gruba_lola 07.05.06, 19:20 Dziewczyny i chłopaki ile ważna jest zgoda na ślub w innej parafii i czy ksiądz ją wypisuje od razu czy jakiś czas trzeba odczekać?Czy za zgodę płaci się więcej/mniej niż za licencje?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martyna1985 Re: Zgoda na ślub 07.05.06, 20:41 my wybieramy sie z dwa tygodnie i wiece niz 50 nie dajemy Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_lola Re: Zgoda na ślub 07.05.06, 21:26 Czyli ta zgoda jest ważna więcej niż 3 miesiące? Odpowiedz Link Zgłoś
myszka217 Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 19:51 Wydaje mi się taka zgoda ważna jest 3 miesiące,ale już sama zgupiałam i chciałabym wiedzieć dokładnie bo chętnie bym poszła już,żeby mieć z głowy a ślub mam za troszkę ponad 5 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 19:56 ja mysle, ze zgoda nie ma terminu waznosci... nam zostala wydana na jakis rok przed slubem i jak bylam sie pytac czy to wystarczy to nikt mi nie mowil, ze za te 3 m-ce straci waznosc... Odpowiedz Link Zgłoś
myszka217 Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 20:00 Dzięki wielkie w końcu jakaś konkretna odpowiedz no to muszę się do księdza wybrać.A co trzeba podać,żeby ksiądz taki dokument wypisał?Adres parafii w której chce się wziąść ślub i co jeszcze?Ile się płaci za taką zgodę? Odpowiedz Link Zgłoś
martusia81 Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 20:50 u mnie ksiadz nie chcial co laska,ale ma stala cene 200 zl !!!nie ma daty waznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 21:05 oj Boze! no dobra mowilam to tysiac razy, ale powtorze: zakladajac, ze slub ma sie odbyc w kosciele, ktory nie jest parafia zadnego z narzeczonych, "zgode na slub" uzyskuje sie w parafii jednego(!) z narzeczonych i moze ona wygladac w dwojaki sposob: 1) LICENCJA - w tym wypadku zanosicie dokumenty z USC itd. do jednej z Waszych parafii i tam jest spisywany protokol przedslubny, a ksiadz wystawia dokument - licencje, ktora zanosicie do kosciola, w ktorym ma odbyc sie slub i juz tam nie macie zadnych formalnosci (chyba poza podpisem przed sama ceremonia) Ile dokladnie jest wazna licencja nie wiem, ale sadze, ze 3m-ce skoro do jej spisania potrzebne sa chociazby dokumenty z USC, ktore sa wazne tylko 3m-ce. 2) SUBSTYTUCJA - jest to dokument, ktory dostajecie z jednej z parafii i stwierdza on, ze parafia ta zgadza sie, zebyscie wszystkie formalnosci zalatwili w kosciele, w ktorym odbedzie sie slub. Wg mnie to ten dokument nie ma terminu waznosci poniewaz jest on dobrowolna zgoda parafi, do ktorej zadne dokumenty nie sa wymagane (poza personaliami narzeczonych), dokumenty z USC, chrzest itd zanosicie do kosciola, w ktorym bedzie slub i tam dopiero spisujecie protokol. Parafia moze sie nie zgodzic na wydanie substytucji i zazadac spisania licencji. Na zapowiedzi daje sie w swoich parafiach. Zarowno na substytucje jak i licencje ksiadz moze zazadac pieniadze (patrzc z doswiadczenia forumowiczek). Mam nadzieje, ze wyrazilam sie jasno. Dlatego wczesniej napisalam, ze nie ma terminu waznosci poniewaz mialam na mysli "substytucje". PS. w mojej parafii licencja 200zl, w parafi narzeczonego substytucje otrzymalismy za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka217 Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 21:15 Czemu sie denerwujesz ja nie pytałam jaka jest róznica między licencją, a zgodą bo wiem czym się różnią.Pytałam o cene jaką ty płaciłaś i co ksiądz tam wpisuje,co mu trzeba podać?Ja Tobie nie każe odpisywać,tylko pytam chyba mam takie prawo nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 21:26 oj nie denerwuje sie tylko zaczelam miec wrazenie, ze kazdy mowi o czym innym wiec chcialam to uscislic... u nas wpisane sa nasze nazwiska i adresy zameldowania oraz nazwa parafi, w ktorej bedzie slub, forma nie jest istotna, ksiadz wydrukowal na zwyklej kartce, postemplowal i podpisal ceny j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka217 Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 21:34 Dziękuje bardzo a jeszcze jak jesteś tak miła i mi odpowiadasz wiesz ile ważny jest odpis aktu urodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 21:50 tu nie jestem pewna, ale sadze, ze nie ma terminu waznosci w koncu w informacjach na nim zawartych nie ma zmian... ostatnio zmienialam dowod i zanioslam akt urodzenia, ktory byl "wyciagany" bardzo dawno temu i nie bylo zadnego problemu wg mnie tylko odpis aktu chrztu oraz zaswiadczenie o braku przeciwwskazan do zawarcia malzenstwa z USC sa wazne 3m-ce, (a chrztu dlatego, ze wszelkie informacje o bierzmowaniu, zamazpojsciu itd wysylane sa do parafi gdzie sie bylo chrzczonym i jesli sa jakies zmiany to tam beda uwzglednione, tak slyszalam) Odpowiedz Link Zgłoś
miracle_girl Re: Zgoda na ślub 08.05.06, 21:02 Hej Odpowiadam bo niedawno to załatwialiśmy i jestem na czasie Ksiądz od razu(po małym wywiadzie) wypisał nam zgodę, gdyż była potrzebna do załatwienia wszystkich formalności w Kościele w którym chcemy się pobrać. Taka zdoda nie ma 'terminu ważności' , a płaci się oczywiście 'co łaska' Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś