medea11 31.01.07, 11:48 www.jeffascough.net/main.html www.joebuissink.com/ www.martinschembri.com.au/# Po prostu cudne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gioseppe Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 31.01.07, 15:34 śliczne te mi sie też podobają www.jcsphoto.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 31.01.07, 18:59 przede wszystkim te zdjęcia zostały poddane ostrej obróbce graficznej wszystkie!! są efektowne, ale czy naturalne? Odpowiedz Link Zgłoś
agajac Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 31.01.07, 19:05 Zawsze jak oglądam zdjecia zachodnich fotografów, to zastanawiam się dlaczego w Polsce ludzie się nie śmieją tak pięknie, nie są tacy radośni - nawet na weselach, bardzo często typowo polskie, smutne, ponure twarze. Uśmiechać się trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
juliam1 Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 31.01.07, 19:10 agajac napisała: > Zawsze jak oglądam zdjecia zachodnich fotografów, to zastanawiam się dlaczego w > Polsce ludzie się nie śmieją tak pięknie, nie są tacy radośni - nawet na > weselach, bardzo często typowo polskie, smutne, ponure twarze. Uśmiechać się > trzeba! > mam to samo odczucie, w ogole w Polsce ludzie sa dosc smutni, moze przez pogode )) poza tym czesto wstydza sie pokazac swoje uczucia, tak mi sie wdaje Odpowiedz Link Zgłoś
newsletters Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 21:51 agajac napisała: > Zawsze jak oglądam zdjecia zachodnich fotografów, to zastanawiam się dlaczego w > Polsce ludzie się nie śmieją tak pięknie, nie są tacy radośni - nawet na > weselach, bardzo często typowo polskie, smutne, ponure twarze. Uśmiechać się > trzeba! bo ten kraj siermiężnie wygląda? bo jako nacja mamy problemy ze zwykłym i naturalnym wyluzowaniem się? bo rzeczywistość po tych uroczystościach jest tak dobijająca, że na samą myśl człowieka skręca? Odpowiedz Link Zgłoś
pumeczka Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 31.01.07, 20:52 te zdjęcia nadają się na wystawę "fotografia ślubna", są w takim stylu glamour i z nutą amerykańskiego blichtru, czy chciałabym mieć takie w albumie? może parę żeby ładnie w ramce wyglądały, ale brakuje mi takie polskiego smaku, takiego ciepła, nie mówcie, że Polacy się nie uśmiechają, bo tak nie jest do końca, my jesteśmy narodem, który po prostu nie szczerzy swoich super perłowych ząbków , a jak trzeba to uśmiech ale szczery nieraz gości na ustach naszych rodaków dlatego wolę stronki z portfolio naszych rodzimych fotografów, ujęta jest magia sakramentu małżeństwa, radość weselnych uciech i jakieś polskie łany zbóż na pamiątkę to moje zdanie oczywiście, ale może jestem zbyt patriotyczna Odpowiedz Link Zgłoś
siog Jeff Ascough 31.01.07, 21:43 zdjecia piekne Jeff mieszka w Wk.Brytanii. nawet dostalam od niego cene za zdjecia a moj slub. to sa zdjecia niepozowane,prawdziwe. po raz tysieczny na tym forum powtarzam ze zaden fotograf np w Wlk.Brytanii czy Irlandii (wlasny przyklad) nie bedzie robil zadnych "sesji" przed czy po slubie ani zadnych ustawianych zdjec przez kilka godzin.Fotograf przychodzi na przygotowania i konczy prace po pierwszym tancu (chyba ze zaplaci sie do polnocy ale rzadko) i basta! i to jest dokladnie czas w ktorym takie zdjecia powstaja. Slubna fotografia tutaj jest na bardzo wysokim poziomie, kazdy swietny fotograf (profesjonalista) nie bedzie mial oporow robic slubne zdjecia. te zdjecia nie sa podawane obrobce, tylko sa zrobione swietnym spzetae za kilka lub nawet kilkanascie tys.euro. tyle na temat p.s. w Pl widzialam tylko jedna ladna strone ze zdjeciami slubnymi, reszta koszmar,kicz albo beztalencie...niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
aga_kr3 Re: Jeff Ascough 01.02.07, 08:44 a mógłbyś podać tą polską stronkę, aż jestem ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: Jeff Ascough 01.02.07, 08:47 siog napisała: > to sa zdjecia niepozowane,prawdziwe. po raz tysieczny na tym forum powtarzam ze > zaden fotograf np w Wlk.Brytanii czy Irlandii (wlasny przyklad) nie bedzie robi > l > zadnych "sesji" przed czy po slubie ani zadnych ustawianych zdjec przez kilka > godzin.Fotograf przychodzi na przygotowania i konczy prace po pierwszym tancu > (chyba ze zaplaci sie do polnocy ale rzadko) i basta! i to jest dokladnie czas > w > ktorym takie zdjecia powstaja. > Slubna fotografia tutaj jest na bardzo wysokim poziomie, kazdy swietny fotograf > (profesjonalista) nie bedzie mial oporow robic slubne zdjecia. te zdjecia nie s > a > podawane obrobce, tylko sa zrobione swietnym spzetae za kilka lub nawet > kilkanascie tys.euro. tyle na temat > p.s. w Pl widzialam tylko jedna ladna strone ze zdjeciami slubnymi, reszta > koszmar,kicz albo beztalencie...niestety... Bzdury totalne - jeśli to naprawde jakiś fotograf Ci naopowiadał, to musiał mieć niezły ubaw, skoro w to uwierzyłaś... Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: Jeff Ascough 01.02.07, 11:41 a dokladniej co z tego co napisalam uwazasz za bzdury? Odpowiedz Link Zgłoś
agata224466 Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 31.01.07, 21:44 Szkoda tylko, że na zdjęciach ślubnych tak mało (albo wcale) samego ślubu. No i bardziej im zależy na pokazaniu sukni niż panny młodej, nie mówiąc już o panu młodym Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 31.01.07, 22:18 a bo widzisz jest mniej hipokryzji po prostu. slub uwaza sie za bardzo wazna intymna ceremonie, i nikt nie bedzie w tym momencie latac po kosciele i robic zdjecia i uzywac flesze...bynajmniej kazdy profesjonalny dobry fotograf w UK czy w Irl ci to powie Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 09:10 słowo "bynajmniej" ma zupełnie inne znaczenie. Nie należy używać słów, których znaczenia się nie zna. Już się nie dziwie, że uwierzyłaś w te bzdury odnośnie zachodniej fotografii ślubnej, które Ci ktoś nawciskał do główki. Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 11:44 nikt mi nic do glowki nie nawciskal.... a z "bynajmniej" blad,zdarza sie,nie znam jezyka polskiego perfekcyjnie... Odpowiedz Link Zgłoś
04sonia Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 12:38 Zdjęcia są wręcz cudowne. Naprawdę odbiegają od polskiego tandetnego kiczu ( kucanie przy drzewku, nóżka z podwiązką na ławeczce, biegnąca do nikąd para młoda) Ale nie oszukujmy się dużo osobą ten kicz w zupełności wystarczy bo chcą mieć właśnie tego typu zdjęcia (sesje zdjęciowe), co można zauważyć nawet po wypowiedziach. A fotografowie dopóki mają zajęcie i chętnych na swoje usługi po co mają się szkolić i zmieniać styl ? Inna sprawa że wielu by się do tego nie nadawało... Tak jak wiele z was napisała że szkoda że na tych zdjęciach nie ma samego ślubu, że są przerobione, ale czy nie zauważyłyście jak na nich uchwycone jest to co najważniejsze czyli emocje? Oglądając te zdjęcia widzi się że to był ważny, wielki dzień. A na polskich stronach fotografów? : para przy ołtarzu, para biorąca komunię, para dająca sobie buzi, para pijąca zdrowie itd. – naprawdę straszne, oglądają takie zdjęcia po którymś z kolei mam już dość a wszystkie z w/w stron obejrzałam po kilka razy Ja jestem przekonana że na swoim ślubie będę chciała mieć na pewno zdjęcia reportażowe a nie na tle fototapety z wodospadem. Odpowiedz Link Zgłoś
goldioo Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 13:24 >Zdjęcia są wręcz cudowne. Naprawdę odbiegają od polskiego tandetnego kiczu ( kucanie przy drzewku, nóżka z podwiązką na ławeczce, biegnąca do nikąd para młoda)< HAHAHAHAHAHAH LOL No, niestety to norma Odpowiedz Link Zgłoś
juliam1 Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 14:02 zdjecia te jak i jeszcze pare innych sa rzeczywiscie piekne i ogladam je prawie codziennie Moze w PL robia takie a nie inne bo taki rynek, takie zapotrzebowanie, nie wiem. Wiem, ze taki jeff czy inni maja sprzet ok 100tys zl i zwylke robia w parze wiec czego jeden nie uchwyci to drugi uchwyci poza tym zobaczcie jakie tam sa warunki, w jakich mieszkaniach sa te sluby... no i czasem mam wrazenie ze te twarze tez sa inne zdjecia sa bardzo naturalne. mi sie bardzo podobaja! Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 16:13 Siog ma racja, w Niemczech tez zaden fotograf nie bedzie latal po Kosciele. Siostra mojego chlopaka wyraznie zaznaczyla, ze nie chce zdjec w czasie nabozenstwa. A nie jest zadna fanatyczka religijna. Dlaczego tak duzo osob uparcie twierdzi, ze te zdjecia sa obrabiane komputerowo? Dobra fotografia analogowa nie potrzebuje Photoshopa. Oczywiscie trzebe miec tez troche szczescie, np. z pogoda, oswietleniem no i para mloda. Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 18:53 Dziekuje Mayagaramond! to co napisalam jest prawda i znam to z doswiadczeia, a takze spotkalam sie z fotografami bo wybieralam na swoj slub. Nie wiem dlaczego foto_slubik uznal to za bzdury chociaz jednoczesnie stwierdzil ze mam mala glowke do ktorej ktos cos wkladal... lecz na moje pytanie co jego zdniem w moim poscie jest bzdura odpowiedzi nie otrzymalam Odpowiedz Link Zgłoś
newsletters Re: Te zdjęcia sa rewelacyjne!!! 01.02.07, 21:43 agata224466 napisała: > nie mówiąc już o panu młodym bo jak to powiedział kiedyś "boski" Gino Lucadamo: tych zdjęć i tak nikt nie kupuje Odpowiedz Link Zgłoś
siog Do Foto_slubik 02.02.07, 13:23 moze w koncu sie dowiem jakie bzdury powypisywalam? Odpowiedz Link Zgłoś
04sonia Re: Do Foto_slubik 02.02.07, 15:23 siog napisała: > te zdjecia nie sa > podawane obrobce, tylko sa zrobione swietnym spzetae za kilka lub nawet > kilkanascie tys.euro. tyle na temat Zdjęcia są świetne co pisałam już wyżej ale nie masz racji co do tego że nie są poddawane obróbce. Mogę cię zapewnić że większość z nich była poprawiana w PS- ie – ja nie widzę w tym nic złego, ale fakt faktem na pierwszy rzut oka widać że zdjęcia są poprawiane. Nawet przy zwykłej codziennej fotografii bardzo ciężko poprawia się balans bieli czy natężenie kolorów ( nie wiem czy to dobrze napisałam, w każdym bądź razie Leyers i Hue & Saturation) Ponieważ strony są we flashu nie mogę podać ci dokładnych linków do takich zdjęć, ale w szczególności widać to na stronie Martin Schembri, gdzie w większości zdjęć zastosowane są Filtry . Wydaje mi się że o to chodziło foto-ślubikowi Odpowiedz Link Zgłoś
super_luiza Re: Do Foto_slubik 02.02.07, 15:58 Zdjęcia są faktycznie piękne, ale wymagały niewątpliwie obróbki. Poziom stron polskich fotografów i zdjęć tam zamieszczanych jest nadal niższy ale to wynika niestety również w naszego niewyedukowanego jeszcze estetycznie społeczeństwa a przez to wymagań klienteli i doświadczeń fotografów w tym temacie. Stosunkowo niedawno ludzie młodzi zaczęli dostrzegać wartość zdjęć niekonwencjonalnych i chwytających "momenty". W Polsce jak na razie robienie zdjęć ślubnych przez fotografów było niestety trochę wstydliwym zajęciem, między innymi ze względu na żenująco niskie stawki i standardy. ale idzie ku lepszemu Ciekawa jestem co napiszecie o stronie kogoś kogo bardzo bardzo dobrze znam - walcie śmiało, nie obrażę się - www.blindman.pl Ja znalazłam jeszcze parę innych ciekawych stron polskich. Macie też jakieś przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
amberwind Re: Do Foto_slubik 02.02.07, 18:08 Co do podstawowej obrobki w programie graficznym to jest to tak samo oczywiste, jak konieczne. Gdy fotografuje analogowo, to dlugie godziny pracuje w ciemni tradycyjnej, aby efekt koncowy zdjec byl jak najbardziej zadowalajacy i spelnial okreslone oczekiwania. Gdy natomiast zdjecia wykonuje cyfrowo, obrobke realizuje w "ciemni" komuterowej Nie wyobrazam sobie, aby Klient otrzymal, ot tak na szybko zdjecia z matrycy. Nawet doskonale naswietlone z trafnym balansem bieli, wymagaja pracochlonnych szlifow w komputerze ... Innej drogi wedlug mnie nie ma ... Oczywiscie, przesada w zabiegach komputerowych jest rownie szkodliwa jak ich brak, ale to osobna historia ... pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Do Foto_slubik 04.02.07, 18:05 amberwind napisała: > Co do podstawowej obrobki w programie graficznym to jest to tak samo oczywiste, > > jak konieczne. Bez przesady. Jeszcze 5,10 lat temu nie bylo to ani oczywiste ani konieczne. Prawda jest jednak, ze klient stawia coraz wieksze wymagania, bo robienie zdjec nie jest tylko zajeciem niewielkie grupy fotgrafow. Zdjecie moze zrobic kazdy, z roznym efektem, ale faktem jest, ze skoro laik moze no to zdjecia profesjonalisty musza sie jakos odrozniac. Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: siog 02.02.07, 16:00 Nie mieszkam na forum, zaglądam tu sporadycznie i nie ma potrzeby mnie wołać. Odpowiadam wtedy, kiedy mam na to ochotę. Bzdury, które wypisałaś: bzdura pierwsza: > to sa zdjecia niepozowane,prawdziwe. bardzo duża część tych zdjęć to zdjęcia pozowane. Ale jest to zrobione tak dobrze, że wyglądają naturalnie. Po tym właśnie można poznać klasę fotografa, że choć pary, modele pozują, to wygląda to jak złapana ulotna chwila. > zaden fotograf np w Wlk.Brytanii czy Irlandii (wlasny przyklad) nie bedzie robil zadnych "sesji" przed czy po slubie ani zadnych ustawianych zdjec przez kilka godzin. Bzdura kolejna. A jesli nie bzdura to zbyt daleko idące uogólnienie (jesli rozumiesz co mam na myśli). Na pewno tacy są - w Polsce też. Miałem okazje ogądać sesje ślubne zarówno w Irlandii jak i w GB i USA. W USA - kilkugodzinna sesja z druhami, świadkami, całą rodziną to standard. A wiesz w GB i IRL nie robi się zdjęć w czasie ceremonii? Nie wiesz. Dlatego, że bardzo często później nowożeńcy zostają w kościele razem z księdzem i fotografem - wtedy specjalnie dla zdjęc powtarzane są najważniejsze elementy nabożeństwa. Fotograf rozklada światła, których nie mógłby rozłożyć w czasie mszy, używa aparatu średniofarmotego, ktory wymaga dużego nakładu czasu, cyzelowania każdego kadru. Ale za to mu płacą - tak samo księdzu, żeby został. To wszystko kosztuje ogromne pieniądze. Nikt (albo prawie nikt) nie zapłaciłby tyle w Polsce. >Fotograf przychodzi na przygotowania i konczy prace po pierwszym tancu > (chyba ze zaplaci sie do polnocy ale rzadko) i basta! i to jest dokladnie czas > w > ktorym takie zdjecia powstaja. Kolejne uogólnienie. Sytuacja, którą opisujesz często spotykana jest również w Polsce. > Slubna fotografia tutaj jest na bardzo wysokim poziomie, kazdy swietny fotograf > (profesjonalista) nie bedzie mial oporow robic slubne zdjecia. Tak samo jak w Polsce - jeśli mu się zapłaci. Śluby robią wszyscy: początkujący amatorzy za 500 zł i rozchwytywani fotografowie mody, ale 10 tys. zl. Na zachodzie sytuacja pod tym względem jest identyczna. >te zdjecia nie sa podawane obrobce, tylko sa zrobione swietnym spzetae za kilka lub nawet > kilkanascie tys.euro. tyle na temat A to już jest mega-bzdura nad bzdurami. Nie ma zdjęcia, zrozum NIE MA ZDJECIA NA ŚWIECIE, które nie byłoby poddane obróbce. Ktoś Ci to wyżej opisał, więc nie będę sie powtarzał. Dodam tylko, że zdjęcia na stronach fotografów tutaj wymienionych są poddane bardzo mocnej obróbce. Jeśli tego nie widzisz to chyba nie masz pojecia na co patrzysz... > p.s. w Pl widzialam tylko jedna ladna strone ze zdjeciami slubnymi, reszta > koszmar,kicz albo beztalencie...niestety... Znów daleko idące uogólnienie i dla wielu porządnych, polskich fotografów po prostu obraźliwe. Nazywanie ludzi "beztalenciami" tylko dlatego, że Tobie coś się podoba mnie jest obraźliwe - trudno Ci będzie zaprzeczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: siog 02.02.07, 16:13 A wiesz w GB i IRL nie robi się zdjęć w czasie ceremonii? Nie wiesz. Dlatego, że bardzo często później nowożeńcy zostają w kościele razem z księdzem i fotografem - wtedy specjalnie dla zdjęc powtarzane są najważniejsze elementy nabożeństwa. Fotograf rozklada światła, których nie mógłby rozłożyć w czasie mszy, używa aparatu średniofarmotego, ktory wymaga dużego nakładu czasu, cyzelowania każdego kadru. Ale za to mu płacą - tak samo księdzu, żeby został. To wszystko kosztuje ogromne pieniądze. Nikt (albo prawie nikt) nie zapłaciłby tyle w Polsce. Nie wiem skad takie bzdury! cale zycie chodze na sluby w Irlandii i wlasny tez mam wkrotce ale czegos takiego w zyciu nie widzialam i nie slyszalam! Bullshit! Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: siog 02.02.07, 17:03 siog napisała: > Nie wiem skad takie bzdury! cale zycie chodze na sluby w Irlandii i wlasny tez > mam wkrotce ale czegos takiego w zyciu nie widzialam i nie slyszalam! Bullshit! Czy całe Twoje życie zaczęło sie po 1 maja 2004? Widziałem conajmniej trzy śluby w IRL gdzie było właśnie tak jak opisała to też Kalina, kilka takich slubów widzialem w GB, a w USA pracowałem jako fotograf przynajmniej przy kilkudziesięciu takich ślubach jesli nie więcej. Oczywiście - to też nie jest żelazna reguła. Nie lubię uogólnień. Ale powiem Ci jeszce jedno - będziesz miała fotografa Irlandczyka, i super. Ale to naprawdę nie jest powód, żeby się wywyższać, żeby obrażać polskich fotografów. Tym bardziej, że podejrzeam, że za tego Irlandczyka nie płacisz Ty, tylko Twój przyszły mąż Irlandczyk, pewnie tak samo niezbyt rozgarnięty jak 80% Irlandczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: siog 02.02.07, 17:17 na tym forum zauwazylam ze nie tylko jestes "wszechwiedzacy" ale tez chamski! Ja jestem Irlandka i sama place za fotografa! Mam nadzieje ze nie wszyscy Placy sa tak rozgarnieci jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: siog 02.02.07, 17:34 Brawo Siog Do foto-slubik - przeciez nikt nie jest w stanie stwierdzic ze 100% pewnoscia czy dane zdjecie bylo obrabiane komputerowo czy nie. Chyba, ze przy tym byl. Dodac trzeba jednak rowniez, ze na zdjecia ze strony internetowej wybiera sie najlepsze fotki. I tu nigdy tan na prawde nie wiemy, czy to prawdziwy slub czy sesja podczas, ktorej zrobiono setki zdjeci, zeby wybrac 5-10 najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_studio Re: siog 02.02.07, 17:50 > przeciez nikt nie jest w stanie stwierdzic ze 100% pewnoscia > czy dane zdjecie bylo obrabiane komputerowo czy nie. Chyba, ze przy tym byl. To tak jakbys powiedziala - "przeciez nikt nie jest w stanie stwiedzic, czy dziewczyna jest umwalowana czy nie, chyba ze byl przy malowaniu". Analogia jest wyjatkowo trafna, bo po pierwsze, makijaz tak samo widac na twarzy, jak postprocesing na zdjeciu. Przynajmniej patrzac okiem fachowca. Po drugie, tak jak niektore makijaze moga oszpecac, tak i nieudolna obrobka psuje zdjecie. A nawet jak zdjecie jest piekne samo w sobie to lekki postprocesing jest wskazany - tak samo jak makijaz tzw. naturalny. Natomiast z kiepskiego zdjecia nic nie wycisniesz - co najwyzej mozesz je zamienic na grafike. > Dodac trzeba jednak rowniez, ze na zdjecia ze strony internetowej wybiera sie > najlepsze fotki. I tu nigdy tan na prawde nie wiemy, czy to prawdziwy slub czy > sesja podczas, ktorej zrobiono setki zdjeci, zeby wybrac 5-10 najlepszych. Ja akurat uwazam, ze latwiej wybrac 5-10 zdjec z prawdziwego slubu, niz z sezji z modelami. Na prawdziwym sa prawdziwe emocje - na sesji z modelami trzeba je dopiero wykreowac. Oczywiscie sejsa z modelami pozwala na wiele powtorzen itd. wszystko zlaezy od tego, czego fotograf poszukuje w zdjeciach, ktore robi. -- www.kalina-studio.com Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: siog 04.02.07, 15:02 siog napisała: > Ja jestem Irlandka ! to jakby nieco tłumaczy poziom Twoich wypowiedzi i tok Twojego rozumowania... PS. A ja jestem Eskimosem z Katmandu! Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: siog 04.02.07, 15:04 > PS. > A ja jestem Eskimosem z Katmandu! Nie! ty jestes zwyklym polskim CHAMEM! Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: siog 04.02.07, 15:05 siog napisała: > > PS. > > A ja jestem Eskimosem z Katmandu! > > Nie! ty jestes zwyklym polskim CHAMEM! > przynajmniej nie udaję kogoś kim nie jestem... Bynajmniej! ) Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: siog 04.02.07, 15:08 Ty??? A czy ja gdzieś napisałem, że Ty kogoś udajesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_studio Re: siog 02.02.07, 16:30 > A wiesz w GB i IRL nie robi się zdjęć w czasie ceremonii? Nie wiesz. Dlatego, > żebardzo często później nowożeńcy zostają w kościele razem z księdzem i > fotografem - wtedy specjalnie dla zdjęc powtarzane są najważniejsze elementy > nabożeństwa. Hmm - to rzuca nowe swaiatlo na pewna sytuacje jaka miala miejsce podczas fotografowania przeze mnie slubu Polki i Anglika. Brali slub w kosciele protestanckim. Byl on tak urzadzony, ze tam gdzie jest w katolickim prezbiterium, byl bardzo duzy nieogrodzony podwyzszony kwadrat, na ktorym stal oltarz. Jedyna wskazowka, jaka dostalam od tego ksiedza, bylo, ze bardzo prosi bym nie wchodzila na to podniesienie. Problem byl w tym, ze jak on udziwlal im slubu, zapraszal ich na to wzniesienie. Ale nie stali na jego brzegu - jak to ma miejsce w kosciele katolickim, tylko w glebi, prawie pod sciana. I w trosce o to, czy mi dobrze zdjecia wyjdam ksiadz zaproponowal, ze po ceremonii, jak juz wszyscy wyjda, mozemy sobie powtorzyc zakladnaie obraczek i wtedy bede mogla podejsc jak blisko chce!! Zdebialam, ale tylko sie rozesmialam, ze sobie poradze i na prawde nie trzeba. Nie wiem, moze inni takie rzeczy uskuteczniaja, ale to dla mnie jest dziwne conajmniej. Troche zabawne, ale dziwne -- www.kalina-studio.com Odpowiedz Link Zgłoś
04sonia Re: siog 02.02.07, 18:33 Nie uogólniajmy też że wszyscy fotografowie z Wielkiej Brytanii czy Irlandii są świetni, tak jak wszyscy polscy tragiczni. Wystarczy wpisać w google.uk „wedding photography” i przejrzeć kilka pierwszych stron. Większość naprawdę nawet nie zasługuje na uwagę , zdjęcia są kiczowate i tandetne. I w drugą stronę w Polsce też można znaleźć naprawdę dobrych fotografów robiących świetne reportaże. Odpowiedz Link Zgłoś