dorcia-dd 30.12.04, 07:17 cześć wszystkim...ja z takim pytaniem...kochani może wiecie jakie papiery są mi potrzebne do ślubu cywilnego...co trzeba złożyć ...ile koszty wynosza?? plis...odpiszcie...pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdary Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:07 żeby zarezerwowac termin (najwczesniej 6 miesiecy przed slubem) musisz miec swiezy odpis aktu urodzenia z USC, pod który podlegał szpital, w którym sie urodziłaś. to kosztuje od 0 do 20 zł. idziecie z narzeczonym z aktami urodzenia i dowodami do USC wybranego, potem sie placi kolo 70 zł i na tydzien przed slubem przynosi dowody swiadków. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia-dd Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:13 Naprawde 6 miesięcy się czeka??aż mi się wierzyć nie chce ....no super a tak nam zależało na marcu...no nic..dzięki za odpis... Odpowiedz Link Zgłoś
magdary Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:30 NIEEEE czeka sie maks miesiąc od daty złożenia WSZYSTKICH dokumentów w USC tylko, że ważnośc tych dokumentów to 6 miesięcy więc dziś najpóżniej na czerwiec byś mogła zaklepac termin na marzec mozesz jak najbardziej tylko musisz zebrac papiery a na odpisy aktów urodzenia czeka się około miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia-dd Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:39 a no to kamień z serca ;-]no a jeśli ja mam akt urodzenia w domku??to musi być nowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
magdary Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:41 zalezy z kiedy masz ten odpis. musi byc jak najswiezszy. od planowanej daty slubu odejmij 6 miesiecy. jesli jest starszy niz data, ktora ci wyszla to trzeba robic od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: Cywilny?? 04.01.05, 23:27 > zalezy z kiedy masz ten odpis. musi byc jak najswiezszy. od planowanej daty > slubu odejmij 6 miesiecy. jesli jest starszy niz data, ktora ci wyszla to > trzeba robic od nowa. Ja dałam 30-letni odpis aktu urodzenia i nikt słowa nie powiedział Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: Cywilny?? 04.01.05, 23:26 > a no to kamień z serca ;-]no a jeśli ja mam akt urodzenia w domku??to musi być > nowy?? A skąd!!!Może byc tak stary jak my Ja dałam oryginalny wydany wraz z aktem urodzenia mojej mamie czyli sprzed 30 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: Cywilny?? 05.01.05, 09:28 ja jeszcze dodam, ze nie zawsze 6 miesiecy wczesniej mozna zalatwic date slubu. USC we Wroclawiu przyjmuje zgloszenia max. 3 miesiace przed planowana data. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Missi Re: Cywilny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:21 Nie musi być nowy!!!, ja miałam z 1975 r. (wtedy sie urodzilam) i bez problemów został przyjęty. Jeżeli urodziłaś się w tej samej miejscowości, w której będziesz brala slub, to nie trzeba miec aktu urodzenia, wystarczu dowod osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Cywilny?? IP: 217.11.141.* 05.01.05, 10:54 co ty wypiszujesz? zadnych dowodow swiadkow nie trzeba przynosic tylko ich nazwiska zaden swiezy odpis ! po prostu akt urodzenia - odpis z jakakolwiek data ! i nie USC pod ktore podlega szpital tylko USC dla m-sca zamieszkania ! moze w twoim rpzypadku jedno odpowiada drugiemu ale nie wprowadzaj ludzi w blad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinakolada Re: Cywilny?? IP: *.sgib.com 05.01.05, 11:36 A mnie zastanawia lenistwo i glupota osoby zadajace pytanie. Po co wypisywac takie bzdury na forum, pytac o rzeczy, ktore zalatwi jeden telefon do USC.... Ludzie sa beznadziejni. Wystaczy kliknac na jakikolwiek portal ze slowem "slub" w nazwie, a tez dziewczynka dostanie swoja liste dokumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
magdary Re: Cywilny?? 05.01.05, 12:25 no więc odpowiadając. ślub brałam w październiku i jeszcze pamiętam jak to załatwiałam. - odpis aktu urodzenia uzyskałam w USC, pod który podlegał szpital, w którym się urodziłam i NIE był to USC, pod który podlegam z racji zameldowania. - w dniu spisywania dokumentów w USC pani prosiła nas o przyniesienie dowodów osobistych świadków w tygodniu poprzedzającym ślub - nie jest to mój wymysł. dzwoniłam do swojego USC pod który podlegam ( nie jest to Warszawa ) i dowiedziałam się, że ponieważ urodziłam się w Warszawie odpis aktu urodzenia uzyskam w dowolnym urzędzie Gminy na terenia Warszawy ale nie u nich a odpis aktu urodzenia jest ważny do roku i zależy to od USC, w którym się bierze ślub. U nich jest ważny akurat 6 miesięcy. tyle. pozdrawiam serdecznie kogos kto sie nawet nie podpisal Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Cywilny?? 06.01.05, 09:35 ja tez bralam slub w pazdzierniku w W-wie i nie musialam przynosic dowodow swiadkow ani zadnych ich danych poza nazwiskiem oboje z narzeczonym mielismy starsze niz roczne odpisy aktu urodzenia i nie bylo problemu poza tym w W-wie jest jeden urzad - archiwum gdzie wydaje sie akty urodzenia a nie dowolny urzad wiec trzeba sie dowiedziec w USC a nie w necie o warunkach Odpowiedz Link Zgłoś
magdary Re: Cywilny?? 06.01.05, 09:37 przecież wyraxnie napisałam, że DZWONIŁAM do USC, który NIE jest w Warszawie.. a to gdzie załatwiałam swój odpis tez pamiętam. widać w Warszawie jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Cywilny?? 06.01.05, 16:22 to na drugi raz napisz - "u mnie w miejscowosci bylo tak" a nie podajesz jakies dziwne zwyczaje jako pewnik nawet na stronach informacyjnych USC jest info takie jak np ja podalam, np o terminie min miesiac i dzien przed slubem a nie jakies 6 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
ninka25 Re: Cywilny?? 08.01.05, 10:36 o, an_ni cześć tu Sabinka jak tam w odmiennym stanie małżeńskim?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dor_ka Re: Cywilny?? IP: *.wan.pol.pl 06.01.05, 08:47 Co do świeżości aktu urodzenia, to chyba coś bajerujesz Moj obecny mąż jak skladaliśmy papiery mial ze sobą odpis ale ten wydany zaraz po narodzinach . Co do świadków, to urzednicy ich dowody chcieli zobaczyć przed samą uroczystością, a nie tydzień wcześniej. A ślub cywilny brałam w sierpniu 2004 w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Cywilny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:38 W poniedziałek złożyliśmy akty urodzenia w usc. Wydaje mi się, że mam aktualne informacje. Ślub planujemy w sierpniu. Pałac Ślubów pozwala tylko na składanie dokumetów najwcześniej 6 mies. przed planowanym terminem, bo jednocześnie składa się podpisy i wg udzielonej mi informacji to podpisy ważne są 6 mies. Na Targówku można sobie zarezerwować termin wcześniej, a podpis złożyć później, czyli 6 mies. przed terminem. Co do ważności aktu urodzenia... koleżanka, która brała ślub w sierpniu 2004 postraszyła mnie, że będę musiała donosić uaktualniony odpis 3 mies. przed ślubem. Trochę się zdegustowałam, bo oboje z narzeczonym załatwiliśmy odpisy na pocżątku grudnia, i nie planujemy urodzić się poraz drugi. Zadzwoniłam wiec do usc, a tam poniformowano mnie, że taka procedura (aktualizacja 3 mies. przed ślubem) dotyczy tylko ślubów kościelnych, a nasze akty urodz. nie ulegają przedawnieniu. Nie jestem jednak w stanie powiedzieć, czy jest jakaś max. granica ważności tego dokumentu. Co do m-ca odbioru aktu urodzenia... do niedawna było archiwum, z którego pobierało się takie dokumenty, ale teraz wydaje mi się, że odbiera się je z tego, do którego należy się ze względu na adres zamieszkania. Ja odbierałam na Jezuickiej, a to usc Warszawa-Centrum, mieszkam w centrum, a urodziłam się na Ochocie. Taką informację i tak musiałam podać na podaniu. Jeżeli masz jakieś wątpliwości to najlepiej zadzwoń, bo wiedzę, że podawane tutaj informacje są sprzeczne. Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Cywilny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:41 Acha, i musieliśmy na miejscu kupić znaczek skarbowy za 80 zł. A za odpis aktu urodzenia nie płacisz nic jeżeli ślub planujecie w miejscu zamieszkania, tzn. jeżeli mieszkasz w W-wie to możesz wziąć ślub w wybranym przez Was usc na terenie W-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
ninka25 Re: Cywilny?? 07.01.05, 19:17 OK. U mnie to było tak: Najwcześniej dwa miesiące przed ślubem mozna zaklepać uroczystość. Wymagane dokumenty: odpis skrócony aktu urodzenia, nieważne z którego roku, dowody osobiste i 80 zł 50 gr w znaczkach skarbowych. Żadnych nazwisk świadków nie podawałam. Świadkowie zostali poproszeni na chwilę przed uroczystością, podobnie jak my, do pokoju pani kierownik. I wtedy zostali wpisani jako świadkowie. Wtedy też sporządzono akt ślubu, który wręczono nam po uroczystości. Jeśli chodzi o to, że mozna znaleźć w internecie informacje: na ten temat akurat jest tyle sprzecznych informacji, że szkoda gadać. Opłata za ślub cywilny jest chyba teraz ujednolicona, ale za odpis skrócony aktu urodzenia to nie zawsze - w Warszawie płaciłam 20 zł, a wiem że w Gsdańsku kosztuje 15. Acha - ślub był w Gdańsku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sara33 max. 6 mies przed i tylko dowody 10.01.05, 15:11 resztę urząd załatwia wewnętrznie Odpowiedz Link Zgłoś