Dodaj do ulubionych

kurs przedmalzenski olawa

04.03.07, 11:12
wczoraj bylam w Olawie (kolo wroclawia)na kursie przedmalzenskim-odbyl sie
expresowo.byla w szkolu msza trwala dokladnie 21 minut(w zyciu na takiej nie
bylam)a pozniej spotkanie kolo 40 minut,ksiadz nie sprawdzil nawet obecnosci
bo z calej polski przybyla pielgrzymka mlodych pad na expresowe przeszkolenie
i nie mial jak policzycsmiledzisiaj bedzie tak samo i koniecsmile
Obserwuj wątek
    • inkageo Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 11:26
      Też byłam zaskoczona i msze bardzo mi się podobały, a u nas godzinne dłużyzny..
      Jak się okazuje można czytać i śpiewać prędziutkosmilesmile
      Chyba wybiorę się tam do spowiedziwink
    • inkageo Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 11:28
      Mieliście już wykład z księdzem estetą, który radził jak ma wyglądać msza
      ślubna, żeby było ładnie, przekonywał do zorganizowania próby i podpisywania
      dokumentów na ołtarzu? To podobało nam się najbardziejsmile
    • maraxela Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 13:40
      nie jeszcze nie mielismy z nim.1 ksiadzmowil badzo ciekawie 2 juz trche
      sennie.no ale nie przesadzajmy 2 dni i po naukach.chociaz przyznam szczerze ze
      chyba wybieore sie na zasadzie wolnego sluchacza jeszcze we wroclawiu do
      duszpasterstwa akademickiego warto cos niecos wiecej wiedziec,moze sie przydac.
    • maarbie Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 20:44
      czy mogę prosić o namiary na te ekspresowe kursy przedmałżeńskie?

• maraxela Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 20:53
        dzis trwala msza niedzilna cale 30 minutsmilepozniej kurs (lacznie z podpisaniem
        ok 150 parom ok 30 minut i koniec.szok.poszukaj na forum regionalnym wroclaw
        tam jest numer do parafi piotra i pawla w oławie .najlepiej wstukaj w
        wyszukiwarke nazwe parafi i bedzie numer
      • inkageo Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 20:55
        Tutaj było trochę na ten temat:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44777&w=56866843&v=2&s=0
        • maraxela Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 21:00
          dzis zrobili expres maxymalny i nie bylo tego ksiadza estetysadsad kurcze mowilas
          ze cos ciekawego doradzal.co to bylo takiego
          • inkageo Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 21:15
            Tak jak w skrócie tam napisałam - nalegał na przekonanie księży do prób przed
            właściwym ślubem, żeby wyeliminować stres i pomyłki, na zorganizowanie pięknej
            oprawy muzycznej i wybór ładnych utworów, podpisywanie dokumentów w trakcie
            mszy na ołtarzu przy pełnym kościele, a nie przed lub po ceremonii w
            zachrystii - bo to wg niego bardzo ważny momentsmile Wszystkiego już nie pamiętam:
            ( Liczyłam, że mi przypomniciesmilesmile Może następna tura na niego trafi i nam
            przekaże informacjesmile
            • maraxela Re: kurs przedmalzenski olawa 04.03.07, 21:17
              no szkoda kurcze ze go nie bylosadsad juz to widze- mine mojego ksiedza jak bede
              chciala miec probesmile bedzie w niebo wziety pewniatongue_out
              • kate.zet1 Re: kurs przedmalzenski olawa 05.03.07, 13:04
                Dziewczyny, też byłam na tych naukach w weekend, mam tylko jedno pytanie - czy to już wszystko czego potrzebuję? nie trzeba załatwiac poradni? mam nadzieję że nie...napiszcie, a i jeszcze jedno - czy zaświadczenie o ukonczeniu kursu ma "date ważności" bo u nas ślub we wrześniu, ale chcieliśmy teraz zrobić bo narzeczony wyjeżdza slużbowo...
                • maraxela Re: kurs przedmalzenski olawa 05.03.07, 13:10
                  nie juz chyba nic nie trzeba robic haha no kurs byl expresowy .mi sie
                  najbardziej podobala msza ludzie spiewaja a tu nagle ksiadz dzwonkami dzwoni i
                  koniec spiewaniasmile expresowo tam sie wszytko odbywa.chyba nie ma daty
                  waznosci,pamietam ze byla mozliwosc zrobienia tego kursu jeszcze w liceum -stad
                  w nosze ze to jest bezterminowe
                  • kate.zet1 Re: kurs przedmalzenski olawa 05.03.07, 13:21
                    To fakt, niezłe jaja!!! w takiej mszy nigdy nie miałam okazji uczestniczyć haha!! moja babcia (bardzo religijna katoliczka) mogłaby zawału bidulka dostać! ale mi się bardzo podobało i jestem jak najbardziej za takim "życiowym" podejściem księży do tematu.No to trochę mnie uspokoiłaś, dziękuję i pozdrawiam
                    • inkageo Re: kurs przedmalzenski olawa 05.03.07, 13:23
                      Być może będziesz musiała jeszcze zaliczyć słynną poradnię rodzinną (ze trzy
                      spotkania). Zapytaj o to swojego księdza. Mój powiedział, że nie musimysmile
                      • kate.zet1 Re: kurs przedmalzenski olawa 05.03.07, 13:30
                        Kurcze, czyli to zależy od księdza udzialającego ślubu??? No to ładnie, nie jestem zbyt dobrze poinformowana w tej sprawie, mam nadzieję że mój ksiądz będzie w tej sprawie wyrozumiały smile, dziekuje za informację smile
    • maarbie Re: kurs przedmalzenski olawa 06.03.07, 22:47
      dzięki wielkie za infosmile..a czy wiecie może jak często organizowane są te
      expresowe nauki? raz w miesiącu, czy rzadziej..? my mamy ślub 28.04 i nie wiem
      czy się wyrobimy z tymi naukami...zaczęliśmy chodzić na jedne, ale 10 spotkań,
      część z nich bedzie trzeba opuścić, moja połówka ciągle w delegacji.....
      • monia19801 Re: kurs przedmalzenski olawa 07.03.07, 10:18
        prawdopodobnie taki kurs ponownie juz wkrótce bedzie ( ja jestem już po),
        dlatego najlepiej jak zadzwonisz do kościoła i sie dowiesz - księża sa bardzo
        mili - 071/303-46-37 - kosciół Św.Piotra i Pawła Pl.Zamkowy!
        pozdrawiam
    • diplomatica tez bylam i polecam 07.03.07, 21:47
      tez z moim n. pojechalismy na ten kurs - z warszawy
      gdy zadzwonilam by sie dowiedziec szczegolow to pierwsze pytanie ksiedza bylo
      skad dzwonie smile
      oboje z n. jestesmy bardzo zadowoleni - bez zbednego trucia za to "do przemyslenia"
      dodam ze moj n. jest sceptycznie nastawiony do instytucji kosciola ale i jemu
      sie podobalo (nie tylko dlatego ze szybko ale i na temat)
      takze - POLECAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka