Dodaj do ulubionych

Ślub cywilny poza USC

23.10.14, 18:11
Chcemy zorganizowac swój ślub poza USC, bo tam nie zmieszczą się nijak nasi goście. Czy jest tu ktoś kto organizował coś takiego? Chodzi mi przede wszystkim o koszty? W telewizji coś mówili, że od stycznia to będzie dozwolone przepisami, ale tez będzie kosztować aż dodatkowy 1000zł? Wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • kowalowa Re: Ślub cywilny poza USC 24.10.14, 12:06
      polecam stronę
      www.facebook.com/slubpozausc?fref=ts
    • quark_xpress Re: Ślub cywilny poza USC 28.10.14, 15:53
      Obecnie jest to opiniowane przez kierownika danego USC i od niego zalezy. Ja staralam sie zorganizowac taki slub we Wroclawiu i nie bylo problemu, trzeba tylko napisac podanie. Dodatkowych kosztow nie ma, ale urzednik moze poprosic o transport na uroczystosc. Nie wiem jak bedzie od stycznia, ale 1000 zl wydaje mi sie mocno zawyzona suma, biorac pod uwage obecne koszty slubu cywilnego.
    • onmytoes Re: Ślub cywilny poza USC 28.10.14, 16:35
      Ja miałam właśnie taki ślub poza urzędem w ubiegłą sobotę. Trzeba napisać podanie, uzasadnić dlaczego i decyzja należy do kierownika USC. Jest drobna dodatkowa opłata za sporządzenie protokołu.
      Od stycznia przyszłego roku przepisy się zmieniają i ślub poza urzędem będzie kosztować dodatkowe 1000zł. Tak nas poinformowała pani Kierownik USC.
      Może jeszcze zdążysz? wink
    • mellonez Re: Ślub cywilny poza USC 31.10.14, 09:34
      Jest duża szansa, że w 2015 będzie to łatwiejsze. Będziesz musiała pokryć koszty dojazdu urzędnika itp. Czy to wyniesie 1000zł to nie wiem, ale nie wydaje mi się. Jak to wygląda w tej chwili i co się ma zmienić możesz sobie przeczytać tu: sukniazwelonem.pl/formalnosci/slub-poza-usc.html
      • anikssa Re: Ślub cywilny poza USC 31.10.14, 11:25
        dzieki, mam nadzieję właśnie, że jakoś da sie tej opłaty uniknąć albo że przynajmniej będzie niższa wink
        • kol.3 Re: Ślub cywilny poza USC 31.10.14, 13:58
          Jeśli komuś zamarzy się ślub np. w wybranym pałacyku, dojdą koszty wynajmu sali w pałacyku i inne koszty temu towarzyszące. Razem może to być kwota znacząca.
          • anikssa Re: Ślub cywilny poza USC 31.10.14, 19:15
            jasne, wiadomo smile my chcemy zorganizować przy sali weselnej- wszystko już ugadane o ile uda się załatwić w USC smile
      • mellonez Re: Ślub cywilny poza USC 04.11.14, 12:41
        Najprawdopodobniej to będzie faktycznie 1000zł, o ile nic się nie zmieni. Będzie to dochód gminy, a taka wysokość ma nie tylko pokryć koszty dojazdu, ale także utrzymanie kolejnego urzędnika, bo w urzędzie zawsze ktoś musi "dyżurować", więc jak jeden ma jeździć na śluby, to na jego miejsce trzeba kogoś zatrudnić. Inna rzecz, że w skali całego przedsięwzięcia, ten 1000 zł za to, że macie ślub gdzie chcecie, to nie jest raczej tak dużo.

Zaprosicie 5 osób mniej, albo zrezygnujecie z filmowania wesela i wyjdzie na to samo wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka