30.12.04, 07:17
cześć wszystkim...ja z takim pytaniem...kochani może wiecie jakie papiery są
mi potrzebne do ślubu cywilnego...co trzeba złożyć ...ile koszty wynosza??
plis...odpiszcie...pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • magdary Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:07
      żeby zarezerwowac termin (najwczesniej 6 miesiecy przed slubem) musisz miec
      swiezy odpis aktu urodzenia z USC, pod który podlegał szpital, w którym sie
      urodziłaś. to kosztuje od 0 do 20 zł.
      idziecie z narzeczonym z aktami urodzenia i dowodami do USC wybranego, potem
      sie placi kolo 70 zł i na tydzien przed slubem przynosi dowody swiadków.
      • dorcia-dd Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:13
        Naprawde 6 miesięcy się czeka??aż mi się wierzyć nie chce ....no super a tak
        nam zależało na marcu...no nic..dzięki za odpis...
        • magdary Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:30
          NIEEEE smile
          czeka sie maks miesiąc od daty złożenia WSZYSTKICH dokumentów w USC smile
          tylko, że ważnośc tych dokumentów to 6 miesięcy więc dziś najpóżniej na
          czerwiec byś mogła zaklepac termin smile na marzec mozesz jak najbardziej tylko
          musisz zebrac papiery a na odpisy aktów urodzenia czeka się około miesiąca.
          • dorcia-dd Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:39
            a no to kamień z serca ;-]no a jeśli ja mam akt urodzenia w domku??to musi być
            nowy??
            • magdary Re: Cywilny?? 30.12.04, 08:41
              zalezy z kiedy masz ten odpis. musi byc jak najswiezszy. od planowanej daty
              slubu odejmij 6 miesiecy. jesli jest starszy niz data, ktora ci wyszla to
              trzeba robic od nowa.
              • miss_dronio Re: Cywilny?? 04.01.05, 23:27
                > zalezy z kiedy masz ten odpis. musi byc jak najswiezszy. od planowanej daty
                > slubu odejmij 6 miesiecy. jesli jest starszy niz data, ktora ci wyszla to
                > trzeba robic od nowa.
                Ja dałam 30-letni odpis aktu urodzenia i nikt słowa nie powiedziałsmile
            • miss_dronio Re: Cywilny?? 04.01.05, 23:26
              > a no to kamień z serca ;-]no a jeśli ja mam akt urodzenia w domku??to musi
              być
              > nowy??
              A skąd!!!Może byc tak stary jak mysmile Ja dałam oryginalny wydany wraz z aktem
              urodzenia mojej mamie czyli sprzed 30 latsmile)
              • kasia191273 Re: Cywilny?? 05.01.05, 09:28
                ja jeszcze dodam, ze nie zawsze 6 miesiecy wczesniej mozna zalatwic date slubu.
                USC we Wroclawiu przyjmuje zgloszenia max. 3 miesiace przed planowana data.
            • Gość: Missi Re: Cywilny?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:21
              Nie musi być nowy!!!, ja miałam z 1975 r. (wtedy sie urodzilamsmile) i bez
              problemów został przyjęty. Jeżeli urodziłaś się w tej samej miejscowości, w
              której będziesz brala slub, to nie trzeba miec aktu urodzenia, wystarczu dowod
              osobisty.
      • Gość: ktos Re: Cywilny?? IP: 217.11.141.* 05.01.05, 10:54
        co ty wypiszujesz?
        zadnych dowodow swiadkow nie trzeba przynosic tylko ich nazwiska
        zaden swiezy odpis ! po prostu akt urodzenia - odpis z jakakolwiek data !
        i nie USC pod ktore podlega szpital tylko USC dla m-sca zamieszkania !
        moze w twoim rpzypadku jedno odpowiada drugiemu ale nie wprowadzaj ludzi w
        blad!
        • Gość: Pinakolada Re: Cywilny?? IP: *.sgib.com 05.01.05, 11:36
          A mnie zastanawia lenistwo i glupota osoby zadajace pytanie. Po co wypisywac
          takie bzdury na forum, pytac o rzeczy, ktore zalatwi jeden telefon do USC....
          Ludzie sa beznadziejni. Wystaczy kliknac na jakikolwiek portal ze slowem "slub"
          w nazwie, a tez dziewczynka dostanie swoja liste dokumentow.
        • magdary Re: Cywilny?? 05.01.05, 12:25
          no więc odpowiadając.
          ślub brałam w październiku i jeszcze pamiętam jak to załatwiałam.
          - odpis aktu urodzenia uzyskałam w USC, pod który podlegał szpital, w którym
          się urodziłam i NIE był to USC, pod który podlegam z racji zameldowania.
          - w dniu spisywania dokumentów w USC pani prosiła nas o przyniesienie dowodów
          osobistych świadków w tygodniu poprzedzającym ślub - nie jest to mój wymysł.

dzwoniłam do swojego USC pod który podlegam ( nie jest to Warszawa ) i
          dowiedziałam się, że ponieważ urodziłam się w Warszawie odpis aktu urodzenia
          uzyskam w dowolnym urzędzie Gminy na terenia Warszawy ale nie u nich a odpis
          aktu urodzenia jest ważny do roku i zależy to od USC, w którym się bierze ślub.
          U nich jest ważny akurat 6 miesięcy.

tyle.
          pozdrawiam serdecznie kogos kto sie nawet nie podpisal
          • an_ni Re: Cywilny?? 06.01.05, 09:35
            ja tez bralam slub w pazdzierniku w W-wie i nie musialam przynosic dowodow
            swiadkow ani zadnych ich danych poza nazwiskiem
            oboje z narzeczonym mielismy starsze niz roczne odpisy aktu urodzenia i nie
            bylo problemu
            poza tym w W-wie jest jeden urzad - archiwum gdzie wydaje sie akty urodzenia a
            nie dowolny urzad
            wiec trzeba sie dowiedziec w USC a nie w necie o warunkach

• magdary Re: Cywilny?? 06.01.05, 09:37
              przecież wyraxnie napisałam, że DZWONIŁAM do USC, który NIE jest w Warszawie..
              a to gdzie załatwiałam swój odpis tez pamiętam.

widać w Warszawie jest inaczej.
              • an_ni Re: Cywilny?? 06.01.05, 16:22
                to na drugi raz napisz - "u mnie w miejscowosci bylo tak"
                a nie podajesz jakies dziwne zwyczaje jako pewnik
                nawet na stronach informacyjnych USC jest info takie jak np ja podalam, np o
                terminie min miesiac i dzien przed slubem a nie jakies 6 m-cy
                • ninka25 Re: Cywilny?? 08.01.05, 10:36
                  o, an_ni
                  cześć
                  tu Sabinka smile
                  jak tam w odmiennym stanie małżeńskim??
      • Gość: Dor_ka Re: Cywilny?? IP: *.wan.pol.pl 06.01.05, 08:47
        Co do świeżości aktu urodzenia, to chyba coś bajerujeszsmile Moj obecny mąż jak
        skladaliśmy papiery mial ze sobą odpis ale ten wydany zaraz po narodzinach smile.
        Co do świadków, to urzednicy ich dowody chcieli zobaczyć przed samą
        uroczystością, a nie tydzień wcześniej. A ślub cywilny brałam w sierpniu 2004 w
        Warszawie smile
        • Gość: Moni Re: Cywilny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:38
          W poniedziałek złożyliśmy akty urodzenia w usc. Wydaje mi się, że mam aktualne
          informacje. Ślub planujemy w sierpniu. Pałac Ślubów pozwala tylko na składanie
          dokumetów najwcześniej 6 mies. przed planowanym terminem, bo jednocześnie
          składa się podpisy i wg udzielonej mi informacji to podpisy ważne są 6 mies. Na
          Targówku można sobie zarezerwować termin wcześniej, a podpis złożyć później,
          czyli 6 mies. przed terminem.
          Co do ważności aktu urodzenia... koleżanka, która brała ślub w sierpniu 2004
          postraszyła mnie, że będę musiała donosić uaktualniony odpis 3 mies. przed
          ślubem. Trochę się zdegustowałam, bo oboje z narzeczonym załatwiliśmy odpisy na
          pocżątku grudnia, i nie planujemy urodzić się poraz drugi. Zadzwoniłam wiec do
          usc, a tam poniformowano mnie, że taka procedura (aktualizacja 3 mies. przed
          ślubem) dotyczy tylko ślubów kościelnych, a nasze akty urodz. nie ulegają
          przedawnieniu. Nie jestem jednak w stanie powiedzieć, czy jest jakaś max.
          granica ważności tego dokumentu.
          Co do m-ca odbioru aktu urodzenia... do niedawna było archiwum, z którego
          pobierało się takie dokumenty, ale teraz wydaje mi się, że odbiera się je z
          tego, do którego należy się ze względu na adres zamieszkania. Ja odbierałam na
          Jezuickiej, a to usc Warszawa-Centrum, mieszkam w centrum, a urodziłam się na
          Ochocie. Taką informację i tak musiałam podać na podaniu.
          Jeżeli masz jakieś wątpliwości to najlepiej zadzwoń, bo wiedzę, że podawane
          tutaj informacje są sprzeczne.
          Pozdrawiam i życzę powodzenia smile
          • Gość: Moni Re: Cywilny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:41
            Acha, i musieliśmy na miejscu kupić znaczek skarbowy za 80 zł. A za odpis aktu
            urodzenia nie płacisz nic jeżeli ślub planujecie w miejscu zamieszkania, tzn.
            jeżeli mieszkasz w W-wie to możesz wziąć ślub w wybranym przez Was usc na
            terenie W-wy.
            • ninka25 Re: Cywilny?? 07.01.05, 19:17
              OK.
              U mnie to było tak:
              Najwcześniej dwa miesiące przed ślubem mozna zaklepać uroczystość. Wymagane
              dokumenty: odpis skrócony aktu urodzenia, nieważne z którego roku, dowody
              osobiste i 80 zł 50 gr w znaczkach skarbowych. Żadnych nazwisk świadków nie
              podawałam. Świadkowie zostali poproszeni na chwilę przed uroczystością,
              podobnie jak my, do pokoju pani kierownik. I wtedy zostali wpisani jako
              świadkowie. Wtedy też sporządzono akt ślubu, który wręczono nam po
              uroczystości.
              Jeśli chodzi o to, że mozna znaleźć w internecie informacje: na ten temat
              akurat jest tyle sprzecznych informacji, że szkoda gadać. Opłata za ślub
              cywilny jest chyba teraz ujednolicona, ale za odpis skrócony aktu urodzenia to
              nie zawsze - w Warszawie płaciłam 20 zł, a wiem że w Gsdańsku kosztuje 15.

Acha - ślub był w Gdańsku.
              Pozdrawiam.
              • sara33 max. 6 mies przed i tylko dowody 10.01.05, 15:11
                resztę urząd załatwia wewnętrznie

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka