Dodaj do ulubionych

Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodniej??

01.02.07, 14:21
Witam Wszystkich,

Po raz pierwszy piszę na forum, dotychczas je tylko czytałam smile
Mam mały dylemat nie wiem czy szukać sukni na kole czy może lepiej bez ?
Wydaje mi się, że wygodniejsza jest bez, ale czy będzie się równie ładnie
układać ??
Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • monitchka1 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 01.02.07, 14:25
      HEj
      Kupiłam bez koła i faktycznie jest wygodniejsza niż na kole. Układa się super,
      bo ma kilka warstw materiałów, które podnoszą ją ładnie. Poza tym nie ogranicza
      ruchów, w sukniach na kole czułam się jakoś dziwnie, tak sztywno. Polecam bez
      kołasmile
    • gioseppe Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 01.02.07, 14:25

jeśli zdecydujesz sie na suknie bez kola to zwroc uwage na to czy

- jest wygodna podczas chodzenia (wbrew pozorom koło jest wygodne pod tym wzgledem)
      - czy koronki i halki nie wchodza miedzy nogi podczas chodzenia (czasem jest ich
      tak duzo i grubo ze ciezko sie ruszyc bez kola ktore w zasadzie jest tez po to
      aby robic przestrzen co powoduje swobode podczas chodzenia)
      - to co wyzej czyli koronki i halki - wyobraz sobie tanczyc cala noc w nich, czy
      nie bedzie ci duszno? smile

a co do ukladania sie to zalezy jaki fason wybralas
      niektore wogole nie potrzebuja kola ani tiuli
      ale sa takie ze bez nich wygladaja obrzydliwie, traca fason, problem tylko w tym
      czy wybierzesz halke czy koło smile

musisz zmierzyc w czym Ci wygodniej

poza tym teraz koła robią miękkie, więc nie jest tak jak dawniej smile
      swoboda ruchów jest na pewno większa z kołem jesli ma sie halki/koronki
    • agnrek Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 01.02.07, 14:25
      Podstawowa zasada - nie wszystkie suknie wymagają halki z kołem, bo nie mają
      klinów rozszerzajacych od pasa. Jeśli mają, to koło jest obowiązkowe, bo suknia
      smętnie wisi, wygląda to fatalnie. Ja o tym nie pomyślałam i mam u fotografa
      kilka zdjęć bez halki, dół wisi jak worek, kliny odstają sad
      Z kołem da się żyć, chociaż przy siadaniu dół sukni jedzie aż do kolan, ja to
      odczułam w kościele najbardziej smile No i w tańcu obijałam kołem partnerów po
      kostkach smile
    • maga801 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 01.02.07, 14:42
      ja zrezygnowałam z koła, bo z nim czułam się sztucznie i jakos tak... jak nie
      jawink poprosiłam panią o wyjecie koła i z samą halką wyglądałam zdecydowanie
      lepiej. Nie krępowało to zupełnie moich ruchów, suknia też leżała bardziej
      naturalnie. Fakt, halka miała dwie sztywne tiulowe falabany, które jednak
      unosiły nieco suknię. Zgadzam się, że nawet najładniejsza suknia bez właściwie
      dopasowanej halki wygląda fatalnie.
    • bozena.dp Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 01.02.07, 21:01
      hmm... a jakoś nigdy nie myślałam o tym co wygodniejsze i w ogóle... ale z tego
      co pamiętam moja suknia będzie na halkach, chyba smile
    • makwa.lz Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 01.02.07, 21:58
      Pani w salonie dala mi przymierzyc suknie na kole i bez....nie chcialam miec
      kola, ale jak zmierzylam to podobala mi sie bardziej ta na kolesmile to zalezy tez
      od figury...
    • mada.d.n Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 01.02.07, 22:35
      ja zamówiłam suknię, która wg wzoru jest na kole, ale przy zamawianiu
      powiedziałam, że chcę na halce z falbaną. jak w końcu wyjdzie - zobaczymy, bo
      dopiero za miesiąc idę do ściągania miary. ale koła nie chcę zdecydowanie smile

142 dni smile
      Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
      jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
      • ana1604 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 02.02.07, 09:10
        Ja również do koła podchodzę sceptycznie smile
        Jeśli można proszę o ocenę Twojej sukni na halce - już oczywiście po przymiarce
        - będę bardzo wdzięczna.
        • warszawianka_slubna Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 02.02.07, 09:39
          ja tez nie jestem przekonanan do koła. Moja przyjaciółka brała slub i miała
          taka kiecke na kole i cały czas narzekała,zwłaszcza kiedy siadała to wszystko
          jej szło do góry i czuła sie jakby siedziała w środku wielkiej bezy.
          • madi1 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 02.02.07, 10:01
            A ja jednego, czego nie moge do dziś przeżałowac to własnie tego, że miałam
            suknię na halkach a nie na kole. Suknia z kołem układa się znacznie lepiej niż
            ta na halkach, mimo tego, że tych halek było dużo, to suknia jakoś tak
            przylegała do ciała i była jakby oklapnięta. Dziś, gdybym miała wybierać
            ponownie, na pewno wzięłabym koło! A jeśli chodzi o wygodę - ten jeden raz w
            życiu można trochę "pocierpieć" i czuć się mniej wygodnie, zresztą i tak w tych
            emocjach zupełnie nie zwraca się na to uwagismile
            • kartynka Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 02.02.07, 10:13
              Kolo wbrew pozorom nie jest tkie straszne jak j wszyscy maluja. Nikt nie mowi
              tu o kole ze srednica 2 metrowsmile
              Ja tez probowalam przekonac panie u mnie w salonie ze nie chce kola i sama
              halke - wytlumaczono mi, ze duzo lepiej bedzie mi sie chodzic jednak z kolem
              (falbany i material ni bedzie mi sie platal miedzy nogami itd. Sprobowalam bez
              i rezczywiscie - chodzic nie moglam, a co dopiero tanczyc. Poza ty,m tez
              zauwazylam, ze duzo lepiej lezy suknia jednak na kole. Ja kolo osobiscie mam
              bardzo malutkie i suknia nawet nie wyglada jakby na tym kole byla, a efekt jest
              duzo lepszy. Poprostu sprobuj swoija suknie w salonie i z kolem i bez, zrob
              kilkanascie krokow i wtedy podejmij decyzje.
              POzdrowienia!
              • ana1604 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 02.02.07, 10:16
                Jakiej średnicy jest Twoje koło? Ja mam 158 cm wzrostu i jestem szczuplutka,
                więc wyglądam marnie smile
                • kartynka Re: Do Ana 02.02.07, 18:32
                  Ja tez wzrostemnie grzeszesmile Mam 160cm. Kolo chyba ma tak z 50/60 cm i jest
                  tam po prostu po to, zebym mogla nogami ruszacsmile POza tym suknia jast dosc
                  ciezka i z kolem mniej sie zmecze.
    • ana1604 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 02.02.07, 10:14
      widzę, że ile osób tyle komentarzy smile
      Nie wiem na ile to możliwe ale chciałabym się dobrze bawić na swoim weselu i
      dlatego szukam dobrego rozwiązania.
      Wydaje mi się, że w sukni z kołem mogę poobijać komuś kostki i nie wiem czy ono
      nadąża za kiecką przy szybszych ruchach.
      Nie chcę samych smętnych kawałków na weselu.
      • kfiatuszek1903 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 02.02.07, 17:56
        ja od razu zalozylam ze wole bez zadnych halek a kolo nie wchodzi wogole w gre
        i nawet nie ma takiej opcji.jak popatrzylam jak meczyla sie moja siostra u
        siebie na weselu to podziekowalam za takie rozwiazaniesmile w salonach stoczylam z
        niektorymi paniami boje o to kolo bo na sile probowaly mi dac je do
        mierzenia,ale bylam uparta.i rzeczywiscie niektore fasony troche na tym stracily
        ale wiekszosc wygladala tak normalnie i naturalnie.problemow z chodzeniem w
        takich halkach bez kola nie mialam.a w koncu i tak znalazlam sukienke ktora
        kola nie potzrebuje i nawet zadnej halki nie musze miec smile tak ze musisz po
        prostu mierzyc i zobaczyc co ci pasuje.tak najlepiej sprawdzisz w czym Ci wygodnie
    • golinda Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 03.02.07, 12:07
      ja miałam halkę na dwóch kołach i muszę powiedzieć, że w niczym mi one nie
      przeszkadzały - to nie jest sztywne metalowe koło, tylko z giętkiego,
      elastycznego tworzywa
      ani nie przeszkadza w tańcu, ani w siadaniu, chodzeniu etc.
      mnie w kościele wykończyła za to moja sukienka - była ciężka i rozbolał mnie
      kręgosłup
      całe szczęście potem przeszło smile
      • heather4 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 03.02.07, 17:16
        mierzyłam różne sukienki, i stwierdziłam, że z kołem jest dużo wygodniej. po
        prostu lekko, ma się swobodę w stawianiu kroków. nie wiem tylko, czy koło
        sprawdzi się w tańcach towarzyskich...
      • gioseppe Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 03.02.07, 17:54
        golinda napisała:

> to nie jest sztywne metalowe koło, tylko z giętkiego,
        > elastycznego tworzywa

dokładnie -to się chyba nazywa fiżbina (nie wiem czy "ż" czy "rz") smile
        • mada.d.n Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 03.02.07, 17:58
          jeszcze inna opcja - pisze się fiszbina smile
          owszem, jest giętkie, jednak nie zawsze wygodne, jak widać każda ma inne
          zdanie smile

140 dni smile
          Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
          jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
          • anusiaczek87 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 03.02.07, 19:46
            moim zdaniem jesli suknia wymaga "rozkloszowania" lepiej wybrac halke z
            kolem/fiszbinami.. bo zalozeniu halki z kolem w takiej sukni wygodniej sie
            chodzi (ja kupilam uzywana suknie, w komplecie miala tez halke z dwiema
            fiszbinami, bez halki ciezkawo sie w niej chodzi)
          • gioseppe Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 03.02.07, 22:26
            mada.d.n napisała:

> jeszcze inna opcja - pisze się fiszbina smile

a widzisz! tego nie wiedziałam wink
    • marioona84 Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 03.02.07, 21:31
      Witam moja suknia miala trzy kola byla bardzo wygodna i wcale nie krepowala
      moich ruchow tak jak niektorzy uwazaja zreszta wydaje mi sie ze suknia bez kola
      nie ma tego wygladu ale to tylko od ciebe zalezy jaka wybierzesz wink) pozdrawiam
      • reszka.ja Re: Suknia na kole czy bez - jak lepiej i wygodni 03.02.07, 22:29
        ja miałam sukienkę na kole i było to super wygodne, sukienka nie wchodzila mi
        miedzy nogi, wydawało mi sie tak jakbym wogole nie miała sukienki a z kolei
        siostra Mojego Męża miała bardzo niewygodna halkę z fiszbinami, jak siadała to
        całą sukienka jej się bardzo podnosiłą do góry, była bardzo z niej niezadowolona
        więc może są jakieś rodzaje tych halek z fiszbinami??? A! jeszcze dodam żem
        iałyśmy bardzo podobną średnice koła więc nie wiem od czego to zależy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka