zorientowałam się, ze mam wokół siebie, wśród najbliższych znajomych, sporo osób związanych z branżą ślubną. Dwóch bardzo dobrych fotografów, dwie świetne makijażystki, uzdolnioną florystkę, koleżanka ma odrestaurowanego pięknie klasycznego jaguara, którego chce wynajmować na śluby, ale nie ma czasu się zająć marketingową stroną przedsięwzięcia...
Zaświtał mi pomysł, że może mogłabym wynająć większe biuro (myślałam o mieszkaniu w śródmieściu, klimatycznym, trzypokojowym) i w jednym pokoju mieć swoją pracownię projektowa, a w drugim zrobić coś w rodzaju agencji usług ślubnych. Nie tyle wedding planning, bo nie wiem czy dałabym radę pociągnąć to czasowo, ale właśnie takie miejsce gdzie dziewczyny mogą przyjść, przejrzeć portfolia trójmiejskich fotografów, makijażystów, florystów, być może poszerzyłabym w przyszłości o wypożyczalnię sukien - mam żyłkę łowiecką i wyszukuję cacka za niewielką cenę. Tak żeby w miłej atmosferze, przy kawie, poszukać sobie odpowiadających wykonawców, móc się z nimi tam spotkać, no i móc targować upusty za pakiet (makijaż+fotograf+florystyka+auto)....
Dla mnie koszt jest średnio-duży - musiałabym wynająć większe biuro i wyposażyć ten salonik tak, żeby chciało się w nim spędzić trochę czasu. Zakładam, że mój zarobek pochodziłby z prowizji od wykonawców. Korzyść dla par młodych - wszystko w jednym miejscu, ale za cenę nieporównywalnie niższą niż usługa organizacji ślubu.
Pytanie - czy byłybyście zainteresowane czymś takim? Szczególnie zależy mi na opiniach dziewczyn z Trójmiasta, z tego co zorientowałam się czytając pobieżnie posty jest tu nawet dziewczyna która zajmowała się organizacją ślubów profesjonalnie.
Muszę zadecydować wkrótce czy iść w tym kierunku, czy też temat odpuścić i tylko na pracownię swoją projektowa szukać miejscówki.
Obserwuj wątek
    • sushi_girl Re: Pytanie do dziewczyn z Trójmiasta 17.04.12, 13:08
      Wywołana do tablicy - pewnie chodzi o mnie bo i z Trójmiasta i byla weddinplannerka smile

Myślę, że gnerelanie jest potrzeba takich usług, ale nie wiem czy w takiej formie.
      Podobnie działa Arttrend w Oliwie, mają suknie, pracownie dekoratorską i florystyczną, polecają fotografów itp. Ale wydaje mi się, że to zawsze jest przy okazji czegoś innego, że nie idziesz do nich bo mają wszystko tylko idziesz do nich by zrobili dekoracje, a przy okazji wynajmiesz też samochód.

Do tego głównymi klientami takich pakietów są z mojego doświadczenia ludzie mieszkający poza Polską i im nie robi czy mogą napić się tam u Ciebie kawki smile tylko czy rzeczywiście mogą wszystko załatwić za jednym zamachem przy swoich rzadkich i krótkich wizytach.
      • seidthe Re: Pytanie do dziewczyn z Trójmiasta 17.04.12, 19:50
        Dziękuję za odpowiedź sushi girl smile
        No na tym koncept miałby polegać, żeby było w jednym miejscu zebrane, ale bez planningu. Kawka to taki side benefit, zważywszy że najprawdopodobniej będę tam przesiadywać w pokoju obok, dłubiąc w projektach.Na takiej zasadzie działają agencje marketingowe, z którymi miałam swego czasu styczność (graficy, foto, trochę modelek, być może jakiś copywriter) - również nie jako agencja reklamowa, tylko taki nazwijmy to "supermarket", gdzie oferty są wyłożone, a zainteresowany komponuje swój własny koszyk.
        Ja wiem że w dobie internetu każdy może to sobie zorganizować zdalnie (my tak robiłyśmy u siostry), ale wiele osób ma potrzebę spotkania, pogadania, sprawdzenia czy jest "chemia". I to byłaby taka platforma.

Cały czas rozważam, nie bardzo mogę sobie finansowo pozwolić na strzał kulą w płot, stąd moje pytanie na forum.

Jeśli chciałabyś/mogłabyś napisać mi (oczywiście na priv) dlaczego już nie zajmujesz się tą branżą, to byłoby dla mnie również bardzo cenną wskazówką.
        • listopadowka2008bis Re: Pytanie do dziewczyn z Trójmiasta 17.04.12, 23:55
          Nie planuje slubu, ale lubie od czasu do czasu wpadac na to forum wink Jako mieszkanka 3city czuje sie wywolana do odpowiedzi wink
          Nie sadze, zeby mix 2w1 byl akurat dobry. Ja, chcac u Ciebie zaprojektowac sobie wnetrze i idac do Twojego biura, chce czuc, ze cala uwaga jest skierowana na to przedsiewziecie. Uwazam polaczenie tych dwoch biznesow za nieszczegolnie trafione.
          Gdybys w swoim biurze projektowym zrobila obok/razem showroom przedmiotow sluzacych do dekoracji/wyposazenia wnetrz etc. , to co innego smile
          • seidthe Re: Pytanie do dziewczyn z Trójmiasta 18.04.12, 00:27
            Dzięki za cenną uwagę smile
            • sushi_girl Re: Pytanie do dziewczyn z Trójmiasta 18.04.12, 12:40
              Ja myślałam o tym dziś i chyba też jednak uważam, że to nie super pomysł. I zgadzam się z opinią powyżej.
              A zrezygnowałam z weddingplanningu bo dużo lepiej czuję się w pracy zespołowej (bo tu byłam jednak sama na placu boju tongue_out) i miałam fajną ofertę pracy, w której obecnie się reazlizuję. Cechy wedding plannera bardzo jednak mi się w życiu przydają.
              • seidthe Re: Pytanie do dziewczyn z Trójmiasta 18.04.12, 21:51
                Dzięki i Tobie Sushi smile Muszę przemyśleć, wziąć na spokojnie wszystkie za i przeciw - intuicja podpowiada mi ze mogłoby wypalić, ale nie bardzo mogę sobie pozwolić na kierowanie się wyłącznie intuicja, więc Wasze "kubełki zimnej" bardzo przydatne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka