Dodaj do ulubionych

Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela???

29.03.07, 20:47
Mam ogromny dylemat co zrobic ze zdjeciami plenerowymi, na kiedy je
zaplanowac?? slub mamy o 15 tej wiec wydaje sie ze bylby na to czas,ale
narzeczony twierdzi, ze bedziemy sie spieszyc denerwowac i w dodatku sie
spoznimy, ze lepiej tradycyjnie zniknac po rosołkuwink Co radzicie???DZiekuje
za kazda opinie.
Obserwuj wątek
    • martusia81 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 21:04
      PRZED !!!! jesli robicie normalne wesele.Szkoda zostawiac gosci. Szkoda Wam
      bedzie.
      my mielismy przed.lub byl nqa 16 a fotki o 13...3h w plenerzesmile)
      bylo suuupersmile
      potem tylko zabawa do bialego rana.

PRZED !!!
    • panna_mysza Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 21:14
      Cos mi sie wydaje, ze ostatnimi czasy mocno sie rozrosla i ugruntowala moda
      (tylko prosze sie tego slowa nie czepiac) na organizowanie plenerow dzien przed
      albo dzien po. O ile moge zrozumiec, dzie, czy kilka po to kompletnie nie
      przemawiaja do mnie argumenty tych, ktorzy decyduja sie na fotki tydzien przed,
      albo co gorsza, kilka godzin przed slubem. My zamierzamy zniknac po pierwszym
      tancu...a co! wierzymy, ze nasi Goscie tworza dosc zgrana grupe osob, ktore
      dadza sobie rade przez 1,5 h bez nas. Poza tym zalezy nam na tym, zeby zdjecia
      byly "prawdziwe" - maja dokumentowac ten wlasnie szczegolny dzien. jesli bede
      blada z nerwow, to wlasnie to chce miec na slubnych zdjeciach, jesli
      Najmilszemu przekrzywi sie plastron to czemu nie..klikac. Poza tym wierze, ze
      nasze emocje bedzie widac. Chcemy je miec uwiecznione od razu (podobnie jak
      wpadki i sukcesy imprezowe). Nie jestesmy modelami z katalogu - nie reklamujemy
      ani strojow, ani fryzjera ani fotografa..mamy byc przede wszystkim prawdziwi (
      co nie znaczy, ze zaprezentuje swiecace czolo i odprysniety lakier).
      nie wierze w to, ze nastepnego dnia czy tydzien pozniej lub wczesniej bedziemy
      w stanie przewidziec nasze reakcje lub odtworzyc nastroj tego dnia.
      i jeszcze jedno na koniec tego przydlugiego posta - wielokrotnie przywolywane
      jest na tym forum stwierdzenie, ze slub i wesele jest dla Mlodych (oczywisice z
      poszanowaniem Gosci). Skoro tak, to pozwolmy ,zeby byl niezapomniany i jako
      taki przez fotografa utrwalony.

no to teraz pewnie zaleje mnie fala krytykismilesmile
    • callaa Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 21:24
      Uwazam, ze bardzo nieladnie jest zostawiac gosci. Zwlaszcza, ze takie zdjecia
      nie beda trwaly 20 minut. Jezeli bardzo chcecie miec zdjecia w plenerze, to
      zrobcie je sobie po weselu. Twoj narzeczony ma racje, ze bedziecie zestresowani,
      co bedzie widac na zdjeciach.
      • zapominajka5 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 21:35
        Też mam dylemat w związku z tym. Slub o 17ej. Więc "po rosołku" może być późno.
        No i szkoda gości. Wstępnie ustaliliśmy z fotografem, że zrobimy zdjęcia ok.
        12ej. Ale z drugiej strony myślę, że stres nie pozwoli mi spokojnie tego
        przeżyć, no i w ogóle jest tyle spraw na głowie. Doradzono mi, żeby zdjęcia
        zrobić w niedzielę, po poprawinach (u nas trwają tylko do 13ej) I nie wiem
        sama... ciągle się zastanawiam...Fotografem jest nasz kolega i wiem, że zdjęcia
        nie potrwają godzinę czy dwie ale pewnie ze 4 smile) Doradźcie! Pozdrawiam
        wszystkich niezdecydowanych
        • callaa Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 21:45
          Jezeli poprawiny trwaja u Was tylko do 13, to pozniej mozecie sobie na spokojnie
          probic zdjeciasmile
          • zapominajka5 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 21:56
            Właśnie też ten pomysł jest mi najbliższy. Dzięki za rade pozdrawiam. A Ty
            kiedy robisz?
            • callaa Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 22:13
              Ja nie bede robila zdjec w plenerze, bo mi sie takie pozowane zdjecia nie
              podobaja. U mnie bedzie fotograf tylko w kosciele i na sali.
            • izabela_j1 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 22:16
              Moim zdaniem,jeżeli mamy dylemat(przed czy po)to lepsza jest opcja
              po.....Osobiście nie wyobrazam sobie fotek przed uroczystością ślubną np.już z
              obraczkami,a takie fotki widziałamsmileCo do zostawienia gości to wszystko zalezy
              od amosfery i warunków tzn.jezeli goście mają zapewniony pokój to jeszcze nie
              jest tak źle,ponieważ niektórzy goście prosto z podrózy moga odpoczać itd.W
              innych okolicznościach będzie duże zdenerwowanie.Pozdrawiam pa!
    • koraa2 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 22:09
      my planujemy miec plener na tygodniu po slubie,to co ze trzeba bedzie sie
      ponownie uczesac i pomalowac,przynajmniej nie ebdziemy zerkac na zegarek czy
      oby gosci za dlugo nie trzymamy ani nie bede sie obawiac ze wroce na wesele w
      pobrudzonej trawa itp sukienka,plener bedzie na full<lol>
      • kajka10 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 22:18
        My zdecydowalismy sie na zdjecia przed slubem. Od fryzjera i makijazystki wyjde
        ok 11.30. Wiec o 12.30 zaczynamy. Do 16 mamy czas... Spokojnie zdazymy. smile)
        Jakos nie rozumiem tlumaczenia ze przed slubem to bedziecie zdenerwowane i
        wyjdzie to na zdjeciach... Ja tam nie planuje sie denerwowac i stresowac, w
        koncu to ma byc moj najpiekniejszy dzien w zyciu.Zreszta za zadne skarby nie
        chcialabym opusic chocby minuty mojego wesela. smile W sumie je tez sie ma tylko
        raz w zyciu, i jeszcze wychodzic... o nie.
        A sesja w innym dniu nie bylaby juz sesja slubna tylko po lub przed slubna. I
        nie byloby juz tak samo. smile Dlatego wg mnie najlepiej jest przed robic sobie
        fotki smile
    • agnrek Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 22:14
      Opuszczanie wesela i gości to bardzo duzy nietakt. I nie przekonuje mnie
      mówienie, że akurat u nas tak się robi, taki jest w tym rejonie zwyczaj. Po
      prostu może czas zmienic ten niegrzeczny zwyczaj, zwłaszcza, że goście pochodzą
      z róznych stron?
      Gospodarz wychodzi z przyjęcia ostatni.
      • zaczarowana13 Tylko przed!!! 29.03.07, 22:21
        Tylko bowiem w dniu slubu wygladamy tak pieknie i jestesmy tak rozpromienione
        szczesciem co widac na zdjeciach...nie wyobrazam sobie opuszczac gosci czy tez
        robic zdjecia kilka dni po...W takim razie mamy sesje w dniu slubu,na kilka
        godzin przed...i bedzie cudnie...
        • paola_23 Re: Tylko przed!!! 30.03.07, 09:17
          człowiek może być rozpromieniony i piękny nie tylko w dniu ślubu!
    • koraa2 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 22:21
      kajka10 tez robisz fotki "przedslubne"wink
    • andrzejmielcarek Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 29.03.07, 22:23
      A dlaczego nie zrobić zdjęć plenerowych po ślubie, innego dnia.
      W końcu to nie jest reportaż tylko zdjęcia aranżowane. Niektórzy twierdzą, że
      emocje już nie takie, ale ja pytam - dzień/kilka dni później Wasze wzajemne
      uczucia się nagle zmienią - będą inne niż w dniu ślubu? Fotografowie naprawdę
      nie namawiają Was na sesję plenerową w innym dniu bez przyczyny. Dla nas jest to
      jakby nie było dodatkowy wyjazd, do tego ja np. nie pobieram dodatkowych opłat
      za plener w innym dniu. Po prostu przy tego typu zdjęciach dobrze jest nie
      działać pod presją czasu(goście czekają , za kilka godzin ślub jak to będzie), i
      stresu (np. czy nie ubrudzę sukni). Jeżeli chodzi o zdjęcia przed ślubem to
      szczerze wątpię czy Młodej Parze będzie się chciało wstać o świcie i być
      gotowymi do sesji(ubrania, fryzury, makijaż) pomiędzy godziną 5 a 7 rano (wtedy
      zwykle jest sensowne światło przynajmniej w okresie od maja do początku
      sierpnia). Można oczywiście robić zdjęcia w południe przy ostrym świetle, myśląc
      przy tym o setkach rzeczy jakie przyniesie dzień ślubu, tylko na pewno nie
      odbędzie się to bez wpływu na efekt końcowy. Poza tym ograniczając sie wyłącznie
      do dnia ślubu musimy brać pod uwagę czynnik pogody-zawsze może lać. W przypadku
      kiedy dopuszczamy sesje w innym terminie zawsze można poczekać na lepsze warunki
      pogodowe i na ładne popołudniowe światło. Jedynym praktycznym utrudnieniem jest
      konieczność ułożenia włosów i zrobienie makijażu. W większości przypadków Panny
      Młode radziły sobie z tym świetnie samodzielnie lub z pomocą mam, świadkowych
      kuzynek etc. pomimo, że makijaż i fryzura w dniu ślubu wyszły spod reki
      wizażystki i fryzjera.

moje zdjęcia ślubne
      • koraa2 zgadzam sie w 100% 29.03.07, 22:26
        z poprzednikiem,wlasnie o to mi chodzi ze w inny dzien bedzie juz calkiem na
        luzie,mozna spedzic tam bez obaw kilka godzin i nie martwic sie czy suknia sie
        nie"zepsuje".Makijaz i fryzura to zaden porblem jesli mialabym placic jeszcze
        razsmile
    • fotograf_darek Sesja przed ceremonia lub innnego dnia 30.03.07, 08:22
      Jezeli robić sesje w dniu slubu - to tylko przed ceremonią,zabezpieczając na to
      ok 3 godzin. Idealnym rozwiązaniem jest,oczym juz wspomnieli poprzednicy
      wykonanie zdjec w innym dniu. O tym,ze pary w dniu slubu sa zestresowane
      i "sztywne" nie bede wspominał bo juz wiele na ten temat napisano. Spójrzcie
      na to "ekonomicznie" Za te same pieniadze macie fotografa cały dzień,mozecie
      zrobic nieograniczona ilość zdjec i tak swobodne ujęcia jakich nie zrobicie w
      dniu slubu ze wzgledu na pobrudzenie sie czy wygniecenie strojów.Poza tym,jesli
      ma to byc sesja profesjonalna - dwie osoby powinny byc przygotowane do zdjec
      przez wizażsytke.Makijaz do zdjec jest bowiem zupełnie inny niż w dniu slubu
      ( mocniejszy.No i mężczyzna tez jest "robiony" ) No,ale o tym wie kazdy
      fotograf,który fotografuje zawodowo. Pozdrawiam wszystkie panny młodesmile
      • agajac Re: Sesja przed ceremonia lub innnego dnia 30.03.07, 08:39
        Temat wałkowany tutaj setki razy smile Dodam tylko, że najgorszym rozwiązaniem, o
        ktorym ktoś tu pisał są zdjęcia w porze południowej - brzydkie, mało plastyczne
        światło, ostre i głębokie cienie. Często upał i spocone twarze, przy temp. 30
        stopni odechciewa się zdjęć i Młodym i fotografowi po kilkunastu minutach. Dobre
        zdjęcia wymagają poświęcenia czasu, nie da się "cyknąć fotek" w 20 min. Dlatego
        najlepszym rozwiązaniem jest zorganizowanie pleneru w innym dniu. Ale rozumiem,
        że każdy ma swoje priorytety i w innym dniu, można miec już inną minę smile
    • kamelia04.08.2007 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.03.07, 08:36
      moim zdaniem zadem z pomysłów nie jest dobry, przed slubem bedziecie sie
      denerwować, poza tym w plenerze łatwo o ubrudzenie sukni, albo o zaczepienie o
      coś, po rosołku też nie dobrze dlatego, że wy jestescie gwiazdami wieczoru i
      też bedziecie sie spieszyć.
      My postanowilismy zrobic zdjęcia plenerowe w poniedziałek, studio tez w
      poniedziałek. Fotografowie mówią, że tak jest lepiej, bo para jest
      spokojniejsza, odprężona, łatwiej zrobić mi dobre zdjęcia.
      Trzeba tylko jeszcze raz iść do fryzjerki, ale to chyba nie problem
      • fotograf_darek Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.03.07, 08:50
        Często słysze,ze dla wielu dziewczn problemem przy sesji innnego dnia jest
        fryzjer i wizażsytka. Dlatego przy moich sesjach zawsze jest do dyspozycji
        stylistka ,która dba o urode młodych. Czesze,robi specjalny makijaz do zdjec.
        Młodzi nie musza wiec szukac na ten dzień fryzjera czy wizażystkismile
    • fotobern Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.03.07, 09:08
      Kiedyś znalazłem w sieci... pewnie sie przyda...

Tego samego dnia - przed ceremonią
      Wygodnym wyjściem jest wcześniejsze zorganizowanie Błogosławieństwa, wyjazd na
      zdjęcia i poja-wienie się Pary Młodej od razu w Kościele/miejscu ślubu.

Zalety: można z góry zaplanować odpowiednią ilość czasu (minimum godzinę na
      miejscu!), nie trzeba uciekać gościom, ubierasz się i przygotowujesz tylko raz,
      masz pod ręką świadków (nierzadko są to osoby mieszkające daleko).

Wady: czasami trudno dostosować się do odpowiedniego światła, możesz odczuwać
      ciśnienie związane z Dniem Ślubu (potrzeba nieco więcej czasu na planie, aby
      ochłonąć), niektóre Panny Młode obsesyjnie myślą o swojej sukni.

Tego samego dnia - po ceremonii
      Najłatwiej jest wyrwać się po obiedzie i pierwszym tańcu, kiedy to goście
      wprowadzeni są już w nastrój zabawy.

Zalety: jest już po ceremonii i napięcie powinno już być mniejsze, można już
      nie martwić się o całość stroju, ubierasz się i przygotowujesz tylko raz, masz
      pod ręką świadków (nierzadko są to osoby mieszkające daleko).

Wady: mało czasu na zdjęcia (dobre zdjęcia potrzebują go jak powietrza), wśród
      gości może znaleźć się "dyżurny narzekacz", kłopoty ze światłem.

3. Innego dnia (zazwyczaj w późniejszym terminie)

Zalety: kompletnie nie martwisz się o ubranie, pozwalasz sobie na dużo większą
      dozę spontaniczności, jest dużo czasu na plener, nie boisz się już obiektywu -
      w końcu całą noc był wycelowany w Ciebie...

Wady: ubierasz się i przygotowujesz jeszcze raz, podobnie świadkowie, możesz
      mieć wrażenie, że to "już nie to samo" (to tylko złudzenie! Zdjęcia z takiej
      sesji wychodzą rewelacyjnie.), możesz już nie mieć "tej" wiązanki i limuzyny
      (są już uwiecznione na innych zdjęciach - więc chyba nie jest aż tak źle?)..
    • paola_23 PO! 30.03.07, 09:16
      Byłam strasznie nerwowa w czasie bezpośrednio przedślubnym i zdecydowałam, że
      zdjęcia odbędą się PO wszystkim. Teraz wiem, że zrobiliśmy dobrze, bo danego
      dnia coś nam się posypało i w życiu byśmy nie zdążyli jeszcze wcisnąć zdjęć w
      nasz harmonogram. A co tu dużo mówić o nerwach i jak byliśmy spięci tego dnia.
      Zdjęcia wyszły by pewnie okropnie. A tak byliśmy uśmiechnięci, szczęśliwi i nie
      musieliśmy bać się o stroje...można było szaleć w plenerze!
    • little-jo Tuż przed ślubem. 30.03.07, 09:42
      Plan jest taki:
      szykujemy sie do ślubu
      wychodzimy 1,5 - 2 godz. wcześniej
      jedziemy do ogrodu
      robimy zdjęcia
      bierzemy ślub
      jedziemy na przyjecie

Zdjęcia nie będą "udawać", że są robione po ślubie, po prostu będziemy mieć
      sesję w drodze do USC, po ślubie będą zdjęcia z przyjęcia.
      Dla mnie to ma być pamiątka z dnia ŚLUBU i zatrzymanie tych kilku
      niepowtarzalnych chwil.
      Robienie zdjęć kilka dni po, nie ma nic wspólnego ze ślubem, oprócz ubrań. Taki
      przerost formy nad treścią. Ja czułabym sie dziwnie przebierając się kilka dni
      później w ślubną sukienkę, tylko po to żeby zrobić zdjęcia.

Ale jest to bardzo indywidualna sprawa. Każdy ma swoje racje i ważne, żeby był
      szczęśliwy z tym co robi!

A gości nie można zostawiać.
      • paola_23 Re: Tuż przed ślubem. 30.03.07, 09:52
        ja tak nie uważam! nieważne kiedy zdjęcia! nie każdy ma możliwość robienia zdjęć
        przed ślubem albo też i nie chce, a wcale to nie znaczy że jego ślub czy zdjęcia
        były gorsze...
        • little-jo Re: Tuż przed ślubem. 30.03.07, 10:17
          Nie uważam, że są gorsze. Po prostu dla mnie nie są ślubne.
          Ale to moje indywidualne odczucie. Jeśli dla kogoś zdjęcia robione kilka dni
          później też są ślubne, to nie widzę problemu.
          • paola_23 Re: Tuż przed ślubem. 30.03.07, 10:25
            Ja mam sukienkę do dziś i czasami myślałam by ją założyć i powtórzyć sesję w tym
            roku ale w innym miejscu... Dla mnie czas stanął i czuję się tak cudownie jak w
            dniu ślubu... serio tego nie da się opisać...
      • andrzejmielcarek Re: Tuż przed ślubem. 30.03.07, 10:31
        Nie bardzo rozumiem dlaczego zdjęcia przed ślubem miałyby by być mniej lub
        bardziej udawane od tych np zrobionych 1 dzień po ślubie. Ani jedne ani drugie
        nie są reportażem ani zdjęciami ze ślubu. I jedne i drugie są dokładnie w tym
        samym stopniu "udawane"/aranżowane. W żadnym wypadku nie narzucam Ci wykonywania
        sesji po ślubie - każdy fotograf powinien uszanować wolę Klienta w tym zakresie.
        Po prostu nie mogę zgodzić się z argumentami o udawanej sesji po ślubie, a
        nieudawanej w dniu ślubusmile
        • paola_23 Re: Tuż przed ślubem. 30.03.07, 10:32
          masz rację. zdjęcia jak najbardziej ślubne to te w kościele i na weselu. plener
          to dodatek, ale jaki...
    • gioseppe jeśli o 15 to daj sobie spokój z sejsą w ten dzien 30.03.07, 09:51
      sprobuj ulozyc sobie plan dnia, bez sesji - zobaczysz ze zostanie ci czas na
      wyspanie sie, sniadanie, fryzure i makijaz, ubranie sie i obiadek w miedzyczasie smile

my mamy tezo o 15
      sesja w tygodniu PO slubie smile
      • paola_23 Re: jeśli o 15 to daj sobie spokój z sejsą w ten 30.03.07, 09:59
        my mieliśmy ślub po 16 i szczerze sesja nie była w planach i dobrze. Ledwo co z
        resztą zdążyliśmy. to jest taki dzień, że lepiej nie planować wszystkiego przed
        bo można spóźnić się na najważniejszą chwilę swojego życia... znam taką parę co
        pojechała w plener przed ślubem i nie licząc powolnego/dokładnego fotografa to
        jeszcze mieli niezłe problemy z samochodem. Panna młoda załamana i brudna szła
        do ołtarza... Spóźnili się ponad pół godziny... Każdy myślał, że albo coś się
        stało poważnego albo że się rozmyślili...
        • little-jo Re: jeśli o 15 to daj sobie spokój z sejsą w ten 30.03.07, 10:20
          paola_23 napisała:

znam taką parę co
          > pojechała w plener przed ślubem i nie licząc powolnego/dokładnego fotografa to
          > jeszcze mieli niezłe problemy z samochodem. Panna młoda załamana i brudna szła
          > do ołtarza... Spóźnili się ponad pół godziny... Każdy myślał, że albo coś się
          > stało poważnego albo że się rozmyślili...

Wszystko jest kwestą organizacji. A jeśli ktoś musi tarzać sie po ziemi, to
          rzeczywiście lepiej żeby robił zdjęcia po ślubie.
          • paola_23 Re: jeśli o 15 to daj sobie spokój z sejsą w ten 30.03.07, 10:27
            Pobrudziła sukienkę lekko od sesji ale już pomoc przy naprawianiu samochodu
            trochę bardziej ją ubrudziła... ja jestem za tym że zdjęcia robi się kiedy się
            chce i dla mnie zawsze one będą ślubne! teraz modne coraz bardziej staje się
            robienie po ślubie. ja robiłam na drugi dzień... nie żałuję, bo pogoda była
            super i zaliczyliśmy jeszcze zachód słońca... było romantycznie...
            • fotograf_darek Re: jeśli o 15 to daj sobie spokój z sejsą w ten 30.03.07, 10:34
              Wszystko zależy od tego kto jak traktuje zdjecia.Dla jednych jest to cos
              małoistotnego i głównie chodzi mu o to aby "upamietnic wydarzenie" a dla
              innych te zdjecia to niepowtarzalna pamiatka,mozliwosc zrobienia sobie pierwszy
              raz w zyciu naprawde dobrej sesji. A jesli ma byc to taka przemyslana i
              profesjonalna sesja - trzeba na nia poświecic sporo czasu. Nie tak łatwo jest
              złapac dobre światło,ustawic sie do obiektywu aby wyjśc pieknie. Czesto te same
              ujecia powtarza sie wiele razy. DLa tych,którym zależy na dobrynm
              efekcie ,zdjecia w innym dniu nie będa żadnym problemem.
              • paola_23 Re: jeśli o 15 to daj sobie spokój z sejsą w ten 30.03.07, 14:10
                nam udało się trafić na pogodę i inne sprzyjające warunki na drugi dzień.
                Fotograf robił nam zdjęcia a reszta latała by zasłonić rażące nas słońce...
                sesja mimo iż szybko zleciała, trwała trochę. Cieszę się że nie była ona w dzień
                ślubu, bo musielibyśmy się spieszyć i zdjęcia by nie wyszły tak jak powinny a
                nawet moglibyśmy się spóźnić...
    • suziliu Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.03.07, 10:37
      Ja dopuszczam dla siebie tylko zdjęcia Po slubie - i to w dzień lub dwa
      później. Chciałabym aby zdjęcia plenerowe były jak najwyższej jakości, chcę dąc
      sobie ok 2,5 godzin czasu, wypróbować kilka lokalizacji.
      Dodatkowo mam suknię z koronki z trenem, welon - mgiełkę 2,70 m - żadnego
      pleneru by nie wytrzymałaby taka kreacja bez zabrudzenia lub drobnego
      uszkodzenia. Nasz fotograf też stwierdził że on absolutnie nie doradza plenerów
      w dzień slubu - on też chce gwarantować jakość zdjęć, chce aby było właściwe
      światło i sporo czasu.
      ALe oczywiście nie uważam że każdy inny wariant jest zły..Po prostu tak mi
      bardziej pasuje

Pozdrawiam
    • monalisa.pl my przed slubem. w trakcie wesela to brak kultury 30.03.07, 10:37
      wg mnie
      bylam na 2 weselach gdzie na 2 godz zabrakło mlodych i goscie byli w oby
      przypadkach zniesmaczeni
      my robimy pare fptek (dosłownie pare) na pol godz przed slubem (w okolicy
      kosciola jest wiele mozliwosci) a pozniej reszte popykamy przy sali weselnej
      ktora jest w parku w momencie jak goscie beda sie zbierac na wesele
      • gioseppe Re: my przed slubem. w trakcie wesela to brak kul 30.03.07, 10:52
        dokladnie tak - kilka zdjec przed czy po mszy zawsze sie robi smile

ale to juz nie jest SESJA plenerowa tylko tzw REPORTAZ smile
        • monalisa.pl Re: my przed slubem. w trakcie wesela to brak kul 30.03.07, 10:55
          no nam, ze tak napisze- zwisaja te pozowane zdjecia wiec obedziemy sie bez
          PLENERÓWwinkzrobimy dosłownie kilka fot zeby dac tesciom, rodzicom, swiadkom i
          sobie na pamiatke -do ramki hehewink
          plenery mnie smiesza i te udawane pozy typu:jak mloda ucieka a mlody ja niby
          goni, albo inne dziwactwa wink))
          ale to moje zdanie!
          • aegiss Re: my przed slubem. w trakcie wesela to brak kul 30.03.07, 11:35
            Myślę, ze możemy zaobserwować generalnie dwa podejścia do tematu:
            1.dla jednych zdjęcia ślubne to tylko dokumentacja wydarzeń, fotografia
            pamiątkowa, zarówno jeśli chodzi o zdjęcia z kościoła, wesela jak i z „pleneru”
            na których ma być widać dokładnie np. jaki sukienka miała tren , jaka była
            fryzura i bukiecikwink
            2 dla drugiej grupy zdjęcia plenerowe to zupełnie inna kategoria sama w sobie i
            okazja zrobienia profesjonalnej sesji (tak jak pisał Darek Stawski). A taką
            sesji, z prawdziwego zdarzenia z przemyślanym miejscem, światłem, makijażem,
            nie ma się co oszukiwać ale trudno zrobić w dniu ślubu. Zwłaszcza przed ślubem
            gdzie dla Pary Młodej nawet siedzenie na ławce jest nie do pomyślenia ze
            względu na zgniecenia sukienki.

Te dwie opcje są równie popularne i większość fotografów po prostu dostosowuje
            się do oczekiwań klientów.

Ja osobiście uważam, że do dokumentacji zdarzeń i spontaniczności tego
            wyjątkowego dnia świetnie nadają się zdjęcia reporterskie z przygotowań, samej
            ceremonii , skladania życzeń czy wesela, natomiast sesja plenerowa jest z
            zasady fotografią inscenizowana, której celem jest stworzenie jak
            najlepszych „estetycznie” zdjęć...
            • monalisa.pl Re: my przed slubem. w trakcie wesela to brak kul 30.03.07, 11:53
              Ja osobiście uważam, że do dokumentacji zdarzeń i spontaniczności tego
              > wyjątkowego dnia świetnie nadają się zdjęcia reporterskie z przygotowań,
              samej
              > ceremonii , skladania życzeń czy wesela, natomiast sesja plenerowa jest z
              > zasady fotografią inscenizowana, której celem jest stworzenie jak
              > najlepszych „estetycznie” zdjęć...
              BINGOwink
              • agnieszka5661 Re: my przed slubem. w trakcie wesela to brak kul 30.03.07, 12:49
                ostatnio jako świadek uczestniczyłam w takiej sesji i trwało to wszystko ponad
                2h, na szczęście było przed ślubem, bo nie wyobrażam sobie żeby zostawić gości
                na tyle
                • monalisa.pl Re: my przed slubem. w trakcie wesela to brak kul 30.03.07, 13:22
                  jak ja swiadkowałam to poszlismy na 2h w plener na weselu i po powrocie
                  słyszalam glosy gosci ze bylo to nie ładne ze str mlodych
                  • monitchka1 Re: my przed slubem. w trakcie wesela to brak kul 30.03.07, 14:56
                    Jak to wyjść w trakcie swojego wesela?? Na pewno nie wyjdę nie chcę stracić ani
                    chwili z tego dnia, a tym bardziej iść i robić sesję plenerową. Zdjęcia robię
                    po podróży poślubnej.
          • paola_23 Re: my przed slubem. w trakcie wesela to brak kul 30.03.07, 15:36
            Zgadzam się, bo tez nie przepadałam za takimi zdjęciami pozowanymi... aż do
            własnego pleneru kiedy to ja sama z mężem narzucałam jakie mamy mieć zdjęcia.
            może i niejeden fotograf by uznał nasze foty za nijakie, ale zdjęcia wyszły po
            prostu rewelacyjnie! Szok ale nie miałam makijażu i fryzury a wyglądałam tysiąc
            razy lepiej jak w dzień ślubu. To chyba tak jak z kobietą w ciąży promienieje...
            to ja wtedy też promieniałam szczęściem jako małżonka! Wierzcie mi każdy
            zachwycał się naturalnością naszych zdjęć i bijącym od nas uczuciem...
    • curly1981 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.03.07, 15:35
      no taaak kazdy z Was ma troche racji, ale co jesli SUKNIA JEST POZYCZONA i mam
      ja oddac w poniedzialek? a zaplanowanie sesji na niedziele nie wchodzi w gre,
      bo musze sie zajac goscmi z mojej strony -jada ponad 600kmcrying a niektorzy nawet
      dalej, nie mam poprawin wiec w domu bedzie obiad i takie tam. no i co z
      kwestia "toalety" Panny Mlodej? gdzie znajde w niedziele kosmetyczke i
      fryzjerawink ech same watpliwosci!!!
      • azorek22 Do Pana Mielcarka 30.03.07, 17:18
        Napisal Pan w ktoryms poscie, ze najlepsze swiatlo na zdjecia to 5-7 rano w
        lecie, a kiedy po poludniu robic zdjecia latem?
        Dzieki
        • andrzejmielcarek Re: Do Pana Mielcarka 30.03.07, 18:06
          azorek22 napisała:

> Napisal Pan w ktoryms poscie, ze najlepsze swiatlo na zdjecia to 5-7 rano w
          > lecie, a kiedy po poludniu robic zdjecia latem?

Najładniejsze popołudniowe światło w lecie zaczyna sie zwykle ok 3 godzin przed
          zachodem słońca czyli np w czerwcu to będą okolice godziny 19.00-20.00.
          Fotografując ludzi wolę popołudniowe światło, zwykle utrzymuje sie dłużej niż
          wcześnie rano - jest więcej czasu. I to w żadnym razie nie jest wytłumaczenie
          żebym wcześniej nie musiał wstawaćsmile Bardzo często wstaję bardzo wcześnie rano
          po to żeby mieć ładne zdjęcia krajobrazowe. Aha i jeszcze jedno - jest jak
          najbardziej możliwe wykonanie dobrych zdjęć nawet w słoneczne południe.
          Niemniej wymaga to o wiele większych zabiegów (mocniejszy makijaż) i wymaga
          udziału w sesji większej ilości osób (np. asystentów wyrównujących kontrastowe
          oświetlenie z pomocą blend). Ja osobiście preferuję mimo wszystko ciepłe światło
          nisko świecącego słońca.
          • azorek22 Re: Do Pana Mielcarka 30.03.07, 18:29
            Dziekuje, przyda mi sie to przy planowaniu sesji zdjeciowej
    • marchewkowa_panienka Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.03.07, 22:09
      Na wstępie - na zdjęciach zależy mi bardzo, w tym również na plenerowych. I nie
      chcę też opuszczać gości w czasie przyjęcia, dlatego plener robimy w kilka dni
      po ślubie. Tlumaczenia, argumenty, że innego dnia "to nie to samo" "nie te
      emocje" "inna mina" to są moim zdaniem czyste kretynizmy, ktore nie mają nic
      wspólnego z rzeczywistością i wymyślić mogą je tylko osoby, które nie mają
      kompletnie ani za milimetr dystansu do wlasnej osoby. Sorry, ale tak to widzę.
      Trochę pracowałam przy organizacji planu sesji zdjęciowych i wiem, że na dobre
      zdjecia potrzeba czasu i zaangażowania, ktorego w dniu ślubu z pewnością znaleźć
      się nie da.
      • koraa2 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.03.07, 22:11
        zdecydowanie jestem za sesja po slubie!
    • iza9970 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 31.03.07, 19:24
      jeżeli znikniecie po rosołu, to nikt wam głowy nie urwie ale przydałoby się by
      jakiś wodzirej, poprowadził ludzi , bo jak zostaną sami to nie będą wiedzieli
      co robić, po weselu robienie pleneru to już nie to, polecamy bardzo dobrego
      fotografa www.michalik.com.pl
      i taką firmę www.kwiatyslub.pl
      • milka833 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 01.04.07, 12:40
        iza9970
        spamuje
        • gerwazy76 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 04.04.07, 14:21
          hmmm, z pewnością ślubna sesja plenerowa w dniu ślubu jest bardziej sesją ślubną
          niż plenerową, i odwrotnie - w innym dniu niż dzień ślubu jest sesją bardziej
          plenerową niż ślubną, w jednym i drugim przypadku na fotografiach będziecie Wy,
          w pierwszym przypadku dominować będzie nastrój podekscytowania, przejęcia,
          wszechogarniającego szczęścia związanego z przeżywaniem tego dnia, w drugim
          przypadku będzie więcej spokoju, mniej presji czasowej, więcej pomysłów i
          bardziej dopracowanych
          niezależnie od wyboru będą to Wasze zdjęcia, jedyne i niepowtarzalne
          a może dwie sesje plenerowe... ? wink

Fotografia ślubna i nietylko - moje zdjęcia

...
    • agnieszka5661 Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 04.04.07, 14:37
      nie czytałam wszystkich postów, ale ja jestem za sesją przed, bo jednak gości
      zostawilibyście na jakieś 2h najmniej...
      • foto_slubik Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.04.07, 08:53
        Sesja przed ślubem jest bardzo fajna, zwłaszcza jak w czasie sesji spadnie
        gwałtowny deszcz. Ciekaw jestem ktora z Pań ma zapasową suknię ślubną smile
        • stewe_griffin Re: Zdjecia Przed ślubem czy w trakcie wesela??? 30.04.07, 09:49
          my bierzemy ślub o 19.00 we wrześniu, więc sesja jak najbardziej przed ślubem..
          a jeśli okarze się, że pogoda nie dopisuje, to będziemy sie wtedy zastanawiać..
          moze przełożymy na inny termin.. w każdym razie uważam, że wychodzenie z wesela
          to kiepski pomysł - ostatino byliśmy na przyjęciu, na którym Para wybyła, miało
          ich nie być godzinę, a wrócili po 3 uncertain.. więc jak dla mnie albo przed, albo
          dzień, do kilku dni po..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka