Dodaj do ulubionych

Podziękowania dla gości - drobne upominki :)

10.05.12, 13:09
Rzadko bywam na weselach, a jeśli nawet bywałam to nie spotykałam się ze zwyczajem mini upominków dla gości. Wczoraj całkiem przypadkowo, osoba do której na wesele się wybieram powiedziała, że chce przygotować rafaello w ozdobnych torebeczkach. Jako, że na jesieni i ja mam swoją uroczystość, zaczęłam się nad tym zastanawiać.

Czy Wy również macie w planach organizowanie takich upominków? Macie już jakieś konkretne plany jak to ma wyglądać? Podzielcie się opiniami i pomysłami.

Pozdrawiam
L.
Obserwuj wątek
    • sushi_girl Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 10.05.12, 14:17
      Byłam na weselu gdzie były cukierki-landrynki, na innym kilka krówek w woreczku z organzy, a jeszcze na innym dżem zrobiony przez parę młodą.
      Generalnie nie lubię tego zwyczaju (nie wiem czemu, po prostu nie lubię), ale jeżeli mialabym wybierać to myślę, że fajnie jeśli to jest coś osobistego (jak ten dżem) niż coś ze sklepu z drobiazgami ślubnymi.
      Słyszałam że nowi Państwo Miodowscy dawali małe miodki. A znajomi znajomych zawinęli czekolady w swojej zdjęcia z dzieciństwa np.
    • too Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 10.05.12, 16:08
      też nie lubię tego zwyczaju, zresztą denerwują mnie strasznie te okołoweselne uprzejmości: najpierw ja zapraszam, muszę przyjść osobiście, z ciastem, a potem jeszcze za to dziękuję, że raczył przybyć tongue_out
      jak dla mnie wystarczającą uprzejmością z mojej strony jest że kogoś zapraszam, a ze strony gościa-że przychodzi.

osobiście nie mam nic takiego w planach - i tak już dużo tych weselnych wydatków, moja mama i przyszła teściowa upierają się żeby gościom rozdać ciasto w jakichś ładnych pudełkach - też nie jestem fanką, ale niech już będzie tongue_out
    • bukfa Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 10.05.12, 20:38
      Mi sie tez nei podaba ten zwyczaj (chyba amerykanski?)
      No bo na co mi landrynka czy rafaello?? Albo jeszcze gorzej jakas gustowna "pamiatka"-bibelot?
      Wedlug mnie to marnotrawstwo i troche bezguscie. No chyba ze wlasnie cos takiego wlasnej roboty. Rozumiem ze niektorym sie podoba ten zwyczaj, ale ja osobiscie jako gosc nie mam potrzeby brania nieczego na wynos z wesela wink
    • tivee Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 10.05.12, 23:41
      Ja spotkałam się z takim zwyczajem, że pod kościołem, gdy składane były życzenia i dawało sie kwiaty (opcjonalnie coś zamiast nich) ktoś przy parze młodych rozdawał ładnie zapakowane cukierki. Tylko, że z tymi życzeniami pod kościołem jest różnie: albo składają je wszyscy goście (bez kopert) albo tylko ci zaproszeni na ślub.
      Na koniec 1 lub 2 dnia rozdawane przy wyjściu są ciasta, niektórzy młodzi dają też wódkę ( ale to b. rzadko).

Byłam też na weselu gdzie panowało ogólne rozdawnictwo:
      - wszyscy składali zyczenia pod kościołem i otrzymywali cukierki;
      - przy dawaniu kopert ok północy panowie otrzymywali malutką buteleczkę wódki, panie zaś nalewki, a dzieci czekoladę;
      - po weselu goście dostali ciasto i 0,5 weselnej.
      O koszty lepiej nie pytac.
    • niebieski_lisek Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 07:42
      Ja będąc gościem bardzo lubię otrzymywać ciasto na pożegnanie. Nie jest to ciasto z wesela (to, które zostało), tylko specjalnie przygotowane, zapakowane wypieki. Pewnie sama też coś takiego zrobię, chociaż są to spore koszty. Kiedyś dostałam do takiego zestawu wódkę - to już jest dla mnie za dużo i tego u siebie praktykować nie będę. Wręczanie cukierków czy migdałów - moim zdaniem - to niepotrzebne koszty bo taki zestaw w porównaniu ze słodkościami na weselu to żadna frajda, więc lepiej pieniądze wydane na coś takiego lepiej przesunąć do innej pozycji w budżecie.
    • bea-luz Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 07:52
      U nas było tradycyjnie, tj. goście dostawali ciasto w ozdobnych pudełkach. Z upominkami w postaci kilku migdałków czy rafaello spotkałam się tylko w internecie. Na żadnym weselu, na którym byłam tego nie było.
    • justinea2768 Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 14:05
      Ja ostatnio bylam na weselu gdzie para mloda dawała goscią upominki w postaci aniolków tzw 3D one sa niedrogie bo na allegro koszuja 1.19 z organza. bardzo mi sie spodobaly.
    • kaga9 Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 16:45
      Szczerze mówiąc, zbędny wydatek; podejrzewam, że nieproporcjonalnie drogi w stosunku do, ekhm, mocy rażeniawink. Miły gest, ale zbędny i, że tak bezczelnie wyznam, jako gość wolałabym dostać ciasto (choć nie nalegamwink). Natomiast wszelkim kurzołapom typu aniołki mówię stanowcze nie, podejrzewam, że "zapomniałabym" wziąć. I to byłby jeszcze bardziej zbędny wydatek dla PM.
    • jagoda_pl Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 19:43
      Może zabrzmi to okropnie, ale mam wrażenie, że jest to kolejna rzecz, o którą martwią się państwo młodzi, a goście mają w... poważaniuwink

Jakieś słodycze/alkohol jeszcze przejdą, ale "bibeloty" mnie denerwują (nie lubię takich rzeczy). Znajomi kiedyś wysłali nam nawet specjalne coś a la zaproszenie z podziękowaniami - że też im się chciałowink
      • sajolina Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 20:55
        Może zabrzmi to okropnie, ale mam wrażenie, że jest to kolejna rzecz, o którą martwią się państwo młodzi, a goście mają w... poważaniuwink

Dokładnie. Mnie takie popierdółki w stylu gipsowych aniołków bardziej irytują niż cieszą, bo co z tym potem zrobić, wyrzucić głupio, a żeby trzymać, to szkoda miejsca. Prezent w postaci jednego rafaello zapakowanego w cośtam i położonego na talerzyku jest jakiś taki śmieszny, niby wielkie halo, a tu jedno rafaello.........

Ucieszyłabym się natomiast z małych miodków czy dżemów, ale nie uważam, żeby były konieczne. Na naszym ślubie pod kościołem rozdawane były cukierki czekoladowe ( luzem z koszyczka, bez jednostkowych opakowań) - przygotowaliśmy je dla dzieci, ale cieszyły się powodzeniem wśród wszystkich gości i zostały wyjedzone do ostatniegosmile
        • deszcz.ryb Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 21:13
          >Prezent w postaci jednego rafaello zapakowanego w cośtam i położoneg
          > o na talerzyku jest jakiś taki śmieszny, niby wielkie halo, a tu jedno rafaello

surprised A ja myślałam, że każdy gość dostaje chociaż paczuszkę rafaello. Ale JEDNO? To jakieś kpiny z gości? big_grin
          • ilekobietamalat Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 22:25
            bylismy kiedys na weselu gdzie wlasnie kazdy dostawal jedno rafaello zapakowane w woreczek;> to moim zdaniem wygladalo smiesznie.
            natomiast sam pomysł jakiegos drobiazgu dla kazdego goscia wydaje mi sie fajny. ot takie male cos co cieszy i nie wierze w opowiesci ze gosci to nie rusza, kazdy lubi dostac cos w prezencie, nawet jak jest to 5 na krzyz migdalowwink tylko niech to bedzie ladne, a nie cukierek w papierku upchniety w kolejne opakowanie..

u nas beda dorbiazgi dla gosci, idealnie wpasowuja sie w klimat i kolorystyke imprezy. calosc dla wszystkich gosci kosztowala nas ok. 150zl, wiec nie jest to jakis super wydatek, a wydaje mi sie ze to jest fajne, nawet jesli na tych 50 gosci, tylko 5 sie usmiechnie z tego powodusmile
            • deszcz.ryb Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 12.05.12, 07:42
              >nie wierze w opowiesci ze gosci to nie rusza, ka
              > zdy lubi dostac cos w prezencie, nawet jak jest to 5 na krzyz migdalowwink

Prezent to jednak powinno być coś konkretnego, a nie jak piszesz 5 migdałów na krzyż. Gdybym dostała taką paczuszkę z cukierkiem/kilkoma cukierkami to nie pomyślałabym sobie najlepiej o obdarowującym. "Masz i odczep się". Naprawdę lepiej nic nie dawać.

> u nas beda dorbiazgi dla gosci, idealnie wpasowuja sie w klimat i kolorystyke i
              > mprezy. calosc dla wszystkich gosci kosztowala nas ok. 150zl, wiec nie jest to
              > jakis super wydatek, a wydaje mi sie ze to jest fajne, nawet jesli na tych 50 g
              > osci, tylko 5 sie usmiechnie z tego powodusmile

Aż się boję zapytać, co takiego super kupiłaś każdemu za 3 złote. Za tyle nawet porządnej czekolady się nie kupi. uncertain 5 gości się uśmiechnie a reszta pomyśli sobie "jakieś kpiny sobie robią czy co?". Lepiej zrezygnuj z "prezencików" i daj każdemu ciasto.
              • ilekobietamalat Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 19:05
                deszcz.ryb po przeczytaniu twojej wypowiedzi bardzo ci wspolczuje. serio, podejscie ze za 3zl nic milego czlowiekowi nie mozna sprawic, oraz ze jak upominek to musi byc cos konkretnego, ze musi byc tego duzo, albo przynajmniej drogo to strasznie smutne podejscie jest.

na szczecie nie mam wsrod swoich bliskich i znajomych takich osob jak ty.
                • deszcz.ryb Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 07:31
                  ilekobietamalat napisała:

> deszcz.ryb po przeczytaniu twojej wypowiedzi bardzo ci wspolczuje. serio, podej
                  > scie ze za 3zl nic milego czlowiekowi nie mozna sprawic, oraz ze jak upominek t
                  > o musi byc cos konkretnego, ze musi byc tego duzo, albo przynajmniej drogo to s
                  > trasznie smutne podejscie jest.

Dobrze. To wreszcie NAPISZ, CO takiego cudownego kupiłaś swoim gościom za trzy złote od łebka? Bo ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że to było cokolwiek sensownego - wg. mnie - bo ja naprawdę nie lubię takich durnostojek w rodzaju gipsowych/porcelanowych aniołków czy słoników, magnesów na lodówkę ze zdjęciem młodej pary [też wolałabym ten z kotami tongue_out ] czy paru [!] czekoladek. Problem z takimi prezentami jest taki, że KAŻDY sobie może to sprawić, bo jest tanie i ogólnie dostępne. Tylko nie każdy takie rzeczy lubi. A dawanie jakiegoś badziewia za 3 złote to kpina z gości, w stylu "ulegliśmy głupiemu zwyczajowi na rozdawanie prezentów po weselu, więc macie i odczepcie się".

> na szczecie nie mam wsrod swoich bliskich i znajomych takich osob jak ty.

Moim zdaniem masz, tylko oni taktownie w życiu ci tego nie powiedzą, a raczej po cichu "zgubią" prezent.
                  • ilekobietamalat Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 11:00
                    czy ja mowie ze to jest cudowne niewiadomoco? to jest krotka kartka z podziekowaniem, oraz ladnie zapakowane kilka cukierkow. nie mowie ze to jest jakiec cudo na kiju, jedynie ze moim zdaniem to jest mily gest.
                    nie wiem dlaczego uwzielas sie na teorie ze prezent to musi byc cos duzego, drogiego,albo przynajmniej takiego czego sami sobie nie mozemy sprawic.
                    nie lubisz dostac lizaka, ot tak, bo kolezanka akurat pomyslala o tobie bedac w sklepie?
                    ja lubie, dla mnie to jest strasznie fajne i mile zawsze. i nie, nie robie tego na odczepnego, bo taka moda.

nawet jesli trzymac sie twojej teorii ze mam znajomych ktorzy zle o tym pomysla, to powiem ci ze i tak mam frajde przygotowujac takie upominkismile
        • apolonija Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 11.05.12, 22:45
          Bardzo podoba mi się pomysł z miodkami/dżemami, zwłaszcza, jeśli w ogóle cała impreza byłaby powiązana tematycznie.
          Mimo to nie zaryzykowałabym chyba - obawiam się że części gości na widok takiego prezentu mogłaby deczko szczęka opaść ze zdziwienia big_grin

• agniesiek Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 12.05.12, 10:28
      Ja te upominki uważam za bardzo miły gest i też je mieliśmy. Ze względu na porę roku wybraliśmy migdały w cukrze (typowy upominek włoski), bo czekoladki (chciałam coś ze Słodkiej Manufaktury Leona) mogłyby się gościom rozpłynąć i więcej byłoby z tego szkód niż korzyści. Migdały (po 5) spakowane były w organzowe torebeczki. Trwałą częścią upominku były magnesiki na lodówkę - były dwa wzory, bo spora część gości przychodziła parami, żeby im się nie powtarzały. jeden z nami, a drugi z naszymi kotkami. Całość zapakowana była w satynową torebeczkę. Koszt całości wyniósł jakoś mniej niż 5zł za sztukę chyba, mniej niż paczki z ciastami rozdawane czasem na weselach.
      Zaraz zobaczę, czy mam gdzieś pod ręką zdjęcia tych prezencików...
      A magnesiki były fajnym pomysłem, teraz w każdym domu naszych znajomych i rodziny wiszą smile No, chyba, że ktoś ma zabudowaną lodówkę.
      Aha, jeszcze był kartonik z podziękowaniem, który wydrukowałam przy okazji drukowania winietek.

https://lh5.googleusercontent.com/-JBZllBx9KEk/Tf-1YA7JEYI/AAAAAAAACx4/H8WVn1KyZWs/s640/DSC_0291.JPG

https://lh6.googleusercontent.com/-BPz26JbgGq8/TgNp_DBuo4I/AAAAAAAACzA/4N0mtaJwNOE/s640/DSC_0172.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-MywuFt-hXyQ/TgtPMQ-uTvI/AAAAAAAAC5A/cJVENXXopmk/s1024/DSC_0314.JPG
      • arbuzunia Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 12:14
        agniesiek napisała:

> Trwałą częścią upominku były magnesiki na lodówkę - były dwa wzory, bo
        > spora część gości przychodziła parami, żeby im się nie powtarzały. jeden z nam
        > i, a drugi z naszymi kotkami.
        .
        > A magnesiki były fajnym pomysłem, teraz w każdym domu naszych znajomych i rodzi
        > ny wiszą smile No, chyba, że ktoś ma zabudowaną lodówkę.

Naprawdę Wasi znajomi na lodówkach powiesili Wasze zdjęcie i koty?!

Bez urazy dla Ciebie, ale moim zdaniem właśnie upominki ze zdjęciem/grawerem/inicjałami pary młodej są w najgorszym guście.
        • deszcz.ryb Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 13:38
          > Bez urazy dla Ciebie, ale moim zdaniem właśnie upominki ze zdjęciem/grawerem/in
          > icjałami pary młodej są w najgorszym guście.

Zgadzam się. Takie niefajne te prezenty - pięć cukierków i zdjęcia młodej pary i ich kotów [chociaż koty jeszcze ujdą]. Na zdjęcie młodej pary chętnie popatrzą sobie tylko rodzice i dziadkowie.

Ciągle uważam, że lepiej nic nie dawać [przecież nie ma takiego obowiązku! to tylko jakiś głupi zwyczaj] niż dać byle co w stylu "macie i popatrzcie, jacy jesteśmy piękni".
          • nat10 Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 14:02
            Zwyczaj przybył z Włoch.Tam 5 migdałów coś tam symbolizuje.
            • deszcz.ryb Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 16:19
              nat10 napisał:

> Zwyczaj przybył z Włoch.Tam 5 migdałów coś tam symbolizuje.

Ale u nas nic nie symbolizuje a 5 cukierków budzi uczucia takie, jakie wcześniej opisałam.
          • maddy_m Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 14:17
            A ja uważam, że to przesłodkie. Taki osobisty, drobny upominek. Właśnie fajnie, że zdjęcie, że kociaki - to takie indywidualne (a nie jakieś tam gipsowe pamiątki).

Dla kogoś obcego to może jest nic ciekawego, ale chyba nie chodzicie na wesela obcych osób? Gdybym ja otrzymała na weselu przyjaciół taki upominek to byłoby mi przemiło. Zachowałabym takie zdjęcie na pamiątkę, po latach wspaniale byłoby na niego popatrzeć, przywołać miłe chwile. A migdały są smaczne smile
            • sajolina Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 15:46
              Magnes ze zdjęciem PM - ok, magnes z ich kotami - oj nieeeee....... . Jakoś nie wyobrażam sobie dać gościom w prezencie fotek naszego chomika, mimo tego, że jest uroczysmile Mz, lepiej nie dawać nic, niż dać coś, co nas lekko skompromituje i narazi na obśmianie jak megalomańskie podarunki (patrzcie jacy jesteśmy piękni i jak pięknie się kochamy) albo kiczowate durnostojki byleby tylko coś dać. Migdały są mi osobiście obojętne - ani to ładne, ani to smaczne. Mz, lepiej ustawić na sali kosz z porządnymi cukierkami/czekoladkami, żeby goście się sami częstowali, jak im przyjdzie ochota.

Owszem na wesela nie chodzi się do obcych ludzi (aczkolwiek OT bywają obcy), ale to nie oznacza, że każdy podziela pasje PM i ich fiksacje i chce mieć ich koty na lodówce..........
              • angazetka Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 16:59
                > Magnes ze zdjęciem PM - ok, magnes z ich kotami - oj nieeeee.......

No ja raczej powiesiłabym na lodówce magnesik z kotami (bo są zawsze cudne) niż z parą moich znajomych wink
                • kaga9 Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 21:18
                  angazetka napisała:
                  >
                  > No ja raczej powiesiłabym na lodówce magnesik z kotami (bo są zawsze cudne) niż
                  > z parą moich znajomych wink

Mam takie same odczuciabig_grin
                  • sajolina Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 21:23
                    Mnie sam magnes z kotami na lodówce nie przeszkadza, ale nie rozumiem idei dawania komuś magnesu ze swoimi kotami/innymi pupilami jako prezentu dla tego kogoś. Skoro to ma być prezent, to ja już wolę oglądać buźki znajomych.
                • agniesiek Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 13:08
                  Byli fani jednego i drugiego - wiem, że się wymieniali. Koty były pomyślane tez jako coś neutralnego, bo czasem słaby znaliśmy osoby towarzyszące naszych ludzi, więc założyliśmy, że oni nie będą nas chcieli na lodówce. Moja przyjaciółka natomiast wolała koty, bo koncept miłości ją przeraża big_grin
              • bukfa Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 21:24
                Moim zdaniem magnesy Agnieska sa slodkie jesli ktos lubi takie rzeczy. Ja np. nie znosze bibelotow, ozdobek, "pamiatek" itp. Na mojej lodowce widnieje zero magnesow, na polkach mam jedynie ksiazki, w ogole lubie minimalizm i wstyd przyznac, ale na weselach znajomych zwykle "zapominam" wziac podarunku (mieszkam w USA, wiec tu cos takiego jest prawie na kazdym weselu). Ucieszyloby mnie jedynie cos co sie zuzyje, np. artystyczne mydelko lub wyzej wspomniany miodek lub ciasto. Ale i to klopot, bo trzeba dzwigac do domu wink
            • jocelyn007 Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 13.05.12, 23:10
              maddy_m napisała:

> Dla kogoś obcego to może jest nic ciekawego, ale chyba nie chodzicie na wesela
              > obcych osób?

Jak to nie? Byłam co najmniej na pięciu weselach osób zupełnie mi nie znanych - wesela kolegów mojego chłopaka, albo wesela w jego rodzinie. Większości par młodych od czasu wesela nie widziałam ani razu. Po jednym weselu zostały mi "śliczne" aniołki, które najchętniej bym wywaliła, bo na co mi one. Chyba je zgubię przy przeprowadzce.

Dobry patent z "zapominaniem". Następnym razem, jak ktoś wpadnie na pomysł z durnymi prezentami, tak właśnie zrobię.
        • agniesiek Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 13:05
          Wszystkich jeszcze nie odwiedziliśmy od tego czasu, ale widziałam je na lodówkach rodziny i przyjaciół, chyba wszędzie, gdzie byłam. Jedna osoba (z zabudowaną lodówką) powiedziała, że dała je dziecku i ono przypięło w swoim pokoju. Więc chyba się akurat podobały NASZYM gościom. Oczywiście, każdy ma innych gości i ci goście mają inne upodobania. W końcu to przecież nasi najbliżsi ludzie, nie jest więc dziwne, że trafiłam w ich gust. Poza tym, jeśli lubimy się na tyle, że my ich zapraszamy na wesele, a oni zaproszenie przyjmują, to chyba nie jesteśmy dla nich jakąś obca parą z rysunku, więc nasze zdjęcie na lodówce ich cieszy, nie dlatego, że jesteśmy piękni (bo nie uważam, żebyśmy byli, trudno było mi znaleźć jakiekolwiek nadające się zdjęcie), ale dlatego, że nas lubią i przez to lubią na nas patrzeć wink
    • tivee Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 00:04
      Chciałabym jeszcze dodac odnośnie cukierków pod kościołem przy życzeniach, że czsami jest to przyjemna "przegryzka" na osłodę, bo zazwyczaj przed wyjściem na wesele mało co sie je, później przejazd, kościół, przejazd na salę także w między czasie dobrze przegryśc coś słodkiego. Sczególnie będzie to miłe dla dzieci.
      A zakup ok 4 kg cukierków nie jest tak duży jak przygotowanie miodków itp.

Przy okazji tematu zuważyłam, że dziewczyny na forum prezentują różne stanowiska. Jedne organizujące swoje śluby starają się dobrac wszystko tak aby jak najbardziej wszytko podobało się im i gościom poprzez przygotowywanie np. takich "gratisów". Poświęcają na to sporo czasu, przeglądaja internet, szukają porady, wykonują rózne rzeczy ręcznie by ten Ich dzień był cudowny, wymarzony, po ich myśli i wedle upodobań z uwzględnieniem dobra gości i chęcia sprawienia im przyjemności.
      Natomiast inna częśc dziewczyn jest anty to takich pomysłów, czyli ma nastawienie: A po co to wszystko? Ale obciach. Dajcie spobie spokój i tak tego nikt nie doceni. Gości to nie obchodzi. Itp. Ogólnie odradza (jeśli nie krytykuje) wszelkie pomysły, chyba, że post zakładają osoby znaczące na forum. wink

Są też osoby, które potrafią doradzic niezależnie od tego czy coś im się podoba czy nie, bez uważania swojego zdania za jedyne poprawne.

A ogólne motto podobno brzmi: to jest Wasz dzień, macie prawo zorganizowac go tak aby Wam sie podobał i nikt nie ma prawa nic narzucac.

• deszcz.ryb Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 07:40
        > Przy okazji tematu zuważyłam, że dziewczyny na forum prezentują różne stanowisk
        > a. Jedne organizujące swoje śluby starają się dobrac wszystko tak aby jak najb
        > ardziej wszytko podobało się im i gościom poprzez przygotowywanie np. takich "g
        > ratisów". Poświęcają na to sporo czasu, przeglądaja internet, szukają porady, w
        > ykonują rózne rzeczy ręcznie by ten Ich dzień był cudowny, wymarzony, po ich my
        > śli i wedle upodobań z uwzględnieniem dobra gości i chęcia sprawienia im przyje
        > mności.
        > Natomiast inna częśc dziewczyn jest anty to takich pomysłów, czyli ma nastawien
        > ie: A po co to wszystko? Ale obciach. Dajcie spobie spokój i tak tego nikt nie
        > doceni. Gości to nie obchodzi. Itp. Ogólnie odradza (jeśli nie krytykuje) wszel
        > kie pomysły, chyba, że post zakładają osoby znaczące na forum. wink
        >
        > Są też osoby, które potrafią doradzic niezależnie od tego czy coś im się podoba
        > czy nie, bez uważania swojego zdania za jedyne poprawne.
        >

Należę do drugiej grupy ale uważam, że moje wesele TEŻ było cudowne, wyjątkowe itp. Ja TEŻ się starałam, żeby wesele podobało się gościom [i bardzo się podobało!]. Pomimo tego, że obyło się bez rozdawania takich głupich prezencików, mimo, że nie wynajęliśmy samochodu i w ogóle obyliśmy się bez paru rzeczy, które niektórzy uważają za konieczne, żeby wesele się udało. Otóż - jako "doświadczona" PM wink - mogę stwierdzić, że NIE MA SENSU zajmować się takimi głupotkami, bo rzeczywiście - nikt na to nie zwraca uwagi. A to, czy wesele się uda, to to przede wszystkim zależy od: gości, zespołu, jedzenia i ew. sali, na której wesele się odbywa. I o to trzeba zadbać.

A poza tym nie podoba mi się twoja uwaga, że "krytykuję wszystko tylko nie to, co napiszą osoby znaczące na forum". KTO to są osoby znaczące na forum? Pytam poważnie, bo bywam tu raczej rzadko i jeszcze rzadziej komentuję - tylko w wątkach, w kórych mam ochotę. Więc nie snuj takich teorii spiskowych.
        • agniesiek Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 13:30
          nie wiem, kogo konkretnie masz na myśli pisząc, że NIKT na takie rzeczy nie zwraca uwagi. może swoich znajomych. na naszym weselu i po nim dużo osób mówiło nam, jak bardzo podobały im się różne rzeczy z kategorii tych, bez których można by się obejść. z instrukcji dojazdu zamieszczonych na stronie skorzystała chyba tylko moja (jedna) rodzina, ale byli zachwyceni, że zamieściłam mapki, bo mogli nawet taksówkarzowi powiedzieć, jak ma jechać - tak powiedzieli. a mnie to bardzo ucieszyło, nawet jeśli to przydało się tylko jednej grupie z iluś tam. podobnie z innymi szczegółami. ja zwracam uwagę na takie rzeczy i starałam się robić tak, żeby mi się podobało.
          • deszcz.ryb Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 15.05.12, 08:22
            Słuchaj, ale mapka to rzecz potrzebna - nie ma jej nawet co porównywać do kilku cukierków. I chyba nawet nie powinno się jej traktować jak "prezent".
            • agniesiek Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 21.05.12, 10:03
              nie chodzi mi o to, że mapka to prezent, tylko o to, że mapka i prezent to wg jednych 'niepotrzebne szczegóły', a wg mnie szczegóły składające się na całość i warte zachodu (wg mnie, mojego).
      • niebieski_lisek Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 11:30
        > Ogólnie odradza (jeśli nie krytykuje) wszelkie pomysły

Zauważ że w rozpoczynającym wątek poście znalazło się zdanie:

Czy Wy również macie w planach organizowanie takich upominków? Macie już jakieś konkretne plany jak to ma wyglądać? Podzielcie się opiniami i pomysłami.

Dlatego każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii bo po to jest właśnie forum - żeby poznać różne punkty widzenia. Nie ma o co się obrażać jeśli ktoś ma inne poglądy na dany temat.
        • tivee Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 17:58
          Nikt się nie obraża.
          A pomiędzy krytyką i narzucaniem swojego zdania a przedstawianiem swojego punktu widzenia i wyrażaniem opinii oraz podawaniem pomysłów jest jednak różnica.
          I nie chodziło mi tylko o ten wątek ani o konkretne osoby.
    • beatrix-kiddo Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 14.05.12, 10:00
      My nie mieliśmy ani upominków, ani nie dawaliśmy ciasta. Jakoś w ogóle nie przyszło nam to do głowy. Natomiast po weselu (w ciągu kilku dni) do wszystkich gości zadzwoniliśmy podziękować za to, że byli i za prezenty.
      Tak samo zrobiła moja kuzynka, która brała ślub kilka miesięcy przede mną - też żadnych upominków, natomiast potem uprzejmy telefon z podziękowaniami.
    • kajak75 Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 15.06.12, 20:01
      Zamiast aniołów czy innych durnostojek wolałbym dostać odbitki zdjęcia grupowego zrobionego po uroczystości.
    • cz.malgosia Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 23.06.12, 07:59
      A ja bede miec upominki i nie robie tego na sile, tylko dlatego, ze chce. Oboje z przyszlym mezem gotujemy i pieczemy z zamilowaniem i podziekowaniem beda wlasnie ciasteczka z wlasnego wypieku w ksztalcie aniolka/amorka
      www.ebay.de/itm/Ausstecher-Ausstechform-LIEBE-ENGEL-MIT-HERZ-gross?item=261031891099&cmd=ViewItem&_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D107660320597004909
      Aniolek stad, ze to bedzie tez motyw na slubie i weselu. Bedzie panowal taki niebiansko-chmurkowy nastroj wink
      Ciasteczka beda zapakowane w celofanowy woreczek i przewiazane rozowa wstazka z dolaczona karteczka z podziekowaniem.
    • seweriusz2 Re: Podziękowania dla gości - drobne upominki :) 30.06.12, 08:32
      upominek to dobry pomysł tylko jaki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka