Dodaj do ulubionych

Moje zdjęcia...10.03.07

18.03.07, 21:36
A oto moje zdjęcia ze ślubu. Mam nadzieję że dodam otuchy tym, którzy
obawiają się że zdjęcia plenerowe w porze nie-letniej nie wyjdą - sama miałam
podobne obawy, teraz wiem że nieuzasadnione. Wystarczy odpowiednie miejsce,
trochę słońca i dobry fotograf.
Pozdrawiam i zarazem dziękuję tym, którzy w czasie moich przygotowań
wspierali mnie i udzielali jakże cennych dla mnie rad.

mój suwaczek

slub1<br>
slub2<br>
slub3<br>
slub4<br>
slub5<br>
slub6<br>
slub7<br>
slub8<br>
slub9<br>
slub10<br>
slub11<br>
slub12<br>
slub13<br>
slub14<br>
slub15<br>
slub16<br>
slub17<br>
slub18<br>
slub19<br>
slub20<br>
slub21<br>
Obserwuj wątek
    • asiaiadas Re: Moje zdjęcia...10.03.07 18.03.07, 21:42
      slicznie wyglądałaś, piekna sceneria i słoneczko wam dopisalo ta zimową porą,
      gratuluję!!smile
      • maurycja7 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 18.03.07, 21:47
        Dziękuję! Rzeczywiście na pogodę w dniu sesji nie moglismy narzekać! Bardziej
        obawiałam się braku liści na drzewach, ale na szczęście udało się znależć
        miejsca "wiecznie zielone".
      • tiliam suknia super 19.03.07, 10:18
        gratuluję
    • nefrii Re: Moje zdjęcia...10.03.07 18.03.07, 21:56
      jestem na prawde pod wrazeniem smile zdjecia wygladaja przepieknie i nigdy bym nie
      uwierzyla, ze w marcu robione hihih moj slub juz niedlugo i mam nadzieje ze
      zdjecia beda rownie udane smile
    • szara_kredka Re: Moje zdjęcia...10.03.07 18.03.07, 22:43
      Fajne fotki smile brak liści nie straszy a trawa tak zielona, że ... chyba
      podrasowana troszku smile
      Mój ślub 14 kwietnia i też zamówiliśmy plener, szczerze mówiąc troche sie bałam
      ale teraz widzę, że taka sesja może być OK.
      Pozdrawiam i życzę wszystkiego naj
      • maurycja7 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 09:01
        Tu Cię może zadziwię, ale żadnych przeróbek komputerowych nie było! Naprawdę
        znaleźliśmy park z tak intensywnie zieloną trawą - myślę że trochę soczystości
        nadało jej też intensywne słońce.Pozdrawiam
        • rubin04 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 09:34
          Gratulacje!
          Czy ten pałacyk to w Ciążeniu może?
          A tak poza tym to podoba mi się Twój makijaż - taki delikatny, naturalny i na zdjećiach wyglada super!
          Pozdrowienia!
          • maurycja7 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 09:46
            Pałacyk w Rogalinie pod Poznaniem.
            Pozdrawiam
            • rubin04 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 09:49
              Widać te palacyki pod Poznaniem wszystkie takie podobne do siebie smile
              (Bo Ciążeń tez jest pod Poznaniem.)
              jeszcze raz gratulacje - ech, ja dopiero w 2008...
            • zosiaczek25 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 10:03
              a mis ie podoba suknia. Taka spozoru prosta, a jednak z klasa.
            • paola_23 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 11:26
              Też miałam tam plener! Zdjęcia choć wykonywane dzień po ślubie i weselu wyszły
              niezwykle dobrze!
    • mrowka05052007 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 09:52
      już dawno nikt nie pokazywał swoich zdjęć.
      Bardzo fajna pogoda i plener

pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego
    • zosiaczek25 gratulacje!!! 19.03.07, 10:01
      Zdjecia sa bardzo ladne. I Wy wygladacie na nich super. Obyscie zawsze byli tak
      szczesliwi.
    • ashton Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 10:07
      Maurycjo, zadajesz kłam przeświadczeniu, że Panna Młoda w okularach jest
      błeee smile Okularnice - przyjrzyjcie się zdjęciom, naprawdę nie trzeba na siłę
      zakładać szkieł kontaktowych.
      Wszystkiego najlepszego!
    • nives1 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 10:10
      Bardzoooo fajne zdjęcia - no i gratuluję z calego serca
      PS, maila wysłałam smile
      • kim5 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 10:28
        Gratulacjęsmile
        Masz obłędny welon.
    • aerofan do Fotografów 19.03.07, 10:33
      Może jakiś fotograf się wypowie na temat tych zdjęć ? Ja na razie nic nie móię,
      żeby nie dostać po głowie smile
      • elwirkaka Re: do Fotografów 19.03.07, 11:27
        Mi tam się podobają, pozdrawiam smile
      • mam6lat Re: do Fotografów 19.03.07, 11:51
        z wielka przyjemnościa obejrzalam zdjęcia, bo dawno ich juz nie było...
        i mam wielką słabośc do okularnic smile
        zdjęcie wg mnie są OK - i nic wiecej nie powiem,
        bom tylkooooooo żona fotografa wink
        (no powiem - "martwe natury" zachwycają mnie tylko na obrazach holenderskich
        mistrzów)
        pogoda sprzyjała :0 bardzo tej sesji;
        aerofan - to mnie sie czepiają "rozsądnie-myślące-fotoś-lubiki".
        ale
        pochwalę (tu mi nikt nie zarzuci braku kompetencji) zgrabną - nie za duża wiązankę
        i poprawnie "zainstalowaną" przypinke młodego....niestety zazwyczaj jest
        wcisnięta do kieszonki
        • ashton Re: do Fotografów 19.03.07, 11:55
          O właśnie, Sześciolatko! Dziękuję za zwrócenie uwagi na kwiatek w butonierce -
          rzadko zdarza się, że Panowie mają albo tylko chusteczkę, albo tylko kwiatek, a
          tak chyba być powinno. Chusteczka w butonierce plus kwiatek w klapie to za
          wiele "szczęścia".
          • mam6lat Re: do Fotografów 19.03.07, 12:03
            mogę się mylic ale chusteczka w kieszonce jest tolerowana, jesli kwatek jest
            przypiety doklapy marynarki;
            dla mnie porazka jest wkładanie przypinki do kieszonki (niezaleznie czy jest tam
            ju7z chusteczka, czy nie)....to nie kieszonka, tylko klapa marynarki jest
            miejscen ana upięcie "kwiatka"
            aaa i nie podejmuje dyskusji: co jest butonierką - dziurka w klapie, czy
            kieszonka wink
      • abpc1 Re: do Fotografów 19.03.07, 12:01
        Zapewne nikt nie chce się wypowiadać na tematy techniczne aby nie
        sprawiać przykrości osobie te zdjęcia eksponującej .... i chyba słusznie
        uświadamiać należy przed a nie po fakcie . Ale nie potrafię się powstrzymać
        od jednego spostrzeżenia : długie miesiące poszukiwań, dziesiątki .... setki
        obejrzanych galerii, mnóstwo poleceń na różnych forach, długie godziny dyskusji
        i wymiany poglądów a .... efekt w 90% pokazywanych na tym forum zdjęciach jest
        podobny ... mierny , bierny ale ... tani .
        • anusiaczek87 Re: do Fotografów 19.03.07, 12:28
          wszystkiego naj naj smile wygladalas slicznie smile milo popatrzec na szczesliwych
          ludzi smile
        • lacitadelle o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 13:37
          Do autorki wątku - gratuluję i wszystkiego najlepszego - ze zdjęć bije Wasze
          Szczęście smile

abpc1 napisał:

> Zapewne nikt nie chce się wypowiadać na tematy techniczne aby nie
          > sprawiać przykrości osobie te zdjęcia eksponującej .... i chyba słusznie
          > uświadamiać należy przed a nie po fakcie . Ale nie potrafię się powstrzymać
          > od jednego spostrzeżenia : długie miesiące poszukiwań, dziesiątki .... setki
          > obejrzanych galerii, mnóstwo poleceń na różnych forach, długie godziny dyskusji
          > i wymiany poglądów a .... efekt w 90% pokazywanych na tym forum zdjęciach jest
          > podobny ... mierny , bierny ale ... tani .

ludzie, zrozumcie wreszcie - o gustach się nie dyskutuje.

Nawet jeżeli zdjęcia są złe technicznie (a nie mówię, że takie są, bo się na tym
          nie znam), ale podobają się młodym, to wszystko jest w porządku.

a podobne posty jak ten zacytowany, to moim zdaniem głupie próby reklamowania
          się, które na normalnych ludzi zadziałają raczej jak antyreklama. "Nie chcę
          sprawiać przykrości, ale jednak sprawię" Czyżby jakiś szlachetny przymus
          wewnętrzny? żałosne.
          • paola_23 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 14:36
            Uważam podobnie! Każdy robi jak uważa. Według jednych "fachowców" te zdjęcia
            będą mierne a dla innych dobre... Po drugie to sama jestem przeciw wydawaniu
            majątku na zdjęcie czy na resztę przygotować do ślubu. Mogłam zadłużyć się i
            spłacać kredyt ileś lat by pokazać się przed ludźmi, a co przez pierwsze lata
            małżeństwa bym wegetowała by mieć na ratę?! Nie każdego stać na taki wydatek a
            nawet jeżeli bym miała gotówkę to bym tysiąc razy wolała dom za to urządzić! Ja
            mam zdjęcia całkowicie za darmo i skorzystałam z tego, a po nie żałuję! Zdjęcia
            plenerowe wyszły rewelacyjnie!!! Mimo, iż robione były dzień po, bez makijażu,
            fryzury i na szybcika... Nie byliśmy też przez nikogo ustawiani, tylko sami
            poruszaliśmy się a fotograf strzelał nam fotki.
            Jak dla mnie (laika) zdjęcia autorki wątku są bardzo ładne, mimo iż sama nie
            lubię pozowania z parasolką itd. ale ogólnie ok!
            Pozdrawiam i gratuluje!
            • zosiaczek25 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 15:49
              No widzisz, aj jak ja pisalam, ze nie zatrudniam fotografa, tylko zdjecia
              strzeli nam brat n, ktory robil praktyke w zakladze foto, to sie na mnie kobiety
              rzucily, ze bede tego zalowac. Najpierw zrobie, potem moze bede zalowac. A jak
              tak mysle o tych teraz na fali zdjeciach plenerowych, to mi sie dawna kolezanka
              z parcy przypomina, ktora wydala kilka tysiecy zlotych na fotografa, a potem
              pokazywala nam album z kilkoma setkami zdjec. Dla mnie to jakas dziewczeca
              fanaberia. Portretowe zdjecia, czemu nie. W plenerze tez ladnie (co wedlug mnie-
              laika, widac na zdjeciach powyzej), ale trzeba miec umiar. A co do zdjec
              lepszych czy gorszych. Szczesliwi i zakochani na kazdych zdjeciach pieknie wyjda.
              • ashton Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 15:54
                Zdjęcia potrafi byle neptek pstryknąć. Sztuka w ich obrobieniu. Pytanie do
                fachmanów: jak się kształtują koszta samej obróbki właśnie? Bo moje
                nieprofesjonalne ślubne zdjęcia wymagają retuszu tu i ówdzie - wiem że samemu
                można to zrobić, ale się nie znam wink
                • andrzejmielcarek Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:12
                  Niestety tak łatwo nie jest. Materiał źródłowy do obróbki (zdjęcie) musi być
                  sensownej jakości, do tego najlepiej żeby był zapisany w formacie RAW
                  (odpowiednik cyfrowego negatywu). Nie bardzo jest sens obrabiać coś co zostało
                  totalnie s... zepsutesmile przez fotografującego. Jak to mówią z g.. bata nie
                  ukręcisz. Da sie korygować drobne błędy w ekspozycji (za jasno/za ciemno),
                  balans bieli (np niebieska suknia), prostować krzywe kadry, zwiększać/zmniejszać
                  nasycenie kolorów,lekko wyostrzyć, nawet co nieco wyretuszować (np świecąca się
                  twarz czy za mocne cienie pod oczami). Niestety jeżeli zdjęcia zostały zrobione
                  przez osobę, która nie ma pojęcia o fotografowaniu, najczęściej amatorskim
                  sprzętem, kiepskim obiektywem to najlepiej albo zaakceptować to co jest albo
                  zrobić nową sesję. Żadne retuszowanie nie pomoże np. kiedy zdjęcie jest mocno
                  nieostre (np poruszone lub wykonane bardzo słabym obiektywem), nie za bardzo
                  jest też sens zabierać sie za zdjęcie w którym ktoś wypalił pół planu ustawioną
                  na wprost lampą błyskową. No i na koniec jeżeli zdarzy się że ktoś zrobi
                  zupełnie nieciekawe kadry przy brzydkim świetle, to żadna obróbka nie sprawi
                  że staną się nagle szczególnie interesujące i piękne. Chyba, że obróbka będzie
                  polegała na odciągnięciu uwagi oglądającego od samego zdjęcia - np wstawienie
                  jakiejś nietypowej wielkiej ramki itd.
                  • ashton Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:17
                    Mi najbardziej zależy na cudach-wiankach w stylu wycięcia czyjegoś nosa, który
                    nieopatrznie wlazł w kadr (niestety pełno mam takich "kwiatków"). No i niektóre
                    zdjęcia z kościoła mam za ciemne...
                    • abpc1 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:23
                      Wysłałem Ci maila na adres "gazetowy"
                    • agajac Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:43
                      ashton napisała:

> Mi najbardziej zależy na cudach-wiankach w stylu wycięcia czyjegoś nosa, który
                      > nieopatrznie wlazł w kadr (niestety pełno mam takich "kwiatków"). No i niektóre
                      >
                      > zdjęcia z kościoła mam za ciemne...

Czyżby je pstrykał jakiś byle neptyk?
                      • ashton Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:47
                        No, i to niejeden wink
                        • agajac Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:50
                          ashton napisała:

> No, i to niejeden wink

No właśnie - takie sa potem efekty jak sie byle neptykowi da aparat smile
                          • ashton Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:52
                            Nie żałuję, mimo tych nosów na zdjęciach. Za lat iks będzie może fajnie się
                            zastanawiać, czyj to nos wink))
                          • mam6lat Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:53
                            nie trzeba dawać - sami biorą - czesto z najwyższej pólkiwink (cenowej)
                          • rozsadnie_myslaca Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:55
                            agajac napisała:

> No właśnie - takie sa potem efekty jak sie byle neptykowi da aparat smile

Ale przynajmniej jest taniej bo wujek zrobił zdjecia a ciocia Kazia miała
                            kamere i nakreciła coś co można nazwać filmem. A potem jest wielkie
                            zdziwienie,ze gnioty wyszły i szuka sie pomocy u profesjonalistów,zeby cos z
                            tego g...wyciągnęli
                            • ashton Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:58
                              Nie "coś" powyciągali, tylko konkretne nosy smile Poza tym zaznaczyłam, że pewnie
                              sama bym to jakimś fotoszopem zrobiła, jakbym się na tym znała.
                              • ashton Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 17:01
                                Aaa, no i jeszcze moją mamę chciałabym wyciąć z każdej fotki, bo jej marsowe
                                miny psują zdjęcia bardziej niż przypadkowe nosy.
                                A zresztą i tak uważam że mam fajne zdjęcia smile))
                            • zosiaczek25 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 17:01
                              Tak to jest, gdy ktos oszczedza, wiedzac, ze bierze slub dla sukni, fotografii,
                              video i calego tego zamieszania. Potem moze sie rozczarowac i bedzie biegac i
                              szukac pomocy. Dla mnie najwazniejszy jest jednak fakt, ze wychodze za maz za
                              czlowieka, ktorego kocham i ktory kocha mnie. Dlatego zamierzam zrobic sobie
                              pare fotek w studio, a reszte moze mi robic nawet moja 88-letnia babcia Olesia,
                              wszystko mi jedno. A ze obydwoje z narzeczonym mamy zdrowe poczucie humoru, to
                              moze przynajmniej bedzie sie z czegos posmiac...
          • abpc1 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 15:32
            Pytanie było adresowane do fotografów .... odpowiedziałem i nie sądzę aby na
            tym forum obowiązywał zakaz zabierania głosu przez fotografa, a takowa próba
            była z góry napiętnowana jako spam Nie powiedziałem ani słowa o tym czy
            zdjęcia mi się podobały czy nie , umieściłem tylko luźną dygresję dotyczącą
            technicznych aspektów fotografii .... nie rozpisywałem się o tym , że zdjęcia
            mają zły balans bieli , niektóre są przeostrzone, niektóre nieostre, rażą
            krzywym kadrem, pokazują niewłaściwe wykorzystanie zastanego światła itp.
            Większość tych mankamentów można było usunąć przy starannej obróbce na
            komputerze ale to wymaga czasu i chęci , bo nie sądzę , że zabrakło
            umiejętności. jeszcze raz podkreślam , że moja uwaga nie odnosiła się do
            treści ale do wykończenia materiału, do czegoś co jest świadectwem rzetelnego
            podejścia do klienta przez fachowca.
            A teraz oczekuję ponownej sugestii , że próbuję się tylko głupio reklamować
            dzięki czemu jestem żałosny .

pozdrawiam
            • rozsadnie_myslaca Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 15:53
              hej abpc1 - zerknełam na Twoje zdjęcia i ujęły mnie za serce.Naprawde!!!
              Moje faworytki to te smile

abpc.com.pl/stronaslub/plener/imagepages/image28.html
              abpc.com.pl/stronaslub/plener/imagepages/image30.html

• paola_23 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:05
                to pierwsze- rozumiem, ale drugie- nie za bardzo rozumiem dlaczego?!
            • paola_23 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:07
              chętnie (gdybym się odważyła) pokazałabym tobie moje zdjęcia byś mógł moje
              ocenić jak wyszły. może dowiedziałabym się prawdy z ust profesjonalisty. piszę
              całkiem serio. jednocześnie nie jestem tak ... może odważna by wogóle umieścić
              choćby jedno zdjęcie na forum.
              • abpc1 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:15
                paola_23 napisała:

> może odważna by wogóle umieścić
                > choćby jedno zdjęcie na forum.

Jeśli masz na myśli tylko aspekty techniczne wyślij link do zdjęć na mój
                adres mailowy(sądzę , że znajdziesz go bez trudu) a spróbuję w miarę możliwości
                podzielić się swoimi uwagami.

Pozdrawiam
            • mam6lat Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:10
              abpc1 ze slubnymi sie oswoisz smile,
              szkoda, ze "na widoczkach" nie zarabia sie tak dobrze....
              plenery masz swietne - szczegolnie Liw - (chciałam tam kupic malowany dom)
              robi sie ciepło i chetnie dołacze do jakiejs plenerowej grupki warszawskiej smile
              pozdrawiam - żona mhd
              • abpc1 Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:25
                mam6lat napisała:

> robi sie ciepło i chetnie dołacze do jakiejs plenerowej grupki warszawskiej
                smileCzytaj news pl.rec.cyfrowa ... zawsze ogłaszamy gdzie i kiedy jedziemy
            • lacitadelle Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 16:13
              Panie abpc1:

pytanie było adresowane do fotografów, ale nie było to pytanie autorki wątki i w
              moim rozumieniu było prowokacją - pan fotograf, który je zadawał, najwyraźniej
              czekał, kto pierwszy rzuci kamień, żeby on też mógł?

Oczywiście, nikt nie ma zakazu wypowiadania się na forum i fotograficy nie są to
              jakimś wyjątkiem. Wręcz przeciwnie - opinie wielu z nich cenię. Ale większość z
              nich jest na tyle rozsądna, żeby nie krytykować (nawet jeżeli jest to krytyka
              nie do końca wprost) zdjęć ślubnych prezentowanych przez panny młode, które się
              na nich znajdują.

A jeżeli chodzi o bycie żałosnym, to wyraźnie napisałam o podejściu typu: "nie
              chcę krytykować, ale skrytykuję" - skoro nie chcesz, to nie krytykuj, a jeżeli
              chcesz, to miej odwagę zrobić to bez ogródek.
              • aerofan Re: o gustach się nie dyskutuje! 19.03.07, 18:09
                Ale czy fora internetowe służą tylko do klepania się po tyłkach ? jak
                najbardziej nie, więc krytyka jest jak najbardziej na miejscu, zwłaszcza tam,
                gdzie powinna być. A skoro przuciłem podtematem "Do Fotografów" to nie była
                prowokacja i nie wiedzieć czemu wypowiadają się tam ludzie, którzy nie powinni,
                broniąc majestatu, ale w imię czego ? Ja nie muszę się nikomu narzucać swoją
                relamą, porównawczą, krypto czy obojętnie jaką inną, chciałem po prostu sobie
                podyskutować na tematy techniczne związane z owymi fotografiami, bo jest o
                czym.
                • lacitadelle Re: o gustach się nie dyskutuje! 20.03.07, 10:26
                  Drodzy fotografowie,

mamy w naszym pięknym kraju i na tym cudnym forum wolność słowa - możecie sobie
                  dyskutować, ile chcecie.

Ja tylko chciałam dać Wam do zrozumienia, jak to może zostać odebrane przez
                  przyszłe panny młode smile
    • izabela1q Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 12:49
      Bardzo piękne życze Wam wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam

--
      mój suwaczek
    • maurycja7 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:07
      Widzę że rozgorzał temat jakości zdjęć..Żeby wyjasnić - w oryginale one są
      DUŻO ładniejsze (każde ma ok 2.5-3.0 MB), na forum celowo umieściłam te o
      obniżonej jakości żeby się szybciej otwierały.
      Poza tym wiadomo że każde zdjęcie idzie jeszcze komputerowo obrobić,
      rozjaśnić, przyciemnić, zmatowić twarz itp. Dla mnie nie jest to tak ważne przy
      zdjęciach na płycie, więc też na obróbkę nie nalegałam.Poza tym bez przesady -
      na zdjęciach chcę by było widać szczęście, a nie będę ich wnikliwie analizować
      (dodam też że zamieściłam na forum 20 zdjęć, na płycie mam ich ponad tysiąc, a
      na każde ujęcie przypada około 5 zdjęć z różnym światłem itp, na forum
      zamieściłam te które mi się najbardziej podobają, ale być może znawca wybrałby
      inne).
      Wiem że zdania są podzielone i jedni wolą zdjęcia w studio inni w plenerze.
      Ja zdecydownie wolę plener dlatego własnie na takie zdjęcia się zdecydowałam.
      Wiedziałam wcześniej jaka będzie mniej więcej sceneria (oglądałam zdjęcia innych
      par robione przez tego fotografa) i ponieważ bardzo mi się one podobały to na
      nie własnie się zdecydowałam. Szanuję zdanie tych, dla których te zdjęcia są
      sztuczne, ustawiane itp. Mnie się takie wydają zdjęcia studyjne, ale każdy ma
      prawo do własnego zdania i własnych decyzji!

• rozsadnie_myslaca Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:11
        zdjęcia w studio nie musza byc sztuczne.Podobnie jak w plenerze.Wszystko zalezy
        od umiejetnosci fotografa i jego profesjonalizmu. Najłatwiej jest dac w ręke
        parasolke i powiedziec "a teraz wyjrzyj zza drzewka" . Do takich zdjec nie
        trzeba profesjonalnego fotografa. Najwazniejsze jednak,ze Wam te fotki sie
        podobają bo to Wy będziecie je ogladac przez długie lata
      • ashton Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:11
        Jak się zdjęcia Młodej Parze podobają, to najważniejsze. Satyfsakcję mają i
        profy, i neptki wink
        • maurycja7 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:14
          Dokładnie tak!
          A głównym celem zamieszczenia przeze mnie zdjęćna forum było pokazanie, że
          zdjęcia w plenerze w marcu też mogą być ładne. Mnie samej zajęło dużo czasu
          zdecydowanie się na taką sesję, bo obawiałam się że będzie buro i nijako.
          A jest słonecznie i zielono.
          Pozdrawiam
        • ashton Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:16
          A to jeszcze fachmanów pomęczę, jako TOTALNY NEPTEK (zatrzymałam się na etapie
          idiotenaparatu, głupia cyfrówka to dla mnie czarna magia) - no nie wierzę, że
          nawet jak najbardziej profesjonalnie cyknięte zdjęcie nie jest w jakiś tam
          sposób "obrabiane"...
          • agajac Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:18
            ashton napisała:

> A to jeszcze fachmanów pomęczę, jako TOTALNY NEPTEK (zatrzymałam się na etapie
            > idiotenaparatu, głupia cyfrówka to dla mnie czarna magia) - no nie wierzę, że
            > nawet jak najbardziej profesjonalnie cyknięte zdjęcie nie jest w jakiś tam
            > sposób "obrabiane"...

Ależ oczywiście, że jest i nikt tego nie kryje.
            • ashton Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:22
              Męczenia fachmanów ciąg dalszy: da się wycisnąć cokolwiek z ludzi
              totalnie "niefotogenicznych"? - a w sumie może nie ma
              pojęcia "niefotogeniczny", chodzi o to że przy robieniu zdjęć a to odwróci ktoś
              głowę w kluczowym momencie, a to głupią minę zrobi (vide mój Mąż i ja trochę
              też)
              • agajac Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:25
                Moim zdaniem nie ma ludzi mniej lub bardziej fotogenicznych. Są tylko mniej lub
                bardziej zdolni fotografowie smile
                • kalina_studio Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:29
                  A moim zdaniem zdecydowanie sa ludzie bardziej i mniej fotogeniczni. Sa tacy,
                  co zawsze wyjda pieknie i mozna im tylko zazdroscic. I mowienie, ze wszyscy sa
                  rowni to tak, jakby mowic, ze kazdy jest tak samo piekny i madrysmile
                  Ale na pewno, NA PEWNO kazdemu mozna zrobic dobre zdjecie. Wiecej - zdjecie, na
                  ktorym sam sobie sie bedzie podobalsmile Tylko przy jednych osobach wychodzi to
                  szybciej i latwiej, a przy innych, trzeba troszke uwazniej sie im poprzygladac
                  i wiecej wysilku wlozyc w koncowy efekt.
                  Co mowi osoba totalnie niefotogenicznasmile

Kalina
                  --
                  www.kalina-studio.com
                  • agajac Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:32
                    Oczywiście, że to co napisałem powyzej to tylko uproszczenie. Ale jest tak jak
                    mówisz - każdemu można zrobić ładne zdjęcie, tylko przy niektorych trzeba sie
                    troche bardziej napracować smile
              • abpc1 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:25
                Teoretycznie wszystko się da i chciało by się powiedzieć , że to tylko
                kwestia kosztów .... ale praktyka zawęża to już bardzo okrutnie smile
              • kalina_studio Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:25
                > odwróci ktoś
                > głowę w kluczowym momencie, a to głupią minę zrobi (vide mój
                > Mąż i ja trochę też)

Czy dobrze rozumiem, ze oczekujesz, zeby ktos przekleil glowe "nieodworcona" z
                innego zdjecia?
                To juz raczej blizej graficki niz fotografi, mozna czemu nie, ale po co..
                Nie lepiej po prostu zrobic zdjecie z nieodwrocona glowa?

Kalina
                --
                www.kalina-studio.com
                • ashton Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:32
                  Kurde, ja to się nigdy wysłowić nie umiem. A w ogóle sorry Maurycjo że
                  zaśmiecam Ci wątek, już się wynoszę wink
                  Chodzi o to, czy można jakoś tę wykrzywiającą się (totalnie bezwiednie chyba)
                  przy robieniu zdjęć osobę jakoś wziąć za mordę i zrobić zdjęcia tak, żeby nie
                  zdążyła się wykrzywić?
                  Nie jestem przeciwniczką profesjonalnych zdjęć ślubnych (żeby nie było), ale
                  że szkoda mi było czasu i atłasu na takie cudeńka wiedząc, że mój Mąż tak czy
                  tak wyjdzie na zdjęciach niefajnie...
                  • kalina_studio Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:42
                    Mozna na przyklad powiedziec "halo, prosze pana, tutaj!"
                    I wtedy sie pan odwraca, a my wtedy robimy pstryk!
                    smile

Kal
                    --
                    www.kalina-studio.com
                    • ashton Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:43
                      I rzeczony pan ma wybałuszone oczy tudzież wpółotwarte usta wink
          • abpc1 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:21
            Najbardziej profesjonalne zdjęcia są robione w tzw. RAW-ach i niestety te pliki
            wymagają "cyfrowego wywołania" .... czyli są obrabiane smile
          • kalina_studio Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:23
            > no nie wierzę, że
            > nawet jak najbardziej profesjonalnie cyknięte zdjęcie
            > nie jest w jakiś tam sposób "obrabiane"...

A tu ktos lansuje taka teorie? Profesjonalane zdjecie ma to do siebie, ze jest
            dopracowane pod kazdym wzgledem. Brak jakiejkolwiek obrobki (nie zawsze musi
            byc to stricte retusz) to niechlujstwo i lenstwo ze strony fotografa. To, co
            rejestruje aparat to tylko polprodukt. Dawniej fotografowanie spedzali godziny
            w ciemni - w fotografii cyfrowej beda to godziny spedzone na przyklad nad
            Photoshopem.

Kalina
            --
            www.kalina-studio.com
      • aerofan Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 18:10
        maurycja7 napisała:

> Widzę że rozgorzał temat jakości zdjęć..Żeby wyjasnić - w oryginale one są
        > DUŻO ładniejsze (każde ma ok 2.5-3.0 MB), na forum celowo umieściłam te o
        > obniżonej jakości żeby się szybciej otwierały.
        > Poza tym wiadomo że każde zdjęcie idzie jeszcze komputerowo obrobić,
        > rozjaśnić, przyciemnić, zmatowić twarz itp. Dla mnie nie jest to tak ważne
        przy
        > zdjęciach na płycie, więc też na obróbkę nie nalegałam.Poza tym bez przesady -
        > na zdjęciach chcę by było widać szczęście, a nie będę ich wnikliwie
        analizować
        > (dodam też że zamieściłam na forum 20 zdjęć, na płycie mam ich ponad tysiąc,
        a
        > na każde ujęcie przypada około 5 zdjęć z różnym światłem itp, na forum
        > zamieściłam te które mi się najbardziej podobają, ale być może znawca wybrałby
        > inne).
        > Wiem że zdania są podzielone i jedni wolą zdjęcia w studio inni w plenerze.
        > Ja zdecydownie wolę plener dlatego własnie na takie zdjęcia się zdecydowałam.
        > Wiedziałam wcześniej jaka będzie mniej więcej sceneria (oglądałam zdjęcia
        innyc
        > h
        > par robione przez tego fotografa) i ponieważ bardzo mi się one podobały to na
        > nie własnie się zdecydowałam. Szanuję zdanie tych, dla których te zdjęcia są
        > sztuczne, ustawiane itp. Mnie się takie wydają zdjęcia studyjne, ale każdy ma
        > prawo do własnego zdania i własnych decyzji!
        >
        >

Obawiam się, że tu nie chodzi o jakość wynikającą ze zmniejszenia pliku, no ale
        wolę nie ozdmuchiwać tematu, podyskutuję sobie o tym na forum fla fotografów smile
    • gioseppe apropos okularów 19.03.07, 17:17
      bardzo ładna z Ciebie kobieta
      okulary sa śliczne ale według mnie niepotrzebnie Cię przytłaczają smile
      na Twoim miejscu wybrałabym nacodzień "lżejsze"

ale to tylko moje zdanie
      • maurycja7 Re: apropos okularów 19.03.07, 17:23
        Haha, fotograf nalegał żeby zrobić kilka zdjęć bez okularów, i mnie się
        kompletnie nie podobały - brakowało mi czegoś na twarzy. A cieniutkie okulary
        nosiłam przez wiele lat i już mi się znudziły....
        • mam6lat Re: apropos okularów 19.03.07, 17:32
          widziałm kiedys Panne Młoda w grubasnych czarnych oprawkach (!)- wyglądala świetnie
        • gioseppe Re: apropos okularów 20.03.07, 09:59
          maurycja7 napisała:

> Haha, fotograf nalegał żeby zrobić kilka zdjęć bez okularów, i mnie się
          > kompletnie nie podobały -

bo jesteś przyzwyczajona do siebie w okularach smile
          ja to mówię jako zupełnie obca nieznająca Ciebie osoba smile
          według mnie delikatniej wyglądałabyś bez nich
    • kocurki_dwa Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 17:33
      fajne zdjeciasmile
      Ja umowilam sie z moim fotografem by robil zdjecia z zaskoczenia jak bedziemy w
      ogrodzie botanicznym ,czesc oczywiscie pozowana a częśc z zaskoczenia.wink
      • gioseppe kocurki_dwa 19.03.07, 17:41
        czy robicie sesje w ogrodzie botanicznym w krakowie?
        jesli tak to napisz jak to organizowaliscie - trzeba dlugo wczesniej sie umawiac
        czy wystarczy po prostu przyjsc i zaplacic wstęp? smile

czy oprocz oplaty za fotografowanie sesji trzeba oplacac wejsciowki dla 3 osob?
        (my+fotograf)?
        • kocurki_dwa Re: kocurki_dwa 19.03.07, 17:47
          hej Tak w krakowie
          wlasnie nie bardzo sie jeszcze w tym temacie zorientowałam ,natomiast wiem ze
          pewnie za free nas nie wpuszcząsmile oplata jest chyba w granicach ulgowych wink
          załacimy i moze jeszcze pan na wejsciu dostanie flaszkę weselnej
          Mysle ze tydzien przed slubem tam pojdedziemy i umowimy się na sesje.Mialam tam
          kiedys sesje zdjeciową i powiem Ci ze najpiekniej zdjecia wychodzą jak słoneczko
          chyli sie ku zachodowismile

Kiedy slubujesz?tongue_out
          • gioseppe Re: kocurki_dwa 19.03.07, 21:11
            dzięki za odp.
            16 czerwiec
            z tego co się orientuję opłata wynosi 35zl
            tylko sie wlasnie zastanawiam czy trzeba oplacac jeszcze wejsciowki dla kazdego

• zocha791 Jak to możliwe... 19.03.07, 21:10
      że mieliście ślub w Wielki Post ?? proszę wytłumacz mi który ksiądz i gdzie
      udzielił Wam ślubu bo dla mnie to dziwne. Wielki Post to czas pokuty, rozważania
      męki Pańskiej przygotowujący do przeżycia największych świąt dla katolików.

Będę wdzięczna za Twoją wypowiedź
      • maurycja7 Re: Jak to możliwe... 20.03.07, 09:55
        Ślub braliśmy w Poznaniu. Nie było problemów że to w Wielkim Poście, bo od razu
        zaznaczyliśmy, że nie robimy wesela tylko obiad dla najbliższej rodziny.
        Problemem był jedynie wystrój kościoła - w parafii do której od niedawna
        należymy ksiądz nie chciał się zgodzić na przystrojenie ławek, kwiaty pod
        ołtarzem (bo zabraniają przepisy liturgiczne) i chórek. Więc zmieniliśmy parafię
        na moją rodzinną i tam bez problemu otrzymaliśmy na wszystko zgodę (z czego
        wniosek,że przepisy są różnie interpretowane). Tak więc jedynie problematyczna
        była "oprawa ślubna", a czas Wielkego Postu nie stanowił przeszkody.
        Pozdrawiam
    • mycha0211 Re: Moje zdjęcia...10.03.07 19.03.07, 22:58
      Zdjęcia są naprawdę super,oglądając je przypomniało mi się jak dawno temu
      dziewczyny na forum zastanawiały się czy do welonu pasują okulary czy szkła
      kontaktowe.
      Patrząc na zdjęcia maurycji7 mogę powiedzieć z całą pewnością że okulary
      znakomicie pasują do welonu,wystarczy dobrać ładne oprawki,wszystkiego
      najlepszego na nowej drodze życia i gratuluję.
      Acha suknia naprawdę ładna,pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka