Dodaj do ulubionych

stół szwedzki a wesele

22.08.05, 13:10
Witajcie! planuje swoje wesele na przysły rok. zastanawiałam się juz nie raz
jak rozwiązać sprawę wesela- najchętniej zrobiłaby stół szwedzki. czy ktoś
już cos takiego robił?? trochę boję się, że to nie wypali sad(
Obserwuj wątek
    • catalina1 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:13
      Ja robię - ale przy obiedzie weselnym a nie weselu całonocnym - będzie obiad
      zaserwowany do stołów a reszta w formie bufetu - relację mogę zdać po 17.09 smile
      • forgetmenot13 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 14:14
        czekam na niusy!!!!!
    • twitti Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:14
      tez sie zastanawiam nad czyms podobnym, moze do tego grill?
      Myslalam o tym bo moze goscie mogli by wstawac od stolu i w ten sposob moze by
      sie poznali miedzy sobasmile
    • kinga_s Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:14
      hej, byłam w tym roku na takim weselu. Ale nie była to sala weselna tylko klub-
      pub, taki lokal w podziemiach. Stolików było tylko kilka i porozrzucane pod
      scianami, takie małe, 4-osobowe. Przechodnie, jak zjadłas to zwalniałas
      miejsce.Dzieki temu nie swieciły popielniczkami i pustymi szklankami. Ale jesli
      chcesz wszystkich gosci posadzic jednoczesnie przy długim stole to szwedzki
      stoł nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Za to na przyjecie stojące, w
      ogrodze - w sam raz. Nie wiem gdzie planujesz wesele. Dobrym rozwiazaniem jest
      połączenie tradycyjnego i szwedzkiego. Na tym ostatnim ustawiasz np sałatki
      owocowe, ciasta, wino a obiad podawany jest na stoł tradycyjny.
      pozdrawiam!
      • agapp78 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:19
        hej. bylam na takim weselu na ktorym na stolach byly zimne przekaski a na
        bufetach przez cala noc podane byly cieple dania. kelnerzy serwowali tylko zupy
        (zaraz na poczatku i po polnocy) i dbali o to by na stole nie staly brudne
        naczynia. naprawde dobry pomysl.
        • edytarz1 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:25
          bo tak na prawdę, to trzeba to madrze połączyć. wiadomo, że babcia to
          niekoniecznie będzie chodzić po jedzeniewink no ale chyba to jednak dobre
          rozwiązanie. trochę mniej "statycznie" będziesmile no ale trzeba to dobrze
          przemysleć no i przekonać mamę, która i tak będzie sie martwić, że będzie za
          mało jedzenia!!
      • hanka2501 Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 08:22
        U nas tak właśnie było. Tradycyjny stół i dodatkowo stół szwedzki, na którym
        stały przez całą uroczystość ciasta, wina i kawa. Goście podchodzili i
        częstowali się.Miałam na początku obawy odnośnie tego pomysłu ale wypadło
        fajnie. Na taki stół bez tradycyjnego nie zdeydowałabym się, ale to kwestia
        gustu.
    • dorcik_wk Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:29
      Dla mnie porażka. Byłam na takim weselu w hotelu Bristol w Warszawie i czułam
      się jak na jakimś bankiecie a nie na weselu. Ale każdy robi jak uważa.
    • monjan Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:39
      hmm a czy podoba ci sie perspektywa ciaglego stania? Ty po 10 godzinach "bycia"
      w sukni, na obcasach, zmęczona ...nawet nie masz gdzie usiasc...
      a przechodnie stoliczki-kazdy jak juz siadzie, to "zaklepie" sobie miejsce zeby
      nikt go nie podsaidl, bo bedzie musial stac...
      poza tym zeby taki stol szwedzki wypalil musi byc naprawde dobra organizacja i
      kelnerzy, ciagle cieple jedzenie, ciagla donoszone i sprzatane na biezaco...nie
      wiem jaka firma cateringowa sie na to zdecyduje...

dla mnie to takie bankietowe, dobra na kilka godzin a nie na wesele, ktore
      powinno byc ucztą.
      • catalina1 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:46
        monjan napisała:

> hmm a czy podoba ci sie perspektywa ciaglego stania? Ty po 10
        godzinach "bycia"
        > w sukni, na obcasach, zmęczona ...nawet nie masz gdzie usiasc...
        > a przechodnie stoliczki-kazdy jak juz siadzie, to "zaklepie" sobie miejsce
        zeby
        > nikt go nie podsaidl, bo bedzie musial stac...

Nie do końca - my będziemy mieli 10-osobowe okrągłe stoły - czyli miejsce
        siedzące dla każdego i nikt nic nie musi zaklepywać sobie, a chyba zapamięta
        skąd wstał i gdzie wracać.

> poza tym zeby taki stol szwedzki wypalil musi byc naprawde dobra organizacja i
        > kelnerzy, ciagle cieple jedzenie, ciagla donoszone i sprzatane na
        biezaco...nie
        > wiem jaka firma cateringowa sie na to zdecyduje...
        >
        Bracia Wiśniewscy z Warszawy np - sami zaproponowali takie rozwiązanie - mają
        już w tym praktykę.
    • lulu20 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:45
      stol szwedzki jest dobry na zimny bufet. rzeczywiscie goscie sie poznaja i maja
      troche ruchu winkWtedy moze byc jedzenie bardziej roznorodne, niz stawianie na
      stole co piec osob takiego samego polmiska.
      Ale moim zdaniem obiad powinien byc przy stolach i kazdy powinien miec swoje
      miejsce gdzie moze spokojnie zjesc zdobycze z bufetu.
      Grill tez jest dobrym pomyslem.
      • edytarz1 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:52
        najfajnieszy pomysł to chyba mix = danie główne na początek podane do stołu
        a potem stółszwedzkiwink
        wiadomo, że każdy będie miał swoje miejsce przy stole - inaczej sobie tego niie
        wyobrażamsmile))
        • lulu20 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 14:03
          Tak. Z doswiadczenia wiem, ze babcie akurat wcale nie krepuja sie podejsc do
          szwedzkiego i jeszcze doradzaja innym co najlepsze wink
          • monjan Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 14:04
            no chyba ze są schorowane i nie moga chodzic...
            albo male dzieci-nie dostają do stołu...
            • lulu20 Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 00:55
              tym osobom mozesz usluzyc osobiscie, na pewno bedzie im milo. Albo zrezygnowac
              z bufetu, impreze zawsze trzeba robic z mysla o gosciach.
        • anna.belle Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 14:46
          tak właśnie było na weselu, na którym bawiłam się rok temu. znajomi zaplanowali
          najpierw obiad podany do stołu i każdy miał swoej miejsce, a potem szwedzki i
          nakrycia zmieniane na bieżąco przez kelnerów. było super. i goście nie
          siedzieli przez cały czas za stołami. polecam. my tak właśnie organizujemy
          nasze wesele 1.X.
    • alfa156 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 16:20
      Ja tak miałam. uważam to za bardzo dobre rozwiązanie. Każdy je co chce, kiedy
      chce i ile chce. Ciepłe dania tez były w formie szwedzkiego stołu. Na początek
      był uroczysty obiad, mała przystawka, zupa i deser. Potem już szwedzki stół,
      koło 23 wjechały bemery z daniami cipełymi. Goście byli bardzo zadowoleni, nikt
      nikogo nie gonił do stołu. polecam też stoły okrągłe. Łatwo usadzić gości, a
      potem towarzystwo się miesza, i pełna integracja. Oczywiście wg. mnie
      Powodzenia.
      • edytarz1 stół szwedzki a wesele- do alfy:) 22.08.05, 16:43
        alfo156 czy mogłabyś/mógłbys powiedzieć w którym lokalu było Twoje wesele?? ja
        jestem w wawy
        • alfa156 Re: stół szwedzki a wesele- do alfy:) 23.08.05, 08:58
          My tez mieszkamy obecnie w Warszawie, ale ślub był w Krakowie w Zamku w
          Korzkwi+firma cateringowa. Więc chyba Ci nie pomogęsmileAle pomysł jest przedni.
          Znajdź ładne miejsce, mysle że w Warszawie wybór jest większy, wg. ważne jest
          aby był ogród, czy miejsce gdzie można wyjść. Dobra firma cateringowa, z
          fachową obsługą, i będzie wesele na 102.
    • monikaa13 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 16:29
      nigdy się z tym nie spotkałąm, jak to niby miało by wyglądac a co z obiadem,
      daniem na ciepło po północy itp. jak dla mnie odpada, choc może stac taki stół
      np. z ciastem czy owocami i jakimiś napojami ale tak w sumie to mi się to nie
      widzi
      • kaa6 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 16:44
        My planowaliśmy stół szwedzki na nasze wesele, ale właściciele lokalu nam to
        odradzali - mają pewne doświdczenie i twierdzili, że generalnie to się nie
        sprawdza. Twierdzili, że ludziom często się nie chce iść do tego stołu i
        wychodzą głodni. Ale może to od ludzi zależy...Pozdrawiamsmile
        • kiwigirl Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 10:27
          A opinia włascicieli lokalu to nie jest przypadkiem podyktowana faktem ze robiąc
          tyle a tyle "talezyków" zarobią więcej niż jakby był bufet???
          ja byłam na takim weselu "bufetowym" kiedyś w Anglii i bardzo bardzo mi się to
          podobało. Właśnei były okragłe stoły na jakies 8-10 osób, wszyscy chodzili,
          mieszali się itp. atmosfera była wg. mnie duzo lepsza niż na naszych
          zasiadanych polskich weselach, gdzie obżarte towarzystwo nic nie robi bo od
          stołu wstac nie może (bo za ciężko, i a nuż coś jeszcze doniosą smile )

Taki ślub sama chciałabym mieć, i nie sądziłam ze w Polsce są one tak
          popoularne!!! cieszy mnie ze nie ja jedna tak chcę i że to sie sprawdza w naszym
          towarzystwie.

a co do "zupy po północy" - czy musi być tak stereotypowo? zupy, danie główne
          (obiadek...) deserek, sałatki, potem o północy znowu - zupa (barszczyk czy
          żurek??) i krokieciki... albo kolejny "obiadek"... brrr. Ja osobiście zawsze
          uważałam (na cudzych weselach) ze tych dań jest po prostu za dużo...
    • greta18 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 16:49
      Moje wesele jest własnie w Bristolu i z bufetem. Uważam, ze to najlepsze
      wyjscie, tym bardziej, że ja mam:
      - najpierw częśc zasiadana - przystawka, zupa, danie głowne
      - potem bufety - z zimnymi, goracymi i słodkosciami
      • kajak75 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 20:37
        greta, czy mozesz napisac jakie masz menu i ile placisz za osobe? Moze byc na
        maila gazetowego. Dzieki.
    • greeneyes27 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 18:53
      U mnie byl mix: najpierw czesc zasiadana: przystawka, zupa, danie glowne.
      Reszta dan w formie bufetu, oczywiscie goscie nadal mieli swoje miejsca przy
      stolikach, nie wyobrazam sobie jedzenia na stojaco!
    • misiabisia Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 21:48
      Witajcie smile
      zaproponowano nam szwedzki stół. Do samego końca baliśmy się tego. Nie
      chcieliśmy, by ktoś poczuł się źle, że musi podejść po coś do zjedzenia, że
      wszystko zostanie itd.
      Wyszło super i WSZYSCY chwalili!
      Wszelkie ciepłe posiłki (co 2 godziny) były podawane gościom do stołu.
      Identycznie rzecz się miała przy lodach czy torcie. Natomiast sałatki, ryby i
      inne zimne przekąski czekały na szwedzkim stole. Razem z pięknym "garem" z zupką
      gulaszową...
      Obok tego piwko (wódka podawana była na stoły), winko i Metaxa z kranikiem wink
      Wszystko zmieciono ze stołów, nikt się nie krępował.
      Wielkim plusem takiego rozwiązania jest ZAWSZE świeże jedzenie, brak obżarcia u
      gości (leży przed oczyma i chcąc nie chcąc się je), nic nie jest pozalewane czy
      upaprane innymi specjałami. Panuje porządek, obsługa częściej dokłada i nie ma
      sytuacji, że komuś czegoś brakło! i jeszcze jedno - szwedzki stół pozwala
      zaoszczędzić - gdyby w każdej części stołu miało być wszystko - okazuje się, że
      wszystkiego trzeba przygotować więcej. I to tylko z powodów wizualnych...
      Polecam takie rozwiazanie ale tylko wtedym gdy można w 100% polegać na obsłudze.

Co do straszych gości - poprosiliśmy, by takim osobom proponować przyniesienie
      tego czego sobie życzą. Było ich nie wiele u nas ale po wszystkim powiedziały,
      że czuły się bardzo dobrze i miło czując opiekę obsługi....smile

Powodzenia,
      Sczęśliwa mężatka wink
    • greta18 Do: Kajak75 23.08.05, 08:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=27094281&a=27099046
      cały link na ten temat oraz moje menu

Pozdrawiam
      G.
    • kiwigirl Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 16:52
      a moge poprosić żebyście napisały które restauracje w Wawie (poza wspomnianym
      Bristolem który jest cenowo poza zasięgiem dla nas) chętnie robią bufet na
      wesela? (tak na ok 50os)
    • minerwamcg Re: stół szwedzki a wesele 24.08.05, 22:58
      My planujemy coś pośredniego między szwedzkim stołem a weselem "zasiadanym" -
      na początku obiad-kolacja (bo wesele późnawo) z toastami i ewentualnymi
      przemówieniami, potem - jak się towarzystwo ruszy do tańca - stoły się
      przearanżuje i zostawi szwedzki bufet plus stół jadalny.
      • kiwigirl Re: stół szwedzki a wesele 26.08.05, 12:07
        O! to brzmi ciekawie!
        a możesz powiedzieć gdzie robisz wesele?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka