Dodaj do ulubionych

kto placi za slub

16.06.06, 18:07
Jak dzielcie oplaty za slub miedzy rodziny, jaki jest zwyczaj a jak to
wyglada u was, mamy problem i nie wiemy jak to podzielic, bo kosztow jest
bardzo duzo.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fantazja_huany Re: kto placi za slub 16.06.06, 18:41
      odwieczny problem...chcielismy sami, wydaje mi sie rozsadne, ale rodzice
      zaprotestowalismile i nie ma co dyskutowac z nimi bo bedzie dym...:\ zliczylismy
      wszystko i postanowilismy wyznyczyc cene za os.np 150 zl (bez noclegu,
      zaproszen) rodzice przedstawiaja liste gosci, i wplacaja nam 150 razy ilosc
      gosci,my za swoich znajomych placimy. To najrozsadniejsze dla mnie.
    • agnrek Re: kto placi za slub 16.06.06, 19:42
      Stare konie jesteśmy i płacimy ze swoich pieniążków.
    • ewelinka1251 Re: kto placi za slub 16.06.06, 23:26
      U nas podobnie,rodzice nie zgodili sie zebysmy sami placili za slub,narzeczony
      dlugo nie chcial sie pogodzic z propozcja moich rodzicow, teraz juz sami nie
      wiemy, bo takie nasze uparte prystawanie przy swoim powoduje tylko konflikty z
      rodzicami.....a to dopiero pocztaek, wiec czekam najlepiej na jaka konkretna
      liste, za co placi jedna strona za co druga, pozdrawiam
    • arieska Re: kto placi za slub 16.06.06, 23:37
      Chociaz czesc sfinansujcie sami. Placenie przez rodzicow zwykle sie czkawka
      odbija,bo z racji wkladu finansowego czesto roszcza sobie prawo do wscibiania
      nosa we wszystko-poczawszy od listy gosci,a skonczywszy na muzyce i menu. I co
      gorsza, maja sporo racji. Placa-wymagaja.
      • a_weasley Nasi płacili i nie wymagali 17.06.06, 00:02
        Kogośmy umyślili prosić, tośmy prosili. Gdzieśmy załatwili, tam było. Żyć, nie
        umierać.
        • arieska Re: Nasi płacili i nie wymagali 17.06.06, 00:07
          To gratuluje,ale jednak czesto pojawiaja sie watki, ktorych autorzy narzekaja na
          cos zgola odmiennego. Lepiej dmuchac na zimne.
      • inska_mania Re: kto placi za slub 17.06.06, 07:21
        > Placenie przez rodzicow zwykle sie czkawka odbija...

Bardzo ważne jest żeby od samego początku mówić głośno i wyraźnie czego się
        oczekuje, przecież zdecydowana większość rodziców chce jak najlepiej dla swoich
        dzieci. Bywa tak, że młodzi między sobą uzgodnią coś i "zapomną" przekazać
        rodzicom do wiadomości lub uważają, że rodzice powinni sie domyślić.
        A co do pierwszego pytanie odnośnie podziału wydatków ślubnych to za ślub
        (kościół i organista - ja, urzędowe opłaty i kwiaty do kościoła - nażeczony)
        akurat płacimy mniejwiecej po połowie, mimo, że reszte wydatków dzielimy dosyć
        tradycyjnie.
    • triss_merigold6 Re: kto placi za slub 17.06.06, 09:17
      Płaciliśmy sami. Dzięki temu nikt nie miał prawa się wtrącać.wink
      • martyna1985 pól na pół 17.06.06, 09:38
        czyli moi rodzice z Narzeczonego rodzicami. Nie wtrcają się, mamy sami
        zapraszać kogo chcemy, ile chcemy. Sami wybieramy wystrój sali, swoje stroje.
        Nikt nam nie wypomina. Pozdrawiam
        • mineralna.woda Re: pól na pół 17.06.06, 10:39
          U nas też pół moi rodzice i pół rodzice narzeczonego. Na szczęście dali nam
          wolną rękę i wszystkich wyborów dokonujemy sami big_grin Nikt nam nic nie wypomina
          ani się nie wtrąca.
          Pozdrawiam
          • szara82 Re: pól na pół 17.06.06, 11:02
            My sami przy dobrowolnym współudziale rodziców obu stron. Umówiliśmy się, że każdy płaci za swoich gości, a kosztami typu forograf, muzyka dzielimy się po połowie. Każde płaci za swoje ubranie. Reszta układa się elastycznie, ale bez spięć, w końcu będziemy rodzinąwink
    • maya28 Re: kto placi za slub 17.06.06, 11:19
      Jeżeli rodzice czują się w obowiązku pomóc, to może niech każdy pomoże na ile
      go stać. A reszte pokryjcie sami. Równo nie zawsze znaczy sprawiedliwie. Gdyby
      rodzice płacili za nasze wesele ( choć ciężko mi to sobie wyobrazić) to
      zdecydowalibyśmy się na skromne przyjęcie, może z jakimś grillem połaczone?
      Wciąż nie mogę się oprzeć wrażeniu czytając to forum, ze sporo osób ma postawę
      roszczeniową względem rodziców, co w sumie oznacza, ze jeszcze nie są do
      końca "na własnym garnuszku". A rodziny między sobą konkurują i zacisną pasa,
      ale dadzą.
      • 82asa Re: kto placi za slub 17.06.06, 15:09
        rodzice zazwyczaj sami maja takie poczucie ze uwazaja ze powinni pomagac. np.
        moi rodzice nie chcieli slyszec o tym ze nie mieli by mi pomoc, mimo ze wolalam
        na poczatku by nikt nic nam nie dawal! moi rodzice namawiali,marudzili i sie
        zgodzilam smile uwazam ze jesli chodzi o moich rodzicow to wielka bym im przykrosc
        zrobila gdybyy nie mogli sie "wykazac" w pomocy. a jesli chodzi o rodzicow
        mojego faceta to roznie, juz pisalam kiedys na ten temat, wiecej gadaja niz
        robia. juz bym wolala zeby nic nie gadali, nie dawali i glowy nie zawracali!
        falsz ludzi nie zna granic!!!! w 65-70% robimy sami wesele, reszta to pomagaja
        rodzice. na poczatku zakladalismy ze wszystko sami robimy, ale rodzinka mojego
        przyszlego namieszala...eeee jakos to bedzie, juz sie pogodzilam ze wszystkim smile
        • maya28 Re: kto placi za slub 17.06.06, 15:52
          No wlasnie niektorzy dadza, a pozniej sa takie kwiatki. Dlatego osobiscie
          uwazam, ze jak rodzice czuja ze musza pomoc, to niech dadza jakis budzet. Ale
          wspolne siadanie do stolu i romawianie o tym za ile ma byc to albo tamto i
          przeciez mozna oszczedniej - ciarki mi przechodza po plecach. Przeciez rodzice
          moga pomoc finansowo np daja na wykonczenie kuchni, albo jezeli mlodzi juz
          wszystko maja, to np. na podroz poslubna. Ale te dialogi miedzy w sumie dwiema
          obcymi sobie jeszcze rodzinami, to proszenie sie o klopoty.
        • maya28 Re: kto placi za slub 17.06.06, 15:53
          No wlasnie niektorzy dadza, a pozniej sa takie kwiatki. Dlatego osobiscie
          uwazam, ze jak rodzice czuja ze musza pomoc, to niech dadza jakis budzet. Ale
          wspolne siadanie do stolu i romawianie o tym za ile ma byc to albo tamto i
          przeciez mozna oszczedniej - ciarki mi przechodza po plecach. Przeciez rodzice
          moga pomoc finansowo np daja na wykonczenie kuchni, albo jezeli mlodzi juz
          wszystko maja, to np. na podroz poslubna. Ale te dialogi miedzy w sumie dwiema
          obcymi sobie jeszcze rodzinami, to proszenie sie o klopoty.
          • lady_wawa Re: kto placi za slub 18.06.06, 14:28
            Czasami Wam zazdroszczę jak czytam te posty smile
            My sobie sami wszystko wybieramy, płacimy, załatwiamy i td.
            Jak rozmawiałam na początku z mamą , żeby ją tak z lekka wprowdzić w temat to
            prawie mnie uznała za głupią, że chcę muzykantów cyt. ,,Bo po co płacić, Brat Ci
            włączy płyte ! ''Jak ją zapytałam o co innego to ciągle nie wiedziała i w końcu
            powiedział, że jej od tego włosy siwieją!!
            Ale od czego jej siwieją ? Przecież nic nie pomaga a o pieniądzach to
            powiedziała nie dawno, że mi dadzą nie więcej jak 1000 zł. Bo więcej nie mają sad
            Wiem, że mają ale co tam przecież muszą zmienić auto i wyremontować mieszkanie.
            Nigdy o nic nie prosiłam ich i nie zamierzam a od ponad 10 lat mieszkam sama .
            Dobrze, że babcia była taka dobra i mamie zrobiła wesele na 120 osób w trzy
            miesiące.Rozmawialiśmy o przygotowaniach u mamy lubego to powiedziała, że by nam
            pomogła, ale nie ma ani grosika smile
            Przecież nie proszę o kasę , ale rady też chyba nie dostanę smile
            • aska90 Re: kto placi za slub 18.06.06, 14:36
              > Wiem, że mają ale co tam przecież muszą zmienić auto i wyremontować mieszkanie.
              A co widzisz złego w tym, ze rodzice chcą wyremontowac mieszkanie i zmienić
              auto? Mają dać coruni na dwudniowy jubel, a sami się zapożyczyć?

> Nigdy o nic nie prosiłam ich i nie zamierzam a od ponad 10 lat mieszkam sama .
              To bądź konsekewntna - nie proś i nie wyżalaj się na forum, że rodzice wolą
              remont niż dać ci pieniądze. Albo jesteś samodzielna i sama robisz sobie wesele,
              albo nie stać cię na wesele i robisz skromniejsze. Najłatwiej iśc do rodziców i
              wziąć pieniądze...
              • joasia84 Re: kto placi za slub 18.06.06, 14:51
                Przecież dziewczyna pisze, że nie chce kasy tylko radę ale jej też nie może
                otrzymać bo wszyscy myślą, że tylko kasy pragnie. A kto zabronił żalić się na
                forum? Takie głupoty tutaj czasem są wypisywane że jak normalnie pisać już nie
                można.
                • aska90 Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:01
                  Joasiu, przeczytaj ze zrozumienim, może coś trafi do twojej gło9wki, bo jak na
                  razie wyciagasz fragment zdania - nawet nie całe - z kontekstu.
                  • joasia84 Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:05
                    To może ty przeczytaj lady nie mówiła tylko o pieniądzach. No ale skoro ty
                    twierdzisz inaczej
              • lady_wawa Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:02
                A chciałam Ci powiedzieć, że się będę wyżalała jak będę chciała bo znam ich i w
                życiu mi nic nie dali zawsze się tylko na gadają .
                Kupowałam samochód i tylko powiedziałam, że mi 2000 tyś. brakuje , że niewiem co
                zrobić bo okazja mi się więcej nie trafi i bym G tylko na 3 tygodnie a oni, że
                nie mają a za dwa tygodnie sobie kupili coś znacznie droższego .Samochód i tak
                kupiłam a rodzice ciągle proszą, żebym to ich gdzieś zawiozła .
                Wiem lepiej córce nie pomagac - widocznie będziesz taką samę mamą !
                A poza tym pisałam nie tylko o pieniądzach, ale i o radach to po co ma się do
                cholery rodziców jak nawet doradzić nie mogą ?
                • lady_wawa Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:11
                  To do Twojej głowy niech coś trafi !!!
                  Wydaje mi się, że po to ma się dzieci, żeby im w życiu pomagać, choćby wspomagać
                  duchowo i nawet jak się nie ma kasy to niech coś doradzą, albo dobre słowo powiedzą.
                  A jak Ty też zamierzasz taką mamą być to się lepiej dobrze zabezpiecz bo
                  rodziców sie nie wybiera i tak mogą Twoje dzieć powiedzieć smile
                • aska90 Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:13
                  > Wiem lepiej córce nie pomagac - widocznie będziesz taką samę mamą!
                  Jesli rodzice chcą pomóc finansowo, mogą. Skoro wiesz, ze twoi nie pomagają, po
                  diabła po raz n-ty zwracasz się do nich z prośbą o pieniądze, zeby potem mieć
                  żal do nich. Widocznie są takimi ludźmi i nic na to nie poradzisz.

Jaką będę mamą, to się okaże. Na pewnoe nie rozgoryczoną jak ty teraz.

> A poza tym pisałam nie tylko o pieniądzach, ale i o radach to po co ma się do
                  > cholery rodziców jak nawet doradzić nie mogą ?
                  Jesli nie doradzają, może nie potrafią - masz forum, setki swietnych rad.
                  Jeszcze więcej znajdziesz w internecie, naprawdę w pewnym wieku nie trzeba ze
                  wszystkim biegać do rodziców. Skoro sama utrzymujesz się od 10 lat, masz chyba
                  swoj rozum, jakieś doswiadczenia, więc wykorzystaj to. Skorzystaj z rozumu,
                  doświadczeń, znajdź w sobie siłę i podołasz wszystkiemu. Nic nie jest rownie
                  destrukcyjne, jak użalanie się, że ojciec, że matka, że krzywy nos.
                  • joasia84 Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:20
                    Wiesz co chyba miałaś rodziców zimnych jak lód i sama taka jesteś, że nie
                    potrafisz zrozumieć że internet i forum nie zastąpią dobrej rady rodziców ich
                    uśmiechu i uścisku rąk. Czy to tak trudno zrozumieć, że chce się odczuwać ich
                    bliskość w tym wyjątkowym dla nas czasie, nawet jeśli nie mieszka się z
                    rodzicami.
                    • aska90 Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:24

> Wiesz co chyba miałaś rodziców zimnych jak lód
                      Ostatnią rzecza jaką mogę zarzucić moim rodzicom to to, że są zimni jak lód.

>i sama taka jesteś,
                      Joasiu84, nie ma to jak dyplomowany psycholog i ocenianie innych według siebie.
                  • lady_wawa Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:20
                    Powtarzam, że ich nigdy nie prosiłam o kasę mówiłamim tylko, że nie wystarczy mi
                    na auto jak kupowałam, i że muszę gdzieś pożyczyć, ale nic więcej !A teraz w
                    sprawie Ślubu i Wesela to tylko dwa razy w odstepie kilku tygodniowym prosiłam
                    wyłącznie o radę smileAle co tam pewnie, że sobie poradzimy smile
                    • lady_wawa Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:23
                      Oczywiście tak się zdenerwowałam, że nie dodałam iż post kieruję do aska90 a nie
                      do Ciebie Joasiu smile
                      • joasia84 Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:29
                        NIe ma sprawy Najwyraźniej ask90 nie wie co znaczy rodzina No ale przecież nie
                        będziemy jej osądzać bo zaraz się dowiem że to ja mam dziwną rodzinę i dlatego
                        tak twierdzęsmile))
                        • ewik67 Re: kto placi za slub 18.06.06, 15:46
                          zaraz się dowiem że to ja mam dziwną rodzinę i dlatego
                          > tak twierdzęsmile))
                          Skoro już to wiesz, że osadzanie czyjeśc rodziny na podstawie jednej wypowiedzi
                          jest cokolwiek bez sensu, dlaczego uważasz, że aska90 nie wie, co to rodzina.
                          Placzesz się w zeznaniach, droga Joasiu.
                          • joasia84 Re: kto placi za slub 18.06.06, 17:36
                            Nie plączę się w zeznananiach bo to nie przesłuchaniesmile) A i nie nazywaj mnie
                            drogą Joasią kochany ewikutongue_out
      • inska_mania Re: kto placi za slub 18.06.06, 17:13
        > Wciąż nie mogę się oprzeć wrażeniu czytając to forum, ze sporo osób ma postawę
        > roszczeniową względem rodziców, co w sumie oznacza, ze jeszcze nie są do
        > końca "na własnym garnuszku".

Się spytam- co ma piernik do wiatraka? przecież można być na swoim utrzymaniu od
        wielu lat a wesele czy nawet ślub sponsorują rodzice. U mnie tak jest i nie
        widze nic złego w tym - nie chodziłam za rodzicami, nie błagałam żeby mi dali -
        uważają, że to ich obowiązek i wyprawiają. Zresztą to chyba normalne, że dla
        młodych jest ślub a właśnie wesele jest dla roziców, rodziny i znajomych. Więc
        nie należy oceniać kogoś tylko po tym czy bedzie brał pieniądze na wesele od
        rodziców czy nie, nie ma to najmniejszego sensu. Chcesz płacić sama, nikt Ci nie
        broni, jak ktoś chce wziąć od rodziców na to to czemu nie - jeżeli tak akurat w
        jego rodzinie jest. U mnie to jest zupełnie naturalne, że rodzice za to płacą i
        nawet nie bede dyskutować z tym - babcia wyprawiała wesele i ślub mamie,
        prababcia- babci, wszystkie ciotki i wujkowie wyprawiają kuzynkom. Jeżeli tak
        jest u kogoś w rodzinie to chyba ma prawo sie spodziewac, że jego rodzice też
        tak postapią.
        • mada.d.n Re: kto placi za slub 18.06.06, 17:21
          my ponad 3 lata mieszkami sami i sami się utrzymujemy, a nasi rodzice bez
          żadnych próśb i nalegań powiedzieli nam, że pomogą i szczerze mówiąc trochę mi
          głupio, dajemy radę bez niczyjej pomocy i wesele też chcieliśmy tak
          zorganizować, ale w ogóle nie przyjmują do wiadomosci, że nie pomogą nam, bo
          jesli nie wesele, to będzie działka na domek. mam nadzieję, że za 20-30 lat też
          będę mogła tak zrobić wobec moich dzieci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka