Dodaj do ulubionych

Odmówiono mi wydania zezwolenia na kościelny...

28.03.06, 13:24
Witam...
Otóż ja i mój narzeczony ( z innego miasta)zdecydowaliśmy się na ślub
kościelny w innej parafii (ani nie mojej, ani nie jego), więc poszłam do
swojej parafii poprosić o wydanie zezwolenia na wzięcie ślubu w innej
parafii. Ksiądz zaczął spisywać, po czym przeszedł do sprawdzania czegoś w
swoich dokumentach. Jak zobaczył, że moi rodzice od 3 lat nie przyjmują
księdza po kolędzie (nadal mieszkam z rodziami) i żadnych opłat nie wpłacili,
zdenerwowany podarł zezwolenie i powiedział, że nie należę do jego parafii i
abym wyszła...
W ogóle się mnie nie pytał, czy ja jestem osobą wierzącą, chodzę do kościoła
itp. Czy księża zakładają odpowiedzialność zbiorową?...
Czy myślicie, że mam jakąś szansę na uzyskanie zezwolenia na ślub w innej
parafii? Nie wiem co zrobić.
Ellenai.
Obserwuj wątek
    • orzeszek_rania Re: Odmówiono mi wydania zezwolenia na kościelny. 28.03.06, 13:27
      Czy ten ksiądz to był probosz Twojej parafi?? jesli tak to napisz do kurii
      skargę i opisz sytuację,a jeśli to był tylko wikary to zgłoś się do
      proboszcza...
      ja bym sprawę nagłośniła... myślą że im wszystko wolno...
    • annajustyna Pomijajac tzw. grzechy ojcow... 28.03.06, 13:32
      za ktore dzieci nie odpowiadaja, to nie slyszal o "grzechow odpuszczeniu"???
      • laura1231 Re: Pomijajac tzw. grzechy ojcow... 28.03.06, 13:44
        nie martw się, ja też staram się o to zezwolenie tzw. licencję, idź z
        narzeczonym do jego parafii i załatwiaj wszystko tam, nie przyznawaj się do
        zdarzenia, a na pytanie dlaczego tu a nie w twojej parafii, powiedz coś
        miłego smile) Ksiądz na kolendzie powiedział nam że możemy iść do którejś z tych
        dwóch parafii, powodzenia
        • muszka1979 Re: Pomijajac tzw. grzechy ojcow... 28.03.06, 13:49
          potwierdzam, nam ksiądz powiedział, że wystarczy licencja z jednej parafii.
          • ellenai1 Re: Pomijajac tzw. grzechy ojcow... 28.03.06, 13:55
            Dzięki za odopwiedzi...Chyba rozmawiałam z wikarym, jestem prawie pewna.
            Owszem, mój narzeczony ma pozwolenie ze swojej parafii na wzięcie słubu w innej
            parafii - franciszkanów. Tylko problem polega na tym, że franciszkanie
            powiedzieli, że konieczne jest zezwolenie również z mojej parafii... Czy macie
            może jakies linki do tych praw kościelnych, czy może w jakich dokumentach
            należy szukać? Ale na wszelki wypadek spróbujemy jeszcze raz się wypytać, czy
            na pewno konieczne jest drugie zezwolenie u franciszkanów... Ten ksiądz, który
            mnie dzisiaj wyrzucił, wiedział, że prosiłam o drugie zezwolenie i zgodził się
            na wydanie (z początku).
            Pozdrawiam smile
            Ellenai.
            • arikiel Re: Pomijajac tzw. grzechy ojcow... 28.03.06, 14:49
              Takie jest prawo, wystarczy zezwolenie z jednej parafii. Jestem w takiej samej
              sytuacji jak Ty, bierzemy ślub w "trzeciej parafii", jednak tzw. licencję
              robimy w mojej. W parafii narzeczonego można było taki papierek dostać od ręki
              za jedyne 800 zł... tak więc poszliśmy do mojej i jest "opłata manipulacyjna",
              więc nie jest tragicznie. Jeśli macie zgodę z jednej parafii, cała organizacja
              zostaje przejęta przez tą parafię, w której bierzecie ślub. Do swojej będziesz
              musiała tylko zanieść "zapowiedzi" i później odebrać ich świadectwo i dołączyć
              do tych wszystkich papierów. Jeśli będą jakieś problemy, idź do kurii
              biskupiej, jak to już ktoś tu mówił. Zwykle na początku porozmawiasz z księdzem
              prawnikiem, on powiniem pomócsmile
              Powodzeniasmile
            • melani2 Re: Pomijajac tzw. grzechy ojcow... 28.03.06, 17:40
              wystarczy jedno zezwolenie. ja też bede miała z tym prawdopodobnie problem,
              wiec bierzemy zezwolenie z parafii mojego narzeczonego. upieraj się przy swoim.
              niech ci wskażą przepis, który wymaga 2 zezwoleń. powodzenia
              • szanania Re: Pomijajac tzw. grzechy ojcow... 28.03.06, 17:51
                U mnie było bardzo podobnie, z tym, że moja mama pracuje w Niemczech (i nie
                może przybywać specjalnie na popołudniową wizytę księdza), tato jest
                niewierzący, ja zaś siedem lat byłam poza domem, w miastach, w ktorych
                studiowałam. Ksiądz sie zdenerwował, gdy poszłam po zezwolenie, ale wyjaśniłam
                mu, że - chociaż rozumiem w pelni jego pretensje - nie mogę odpowiadać za
                grzechy mojego taty. Chce żyć "po bożemu", jestem wierząca, moja mama również.
                Nie widzę powodów by kilka nieodbytych wizyt miało stanąć na drodze mnie,
                mojemu mężowi i dzieciom (wszak brak ślubu koscielnego rodziców uniemożliwia
                chrzest dziecku). Ksiądz stwierdził, że skoro tak szczerze prawię - to mi
                zezwolenie da. Gdybym coś "kręciła", chciała w jakiś sposob udowadniać, że
                wszystko jest w porządku, to również by mi owo zezwolenie dał, lecz z adnotacją
                o "nieuczestniczeniu w życiu parafii".
                • annajustyna ... 28.03.06, 17:55
                  Akurat brak slubu koscielnego lub jakiegolwiek niekoniecznie uniemozliwia
                  malzonkomochrzczenie dzieci, ale wiadomo, ze malzonkowie nie moga wtedy
                  przystepowac do komunii. Wlasnie Twoje "wybrniecie" wydaje mi sie najlepsze:
                  spokojnie porozmawiac, wytlumaczyc, zlozyc deklaracje wiary itd. Pozdrawiam!!!
                  • polciaaa Re: ... 30.03.06, 14:28
                    Już to kiedyś pisałam - wszystko zależy od księdza.
                    Moja koleżanka wzięła tylko cywilny ślub. Kiedy miała zostać matką chrzesną
                    swojego siostrzeńca - ksiądz nie chciał się zgodzić, nie dał tej "karteczki".
                    Poszła do innego. Dostała bez problemu wink
            • baetka oburzenie 30.03.06, 16:03
              autorka postu baaaardzo oburzona na księdza, a nawet nie wie, jak proboszcz
              wygląda ....
    • dusia0701 Re: Witaj w klubie "siostro" 30.03.06, 12:53
      Matko Kochana.A myślała że tylko mnie pech prześladuje.Ja coprawda mam jeszcze
      troche czasu do swojego wielkiego dnia ale juz zaczęły sie kłopoty.Otóż
      podobnie jak u Ciebie moim rodzicom od kilku lat nie było dane przyjąć księdza
      po kolędzie.Poprostu do późna pracują, zresztą nieważne.W tym roku udało się...
      Zaszczycił nas sam Proboszcz.Skorzystałam z okazji i zapytałam czy mogłabym
      uzyskać od Niego zezwolenie na wzięcie ślubu w innej parafii.Strasznie sie
      zdenerwował, zaczął wypytywac dlaczego bo przecież Oni dużo za ślub nie biorą
      (żenujące) no i wkońcu jestem ich parafianką.Odpowiedziałam,zgodnie z prawdą,że
      chodzi o tradycje rodziną.Tak moją jak i mojego przyszłego męża.Proboszcz nie
      udzielił mi zezwolenia.Co raz bardziej jestem przekonana ze nie chce brac ślubu
      w mojej parafii ale boje sie ponownie spotkać z proboszczem. Prawde mówiąc
      jestem w kropce.Mam nadzieje ze Ty juz sobie poradziłaś z tym problemem.Jeśli
      tak odpisz jak to zrobiłaśsmilePozdrawiam
    • karusia28 Re: Odmówiono mi wydania zezwolenia na kościelny. 30.03.06, 14:41
      kurcze tak czytam dziewczyny wasze wypowiedzi i az mnie strach oblecialsmile ja
      slub mam dopiero we wrzesniu 2007 ale juz teraz wiem ze nie chcialbym miec
      slubu u siebie w kosciele doslownie prawie pod blokiem.z tego co wiem proboszcz
      do jasympatyczniejszych nie nalezysad wiec juz teraz zastanawiam sie co to
      bedzie jak zaczne zalatwiac te wszystkie formalnosci?cos mi sie wydaje ze chyba
      bedzie trzeba pojechac do parafi mojego ukochanego(niestety oddalonej o 350km)
      od naszego miejsca zamieszkaniasad no i mam nadzieje ze do tego czasu nic sie
      nie zmieni i nie trzeba bedzie jeszcze jednej licencji z mojego kosciola:
      (ach,te formalnosci-potrafia zniechecic czlowieka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka