Dodaj do ulubionych

Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowane?

IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:03
Nie wiecie jak to jest? Czy te pieniadze sa traktowane jako darowizna i
trzeba od niej zaplacic podatek?
Obserwuj wątek
    • awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:05
      No cos Ty, bez przesady!!!Absolutnie nie!
      • Gość: nina Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 05.05.05, 09:13
        Bez chec - nigdy nie spotkałam sie z osobami które odprowadziłyby podatek od
        kasy weselnej.
    • Gość: Agnieszka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:12
      Pytam, bo slyszalam niedawno od znajomych o czyms takim.
      Podobno biegali po najblizszej rodzinie i zbierali karteczki z oswiadczeniem
      ile dali.
      • annb a czy był ciag dalszy tej opowieści? 05.05.05, 09:51
        bo ja też słyszałam o takiej sytuacji ale miało to na celu udowodnienie US że
        część pieniędzy jakie młodzi dali na nowe mieszkanie pochodziła własnie z
        takiej darowizny
        smile
    • amoniaaa Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:13
      Już widzę jak każdy się przyznaje ile skasował na weselu... A od czego jeszcze
      mamy płacić te podatki??? Szaleństwo!!!
    • awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:17
      A co kogo obchodzi co ja dostalam na weselu? Moglam dostac prezenty, przeciez
      to nie ejst wygrana zeby ja opodatkowywac!Nie ma takiego prawa!Badz spokojna.A
      ci znajomi moze mieli jakis w tym interes po prostu, albo sa frajerami!
    • Gość: Agnieszka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:21
      Wplacili pieniadze na konto bankowe. I sie doczepieli skad wzieli tyle
      pieniedzy...
      • Gość: Elastyna Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 217.153.224.* 05.05.05, 09:24
        Taka darowizna jest teoretycznie opodatkowana, ale trzeba byc jeleniem żeby sie
        z tego rozliczać. Juz widze jak to robię, aha wink Po prostu nie wpłacać na konta
        tylko w skarpecie trzymać!!!
        ps. Pozdrawiam urząd skarbowy na dąbroszczaków!!
      • awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:25
        No to chyba musieli duzo zebrac, ja wplacalam dosc spore sumy i nigdy mi nikt
        nie zadal takiego pytania.Zreszta uwazam ze odpowiedz, ze to slub,
        wystarczylaby.Ktos ich chyba wrobil! Bo nie istnieje takie prawo, ktore
        nakazuje tak robic, i to sprawdzone informacje!
    • Gość: Agnieszka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:32
      Wlasnie znalazłam podobny wątek w GP.

www.gazetaprawna.pl/forum/temat.php?id_temat=24329&id_dzial=1
    • awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 09:34
      Swoja droga, zebrac 30 tys na weselu to wrecz niewiarygodne, mozliwe ze takie
      duze sumy juz trzeba opodatkowac.Ale pewnie i to mozna obejsc.J alicze ze
      zbiore z 4 tys jak dobrtze pojdzie , wiec mam problem z glowy!
      • illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 11:03
        awia6 napisała:

> Swoja droga, zebrac 30 tys na weselu to wrecz niewiarygodne

Wcale nie takie niewiarygodne, na dwóch poprzednich weselach na jakich byłam
        para młoda zebrała coś około 30.000 zł właśnie. My zebraliśmy niewiele mniej,
        więc nie jest to aż tak wielka kwota, dużo zależy od ilości i zamożności gości.

Co do samej dyskusji, to jak ja uwielbiam, kiedy głos zabierają osoby, które
        pojęcia nie mają na dany temat.. Żenujące.

Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 5 zwalnia się od podatku: "nabycie w drodze
        darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy
        podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9 637 zł od jednego darczyńcy, a od
        wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19 274 zł w okresie 5 lat od daty
        pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy na
        wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w małym domu
        mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu mieszkalnego
        stanowiącego odrębną nieruchomość".

Jeśli ktoś zebrał więcej niż te 20.000zł to powinien zapłacić podatek od
        darowizny. I możecie sobie pisać, że "nie zapłacę, jeszcze na głowę nie
        upadłam", ale jeśli wpłacicie kasę na konto bankowe lub kupicie powiedzmy
        samochód, to fiskus od razu się przyczepi i zapłacicie podatek+odsetki, a może
        nawet pociągną Was do odpowiedzialności karnej.
        • Gość: sabna Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.creativesupport.co.uk 05.05.05, 11:10
          Pamietaj ze to dotyczy jednej osoby, w przypadku pary to juz ok 40 000
        • Gość: mikolka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 11:13
          Polak nie jest w ciemię bity i gwarantuję Ci, że choćbyśmy zebrali 50.000 zł,
          to nie zapłacimy ani grosza podatku, a fiskus się o tym nie dowiesmile
          • illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 11:52
            Polak nie jest w ciemię bity, to ja wiem. Polak tylko kombinuje jakby tu państwo
            oszukać, żeby nie zapłacić podatku.. A potem tylko narzekania, jak to w Polsce
            jest fatalnie, jaka opieka zdrowotna beznadziejna, zasiłek dla bezrobotnych taki
            niski. Oto Polska właśnie, przykre..
            • Gość: mikolka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:00
              przykre również, że Państwo zabiera najwięcej najbiedniejszym, a posłowie i
              inne szychy żyją z tych pieniędzy jak udzielni książęta nie płacąc do kasy
              państwa ani grosza - nie ma się co dziwić, że służba zdrowia do niczego...
              • illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 12:03
                Proponuję zacząć od siebie.. smile A potem wytykać błędy innym. W Polsce jest jak
                jest, ale to nie tylko wina rządzących. W dużej mierze przyczyniają się do tego
                kombinujący jak się da obywatele. Niestety sad
                • Gość: mikolka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:06
                  szczęśliwie od siebie zaczynać nie muszę, bo płacę podatki co do grosza. jak na
                  razie to niestety najbardziej w tym Państwie kombinują Ci, co najbliżej koryta.
          • illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 12:16
            Gość portalu: mikolka napisał(a):

> gwarantuję Ci, że choćbyśmy zebrali 50.000 zł,
            > to nie zapłacimy ani grosza podatku, a fiskus się o tym nie dowiesmile

I zaraz potem piszesz:
            > szczęśliwie od siebie zaczynać nie muszę, bo płacę podatki co do grosza

Nie chcę się czepiaś, ale widzę tu sprzeczność..
            • Gość: mikolka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:18
              to się nie czepiaj - widzisz różnicę między czasem przyszłym a teraźniejszym?
              jeśli nie, odsyłam do gramatyki języka polskiego.
              • illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 12:33
                Czasy rozrózniam, z tym że Ty użyłaś trybu przypuszczającego tongue_out

Gość portalu: mikolka napisał(a):

> gwarantuję Ci, że choćbyśmy zebrali 50.000 zł,
                > to nie zapłacimy ani grosza podatku, a fiskus się o tym nie dowiesmile

Z Twojego zdania jasno wynika, że gdybyś miała zapłacić podatek od tych 50000zł
                to byś tego nie zrobiła. A to jest uchylanie się od płacenia podatków..
        • Gość: vinga Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 11:25
          mój chłopak kupił samochód za pieniadze zarobione za granica i na koncie tez
          coś zostało i nikt sie go nie pytał skąd na to miał.
          • illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 11:53
            Narazie nikt go nie spytał. Taka sprawa może wypłynąć nawet po latach (moja mama
            prauje w US smile)
            • Gość: vinga Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 12:09
              Tesciowie zbudowali 10 lat temu dom z takich pieniędzy i tez nikt się nie pytał
              skąd mają.
              Piszesz że trzeba zacząć od siebie, o nie trzeba zacząć od góry. Jesli
              zwyczajny człowiek widzi jak kradna politycy to na pewno z checią płacił nie
              bedzie.
              • illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 12:19
                Gość portalu: vinga napisał(a):
                > Tesciowie zbudowali 10 lat temu dom z takich pieniędzy i tez nikt się nie pytał
                > skąd mają.

Vinga 10 lat temu nie było komputeryzacji, nie było wglądu w konta bankowe, nie
                było sprawdzania kto za co kupił samochód. Teraz to się zminiło i US sprawdza
                nawet kto ile zarobił za granicą i czy rozliczył się z tego w Polsce.

Gość portalu: vinga napisał(a):
                > Piszesz że trzeba zacząć od siebie, o nie trzeba zacząć od góry.

No i tutaj mamy odmienne zdanie, bo ja uważam, że zanim się zacznie kogoś
                krytykować odnośnie danejgo problemu należy spojrzeć na siebie.
                • Gość: vinga Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 10:35
                  Ale oni dalej budują ten dom ,remontują, buduja garaz, ogrodzenie itp.. a maja
                  tylko 500zł renty. Widac urzędnicy trzepiaja się poprostu kogos przypadkiem, na
                  kogo trafia ten ma pecha i juz.
        • Gość: Jowita Do Illouette IP: 217.153.33.* 05.05.05, 12:20
          Całkowicie Cię popieram. Zawsze najbardziej mądrzą się ci, co nie mają w danym
          temacie pojęcia. Nie jeden raz się spotkałam z faktem, że młodzi ludzie
          uczepili się przy zakupie mieszkania tych 20 tysięcy z wesela dla
          udokumentowania swoich dochodów.Pozdrawiam.
        • awia6 Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 14:10
          Wiesz, zwracam ci uwage,z e jestes troche niegrzeczna.Ja nie zdziwilam sie
          zloslwiie, z ektos tyle zebral, tylko po prostu, tym lepiej dla niego! Jesli o
          opodatkowanie, Pani w Fiskusie poinformowala mnie,z e od darow, prezentow
          weselnych, zadnych podatkow sie nie odprowadza, dlatego zabralam glos w tej
          sprwaie. Ciesze sie, ze sie opodatkowalas i fisk sie iebie nie czepia!Na
          zdrowie!
          I badz troche uprzejmiejsza nie zaszkodzi Ci to wcale!
          • illouette Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa 05.05.05, 15:30
            awia6 napisała:

> Pani w Fiskusie poinformowala mnie,z e od darow, prezentow
            > weselnych, zadnych podatkow sie nie odprowadza, dlatego zabralam glos w tej
            > sprwaie.

Cóż, widocznie Pani w Fiskusie się pomyliła i udzieliła Ci błędnych informacji.
            Jeśli masz wątpliwości zajrzyj tutaj, bo nie mam siły wklejać tutaj całych
            ustępów ustawy podatkowej.
            www.gazetaprawna.pl/dzialy/17.html?numer=1313&dok=1313.17.399.2.1.2.0.1.htm
            Z prezentów ślubnych należy w świetle prawa się rozliczyć z fiskusem (o ile
            przekroczy się kwotę wolną od opodatkowania). Jeśli ktoś tego nie robi, to jego
            sprawa, jednak łamie tym samym prawo uchylając się od płacenia podatków i jeśli
            US to wykryje, to czekają daną parę młodą niemiłe konsekwencje.
        • Gość: JA ROZWIĄZUJĘ WASZ PROBLEM! IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.05, 15:18
          Skoro młodzi zebrali 30.000 to znaczy, ze każde z nich dostało 15.000 - a to
          kwota, ktora nie podlega opodatkowaniu! I PO CO TA DYSKUSJA?
          • illouette Re: ROZWIĄZUJĘ WASZ PROBLEM! 06.05.05, 16:32
            Pytanie brzmiało; "Czy te pieniadze sa traktowane jako darowizna i
            trzeba od niej zaplacic podatek?" i ja na nie odpowiedziałam zgodnie z prawdą,
            że TAK, jeśli przekroczy się kwotę wolną od podatku. A że wypowiadały się też
            osoby, które były w błędzie i tym samym wprowadzały w błąd inne forumowiczki, to
            już inna sprawa.
    • Gość: Agnieszka Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: 195.116.92.* 05.05.05, 09:37
      Wszystko zalezy od liczby gosci i zamoznosci.
      Nie mniej jednak nasz fiskus jest the best!!!!
    • szprottka idiotyczna dyskusja 05.05.05, 21:53
      agnieszka zadala pytanie; czy podatek trzeba zaplacic od prezentow. czesc panien
      na poczatku watku podnioslo krzyk ze to bzdura i placic podatku nie trzeba. jak
      sie okazuje nie mialy racji, bo na podatkach sie nie znaja. illouette wyjasnila
      jak sie rzecz ma, przytoczyla nawet watek z gazety prawnej, z ktorego jasno
      wynika, ze podatek zaplacic trzeba. ale co z tego, skoro i tak nie znajace sie
      na rzeczy madrale musza swoje piec groszy wtracic.

drogie forumowiczki, jesli sie nie znacie na rzeczy to nie zabierajcie glosu!!!!
      no i czasem warto sie przyznac do bledu, wprowadzalyscie swoimi wypowiedziami
      ludzi w blad!!
    • inkainka do illouette 06.05.05, 07:01
      Dziewczyno, abstrahujac juz od poruszanego watku, chcialbym Ci pwoiedziec, ze
      skoro komus zarzucasz, ze jest zlosliwy, to daj swoim zachowaniem dobry
      przyklad. Zarzucasz to komus, a sama jestes zlosliwa, pewna siebie i w dodatku
      zarozumiala.Troche pokory w zyciu poplaca!
      • Gość: Bandora Re: do illouette IP: *.toya.net.pl 06.05.05, 07:24
        Przyznam szczerze że naprawdę niesamowite poświęcenie, ale jak tu piszesz że
        należy płacić podatki od darowizn itp., to pewnie zapłaciłaś wraz z przyszłym
        mężem do ZAIKS'u i tym podobnych wytworów, wszystkie opłaty związane z
        odtwarzaniem muzyki, a od kamerzysty i właściciela sali weselnej otrzymałaś
        paragon, fakturę lub rachunek. Jak tak powiem że chyba jesteś wyjątkiem w
        galaktyce. Życzę miłego opodatkowywania się.
        • zoe6 Re: do illouette 06.05.05, 07:38
          Dajcie sie dziewczynie wykazac, chciala sie pochwalic swoj wiedza i
          inteligencja.
      • pudoszka Re: do illouette 06.05.05, 09:44
        jak ja uwielbiam te nawolywania o odrobine pokory na forum
        ilouette jak widac zna sie na podatka wiec jest pewna siebie-co w tym zlego? a
        zlosliwosc jest ponoc cecha ludzi inteligentnych. no ale lepiej siedzic cicho w
        katku i nie wychylac poza szereg

i ja pewnie jestem wyjatkiem w galakytce bo planujemy zaplacic podatek od
        prezentow jesli bedzie trzeba i zaiksowi i mamy umowy z fotografem i zespolem.
        boli was ze ilouette wytknela wam nieuczciwosc wiec sie czepiacei.
        • ewelinab1 Re: do illouette 06.05.05, 09:55
          wybacz mi, ale z zalozenia jest to forum dla przyszlych mezatek, a nie mlodych
          mezatek, a ja nie jestem jasnowidzem, zeby wiedziec czy jestes zamezna czy nie!
          Na zlosliwosc odpowiadasz zlosliwie, na uprzejme slowa tez.Cos chyba nie tak z
          Toba!
          • pudoszka Re: do illouette 06.05.05, 10:25
            to do mnie?? o co ci chodzi?
            • ewelinab1 Re: do illouette 06.05.05, 10:40
              Wyraznie zatytulowane DO ILLOUETTE!
              • pudoszka Re: do illouette 06.05.05, 10:47
                ale piszesz to w odpowiedzi na moj post wiec pomyslalama ze to do mnie bylo.
        • Gość: bandora Re: do illouette IP: *.toya.net.pl 06.05.05, 12:37
          Tak Pudoszka, umowę masz tylko pytanie czy dostaniesz jeden z dokumentów
          potwierdzających zapłatę big_grin . Umowy praktycznie mamy wszyscy do wszystkiego co
          jest związane ze świadczeniem usług na naszych weselach. Ale fakt faktem po co
          się kłócić, każy pójdzie za głosem sumienia .... i pewnie większość nie zapłaci
          tych wszystkich podatków i podateczków big_grin.
          P.S. Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia, i jak naj
          mniej podatków big_grin
      • Gość: loozik_goozik Re: do illouette IP: 217.153.224.* 06.05.05, 10:39
        Tej Pani (ilouette) juz dziękujemy!! Przepisy przepisami, ale pokażcie mi kogoś
        kto podatek do fiskusa odprowadził?? Sorry, ale to jest idotyczne!! Zresztą
        gratuluje jeśli ktoś zbierze 20 tys!! Ja spodziewam sie 5 tys najwyzej (mam
        mało gosci - 65 osób). A jak chcecie miec czyste sumienie to pomyślcie, że
        jesli cos za tą kaskę kupicie to i tak podatek zapłacicie (wliczony w cene
        nabywanych produktów). hehehe!!! Nie macie innych problemów???
        • ewelinab1 Re: do illouette 06.05.05, 10:41
          dokladnie!
        • pudoszka Re: do illouette 06.05.05, 10:46
          ja planuje zaplacic podatek od prezentow. moze rzeczywiscie za uczciwa jestem,
          ale tak mnie wychowano i taki mam swiatopoglad. no i podatek wliczony w cene
          nabywaia produktow to jest chyba podatek od tawarow i uslug [czy jakos tak], a
          ten od prezentow to jest od dareowizny.
    • Gość: ada Re: Czy zeberane z wesela pieniadze sa opodatkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 10:45
      bezsensowna ta dyskusja, tylko się obrażacie nawzajem, po co. Pewnie i trzeba
      opodatkować, tak jak zapłacic ZAiks i takie tam i prawdajest taka że pewnie z
      90% tego nie zrobi. Po co się kłócić, wyzywać. Bez sensu.
    • Gość: Olla Przerabiałam to.... IP: *.broker.com.pl 08.05.05, 18:13
      W moim przypadku był problem z urzędem skarbowym w momencie jak zakupiliśmy
      mieszkanie po ślubie-w pewnej części finansowane z prezentów weselnych.Jako że
      nie mieliśmy jakiś ogromnych zarobków, zresztą studiowaliśmy-urzad wezwał nas
      do wyjaśnienia skąd pochodzą pieniądze na mieszkanie.Wiedzieliśmuy już
      wczesniej-od biura nieruchomości, że pewna kwota dawrowizny od krewnych w
      pierwszej i drugiej linii jest wolna od podatku-tylko rodzice i dziadkowie
      napisali nam odręcznie ze ileśtam nam podarowali pieniedzy-i tyle.Urzad
      ogladnął te papierki i dali nam spokój.Ale generalnie gdybyśmy nie mieli tych
      świstków-musielibyśmy płacic podatek.Popytajcie w urzędzie skarbowym-bo nie
      wiem jakie teraz kwoty są wolne od podatku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka