Dodaj do ulubionych

Kamerzysta- pomysły

30.03.07, 09:51
Witam,
chciałbym rozpocząć watek o pomysłach na filmach z wesela.

Klasyczny film przedstwia np. zdjęcia z dzieciństwa, przygotowania,
błogoslawieństwo, ślub, wesele, krótki teledysk podsumowujący całość.

Czy Wy macie jakieś inne doświadczenia, albo słyszeliście o ciekawych
pomysłach które by sprawiły że taki film byłby o ciekawszy?
Obserwuj wątek
    • mafia212 Re: Kamerzysta- pomysły 30.03.07, 10:35
      składanie życzeń - w formie kina niemego z ciekawymi "podpisami"
      • marchewkowa_panienka Re: Kamerzysta- pomysły 30.03.07, 10:47
        Najlepszym pomysłem na pracę kamrzysty jest brak kamerzysty na weselu, niech
        sobie siedzi w domu i zadowolony odpoczywa smile)
        • vidmark Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 01:17
          popieramsmile)

sam jestem kamerzystą i wiem jak jest ciężko pracować u sknerów smile))))

• marchewkowa_panienka Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 07:44
            Masz rację - ciężko pracować u sknerów, też mam takie doświadczenia. Ale moja
            decyzja co do rezygnacji z kamerzysty nie wynika bynajmniej z kwestii
            finansowych. Górę wzięły kwestie estetyczne. Tylko i wyłącznie. Miej pretensje
            do siebie i swoich kolegów z branży, że nie potraficie sie wybić poza nudny
            standard : zdjecia z dziecinstwa-film-skrot. Szczytem wyrafinowania jest
            przerobka udająca stary film. I to wszystko. Dlatego coraz więcej ludzi
            rezygnuje z obecności kamerzysty na weselu. A nie dlatego, że są sknerami, co
            sugerujesz.
            • vidmark Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 12:54
              smile))

Widzę, że potraktowałaś moją "metaforę" zupełnie serio smile) do tego bardzo
              osobiściesmile

Uważam, że zupełnie niesłusznie...

Proponuję więcej luzu i dystansu.

Jeśli chodzi o mnie, to bardzo szanuję kolegów z branży bez względu na to jakie
              filmy produkują, oczywiście musi być jeden warunek, aby na ten szacunek
              zasłużyć: MUSZĄ DZIAŁAĆ LEGALNIE.
              Prawdziwą zakałą naszego jakże sympatycznego i pięknego zajęcia są amatorzy,
              którzy widzą jeden cel: łatwe zarobienie pieniędzy. Dlatego czyta się posty na
              forum "znalazłam taniego kamerzystę za 350 zł z dojazdem". Niestety ci ludzie
              są zakałą naszego pięknego zawodusad(. Partaczą wszystko co się da i z wesela,
              które wystarczy dobrze "skręcić" robią kiszkę sad((

Widzisz tak się składa, że wesela to nie jedyne miejsce, gdzie mogę popisać
              się "szczytem wyrafinowania" (jak piszesz). Cieszę się, że ten mój kunszt
              oceniają osoby z nieco innej perspektywy niż "stół weselny"smile))

Jeśli chodzi o produkcje weselne, uważam że można zrobić także super dzieło.
              Cały charakter reportażu weselnego zależy nie od kamerzysty lecz od dobrego
              montażysty. Rzadko jedno z drugim idzie w parzesmile)

I ostatnia rzecz, nawet najlepszy montażysta nie zrobi cudu jeśli wesele jest
              nudne i stanowi jeden wielki bałagan pod względem organizacji. Nie będzie cudu,
              jeśli chcesz zrobić wesele po najniższych kosztach (sknerostwo)
              Nie oczekuj, że ktoś zrobi cudo jeśli do kościoła jedziesz starym polonezem a
              nie np pojazdem zabytkowym wypożyczonym z muzeum. Nie oczekuj rewelacji, jeśli
              robisz przyjęcie w jakiejś podmiejskiej ciemnej budzie a nie zabytkowym
              skansenie, gdzie np realizując wywiad z fajnym gościem weselnym, masz piękny i
              bogaty kadr, a nie widok w drugim planie na relikt gierkowskiej architekturysmile

Nie oczekuj rewelacji, jak bierzesz video za 500 zł ze starą analogową kamerą -
              i jeszcze piszesz na forum, "że ja znalazłam profesjonalistę najtańszego...aby
              pokazać dziewczynom, jacy to my zdzierusy...".

Dobra obsługa to dwie kamery (przynajmniej w kościele), knan kamerowy,
              dźwiękowiec - lecz nawet najlepsi nic nie zrobią jak wesele jest kiszką i nie
              ma co filmowaćsmile))))
              • asiaiadas Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 15:18
                vidmark a ile bierzesz za wesele i czy w niedziele 29.kwietnia woj.lubelskie
                byłbys do dyspozycji smile??
                • vidmark Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 16:13
                  asiaiadas napisała:

> vidmark a ile bierzesz za wesele i czy w niedziele 29.kwietnia woj.lubelskie
                  > byłbys do dyspozycji smile??

Odpisałem już Pani na priv.

pozdrawiam
                  • ir_76 Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 18:41
                    Ja rowniez poprosze informacje o ofercie cenowej , slub 14 lipiec Warszawa
                    • mmstudiovideo Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 19:11
                      Polecamy nasze usługi. Sczegółowy cennik jak i próbne filmy do pobrania na
                      naszej stronie: wwwm.mmstudiovideo.com
                      Działamy na terenie całego kraju.

Pozdrawiam
                      Maciej
                      • ixi22 Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 19:56
                        Miało być o ciekawych pomysłach na film a wyszło wzajemne obrzucanie się
                        błotem. Moim skromnym zdaniem ( a nie jestem z branży) i polonez pod kościołem
                        może wyglądać fajnie, co do filmu ze ślubu - jedni to lubią, inni nie i niech
                        każdy cieszy się że wybrał tą najlepszą wg siebie opcje.
                        Ja mogę dodać do pomysłow wywiady i życzenia gości dla młodych, potem młodzi
                        oglądając mają niespodziankę. Też można zaprosić kamerzystę na panieński i
                        potem to wpleść, tylko to są dodatkowe koszta no i nie każdy/każda by chciał/a
                        żeby ich panieński filmowaćwink)
                        • vidmark Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 20:02
                          ixi - trafiłaś w sednosmile

zwróć tylko uwagę, kto pierwszy zaśmiecił off-topem ten dobrze się rozwijający
                          wątek ?
                          Ktoś kto uważa, że może mówić w imiemiu wszystkich bo akurat nie bierze
                          kamerzysty na swoje wesele - jej sprawa. Niech założy nowy topic
                          typu "kamerzysta beee" czy coś podobnego ...

Ale to nie powód, aby o tym pisać w temacie, o którym się nie ma zielonego
                          pojęcia.
                    • vidmark Re: Kamerzysta- pomysły 31.03.07, 19:56
                      ir_76 napisała:

> Ja rowniez poprosze informacje o ofercie cenowej , slub 14 lipiec Warszawa

ja nie mogęsad

ale może reklamujący się kolega ma wolene ?

smile)
                      • pablos11 Re: Kamerzysta- pomysły 02.04.07, 11:06
                        Witam,
                        może jednak wrócę po wzajemnej wymianie uprzejmowściwink) do sedna postu.

Czy amcie jakieś fajne pomysły na film ze ślubu i weselawink))??
                        • vidmark Re: Kamerzysta- pomysły 02.04.07, 14:27
                          Fajnie, że możemy wrócić do tematusmile

Jeśli chodzi o pomysły na film z wesela warto się zastanowić nad kilkoma
                          elementami całej jakże wspaniałej ceremonii. Duże znaczenie ma tu główna
                          uroczystość kościelna i elementy, które jej towarzyszą jak np obecność myzyka,
                          który specjalnie dla Młodych zagra na skrzypkach lub trąbce. Ważna jest
                          atmosfera, samopoczucie młodych, które jest zawsze dobre jeśli słyszą miłe i
                          życzliwe kazanie od kapłana.
                          Bardzo ważny jest wystrój świątyni (chodzi o kolorystykę kadru). Osobiście
                          polecam obecność dwóch kamer w świątni. Mamy wtedy całą mase planów, ciekawych
                          ujęć z różnych perspektyw. Bardzo fajnie można zmontować moment podejścia
                          młodych do ołtarza (kamera na poziomie głownej nawy i kamera z churu). Ciekawą
                          opcją są przebitki z kamery, która może być umieszczona na ambonie (jest to
                          możliwe do załatwienia z księdzem). Jeśli jedna kamera jest zlokalizowana na
                          ambonie, operator drugiej kamery filmuje wchodzących młodych z przeciwnej
                          strony. Wszystko polega na całej masie planów, aby pokazać jak najwięcejsmile
                          Oczywiście jest to jedna z propozyjcji filmowania, wszystko zależy od układu
                          (topografi) kościoła, inaczej jest filmowane wejście, wyjście młodych, inaczej
                          przysięga, inaczej kazanie... itp. Najważniejszą jednak rzeczą jest koncepcja
                          montażysty, to on ma zrobić cudo z zarejestrowanego materiału, jednak ciężko mu
                          będzie jeśli nie będzie posiadał bogatego i treściwego materiału, który po
                          prostu ma być dobrze i bogato "skręcony".

To tyle na początek dotyczący części oficjalnejsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka