lutienn 30.11.05, 08:03 Cześć słyszałam ostatnio od pewnego restauratora, że nie można już brać ślubów poza USC, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszkad321 Re: Ślub poza USC 30.11.05, 12:13 Oczywiscie, ze tak! Ja tak planuje swoj slub, najlepiej na lonie natury. Musisz po prostu pojsc do dowolnego Urzedu Stanu Cywilnego i napisac do jego kierownika podanie z "prosba o oddelegowanie urzednika na uroczystosc zawarcia malzenstwa poza Urzedem Stanu Cywilnego". Musisz prosbe umotywowac - wystarczy jakis banal typu "chcemy, aby nasz slub mial niepowtarzalna oprawe; to miejsce jest dla nas wazne z przyczyn emocjonalnych", czy cos takiego. Jedyna rzecz, ktora musisz zapewnic to miejsce na godlo panstwowe i znak USC (wiec moze konieczna bedzie jakas altanka czy cos). Miejsce nie moze tez "obrazac powagi urzedu". Ta usluga nic nie kosztuje dodatkowo oprocz oplaty za transport urzednika tam i z powrotem. Byc moze trzeba tez zaplacic za transport urzednika , zeby sprawidzil, czy miejsce go nie obraza. Jesli wybierasz sobie plener nie nalezacy do Ciebie , musisz miec zgode wlasciciela terenu na zorganizoanie uroczystosci i dolaczyc ja do podania. Jedyny problem to moze byc termin. Jesli jest duze "oblozenie" urzedu - moga nie chciec wypuscic urzednika i trzeba rezerwowac z duzym wyprzedzeniem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: Ślub poza USC 30.11.05, 13:16 kurczę, pomysł już kiedyś chodził mi po głowie, potem zupełnie odpuściliśmy. jak to wyglada - czy trzeba od razu skladac podanie przy wyborze daty czy mozna np. zarezerwować termin a potem poprosić o "oddelegowanie urzednika"? mysleliśmy żeby załatwić formalnosci juz teraz, a żeby to zrobić poza USC to musielibyśmy chyba najpierw jakieś miejsce wynaleść i zaklepać itp... mam troche poczucie bezradnosci jeśłi chodzi o te przygotowania. dotad tylko czytałam net, oglądałam strony itp, a teraz trzeba przejść od teorii do praktyki i... Odpowiedz Link Zgłoś
lutienn Re: Ślub poza USC 30.11.05, 13:35 Słyszałam, ze urząd mozna załatwiać najwcześniej pół roku przed planowaną datą. Ah i slyszałam ze ta przyjemnośc koszyuje około 500zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl gdzie Ślub poza USC? 01.12.05, 13:54 ja tez już sprawdziłam, opłata "za ślub" jest taka jakby miał miejsce w USC. dodatkowo musisz zapewnić transport do/z miejsca dla urzednika odelegowanego (czyli koszt benzyny lub taxi jak nie chcesz tacie czy bratu głowy zawracac) oraz oczywiście koszt wynajmu samej sali w ładnym miejscu. a ja mam jeszcze pytanie jak w temacie - gdzie "pałacowe" sale można wynająć na samą uroczystość ceremonii zaślubin (cywilną) w w-wie? wiem o pałacyku Szustra choć nie wiem u kogo to załatwiac. jedziemy jutro oglądać. choc może ktoś ma jakis kontakt do jakiejś konkretnej osoby tam? słyszałam cos tez o Łazienkach - ale nie wiem w którym budynku by można, czy w pałacu? czy w którymś z bocznych? czy ktoś wie gdzie i jak to załatwiać i gdzie sie udać? będe wdzieczna za wszelkie kontkaty i informację, tu lub na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 Re: gdzie Ślub poza USC? 01.12.05, 14:27 w jabłonnej w pałacyku też można. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: gdzie Ślub poza USC? 01.12.05, 14:55 słyszałam o Jabłonnej, ale to juz jednak jest kawałek drogi. znasz jakieś szczegóły? tj. cenę wynajmu i czy tam tez robią wesela czy tylko ceremonię? ustaliliśmy ze na obrzeżach W-wy tylko jeśli w tym samym miejscu lub tuz obok znajdziemy knajpkę na wesele. inaczej nie ma sensu - ciagać gości poza warszawe na 20 minut a potem znów jechac na drugi koniec miasta na wesele. niestety knajpki na wesele w pałacykach za 180pln od osoby odpadaja ze względów budzetowych. A coś w Warszawie jeszcze znacie? Odpowiedz Link Zgłoś