Dodaj do ulubionych

rosół, żurek, flaki?

30.06.06, 13:34
na wejście dla gości podać:
rosół i flaki czy
żurek i flaki?
Obserwuj wątek
    • justm Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:36
      do wyboru mam jeszcze zupę chińśka smile, barszcz czerwony z kołdunami lub
      krokietem
      • marvel_maid Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:40
        Jeśli już to barszcz czerwony z krokietem. Jak dla mnie rosół i flaki to
        największe pomyłki polskiej kuchni. Brrr paskudztwo.
        • twitti Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:51
          u nas barszcz czerwony z koldunami bedzie w nocy dla gosci ktorzy tak dlugo
          zostanasmile
        • k2sia.m Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:08
          Rosół na koniec? Nigdy. Przecierz rosół najczęściej daje się na początek. A
          flaki? to najgorsza potrawa na świecie. Najlepiej zurek albo barszcza czerwony
      • dark8 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:47
        A flaków nie da się przełożyć po północy? Może barszcz będzie dla Was kompromisem?
      • rzymianka3 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:14
        barszcz czerwony z krokietem..te flaki to konieczne??
        • justm Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:15
          no wlaśnie, tez jestem przeciw flakom, widzę, że więcej osób składania się na
          rosołek, a barszcz owszem ma być nad ranem.
    • justm Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:36
      pomóżcie bo do małżeństwa nie dojdzie przez zupę!
      • anetgmu Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:42
        justm jak to nie dojdzie??!!
        mi po glwoie chodzi krem z borowików na wejście. Flaki chyab odpadają
        • rzymianka3 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:15
          no ja bede miec zube grzybowa ale nie na talerzu ale w takich specjalnych
          chlebkach smilea flaki fe fe
          • marvel_maid Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:18
            rzymianka3 napisała:

> no ja bede miec zube grzybowa ale nie na talerzu ale w takich specjalnych
            > chlebkach smile

Jadłam coś takiego na weselu kuzyna. Chlebki wyglądały na jedną całość, a
            wystaczyo podnieść przylepkę i można było zabrać się za zupkę. Pyszne. Super
            sprawasmile
            • rzymianka3 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:25
              dokladnie takie cos smile zawsze to cos innego
        • trusia29 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 21:05
          a my mielismy krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym smile)
          • justm dla ciekawskich 30.06.06, 22:57
            ustąpiłam i będzie rosół i flaki, nad ranem barszczyk wink
    • bacha1979 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:37
      Szczerze Ci powiem, że taka niezupełnie mi żadna opcja podchodzi. Na 2 bym
      wolała cos bardziej treściwego i suchego, wiesz o oc chodzi?Ale jesli już to
      rosół i flaki, zurek zupełnie mi nie pasuje na początek.
      • justm Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:39
        bacha na drugie będą już dania mięsne, ale co do nich się zgadzamy, nie
        zgadzamy się co do zupy wejściowej smile))

ja wiem, że dylemat świetny, ale żebyście tą awanturę słyszeli! cały gocław
        trząsł się w posadach smile
        • bacha1979 Nie zmieniam zdania! 30.06.06, 13:40

• ewik_75 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:37
      jeden z lepszych dylematow na tym forum wink

proponuje pomodorowe z makaronem i grochowa !
    • andrzejkowo Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:38
      Najbardziel "neutralne" wydaje się zestawienie rosół i flaki. Do wyboru.
    • mada.d.n Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:39
      widzę, że jednak osobny wątek się pojawił big_grin
      zależy od alkoholu - do wódki zazwyczaj daje się rosół, ale żurek też jest
      dosyć tłusty. muszą być flaki? gdzieś tam się przewinęło, że chyba Twój luby
      koniecznie chce, ale szczerze mówiąc wydaje mi się to mało "weselnym" daniem
      (moze dlatego, że w życiu do ust bym tego nie wzięłą wink)
      pozdrowionka i trafnych wyborów smile
    • pati_m Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 13:40
      Najbardziej neutralnie będzie chyba z rosołem smile Choć ta wspomniana przez kogos
      pomidorowa - mniam! Szkoda, że nie wchodzi do klasyki weselnego menu wink))
      • anetgmu Re: jeść 30.06.06, 13:44
        kurcze głodna się zrobiłamsmile
    • twitti ja jestem za rosole i flakami:) 30.06.06, 13:46
    • marvel_maid Menu doskonałe 30.06.06, 13:58
      Jak dla mnie te propozycje są idealne
      www.podgigantami.pl/index.php?lang=pl&dept=2#
      • justm Re: Menu doskonałe 30.06.06, 14:00
        ale mi pomogłyście
        ja wam piszę co mam do wyboru a wy mi tu z pomidorowąsmile))
        pomidorowej nie ma w ofercie smile
        chbya, że sama stanę za garami i chochlą poobracam smile
        • montony Re: Menu doskonałe 30.06.06, 16:08
          widze ze chyba jestem jedyna na tym forum entuzjastka polskiego jadla, a
          zwlaszcza zup, ja ososbicice tez mam dylemat co do wyboru dan ale dlatego ze
          chcialam wszystkie te zupy w ciagu calego wieczoru, rosol wejscie, ale flakow
          grzybowej, ani barszczyku tez bylby szkoda nie zjescsmile tylko chyba po takiej
          miszance to juz nic innego smile) hmm az sie glodna zrobilam
      • andrzejkowo Re: Menu doskonałe 30.06.06, 14:02
        Jak dla mnie szczególnie krem czosnkowy. Postawić tylko przed Młodą Parą. Będą
        się wyrózniać dodatkowo. Wprost czuć będzie, że nadchodzą.
        • marvel_maid Re: Menu doskonałe 30.06.06, 14:06
          Co kto lubi. Ja za czosnkiem nie przepadam (delikatnie mówiąc), ale wolałabym
          już wąchać czosnek niż smród flaków.
    • bacha1979 justm, kobieto 30.06.06, 14:01
      przyznaj się, że chciałaś nas użyć do "przekabacenia" chłopa na swoją strone???
      • justm Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:12
        młody tu nie wchodzi, od razu go głowa boli smile))

ja flaków nie znoszę również, ale rodzice twierdzą, że ludzie TO jedzą. pani z
        restauracji też jest tego zdania.
      • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:13
        wnioski z moich wnikliwych obserwacji na różnych weselach:
        1)rosół się nalepej nadaje, bo jest dobry pod alkohol
        poza tym jest chyba najbardziej lubiany przez wszystkich
        2)barsz + jakieś krokiety czy inne ustrojstwo najlepszy po północy, zawsze mnie
        jakoś stawia na nogi jak już jestem trochę padnięta
        3)flaki je coraz mniej osób

• agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:20
          próba: weselnicy z wesel na których byłam w tym i w poprzednim roku wink
          1) rosołu nie jadła 1 osoba, nie dlatego, że był nie smaczny, po prostu w ogóle
          go nie próbowała bo nie lubi rosołu
          2) rosół jest bardziej elegancki niż barsz i idealnie się nadaje na pierwsze
          danie, poza tym do barszczu zawsze coś jest dodatkowo, krokiety czy uszka, więc
          bardziej się nadaje po północy jako samodzielne danie, bo gdy go podasz jako
          pierwsze to będą krokiety czy jakieś kołduny i drugie mięsne danie??
          3) flaki je moim zaniem starsze pokolenie, no i mężczyźni raczej
          ja nigdy tego nie tknęłam i nie widziałam, żeby ktoś z młodych osób to jadł
          bleee....

powodzenia... u mnie na Bemownie nie było słychać jak się kłóciliście... wink
          • justm przekonana 30.06.06, 14:23
            dobrze.
            niechaj stanie na stole rosół zatem + flaki
            potem będą 2 - 3 drugie dania
            nad ranem barszcz z krokietem smile))

nigdy nie sądziłam, że zapytam o to na forum, a jednak warto było.
            ps. to może na bemowie usłyszycie jak się godzimy? smile))
          • marvel_maid Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:24
            agnieszka5661 napisała:

> 2) rosół jest bardziej elegancki niż barsz i idealnie się nadaje na pierwsze
            > danie

Rosół jest elegancki??? Chyba w Pcimiu Dolnymsmile

> i idealnie się nadaje na pierwsze danie

Jeśli ktoś nic innego nie zna to rzeczywiście idealnie się nadaje.
            • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:28
              marvel_maid napisała:

>
              > Rosół jest elegancki??? Chyba w Pcimiu Dolnymsmile
              > Jeśli ktoś nic innego nie zna to rzeczywiście idealnie się nadaje.
              >
              >
              >
              justim napisała żeby nie proponować jej innych zup, bo nie ma możliwości ich
              wyboru, tylko te o których napisała, więc nie pisz o Pcimiu Dolnym i nie
              znajomości innych zup
              • justm prawda 30.06.06, 14:31
                innych nie mam do wyboru - no chyba, żeby wszystkich zakasować i zaserwować po
                uprzednim rozciągnięciu oczu kelnerom - zupkę chińską (z torebki?) wink
                • agnieszka5661 Re: prawda 30.06.06, 14:34
                  najlepiej żeby kelnerem był M. Wójcik z kabaretu ani mru mru i odstawił coś w
                  stylu skeczu "Chińska restauracja"
                  • justm ;) 30.06.06, 14:34
                    byłoby wesoło.
                    • anetgmu Re: ;) 30.06.06, 14:36
                      ubaw po pachysmile super by było hehehsmile już sobie to wyobrażam hehehesmile mordka
                      sama sie śmieje
                      • justm Re: ;) 30.06.06, 14:37
                        znaczy się temat wyczerpałyśmy.
                      • agnieszka5661 Re: ;) 30.06.06, 14:38
                        chińśka dupa z Radomia....
                        ale to wtedy na drugie musiałby być kutak na osto...
                        ;-D
              • marvel_maid Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:36
                Odniosłam się do tego co Ty napisałaś, a nie do wyboru justim. Poprostu nie
                wiem jak można pisać, że rosół jest elegancki i że wszyscy go lubią.
                Przepraszam za określenie, ale to "chłopskie" danie.
                • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:42
                  przepraszam, ale nie będę się z Tobą kłócić, psuć sobie i innym humoru
                  każdy ma prawo pisać co mu się podoba
                  uważam, że rosół jest bardziej elegancki niż barsz i flaki
                  nie napisałam, że uważam go za szczyt elegancji, ale justim napisała, że nie ma
                  nic innego do wyboru
                  poza tym do barszczu podaje się krokiety, więc wiele osób, które zjadłyby barsz
                  i krokiety nie zjadłoby drugiego dania
                  • justm . 30.06.06, 14:46
                    dajcie spokój, nie warto się spierać o wyższości lub niższości rosołu i tak to
                    forum jest zaśmiecone wink))
                    jadę zamawiać, ale tą chińśką jeszcze przemyślę po drodze.

miłego weekendu
                  • anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:51
                    ej dziewczyny dajcie spokoj, to tylko zupa, taka czy inna i tak bedzie
                    zjedzona smile))
                    • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:53
                      też tak myślę wink

nad chińską się warto zastanowić, to byłoby coś nowatorskiego ;D
                      tylko koniecznie każdy musi dostać torebkę i wrzątek i sam ją sobie zrobić wink
                      • justm Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:54
                        aga ty bardzo kreatywna jesteś, musże przyznać
                        kupię podgrzewacze, świeczki - każdy będzie miał zabawę smile)))
                        i plastykowe mieszadełka do tego - wyjdzie taniej bo wezmę z pracy wink
                        • anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 14:56
                          szalone kobietysmile padam ze smiechusmile
                          • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:00
                            hehehe.... a na drugie danie...
                            każdy dostaje palnik, patelnię i sam wypieka sobie kotleta tak jak lubi wink
                            • justm Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:01
                              i konkurs dla gości - zapasy w czekoladzie z fontanny.

uciekam
                              • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:04
                                później kolejna zabawa: rzut tortem:
                                - na odległość (czyli kto dalej rzuci)
                                - w ruchomy punkt (czyli w jednego z gości)

no i każdy będzie zadowolony: zupkę i kotlecika sam zrobi jak lubi... nikt nie
                                będzie marudził, że coś nie tak
                                • dark8 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:08
                                  agnieszka5661 napisała:

> później kolejna zabawa: rzut tortem:
                                  > - na odległość (czyli kto dalej rzuci)
                                  > - w ruchomy punkt (czyli w jednego z gości)
                                  >
                                  > Druga opcja najbardziej przypadła mi do gustu winkBedzie szansa odegrać sie na
                                  ulubionych ciociach wink
                                  • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:11
                                    heheh... do rzucania w takie ciocie proponuję wersję hard taką niezastygniętą
                                    galaretką wink
                                    • mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:16
                                      tylko musisz uważać, żeby sukni sobie nie pobrudział tym ciastem, bo jeśli
                                      chcesz sprzedać to może być problem smile
                                      chociaż może ktoś się skusi na taką oryginalną ;D

zabrałam sie za pisanie ale nadal mi się nie chce!! (magisterka) big_grin
                                      jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
                                      <kociaki
                                      • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:19
                                        nie, nie... następnego dnia byłby grill, myślę że byłaby dobra na podpałkę wink
                                        • mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:23
                                          tak, a ja ma fiszbiny to jakoś szaszłyki z nich porobić hihi
                                          ale poprawiłyście mi humor, strasznie się nudzę w pracy i chociaż trochę
                                          rozrywki mam smile

zabrałam sie za pisanie ale nadal mi się nie chce!! (magisterka) big_grin
                                          jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
                                          <moje pluszaczki
                                          • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:27
                                            wink jaki ten wybór zup zabawny wink
                                            ja też siedzę i nic mi się nie chce. czekam na 16.30 wink
                                            aż mi się jeść zachciało po tym wątku... wink
                                            • anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:29
                                              ja tez oby do 16.30 smile dlaczego ten czas tak wolno leci?
                                              my dzis z narzeczonym mamy zamiar pocwiczyc naszego walca, hmm....ciekawe
                                              ciekawe...? juz to widze! TV i mecz smile
                                              • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:33
                                                to powodzenia!! możesz mu przestawić nowe propozycje zabaw weselnych wink właśnie
                                                dziś o 21.00 mecz. Ja się będę uczyła, bo mam test z angielskiego we wtorek crying
                                                oby do 16.30 wink
                                                • anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:42
                                                  no to we wtorek bede trzymac mocno kciuki. moj narzeczony mowi ze jestem
                                                  szalona ze siedze na forum i polotkuje z wami, ale przeciez to takie fajne smile
                                                  mozna sie wiele dowiedziec, np. nowe zabawy weselne hehesmile ale naparwde dzieki
                                                  forum sporo rzeczy sie dowiedzialam. No jeszcze niecala godzinka i weekendsmile
                                                  • mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:45
                                                    nie za dobrze macie? uncertain
                                                    ja dzisiaj do 21ej sad i cały weekend w pracy sad ale za 2 tygodnie wyjeżdżam, a
                                                    jak wrócą to szukam czegoś lepszego smile zobaczymy ile czasu mi to zajmie uncertain
                                                  • anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:50
                                                    oj biedactwo sad szkoda sad dasz rade! smile
                                                  • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 15:50
                                                    uuuu... biedna... my jeszcze tylko 45 min.
                                                    kiedyś też tak pracowałam i nigdy więcej nie chcę...
                                                    no to powodzenia w poszukiwaniu pracy
                                                  • anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:01
                                                    jeszcze tylko 30 min smile wielkie odliczanie
                                                  • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:08
                                                    23 minuty... wink
                                                  • mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:11
                                                    dobrze, że chociaż kumpel zarz do mnie przyjeżdża na ploty, bo bym chyba
                                                    zwariowała. Tomek po jedej wizycie powiedział, że to miejsce działa mu na nerwy
                                                    (mnie obecnie też - bramka przy kasie się zepsuła i piszczy od 2 minut grrrrrr)
                                                    i więcej nie przyjedzie sad
                                                  • mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:08
                                                    w takim razie chyba moge juz Wam życzyć miłego weekendu smile i żeby pogoda była
                                                    ładna (zmarzłam dzisiaj w nocy - wstawałam o 4 żeby okno zamknąć uncertain)
                                                  • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:18
                                                    nio chłodno było dziś... ja też zmarzłam...
                                                    no to Tobie miłej pracy... ja powoli się zbieram
                                                    miłego weekendu!!
                                                    13 minut na moim zegarku jeszcze wink
                                                  • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:21
                                                    jakbyś się nudziła to wklejam link, nic ślubnego tylko coś z humorem, śmieszne
                                                    zdjęcia:
                                                    www.fun.noshit.pl/?r=2006&m=06&d=08&p=
                                                    klikasz na daty z boku i Ci nowe wyskakują zdjęcia wink
                                                    pozdrawiam i jeszcze raz miłego weekendu wszystkim!!
                                                  • anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:24
                                                    jeszcze 9 minutsmile
                                                    a kolezance pracujacej do godz. 21 zycze aby czas szybko leciał smile
                                                  • mada.d.n Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:25
                                                    dzięki
                                                    niektórym to się naprawdę nudzi - żeby wymyślac takie rzeczy smile
                                                    jeszcze raz miłego weekendu i do poniedziałku smile
                                                  • agnieszka5661 Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:28
                                                    lecę, pa!! wink
                                                  • anetgmu Re: justm, kobieto 30.06.06, 16:30
                                                    ja tez spadam
                                                    milego weekndu kobitkismile do zgadania w poniedzialek smile
    • pink75 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 14:16
      Tzn. goście mieliby wybór rosół lub flaki + drugie danie?
      Im tłustrza zupa tym lepsza (bo alkohol mniej się wchłania), więc proponuję
      rosół.
    • monjan rosół 30.06.06, 15:02
      ale to moje osobiste preferencjesmile
      a na poprawiny-jak robicie, żurek!!
    • paola_23 ROSÓŁ 30.06.06, 15:09
      Oczywiśie że rosół!
      Jak jest straszny upał to ewentualnie mozna chłodnik podać ale rosół jest the
      best!!!!
      • loli2222 Re: ROSÓŁ 30.06.06, 17:28
        Ależ rosół to przecież najbardziej pospolita i banalna zupa...
        Na ślub to można by było się pokusić o coś bardziej wyszukanego wink
    • lady_of_avalon Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 15:11
      U nas będzie rosół i cos wegetariańskiego - najprawdopodobniej krem z pora z
      groszkiem ptysiowym smile
      Flaki sa ryzykowne bo b. dużo osób ich nie lubi.
    • aneta_13 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 15:30
      Ja miałam i rosół i flaki do wyboru, ponieważ nie każdy lubi flakiwink
    • loli2222 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 17:21
      A musisz mieć koniecznie takie powszechne wszędzie na weselach dania?
      Spróbuj zaskoczyc swoich gosci smile Polecam Ci zupę-krem z grzybow, zupę
      pomidorową (także może byc w wersji krem, albo w wersji bardziej wyszukanej z
      ziołami).
      Ciekawym smakiem na lato jest zupa brokułowa.
    • malinoweciacho Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 17:45
      krem z borowikow!smile
    • mycha282 Re: rosół, żurek, flaki? 30.06.06, 19:14
      Rosół jak najbardziej jest na czasie ewentualnie żurek a co do flaków to raczej
      chyba w nocy lub na poprawinach jeśli je planujecie.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka