Gość: Agnieszka IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:03 Nie wiecie jak to jest? Czy te pieniadze sa traktowane jako darowizna i trzeba od niej zaplacic podatek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:05 No cos Ty, bez przesady!!!Absolutnie nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 05.05.05, 09:13 Bez chec - nigdy nie spotkałam sie z osobami które odprowadziłyby podatek od kasy weselnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:12 Pytam, bo slyszalam niedawno od znajomych o czyms takim. Podobno biegali po najblizszej rodzinie i zbierali karteczki z oswiadczeniem ile dali. Odpowiedz Link Zgłoś
annb a czy był ciag dalszy tej opowieści? 05.05.05, 09:51 bo ja też słyszałam o takiej sytuacji ale miało to na celu udowodnienie US że część pieniędzy jakie młodzi dali na nowe mieszkanie pochodziła własnie z takiej darowizny Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:13 Już widzę jak każdy się przyznaje ile skasował na weselu... A od czego jeszcze mamy płacić te podatki??? Szaleństwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:17 A co kogo obchodzi co ja dostalam na weselu? Moglam dostac prezenty, przeciez to nie ejst wygrana zeby ja opodatkowywac!Nie ma takiego prawa!Badz spokojna.A ci znajomi moze mieli jakis w tym interes po prostu, albo sa frajerami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:21 Wplacili pieniadze na konto bankowe. I sie doczepieli skad wzieli tyle pieniedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elastyna Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 217.153.224.* 05.05.05, 09:24 Taka darowizna jest teoretycznie opodatkowana, ale trzeba byc jeleniem żeby sie z tego rozliczać. Juz widze jak to robię, aha Po prostu nie wpłacać na konta tylko w skarpecie trzymać!!! ps. Pozdrawiam urząd skarbowy na dąbroszczaków!! Odpowiedz Link Zgłoś
awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:25 No to chyba musieli duzo zebrac, ja wplacalam dosc spore sumy i nigdy mi nikt nie zadal takiego pytania.Zreszta uwazam ze odpowiedz, ze to slub, wystarczylaby.Ktos ich chyba wrobil! Bo nie istnieje takie prawo, ktore nakazuje tak robic, i to sprawdzone informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:32 Wlasnie znalazłam podobny wątek w GP. www.gazetaprawna.pl/forum/temat.php?id_temat=24329&id_dzial=1 Odpowiedz Link Zgłoś
awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:34 Swoja droga, zebrac 30 tys na weselu to wrecz niewiarygodne, mozliwe ze takie duze sumy juz trzeba opodatkowac.Ale pewnie i to mozna obejsc.J alicze ze zbiore z 4 tys jak dobrtze pojdzie , wiec mam problem z glowy! Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 11:03 awia6 napisała: > Swoja droga, zebrac 30 tys na weselu to wrecz niewiarygodne Wcale nie takie niewiarygodne, na dwóch poprzednich weselach na jakich byłam para młoda zebrała coś około 30.000 zł właśnie. My zebraliśmy niewiele mniej, więc nie jest to aż tak wielka kwota, dużo zależy od ilości i zamożności gości. Co do samej dyskusji, to jak ja uwielbiam, kiedy głos zabierają osoby, które pojęcia nie mają na dany temat.. Żenujące. Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 5 zwalnia się od podatku: "nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9 637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19 274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w małym domu mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość". Jeśli ktoś zebrał więcej niż te 20.000zł to powinien zapłacić podatek od darowizny. I możecie sobie pisać, że "nie zapłacę, jeszcze na głowę nie upadłam", ale jeśli wpłacicie kasę na konto bankowe lub kupicie powiedzmy samochód, to fiskus od razu się przyczepi i zapłacicie podatek+odsetki, a może nawet pociągną Was do odpowiedzialności karnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabna Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.creativesupport.co.uk 05.05.05, 11:10 Pamietaj ze to dotyczy jednej osoby, w przypadku pary to juz ok 40 000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 11:13 Polak nie jest w ciemię bity i gwarantuję Ci, że choćbyśmy zebrali 50.000 zł, to nie zapłacimy ani grosza podatku, a fiskus się o tym nie dowie Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 11:52 Polak nie jest w ciemię bity, to ja wiem. Polak tylko kombinuje jakby tu państwo oszukać, żeby nie zapłacić podatku.. A potem tylko narzekania, jak to w Polsce jest fatalnie, jaka opieka zdrowotna beznadziejna, zasiłek dla bezrobotnych taki niski. Oto Polska właśnie, przykre.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:00 przykre również, że Państwo zabiera najwięcej najbiedniejszym, a posłowie i inne szychy żyją z tych pieniędzy jak udzielni książęta nie płacąc do kasy państwa ani grosza - nie ma się co dziwić, że służba zdrowia do niczego... Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 12:03 Proponuję zacząć od siebie.. A potem wytykać błędy innym. W Polsce jest jak jest, ale to nie tylko wina rządzących. W dużej mierze przyczyniają się do tego kombinujący jak się da obywatele. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:06 szczęśliwie od siebie zaczynać nie muszę, bo płacę podatki co do grosza. jak na razie to niestety najbardziej w tym Państwie kombinują Ci, co najbliżej koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 12:16 Gość portalu: mikolka napisał(a): > gwarantuję Ci, że choćbyśmy zebrali 50.000 zł, > to nie zapłacimy ani grosza podatku, a fiskus się o tym nie dowie I zaraz potem piszesz: > szczęśliwie od siebie zaczynać nie muszę, bo płacę podatki co do grosza Nie chcę się czepiaś, ale widzę tu sprzeczność.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:18 to się nie czepiaj - widzisz różnicę między czasem przyszłym a teraźniejszym? jeśli nie, odsyłam do gramatyki języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 12:33 Czasy rozrózniam, z tym że Ty użyłaś trybu przypuszczającego Gość portalu: mikolka napisał(a): > gwarantuję Ci, że choćbyśmy zebrali 50.000 zł, > to nie zapłacimy ani grosza podatku, a fiskus się o tym nie dowie Z Twojego zdania jasno wynika, że gdybyś miała zapłacić podatek od tych 50000zł to byś tego nie zrobiła. A to jest uchylanie się od płacenia podatków.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 11:25 mój chłopak kupił samochód za pieniadze zarobione za granica i na koncie tez coś zostało i nikt sie go nie pytał skąd na to miał. Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 11:53 Narazie nikt go nie spytał. Taka sprawa może wypłynąć nawet po latach (moja mama prauje w US ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 12:09 Tesciowie zbudowali 10 lat temu dom z takich pieniędzy i tez nikt się nie pytał skąd mają. Piszesz że trzeba zacząć od siebie, o nie trzeba zacząć od góry. Jesli zwyczajny człowiek widzi jak kradna politycy to na pewno z checią płacił nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 12:19 Gość portalu: vinga napisał(a): > Tesciowie zbudowali 10 lat temu dom z takich pieniędzy i tez nikt się nie pytał > skąd mają. Vinga 10 lat temu nie było komputeryzacji, nie było wglądu w konta bankowe, nie było sprawdzania kto za co kupił samochód. Teraz to się zminiło i US sprawdza nawet kto ile zarobił za granicą i czy rozliczył się z tego w Polsce. Gość portalu: vinga napisał(a): > Piszesz że trzeba zacząć od siebie, o nie trzeba zacząć od góry. No i tutaj mamy odmienne zdanie, bo ja uważam, że zanim się zacznie kogoś krytykować odnośnie danejgo problemu należy spojrzeć na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 10:35 Ale oni dalej budują ten dom ,remontują, buduja garaz, ogrodzenie itp.. a maja tylko 500zł renty. Widac urzędnicy trzepiaja się poprostu kogos przypadkiem, na kogo trafia ten ma pecha i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowita Do Illouette IP: 217.153.33.* 05.05.05, 12:20 Całkowicie Cię popieram. Zawsze najbardziej mądrzą się ci, co nie mają w danym temacie pojęcia. Nie jeden raz się spotkałam z faktem, że młodzi ludzie uczepili się przy zakupie mieszkania tych 20 tysięcy z wesela dla udokumentowania swoich dochodów.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 14:10 Wiesz, zwracam ci uwage,z e jestes troche niegrzeczna.Ja nie zdziwilam sie zloslwiie, z ektos tyle zebral, tylko po prostu, tym lepiej dla niego! Jesli o opodatkowanie, Pani w Fiskusie poinformowala mnie,z e od darow, prezentow weselnych, zadnych podatkow sie nie odprowadza, dlatego zabralam glos w tej sprwaie. Ciesze sie, ze sie opodatkowalas i fisk sie iebie nie czepia!Na zdrowie! I badz troche uprzejmiejsza nie zaszkodzi Ci to wcale! Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 15:30 awia6 napisała: > Pani w Fiskusie poinformowala mnie,z e od darow, prezentow > weselnych, zadnych podatkow sie nie odprowadza, dlatego zabralam glos w tej > sprwaie. Cóż, widocznie Pani w Fiskusie się pomyliła i udzieliła Ci błędnych informacji. Jeśli masz wątpliwości zajrzyj tutaj, bo nie mam siły wklejać tutaj całych ustępów ustawy podatkowej. www.gazetaprawna.pl/dzialy/17.html?numer=1313&dok=1313.17.399.2.1.2.0.1.htm Z prezentów ślubnych należy w świetle prawa się rozliczyć z fiskusem (o ile przekroczy się kwotę wolną od opodatkowania). Jeśli ktoś tego nie robi, to jego sprawa, jednak łamie tym samym prawo uchylając się od płacenia podatków i jeśli US to wykryje, to czekają daną parę młodą niemiłe konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA ROZWIĄZUJĘ WASZ PROBLEM! IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.05, 15:18 Skoro młodzi zebrali 30.000 to znaczy, ze każde z nich dostało 15.000 - a to kwota, ktora nie podlega opodatkowaniu! I PO CO TA DYSKUSJA? Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: ROZWIĄZUJĘ WASZ PROBLEM! 06.05.05, 16:32 Pytanie brzmiało; "Czy te pieniadze sa traktowane jako darowizna i trzeba od niej zaplacic podatek?" i ja na nie odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że TAK, jeśli przekroczy się kwotę wolną od podatku. A że wypowiadały się też osoby, które były w błędzie i tym samym wprowadzały w błąd inne forumowiczki, to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:37 Wszystko zalezy od liczby gosci i zamoznosci. Nie mniej jednak nasz fiskus jest the best!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szprottka idiotyczna dyskusja 05.05.05, 21:53 agnieszka zadala pytanie; czy podatek trzeba zaplacic od prezentow. czesc panien na poczatku watku podnioslo krzyk ze to bzdura i placic podatku nie trzeba. jak sie okazuje nie mialy racji, bo na podatkach sie nie znaja. illouette wyjasnila jak sie rzecz ma, przytoczyla nawet watek z gazety prawnej, z ktorego jasno wynika, ze podatek zaplacic trzeba. ale co z tego, skoro i tak nie znajace sie na rzeczy madrale musza swoje piec groszy wtracic. drogie forumowiczki, jesli sie nie znacie na rzeczy to nie zabierajcie glosu!!!! no i czasem warto sie przyznac do bledu, wprowadzalyscie swoimi wypowiedziami ludzi w blad!! Odpowiedz Link Zgłoś
inkainka do illouette 06.05.05, 07:01 Dziewczyno, abstrahujac juz od poruszanego watku, chcialbym Ci pwoiedziec, ze skoro komus zarzucasz, ze jest zlosliwy, to daj swoim zachowaniem dobry przyklad. Zarzucasz to komus, a sama jestes zlosliwa, pewna siebie i w dodatku zarozumiala.Troche pokory w zyciu poplaca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bandora Re: do illouette IP: *.toya.net.pl 06.05.05, 07:24 Przyznam szczerze że naprawdę niesamowite poświęcenie, ale jak tu piszesz że należy płacić podatki od darowizn itp., to pewnie zapłaciłaś wraz z przyszłym mężem do ZAIKS'u i tym podobnych wytworów, wszystkie opłaty związane z odtwarzaniem muzyki, a od kamerzysty i właściciela sali weselnej otrzymałaś paragon, fakturę lub rachunek. Jak tak powiem że chyba jesteś wyjątkiem w galaktyce. Życzę miłego opodatkowywania się. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe6 Re: do illouette 06.05.05, 07:38 Dajcie sie dziewczynie wykazac, chciala sie pochwalic swoj wiedza i inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
pudoszka Re: do illouette 06.05.05, 09:44 jak ja uwielbiam te nawolywania o odrobine pokory na forum ilouette jak widac zna sie na podatka wiec jest pewna siebie-co w tym zlego? a zlosliwosc jest ponoc cecha ludzi inteligentnych. no ale lepiej siedzic cicho w katku i nie wychylac poza szereg i ja pewnie jestem wyjatkiem w galakytce bo planujemy zaplacic podatek od prezentow jesli bedzie trzeba i zaiksowi i mamy umowy z fotografem i zespolem. boli was ze ilouette wytknela wam nieuczciwosc wiec sie czepiacei. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinab1 Re: do illouette 06.05.05, 09:55 wybacz mi, ale z zalozenia jest to forum dla przyszlych mezatek, a nie mlodych mezatek, a ja nie jestem jasnowidzem, zeby wiedziec czy jestes zamezna czy nie! Na zlosliwosc odpowiadasz zlosliwie, na uprzejme slowa tez.Cos chyba nie tak z Toba! Odpowiedz Link Zgłoś
pudoszka Re: do illouette 06.05.05, 10:47 ale piszesz to w odpowiedzi na moj post wiec pomyslalama ze to do mnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandora Re: do illouette IP: *.toya.net.pl 06.05.05, 12:37 Tak Pudoszka, umowę masz tylko pytanie czy dostaniesz jeden z dokumentów potwierdzających zapłatę . Umowy praktycznie mamy wszyscy do wszystkiego co jest związane ze świadczeniem usług na naszych weselach. Ale fakt faktem po co się kłócić, każy pójdzie za głosem sumienia .... i pewnie większość nie zapłaci tych wszystkich podatków i podateczków . P.S. Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia, i jak naj mniej podatków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loozik_goozik Re: do illouette IP: 217.153.224.* 06.05.05, 10:39 Tej Pani (ilouette) juz dziękujemy!! Przepisy przepisami, ale pokażcie mi kogoś kto podatek do fiskusa odprowadził?? Sorry, ale to jest idotyczne!! Zresztą gratuluje jeśli ktoś zbierze 20 tys!! Ja spodziewam sie 5 tys najwyzej (mam mało gosci - 65 osób). A jak chcecie miec czyste sumienie to pomyślcie, że jesli cos za tą kaskę kupicie to i tak podatek zapłacicie (wliczony w cene nabywanych produktów). hehehe!!! Nie macie innych problemów??? Odpowiedz Link Zgłoś
pudoszka Re: do illouette 06.05.05, 10:46 ja planuje zaplacic podatek od prezentow. moze rzeczywiscie za uczciwa jestem, ale tak mnie wychowano i taki mam swiatopoglad. no i podatek wliczony w cene nabywaia produktow to jest chyba podatek od tawarow i uslug [czy jakos tak], a ten od prezentow to jest od dareowizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 10:45 bezsensowna ta dyskusja, tylko się obrażacie nawzajem, po co. Pewnie i trzeba opodatkować, tak jak zapłacic ZAiks i takie tam i prawdajest taka że pewnie z 90% tego nie zrobi. Po co się kłócić, wyzywać. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olla Przerabiałam to.... IP: *.broker.com.pl 08.05.05, 18:13 W moim przypadku był problem z urzędem skarbowym w momencie jak zakupiliśmy mieszkanie po ślubie-w pewnej części finansowane z prezentów weselnych.Jako że nie mieliśmy jakiś ogromnych zarobków, zresztą studiowaliśmy-urzad wezwał nas do wyjaśnienia skąd pochodzą pieniądze na mieszkanie.Wiedzieliśmuy już wczesniej-od biura nieruchomości, że pewna kwota dawrowizny od krewnych w pierwszej i drugiej linii jest wolna od podatku-tylko rodzice i dziadkowie napisali nam odręcznie ze ileśtam nam podarowali pieniedzy-i tyle.Urzad ogladnął te papierki i dali nam spokój.Ale generalnie gdybyśmy nie mieli tych świstków-musielibyśmy płacic podatek.Popytajcie w urzędzie skarbowym-bo nie wiem jakie teraz kwoty są wolne od podatku. Odpowiedz Link Zgłoś