Dodaj do ulubionych

Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!!

15.05.06, 22:24
Jesteś świadkiem pana młodego na ślubie i ostatnio zostałam przez
niego "poproszoona" o kupienie bukietu dla panny młodej. Strasznie mnie to
dziwi bo byłam przekonana że bukiet kupuje pan młody? Jak to jest u Was i
gdzie mieszkacie, żebym miała porównanie.
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 22:25
      My sami organizujemy wesele i sami sobie ze wspólnej kasy kupujemy wszystko.
      Kiedyś, gdy byłam świadkową, za mój bukiecik zapłacił świadek.
      • babilon8 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 22:27
        ok, tylko ja podobno mam kupić bukiet dla panny młodej jak świadek??Kobieta
        kobiecie - jakoś mi to nie pasuje!!!
        • agnrek Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 22:27
          Zaraz, zaraz, świadkowa ma kupic pannie młodej bukiet????
          • babilon8 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 22:31
            no widzisz chyba to niemądresmile???
            • agnrek Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 22:34
              Nie, to nie jest niemądre, według mnie to jest zwykłe naciagactwo, którego nie
              mozna podciagnąć pod żaden zwyczaj. Cztery razy byłam świadkową i żadnej pannie
              młodej nie przyszło do głowy naciągać świadków na pokrywanie jakichkolwiek
              kosztów w imię tradycji rzekomej.
              W życiu bym nie wpadła na to, żeby swoich świadków prosić o kupienie
              czegokolwiek NA NASZ ŚLUB, nie dość, że sami się wykosztują, bo i ubranie
              lepsze i trzeba wyglądać lepiej, to jeszcze mają mi bukiet za kilka setek kupić
              albo zapłacić za ubranie samochodu??? To już byłoby chamskie.
              • mam6lat Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 22:53
                zresztą kto by chciał byc pnna mlodą
                ktorej bukiecik kupuje wg własego upodobania osoba trzecia?
                • babilon8 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 23:05
                  Oj nie ja wybierałabym bukiet, tylko panna młoda, ja miałbym tylko wyłożyc
                  kaskę, nawet nie wiem jakie jest koszt takiego bukieciku.
                  • mam6lat Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 23:39
                    no to przegiecie........
                  • mam6lat Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 23:46
                    koszat 75-250 pln
                    (Warszawa)
    • annb ze strony slubu 15.05.06, 22:34
      W dniu ślubu będzie jeszcze kilka spraw do załatwienia. Trzeba odebrać bukiet
      panny młodej - wypada, by zrobił to pan młody, jego świadek lub brat. Za bukiet
      płaci bowiem narzeczony (choć lepiej, by narzeczona pomogła mu wcześniej w
      wyborze rodzaju wiązanki). Ktoś musi zadbać o umycie i przystrojenie samochodu
      ślubnego - ta funkcja także powinna być wcześniej przydzielona i "obsadzona"
      przez rodzinę pana młodego. On sam lub jego drużba powinien także pamiętać o
      zabraniu do kościoła lub USC obrączek oraz dowodów osobistych.
    • babilon8 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 22:44
      No a ja już myślałam że nie znam jakiegoś zwyczaju albo jakieś nowości się
      pojawiły.Odpowiedziałam niestety że nie dam rady kupić bo po prostu cienko z
      kasą.Dziwny jest ten świat!!!
    • kami315 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 15.05.06, 22:57
      Wszystko sami kupujemy. Nie przyszłoby mi nawet do głowy, żeby mi świadek bukiet
      kupował - naprawdę pocieszne smile
    • bacha1979 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 08:21
      U nas bukiety zarówno dla śwaidkowje jka i dla mnie kupuje Pan Młody. smile
      • mloda83 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 09:09
        U nas nie ma znaczenia kto za co płaci. Mamy wspólny budżet. Napewno sama sobie
        wybiorę bukiet, a mój Pan Młody lub jego świadek go odbiorą, bo będą mieli
        więcej czasu wink
    • babilon8 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 09:33
      Chyba podsunę "moim" państwu młodym ten wątek do przeczytaniasmile) Dzięki za
      Wasze opinie!
    • roymiro1 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 09:35
      U mnie jest tak: ja zamówiłam dwa bukiety(ja i świadkowa) oraz dwie butonierki
      a odibera pan młody.
      • babilon8 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 09:38
        Kto za to płaci?Chodzi mi o Twój bukiet jako panny młodej.
    • roymiro1 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 09:39
      Płaci pan młody za wszystkosmile
      • agnrek Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 10:35
        My płacimy razem, kwiaty odbiera kierowca wunajętego samochodu albo kwiaciarnia
        dostarcza.
        Spytaj, co jeszcze masz tej lasce kupić na jej ślub. Tylko bukiet?
        • babilon8 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 14:53
          Chyba rzeczywiście powinnam spytać przyszłą bratową co jeszcze powinnam jako
          świadek jej kupićsmile))))))))
          • annb to brat cię tak wrabia? 16.05.06, 15:08
            pogratulowac wink
    • anulka_1 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 15:11
      w mojej miejscowości tradycyjnie jest tak: za bukiet dla panny młodej płaci pan
      młody, za bukiet dla swiadkowej - świadek.

za to jeśli chodzi o wspomniane tu "naciągactwo" zgodnie ze zwyczajem
      świadkowie powinni udekorować młodym samochód (i za to zapłacić oczywiście). Od
      razu wyjaśniam że ja moich świadków nie będę tym obraczać smile
      • agnrek Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 15:22
        I bardzo dobrze smile Jak mieliby udekorować balonami za 2 pln, to możnaich
        obciążyć. U mnie będzie to wiązanka za 150-200 pln i za Chiny Ludowe komuś bym
        nie pozwoliła zapłacić.
    • caysee Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 15:27
      Zdecydowanie niefajni sa ci panstwo mlodzi, no chyba ze bukiet traktuja jako
      czesc prezentu, w koncu to nie jest wydatek rzedu 20, a 200zl.
      • babilon8 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 15:31
        Sama się strasznie dziwię bo żebyśmy jeszcze mieli full kasy no to co by mi to
        szkodziło, ale oboje dobrze wiedzą że pracuje tylko mój mąż ja nie, no i mamy
        małe dziecko czyli z pieniążkami kruchosad Aż mi głupio z jednej strony było
        odmówić bo prosił mnie w końcu mój brat!!!!Beznadziejna sytuacja!!!
        • baranek78 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 16.05.06, 17:21
          Ja słyszałam dwie wersje tego zwyczaju:
          1. bukiety kupuje pan młody
          2. bukiety kupuje świadkowa.
          Ludzie, kto to wymyśla? Ja kupuje sama obydwa bukiety i stroiki do butonierek.
          Za dekorację samochodu płacimy razem z narzeczonym. Nigdy nie poprosiłabym
          swojej świadkowej żeby płaciła za kwiaty, a z jakiej okazji? wystarczy, że kupi
          sobie stroje na wesele, które jest dwudniowe- to już jest duży koszt.
        • czarna_waw Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 17.05.06, 22:26
          U mnie jest tradycja, ze pan mlody kupuje kwiaty (dla panny mlodej i
          swiadkowej), odbiera je sam/swiadek i jak mlody ze swiadkiem przyjezdzaja do
          domu mlodej (gdzie jest juz tez swiadkowa) to wtedy mlody daje kwiatki mlodej a
          swiadek swiadkowej. Nie wiem jak to ma byc jak np. beda dwie swiadkowe, wink
          • marcysia51 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 17.05.06, 22:34
            U mnie było tak,sami kupilismy kwiaty bo od zawsze mielismy wspólna kaskę.Oba
            bukiety i butonierki odebrał mężus razem z kolegą który wiózł nas do slubu i
            który w tej samej kwiaciarni dekorował autko.
            Brat poprostu chciał cie naciągnąć,powinnas to z nim obgadac aby nie wyjść na
            sknerę.
    • anksma Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 17.05.06, 22:38
      z teg co wiem to pan młosy powinien kupić bukiet pannie młodej, a świadek
      świadkowej.
      • anksma Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 17.05.06, 22:39
        z tego co wiem to pan młody powinien kupić bukiet pannie młodej, a świadek
        świadkowej.
        • jagna025 Re: Kto kupuje bukiet dla panny młodej???!!! 18.05.06, 18:35
          w moim regionie /okolice Poznania/ bukiet dla pani młodej kupuje pan młody, a
          do butonierek kupujemy ze wspólnej kasy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka