Dodaj do ulubionych

Wesele bez wódki

11.08.06, 13:52
Czy któraś z Was miała takie,a może planuje?
Bo jak zaproponowałam to narzeczonemu, to mnie wyśmiał, a organizujący wesele
znajomy powiedział, że jestem nienormalna, dostało mi się,oj dostało..
Czy wesele bez wódki (chciałam wino - martini, czerwone, ewentualnie nawet
kilka butelek whisky) to taka tragedia? Czy na weselu wszyscy muszą się UPIĆ?
Moje wesele będzie tylko dla młodych, wydaje mi się,że (przynajmniej moi
znajomi) wolą lepsze alkohole, czy wino niż zwykłą wódkę. Poza tym, ja zawsze
marzyłam o weselu bezalkoholowym,ale to oczywiście nie wchodzi w grę zupełnie.
Wódka pewnie będzie, bez mojej zgody i akceptacji, ale czy ja proponując coś
takiego zrobiłam jakiś fatalny błąd?!
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 13:53
      Ja jestem przeciwna. Przy winie można zrobić obiad, ale wino na całą noc jest
      mulące, nie kazdy umie i lubi pić więcej niż kieliszek do obiadu. Kolega tam
      zrobił, goście na weselu zdziwieni, wesele się urwało zaraz po 24.00.
      Każdy się zmulił i poszedł spać.
      • esmeralda_pl Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 13:56
        martini to nie wino... poza tym dobra wódka jest lepsza od taniego whisky...
        • niunka24 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 13:59
          a co to jest Martini wg Ciebie?smile
          kto powiedział,że ja myslałam o TANIEJ whisky????
          • esmeralda_pl Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:04
            wermut smile
            • esmeralda_pl Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:05
              a whisky jaką chciałaś kupić? Balantines?
              • niunka24 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:10
                a złoty johny walkner na przykład. a wermut to co??? wino!smile nic innego.
                • esmeralda_pl Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:15
                  chyba czerwony? pisaraś martini czerwone - a to czerwone wino nie jest smile
                  chyba, że zle zrozumieałam - to sorka
        • justm Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:06
          moja kuzynka robi wesele bez alkoholu - jak będzie? zobaczymy.
          osobiście jestem przeciw braku alkoholu, ale uwazam, że wino to rozsądny pomysł.
          tylko, że winem. whiskey też się można upić wink
          • twitti Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:08
            moja tesciowa swoja kolezanke upila samymi wisniami z jakiejs domowej
            wisniowkismile taka niepijaca byla kolezaneczkasmile
    • twitti Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 13:59
      U nas nie bedzie wodki, ale to dlatego ze to nie jest wesele, tylko przyjecie -
      posiadowka bez tancow. Najpierw obiad a potem grill.

Zrezygnowalismy z wodki bo:
      1) nie bedzie tancow, wiec goscie pijac kielicha za kielichem szybko wyladuja
      pod stolem. Tanczac by to jakos spalili.

2) chcemy piwo bo pasuje do grilla. Na pewno fani wodki zapraszali by fanow
      piwa do toastu za mlodych wiec mieszanie gwarantowane. Nie chce potem sprzatac
      po gosciach.

Ale gdybym robila tradycyjne wesele to wodka by byla.

Mozesz zrobic tak:

1) barek z roznymi alkoholami, goscie podchodza a barman robi drinki. Duzo osob
      mialo cos takiego.

2) zrobic inny rodzaj wesela - przyjecie, garden party itp., gdzie wodka nie
      jest obowiazkiemsmile
    • ania_1609 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:01
      To zależy jakich masz gości. Fakt, że nie dasz wódki nie uchroni Cię od tego,
      że Ci, którzy się mają upić i tak się upiją. Ktoś mi opowiadał, że był na
      weselu, gdzie nie było wódki, tylko inne alkohole. Goście się nimi poupijali,
      potem byli chorzy, rzygali i mieli o wiele gorszego kaca niż by mieli po wódce.
      Wszyscy źle wspominają to wesele. Z drugiej strony sama byłam na takim bez
      wódki, ale tamci ludzie prawie w ogóle nie pili, troszkę winka do obiadu i już.
    • mysiak_warszawa Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:01
      Popieram pomysł w 100 % ^_^
      Faktycznie, rodzina mojego ojca wyśmiała mnie, stwierdzili, że na taką imprezę
      nikt nie przyjdzie, ale narzeczony popiera ten pomysł.Stwierdziliśmy
      jednogłośnie, że u nas będzie szampan, wino, może piwo.Bo to alkohole, które
      pije się również dla smaku.Wódka kojarzy mi się wyłącznie z piciem po to żeby
      się, przepraszam, nawalić.I takie wesele urządzamy (tak na marginesie, to wesele
      podobnie jak u Ciebie będzie młodzieżowe, z tym że poprzedzone krótszą imprezą
      rodzinną - też bez wódki...)
      • niunka24 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:03
        mysiak, no własnie myślałam,zeby piwo też podawać. byłoby luźno,młodzieżowo, a
        nie tylko wódka. ale moj narzeczony jest całkowicie przeciwsad
        moje też poprzedzone krótką imprezą rodzinną. mysiak, mogę do Ciebie na priva
        napisać, mam pytaniewink))
        • fiance80 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:58
          byłam na weselu gdzie było piwo tylko i wino(białe i czerwone),ale i tak sie
          upili goscie...no i troche tej wodki brakowało ludziom,zanim sie upili czyms
          innym.ale chyba najgorszy pomysl to zeby dac piwo,wino,wodke naraz,nie
          gwarantuje to dluuuugiej zabawy.
          • twitti Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 15:16
            ja sie nawalenia az tak nie boje, jak mieszania...
            • mysiak_warszawa Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 15:20
              Pewnie, że jak ktoś się uprze to wszystkim się upije, ale wódka mało komu służy
              do czego innego (wiem, bywają wyjątki, jeden mój znajomy twierdzi np. że
              zmrożony Smirnoff ma lekki posmak tofi, a Bolls czegoś tam innego, ale to WYJĄTKI)
              niunka24, czy PW dotarło? Bo nie jestem pewna, czy dobrze wysłałam -_-'
          • aniolki21 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 15:41
            ja mialam wodke, wino - kilka rodzaji, piwo, wiskey, bimber, rozne likiery i
            nikt sie nie upil zeby spac pod stolem. Dobrze ze orkiestra przestala grac o
            5:30 i wtedy goscie zaczeli sie rozchodzic bo juz bylam taka zmeczona i
            chcialam isc do domu. To ze mialam duzy wybor alkocholi nie znaczy ze wszyscy
            sie upili i wyszli o 23.
    • przemkowa.bi widac ze nie masz doswiadczenia w alkoholach 11.08.06, 14:03
      Dlaczego jak bedzie wodka od razu ktos ma sie upic ? jesli ktos wypije za wiele
      to pojdzie do domu i tyle raczej chyba nie spotyka sie juz wesel gdzie leza
      goscie pijani pod stolami (ale przepraszam jesli u Ciebie jest inaczej)
      Jest to twoje wesele i Ty masz najwiecej do powiedzenia ale nei zapominaj o
      gosciach wino, whisky tak ale moze nie przenos swoich gustow na gusta twoich
      gosci - wodka jest uniwersalna i tyle mozesz ja pic sama moze robic drinki
      mozesz nie pic wiec moze nie sugeruj sie swoim wydaje mi sie - jesli ktos nie
      ma ochoty niech nie pije
      Jesli ktos nie lubi piwa to nie znaczy ze na grillu nie moze byc piwa co wcale
      nie znaczy ze ten co wypije przez caly dzien kilka butelek to od razu jest
      jakims pijakiem
      • niunka24 Re: widac ze nie masz doswiadczenia w alkoholach 11.08.06, 14:06
        mam doświadczenie i nie widziałąm jeszcze wesela, na którym byłaby wódka i nie
        byłopby pijanych ludzi pokładających się na stoły. nigdzie natomiast nie
        napisałam,że ktokolwiek jest pijakiem,bo piję wódkę...

jak ja idę na wesele, gdzie nie ma wina, nie ma whisky czy piwa, to nie
        narzekam, tylko piję soczki i nikomu nie mówie,czy zrobił dobrze,czy źle,
        postępując według wyłącznie SWOICH gustów.

znam swoich znajomych i WIEM, że bez wódki będą bawić się dobrze. to w końcu
        moi przyjaciele.
        pozdrawiam,
        • justm Re: widac ze nie masz doswiadczenia w alkoholach 11.08.06, 14:10
          na moim weselu nikt sie nie upił nie spał pod stołem, za wyjątkiem jednej, po
          prostu 'wstawionej' osoby, która też nie stoczyła się pod stół, nie wymiotowała
          ani nic takiego.
          jak ja idę na przyjęcie bez alkoholu też organizatorom nic nie mówię.
          • twitti Re: widac ze nie masz doswiadczenia w alkoholach 11.08.06, 14:14
            a u nas wiekszosc gosci lubi piwo, wiec problemu nei bedzie. Ci co nie lubia to
            mimo wszystko najczesniej w ogole sa nie pijacy. Fani wodki lubia tez piwo. Ale
            gdyby byla wodka to by sie skonczylo jak nasz ostatni grillsmile wszyscy faceci
            wymieszali, a potem nie wygladali najlepiej. Nie mowiac juz o dniu najlepszym..
            a mowi sie ze to dorosli ludzismile
            • esmeralda_pl Re: widac ze nie masz doswiadczenia w alkoholach 11.08.06, 14:15
              ja np. nie lubie piwa smile ale wódeczkę na weselu to bardzo chętnie smile
              • twitti Re: widac ze nie masz doswiadczenia w alkoholach 11.08.06, 14:23
                no wlasnie ale kazdy ma swoich znajomych i rodzine i troszke ich znasmile jesli
                wiekszosc jest wodkowa, to bez sensu na WESELU odbierac im wodke. Jesli
                impreza ma innych charakter to mozna postawic na swoim. U mnie raczej nikt
                bardzo nie powinien byc niezadowolonysmile
    • nionczka Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:04
      U mnie bedzie wesele bez wodki. Do kolacji wino a potem drinki w barze. Moi
      goscie nie beda mieli nic przeciwko temu bo zdecydowana wiekszosc to winiarze. A
      jak ktos sie chce koniecznie upic, tez moze.

Nie przejmuj sie. To nie blad, to po prostu inna opcja. Smutne, ze ani Twoj
      narzeczony ani kolega nie rozumieja, ze taka opcja jest rowniez dopuszczalna i
      wcale nie taka dziwna.
      • beata2802 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:20
        Ja też chciałam bez wódki, ale narzeczony się sprzeciwił.
        Może rzeczywiście alkohol nie powinien stać na stole,
        tylko w barze - żeby trzeba było poprosić barmana -?
        • aniolki21 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:38
          Mi sie wydaje ze jak ktos bedzie chciala sie upic to sie nawet szmpanem upijesmile
          Wiec to ze nie bedzie wodki wcale nie znaczy ze nie bedziesz miec pijanych
          gsci. Jakos sie przyjelo ze na weselu jest wodka i wiekszosc gosci pije wodke.
          Wiec dlaczego te osoby ktore chcialyby pic wodke nie beda mogly. Wiem ze duzo
          zalezy od danych gosci i ze to jest Twoje wesele i ze masz prawo zeby bylo tak
          jak Ty chcesz. Jednak powinnas pomyslec tez troche o gosciach, zeby im bylo
          dobrze i zeby dobrze wspominali to wesele. Nie kazdy lubi wino czy wisky a
          wodka jest jakas neutralna, np. mozna z niej drinki zrobic. Na moim weselu
          byla wodka na stolach 0.5 na osobe, na stole z owocami wina, wishey i rozne
          kolorowe drinki i piwo z beczki i jakos nikt pod stolem nie spal ani nie trzeba
          bylo po nikim sprzatac. Wiec wszystko zalezy od konkretnych gosci i ich
          kulturze. Bo ja mam znajomych ktorzy potrafia upic sie i to moco przy zwyklym
          spotkaniu a na weselu jakos nie bylo z nimi problemu.
          Pozdrawiamsmile
          • przemkowa.bi Popieram 11.08.06, 14:54
            Wszystko zalezy od ludzi a nie zeby uczyc dorosle osoby co maja pic
      • nionczka Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 15:07
        Chcialam tylko dodac, ze u nas brak wodki wynika z tego, ze tutaj nie ma
        zwyczaju picia wodki a dla moich gosci z Polski nie ma potrzeby stawiac wodki
        bo potrafia doskonale bawic sie bez niej. Co wiecej, gdybym chciala wodke na
        stolach, mialabym z tym powazne problemy. Zadna restauracja by sie na to nie
        zgodzila.
        Nie boje sie, ze ktos sie upije na moim weselu. Nikt z moich znajomych nie ma
        problemu z piciem i wstydzic tez sie za nikogo nie zamierzam.
    • kleo51 Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:31
      a może by tak rozwiązanie pośrednie - mocniejsze alkohole w barku. Chodzi o to,
      aby wódka nie stała na stole i pić ją w formie drinków, a nie z kieliszków -
      nie prowokuje to gości do ciągłego jej rozlewania i do toastów w stylu "gorzka
      wódka"smile
      • justm Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:33
        ja tam jestem ciekawa jak będzie na tym totalnie bezalkoholowym.
        chyba piersiówki goście wezmą, oczywiście ci, którzy będą uprzedzeni, ja się
        dowiedziałam przypadkiem smile
        • twitti Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:36
          tak calkiem bez alkoholu to moze byc ciezkosmile jak na dyskotece w szkolesmile ale
          jesli zafunduja dobre jedzenie i dobrego dj, wodzireja itp to moze byc jeszcze
          lepiej niez z alkoholemsmile

justm, zakupilas juz piersioweczkesmile
          • justm Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:37
            kiedys zamówiłam narzeczonemu taką specjalną, na prezent wink
            • twitti Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:40
              moze na wszelki wypadek sobie przygotujciesmile napisz koniecznie jak bedzie po
              jak bylo, bo to jednak fenomen - wesele bez alkoholu.. bez wodki to jeszcze bo
              jest cos innego do picia, ale tak "na sucho" jak niektorzy mowia to jeszcze
              zadkoscsmile
              • justm Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:41
                sama jestem ciekawa. my jak pisałam jesteśmy piwosze, ja lubię też bardzo białe
                wino, zobaczymy, zobaczymy, ale to dopiero po twoim powrocie
                • twitti Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:42
                  a ja napisze czy "wesela" bez piwa moze byc udanesmile i bez tancowsmile
                  • twitti Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:44
                    tzn. bez wodkismile cisnienie strasznie spada i nie moge sie skupicwink

ps. my tez jestesmy z narzeczonym piwoszamy, zbieramy etykietysmile mamy juz
                    duzosmile znajomi nam przyworza lub sami zbieramysmile biromanismile
                    • justm Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:51
                      to ja aż tak nie smile
                      i nie dzień najlepszy tylko następny wink - jak wcześniej napisałaś
                      ja bym osobiście wolała, żeby jakiś alkohol był - od piwa bym nie stroniła
                      kuzynka miała okazje byc na moim weselu wiec wie, ze zle sie nie
                      skonczylo wink))) moze jeszcze zmieni zdanie?
                      • twitti Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:53
                        a ona ma jakis konkrety powod tego wesela bez alkoholu? czy tak po prostu? bo
                        jak nie ma konkretnego powodu to dziwnie troche.. ciekawe co jej narzeczony na
                        to? tez nie pije? bo wiekszosc facetow lubi wypic sobiesmile
                        • justm Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 14:58
                          chyba oboje niepijący, nawet nie wiem
    • syllviagolon Re: Wesele bez wódki 11.08.06, 17:55
      osobiscie jestem abstynetką ale moim zdaniem na weselu powinna być wódka.
      to tradycja tak jak biała suknia...
      mozesz zaserwowac inne trunki, kazdy moze cos wybrac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka