Dodaj do ulubionych

nocleg teściów

30.05.06, 14:16
mam taki delikatny problem: ślub i wesele będzie u mnie - jakieś 500 km do
miejsca zamieszkania Lubego i teściów! to jasne że będą chcieli wcześniej
przyjechć, chwilę odpocząć i uczestniczyć w ostatnich przygotowaniach. No i
tu pojawił się problem, bo moja mama stwierdziła, że chyba wolała by żeby
nikt się jej po domu w tym dniu nie plątał! mieszkamy w bloku. Mamy w sumie 3
pokoje ale nie są przesadnie duże! Ale moi rodzice ja siostra M. i jego
rodzice to troche dużo! nie sądzicie? i w związku z tym mama wymysliła żeby
teściowie sobie hotel wynajęli! nie bardzo to widzę! mogą się poczuć
dotknięci! ale z drugiej strony tyle ludzi w domu? co wy na to?
Obserwuj wątek
    • karmela77 Re: nocleg teściów 30.05.06, 14:20
      u nas taka sama sytuacja - rodzina narzeczonego mieszka ponad 350 km ode mnie,
      a moi rodzice też mają tylko 3 pokoje. My rozwiązaliśmy to tak - po prostu w
      hotelu gdzie ma być wesele wynajęliśmy dla jego rodziny dodatkowo pokoje na noc
      z piątku na sobotę (dla 8 osób); wiadomo że to dodatkowe koszty, no ale to
      przecież jego mama i rodzeństwo i nie chcemy żeby sami płacili za nocleg; u
      mnie w domu nawet by się nie zmieścili, nie ma szans i myśle ze to rozumieją.
      • nionczka Re: nocleg teściów 30.05.06, 14:23
        Dla mnie dziwne i niezreczne jest nocowanie w domu u obcych ludzi. Co najwyzej
        mozecie im zaplacic za hotel. Napewno to zrozumieja.
      • juszma Re: nocleg teściów 30.05.06, 14:26
        tylko że moja mama myśli że teściwoei sami powinni za siebie zapłacić-Skoro
        każda ze stron płaci za swoich gości. No sama nie wiem co z tego wyniknie!
        Teściowie jeszcze nawet nie wiedzą o mamy pomysle! Wydaje mi się że powinni
        sobie o tym pogadać i wszystko ustalić tak żeby potem nie było nieporozumień!
        może uda się im jeszcze przed weselem spotkać to będzie okazja o tym pogadać!
        • nionczka Re: nocleg teściów 30.05.06, 14:30
          Ja troche sie zgadzam z Twoja mama. Uwazam, ze rodzice Twojego narzeczonego to
          jego goscie i niech on sie martwi a nie Twoja mama. Ona moze przenocowac swoja
          rodzine i swoich gosci (jesli juz musi).
        • anulka_1 Re: nocleg teściów 30.05.06, 14:34
          może nich narzeczony pogada z rodzicami i im powie co i jak. W takiej sytuacji
          tylko hotel wam zostaje. Mysle ze tesciowie powinni sami za hotel zaplacic, bo
          niby z jakiej racji Twoi rodzice. Albo na spolke z narzeczonym opłaccie hotel.

Ja mam podobna sytuacje, ale u mnie moi przyszli tesciowie beda mieszkali u
          moich rodzicow. I rodzice i tesciowie nie wyobrazaja sobie inaczej, mimo ze tez
          mamy 3 niewielkie pokoje, a jeszcze na slub zjedzie sie rodzenstwo i tez bedzie
          u rodzicow nocowac.
    • yoga22 Re: nocleg teściów 30.05.06, 18:43
      pewnie, że teściowie Powinni przenocować w hotelu, tym bardziej, że nie masz
      swojego domu, gdzie znalazły by się miejsca dla nich. Z resztą sami na taki
      pomysł powinni wpaść.... , a co do płatności to niby czemu Ty masz im
      sponsorować nocleg?
      • hinduska Re: nocleg teściów 30.05.06, 18:51
        Nocleg w hotelu dl atesciow jest dobrym pomyslem. Ale co do kwestii, kto za to
        placi, to dziwnei by wygladalo, jakbyscie placili za gosci weselnych, a ze
        tesciow nie. Przeciez po czesci oni tez sa waszymi goscmi. Ale to tez sprawa,
        jka u was wyglada strona finansowa wesela i slubu, czy placicie sami, czy
        rodzice itd. Warto to dobrze przemyslec, bo po co miec od razy na pienku z
        tesciamismile))
        • gonio74 Re: nocleg teściów 30.05.06, 19:03
          Dobrze to rozegrajcie, żeby potem nie wyszło przez parę dodatkowych złotych
          kwasów. U nas robimy to tak- i jego i moi rodzice przyjadą do naszego miasta w
          piątek i wynajeliśmy im pokoje, idzie to w ogólne koszty wesela, bo obydwie
          strony dały mniej wiecej po tyle samo na wesele, a nie liczymy się co do
          grosza, kto za co płaci, bo juz dawno mieszkamy razem i od samego początku
          mielismy wspólne pieniądze. Ale myślę, że teściowie nie powinni się obrazić za
          hotel, w końcu nie każdy ma warunki w domu na przyjmowanie gości, normalna
          sprawa, że każdy w tym dniu denerwuje się i chce sie odpowiednio przygotować.
          Myślę, że narzeczony powinien sam zasugerować rodzicom o tym hotelu, jeśli oni
          sami na to nie wpadną. Ale powiem Ci co ja bym zrobiła w takiej sytuacji,
          myślę, że miło by było gdyby Twoi rodzice zaprosili teściów na kolację do
          siebie do domu w piątek. Nie zawadzą im na 2, 3 godzinki, a w końcu Twoi
          rodzice są gospodarzami, bo to przecież w Twojej miejscowości będzie wesele.
          Mysle, że wypada tak zrobic, a i zacieśnicie wiezy przed weselem.
    • agnrek Re: nocleg teściów 30.05.06, 19:25
      Bardzo niegrzecznie chce się Twoja mama zachować. Co sobie o Twojej rodzinie
      teściowe pomyślą? Sknery bez klasy.
      Powinna zadzwonić do teściowej, przeprosić, że nie będzie w stanie goscić jej i
      męża i dodać, że w poblizu znalazła i zarezerwowała dla nich
      hotel.Zaproponować, że pomogą w razie potrzebyz transportem czy z odebraniem z
      dworca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka