Dodaj do ulubionych

Godzina slubu - poradzcie prosze!

09.01.07, 02:12
Dziewczyny probowalam szukac jakichs watkow na temat godziny slubu, ale albo
nie umiem szukac albo pozno juz i mam zacme, ale nic nie znalazlam.

Moje pytanie jest nastepujace - jaka godzine wybrac zeby bylo dobrze? Slub
planujemy na 15.08.2008 (piatek), dzien wolny od pracy. Zamierzamy zrobic
wesele, wiec godziny bardzo wczesne pewnie nie wchodza w gre (zreszta
spiochem jestem). Marzy mi sie zeby mnie chlopak nie widzial w sukni przed
slubem tylko dopiero w kosciele, wiec nie wiem jak zrobic z fotografem. Bo
sesja po kosciele a przed przyjeciem tez wydaje mi sie srednim pomyslem. Z
doswiadczenia wiem, ze goscie czekajac na mlodych niecierpliwia sie i uwazam
to za nietakt.
Czy 16.00 to Waszym zdaniem nie za wczesna godzina jesli nie bedzie sesji
fotograficznej? A moze zrobic ta sesje?

Napiszcie co uwazacie, moze mnie natchnie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gioseppe Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 07:43
      to zalezy jak daleko sa od siebie dkościoł i lokal smile

my mamy o 15. msza ok 45-60min
      zyczenia ok 30 min
      dojazd do lokalu ok 30 min

wiec wszystko zacznie sie pewnie ok 17
      chyba ze cos wyskoczy wink
      (puk puk w niemalowane)

sesje robimy po niedzieli wiec to nie jest problem.
      • anetina Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 07:53
        ja mam na 19
        msza do godziny
        życzenia ponad 30 min.
        dojazd - około 15 min.

imprez się więc zacznie około 21 big_grin
        zdjęcia planujemy następnego dnia
        • mary_popins Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 08:26
          Czemu tak pozno??
          My jeszcze nie podjelismy decyzji, na ktora ma byc slub, bo do slubu mamy
          jeszcze mnostwo czasu ( czerwiec 2008). Zastanawiam sie wstepnie miedzy 13-15,
          z tym, ze wesele bedzie w gorach wiec dojaz zajmie nam kolo godziny i obawiam
          sie ze moja ukochana 15:00 moze byc zbyt pozna godzina. A szkoda, bo mam
          slabosc do tej godziny.
          • anetina Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 08:33
            chociażby z tego powodu, ze ta godzina jest sprawdzona

mamy duzo gości przyjezdnych większość ma 350-550 km
            większość też tego dnia będzie pracować big_grin

a tak poważnie
            wcześniejsze godziny były zajęte big_grin

ale jakoś mnie to nie martwi
            przynajmniej nikt się nie zdąży upić
            a wesele moje i tak trwa do środy big_grin
            • asik2000 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 10.01.07, 14:51
              my też o 19smile I nie był to przymus ale świadomy wybórsmile Nie długość ale jakość
              zabawy się liczy, prawdawink))
    • wilvo Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 08:31
      Byłam w tym roku na ślubie o 12 i też było dobrze więc za wczesna na pewno nie.
      Natomiast zdecydowanie odradzam sesję po ślubie przed weselem. Dla mnie szczyt nietaktu i stres dla młodych że muszą się spieszyć.
      Ja jednak polecam standardowe rozwiązanie czyli sesja przed ślubem. Sama tak zamierzam i myślę że to rozwiązanie jest najlepsze dla wszystkich.
      • ladyjane Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 08:53
        W moich stronach sesję robi się w trakcie wesela. Gdy tort pokrojony, a goście
        sie sami już bawią i zbytnio nie odczuwaja nieobecności państwa młodych. smile
        • justi54 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 09:03
          W moich stronach podobnie. Myślę że godziny popołudniowe są najlepsze bo rano
          panna młoda wyspana i wykapana spokojnie się przygotuje czyli ewentualna wizyta
          u fryziera plus makijaż. Potem ostatnie poprawki i do kościoła. Po kościele
          życzenia i do knajpy na obiad, po deserze można spokojnie urwać się do
          fotografa a goście sami sobie poradzą.
          • bozena.dp Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 10.01.07, 19:29
            w moich stronach tak samo, a msza w kościele zazwyczaj w godzinach 12-14

jeszcze tylko...
    • bacha1979 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 09:06
      Moim zdaniem w sierpniu godzina 16 jest jak najbardziej OK.
    • fotograf_darek Zrób sesję 2-3 dni po slubie, na spokojnie 09.01.07, 09:11
      Proponuję abys zrobiła sesje po slubie,tak na spokojnie ,bez nerwów ,ze nie
      zdążysz z czymkolwiek.Z moich obserwacji wynika,ze taka poslubna sesja jest
      najlepszym rozwiązaniem.Zdjecia sa duzo swobodniejsze,nie trzeba martwic się o
      pobrudzenie czy wygniecenie suknii czy garnituru.No i czas jest nieograniczony
      i można wykonac naprawde pomysłowa sesje.Moje najlepsze zdjecia ślubne sa
      własnie wykonane 2-3 dni po ceremonii smile
      www.darekstawski.com/

• justi54 Re: Zrób sesję 2-3 dni po slubie, na spokojnie 09.01.07, 09:22
        Darku plener ujdzie bo ładna "scenografia" ale pozy sztuczne i sztywne,
        natomiast zdjęcia studyjne to taotalna klapa i tandeta. Nie rób zdjęć ślubnych
        a rób tylko portrety znanych osób.
    • mrowka05052007 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 09:33
      ślub - godzina 18:00
      msza - ok 50min.
      życzenia - nawet do godziny
      dojazd na miejsce wesela - 45min

a zatem wszystko zacznie się około 21:00
      Czy późno? Dla niekórych pewnie tak. Dla mnie - nie. Jestem strasznym śpiochem,
      więc potrzebuję od rana trochę pospać.
      Poza tym dla mnie wesela to zabawa , która ma być w nocy i trwac do białego
      rana. Kto wytrwałby do rana gdyby wesele zaczęło się np. o 16??

Wg mnie najfajniejsze godziny to 17:00, 18:00.
    • agnrek Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 10:21
      Ja jestem bardzo przeciwna tak wczesnym godzinom ślubu, wyjątek stanowią śluby
      jesienno-zimowe, gdy pom prostu robi się noc.
      My mieliśmy slub o 19.00 w czerwcu i goście tę godzinę bardzo sobie chwalili.
      Zdążyli zjechać z całej Polski, chwilę odpocząć, nikt nie wstawał o 5.00 rano,
      żeby zdążyć. Kazdy miał czas na przygotowanie się i na spokojne dotarcie na
      19.00. Poza tym nie było już upału, zaczęło się schładzać, a wesele potrwało do
      4.00 nad ranem.
      Ostatnio byliśmy na dwóch weselach od 16.30, nie dość, że z jezykiem na brodzie
      jechaliśmy, to już około 24.00 bylismy zmęczeni drogą i w ogóle weselem. Około
      2.00 większość gości padła spać.
      • azorek22 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 10:39
        My bedziemy miec slub tez latem o godz 16 (wolalam 17 ale zajete), dojechanie
        do lokalu na 18 godz, obiad i pierwszy taniec, a potem wymykamy sie na mala
        sesyjke zdjeciowa (zadnych zdjec kilka dni po weselu).
    • gabrielka_k Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 10:27
      nasz ślub był o 15:00, wesele zaczęło się ok 17:00 (wiadomo, zyczenia itd).
      goście bawili się prawie do 6 rano.
      wydaje mi sie, ze w sierpniu godzina 15:00, 16:00 jest idealna.
    • anetan39 U nas 17.00 !!! 09.01.07, 10:31
      My wybralismy 17-sta i mysle, ze to jest ok.
      O 17.00 msza do ok.18.00 plus zyczenia pol.godziny a do lokalu mamy 5 minut
      wiec wesele rozpocznie sie okolo 18.30. Tak w sam raz bo impreza do bialego
      rana !!! Buzka
    • nionczka Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 10:50
      Moim zdaniem nie wczesniej niz 17. Dla mnie idealna godzina to 19. Fajnie jest
      miec czas rano na wszytsko (fryzjera, makijaz) i nie tylko mam na mysli mloda
      ale i gosci. Poza tym wtedy mozna zabalowac w nocy i wesle nie trwa 24 godzin.
      Jak ide na slub w poludnie (bardzo rzadko mi sie to zdarza, ale jednak) musze
      sie zrywac w wolny dzien z rana, pedzic do fryzjera na czesanie a i z umowieniem
      sie moga byc problemy bo mam tylko 2h czasu miedzy otwarciem salonu i momentem
      kiedy trzeba sie zbierac na slub. Caly ranek jest wtedy stresujaca bieganina,
      potem slub (latem w zarze poludniowym) potem obiad i chetnie by sie odpoczelo a
      tu jeszcze czeka calonocna impreza i to polnocy przynajmniej trzeba byc.

Nie lubie.

A dla osob z innego miasta oznancza to przyjazd poprzedniego dnia albo zrywanie
      sie jeszcze wczesniej.
      • panna_na_wydaniu 16 09.01.07, 13:12
        Kwiecień godz 16 smile Myślę, że msza i życzenia potrwają ok 1,5 godz więc o 17.30
        zacznie się obiad. Dlaczego o tej godz? Dlatego, że to wyjątkowy dzień i chcę
        żeby trwał dość długo. Po drugie sesję fotograficzną będziemy mieli po ślubie,
        urwiemy się z wesela.
        Byłam na ślubie który zaczął się o godz 16-tej i wesele trawło do 7 rano smile Tak
        się ludzie super bawili.
      • agnrek Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 13:26
        Popieram smile Gdy dostaję zaproszenie na drugim końcu Polski na 16.00, to szlag
        mnie trafia, że młoda para ma w nosie dojazd gości. Rozumiem, że w niektórych
        rejonach tak się robi, ale dla mnie to mordęga.
        Ostatnio mój teść jechał świat drogi na wesele, a że był upał, zabrał garnitur
        do walizki i musiał się przebierać w lesie przed miejscowością, w której było
        wesele, bo, oczywiście, noclegu nie było.
        • panna_na_wydaniu Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 13:39
          Zapomniałam dodać, że faktycznie nie mamy gości którzy museliby pół dnia jechać.
          A dodatkowo otrzymają informację, że w dniu ślubu od godz 13 mogą zajmować
          pokoje,żeby odpoczać, przebrać się itd. To polowa rodziny narzeczonego, reszta
          czyli moja rodzina jest miejscowa.
        • justi54 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 11.01.07, 12:11
          Gdy dostajesz zaproszenie na 16 na drugi konic Polski to niech cię szlag nie
          trafia tylko nie jedź albo przyjeź dzień wcześniej z noclegiem na koszt własny
          i po sprawie. Młodzi ustalają datę i godzinę pod siebie a nie pod gości, to
          dzień młodych a jak się komuś nie podoba to siedzi w domu.
    • olenka_a Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 13:30
      Zrobić sesję w innym terminie. Wiele par teraz tak robi, ale oczywiście są to
      dodatkowe koszty - fotografa, kosmetyczki, fryzjera w dniu innym niż slub.

My robimy zdjęcia w plenerze przed ślubem smile
    • mary_popins Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 13:33
      Na Śląsku nie do pomyslenia jest slub o tak poznej porze. U nas nawet o 11 sie
      zdarzaja ( o matko ). O 18 jest juz w kosciele nabozenstwo wg porzadku
      sobotniego, wiec sluby odbywaja sie, zgodnie ze zwyczajem, od 12 do 16. Przy
      czym o 16:00 to niezmiernie rzadko.
      • slona28 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 19:59
        Hmm.... no właśnie mieszkam na Śląsku, ślub o 17 i jakoś nikt w mojej rodzinie
        nie miał wcześniejszej godziny...
        Może z tym Śląskiem to nie można tak generalizować wink
    • nessie1161 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 13:35
      My mamy w sobotę o 16, msza do 17, życzenia powiedzmy do 17.30-17.40 i na sali
      będziemy kolo 18.15. Sesję plenerową będziemy mieć po ślubie. Mamy
      profesjonalną sprawdzoną fotografkę i przekonała nas, że na to potrzeba 2-3
      godziny, żeby wyszło ładnie a przecież nie będziemy gości zostawiać, zresztą
      będzie wieczór. Ślub o wczesniejszej godzinie też nie chodzi w grę bo duża
      część gości dojeżdża spoza Krakowa tego samego dnia i nie chemy, żeby musieli
      wyjeżdżać w środku nocy. A tak juz poza tym to będę miała soczewki kontaktowe,
      ale mam wrażliwe oczy i dłuzej niż 12 godzin w nich nie wytrzymam, a chciałabym
      przynajmniej do północy i dopiero później przerzucić się na okulary. No a
      soczewki zakłada się przed makijażem, więc chcę makijaż mieć jak najpóźniej
      siłą rzeczy wink
      • skara Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 14:24
        Dziekuje za odpowiedzi! Widze, ze ile nas tyle opinii, normalne zreszta.
        W moim przypadku nie wchodza w gre dlugie dojazdy gosci. Bo polowe bedziemy
        mieli zza granicy, wiec i tak musza doleciec przynajmnniej dzien wczesniej i
        nocleg trzeba im zapewnic. Rodzina moja zas mieszka w blizszej lub dalszej
        okolicy, wiec mysle, ze 2 godzinki samochodem jakos wszyscy wytrzymaja.
        Podoba mi sie pomysl wymkniecia z wesela, tylko obawiam sie, ze juz nie bedzie
        dobrego swiatla na plener. Bo ja studyjnych zdjec nie chce. Mysle tez o tym
        zeby w ogole nie robic sesji, tylko zdjecia na weselu.
        Moja szwagierka miala tak, ze przyszedl fotograf do domu rano, narobil kupe
        zdjec, potem pojechal do mlodego, potem zas mieli zdjecia wspolne. Pojechali na
        plener przed weselem, ale ze gosci podjeto przystawkami nie odczuwalo sie tak
        ich nieobecnosci.

I kolejna rzecz, ktora wlasnie przyszla mi do glowy? Moj przyszly nie jest
        Polakiem i zastanawiam sie czy przez to nie powinien sila rzeczy szykowac sie u
        mnie w domu? No bo co, wysle go do hotelu? Jak myslicie?

W ogole nie przypuszczalam, ze wesele to takie trudne przedsiewziecie
        logistyczne smile)) Pozdrawiam
    • narzeczona12 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 17:53
      jest nietaktem jak po kosciele pojedziecie na zdjecia i goscie czekaja!
      masakra!
      wiec przynajmniej musiecie zjesc ten rosolek i pierwszy taniec odtanczyc....i
      potem mozecie uda sie na sesje
      a moze zrobcie ja w sobote lub w niedziele?
      jelsi chcesz zeby widzial ciebie dopiero w kosciele to jest to piekne,
      ale u mnie nie mozliwe...bo narzeczony jest z innego miasta i tak w moim domu
      bedzie sie przebieral...przyjedziemy tez w jednym samochodzie
      dlatego tez krotka sesje robimy przed slubem
      jak jestesmy jeszcze tacy piekni i saukienka taka nowa
      a po weselu robimy calodniowa sesje w plenerze

ale do tematu:nie wiem kogo zapraszasz,ile przyjezdnych ...
      kto musis tego dnia jeszcze pracowac czy wezma wolne....
      wiec za wczesnie,jelsi patrzac na gosci....
      ale zebyscie wy zdazyli jeszcze za dnia to 16-16.30 musi sie juz rozpoczac...

a href= "http://www.skrypty.bizneswesele.pl/Pamietniki/pamietniki.php?mod=show&id=160" target="_blank" rel="nofollow"> przygotowania do slubu
      • narzeczona12 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 17:57
        narzeczona12 napisała:

> jest nietaktem jak po kosciele pojedziecie na zdjecia i goscie czekaja!
        > masakra!
        > wiec przynajmniej musiecie zjesc ten rosolek i pierwszy taniec odtanczyc....i
        > potem mozecie uda sie na sesje
        > a moze zrobcie ja w sobote lub w niedziele?
        > jelsi chcesz zeby widzial ciebie dopiero w kosciele to jest to piekne,
        > ale u mnie nie mozliwe...bo narzeczony jest z innego miasta i tak w moim domu
        > bedzie sie przebieral...przyjedziemy tez w jednym samochodzie
        > dlatego tez krotka sesje robimy przed slubem
        > jak jestesmy jeszcze tacy piekni i saukienka taka nowa
        > a po weselu robimy calodniowa sesje w plenerze
        >
        > ale do tematu:nie wiem kogo zapraszasz,ile przyjezdnych ...
        > kto musis tego dnia jeszcze pracowac czy wezma wolne....
        > wiec za wczesnie,jesli patrzac na gosci....
        > ale zebyscie wy zdazyli jeszcze za dnia to 16-16.30 musi sie juz rozpoczac...
        >
        oki-sorki doczytalam ze to piatek ale dzien wolny
        wiec luz,nikt nie idzie do pracy,wiec 16 nie jest za wczesnie
        uwazam idealnie bo moze byc upalnie....
        i ty bez stresu mozesz sie przygotowac
        a sesje na 18-18.30...
        ale to najlepiej pogadaj z fotografem,jak on powie ze za pozno to przesun na
        15sta

>
        > a href= "http://www.skrypty.bizneswesele.pl/Pamietniki/pamietniki.php?mod=show&id=160" target="_blank" rel="nofollow"> przygotowania do slubu
    • siog A propos sesji:) 09.01.07, 18:20
      tyle czytam na tym forum o problemie kiedy zrobic sesje, ze goscie czekaja itd.
      Wiec moze trzeba pomyslec o gosciach i czyms ich zajac?
      Dlatego uwielbam irlandzkie wesela pod wzgledem organizacji!
      Po kosciele zazwyczaj mlodzi maja sesje zdjeciowa (tzw.oficjane zdjecia z
      rodzina itd np.w ogrodach przy zamku itp) w tym czasie goscie sa zaproszone na
      tzw Champagne reception, sa stoly z szampanem, kawa, herbata i male przekaski,
      do tego gra muzyka, czesto wynajmuje sie magika ktory chodzi od gosci do gosci
      pokazujac triki. nikt nie jest glodny i nie cierpliwi sie, poza tym jest bardzo
      elegancko i jest czas zeby goscie poznali siesmile potem wszyscy przechodza na sale
      do stolow i dopiero wtedy wchodza nowozency.
      moze powinniscie pomyslec o takiej koncepcji?smile
      • nionczka Re: A propos sesji:) 09.01.07, 18:24
        W Hiszpanii tez tak jest. Po slubie mlodzi maja sesje z rodzina, przyjaciolmi
        albo sami a goscie w tym czasie sa podejmowani na koktajlu. Potem mlodzi do nich
        dolaczaja i ida wszyscy razem do sali na obiad czy kolacje. W Warszawie tez
        bylam na kilku tak zorganizowanych przyjeciach. Zamiast marnowac czas na
        zyczenia (to mozna zrobic rowniez w trakcie przyjecia) mopzna wyskoczyc na sesje.
    • mada.d.n Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 20:27
      my mamy ślub na 16.00
      od rana do fryzjera, ubranie się, na 12-12.30 planujemy błogosławieństwo, na
      13.30 - małą sesję ślubną, później jeszcze na chwilkę do domu (może coś
      przekąsić, skorzystać z toalety) i do kościoła na 15.40 żeby podpisać papiery z
      USC i się nie spóźnić smile

165 dni smile
      Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
      jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
      • mada.d.n Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 20:29
        po mszy oczywiście życzenia, gości "pakujemy" do autobusu, wsiadamy do
        samochodu i jedziemy na wesele smile mamy 40km do sali, więc początek przewidujemy
        na 18-18.30; do 4 rano wybawimy się za wszystkie czasy smile

165 dni smile
        • mada.d.n sesja 09.01.07, 20:40
          jeszcze dopiszę naszą wersję: w dniu ślubu mamy małą sesję w ogrodzie
          botanicznym (miejsce naszych pierwszych randek, położone niedaleko kościoła smile)
          a tydzień po ślubie (oczywiście jak będzie pogoda) bierzemy ciuchy ślubne i
          jedziemy na wieś do siostry i robimy mnóóóóóóóóstwo fotek na polu, w lesie
          itp smile)

165 dni smile
    • lumidee23 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 20:30
      my tez chcemy kochanie na 16 smile nie wiem czy robic ta sesje po obiedzie czy kolo
      19 bo do wtedy mamy auto smile buzka poradz mi Ty kiedy sesje robic godzina supersmile
      tylko wczesniej sobie zaklep..ale w sumie wtedy nie powinno byc duzo slubowsmile
    • wrobelek0403 Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 09.01.07, 21:31
      my myslimy o 16. potem rozwazamy dwie opcje:
      po mszy i zyczeniach krociutka (najwyzej 30-40 min) sesja na Starym Miescie (tam
      tez kosciól) lub

do restauracji, my dostajemy szybciej obiad i na sesje, a goscie w tym czasie
      jedza spokojnie, obiad, deser, pija kawe... i my wracamy akurat na pierwszy
      taniec. (sama byla na tamim weselu i wyszlo bardzo sprawnie)

pozdrawiam
      • agaa-hcm Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 10.01.07, 11:27
        kurcze, nigdy nie myslalam o slubie w godzinach poznych popoludniowych, o 13 juz
        mi sie wydawalo za pozno....Moze to na slasku sa inne zwyczaje?bo bylam na
        jednym i slyszalam o wielu slubach ze zaczyna sie np. o 11...albo 13;30....ale o
        16?? albo o zgrozo o 19? hmmm....chyba musze to przemyslec, bo faktycznie od
        rana ma sie wtedy bardzo duzo czasu!
        pozdrawiam

24.05.08r.
    • alewanowicz Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 10.01.07, 21:27
      Jeśli chodzi o godzinę ceremonii zaślubin proponuję wybrać godzinę jak
      najpóźniejszą.Stoi za tym kilka aspektów, nie wiem czy były one już wymieniane,
      bo niestety nie mam czasu czytać tylu postów sad, w każdym bądź razie, robiąc
      ślub np o godz 19:00:

- macie więcej czasu przed ślubem na przygotowania, błogosławieństwo oraz
      ewentualny krótki plener przed ślubem;

- wychodząc z kościoła o godz 20, masz spokojną głowę że goście nie są wściekle
      głodni (bo teraz pozostaje wam już tylko kolacja, a nie nakarmienie wygłodzonych
      od śniadania gości);

- czas do oczepin nie wydłuża się tak bardzo, bo samo wesele się zaczyna o
      normalnej porze, co również ma odzwierciedlenie w szybkości picia bądź co bądź
      alkoholu i stanu trzeźwości gości przy oczepinach... smile

Pozdrawiam smile
      www.fotograf24.pl
      • tykolec Re: Godzina slubu - poradzcie prosze! 11.01.07, 11:39
        My mamy ceremonie o 16.30-slyszalam ze powinna sie odbywac o pelnej ale 15 byla
        zarezerwowana a nie chce zeby moi goscie czekali pod kosciolem az wyjdzie z
        niego wczesniejszy slub.Z kosciola do zamku mamy 1min doslownie wiec powinnismy
        zasiasc do poznego obiadu ok godziny 17.30-18.00.Co do zdjec to robimy przed
        slubem.Jeszcze jednym plusem z poznego slubu jest fakt ze nie musimy placic
        kolejneo noclegu gosciom przejezdnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka