edytarz1 22.08.05, 13:10 Witajcie! planuje swoje wesele na przysły rok. zastanawiałam się juz nie raz jak rozwiązać sprawę wesela- najchętniej zrobiłaby stół szwedzki. czy ktoś już cos takiego robił?? trochę boję się, że to nie wypali ( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
catalina1 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:13 Ja robię - ale przy obiedzie weselnym a nie weselu całonocnym - będzie obiad zaserwowany do stołów a reszta w formie bufetu - relację mogę zdać po 17.09 Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:14 tez sie zastanawiam nad czyms podobnym, moze do tego grill? Myslalam o tym bo moze goscie mogli by wstawac od stolu i w ten sposob moze by sie poznali miedzy soba Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_s Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:14 hej, byłam w tym roku na takim weselu. Ale nie była to sala weselna tylko klub- pub, taki lokal w podziemiach. Stolików było tylko kilka i porozrzucane pod scianami, takie małe, 4-osobowe. Przechodnie, jak zjadłas to zwalniałas miejsce.Dzieki temu nie swieciły popielniczkami i pustymi szklankami. Ale jesli chcesz wszystkich gosci posadzic jednoczesnie przy długim stole to szwedzki stoł nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Za to na przyjecie stojące, w ogrodze - w sam raz. Nie wiem gdzie planujesz wesele. Dobrym rozwiazaniem jest połączenie tradycyjnego i szwedzkiego. Na tym ostatnim ustawiasz np sałatki owocowe, ciasta, wino a obiad podawany jest na stoł tradycyjny. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agapp78 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:19 hej. bylam na takim weselu na ktorym na stolach byly zimne przekaski a na bufetach przez cala noc podane byly cieple dania. kelnerzy serwowali tylko zupy (zaraz na poczatku i po polnocy) i dbali o to by na stole nie staly brudne naczynia. naprawde dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
edytarz1 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:25 bo tak na prawdę, to trzeba to madrze połączyć. wiadomo, że babcia to niekoniecznie będzie chodzić po jedzenie no ale chyba to jednak dobre rozwiązanie. trochę mniej "statycznie" będzie no ale trzeba to dobrze przemysleć no i przekonać mamę, która i tak będzie sie martwić, że będzie za mało jedzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanka2501 Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 08:22 U nas tak właśnie było. Tradycyjny stół i dodatkowo stół szwedzki, na którym stały przez całą uroczystość ciasta, wina i kawa. Goście podchodzili i częstowali się.Miałam na początku obawy odnośnie tego pomysłu ale wypadło fajnie. Na taki stół bez tradycyjnego nie zdeydowałabym się, ale to kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcik_wk Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:29 Dla mnie porażka. Byłam na takim weselu w hotelu Bristol w Warszawie i czułam się jak na jakimś bankiecie a nie na weselu. Ale każdy robi jak uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:39 hmm a czy podoba ci sie perspektywa ciaglego stania? Ty po 10 godzinach "bycia" w sukni, na obcasach, zmęczona ...nawet nie masz gdzie usiasc... a przechodnie stoliczki-kazdy jak juz siadzie, to "zaklepie" sobie miejsce zeby nikt go nie podsaidl, bo bedzie musial stac... poza tym zeby taki stol szwedzki wypalil musi byc naprawde dobra organizacja i kelnerzy, ciagle cieple jedzenie, ciagla donoszone i sprzatane na biezaco...nie wiem jaka firma cateringowa sie na to zdecyduje... dla mnie to takie bankietowe, dobra na kilka godzin a nie na wesele, ktore powinno byc ucztą. Odpowiedz Link Zgłoś
catalina1 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:46 monjan napisała: > hmm a czy podoba ci sie perspektywa ciaglego stania? Ty po 10 godzinach "bycia" > w sukni, na obcasach, zmęczona ...nawet nie masz gdzie usiasc... > a przechodnie stoliczki-kazdy jak juz siadzie, to "zaklepie" sobie miejsce zeby > nikt go nie podsaidl, bo bedzie musial stac... Nie do końca - my będziemy mieli 10-osobowe okrągłe stoły - czyli miejsce siedzące dla każdego i nikt nic nie musi zaklepywać sobie, a chyba zapamięta skąd wstał i gdzie wracać. > poza tym zeby taki stol szwedzki wypalil musi byc naprawde dobra organizacja i > kelnerzy, ciagle cieple jedzenie, ciagla donoszone i sprzatane na biezaco...nie > wiem jaka firma cateringowa sie na to zdecyduje... > Bracia Wiśniewscy z Warszawy np - sami zaproponowali takie rozwiązanie - mają już w tym praktykę. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:45 stol szwedzki jest dobry na zimny bufet. rzeczywiscie goscie sie poznaja i maja troche ruchu Wtedy moze byc jedzenie bardziej roznorodne, niz stawianie na stole co piec osob takiego samego polmiska. Ale moim zdaniem obiad powinien byc przy stolach i kazdy powinien miec swoje miejsce gdzie moze spokojnie zjesc zdobycze z bufetu. Grill tez jest dobrym pomyslem. Odpowiedz Link Zgłoś
edytarz1 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 13:52 najfajnieszy pomysł to chyba mix = danie główne na początek podane do stołu a potem stółszwedzki wiadomo, że każdy będie miał swoje miejsce przy stole - inaczej sobie tego niie wyobrażam)) Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 14:03 Tak. Z doswiadczenia wiem, ze babcie akurat wcale nie krepuja sie podejsc do szwedzkiego i jeszcze doradzaja innym co najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 14:04 no chyba ze są schorowane i nie moga chodzic... albo male dzieci-nie dostają do stołu... Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 00:55 tym osobom mozesz usluzyc osobiscie, na pewno bedzie im milo. Albo zrezygnowac z bufetu, impreze zawsze trzeba robic z mysla o gosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 14:46 tak właśnie było na weselu, na którym bawiłam się rok temu. znajomi zaplanowali najpierw obiad podany do stołu i każdy miał swoej miejsce, a potem szwedzki i nakrycia zmieniane na bieżąco przez kelnerów. było super. i goście nie siedzieli przez cały czas za stołami. polecam. my tak właśnie organizujemy nasze wesele 1.X. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 16:20 Ja tak miałam. uważam to za bardzo dobre rozwiązanie. Każdy je co chce, kiedy chce i ile chce. Ciepłe dania tez były w formie szwedzkiego stołu. Na początek był uroczysty obiad, mała przystawka, zupa i deser. Potem już szwedzki stół, koło 23 wjechały bemery z daniami cipełymi. Goście byli bardzo zadowoleni, nikt nikogo nie gonił do stołu. polecam też stoły okrągłe. Łatwo usadzić gości, a potem towarzystwo się miesza, i pełna integracja. Oczywiście wg. mnie Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
edytarz1 stół szwedzki a wesele- do alfy:) 22.08.05, 16:43 alfo156 czy mogłabyś/mógłbys powiedzieć w którym lokalu było Twoje wesele?? ja jestem w wawy Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: stół szwedzki a wesele- do alfy:) 23.08.05, 08:58 My tez mieszkamy obecnie w Warszawie, ale ślub był w Krakowie w Zamku w Korzkwi+firma cateringowa. Więc chyba Ci nie pomogęAle pomysł jest przedni. Znajdź ładne miejsce, mysle że w Warszawie wybór jest większy, wg. ważne jest aby był ogród, czy miejsce gdzie można wyjść. Dobra firma cateringowa, z fachową obsługą, i będzie wesele na 102. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 16:29 nigdy się z tym nie spotkałąm, jak to niby miało by wyglądac a co z obiadem, daniem na ciepło po północy itp. jak dla mnie odpada, choc może stac taki stół np. z ciastem czy owocami i jakimiś napojami ale tak w sumie to mi się to nie widzi Odpowiedz Link Zgłoś
kaa6 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 16:44 My planowaliśmy stół szwedzki na nasze wesele, ale właściciele lokalu nam to odradzali - mają pewne doświdczenie i twierdzili, że generalnie to się nie sprawdza. Twierdzili, że ludziom często się nie chce iść do tego stołu i wychodzą głodni. Ale może to od ludzi zależy...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 10:27 A opinia włascicieli lokalu to nie jest przypadkiem podyktowana faktem ze robiąc tyle a tyle "talezyków" zarobią więcej niż jakby był bufet??? ja byłam na takim weselu "bufetowym" kiedyś w Anglii i bardzo bardzo mi się to podobało. Właśnei były okragłe stoły na jakies 8-10 osób, wszyscy chodzili, mieszali się itp. atmosfera była wg. mnie duzo lepsza niż na naszych zasiadanych polskich weselach, gdzie obżarte towarzystwo nic nie robi bo od stołu wstac nie może (bo za ciężko, i a nuż coś jeszcze doniosą ) Taki ślub sama chciałabym mieć, i nie sądziłam ze w Polsce są one tak popoularne!!! cieszy mnie ze nie ja jedna tak chcę i że to sie sprawdza w naszym towarzystwie. a co do "zupy po północy" - czy musi być tak stereotypowo? zupy, danie główne (obiadek...) deserek, sałatki, potem o północy znowu - zupa (barszczyk czy żurek??) i krokieciki... albo kolejny "obiadek"... brrr. Ja osobiście zawsze uważałam (na cudzych weselach) ze tych dań jest po prostu za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
greta18 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 16:49 Moje wesele jest własnie w Bristolu i z bufetem. Uważam, ze to najlepsze wyjscie, tym bardziej, że ja mam: - najpierw częśc zasiadana - przystawka, zupa, danie głowne - potem bufety - z zimnymi, goracymi i słodkosciami Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 20:37 greta, czy mozesz napisac jakie masz menu i ile placisz za osobe? Moze byc na maila gazetowego. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyes27 Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 18:53 U mnie byl mix: najpierw czesc zasiadana: przystawka, zupa, danie glowne. Reszta dan w formie bufetu, oczywiscie goscie nadal mieli swoje miejsca przy stolikach, nie wyobrazam sobie jedzenia na stojaco! Odpowiedz Link Zgłoś
misiabisia Re: stół szwedzki a wesele 22.08.05, 21:48 Witajcie zaproponowano nam szwedzki stół. Do samego końca baliśmy się tego. Nie chcieliśmy, by ktoś poczuł się źle, że musi podejść po coś do zjedzenia, że wszystko zostanie itd. Wyszło super i WSZYSCY chwalili! Wszelkie ciepłe posiłki (co 2 godziny) były podawane gościom do stołu. Identycznie rzecz się miała przy lodach czy torcie. Natomiast sałatki, ryby i inne zimne przekąski czekały na szwedzkim stole. Razem z pięknym "garem" z zupką gulaszową... Obok tego piwko (wódka podawana była na stoły), winko i Metaxa z kranikiem Wszystko zmieciono ze stołów, nikt się nie krępował. Wielkim plusem takiego rozwiązania jest ZAWSZE świeże jedzenie, brak obżarcia u gości (leży przed oczyma i chcąc nie chcąc się je), nic nie jest pozalewane czy upaprane innymi specjałami. Panuje porządek, obsługa częściej dokłada i nie ma sytuacji, że komuś czegoś brakło! i jeszcze jedno - szwedzki stół pozwala zaoszczędzić - gdyby w każdej części stołu miało być wszystko - okazuje się, że wszystkiego trzeba przygotować więcej. I to tylko z powodów wizualnych... Polecam takie rozwiazanie ale tylko wtedym gdy można w 100% polegać na obsłudze. Co do straszych gości - poprosiliśmy, by takim osobom proponować przyniesienie tego czego sobie życzą. Było ich nie wiele u nas ale po wszystkim powiedziały, że czuły się bardzo dobrze i miło czując opiekę obsługi.... Powodzenia, Sczęśliwa mężatka Odpowiedz Link Zgłoś
greta18 Do: Kajak75 23.08.05, 08:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=27094281&a=27099046 cały link na ten temat oraz moje menu Pozdrawiam G. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: stół szwedzki a wesele 23.08.05, 16:52 a moge poprosić żebyście napisały które restauracje w Wawie (poza wspomnianym Bristolem który jest cenowo poza zasięgiem dla nas) chętnie robią bufet na wesela? (tak na ok 50os) Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: stół szwedzki a wesele 24.08.05, 22:58 My planujemy coś pośredniego między szwedzkim stołem a weselem "zasiadanym" - na początku obiad-kolacja (bo wesele późnawo) z toastami i ewentualnymi przemówieniami, potem - jak się towarzystwo ruszy do tańca - stoły się przearanżuje i zostawi szwedzki bufet plus stół jadalny. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: stół szwedzki a wesele 26.08.05, 12:07 O! to brzmi ciekawie! a możesz powiedzieć gdzie robisz wesele? Odpowiedz Link Zgłoś