Dodaj do ulubionych

Organizacja ślubu

01.06.06, 16:05
Planuję otworzyć jakąś małą firmę i pomyślałam o organizującej śluby - czyli
przychodzicie i załatwiacie u mnie wszystko - od wyboru zaproszeń do
załatwienia noclegów dla gości, ślubu, listy prezentów...\
Czyli w szystko w jedym. Chciałabym mieć taką wielką bazę, żeby nikt nie
musiłą niczego oddzielnie indywidualnie załawiać. Mam już sporę
doświadczenie, ponieważ zorganizowałam kilka ślubów dla rodziny. Jak myslicie
opłaca się założyć taką firmę?
Czy skorzystalibyście z tego?
Obserwuj wątek
    • studentka123 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 16:23
      up?
    • magda_z6 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 16:33
      No co Ty, sama byś chciała całą frajdę dla siebie?
    • studentka123 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 16:49
      frajda jest przy wybieraniu, jak możesz w spokoju przejrzeć np. cała bazę
      różnych ofert w przytulnym biurze przy kawie, a nie jeżdząc po całym mieście z
      miejsca na miejsce i stojać w korkach. A zazwyczaj jeszcze wszystkie zaklady są
      do 18, a ty np. pracujesz do 17.
      • magda_z6 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 17:07
        O tak, z godzinami otwarcia masz rację. I na pewno zanalazłoby się dużo
        dziewczyn chętnych do skorzystania z Twoich usług. Ale z drugiej strony - przy
        dzisiejszym szaleństwie wygląda to tak, że jak ktoś zdecyduje się na ślub i
        zarezerwuje już np. salę (w moim przypadku to była pierwsza rzecz) to potem ma
        bardzo dużo, dużo czasu na pozostałe rzeczy. A jak czegoś nie wie, to na forum
        zajrzy...wink

Ja bym się raczej nie zdecydowała na korzystanie z oferty.
    • nie.migotka Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 16:51
      NIE, ja bym nie skorzystała.
      • marti_ka82 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 17:05
        malo osoób skorzystałoby z takiej frajdy siedzenia i wybierania w biurze,
        poniewaz to dodatkowo kosztuje napewno nieraz drozej niz paliwo ktore sie
        ewentualne wyjezdzi, poza tym zdjecia w folderze nie zawsze oddaja prawdziwy
        klimat sali, kosciola, itp itd smile
        • nionczka Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 17:21
          Przeciez to swietna zabawa takie organizowanie wesela. I w erze internetu nie
          jest az tak meczace. Najpierw robisz rekonesans w necie a potem kilka wizyt i
          zalatwione.
          I jaka satysfakcja! Polacy sa dosyc samodzielni i zaradni wiec raczej nie ma
          takiej potrzeby. Maly rynek na takie uslugi.
          • justm Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 17:54
            nie, bo nie wierzę, że wyszłoby mnie taniej.

poza tym wszystko, wszystko niemal można znaleźć w necie. salę, fotografa,
            kamerzystkę, wizaż, nawet suknię.
            dla mnie to akurat nie frajda - bo kosztowalo mnie sporo czasu, czasami nerwów,
            ale nie zapłaciłabym komuś za taką usługę.
            nikt nie zna mnie tak dobrze jak ja sama, a poza tym trudno komuś trafić w mój
            gust, a jeszcze żeby był zbieżny z gustem narzeczonego to ho ho smile))
            • dariance Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 21:03
              porządna firma stara się poznać gust klienta i raczej nie zaproponuje bryczki
              jeżeli klientka preferuje amerykanskie limuzyny. Taka firma przedstawia
              propozycje a nie narzuca. Co do taniości - ile kosztuje czas poświęcony na
              poszukiwania?
    • kami315 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 18:00
      Jakoś sobie nie wyobrażam, że ślub organizowałby mi ktoś mówiący
      "stojać w korkach"...
      Bez urazy Studentka... mam nadzieję, że to przejęzyczenie.
      • szara82 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 18:23
        Nie zdecydowałabym się. Odnajduję dużą przyjemność w załatwianiu wszystkiego sama z narzeczonym, poza tym jestem cholerną perfekcjonistką i wiem, że nikt nie zrobi pewnych rzeczy lepiej niż ja. Nie wierzę, że ktoś się będzie bardziej ode mnie starał nad moim ślubem, wyborem sukienki, sali td. Może nie jest to normalne myslenie, ale trudnowink
        A jak już się zabierzesz za tę firmę, to atakowałabym tym, że masz dużo zniżek właśnie u fotografów, w salonach ślubnych itd. Chyba tylko to mogłoby mnie przekonać.
        • katrinax Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 18:32
          tak z ciekawosci ile bys wzieła za takie przygotowanie ?
          • a.bc Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 18:47
            Moja znajoma chciała sie czyms takim zająć ale zrezygnowała dlaczego?
            bo np nie byłaby wstanie zorganizowac dokumentów potrzebnych do ślubu, w
            kościele raczej chcą gadac z młodymi a nie z jakąs panna,która przyjdzie dawać
            na zapowiedzi w imieniu Młodych.
            Na twoim miejscu zajęłabym sie doradztwem weselnym- to jakoś jeszcze
            przejdzie/ jeżdzisz np po salach i sondujesz co gdzie, bo Młodzi nie maja
            czasu, potem np ubierasz sale /
            A swoją droga to niejedna Panna Młoda chętniej dołoży do sukienki niz wyda kase
            na cos co i tak sama bedzie musiała załatwic...
        • dariance Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 21:11
          Proponuję rozważenie następujące;
          Czym się różni firma organizująca wesel/śluby od pośrednika finansowego?
          Odp: branżą w której działa. Obie firmy sprzedają usługę. Zobaczcie jakie jest
          zainteresowanie usługami Open finance, Expander itp. W pewnym momencie w
          niektórych branżach coraz więcej znaczą profesjonaliści. Ile z Was samodzielnie
          szukało kredytu w banku chodząc od drzwi do drzwi?

Jedyna rzecz istotna w takiej usłudze to szerokość oferty i profesjonalizm. taka
          firma jest doradcą a nie kimś kto dokonuje ostatecznego wyboru za klienta!
          pozdrawiam,
          • szara82 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 21:33
            dariance napisała:
            > Czym się różni firma organizująca wesel/śluby od pośrednika finansowego?
            > Odp: branżą w której działa. Obie firmy sprzedają usługę. Zobaczcie jakie jest
            > zainteresowanie usługami Open finance, Expander itp.
            W Expanderze to nie Ty płacisz za usługę, tylko bank, z którym podpisujesz umowę. Jeśli trzymać się tej zasady to ja powinnam przyjść do organizatorki ślubnej, ona by mi wszystko za darmo zrobiła, a kasę by wzięła od fotografa, muzyków, sali, że ich właśnie poleciła.
          • nionczka Re: Organizacja ślubu 02.06.06, 10:09
            Uslugi finansowe to znacznie powzaniejsza sprawa niz sala, fotograf czy
            dekoracje na slub. Te ostatnie moze wybrac i ocenic osoba bez specjalnego
            wyksztalcenia. W przypadku uslug finanswoych jest kilka terminów, pojec,
            mechanizmów, ktore trzeba znac. A ich nieznajomosc moze nas wpakowac w klopoty.
            Przy wyborze sali patrze czy mi sie podoba czy nie, czy jest pojemna, czy ma
            dobry dojazd, etc. Do tego nie potrzeba specjalnej wiedzy. I konsekwencje w
            przypadku zlego wyboru sa nieporównywalne.
    • monikaa13 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 19:27
      Opłaca sie, dużo ludzi teraz z tego korzysta i pewnie bedzie jeszcze więcej.

Osobiście bym z czegoś takiego nie skorzystała, sama chciałabym wszystko
      urządzać i tak też robiłam, wszystko sama (tzn, z przyszłym mężem) bez żadnych
      mam, cioć itp.

Po drugie zdecydowanie szkoda byłoby mi ogromnej kasy, które takie firmy biorą
      w sumioe nie wiadomo za co, bo sama moge znaleźć sobie fotografa czy zespół
      jaki chcę
    • kasia_kar Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 20:08
      Wydaje mi się, że z takiej usługi korzystałyby bardzo bogate, zapracowane osoby.
      Np. pracujące za granicą, a chcące zorganizować ślub i wesele w Polsce. Uważam,
      że Twoja firma musiałaby być bardzo ekskluzywna by sprostać takim klientom.

Większość młodych ludzi, którzy pobierają się w Polsce z teguły oszczędza na
      każdym drobiazgu, żeby jednak zorganizować swoje wesele i raczej nie jest skora
      do płacenia komuś za orgaznizację.

W Krakowie funkcjonują firmy które się tym zajmują, ale po usłyszeniu cen
      stwierdziłam, że nie skorzystam. Przedstawiciel takiej firmy za udostępnienie
      bazy z polecanymi zespołami weselnymi chciał 100 zł, a za podpisanie umowy z
      zespołem drugie 100 zł.
      • agataa.86 Re: Organizacja ślubu 21.02.14, 12:00
        Ja to organizowałam ślub i wesele przez agencje moon time, szybko tanio, nie musiałam sie niczym stresowac
    • sila7 Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 20:12
      z checia podejme wspolprace, zajmuje sie wykonywaniem zaproszen i innych
      gadzetow slubnychsmile
    • agnrek Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 20:18
      Ja już w kolejnej firmie zajmuję się organizowaniem imprez, więc ktoś taki
      musiałby być w tym po pierwsze lepszy ode mnie, a po drugie - zrobić to za
      darmo smile Mam tysiące pomysłów w głowie, jestem super zorganizowana, wszystko
      mam pozapisywane i poumawiane. Nie wiem, czy zaufałabym komuś na tyle, że nie
      dzwoniłąbym i nie sprawdzała, czy wszystko idzie po mojemu. I tak wszystko
      muszę zobaczyć na własne oczy.
      • nionczka Re: Organizacja ślubu 02.06.06, 10:12
        Rany, mam tak samo Agnrek.
    • dariance Re: Organizacja ślubu 01.06.06, 20:59
      witaj,
      taka firma może się sprawdzić raczej w dużym mieście (warszawa, poznan,
      wrocław), gdzie wszędzie jest daleko i nikt nie ma czasu na nic.
      Osobiście nie potrzebuję takiej usługi, ale moja koleżanka poprzez taką firmę
      ustaliła praktyczniw wszystko od a-z (miejsce, projektantka, wizażystka,
      fotograf) bedąc za granicą. Na żywo wszystko oczywiście sprawdziła - łatwiej
      jest sprawdzić kilka uprzedmio wybranych propozycji niż szukac samodzielnie
      jednej jak igły w stogu siana.
      ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka