cafet 12.02.06, 09:36 Przygotowujecie wcześniej karteczki z nazwiskami gości(kto gdzie siedzi)czy zostawiacie wybór gościom? Ja się skłaniam ku pierwszej opcji-byłam na paru weselach gdzie toczyła sie "walka"o miejsca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reszka.ja Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 10:32 my bedziemy miec takie karteczki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkalp Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 10:32 no wlasnie tez sie zastanawiam, chcialabm zrobic karteczki ,ale obawiam sie ,ze czesc osob bedzie niezadowolonych z miejsc, a wiadomo ,ze sa miejsca fajniejsze i mniej fajne Odpowiedz Link Zgłoś
cafet Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 10:37 No tak...ale z drugiej strony chce uniknąc sytuacji gdy np. grupa przyjaciół jest "porozstrzelana"po wszystkich kątach)) Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma TAK 12.02.06, 10:55 U nas na pewno będą winietki, zwłaszcza, że będziemy siedzieć przy okrągłych stołach, a nie chciałabym, żeby ktoś został dosadzony do nieswojego towarzystwa... Odpowiedz Link Zgłoś
asia19815 Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 11:43 Chciałam ale chyba z tego zrezygnuję. Odpowiedz Link Zgłoś
cafet Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 11:48 Wiesz to też zalezy jak duże jest wesele,myślę ze powyżej 50 osób karteczki maja sens - unika sie chaosu,poza tym chyba dosyc dobrze znamy swoich gości i można ich dobrać żeby byli zadowoleni-tak mi sie wydaje przynajmniej))i na to liczę Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 12:12 Będziemy mieli wizytówki z wielu względów, Odpowiedz Link Zgłoś
chenoa1 Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 13:27 my robimy duze wesele, napewno beda karteczki zeby kazdy dobrze sie czul i znal kogos przy swoim stole Odpowiedz Link Zgłoś
edytaewelina Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 15:51 my nie bedziemy robic karteczkek,poniewaz bylismy ostatnio na weselu gdzie byly i sporo osob bylo niezadowolonych,wiec zostawiam to wedle gustu gosci Odpowiedz Link Zgłoś
kbor Re: Miejsca przy stołach 14.04.06, 12:15 Koniecznosc czytania winietek tez moze wprowadzic chaos... A co z krotkowidzami i osobami starszymi? Te nie przeczytaja literek czyba ze transparenty postawicie... Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 oczywiście 12.02.06, 17:17 Nie wyobrażam sobie, żeby 120 osób latało miedzy stolikami i szukało miejsc, a w rezultacie np 18-latka wyladowała obok 80-latki Zawsze znajdzie sie ktoś niezadowolony, ale postaram sie usadzic gosci tak, żeby większość była zadowolona. Na marudy nie ma rady Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_klapsiara Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 21:03 Raczej nie, szczególnie że liczba gości nie będzie zbyt duża. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Miejsca przy stołach 12.02.06, 21:13 Ja w sumie też uważam, że winietki to chyba dobry pomysł, ale jak to zorganizować? Jeżeli w jednym momencie na salę wchodzi 100 osób i zaczynają szukac przy wszystkich stołach, kto gdzie siedzi... Czy nie robi się wtedy straszne zamieszanie? A starsze osoby? One muszą wyciągnąć okulary by przeczytać co jest napisane na winietce... Uważam, że winietki są eleganckie, ale mam dylemat czy praktyczne. Jeszcze nie zadecydowałam i się waham jak to u siebie zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
kabatka2 Re: Miejsca przy stołach 13.02.06, 10:17 Rozwiązanie jest proste - przy wejściu do sali w co najmniej dwoch miejsach dajesz duze plansze z narysowanymi i ponumerowanymi stołami (jeśli są okrągłe) lub fragmentami stołów (jeśli w podkowę). Poniżej spisujesz wg. nazwisk kto siedzi przy jakim stole. Można to zrobić na dwa sposoby: lista nazwisk przy danym stole lub alfabetycznie i przy każdym nazwisku wpisujesz numer stołu. W ten sposób każdy od razu wie gdzie mniej więcej ma się kierować i nie ma zamieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: Miejsca przy stołach 13.02.06, 12:42 prosisz świadków czy rodziców by pomogli babciom i mniej rozgarniętym. jelsi jest duza "zwrrta grupa" np. przyjaciół z pracy czy bliskie rodzeństwo cioci krysi, to wystarczy jedno z nich "nakierować" na opowiedni stół i po kłopocie. ja nie widze problemu. problem natomiast widze jeśłi goscie sami sie udadzą i sie okaże potem ze są "dziury" i trzeba bedzie kogos przesadzać by inni sie zmieścili, czy mogła np. para usiąść obok siebie a nie każde w innej częsci sali. ja planuję postawić karteczki mimo że bedzie niewiele osób i wszyscy w "podgrupach". ale np. jeśłi uda nam sie co planujemy - czyli kilka mniejszych stołów, to przy jednym np. będą młodsi goście z dwóch rodzin (usadzimy ich "po wieku" - i lepiej miec karteczki, bo nieznając sie pewnie usiedliby przy róznych stołach...) Odpowiedz Link Zgłoś
mala_kasia1 Re: Miejsca przy stołach 13.02.06, 17:17 U mojej siostry przy wejściu do restauracji stała pani której mówiło się nazwisko, a ona wskazywała stolik. ponadto na każdym stoliku( 8 osobowym) stała 1 tabliczka z listą osób, które powinny tam usiąść. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 14:14 Zawsze można to doorganizować. Poiwedzieć rodzicom, że obok nich siedzi ciocia taka a taka i niech ją od razu "zgarną". Powiesić przed wejściem kartkę z rozpiską. Postawić zorientowaną osobę z rozpiską, która będzie kierować przynjamniej w odpowiednią okolicę. Dać jej do pomocy kogoś, kto weźmie pod ramię starszą damę i odtransportuje gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
ancaa Re: Miejsca przy stołach 13.02.06, 18:58 Także uważam, że winietki stanowią dobre rozwiązanie. Nie ma wówczas kłótni o miejsce, nie ma dużej liczby osób niezadowolonych. Przy dużym weselu prowadzeniem gości na miejsca mogą się zająć kelnerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka80 Re: Miejsca przy stołach 16.02.06, 10:33 ja rowniez planuje winietki na stolach bylam na weselu na ktorym bylo takie i rozwiazanie i bardzo mi sie to spodobalo a nie zamiast na poczatku myslec o toascie to wszyscy zastanawiaja sie gdzie usiac i rozpoczyna sie walka o miejsca pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Miejsca przy stołach 16.02.06, 10:41 Ja mam 55-60 osób i każdy siądzie, gdzie bedzie chciał. Znam to towarzystwo - nikt się bił o miejsce nie będzie, to nie ta klasa gości, co się łokciami przepychają. I nikt nie bedzie walczył o mniejsce koło mnie i męża, bo wiadomo - tu się sadza rodzinę. Siostra bierze pod pachę babcię i sadza ją tam, gzdie jest wygodnie, to trzeba wziąć przy starszych osobach pod uwagę. Nie mozna jej posadzić w przejściu, na tle używanych drzwi czy w przeciągu, jest starsza, ma kule, potrzebuje sporo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Miejsca przy stołach 16.02.06, 10:50 u nas raczej na bank wybór miejsc zostawimy samym gosciom. Sama tez jak bywam na weselach zdecydowanie wolę mieć wybór gdzie mam siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Miejsca przy stołach 16.02.06, 11:00 Ja musze bo bedziemy miec gosci kilku roznych narodowosci i nie wszyscy znaja ten sam jezyk. I chce zeby przy kazdym stole byl ktos kto zna hiszpanski, zeby ewentualnie z kelenerem sie dogadal. Cale szczescie nie mam problemu z usadzaniem, poki co swietnie sie skladaja grupy wiekowo i jezykowo. Ja sobie nie wyobrazam atakiego puszczenia gosci samopas (szczegolnie przy kilku okraglych stolach) po mogloby sie tak stac, ze zostana 3 pary i 6 pojedynczych miejsc przy roznych stolach. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamaciej2 Re: Miejsca przy stołach 16.02.06, 11:07 Zdecydowanie bez winietek. Goście sami sobie poradzą. Zresztą nasi rodzice i rodzeństwo będzie pomagac w ewentualnym kierowaniu do stołów. Walka o miejsca mnie nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kasila Re: Miejsca przy stołach 19.02.06, 23:31 cześć! My też decydujemy się na winietki. Chcemy zaoszczędzić gościom "Walki o miejsca". Byliśmy na weselu na którym były winietki i uważam, że to bardzo fajna sprawa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 13:40 Ja nadal nie wiem co robić. Osobiście jestem za winietkami, moja mama jest zdecydowanie za, ale narzeczony i jego rodzice są zdecydowanie przeciwni. I bądź tu mądry... Jakie są jeszcze argumenty za i przeciw? Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 13:46 u nas winietek nie bedzie - każdy siądzie sobie tak gdzie zechce. Żadnej walki o miejsca nie bedzie bo goście umieją się zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
cafet Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 13:57 "walka o miejsca" była półżartem- nie ma co sie spierac,kto bedzie miał bardziej kulturalnych gosci,a kto nie. Gdy jest duzo stolików i dużo gości po prostu winietki rozwiązują problem. Może do bitki nie dojdzie,ale nie wiem czy ktoś fochów nie bedzie Ci stroił,jak nie siądzie z ukochanymza to znajdzie miejsce przy "wiekowym"towarzystwie Ja tez mocno sie zastanawiałam,ale w koncu zostawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 14:06 ja sie z nikim nie spieram tylko piszę jak u mnie będzie. Goście raczej się podogadują i siada tak jak im będzie pasować. Poza ym nie rozumiem demonizowania faktu, że młody siądzie obok kogos wiekowego - i co z tego? Dla mnie takie miejsce nie byłoby problemem, z tego co wiem dla innych mlodych (a także tych starszych) zaproszonych na wesele też nie robi to róznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
cafet Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 14:11 No to supernie masz problemu przynajmniej))a masz za to fajnych gości Ja bym do nich nie nalezała;PPP, bo zdecydowanie wole przez 10 godzin siedziec z narzeczonym i dobrymi znajomymi, niż (nikomu nie ujmując) ze świeżo poznanym wujkiem stefanem;PPP Pozdrawiam)) Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 14:17 jeszcze nigdy nie zdarzyło się, a bylam na wielu weselach bez winietek aby pary, które przybyły razem były rozdzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
cafet Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 14:20 A widzisz,a mi tak))- na jednym.Za poźno sobie weszłam na sale((. Jak pisałam wczesniej,sama sie naprawde mocno zastanawiałam, ale dużo gości+dużo stolików+ moje doswiadczenie rozdzielenia przeważyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 13:53 Nigdy nie byłam na weselu z winietkami to nie mam porównania, ale jak są pojedyncze stoliki to lepiej zaplanować kto z kim. I nie chodzi o walkę o miejsca, ale o racjonalne rozplanowanie. Jednak przy długich stołach i dużej liczbie gości założyłabym że sobie poradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
polciaaa Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 13:50 Również rozważałam czy umieszczać winietki czy nie, na dzień dzisiejszy wiem prawie na pewno, że ich u mnie nie będzie. Mają one większy sens przy okrągłych stołach, u nas będzie "elka" i jeden stół prostokątny. Wiem, że podczas większości wesel na tej sali przy prostokątnym stole siadali znajomi i kuzynostwo, a przy drugim Para Młoda z najbliższą rodziną i wujostwem - zawsze się taki układ sprawdzał. Nie obawiam się bitwy o miejsca bo zapraszam kulturalne osoby <przynajmniej mam taką nadzieję> Poza tym u nas w rodzinie często już przed kościołem lub w drodze na salę goście umawiają się mniej wiecej kto z kim usiądzie. Jak narazie takie rozwiazanie się sprawdzało więc nie widzę powodu, by to zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 14:22 bez przesady zeby robic karteczki gdzie kto siedzi a moze lepiej zatrudnic kogos co bedzie usadawial nie wiem jak taki ktos nazywa sie... Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 15:42 To wcale nie jest takie bez sensu. U nas beda okragle 9 osobowe stoliki a goscie wladajacy roznymi jezykami. Chcemy uniknac sytuacji kiedy pary zostaja rozdzielone albo komus zostaje miesjce przy stoliku z osobami, ktorych jezykiem nie wlada. Juz wiedze moja chrzestna przy stoliku z hiszpanska mlodzieza. planujac wczesniej miejsca unikamy sytuacji kiedy ludzie rzucaja sie na sale i przepychaja do stolików. Nie mowie, ze u nas tak by bylo, ale lepiej zawczasu wszystko zaplanowac. Moim zdaniem. Mozna tez usadzic razem osoby samotne o podobnych zainteresowaniach i pobawic sie w swatke Odpowiedz Link Zgłoś
krewetka Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 16:53 u nas beda napewno, stol bedzie w podkowe, zadzyło sie sie byc na weselu( 150 osob) bez wizytowek i ... zostalismy rozdzieleni Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 17:04 A tak na marginesie, zgodnie ze starożytną sztuką usadzania gości przy stole, nie powinno się siedzieć w bezpośrednim sąsiedztwie swojego ślubnego/narzeczonego. Na szczęście teraz się o tym nie pamięta istosuje zasadę wręcz przeciwną. ^_- Odpowiedz Link Zgłoś
emib3 Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 17:06 A ja jestem za winietkami i zawsze będę.Nie bardzo wiem, jakie są argumenty przeciw.Zdarzyło mi się kilka niemiłych sytuacji na weselach bez winietek. Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 19:23 U mnie będą. Byłam na weselu, gdzie winietki ustawiono tak, że cała rodzina Pana Młodego siedziała na końcu stołu (był jeden długi stół), bo Panna Młoda wolała mieć swoich znajomych obok siebie. Rodzinie było bardzo przykro. Trzeba uważać, żeby takich gaf nie zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 17:16 Starożytną? Tak mówi protokół dyplomatyczny, ale moje wesele będzi epoza protokołem )) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Miejsca przy stołach 07.04.06, 11:55 > Starożytną? Taki żart. Nie znam protokołu dyplomatycznego, tylko wiem jak starsi członkowie mojej rodziny usadzali gości przy stole i że teraz wszyscy raczej sadzają pary razem, żeby się raźniej czuły "i w ogóle" (zwłaszcza jeśli jest dużo ludzi z różnych środowisk i nie znają się oni). Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Miejsca przy stołach 07.04.06, 09:12 aiczka napisała: > A tak na marginesie, zgodnie ze starożytną sztuką usadzania gości przy stole, > nie powinno się siedzieć w bezpośrednim sąsiedztwie swojego > ślubnego/narzeczonego. Na szczęście teraz się o tym nie pamięta istosuje zasadę wręcz przeciwną. Ta sztuka wcale taka starozytna nie jest, nadal obowiązuje chocby w dyplomacji Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Miejsca przy stołach 07.04.06, 12:01 Rzymskie ruiny też nadal stoją. A są starożytne ^_-. W mojej rodzinie tradycyjnie "tasuje się" gości. Ale na weselach znajomych sadzano mnie obok mojego faceta. I nie przeszkadzało mi to, bo zwykle nie znaliśmy za blisko innych znajomych par młodych i było nam razem raźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 17:17 i co? jakoś zaregowaliście, czy faktycznie siedzieliście osobno przez całe wesele?? aż trudno uwierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
darryll Re: Miejsca przy stołach 06.04.06, 19:59 My na pewno będziemy mieć karteczki, które "uporządkują" gości Odpowiedz Link Zgłoś
lumja żadnych karteczek 07.04.06, 09:55 u mnie absolutnie nic takiego nie będzie, wesele będzie duże ale wszyscy będą siedzieć przy jednym, wielkim stole ustawionym w czworobok. Nie przewiduję problemów z miejscami, zresztą gdyby nie to forum to bym w zyciu nie wpadla, że tomoże być problemem, na weselach na ktorych sie do tej pory bawiłam nigdy nie było karteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
laura1231 Re: żadnych karteczek 07.04.06, 10:31 ja też sobie nie wyobrażam naszych gości krzątających się wokół stołu obracających karteczki we wszystkie strony w celu dojrzenia własnego miejsca, myślę że przy 100 osobach byłoby zamieszanie, a już robienie spisu i numeracji przed wejściem....no naprawdę.... to jak numerek w banku do okienka nie wszyscy chcą aby im dyktowano gdzie mają siedzieć, ludzie są zbyt różni Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Miejsca przy stołach 11.04.06, 09:17 Zostawiamy wybór gosciom.... Sama tez wolę sobie wybrać niz mieć narzucone jakieś tam miejsce. Rzecz gustu... Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re: Miejsca przy stołach 11.04.06, 11:55 To juz Twoje ryzyko. U mojej szwagierki, ktora mimo usilnego namawiania z lenistwa darowala sobie usadzenie gosci byla afera, bo goscie usiedli nie tak jak chciala, nie po tych stronach, starzy wymieszali sie zmlodymi i nie wszyscy razem-pare osob nieszczesliwie oddzialonych- w rezultacie ona siedziala naburmuszona.Potem zalowala. U nas winietki byly i goscie byli raczej zadowoleni. moim zdaniem to wysilek, ba, sztuka, ktora sie oplaca. Szczegolnie gdy ktos jest sam musi byc usadzony w milym towarzystwie, z ktoraym ma o czy pogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Miejsca przy stołach 11.04.06, 12:05 ja jestm za winietkami... U mojej kolezanki, która wychodziła za Francuza tez były winietki... ja i mmoja koleżanka jako single zostałyśmy posadzone koło kuzynów Pana Młodego , a że obie jesteśmy francuskojęzyczne, to zabawa była przednia... Mój facet jest Kanadyjczykiem i tez z różnych przyczyn winietki planuję Odpowiedz Link Zgłoś
mariszka72 Re: Miejsca przy stołach 11.04.06, 12:26 U nas będą, chociaż przyjęcie tylko na 20 osób. Zresztą karteczki będą uzupełnieniem dekoracji stołu i będą pięknie kolorystycznie komponować się z prezencikami dla gości. Sama robię te "karteczki" z nazwiskami i sprawia mi to ogromną przyjemność, bo lubię takie szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś