Dodaj do ulubionych

Pogadajmy-01.08.06

01.08.06, 07:53
Witam Dziewczynki,

dzisiaj ja zaczynam smile znowu miałam sen, ze ktoś rozwala mi wesele, tylko nie
pamiętam kto smile to się dzieje teraz,a co bedzie przed ślubem smile

Pogoda się upokoiła, pół nocy lało, teraz jest 20 stopni, nareszcie!
Zobaczymy jak będzie dalej smile

Miłego dnia smile
Obserwuj wątek
    • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:00
      Zuzieńko! Ale mnie zaskoczyłaśsmile
      Tym szybkim pojawieniem się tusmile
      Ja dziś: Spacer z PARASOLEM miałamsmile
      czyli: PADA DESZCZsmile
      Idę po kawusięsmile Witam wszystkie panie i panny, które niebawem dołacząsmile
      • kasiad50 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:04
        W takim razie ja dołączam smileWitam forumki big_grin
        U nas też 20 st.Jakoś tak szaro,buro i ponuro.Mam nadzieję,ze cały sierpiń taki
        nie będzie,bo ja za 2 tygodnie idę na urlop smile))
        Tymczasem życzę miłego i słonecznego mimo wszystko dzionka smile
        • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:12
          Ja tam szczęśliwa z wymodlonego deszczu jestem. Przyroda zresztą teżsmile
          • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:23
            ale prawdę mówiąc fajnie się spało, ale teraz jeszce włączyli klimę i mi trochę
            zimno wink
            • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:26
              a mi tak fajnie, że wstać nie miałam chęci wcale
              w dodatku przez moment miałam nadziję :a może dziś sobota?"
              niestety, dopiero wtoreksad
              Mój kochany rowerzysta miał wczoraj wyskok ponad kierownicą i jest cały obitysad
              • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:33
                co się stało ? mam nadzieję, ze nic poważnego ?!
                tez nie chciało mi się wstawać, już ubrana jeszcze drzemałam na kanapie smile
                niestety do soboty jeszcze kawałek
                • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:39
                  poobijał sie troszkę... sad
                  będzie żyłsmile
                  POza tym, choć chęci brak, ale mam nadziję, ze dziś uda nam się dokończyć z
                  bankiem. W kulki sobie lecą. Kupienie weksli to WYCZYN w tym mieście!!!! Tak
                  schodziłam nóżki...
                  niestety baaaardzo długo do sobotysad
                  • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:42
                    Powodzenia w walce z bankami!
                    Ja znów mam dziś megadoła. Niewyspana i na kacu. Głowa pęka od trosk.
                    A jeszcze wczoraj przekonywałam na forum, że da się bez większych problemów
                    zorganiwować ślub i przyjęcie w dwa miesiące smile))
                    • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:44
                      Pewnie się da - wszystko zalezy od sytuacji wink
                      Głowa do góry - na pewno ze wszystkim dasz radę.
                    • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:47
                      na pewno dasz radęsmile Jak masz z czymś problem, to pisz, pomożemy!!!
                      • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:54
                        No to się pożalę smile
                        O histeriach związanych z zakupem sukienki za dwie moje pensje to już wszyscy
                        wiedzą. Mam nadzieję że histerie przeminą z wiatrem na przymiarce, kiedy po raz
                        kolejny upewnię się że wyglądam OBŁĘDNIE.
                        Wczoraj do trzeciej w nocy zastanawialiśmy się, co zrobić z fantem ślubu o 13.
                        Knajpę najprawdopodobniej będziemy mieć tuż przy kościele, więc powiedzmy około
                        14:30 zacznie się żarło... no ile można siedzieć przy obiedzie, 5 godzin? A
                        potem co, ogłosić koniec imprezki i gości spać wygnać? prawie wszyscy
                        przyjezdni...
                        Później podliczyliśmy łączny koszt całego ślubnego przedsięwzięcia i wyszło nam
                        co najmniej 10 tysięcy!!! (nie ukrywam że najdroższą pozycją była ta moja
                        nieszczęsna suknia).
                        O problemach w mojej rodzinnej parafii na razie nie myślę, w weekend się będę
                        denerwować.
                        No i wczoraj skończyłam btać tabletki na wywołanie miesiączki. Czekamy sad
                        • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:58
                          słuchaj, przeciez uprzedzicie gości, ze nie robicie wesela, tylko uroczysty
                          obiad, nie? Nie sądzę, aby ktoś miał do Was o to żal. Jeżeli przyjeżdżają z
                          daleka, to jednak rzeczywiście wartko dowiedzieć się czy będą chcieli nocleg.
                          Na dużo osób planujecie imprezę?
                          • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:01
                            Góra 20 osób, z czego 16 sztuk kwalifikuje się na nocleg w hotelu, który już
                            zamówiony mamy. No ale iść spać o 20 to jakoś nie bardzo. Zastanawiam się nad
                            jakimiś atrakcjami między kościołem a knajpą...
                            • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:04
                              a jakie planujecie zdjęcia? Jeżeli plener - to może zaproponuj wszystkim
                              gościom wspólny spacer połączony z sesją zdjęciową wink
                              • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:06
                                Profesjonalnego fotografa nie planujemy, ładnie poprosiliśmy dwójkę gości o
                                robienie nam zdjęć wink Myślałam właśnie o flanelowaniu po mieście z aparatem
                                (niech mnie jak najwięcej gawiedzi w mojej pięknej sukni zobaczy!!!), ale jeśli
                                pogoda nie bardzo będzie?...
                                • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:13
                                  no włąśnie, może się trafić deszcz... dla nikogo wtedy nie będzie to przyjemne.
                                  Może umów się z goścmi, ze po mszy, każdy się kwateruje w hotelu, nie wiem,
                                  moze będa chcieli odpocząc po podróży, a na obiad na trochę później???
                                  Wiem, ze moja przyjaciółka była tak na ślubie znajomych.
                            • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:09
                              w takiej sytuacji to msza na 13 to faktycznie wcześniesmile
                              My mieliśmy na 15, a z perspektywy czasu widze, że mogło być i na 16, lub 17smile
                              z tym że u nas goście mieli noclego 2 do poniedziału, bo wszystko było w
                              plenerze
                • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:42
                  Witam!
                  Faktycznie - u nas nieco mokro się zrobiło - nawet wskoczyłam w jeansiki (a
                  wczoraj naszykowałam sobie ulubiona spódniczkę).
                  Za to z porannym wstaniem nie miałam dzisiaj większych problemów - pobudka
                  przymusowa! Dzisiaj wracało z obozu moje "przyszywane" dziecko czyli mojego
                  brata syn. Najpierw mieli wrócić o 13:00 (mój Marcin miał go odebrać), po
                  południu dostalismy info, że będą o 7:00, aż wreszcie o 4:30 obudził nas
                  telefon, że dzieci będą za godzinę - były za 40 minut. Dobrze, że szybko się
                  zebraliśmy i pojechaliśmy chwilkę wczesniej.
                  Przez to wszystko rano jak jechałam do pracy to miałam wrazenie, że jest już
                  godz 11:00 a nie 08:00.
                  • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:46
                    ale będziesz miała długi dzień!!!! smile
                    My wczoraj mięliśmy wieczór filmowy. A potem miałam odlot na kurczakach -
                    oststnio puszczamy to na dobranoc.
                    • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:05
                      pewnie polegnę około 21:00
                      Wczoraj usnęłam w okularkach wink)
                  • agnieszka5661 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 08:48
                    Hej! Mrowka ja też zawsze mam takie wrażenie jak wcześnie wstanę, że jest już
                    np. jakaś 13 a tu dopiero 10... wink
                    Ja nie spojrzałam, że leje deszcz. Myślałam, że jest tylko chłodniej trochę i
                    wybrałam się w białych spodniach i japonkach, ale moje Kochanie odstawiło mnie
                    samochodem pod pracę wink
                    Kurcze była taka ładna pogoda, a jak jedziemy w piątek na urlop to ma być
                    fatalna... crying((((((((((((((((((((((((((((((
                    • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:06
                      duzo nie brakowało a też bym, tak wyszła z domku
                      A samochód w taka pogodę to fajna sprawa wink)
                      • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:31
                        Mam nadzieję, ze dostałyście listę fimów, bo coś mi wczoraj nie chciał wysłać ?!

Wiecie co ?! Ostatnio nachodzi mnie jakiś taki lęk, trzęsę się w środku, mam
                        sny i jakaś taka jestem rozdrażniona w temacie całego ślubu. Wydaje mi się, zę
                        czas strasznie szybko płynie, przepływa nam pomiędzy palcami, a my nic nie
                        załatwiamy. Mamy zarezerwowane dwie sale, do żadnej nie jesteśmy pewni, dwie
                        orkiestry, żadnej nie słyszeliśmy, żadnych ustaleń co do fotografa i kamery, a
                        co dopiero upatrzonych, nie wybrany kościół. Trzymamy dwie sroki za ogon, w
                        końcu nie zostanie nam nic. Podliczenie kosztów na salach przesuwam z dnia na
                        dzień. Olka rodzice nie zdeklarowani, już kiełkuje mi pomysł, zeby na ich część
                        wziąć kredyt i nie pozwalać im się wtrącać. Ostatnio wymyślili, że jak wesele
                        10 km od Wrocławia to niech się goście sami martwią o transport, paranoja, jak
                        mam powiedzieć całej rodzinie 6 osobowej, gdzie wszyscy piją załatwcie sobie
                        sąsuiada, zeby po Was przyjechał. Zaczyna mnie to wszystko przerażać. Może to
                        wszystko irracjonalne, ale... jednak się martwię
                        • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:42
                          Zuza po 1 - nie mam listy
                          PO 2: To normalne - takie martwienie, myslenie... Ważne, zeby z umiarem i się
                          nie zadręczać. W końcu to nie istota rzeczy.
                          Masz jeszcze trochę czasu. Wiesz, ze my na 5 m-cy przed mielismy tylko ośrodek
                          zarezerwowany. I nic więcej. Co do Gości, noclegów i transportu radzę zrobić
                          wywiad gdzie i za ile, a ilośc miejsc i tak deklaruje sie w ost. miesiącu, jak
                          już goście odpowiedzą czy będąsmileCO do transportu, to musi coś być. Zapraszacie
                          gości, to trzba się nimi zająć, głupio na takim czymś oszczedzać. Sama wiem,
                          jak to MIŁO jest zostać pod kościołem w 4 osoby, bo o nas zapomnieli...
                          • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:47
                            Mi też się wydaje, że transport weselników trzeba w koszty własne wrzucić...
                            • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:51
                              My mięliśmy taki własnie plan, w końcu sprawę rozwiązaliśmy inaczej, bo wielu z
                              gości powiedziało, ze jednak autami przyjadą (do poniedziałku potrzeźwieliwink)
                              Tylko mieliśmy 2 znajomych z autami na telefon, gdyby ktos chciał wczesniej
                              itp. Ślub i impra ok 100km od moich rodziców i większości rodziny.
                        • askiem Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:47
                          Cześc Dziewczynki!
                          W Głogowie też chłodniej smile) choć słonko przebija się przez chmurki.
                          Do ślubu zostało nam 18 dni! Kurcze a jeszcze nie tak dawno miałam rok... Teraz
                          muszę ruszyć z przygotowaniami, bo czas dopinac wszystko na ostatni guzik.
                          Wczoraj oglądałam zdjęcia Ani - śliczne smile) Dzięki za nie.
                          Ja ostatnio mam doła po innym względem. Podliczając koszty wychodzi na to, że
                          nasze wesele na 50 osób bedzie kosztowało tyle co wesele znajomych na 120... sad
                          Tyleże my mamy w centrum miasta, w restauracji a tamto było za miastem, z
                          kucharką... Pewnie, że żal trochę pieniędzy ale stawiałam na jakość gości a nie
                          na ilość. smile Moja mama sugeruje mi, że można było zrobić gdzie indziej, ale już
                          na to za późno... ach. Zresztą część kosztów tak czy inaczej trzeba ponieść
                          (samochód, suknia [moja też za ponad dwie wypłaty], gajerek, kamerzysta, "ile
                          łaska", fotograf...).
                          Co do pracy - to wreszcie mam wolne smile aż do wrześnie smile) To jest życie...
                          • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:53
                            zazdroszcze tego wolnego wink)

A ja znów dzisiaj sama, bo mojej workmate która miała sie dzisiaj zjawic w
                            parcy wyskoczyło "zimno" i powiedział ,ze dzień wolny bierze.
                          • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:53
                            Moja mama, choć sala za miastem jej się bardzo podoba, jest za salą w mieście
                            razem z hotelem. Woli, zeby goście poszli sobie na górę niż wozić ich po
                            hotelech po nocy. W sumie ma rację, tylko wrocław jest 20 zł droższy, ale ma
                            więcej w podstawowym menu. Tylko teściom za drogo. Muszę usiąść i podliczyc to
                            wszystko, czy nie wyjdzie to samo lub drożej, tylko dlaczego mam robić to
                            sama ?!
                          • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:54
                            Święta prawda.
                            Im mniej gości, tym większy koszt na osobę... bo to i w restauracji a nie
                            przysłowiowej "remizie", i dopłata za wniesiony swój alkohol, i tak dalej.
                            Z lekka mi ulżyło na wieść, że nie tylko ja mam tak obłędnie drogą suknię (a
                            gdzie dodatki? przecież też drogie... chociaż ostatnio moja siostra
                            zaproponowała mi pożyczenie swoich ślubnych butów sprzed osiemnastu lat i kto
                            wie czy na to nie pójdę, są wielce oryginalne, hihi).
                            • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:57
                              ja swpje też moge pozyczyćwink hihismile 37
                          • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 09:55
                            łoj!!! Ale super z tym "wolne"
                            Co do myśli "gdzie indziej" to nie szas na niewink Po co psuć czas oczekiwan
                            gdybaniemsmile Mozna by tak bez końcasmile Sama wiem, że nasze koszty też nie były
                            zbyt skromne (choć kieca tylko 1 pensja - haha) ale nikt nie żałuje. Choc u nas
                            była od pocztaku jasna deklaracja z kasą - wszystko opłacali moi rodzice, ze
                            strony A. tylko za alkohol. No i my nasze obrączki, opłaty itp
                            • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:00
                              U mnie też rodzice płacą "moją" część, kościół + obrączki + garnitur + alkohol
                              i napoje Narzeczony sam (jego rodzice się nie dokładają). I głupio mi jak jasna
                              cholera że płacą moi rodzice (na co dzień wyznaję zasadę z sygnaturki) - ale
                              gdyby nie oni, nie byłoby żadnego przyjęcia (zarabiam śmiesznie mało, więc
                              suknia za 2 pensje nie jest relatywnie aż tak droga chyba...)
                            • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:07
                              Asiu,
                              zazdroszczę wolnego smile to już niecałe trzy tygodnie smile
                        • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:02
                          Zuza - nie martw się. Mamy podobnie.
                          - zarezerwowana sala: ale tu mam okropnego doła: gdzies na forum
                          wyczytałam ,zeby w umowie wpisać zadatek a nie zaliczka (jakies tam prawne
                          słówka) zadatek podobno jest do odyskania, zaliczka nie - dwa dni temu ktoś mi
                          powiedział ,ze jednak jest odrotnie - juz sama nie wiem, a umowa podpisana. Co
                          prawda nie przewidują żadnych przykrych niespodzianek, ale wolałam
                          asekuracyjnie wpisać. no i chyba jednak lipa...
                          - umowa z fotografem od pleneru
                          ... i to wszystko. Reszta na razie na wariackich papierach: papier na
                          zaproszenia leży od miesiąca (Marcin mi obiecał, że do końca czasu jak będe u
                          niego to zaniesiemy do drukarni - zostały 3 tygodnie, a minęło już 1,5
                          miesiąca), do kamerzysty nie mamy nawet żadnych namiarów, wciąz szukamy kogoś
                          kto w rozsądnej cenie zrobi nam reportaż (Bea - cały czas liczę na to ,ze
                          jednak zmienisz zdanie), przed nami wisi jeszzce jedno spotkanie w poradni
                          (ciągle odkładane, chociaz z tymi znajomymi ostatnio widujemy się dosyc
                          często), spotkanie z księdzem też ciągle przekładane (data zarezerwowana, ale
                          chcemy też zrobić "rezerwację" (hihi) księdza, żeby nam nigdzie nie wyjechał).
                          Ale jak na razie - włączyłam tryb "olewający": skoro Marcin może to dlaczego
                          nie ja? ale znając siebie gługo tak nie wytrzymam.

Ufff - ale się rozpisałam
                          • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:05
                            Mrówka - zapodaj trybus olewantus na czas jakiś. Inaczej nie da rady, bo do
                            ślubu się nie dożyje. Jak sobie pomyślę, że takie hopki miałabym przeżywać
                            choćby tydzień dłużej...
                            • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:08
                              tak też zrobiłam wink)
                          • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:12
                            Aniu,

zwarzając na to, ze masz tydzień po mnie to i tak masz dużo załatwione, papier
                            na zaproszenia i drukowanie, jeju, ja o tym jeszcze nie myślałam. My na nauki
                            idziemy w październiku,9 tygodni, bo akurat zaczynają się u
                            Dominikanów "wieczory dla zakochanych", a Olek chciał zrobić to porządnie, więc
                            się zgodziłam, chociaz mnie tam nie ciągnie.
                            • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:17
                              Wieczory dla zakochanych - polecam!
                              My tez nauki zaliczyliśmy wg tego programu - tylko, ze weekendowo.
                              • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:18
                                i na czym to polega ? Podabało Ci się ?
                                • askiem Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:20
                                  Golindo, nie uważasz, że czas kolegę porządnie kopnąć w dupę? Nie chodzi o to
                                  co było i jak było..., ale po co masz się później zadręczać. Mało spraw na
                                  głowie?
                                  • golinda Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:22
                                    masz rację, Askiem, ale ja się juz zadręczać nie będę...to już nie ten poziom
                                    znajomości...
                                    prawdę mówiąc wczoraj stwierdziłam, że chyba mi się przejadł...
                                • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:29
                                  Wiesz - u nas to była troche skomplikowana sprawa. Rodzice mojego Marcina są
                                  animatorami stowarzyszenia "Spotkania Małżeńskie" - z nich wywodzą się wieczory
                                  dla zakochanych.
                                  No i Oni nas strasznie namawiali - więc w końcy, żeby nam nie marudzili
                                  pojechaliśmy (jeszce przed zaręczynami). Ja jechałam z cieżkim sercem -
                                  spodziewałam się nudnych wykładów, gadania co wolno a co nie, co jest moralnie
                                  słuszne a co naganne.
                                  Okazało się zupełnei inaczej - było całkiem znośniem, żeby nie powiedzieć, że
                                  fajnie.
                                  Wieczory to cykl 9 spotkań (+ dwie wizyty w poradni), podczas których to Wy
                                  rozmawiacie ze sobą, a nie słuchacie wykładów.
                                  A tutak jest strona o wieczorach:
                                  www.spotkaniamalzenskie.pl/wieczory.html
                                  Jeśli masz jeszzce jakieś pytania na ten temach - chętnei odpowiem: czy na
                                  forym, czy na gazetowym.
    • golinda Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:02
      Witajcie dziewczynki! Pięknie nas sierpień przywitał, co?
      Jak listopad...
      Chyba się zapłaczę jak będzie tak 12.08
      • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:05
        Do 12.08. piękne słońce wyjdzie!
        A jeśli nie - to będziemy dmuchac w niebo od rana i chmury rozgonimy wink)
        • golinda Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:10
          dzięki Mróweczko! Już mi lepiej...smile
          • marlena.k1 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 13:19
            nie martw sie-u mnie bylo tak,ze caly czas grzalo jak nie wiem co a w piatek
            przed slubem zaczal deszcz padac i burza byla,no i sie zalamalam,ale w sobote
            bylam mile zaskoczona bardzo ladna pogodasmile
        • golinda Głupiam! 01.08.06, 10:12
          Pamiętacie kolesia z pracy..., o którym wam pisałam?
          Wczoraj w swym kretynizmie się z nim spotkałam...
          • filar_zf Re: Głupiam! 01.08.06, 10:14
            Po co sobie jeszcze mieszasz w główce ?! Pewnie się nie lepiej czujesz po tym
            spotkaniu ?!
            • askiem Re: Głupiam! 01.08.06, 10:15
              Golinda! Spotkałaś się "na jego skinienie", czy sama to zasugerowałaś?
            • golinda Re: Głupiam! 01.08.06, 10:16
              ani lepiej, ani gorzej...
              jakoś z dystansem teraz do niego podchodzę, ale niestety nie skończyło się na
              kawie...
          • inga34 Re: Głupiam! 01.08.06, 10:15
            no ale spotkanie miało tak niewłasciwy tok, że az taki temat "Głupam"??
        • bogui Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:19
          Witajcie Babeczki!
          Do wszystkich przejętych i podłamanych organizacją ślubu: dołączam się, chociaż
          musze przyznać że dużo bardziej przejmowałam się tym wszystkim 10 miesięcy
          temu. Od pewnego czasu olewka. Nawet sny zaczęłam mieć bardzo radosne na ten
          temat. Oczywiście trzeba coś robić żeby nie pozawalać spraw organizacyjnych,
          ale natrętne myśli typu "czy nie za dużo kasy na to wydajemy?, czy tak będzie
          odpowiedni? a może możnaby lepiej?" odganiajcie precz!! (wiem, łatwo
          powiedzieć, hehe).
          Im bliżej wesela, tym bardziej staję się liberalna. Na początku byłam
          przekonana że wszystko musi być "po mojemu" żeby nikt nam nie zepsuł tego dnia.
          Teraz najbardziej martwię się o to żeby wszyscy mieli dobre humory smile Nawet
          przymykam oko na balony w sali weselnej i przesadnie udrapowane obrusy na
          stołach (ostatnio byłam z wizytacją na naszej sali przygotowanej do czyjegoś
          wesela).
          Miłego dzionka życzę i z żalem się odłączam, bo szef wrócił z urlopu i
          egzekwuje wydane polecenia, koniec laby. Spróbuję później zajrzeć. PA
      • askiem Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:07
        Ja jestem teraz na etapie podliczania gości i zastanawiam się nad transportem.
        50 osób to jak najbardziej do autobusu, jednak pewnie większość będzie
        samochodami, więc autobus okaże się za duży...
        Inguś - pytałaś wcześniej kto czym przyjedzie?
        • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:10
          tak, własciwie tato całą rodzine zorganizował. 50 osób to sami najbliźsi, więc
          nie było problemów. Ja wywiad zrobiła u znajomych, tym którzy nie jechali
          samochadami załatwiliśmy transport.
      • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:09
        hej? czy tylko ja ciesze się deczczem???
        Na poprawe nastroju jedna z moich ulubionych piosenek:
        POGODNO - Usmiech się

Uśmiech się, policz dobra czas
        Zły duch, mieszka tak daleko stąd
        Miej chęć, na miłosne gry
        Słońce jest, zawsze tam gdzie pada deszcz x2

Więc nie bój się deszczu, bo ja jestem deszczem
        Co pada na twoje włosy i na twoje ręce x2

Uśmiech się, policz dobra czas
        Zły duch, mieszka tak daleko stąd
        Miej chęć, na miłosne gry
        Słońce jest, zawsze tam gdzie pada deszcz

Co pada na twoje włosy i na twoje ręce x4

Uśmiech się, więc nie bój się x8

Co pada na twoje włosy i na twoje ręce x4
        • askiem Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:10
          Zuza! smile)) hihi - dzięki za piosenkę smile))
          • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:14
            smile niestety to nie ja tylko Inga smile
          • agnieszka5661 Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:25
            Ola! jak tam Twoja opryszczka??

kurcze w piątek urlop... crying a taka pogoda, normalnie zaczęłam oglądać oferty
            last minute... znacie jakieś biura w W-wie z tanimi last minute, niestety się
            spłukałam niedawno opłacając sobie kurs prawa jazdy crying

ja też nie mam tej lity z filmami crying
            • golinda Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:29
              Opryszczka boli sad
              Dzisiaj idę do lekarza.
              • agnieszka5661 Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:30
                to dobrze, może coś poradzi na to
            • inga34 Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:29
              ja juz mamsmile
            • askiem Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:30
              A ja listę z filmami mam - dzięki Zuza smile

Golindo - może i dobrze, że to spotkanie mialo miejsce - skoro się przejadł, to
              już bliżej końca smile
              • askiem Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:32
                Dziewuszki - jak sobie radzicie z balonikami? smile Macie firmę odpowiedzialną za
                dekoracje, czy bierzecie kilka "zdrowych płuc"?
                • bogui Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:35
                  My wybraliśmy organizatorów którzy dają w cenie: salę, żarcie (z tortem i
                  szampanem ale bez alkoholu), oraz dekorację z balonów i żywych kwiatów -
                  kolorystyka do wyboru przez młodych. W ostatnią sobotę oglądaliśmy taką
                  przygotowaną salę - jest całkiem ok. Przynajmniej tych żywych kwiatów nie
                  żałują. Całkiem nam się podobało, choć jak pisałam te udrapowane obrusy nas
                  lekko rozwaliły smile) Ale już macham na to ręką. Ważne że mają opinię że dobre
                  żarcie dają i nie skąpią.
                • inga34 Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:38
                  nam dekorację sali przygotowywali na miejscu, okręsliłam tylko zarys -
                  kolorystykę, że firanki tak, mailem wysłałam typ girlan itp. Chcięliśmy
                  szczerze mówiąc nie przesadzić a kosztami i udało się - nie bło nic wymyslnego,
                  ale miło - zresztą widziłyście na fotach. Niektórzy goście pocztkowo się
                  dziwli kolorystyce mało ślubnej ponoć, ale potem stwierdzali, ze do sali i
                  otoczenia idealnie pasuje.
                  • askiem Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:40
                    Nasza sala jest sama w sobie ładna, coś tam udekorują ludzie z restauracji, ale
                    kilka baloników przydałoby się zawiesić. I chyba zostaną nam płuca. smile
                    • inga34 Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:45
                      a może mają tam pompke? Zresztą o własnych siłach też dacie rde - a ile zabawy
                      przy tym będzie!!! Sama bym swojądekorowała z przyjemnością, ale my jechaliśmy
                      na gotowesmile
                • mrowka05052007 Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:48
                  my szukamy dekoratora w rozsądnej cenie
                  ale chyba raczej nie chcę baloników - wolę takie materiałowe dekoracje z
                  kwiatami
                  ale... ostatnio zastanawiam się, żeby w jednej z sal te baloniki były - takie
                  wypełnione helem pod sufitem
                  • filar_zf Re: pogoda ;( 01.08.06, 10:49
                    u nas niezależnie kórą salę wybierzemy będą kwiaty i organizatorzy stroją,
                    jeśli będę chciała więcej, a będę to moge dokupić smile
        • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:20
          Nie sama, nie sama. My w sumie tez się cieszymy.
          Wczoraj nawet nie rozłozyliśmy parasola
          • katarzyna_banach Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:36
            hej kobietki!
            Dzis jakos mi lepiej choc pogoda deszczowa. Ale to dobrze, nie musze podlewac
            ogrodu wink
            Zuzia, co do twojej paniki, hmmm, nam zostal miesiac i tydzien a nie mamy:
            - wodki
            - transportu z lotniska dla Anglikow
            - transportu dla gosci z Przemysla (ok 50 osob) na Mazury
            - fotografa (jest zamowiony ale nie dograne sa z nim sczzegoly)
            - winietek, bo nie mamy
            - potwierdzenia od gosci kto bedzie
            - zawieszek (wiem ze beda na pewno smile)
            - gajeru (jest zamowiony ale bedzie dopiero pod koniec sierpnia)
            - bizuterii, ponczoch, majtasow

Sporo, nie? Ale damy rade!
            • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:40
              Żeby się nie powtarzać do znudzenia, tradycyjnie powiem krótko, że my nie mamy
              prawie nic (ślub 16.09.) oprócz coraz to bardziej zwariowanych pomysłów.
              Aaa przepraszam, obrączki jutro odbieramy. Nadal nie mam pomysłu na grawerkę,
              pewnie w końcu bez niej będzie.
              • katarzyna_banach Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:43
                My gdzies znalezlismy tekst: Dwa serca - jedno zycie
                I tak juz zostalo.
                • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:46
                  my mamy po prostu bea i Adaś i daty
                  • bogui Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:48
                    My tylko daty. najlepsze że Darkowi myli się wrzesień z październikiem i nawet
                    jak zapraszamy gości to zdarza mu sie pomylić wink
                  • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:48
                    Nie lubię imienia mojego Narzeczonego wink dlatego wolałabym coś innego... jakiś
                    cytat albo cuś...
            • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:43
              hej Kasia! Dacie radęsmile
              Słuchaj! Co do tego co obiecałam, myslę że w ciągu najblizszego tygodnia będzie
              wszytko na twej skrzyncesmile Tzn po niedzielismile
              • katarzyna_banach Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:48
                Super Beatko, tym i tak sie nie martwilam.
                bardziej przejmuje sie wodka bo tesciowa wymyslila jakas Niagare, matko w zyciu
                nie slyszalam o takiej! Walczymy z nia o bardziej "znana" marke.
                • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:56
                  mieliśmy chba smirnowa, zmrozonego mocno, kazdy chwalił, więc polecamsmile
                • bogui Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 11:02
                  No tak po "Niagarze" to można nieźle popłynąć wink)
            • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:48
              Dzięki Kasiu,

juz mi lepiej smile)
              • katarzyna_banach Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 10:50
                Ciesze sie ze moglam pomoc.
                Dodam, ze w Polsce bedziemy dopiero 2 wrzesnia wiec "z odleglosci" nie bardzo
                mozna wszystko pozalatwiac.
    • mrowka05052007 kawa ;-) 01.08.06, 10:53
      Ide na drugą kawę.
      Ktoś się przyłaczy??
      • filar_zf Re: kawa ;-) 01.08.06, 10:55
        ja jestem po jednej, może troszeczkę później smile
      • ashton Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 10:55
        ...która ostatnio mi zastępuje ćwiczenia sad no nie mam kiedy na siłownię
        latać!!!
        • mrowka05052007 Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 10:58
          a na mnie herbatka nie działa ;-((
          a tez przydałoby się nieco tłuszczyku pozbyć
          • filar_zf Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:08
            ja podchodze do diety jak peis do jeża, ale czas zacząć. Od wrześcnia zaczyna
            się aerobik, ale zdałoby się kondycję juz teraz podciągać smile
          • bogui Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:14
            A znacie herbatkę z guaraną? Ma działanie pobudzające, ale nie powoduje takiego
            gwałtownego przypływu energii (a potem spadku) jak kawa. Polecam. (Indianie
            Guarani w Brazylii piją tego hektolitry i jakoś funkcjonuja w upale)
            • anulagadula Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:17
              No to ja tez sie przysiadam do Was...tyle ze z kawusia...bo w pracy dzis jakos
              strasznie nudnosmile Ale moze to i dobrze bo mam czas ogladac wszystkie strony
              poswiecone slubom itp. Zareczylam sie 3 dni temu smile
              • inga34 Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:20
                Witajsmile
                Ja kończe 2 kawę z pianką i 2 szklankę wody.
                Grauluję zaręczynsmile
                Przyblizonytermin slub już jest?
                • anulagadula Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:23
                  Niby jest...sadny dzien to 18.08.2007 ale nic nie ma zarezerwowane wiec moze sie
                  zmienic ta data bo wiadomo ze knajpke trzeba zarezerwowac a podobno nie bedzie
                  latwosad Ale i tak sie ciesze smile
                  • bogui Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:29
                    Gratulacje!
                    Spokojnie z tym terminem, dacie radę. A skąd jesteś?
                  • mrowka05052007 Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:38
                    No to ja już nie jestem ostatnia w kolejce.
                    Bo tak to chyba było, prawda?
                    Przez rok spokojnie ze wszystkim zdążycie!
              • mrowka05052007 Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:36
                anulagadula - wszystkiego najlepszego!!
                Zapraszamy donaszego grona wink
              • filar_zf Re: Dołączam w podskokach z czerwoną herbatą... 01.08.06, 11:42
                Gratulacje smile
                My tutaj właśnie siedzimy i gadamy o tym i owym smile
    • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 11:23
      No!!!
      jedziemy podpisać umowę w przekletym banku!!! W KOŃCU. Zaraz przyjedzie po mnie
      A. Więc zbieram sie na troszkęsmile
      • ashton Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 11:25
        Trzymam kciuki żeby już problemów nie było smile
        • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 11:32
          problemy własnie się kończą W KOŃCU wygenerowali umowę i mozna jechac ją
          podpisaćsmile W czwartek notariusz i mamy mieszkanie!!! smile
          Oby nic innego już nie przeszkadzałosmile
          • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 11:39
            to super!
            ogromnie Wam zazdroszcze własnego mieszkanka
            • katarzyna_banach Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 11:41
              Beatko, na swoim to sie nawet sprzatac chce wink)
              • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 11:48
                taaa, aż się wierzyć nie chcesmile
                • kasiababik Re: Inga daj znać czy wszystko ok:)) 01.08.06, 12:35
            • inga34 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 11:41
              noo, jeszcze jestemsmile zanim A. dojedzie to trochę minie, z centrum to tu kawał
              drogiwink
            • anulagadula Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 13:23
              Ja tez zazdroszcze mieszkanka....martwie ssie bo nie wiem gdzie bedziemy
              mieszkac po slubie...chyba w lepiance a moze w kartonie...bardzo boimy sie
              kredytw bo wlasnie jeden mamy na samochod i nie jest lekko. sad
              • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 13:41
                Anula, to tak jak my i chyba trzeba będzie sprzedać samochód, bo w garażu nie
                uśmiecha mi sie miszkać smile
                • marlena.k1 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:09
                  dziewczyny bedzie dobrze.Tu w anglii bardzo popularne sa caravany,czasem ludzie
                  w nich mieszkaja(nie tylko w trakcie wakacji),np,moj szef,ktory jezdzi audi tt
                  mieszkal w caravanie,a karawan stal w garazu,gdzie szef trzyma wszystkie
                  firmowe samochody,dobre co?Ale niejdenokrotnie taki caravan jest lepiej
                  wyposazony niz mieszkanie.
                  • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:34
                    Marlenko,
                    Twój szef ma mój wymarzony samochód Audi TT, jak tylko wygram w totka kupuję
                    czerwone smile
                    • katarzyna_banach Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:52
                      ALbo na lodziach mieszkaja,na takich barkach rzecznych, u was tez Marlenka?U
                      mnie jest rzeka i widac takie "domy"
                      • marlena.k1 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 15:12
                        na lodziach tez slyszalam,ale jeszcze nie widzialam-wszystko przezde mnasmile
                    • marlena.k1 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:58
                      Zuzia on ma czarny,ladne to ale ja bym takiego nie chciala,bo jak dla mnei to
                      za malesmile
                      • katarzyna_banach Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 15:02
                        U mnie w pracy mowia na TT "Hairdresser's car", ale to meskie towarzystwo tak
                        sie tylko nasmiewa
                      • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 15:03
                        Marlenko,

kobieta powinna mieć 4 samochody:
                        -sportowy Audi TT
                        -terenowy, na wypady na weekendy
                        -mały, do miasta na zakupy
                        -limuzynę, na wizytę w gości, np. Audi A6

smile)) takie jest moje zdanie
                        • katarzyna_banach Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 15:04
                          To by mi pasowalo wink)
                        • marlena.k1 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 15:16
                          ze cztery zgadzam sie ,ale moje typy to:
                          -sportowy:aston martin db9
                          -terenowy:cadllac escalade
                          -maly:micra
                          -limuzyna:vw panteon
                          to moje typy a jakie wasze?
                          • marlena.k1 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 15:18
                            ok dziewczyny dzis sie rozgadalam troche na forum,a do pracy trzeba
                            splywac,zmykam tzymajcie sie i do jutra,jutro specjalnie wczesniej wstane,zeby
                            byc w temaciesmile
                          • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 15:30
                            Sportowy-Audi TT nowe, najmocniejsza wersja Silnik 3.2 V6 o mocy 250 KM lub BMW
                            Z4
                            terenowy-BWM X5
                            mały-VW Golf
                            limuzyna-Jaguar lub BMW seri 6 lub 7 lub Audi A8
    • inga34 Łoj!!! Już za 100tką:) 01.08.06, 11:47
      a południa jeszcze nie ma! smile
      • katarzyna_banach Re: Łoj!!! Już za 100tką:) 01.08.06, 11:49
        Niektorzy to maja fajnie wink
        • mrowka05052007 Re: Łoj!!! Już za 100tką:) 01.08.06, 11:55
          zdradze Wam mała tajemnice i przyznam się bez bicia: troszkę się dzisiaj
          lenię wink
          A co!
      • mrowka05052007 Re: Łoj!!! Już za 100tką:) 01.08.06, 11:55
        dokładnie - nawet nie zauważyłam kiedy seteczka padła
        • katarzyna_banach Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 11:58
          hahahahahahahaha
          wiecie co? jak Beatka napisala ze juz za setka to ja pomyslalam ze strzelila
          sobie setke wodki z radosci ze kredyt zalatwiony! I odpisalam ze niektorzy to
          maja dobrze!
          hahahahaha ale mi poszlo!
          • ashton Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 11:59
            Głodnemu SETKA na myśli???
            • katarzyna_banach Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 12:08
              a jak! hehehe
            • marlena.k1 Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 13:12
              hehehehe ja tez jak tu ledwo co weszlam zobaczylam temat postu i pomyslalam
              sobie"ciekawe ktorato pije dzisiaj w pracy"smile
              • filar_zf Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 13:22
                Cześć Marlenko,

widzę że wszystkie o tym samym smile
                • marlena.k1 Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:05
                  a jak smilegdybysmy nie byly tak taleko to bysmy wszystkie mogly sie spotkac na te
                  100tkesmile
                  • ashton Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:07
                    Ja już spontanicznie zapraszam na setkę wink
                    • filar_zf Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:08
                      a myslicie, ze na jednej by się skończyło smile))
                      • ashton Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:09
                        Ha, proponuję się umówić na spożycie tego alkoholu, co z wesel naszych
                        zostało/zostanie wink
                        • marlena.k1 Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:11
                          oj to bysmy mogly ciekawie wygladac po spozyciu pozostalosci,biorac pod
                          uwage,ze kazfy mial inny rodzaj wodeczki na stole,albo bedzie mialwink
                          • kasiababik Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:16
                            hmm.. piszę się tylko muszę zakamuflować ze dwie przed mężem smile) i innymi gośćmi
                            • filar_zf Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:35
                              co do spożycia, to jedno spotkanko, jeden rodzaj wódeczki smile
                              • ashton Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:37
                                No taaak... a potem założymy nowe Forum Pijakorum...
                                • filar_zf Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:41
                                  oj, od razu pijakoforum, raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a jak się zbierzemy
                                  do kupy to może na dwa drinki wyjdzie smile
                                  • kasiababik Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:43
                                    jak będzie za mało to złożymy się i dokupimysmile))
                              • kasiababik Re: ale numer!!!!!!! 01.08.06, 14:42
                                hmm.. bez degustacjismile)zdecydujemy się na jeden truneksmile)
    • kasiababik Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 12:23
      ooo matko!!!! Kobiety ależ poszalałyście tak z rana setka!! jak to doczytaćsmile))

Dobra pokolei Zuzia dzięki za listę dziś wyślę chętnym co my mamy smile)

Te które martwią się że nie załatwią do końca wszystkiego na czas -> Kobiety
      zluzujcie napewno się udasmile) jak są chęci to wszystko można (mój kuzyn w 2,5
      miecha załatwił wszystko a zabawa była supersmile)

Kurczę już sama nie wiem na co pisaćsmile) salę miałam wystrojoną w pomarańczach i
      zieleniach trochę kreciłam nosem ale w sumie wszystkim się podobało jak uda mi
      się wkońcu wysępić od gości zdjęcia pokażęsmile)

Kasia wódkę niagarę nie znam lepiej coś znanego jednak kupić ja miałam soplicę
      i byliśmy zadowolenismile) goście teżsmile)

Uwielbiam różne herbatki czerwone zielone pijam także tą z guaraną lepsza niż
      kawa dłużej na mnie działasmile)

Miłego dnia Kobietki
      • mrowka05052007 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 12:28
        to ja się zgłaszam - jako chętna na listę
        • kasiababik Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 12:35
          Wysłałam listęsmile)
          • marlena.k1 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 12:53
            czesc Dziewczyny i jak zwykle mam do nadrobienia caly dlug watek.
            • kasiababik Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 12:57
              cześć Marlenka

hihi dziś dziewczyny poszalały i rozpisały na potęgęsmile)
              • marlena.k1 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 13:10
                no walsnie widze,ze watek sie rozwinal jak nic,a ja ostatnio zalegam w lozku do
                11tej i ile przez to trace,od jutra obiecuje sobie wstawac wczesniejsmile
        • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 13:04
          ja tez chętna smile
          • agnieszka5661 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:40
            ja dzisiaj już nie nadażam za wątkiem ... crying
            • kasiababik Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:41
              Agnieszka na spokojnie jest jak zawsze na plotkach o wszystkim o samochodach, o
              mieszkaniach, o piciu, o spotkaniach...
              • filar_zf Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:42
                Teraz głównie o piciu smile
                • agnieszka5661 Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:49
                  aha dobrze, że mi takie pogadajmy w pigułce zrobiłyście wink
                  • kasiababik Re: Pogadajmy-01.08.06 01.08.06, 14:50
                    zawsze do usługsmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka