librea 26.05.06, 14:47 dziewczyny czy robicie poprawiny? bo my nie robimy, bo nas zwyczajnie nie stać na kolejny wydatek a i tak przyjdzie z 10 osób. chcemy odpocząć i cieszyć się sobą. czy to dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pipistrelle Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 14:58 W Warszawie nie praktkuje sie poprawin, chyba zreszta tak jak w wiekszosci duzych miast. Jedynie u mojej rodziny na Slasku byly poprawiny i w malych wioskach, bo tam to ma uzasadnienie, czego sie nie zje w dnu weselka goscie moga dokonczyc nastepnego dnia, ale dla mnie to mordega!!! ludzie sa niewyspani, zmeczeni i wygladaja okropnie bo calonocnej imprezie! po co to komu? dobijanie lezacego?nie widze zadnych za Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 15:00 to tak jak ja, ale właśnie wesele będzie na przedsionkach miasta, więc część gości będzie ze wsi, ale mimo to nie robimy poprawin. to za duża męka. Odpowiedz Link Zgłoś
pipistrelle Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 15:03 hmm, czesc mojej rodziny pewnie tez jest przyzwyczajona do poprawin, ale to moje przyjecie, ja nie uznaje poprawin, wiec po klopocie!jeszcze nie slyszalam, zeby ktos byl zadowolony z poprawin! Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 15:06 a czy informujesz gości w jakiś sposób o tym , że nie będzie poprawin, czy nic nie mówisz? bo nad tym też się zastanawiam. oczywiście jak ktoś zapyta to mu powiem, że nie robimy. Odpowiedz Link Zgłoś
anula19801 Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 15:06 mój brat miał w szcecinie wesele i poprawiny.żadna to wieś... z poprawin był każdy zadowolony. a kto nie chce nie przychodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
anula19801 Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 15:02 a my robimy poprawiny. bedzie duzo gości przyjezdnych. to normalne że jeśli bedą pili to w nocy nie pojadą do domu. przyjdą na obiad i póxniej pojadą. mamy też na poprawiny orkiestrę. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 15:05 Nie. Nigdy tez nie bylam na poprawinach. Odpowiedz Link Zgłoś
maya28 Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 15:11 Wesele jest "wyjazdowe", wszyscy goście nocują na miejscu, wiec zrobimy późne śniadanko, z jakimiś grilem w altance na terenie ogrodu tego osrodka. Do picia piwko. Bez orkiestry, i wieczorkiem, jak wszyscy dojda do siebie wyjazd do domów. Regularnych poprawin w Wawie bym nie robiła, ale jak wszyscy są na miejscu to robimy takie wspólne sniadanko przedłuzone. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 15:22 Nie robimy, bez przesady, wesela dwudniowe to można robić, gdy ma się tani lokal i jedzenie z własnego ogródka Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek1903 Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 17:42 Żadnych zalet poprawin???Dziewczyny co wy mowicie??!! ja sobie nie wyobrazam wesela bez poprawin.Bylam tylko na jednym takim(pod Warszawa).jestem Z Siedlec, a moje Kochanie z wioski niedleko i u nas jest taka tradycja.Poza tym to ogromna frajda spotkac sie na drugi dzien z goscmi.Mamy bardzo duzo znajomych(glownie z miejscowosci mojego narzeczonego),ktorych napewno nie zabraknie.Wogole od kad pamietam to w mojej rodzinie po kazdym weselu byly poprawiny.A zabawa chyba jeszcze lepsza.nie musisz sie martwic o sukienke np z reszta chyba jest wiecej czasu na pogadanie z goscmi no i wogole poprawiny sa super! JESTEM JAK NAJBARDZIEJ ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 19:16 Powiedz mi, a ile w tych Twoich Siedlcach płacisz za osobę na weselu i ile za masz te poprawiny? Mój kuzyn żeni się w tych okolicach i płaci po 80 pln za osobę!!!!!!!!!! A nocleg to już w ogóle śmieszna kwota. Gdybyś musiała zapłacić po 150-160 pln za osobę i prawie drugie tyle za nocleg, to wierz mi - tradycję poprawin byś sobie darowała bardzo szybko Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: czy robicie poprawiny? 30.05.06, 11:25 A dla mnie to zadna frajda po nieprzespanej nocy ogladac nieprzespanych gosci. Ja nigdy nie bylam na poprawinach i wlasnie jestem z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 17:41 Zrobilibyśmy, ale cena wzrasta zbyt radykalnie. Poza tym u nas poprawiny wypadłyby w poniedziałek, więc możliwe, że niekórzy nie mogliby zostać. Ale zastanawialiśmy się długo, bo pani właścicielka zajazdu miała kilka ciekawych pomysłów na drugi dzień, np. pieczony prosiaczek albo grill na świeżym powietrzu, oczywiście wszystko z muzyką, a pan z zespołu proponował na drugi dzień karaoke, które sprawdza się raczej w wąskim, raczej bliskim gronie. Ale ostatecznie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 oczywiście że tak 26.05.06, 17:47 U nas były poprawiny, nei wyobrażałam sobie bez, ludzie przyszli na 15.00, bawili sie do 22.00 i nikt nie chciał wychodzić, ja też nie. Oczywiście było mniej osób niz na weselu, co jest normalne i dobrze bo to sąpoprawiny a nie drugie wesele. Same poprawiny wyniosły nas 700zł w tym samym lokalu gdzie było wesele, plus d.j 300zł. Nie byłam jeszcze nigdy na weselu, po którym nie byłoby poprawin. Odpoczywaliśmy następne dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
szpilorek Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 19:22 witam was dziewczyny!my z narzeczonym bedziemy robic poprawiny.Po pierwsze zostanie jedzenie z wesela a do tego bedziemy serwowac grilla,alkohol.Po drugie bedziemy mieli troche gosci przyjezdnych wiec latwiej bedzie zrobic poprawiny w pieknym ogrodzie niż gnieżdzić się w domu.byłam ostatnio na poprawinach i było super do póżnej nocy.Z tego co widziałam to goście byli bardziej wyluzowani niż na weselu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 20:07 nie robimy bo nie widzimy tkiej potrzeby chcielibysmy odpoczac dwoje a wlasciwie troje bo z psem, ktorego na 2 dni i tak bedziemy musieli oddac do hotelu... trzeciego dnia bez niego to chyba bysmy nie przezyli.. Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek1903 Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 20:51 oczywiscie,zgadzam sie z tym ze koszty robia tu najwiecej problemu.a ile place? nie od osoby tylko 800 zl za cala sale ale to jest bez jedzenia,kelnerow itd ale za to od srody (przed weselem) do poniedzialku wieczor. gdybym miala placic tylko za sobote i dodatkowo jeszcze za poprawiny to bym sie zastanawiala chociaz na 90% i tak bym sie zdecydowala(naprawde nie wyobrazam sobie wesela bez poprawin czyli jaki z tego wniosek?robcie wesela w Siedlcach i okolicach pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: czy robicie poprawiny? 26.05.06, 20:57 Jasne Gdybym ja zaproponowała restauracji poprawiny, to bym zapłaciła tak: 150 pln za osobę na weselu 120 pln za nocleg (cena za pokój)ze śniadaniem (to są nasze poprawiny, wspólne śniadanie) i jeszcze dodatkowo za obiad poprawinowy - spokojnie 50-60 pln. Z torbami bym poszła No i mamy prawie 300 pln za osobę, przemnóż to teraz przez liczbę gości. Odpowiedz Link Zgłoś
malami34 do agnrek 29.05.06, 19:05 Przecież nikt nie zmusza Cię do robienia poprawin, więc co się tak licytujesz ile wydajesz na wesele. Nie robisz i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek do malami34 29.05.06, 20:12 Licytuję? Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieszczynka Re: czy robicie poprawiny? 29.05.06, 20:52 No tak, ze mną byłoby podobnie- poszłabym z torbami , ALE zwróć uwagę, że kfiatuszek mieszka w Siedlcach i jeżeli tamteż pracuje, to jej zarobki są o wiele mniejsze od Twoich- mieszkanki Warszawy, więc i u Niej musi być tańsze wesele...Chociaż zdaję sobie sprawę, że wydatki w Warszawie są dostosowane częściej niestety do tych wyższych pensji niż do tych średnich w Warszawie. Zdzierstwo w tym naszym mieście, nie ma co Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dzieszczynka do agnrek :-)) 29.05.06, 20:53 moja wypowiedź była skierowana do Ciebie ) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: czy robicie poprawiny? 29.05.06, 20:56 Masz absolutną rację, w Warszawie jest drogo jak chyba nigdzie indziej. Są wśród nas dziewvzyny, które nie pracują, są też takie, które zarabiają 500 pln, a są i takie, które zarabiają dużo, dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: czy robicie poprawiny? 27.05.06, 11:45 Ja nie spotkałam się jeszcze z weselem z poprawinami - znam tylko z opowieści. U nas nie będzie poprawin, tylko rano śniadanie dla gości przyjednych z daleka, którzy nocują w hoteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: czy robicie poprawiny? 27.05.06, 11:56 Dziewczyny, a nie słyszałyście nigdy o domowych poprawinach? U nas w rodzinie się to praktykuje - jak już się wszyscy obudzą, odświeżą przychodzą do domu rodziców Młodej albo Młodego (albo tam nocowali, to się w nim budzą) i tam obgadują szczegóły minionego wesela, wspominają itd)) Coś tam jedzą, coś tam piją, ale sukcesywnie rozchodzą do swoich domów (czy ida na pociągi, jadą do domu). Bez tańców - taka bardziej nieformalna nasiadówa. Podejrzewam, że u nas będą właśnie takie "poprawiny". Odpowiedz Link Zgłoś
baranek78 Re: czy robicie poprawiny? 29.05.06, 18:48 Robimy poprawiny, takie z orkiestrą, od godz. 15.00 do 24.00. W naszych stronach (woj. lubelskie) większość wesel na których byliśmy taka była. Odpowiedz Link Zgłoś
madee1 Re: czy robicie poprawiny? 29.05.06, 18:57 Ja zrobiłam i było fantastycznie. Impreza na działce, grill, piwko, przekąski które zostały z wesela (mnóstwo), muzyka z laptopa. Zaprosiliśmy znajomych z pracy, z liceum i ze studiów, ludzi, których nie mogłam już zmieścić na weselu, itd. Impreza była kapitalna i małym kosztem, bez szpilek i makijażu, na luzie i ze śmiechem. Teść powiedział, że wesele było świetne ale poprawiny jeszcze lepsze Wszyscy byliśmy bardziej rozluźnieni i rodziny się lepiej zintegrowały. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
joasia84 Re: czy robicie poprawiny? 29.05.06, 19:04 Robimy. Dawniej odbywały się one w domu. My robimy w tej samej sali i z orkiestrą. Przyznaję odrazu, że płacę 85 zł. od osoby za dwa dni więc nie jest to dużo i to też ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
anitek23 Re: czy robicie poprawiny? 29.05.06, 19:48 ja jestem z warszawy i na kazdym weselu jakim bylam organizowane byly poprawiny. u nas zepoł jest zamowiony na wesele i poprawiny w cenie 2000zł a jedzenie zostaje z wesela wiec dodatkowych kosztow nie bedzie, a liczba gosci na pewno zmniejszy sie bo nie kazdy ma chec przyjsc. Odpowiedz Link Zgłoś
inez_22 Re: czy robicie poprawiny? 29.05.06, 21:33 My również nie robimy poprawin, głównie z powodów finansowych. Planujemy za to grilla na działce, tylko bliska rodzina i przyjaciele. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_klapsiara Re: czy robicie poprawiny? 30.05.06, 07:57 Dobry! My nie urządzamy poprawin. Wesele zakończy się w godzinach nocnych, zapewnimy gościom transport i zamierzamy odpocząć i cieszyć się sobą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_1 Re: czy robicie poprawiny? 30.05.06, 10:27 Robimy poprawiny. Ja bym się spokojnie obyła bez poprawin- jednak większość gości będzie przyjezdnych - a więc należy ich ugościć (sniadanie/obiad niedzielny). W innym przypadku spadłoby to na moją mamę, tudzież wszelkie ciotki/babcie u których będzie nocować rodzinka. Odpowiedz Link Zgłoś
maxdata26 Re: czy robicie poprawiny? 30.05.06, 11:51 Moja Mama zadecydowała, że zrobi poprawiny, bo jak goście obudzą się w hotelu to na barszczyk na kaca przyjadą, zjedzą śniadanko, herbatkę wypiją, odpoczną chwilę i w drogę do domu wyruszą. Drugi dzień to już taki luźny jest, na odjazdy i pożegnania. Moja rodzina z daleka przyjedzie i tak głupio, żeby głodni w dalką podróż jechali. Wesele robi się raz w życiu i trzeba zadbać o gości.Takie jest moje zdanie, ale każdy robi jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
moniakaa Re: czy robicie poprawiny? 31.05.06, 12:20 nieeeeee, robimy wesele w hotelu i nie ma takiej mozliwosci, poza tym w przecietnym mieszkaniu w bloku sie nawet pol rodziny nie zmiesci!! a wynajmowanie hotelu na 2gi dzien.. taaa zastaw sie a postaw sie... wole pojechac na wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
tigerek_m Re: czy robicie poprawiny? 31.05.06, 13:23 Ja robię poprawiny. Uważam, że to dobry pomysł, bo nie wszyscy załapali się na wesele, więc chociaż następnego dnia mogą się pobawić. Owszem, będzie to trochę męczące dla tych, ktorzy byli na weselu i zostali na poprawiny,ale w końcu raz w życiu wychodzi się za mąż więc chce się pożądnie wybawić. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_lodz Re: czy robicie poprawiny? 31.05.06, 13:28 my równiez robimy poprawiny i zgadzam się w 100 % moja przedmówczynią Odpowiedz Link Zgłoś