Dodaj do ulubionych

Dylemat z kopertami

03.09.05, 09:28
Witam, ostanio moja mama wpadła na "rewelcyjny pomysł" aby poprosic gości aby
popodpisywali swoje "koperty", aby nie były anonimowe.Jako argument wysunęła
teze ,że w ten sposób nikt nie zrobi z siebie błazna i nie włoży pociętych
gazet.Nikt nie powinien wtydzić się swojego prezentu, daje ile uważa za
stosowne tylko dla "cwaniaczków"-byłby to problem. A jeżeli goście przynoszą
prezent w postaci np.garnków, czy noży lub serwisu do kawy to przecież nie
jest anonimowe.Co wy na to ? Czy waszym zdaniem prośba o podpisywanie
prezentów w postaci kopert to jakiś nietakt?
Obserwuj wątek
    • 82marta Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 09:57
      Nigdy bym nie poprosiła moich gości o coś takiego. Jak juz tak bardzo
      zależałoby mi na tym abym wiedziała kto dał ile to chyba bym w rekawie długopis
      miała i sama podpisywała wink
      A tak swoją drogą jak prosicie gości o podpisywanie kopert to przecież
      ci "cwaniacy" i tak mogą dać nie podpisane i jak będzie ich kilku to lipa bo
      nie będziecie widzieć która od kogo.
      W każdym razie MOIM zdaniem jest to nie ładnie prosić o coś takiego bo od razu
      widać że chcecie wiedzieć kto ile dał itp. Ale to moje zdanie, może inni mają
      inne zdania.
      pozdrawiam
      • es-te jest to problem 08.09.05, 10:03
        Faktycznie oze to zostac odebrane w ten sposób... Ja osobiscie podpisuję sie
        na kopertach i dodatkowo pisze ile dałam smile
        i też myślę ze moze być to odebrane źle przez młodych...
    • annb Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 10:45
      nie rób tego
      i powiedz mamie zeby dała sobie z tym spokój
      może obrazic gosci
      większość gości zadaje sobie trud aby w kopertę nie tylko włożyc gotówkę, ale
      także wyszukac i zakupic ładną kartę, wypisać życzenia i podpisac się pod
      nimi smile
      ale zrobią to bo tak chcą, czują a nie że muszą
      nakaz rodzi bunt
      • aniatruszkowska Re: Dylemat z kopertami 04.09.05, 12:23
        Hej, ja po raz pierwszy stykam sie z takim problemem, ludzie naprawde robia
        takie numery? Na wszystkich weselech, na ktorych bylam Ci, ktorzy dawali kase
        z reguly dawali ja wraz z zyczeniami w kopercie, - wiec chcac nie chcac nie
        byli anonimowi, mysle, ze to dobry pomyl i tradycja. Podrawiam
    • minerwamcg Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 10:45
      Równie elegancko byłoby wyłożyć przed kościołem imienną listę. Albo rozesłać
      gościom blankiety do wpłaty na konto i zapraszać tylko tych, którzy wpłacą
      odpowiednią sumę.
    • a_weasley Łk 14, 12-14 03.09.05, 10:55
      monialinka napisała:

> Witam, ostanio moja mama wpadła na "rewelcyjny pomysł" aby poprosic gości aby
      > popodpisywali swoje "koperty", aby nie były anonimowe.Jako argument wysunęła
      > teze ,że w ten sposób nikt nie zrobi z siebie błazna i nie włoży pociętych
      > gazet.

Czyli krótko mówiąc chce zmusić ludzi do dawania kasy. Bo przecież gości na
      wesele prosi się, żeby dostać kasę, a nie żeby byli z młodymi w najważniejszym
      dniu ich życia. I nie ważne, kogo się bardziej lubi, ważne, kto może przynieść
      godną kasę.

> Nikt nie powinien wtydzić się swojego prezentu, daje ile uważa za
      > stosowne tylko dla "cwaniaczków"-byłby to problem.

Albo dla ludzi, którzy dają skromne sumy, bo więcej ich nie stać (tzw. wdowi grosz).

> Czy waszym zdaniem prośba o podpisywanie prezentów w postaci kopert to
      > jakiś nietakt?

Nie. To skrajne buractwo.
      No, ale jak ktoś się spodziewa, że może w przeciwnym razie znaleźć pocięte
      gazety, to widać, jakie ma wyobrażenie o swoich gościach.
      • dafni Re: Łk 14, 12-14 - świetny komentarz 03.09.05, 14:47
    • eva_walter Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 11:19
      hmmm jesli mama sadzi gosci po sobie to...hmmm chyba bym jej nie polubila.
      a gdyby mnie jako goscia ktos porosil wyraznie o podpisanie koperty, slicznie
      olalabym taki slub.- normalnie gdy ide na wesele gdzie mlodzi wola pieniadze w
      prezencie - pieniadze w malej kopertce wkladam do duzej koperty z zyczeniami.i
      sadze ze wiekszosc gosci tak wlasnie robi.
      POza tym, przeciez na wesele zapraszasz tych ludzi, o ktorych wiesz, ze wam
      dobre zycza, dlaczego zakladasz ze dadza wam pociete gazety?????
      • lulu20 Re: Dylemat z kopertami 07.09.05, 12:48
        Ale jak mozna wpasc na to ze dostaniecie pociete gazety!?
        Chyba sobie jaja robisz.
    • dzemowka Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 12:31
      ja np zawsze sie podpisuje czy daje koperte z baknotami czy daje prezent. ja
      nie uwazam np za wstyd ze mnie stac na tyle a kolega X na 5 razy tyle i mysle
      ze temu co daje nie jest przykro ze dostal np wartosc suszarki do wlaosow ode
      mnie a od kolegi X plazmy smile
      ale slyszalam takie przypadki ze ktos dostal 10 zl w kopercie. mozna zawsze
      sprawdzis potajemnie, albo sobie zaznaczyc od kogo jak chcesz wiedziec ile
      dostalac. jaraczej ludziom co ich zapraszam wierze ze sie zachowaja i jak nawet
      dadza mi malo to z glebi serca, bo na tyle ich stac. przecez moga miec problemy
      finansowe najwiekszym prezentem jest to ze sie ze mna bawia
    • monialinka Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 13:18
      Dziękuje za odzew, w tej sprawie.Czas na rozmowe z mamą.Sama nie wiedziałam co
      na ten temat sądzić, ale macie rację jeżeli któremuś z gości będzie zależało
      sam podpisze kopertę, bez żadnych przymusów.
    • hanka2501 Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 15:11
      Slub miałam 20 sierpnia i byłam bardzo zdziwiona, że od męża ze strony
      dostaliśmy zwykłe koperty, które były podpisane (goście sami podpisali) i w
      nich były pieniądze. Chyba 2 koperty były tylko nie podpisane. Byłam zaskoczona
      takim sposobem dawania prezentu. Okazało się, że w tamtych stronach tak jest po
      prostu, że pieniądze wkłada się w zwykłą kopertę i podpisuje lub nie. W moich
      regionach (kuj-pom) jest tak, że młodym kupuje się pamiątkę, w której wypisuje
      się życzenia dla młodych i podpisuje się. W tę samą kopertę wkłada się
      pieniądze i sądzę, że to jest bardzo dobry sposób wręczenia prezentu. Dla mnie
      przekazanie podpisanej koperty jest trochę dziwne. Jakieś takie nieestetyczne
      ale co kraj to obyczaj.
    • mynia_pynia Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 20:33
      Czegoś nie rozumię.
      Ide niedługo na ślub koleżanki i wydaje mi się że do koperty wkłada się coś
      więcjej niż kasę!!!
      Ja np. planuje kupić jakąś prostą ręcznie wykonaną kartkę a wśrodku wkleić
      zdjęcie młodych (takie z jajem) i moje wink.
      I napisać dla super ble ble ble (i zdjęcie) od ble ble ble (i zdjęcie).

• kaluha Re: Dylemat z kopertami 03.09.05, 20:48
      to jakiś absurd.

• kiwigirl Re: Dylemat z kopertami 05.09.05, 11:07
      jezuuuu.....
      a co po ślubie? ci co dali za mało przestaną być lubiani??

buractwo totalne muszę powiedzieć. Przecież wiadomo ze każdy deaje ile może i
      nalezy to docenić, niezależnie od sumy! jak babcia przyjdzie tylko z bukietem
      kwiatów to też mnie ucieszy - że w ogóle mimo choroby dała radę przyjść, że
      kupiła specjalnie dla nas piękne kwiaty. Wiem ze czasem to problem parę groszy
      włożyć do koperty.

jak ktoś ma kase to "opłaca" swój tależyk (wiele osób tak własnie kalkuluje
      wesela - "co się zróci") a inni jak nie mają to nie mają. W koncu nie robi sie
      wesela dla zarobku - ludzie!!!
    • jontos Re: Dylemat z kopertami 07.09.05, 12:00
      Uważam, że to jest nietakt, zdecydowanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka