justm 30.06.06, 13:34 na wejście dla gości podać: rosół i flaki czy żurek i flaki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justm Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:36 do wyboru mam jeszcze zupę chińśka , barszcz czerwony z kołdunami lub krokietem Odpowiedz Link Zgłoś
marvel_maid Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:40 Jeśli już to barszcz czerwony z krokietem. Jak dla mnie rosół i flaki to największe pomyłki polskiej kuchni. Brrr paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:51 u nas barszcz czerwony z koldunami bedzie w nocy dla gosci ktorzy tak dlugo zostana Odpowiedz Link Zgłoś
k2sia.m Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:08 Rosół na koniec? Nigdy. Przecierz rosół najczęściej daje się na początek. A flaki? to najgorsza potrawa na świecie. Najlepiej zurek albo barszcza czerwony Odpowiedz Link Zgłoś
dark8 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:47 A flaków nie da się przełożyć po północy? Może barszcz będzie dla Was kompromisem? Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:14 barszcz czerwony z krokietem..te flaki to konieczne?? Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:15 no wlaśnie, tez jestem przeciw flakom, widzę, że więcej osób składania się na rosołek, a barszcz owszem ma być nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:36 pomóżcie bo do małżeństwa nie dojdzie przez zupę! Odpowiedz Link Zgłoś
anetgmu Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:42 justm jak to nie dojdzie??!! mi po glwoie chodzi krem z borowików na wejście. Flaki chyab odpadają Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:15 no ja bede miec zube grzybowa ale nie na talerzu ale w takich specjalnych chlebkach a flaki fe fe Odpowiedz Link Zgłoś
marvel_maid Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:18 rzymianka3 napisała: > no ja bede miec zube grzybowa ale nie na talerzu ale w takich specjalnych > chlebkach Jadłam coś takiego na weselu kuzyna. Chlebki wyglądały na jedną całość, a wystaczyo podnieść przylepkę i można było zabrać się za zupkę. Pyszne. Super sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:25 dokladnie takie cos zawsze to cos innego Odpowiedz Link Zgłoś
trusia29 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 21:05 a my mielismy krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym ) Odpowiedz Link Zgłoś
justm dla ciekawskich 30.06.06, 22:57 ustąpiłam i będzie rosół i flaki, nad ranem barszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:37 Szczerze Ci powiem, że taka niezupełnie mi żadna opcja podchodzi. Na 2 bym wolała cos bardziej treściwego i suchego, wiesz o oc chodzi?Ale jesli już to rosół i flaki, zurek zupełnie mi nie pasuje na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:39 bacha na drugie będą już dania mięsne, ale co do nich się zgadzamy, nie zgadzamy się co do zupy wejściowej )) ja wiem, że dylemat świetny, ale żebyście tą awanturę słyszeli! cały gocław trząsł się w posadach Odpowiedz Link Zgłoś
ewik_75 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:37 jeden z lepszych dylematow na tym forum proponuje pomodorowe z makaronem i grochowa ! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejkowo Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:38 Najbardziel "neutralne" wydaje się zestawienie rosół i flaki. Do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:39 widzę, że jednak osobny wątek się pojawił zależy od alkoholu - do wódki zazwyczaj daje się rosół, ale żurek też jest dosyć tłusty. muszą być flaki? gdzieś tam się przewinęło, że chyba Twój luby koniecznie chce, ale szczerze mówiąc wydaje mi się to mało "weselnym" daniem (moze dlatego, że w życiu do ust bym tego nie wzięłą ) pozdrowionka i trafnych wyborów Odpowiedz Link Zgłoś
pati_m Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:40 Najbardziej neutralnie będzie chyba z rosołem Choć ta wspomniana przez kogos pomidorowa - mniam! Szkoda, że nie wchodzi do klasyki weselnego menu )) Odpowiedz Link Zgłoś
marvel_maid Menu doskonałe 30.06.06, 13:58 Jak dla mnie te propozycje są idealne www.podgigantami.pl/index.php?lang=pl&dept=2# Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: Menu doskonałe 30.06.06, 14:00 ale mi pomogłyście ja wam piszę co mam do wyboru a wy mi tu z pomidorową)) pomidorowej nie ma w ofercie chbya, że sama stanę za garami i chochlą poobracam Odpowiedz Link Zgłoś
montony Re: Menu doskonałe 30.06.06, 16:08 widze ze chyba jestem jedyna na tym forum entuzjastka polskiego jadla, a zwlaszcza zup, ja ososbicice tez mam dylemat co do wyboru dan ale dlatego ze chcialam wszystkie te zupy w ciagu calego wieczoru, rosol wejscie, ale flakow grzybowej, ani barszczyku tez bylby szkoda nie zjesc tylko chyba po takiej miszance to juz nic innego ) hmm az sie glodna zrobilam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejkowo Re: Menu doskonałe 30.06.06, 14:02 Jak dla mnie szczególnie krem czosnkowy. Postawić tylko przed Młodą Parą. Będą się wyrózniać dodatkowo. Wprost czuć będzie, że nadchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
marvel_maid Re: Menu doskonałe 30.06.06, 14:06 Co kto lubi. Ja za czosnkiem nie przepadam (delikatnie mówiąc), ale wolałabym już wąchać czosnek niż smród flaków. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 justm, kobieto 30.06.06, 14:01 przyznaj się, że chciałaś nas użyć do "przekabacenia" chłopa na swoją strone??? Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:12 młody tu nie wchodzi, od razu go głowa boli )) ja flaków nie znoszę również, ale rodzice twierdzą, że ludzie TO jedzą. pani z restauracji też jest tego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:13 wnioski z moich wnikliwych obserwacji na różnych weselach: 1)rosół się nalepej nadaje, bo jest dobry pod alkohol poza tym jest chyba najbardziej lubiany przez wszystkich 2)barsz + jakieś krokiety czy inne ustrojstwo najlepszy po północy, zawsze mnie jakoś stawia na nogi jak już jestem trochę padnięta 3)flaki je coraz mniej osób Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:20 próba: weselnicy z wesel na których byłam w tym i w poprzednim roku 1) rosołu nie jadła 1 osoba, nie dlatego, że był nie smaczny, po prostu w ogóle go nie próbowała bo nie lubi rosołu 2) rosół jest bardziej elegancki niż barsz i idealnie się nadaje na pierwsze danie, poza tym do barszczu zawsze coś jest dodatkowo, krokiety czy uszka, więc bardziej się nadaje po północy jako samodzielne danie, bo gdy go podasz jako pierwsze to będą krokiety czy jakieś kołduny i drugie mięsne danie?? 3) flaki je moim zaniem starsze pokolenie, no i mężczyźni raczej ja nigdy tego nie tknęłam i nie widziałam, żeby ktoś z młodych osób to jadł bleee.... powodzenia... u mnie na Bemownie nie było słychać jak się kłóciliście... Odpowiedz Link Zgłoś
justm przekonana 30.06.06, 14:23 dobrze. niechaj stanie na stole rosół zatem + flaki potem będą 2 - 3 drugie dania nad ranem barszcz z krokietem )) nigdy nie sądziłam, że zapytam o to na forum, a jednak warto było. ps. to może na bemowie usłyszycie jak się godzimy? )) Odpowiedz Link Zgłoś
marvel_maid Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:24 agnieszka5661 napisała: > 2) rosół jest bardziej elegancki niż barsz i idealnie się nadaje na pierwsze > danie Rosół jest elegancki??? Chyba w Pcimiu Dolnym > i idealnie się nadaje na pierwsze danie Jeśli ktoś nic innego nie zna to rzeczywiście idealnie się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:28 marvel_maid napisała: > > Rosół jest elegancki??? Chyba w Pcimiu Dolnym > Jeśli ktoś nic innego nie zna to rzeczywiście idealnie się nadaje. > > > justim napisała żeby nie proponować jej innych zup, bo nie ma możliwości ich wyboru, tylko te o których napisała, więc nie pisz o Pcimiu Dolnym i nie znajomości innych zup Odpowiedz Link Zgłoś
justm prawda 30.06.06, 14:31 innych nie mam do wyboru - no chyba, żeby wszystkich zakasować i zaserwować po uprzednim rozciągnięciu oczu kelnerom - zupkę chińską (z torebki?) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: prawda 30.06.06, 14:34 najlepiej żeby kelnerem był M. Wójcik z kabaretu ani mru mru i odstawił coś w stylu skeczu "Chińska restauracja" Odpowiedz Link Zgłoś
anetgmu Re: ;) 30.06.06, 14:36 ubaw po pachy super by było heheh już sobie to wyobrażam hehehe mordka sama sie śmieje Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: ;) 30.06.06, 14:38 chińśka dupa z Radomia.... ale to wtedy na drugie musiałby być kutak na osto... ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
marvel_maid Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:36 Odniosłam się do tego co Ty napisałaś, a nie do wyboru justim. Poprostu nie wiem jak można pisać, że rosół jest elegancki i że wszyscy go lubią. Przepraszam za określenie, ale to "chłopskie" danie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:42 przepraszam, ale nie będę się z Tobą kłócić, psuć sobie i innym humoru każdy ma prawo pisać co mu się podoba uważam, że rosół jest bardziej elegancki niż barsz i flaki nie napisałam, że uważam go za szczyt elegancji, ale justim napisała, że nie ma nic innego do wyboru poza tym do barszczu podaje się krokiety, więc wiele osób, które zjadłyby barsz i krokiety nie zjadłoby drugiego dania Odpowiedz Link Zgłoś
justm . 30.06.06, 14:46 dajcie spokój, nie warto się spierać o wyższości lub niższości rosołu i tak to forum jest zaśmiecone )) jadę zamawiać, ale tą chińśką jeszcze przemyślę po drodze. miłego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:51 ej dziewczyny dajcie spokoj, to tylko zupa, taka czy inna i tak bedzie zjedzona )) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:53 też tak myślę nad chińską się warto zastanowić, to byłoby coś nowatorskiego ;D tylko koniecznie każdy musi dostać torebkę i wrzątek i sam ją sobie zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:54 aga ty bardzo kreatywna jesteś, musże przyznać kupię podgrzewacze, świeczki - każdy będzie miał zabawę ))) i plastykowe mieszadełka do tego - wyjdzie taniej bo wezmę z pracy Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:00 hehehe.... a na drugie danie... każdy dostaje palnik, patelnię i sam wypieka sobie kotleta tak jak lubi Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:01 i konkurs dla gości - zapasy w czekoladzie z fontanny. uciekam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:04 później kolejna zabawa: rzut tortem: - na odległość (czyli kto dalej rzuci) - w ruchomy punkt (czyli w jednego z gości) no i każdy będzie zadowolony: zupkę i kotlecika sam zrobi jak lubi... nikt nie będzie marudził, że coś nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
dark8 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:08 agnieszka5661 napisała: > później kolejna zabawa: rzut tortem: > - na odległość (czyli kto dalej rzuci) > - w ruchomy punkt (czyli w jednego z gości) > > Druga opcja najbardziej przypadła mi do gustu Bedzie szansa odegrać sie na ulubionych ciociach Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:11 heheh... do rzucania w takie ciocie proponuję wersję hard taką niezastygniętą galaretką Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:16 tylko musisz uważać, żeby sukni sobie nie pobrudział tym ciastem, bo jeśli chcesz sprzedać to może być problem chociaż może ktoś się skusi na taką oryginalną ;D zabrałam sie za pisanie ale nadal mi się nie chce!! (magisterka) jeszcze dużo czasu... bardzo dużo... <kociaki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:19 nie, nie... następnego dnia byłby grill, myślę że byłaby dobra na podpałkę Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:23 tak, a ja ma fiszbiny to jakoś szaszłyki z nich porobić hihi ale poprawiłyście mi humor, strasznie się nudzę w pracy i chociaż trochę rozrywki mam zabrałam sie za pisanie ale nadal mi się nie chce!! (magisterka) jeszcze dużo czasu... bardzo dużo... <moje pluszaczki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:27 jaki ten wybór zup zabawny ja też siedzę i nic mi się nie chce. czekam na 16.30 aż mi się jeść zachciało po tym wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:29 ja tez oby do 16.30 dlaczego ten czas tak wolno leci? my dzis z narzeczonym mamy zamiar pocwiczyc naszego walca, hmm....ciekawe ciekawe...? juz to widze! TV i mecz Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:33 to powodzenia!! możesz mu przestawić nowe propozycje zabaw weselnych właśnie dziś o 21.00 mecz. Ja się będę uczyła, bo mam test z angielskiego we wtorek oby do 16.30 Odpowiedz Link Zgłoś
anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:42 no to we wtorek bede trzymac mocno kciuki. moj narzeczony mowi ze jestem szalona ze siedze na forum i polotkuje z wami, ale przeciez to takie fajne mozna sie wiele dowiedziec, np. nowe zabawy weselne hehe ale naparwde dzieki forum sporo rzeczy sie dowiedzialam. No jeszcze niecala godzinka i weekend Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:45 nie za dobrze macie? ja dzisiaj do 21ej i cały weekend w pracy ale za 2 tygodnie wyjeżdżam, a jak wrócą to szukam czegoś lepszego zobaczymy ile czasu mi to zajmie Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:50 uuuu... biedna... my jeszcze tylko 45 min. kiedyś też tak pracowałam i nigdy więcej nie chcę... no to powodzenia w poszukiwaniu pracy Odpowiedz Link Zgłoś
anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:01 jeszcze tylko 30 min wielkie odliczanie Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:11 dobrze, że chociaż kumpel zarz do mnie przyjeżdża na ploty, bo bym chyba zwariowała. Tomek po jedej wizycie powiedział, że to miejsce działa mu na nerwy (mnie obecnie też - bramka przy kasie się zepsuła i piszczy od 2 minut grrrrrr) i więcej nie przyjedzie Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:08 w takim razie chyba moge juz Wam życzyć miłego weekendu i żeby pogoda była ładna (zmarzłam dzisiaj w nocy - wstawałam o 4 żeby okno zamknąć ) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:18 nio chłodno było dziś... ja też zmarzłam... no to Tobie miłej pracy... ja powoli się zbieram miłego weekendu!! 13 minut na moim zegarku jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:21 jakbyś się nudziła to wklejam link, nic ślubnego tylko coś z humorem, śmieszne zdjęcia: www.fun.noshit.pl/?r=2006&m=06&d=08&p= klikasz na daty z boku i Ci nowe wyskakują zdjęcia pozdrawiam i jeszcze raz miłego weekendu wszystkim!! Odpowiedz Link Zgłoś
anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:24 jeszcze 9 minut a kolezance pracujacej do godz. 21 zycze aby czas szybko leciał Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:25 dzięki niektórym to się naprawdę nudzi - żeby wymyślac takie rzeczy jeszcze raz miłego weekendu i do poniedziałku Odpowiedz Link Zgłoś
anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:30 ja tez spadam milego weekndu kobitki do zgadania w poniedzialek Odpowiedz Link Zgłoś
pink75 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:16 Tzn. goście mieliby wybór rosół lub flaki + drugie danie? Im tłustrza zupa tym lepsza (bo alkohol mniej się wchłania), więc proponuję rosół. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan rosół 30.06.06, 15:02 ale to moje osobiste preferencje a na poprawiny-jak robicie, żurek!! Odpowiedz Link Zgłoś
paola_23 ROSÓŁ 30.06.06, 15:09 Oczywiśie że rosół! Jak jest straszny upał to ewentualnie mozna chłodnik podać ale rosół jest the best!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
loli2222 Re: ROSÓŁ 30.06.06, 17:28 Ależ rosół to przecież najbardziej pospolita i banalna zupa... Na ślub to można by było się pokusić o coś bardziej wyszukanego Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 15:11 U nas będzie rosół i cos wegetariańskiego - najprawdopodobniej krem z pora z groszkiem ptysiowym Flaki sa ryzykowne bo b. dużo osób ich nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_13 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 15:30 Ja miałam i rosół i flaki do wyboru, ponieważ nie każdy lubi flaki Odpowiedz Link Zgłoś
loli2222 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 17:21 A musisz mieć koniecznie takie powszechne wszędzie na weselach dania? Spróbuj zaskoczyc swoich gosci Polecam Ci zupę-krem z grzybow, zupę pomidorową (także może byc w wersji krem, albo w wersji bardziej wyszukanej z ziołami). Ciekawym smakiem na lato jest zupa brokułowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha282 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 19:14 Rosół jak najbardziej jest na czasie ewentualnie żurek a co do flaków to raczej chyba w nocy lub na poprawinach jeśli je planujecie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś