Dodaj do ulubionych

Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania itp.

16.05.06, 11:28
Hej! smile

Wlasnie przeszlam sie po urzedach z wnioskami o nowe dokumenty po zmianie
nazwiska i mysle, ze moze niektore z was zastanawiaja sie ile to kosztuje i
ile trwa, wiec zakladam watek informacyjnywink

Prawo jazdy - 70zl + oplata skarbowa 7zl, potrzebne jest 1 zdjecie, czas
oczekiwania 3 tygodnie

Dowod osobisty - 30zl, 2 zdjecia, czas oczekiwania 6 tygodni

Paszport - czas oczekiwania miesiac, 1 zdjecie, a ceny sa nastepujace:

* dorosli: 100zl +5zl oplaty skarbowej
* mlodziez uczaca sie W TYM STUDENCI: 50zl +5zl oplaty skarbowej
* poza tym jezeli paszport, ktory wymieniacie nadal jest aktualny to odlicza
sie od tych cen jakas kwote za kazdy pelny rok waznosci, ktory mu jeszcze
zostal - nie jestem pewna, czy jest to 10% czy 5zl

Przykladowo: moj paszport byl wazny jeszcze do lutego 2009 a wiec dwa pelne
lata. Jestem ciagle studentka. Nowy paszport kosztowal mnie 50zl - 2x5zl + 5zl
= 45zl smile

I jeszcze jedno - w kazdym przypadku zadali ode mnie oczywiscie okazania aktu
slubu (skrocony starczyl), przy czym pan od prawa jazdy chcial tez jego kopie.

Dla bioracych slub za granica: akt slubu musi byc polskim aktem, nie uznaja
obcojezycznych przetlumaczonych. Zeby dostac polski akt nalezy swoj obcy akt
slubu "umiejscowic" w USC. Nalezy przyniesc ten akt wraz z tlumaczeniem
przysieglym - obie te rzeczy zatrzymuje USC. Kosztuje to 46,50zl i dostaje sie
za to 3 skrocone akty slubu. Pani w USC nastraszyla mnie, ze procedura
umiejscawiania trwa ponad miesiac! ale jak zrobilam wielkie oczy, to
powiedziala dobrotliwie, ze da sie zalatwic na nastepny dzien wink

Te wszystkie dane dotycza Szczecina, ale podejrzewam, ze w innych miastach
bedzie podobnie.
Obserwuj wątek
    • szara82 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:42
      Caysee, super wątek, ale mnie nurtuje jeszcze jedna rzecz - jak szybko trzeba to zrobić? Bo ja pół roku po ślubie będę zmieniała adres zameldowania i nie chce mi się dwa razy dowodu zmieniać. Może ktoś wie, co w takiej sytuacji?
      • agnrek Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:43
        Teoretycznie powinno się wymienić niezwłocznie, ale kto tak robi?
        • anulka_1 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:49
          o kurczę....a my właśnie szukamy mieszkania do kupna.
          Zmieniam nazwisko, czy to znaczy ze po ślubie umowę będziemy mogli podpisać
          dopiero po tym jak dostanę nowe dokumenty, tj. nowy dowód z nowym nazwiskiem?
          Czy też w razie czego można zawrzeć umowę z dotychczasowym nazwiskiem i starym
          dowodem?
          • agnrek Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:50
            Ja mam ślub w czerwcu, kupuję dom w sierpniu i muszę mieć nowy dowód. Przeciez
            już nie noszę nazwiska panieńskiego.
            • szara82 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:53
              Agnrek, a jak już kupisz ten dom na nowy dowód, to potem znowu go będziesz zmieniać, bo się w nim zameldujesz? Pytam z ciekawości.
              • agnrek Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:54
                Nie, ja nie zmieniam meldunku po kupnie domu. Mój mąż zmieni, ale zmieni
                dopiero po kupieniu domu, tak?
                W momencie kupna domu nie będę mogła już się podługiwać panieńskim nazwiskiem.
                • szara82 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:59
                  Agnrek, no właśnie, Ty nie zmieniasz meldunku, dlatego ominie Cię jeszcze jedna zmiana dowodu. Ale ja się zamleduję, dlatego przeczekam te pół roku. Liczę na swój dar przekonywaniawink, ale jak będzie baardzo potrzebny wczesniej nowy dowód z męża nazwiskiem, to wyrobię, oka przecież nie wyjmęwink
                  • agnrek Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 13:00
                    Nie jestem pewna, czy nowy dowód będzie przy akcie notarialnym potrzebny. Na
                    pewno odpis aktu małżeństwa. Dowód byc może stary jest ok.
                  • yoku Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 12:21
                    A jak zamierzasz zameldować się? Na podstawie dowodu, który jest nieaktualny bo
                    to już nie Twoje nazwisko? Przecież oni musza to zrobić na podstawie jakiegoś
                    dowodu tożsamości a jak pójdziesz ze starym to w Twoim mieszkaniu zostanie
                    zameldowana wg. prawa inna osoba a nie Ty...
                    • matimoni Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 20.06.06, 15:44
                      A ja podpisywałam akt norarialny zakupu mieszkania na podstawie starego dowodu
                      (ze starym nazwiskiem) i skróconego aktu małżeństwa - tak samo się później
                      przemeldowywałam. I dopiero jak załatwiłam przemeldowanie to złożyłam wnioski o
                      wymianę dowodu i prawa jazdy.
          • szara82 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:52
            Anulka, ja się może łudzę, ale mam nadzieję przez te pół roku załatwiać wszystko pod męża nazwiskiem, a pokazywać stary dowód i akt ślubu, tłumacząc, że nowy się dopiero wyrabia, każdy wie ile to w Polsce czasu zajmuje, dostaczę nowy jak tylko dostanę, bla bla bla. Może to i ściema, ale ułatwiająca życie i oszczędzająca trochę kasy i zachodu przy zmianie dowódu co pół roku.
            • agnrek Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 12:55
              Spokojnie mozna wszystko złożyć jednego dnia w jednym prawie urzędzie i za 4-6
              tygodni odebrać.
            • agnrek Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 14:15
              Juz wiem od prawnika - możesz akt notarialny podpisać, legitymując się starym
              dowodem panieńskim i aktem ślubu z USC.
      • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 13:34
        Niestety nie wiem jak szybko nalezy wymienic dokumenty, slyszalam cos kiedys o
        miesiacu, ale nie moge tego zagwarantowac. Przy wiekszosci spraw wystarczy tez
        stary dowod + akt slubu, np. ja tak zmienilam nazwisko przy koncie w banku.
        Podejrzewam jednak, ze sprawa zakupu mieszkania to zbyt powazna rzecz i mogliby
        nie przyjac starego dowodu, ale tutaj to w ogole juz moge tylko gdybac, bo sie
        nie znam. Chyba najlepiej zapytac jakiegos notariusza smile
    • kiwigirl Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 13:02
      teoretycznei żeby zmieniać potem cokolwiek to trzeba mieć nowy dowód, bo podaje
      sie zawsze / albo prawie zawsze Imię nazwisko i numer dowodu. jak podasz nowe
      nazwisko i stary numer dowodu to bedize niezgodność.

na dowód czeka sie miesiąc a nie 6 tygodni (takie są przepisy) a faktycznie mi
      wczoraj poweidziano że normalnie sa dowody w 2 tyg. a ze jest zmiana nazwiska i
      musza sobie uaktualnić dwie bazy danych, to mogę się za 3 tyg. spodziewac.

• marlena.k1 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 13:15
        dziewczyny akiedy dostaje sie akt slubu?zaraz po czy trzeba czekac?
      • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 13:31
        Kiwigirl, u nas wyznaczyli mi termin odbioru dowodu na miesiac i 12 dni po
        zlozeniu wniosku. Nie wiem jakie przepisy mowia, ze czeka sie miesiac, na
        stronie Urzedu Miejskiego mojego miasta jest napisane, ze czeka sie do 45 dni (
        www.szczecin.pl/boi/procedury/boi/boi_XVII.htm )i tyle kazali mi czekac w
        praktyce. Moze po prostu w twoim miescie idzie to sprawniej.
        • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 13:31
          Ale chetnie bym zobaczyla te przepisy, moze mi sie uda przyspieszyc? smile
          • annajustyna Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 13:34
            Caysee, w praktyce w Szczecinie podpytaj juz po 2 tygodniach...
            • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 13:35
              Annajustyna,
              Mowisz? Pewnie tak zrobie, bo prawo jazdy odbieram juz po 3 tygodniach, co mi
              szkodzi od razu sie zapytac smile Dobrze by bylo, mniej latania.
              • annajustyna Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 14:20
                Ja wyrabialam dowod 2 razy: raz na poczatku sierpnia 2004 - moglam go odebrac
                juz kolo 25.08, drugi raz po slubie, mial byc na ok. 20.10, a gotowy byl juz na
                poczatku pazdziernika (wniosek zlozylam 19.09)...
                • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 12.06.06, 23:26
                  Heh. Zlozylam podanie rowno miesiac temu, a mojego dowodu nadal nie ma. Chyba
                  jednak bardziej realna jest data, ktora mi wyznaczyli - 23.czerwca.
                  Za to prawo jazdy bylo gotowe po 3 tygodniach.
                  • kiwigirl Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 13.06.06, 10:58
                    hmmmmmm mój dowód ma być do odbioru jutro 9według papierka, czylidokładnie
                    miesiac pó złożeniu podania) pani przy odbiorze owszem mówiła ze normalnie (bez
                    zmian danych) robia nawet w 2 tyg, a "nienormalnie" czyli przy zmianie danych
                    trwa to ok. 3 tyg....

wiec się dowiadywałam elefonicznie... w zeszłym tygodniu (czyli po 3 tyg) - nie
                    ma. wczoraj czyli na 2 dni pzed erminem (bo akurat wczoaj bym zdążyła do urzędu,
                    w inne dni nie mam szans) a pani mi mówi ze w komputerze owszem jest napisane ze
                    dowód "jest wyprodukowany" ale jeszcze go nie mają w urzędzie. pytam - z
                    przekory - czy 14.06 w dniu odbioru bedzie, a pani mówi ze nie umie mi tego
                    powiedzieć. I ze nie sądzi aby dowieźli... żebym raczej w przyszłym tygodniu sie
                    dowiadywała...

hmmm tyle a'propo ustalonych terminów.
    • ebromba1 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 14:10
      Caysee, czy te odpisy trzeba zostawiac w urzedach, czy wystarczy tylko je
      okazac?
      • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 16.05.06, 14:29
        Tak jak pisalam - tylko w przypadku prawa jazdy facet zazyczyl sobie ksera aktu
        (oryginal tez by mogl byc, ale wolalam sobie zostawic), w przypadku dowodu i
        paszportu wystarczylo pokazac aktu slubu smile
        • beksa99 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 10:25
          Wyszłam za mąż, zmieniłam nazwisko, mija prawie miesiąc.
          W zasadzie powinnam już chyba zmienic dowód (też nie wiem ile mam na to
          czasu), a obronę [pracy magisterskiej bede miała za miesiąc.
          Problem jest w tym,że chciałabym miec na dyplomie jeszcze panieńskie
          nazwisko.Jest to możliwe? Nie będzie konsekwencji z tego, jeśli nie podam w
          dziekanacie? Czy nie będzie problemu z szukaniem pracy po obronie???! Proszę
          o pomoc.To dla mmie bardzo ważne.
          • annajustyna Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 10:47
            Jak wyrobisz nowy dowod osobisty z pol roku po slubie, to nic sie nie
            stanie...Ale nie wolno Ci juz w oficjalnych dokumentach uzywac starego nazwiska.
            Np. gdybys zostala powolana na swiadka do sadu, nie majac jeszcze wymienionych
            dokumentow, to powinnas zlozyc oswiadczenie o zmianie personaliow i przedstawic
            akt slubu. Dyplom wystawiony na stare nazwisko bedzie dokumentem wystawionym
            niewlasciwie -tzn. nie sugeruje, ze Cie ktos wsadzi do wiezieniawink)), ale masz
            obowiazek ustawowy podac aktualne personalia w dziekanacie (skladajac wniosek o
            wydanie dyplomu i podajac przy nieaktualne danie poswiadczasz nieprawde...)...
            • annajustyna Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 10:49
              Mialo byc: podajac przy tym nieaktualne dane...Troche jakbys falszowala
              dokument...A przy szukaniu pracy lepiej nie meic roznic w nazwisku na dyplomie i
              w CV - jak ktos pomysli, ze jestes panna, to nawet lepiej dla CIebie, biorac pod
              uwage sytuacje mlodych mezatek na rynku pracy...
              • beksa99 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 11:21
                Dziękuję za odpowiedź.Bardzo mi pomogłaś, chociażby z tego względu,że nie chce
                mi sie w to wszytkio bawic.Zmienię ten dowód, dokumeny na uczelni i uniknę
                poprostu kłopotów teraz i wprzyszłości..
                Pozdrawiam
          • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 12:19
            Hej beksawink
            Ja wlasnie dzisiaj zalatwilam tez sprawy z uczelnia. Tez bardzo niedlugo koncze
            studia, obrone mam za ok. 1,5 miesiaca. Ta zmiana to naprawde nie az tak duzo
            roboty. Moze w twojej uczelni jest inaczej, ale ja musialam:

- przyniesc kopie aktu slubu
            - napisac prosbe o wydanie wtornika legitymacji (chodzi o to, ze kobiety z
            dziekanatu rozliczaja sie z ilosci tych legitymacji i musza miec jakies
            poswiadczenie, ze ktos wymienia)
            - zaplacic 7,50zl za ta legitymacje i przyniesc zdjecie
            - przyniesc indeks, w ktorym od reki kobieta przekreslila moje stare nazwisko i
            wbila pieczatke

..i tyle smile To naprawde nie az tak duzo! smile
            Acha, ja kombinowalam tez zeby moze nie wymieniac legitymacji bo po co na max. 2
            miesiace, ale tak nie mozna, jak sie zmienia to wszystko, przynajmniej na mojej
            uczelni.
      • kiwigirl Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 15:36
        ja miałam orginał przy sobie i ksero, ksero bez żalu oddałam, oginał tylko dałam
        obejrzeć smile

oficjalnie wcale nie musisz mieć nawet ksera, na dole papieru który wypełniasz
        jest adnotacja ze odpisy są potrzebna urodzenia lub słubu, ale nie ma obowiazku
        ich przedstawiać jeśłi są w lokalnym USC. więc jesli robisz dowód w swoim
        mieście gdzie brałaś ślub, nawet nie musisz mieć sero e sobą, mają obowiązek
        sobie papierek wynaleść. fakt faktem - wtedy to potrwa pewnie dużo dłuzęj...

na naszej stronie piszą ze tryb rozpatrywania jest do miesiąca...
        www.um.warszawa.pl/v_syrenka/wom/index_karta.php?adres=204&kat=9
    • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 12:16
      Ja wczoraj załatwiałam dowód i paszport na now nazwisko.
      Dowód - 30 zł (+2,5zł przekaz na poczce w urzędzie), bez dodatkowych znaczków
      skarbowych
      Paszport - 20 zł (bo stary miałam jeszcze ponad 8 lat ważny, więc od
      standardowej opłaty 100 zł odliczają 10 zł za każdy pełny rok) + 2,5 zł przekaz
      w okienku bankowym w paszportówce + 5 zł znaczek skarbowy
      Czyli razem wyszło mi 60 zł + 20 zł na fotki "z uchem", bo miałam tylko 2
      sztuki (a 2 potrzebne do dowodu i 2 do paszportu), a mi dwóch zabrakło (bo
      kiedyś do dowodu można było mieć bez ucha (i ja takie miałam), więc musiałam
      jeszcze zrobić fotki z uchem.
      Najdroższe jest prawo jazdy (ok 80 zł), więc poczekam trochę bo i tak nie mam
      auta teraz.
      Pamiętajcie przy zmianie danych w tych wszystkich bankach, przychodniach,
      książeczkach RUMowskich, Skarbówce, że jeszcze trzeba zgłosić zmiany do OFE (mi
      koleżanka przypomniała, bo sama bym zapomniała, ale to dopiero po otrzymaniu
      nowego dowodu)
      • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 12:18
        Aha, na zmianę dowodu teoretycznie jest 30 dni. Ale przede wszystkim zmianę
        danych zgłoście w Skarbówce (tez 30 dni), bo tam to się mogą czepnąć. Mi kazali
        przysłać NIP-3 ze zmianą nazwiska, a potem kolejny ze zmianami nr dowodu itp.
      • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 12:22
        Co do odpisu aktów ślubu, a więc:
        W urzędzie do zmiany dowodu zabrali mi jeden (oryginał)
        W paszportówce należy mieć oryginał (do pokazania) i kopię (do oddania im)
        Dziś jadę wymienić dane w książeczce RUM - pani telefonicznie poinformowała
        mnie, żebym przyjechała z odpisem do okazania (ksero też zrobiłam w razie
        czego).
        Przy wymianie prawa jazdy też chcą ksero odpisu dla siebie i chyba trzeba
        oryginał pokazać
      • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 18:19
        Ann_jazon,

Ooo, u was w urzedzie trzeba jescze przekazy placic? Ale lipa, u nas brali po
        prostu 30zl za dowod i juz smile

A z tym paszportem to jednak 10% odliczaja, a nie 5zlsmile Jednak oplaca sie
        szybciej wymienic i miec z glowy.
        • mmmooonnniiiaaa Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 19:07
          Nie chcę Was martwić, ale z racji tej, że w czasie wakacji bedę wyjeżdżać na
          obóz gdzie będę brała odpowiedzialność za dzieciaki nie mogę okazać się osobą
          nieodpowiedzialną więc postanowiłam sprawdzić co mówią przepisy na temat zmiany
          dowodu osobistego. Niestety w terminie 14 dni należy złożyć wnisek o wymianę
          dowodu osobistego w przypadku każdej zmiany w danych. Nie przytoczę Wam teraz
          tego przepisu bo mam to w pracy ale jeśli ktoś będzie zainteresowany to jutro
          mogę próbować się do tego dokopać.
          • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 20:03
            nie wiem jak jest z dowodm (ja złożyłam po 3 dniach od ślubuwink za to na pewno w
            skarbówce mamy 30 dni na każdą korektę danych - czyli np. po ślubie samo
            nazwisko NIP-3, a następny NIP-3 po zmianie dowodu itd.. Na szczęście można
            wysyłać listownie big_grin
          • annajustyna Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 20:24
            Urzad twierdzi, ze to przepis martwy i wcale nie ma takiego obowiazku...
        • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 20:05
          No przekaz standordowo kosztuje 2,5 na poczcie, więc pobierają przy tej
          opłacie, chyba że chcesz przelewem, to wtedy latasz do banku, ale jednak na
          poczcie szybciej, bo załatwiasz to w minutę i bez latania wink
          • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 17.05.06, 20:08
            ann_jazon,
            Mialam na mysli to, ze u nas w urzedzie miejskim jest kasa, w ktorej placi sie
            bez dodatkowych oplat za przekaz smile
            • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 18.05.06, 08:01
              a to nie nie, u nas tak nie ma, u nas poczta też musi zarobić ;D przy prawku to
              samo, a w paszportówce z kolei zarabia oddział banku PKO BP ;D
              • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 18.05.06, 08:03
                Najszybciej poszło mi z wymianą danych w książeczce RUM - załatwiłam to
                wczoraj. Pani popatrzyła na odpis ślubu, naniosła dane do bazy od ręki i
                wydrukowała mi nową ksiażeczkę smile Czyli mam już pierwszy dokument na nowe
                nazwisko
                • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 18.05.06, 08:03
                  oczywiście bezpłatnie
                • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 18.05.06, 09:30
                  Ann_jazon,
                  Nurtuje mnie co to jest ta ksiazeczka RUM? smile
                  • annajustyna Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 18.05.06, 10:29
                    Wstyd sie przyznac, ja tez nie wiem... Ja nawet w niemieckim ZUS-ie nie
                    zglosilam zmiany nazwiska, robila to za mnie kasa chorych, a z ta kolei
                    kontaktowal sie pracodawca... Zupelnie inaczej widac niz w PL. A co do
                    niemieckiej skarbowki, to tutaj i tak po przeprowadzce dostaje sie nowy nIP,
                    musze po prostu podac dotychczasowy + tlumaczenie odpisu aktu slubu...
                    • ann_jazon Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 18.05.06, 14:07
                      No to jest książeczka Rejestru Usług MEdycznych - to te "kwity" z którymi idzie
                      się do przychodni i lekarz sobie wyrywa oraz recepty czasem wypisuje wink
    • blogforum4 Pytania o umiejscowienie 18.05.06, 01:39
      Caysee, mam pytania dotyczące umiejscowienia, jeśli przez to przechodziłaś.
      Ile kosztowało Cię tłumaczenie przysięgłe aktu zagranicznego?
      Jak wyglądają polskie akty ślubu po umiejscowieniu? Czy są na nich jakieś
      adnotacje o tym umiejscowieniu, czy coś?
      Czy wiesz może, czy to się jakoś przedawnia? To znaczy czy mogę wciąż zgłosić
      ślub sprzed kilku lat. Niby trudno uznać ślub za coś, co może sie przedawniać
      wink, ale kto wie wink
      • caysee Re: Pytania o umiejscowienie 18.05.06, 09:35
        blogforum4,

Tak, przechodzilam umiejscowienie, bo mialam slub w Niemczech. Odpowiem na twoje
        pytania:

1. tlumaczenie przysiegle kosztowalo mnie 35zl/strone, a strony byly dwie, wiec
        70zl.

2. przy umiejscowieniu oni dane z tamtego aktu wpisuja do swoich ksiag, wiec
        jest prawie tak, jakbys wziela slub u nich, przy czym jako miejsce zawarcia
        zwiazku malzenskiego podane jest po prostu inne miasto. Poza tym taki akt
        wyglada identycznie jak kazdy inny polski.

3. odnosnie przedawnienia to mysle ze bez problemu mozesz zglosic ten slub. Jak
        ja sie dowiadywalam o to jeszcze przed slubem, to mi powiedzieli, ze nie ma
        obowiazku umiejscowienia aktu, moge to zrobic dopiero jak bede tego potrzebowac.
        A ze potrzebowalam od razu (chcialam nowe prawo jazdy i dowod), to zalatwilam to
        jak najszybciej moglam.

Pozdrawiamsmile
        • blogforum4 Re: Pytania o umiejscowienie 18.05.06, 10:52
          Serdecznie dziekuję smile
          Rozumiem, że jako data ślubu jest tam wpisana data ślubu, a nie data
          umiejscowienia. Jest to dla mnie istotne ze względów podatkowych smile.

Pozdrawiam również smile
          • annajustyna Re: Pytania o umiejscowienie 18.05.06, 10:56
            Oczywiscie, ze bedzie wpisana data slubusmile)). Moj dziadek mial umiejscawiany akt
            urodzenia i co, bylby w efekcie mlodszy? Urodzil sie w 1919, a umiejscawial w
            1952smile)). Troche smiesznie to wyglada, jak akt urodzenia ze Szczecina, a miejsce
            urodzenia Gelsenkirchensmile))). Moge podpytac: bralas slub w Stanach? Pamietaj, ze
            tutaj konieczne jest uznanie sadowe malzenstwa w PL (formalnosc, ale nieco
            dluzej trwa)...
            • blogforum4 Re: Pytania o umiejscowienie 18.05.06, 14:08
              Moge podpytac: bralas slub w Stanach? Pamietaj, z
              > e
              > tutaj konieczne jest uznanie sadowe malzenstwa w PL (formalnosc, ale nieco
              > dluzej trwa)...

Tak, w Stanach. Jakie uznanie sądowe?? Mogę prosić o więcej szczegółów?
          • caysee Re: Pytania o umiejscowienie 18.05.06, 23:00
            Blogforum,
            Annajustyna prawde mowi - jest data slubu smile
            • annajustyna Re: Pytania o umiejscowienie 18.05.06, 23:04
              Szczegolow nie znam (to do Blog)...POdpytaj najlepiej bezposrednio w USC albo w
              sadzie rodzinnym...
    • caysee Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 20.06.06, 15:06
      Musze sie pochwalic, ze wczoraj odebralam dokumenty! smile) Fajnie miec w koncu
      nowe nazwisko w dowodzie i nie musiec sie tlumaczyc czemu ma sie stare smile
    • wanderluster Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 20.06.06, 21:29
      A jakie dokumenty wymienia Pan mlody? Czesc dokumentow wymienia sie chyba tylko
      ze wzgledu na zmiane nazwiska (np. prawo jazdy), a nie ze wzgledu na zmiane
      stanu cywilnego. Co trzeba wymienic, kiedy nazwisko sie nie zmienia?
      • monias11 Re: Wymiana dokumentow - ceny, czas oczekiwania i 27.06.06, 10:51
        Dziewczyny, a gdzie zalatawia sie sprawe z ksiazeczka RMUA????
    • kiwigirl Właśnie odebrałam - info z praktyki 27.06.06, 12:57
      miałam odebrać dowód 14.06, tak miałam wpisane w kwitku do odbioru.
      pani przy składaniu wniosku powiedziała ze nomalnie to ok 2 tyg sie czeka, ale
      przy zmianie nazwiska to dłuzej bo cośtam sobie musza pouaktualniać wiec zebym
      ise po ok. 3 tyg dowiadywała.

po3 tyg nie było, w dniu odbioru- nie było. tzn. poweidziano mi ze jest
      wyprodukowany ale do nich jeszcze nie doszedł.

kolejna próba - w następnym tyg. w poniedziałek (bo to jedyny dzień gdy urząd
      otwarty jest do 18) kolejna porażka. po pierwsze o 17:20 gdy przyszłam już nie
      wydawali wiecej numerków na dowody. ale poczekałam i pytam panią czy mogę szybko
      odebrać bo mi pilnie potrzebny a termin odbioru minął tydz. wczesniej.
      pani łaskawie popatrzyła w komputer i poszła "na tyły" ale wróciła bez dowodu -
      jeszcze nie dojechał.

fajna sprawa że mimo iż w urzędzie pełno ludzi to pracownicy za 5 min szósta
      zaczynają sprzątać biurka i... wychodzą! mają ludzi głęboko w dupie!

kolejne podejście wczoraj - wczesniej sprawdziłam telefonicznie czy juz jest do
      odbioru. jest.

przyszłam do urzędu o 17:15. wzięłam numerek przede mną 29 (!) osob i... 1 osoba
      obsługuje okienko DOWODY... na szczęście potem doszła jeszcze jedna, a gdzieś
      około 17:45 trzecia. ale i tak oni tam ewidentnie pracują od-do i nie mają
      premii za ilość obsłużonych klientów.

wreszcie sie doczekałam, po drodze któryś z panów urzędników prosił kogośtam o
      wyłaczenie numeratorka, bo przeciez nie zdążą przed 18 (co z tego ze to jedyny
      długi dzień ich pracy, i że masa ludzi przyszła by coś wreszcie załatwic...)

wreszcie pan mi wydaje dowód a na nim data wydania ... 05,06,2006 !!!!!!!!!!!

pytam go wiec jakim cudem dopiero dzić moge go odebrać. pan tłumaczy że to data
      wyprodukowania dowodu. Nawet jeśli to w takim razie gdzie był do dziś? bo
      zakładam że przesłać z produkcji do urzędu od 5 do 14 czewca zdąrzyliby ze trzy
      razy!! pan spogląda w komputer i mówi ze oni mieli w urzędzie ten dowód 13.06!!!
      mówie mu grzecznie acz stanowczo że nie mieli, bo dzwoniłam i mi powiedziano że
      jeszcze go nie ma. i że to samo mi powiedziano tydzień temu czyli 19,06.

Pan jakoś nieporadnie tłumaczy że je trzeba jak przyjadą w koperty rozłożyć i
      opisac, i że opisanie np. 500 kopert to nie trwa godzine. nie kłóce sie ale
      wdaje w rozmowę i poddaję w watpliwość ich wydajność, bo my nie raz mamy wysyłkę
      papierów czy katalogów i potrafimy w na prawde kilka godz. "obrobić" czasem i
      kilka tys kopert! opisy idą z kompa z listy (oni przecież też jakąś w tym
      urzędzie mieć muszą) a potem naklejasz, wkładasz zaklejasz i gotowe. gdzie tu
      problem? ok niech im to - bo przecież w urzędzie nikt sie nie spieszy - zajęło
      cały dzień, te 500 kopert, nawet 2 dni! ale gdzie sie podziała reszta tygodnia??

pan mnie pan pyta o ktorej godzinie byłam w poprzednim tygodniu (tak jak teraz
      przed końcem urzędowania) - i tu mnie jego szczerość rozłożyła zupełnie -
      powiedział mi że gdybym przyszła w ciągu dnia, to na pewno by mi dowód wydano,
      bo on juz tu był i tylko trzeba było go poszukać wśród kopert! a skoro przyszłam
      tuż przed końcem ich pracy, to pewnie osobie która sprawdzała nie chciało się
      przeszukiwać wszystkich kopert i dlatego powiedziała ze nie ma !!!!!!!!!!!!!

Krew mnie zalewa na takie akcje, bo jak mnie do biura za 1 min 18:00 wejdzie
      klient, czy nawet w sobotę gdzie przecież trace w pracy dzień wolny, tuż przed
      zamknieciem ktoś przyjdzie, to siadam zpowrotem za biurko i go obsługuję. Nawet
      jeśli bezczelnie pyta o której dziś kończymy, słyszy ze juz w zasadzie jest
      zamkniete a potem siedzi, w pełni świadom że już nie powinno nas tu być -
      kolejne 30 minut i marudzi, nic nie rezerwujac. A ja jeszcze sie musze do niego
      uśmiechac i cierpliwie tłumaczyć!! a te biurwy w urzędzie że sie brzydko wyrażę
      po prostu ci mówią 'sorry ja już nie zdążę pani obsłużyc prosze przyjść kiedy
      indziej'. mnie by za taką akcje z pracy wyrzucili, bo klienta trzeba szanować, a
      tu widać petent nie klient można go z kwitkiem odprawić!

gdyby jeszcze można sobie było to wszystko gdzie indziej załatwić, ale nie
      MUSISZ być w tym konkretnym urzędzie, dopasować sie do chorych godzin
      urzędowania, krótszych niż godziny pracy wiekszości ludzi w tym kraju a potem
      cie odprawią z kwitkiem, bo co z tego że w kolejce sie wystałeś 45 minut -
      panienka musi iść do domu punkt 6.

a z innej beczki - rozwaliła mnie panienka przy innm okienku (prawa jazdy) do
      ktorej podszedł facet, za pięć szósta, zeby złożyc papiery na wymianę. zaznaczę
      ze miał numerek! a ona mu na to ze nie, ona go nie obsłuży i rzuciła tekst
      dosłownie: "ależ prosze pana (tu głos do góry) przecież ja za 5 minut kończę
      pracę, prosze przyjść jutro". oczywiście gość sie nie dał (i dobrze) i nalegał.
      w końcu swoje wywalczył. jeszcze fajniej, bo wcześniej ta sama laska dyskutowała
      z innym urzędnikiem na temat kto jaki rekord kiedyśtam pobił wystawiajac tyle a
      tyle wniosków i wyraźnie on jej mówił ze taki wniosek tak na prawde nie zajmuje
      wiecej niż 5 minut. słyszałam to wyraźnie bo stali wtedy tuż za mną, wiec
      szzerze ze złosliwości gdy usłyszałam jak mówi temu panu ze nie zdąży w 5 miut
      odwróciłam sie i jej powiedziałam, ze przecież chwilke temu mówili wyraźnie ze
      więcej niż 5 minut na taki wniosek nie potrzeba, wic na pewno zdąży smile

ale wreszcie dowód mam na nowe nazwisko. i strasznie mi sie podoba ze mam duzymi
      noe, a niżej mniejszymi panieńskie. tak jak myśłałam zmieniajać - nie "ucieknie"
      mi ono smile
      • caysee Re: Właśnie odebrałam - info z praktyki 27.06.06, 15:18
        kiwigirl, ale mialas przeboje! U mnie odbior dowodu nie byl tak klopoltliwy,
        jednak na sam dowod naczekalam sie prawie 6 tygodni. O tym, ze juz jest w
        urzedzie dowiedzialam sie z internetu - szczecinski urzad ma taka opcje, te
        mozna tam sprawdzic czy dowod tam jest, a nawet mozna sobie zarezerwowac przez
        siec numerek na konkretna godzine smile
        • kiwigirl Re: Właśnie odebrałam - info z praktyki 28.06.06, 10:12
          fajnie wam
          Warszawka niestety pozostaje warszawką.
          petent ma zekać bo urząd ma władzę sad wrrrrrrrrrrrrr
    • cover_girl Ulatwienie 27.06.06, 14:55
      We Wroclawiu wniosek o wydanie nowego paszportu mozna zlozyc wraz z tym o nowy
      dowod osobisty(na Zapolskiej). Na paszport czeka sie w takim wypadku do 5 dni
      dluzej niz przy zlozeniu tego samego wniosku w urzedzie wojewodzkim
      (pl.Spoleczny), ze wzgledu na przesylke odpowiednich dokumentow pomiedzy urzedami.
      Moze w innych miastach rowniez tak jest.

Dodatkowo po slubie jestesmy zobowiazana poinformowac urzad skarbowy o
      stosownych zmianach. Odpowiedni wniosek PIT numer jakis tam, wreczaja nam przy
      odbiorze dowodu. Jesli zna sie swoj PIN mozna go wypelnic na miejscu i od razu
      zlozyc, tylko kto go zna na pamiec? Przy skladaniu wniosku nie informuja o
      takiej mozliwosci. Potem trzeba ten PITownoisek samemu zawiezc/wyslac do US.
      Dlatego warto wziac ze soba numer PIN, bo reszta to dane z dowodu.
      Nie zrobienie tego w odpowiednim terminie jest karane.
      Mnie chyba ukarza.
      • caysee Re: Ulatwienie 27.06.06, 15:14
        Piszac PIN mialas chyba na mysli NIP? wink))

I to prawda, ze trzeba zlozyc odpowiedni PIT, mnie poinformowali o tym przy
        skladaniu wniosku, dali mi tez od razu ten PIT do wypelnienia, zlozylam go przy
        odbiorze dowodu (trzeba tam wpisac nowy numer dowodu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka