exannam 21.04.07, 23:31 Znacie moze jakies ciekawe ksiazki o malezenstwie? Po co warto siegnac? Pozdrowienia dla wszystkich mlodych panien! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olenka_a Re: O malzenstwie 22.04.07, 11:44 Biblia - prtzynajmniej tak na naukach nam mówiono. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: O malzenstwie 22.04.07, 18:14 Jeśli ktoś ma osobową relację z Bogiem, to rzeczywiście w Biblii najpierw będzie szukał odpowiedzi na wszystkie istotne pytania życiowe. To ma wtedy ręce i nogi. Jednak polecać komuś, kto tylko z tradycji praktykuje religię, Biblię jako źródło wiedzy o małżeństwie jest niebezpieczne, to "nakładania ciężarów nie do uniknięcia." Polecam Biblię do czytania najpierw, najlepiej sobie na głos, by poznać Boga, zobaczyć po Jego dokonaniach Kim i Jaki jest. Z tego rodzi się wiara. Reszta potem. Odpowiedz Link Zgłoś
anies821 Re: O malzenstwie 22.04.07, 14:46 "Mężczyźni są z Marsa kobiety z Wenus" J. Gray Znam więcej, ale nie wiem czego dokładnie szukasz. Czy pod kontem wiary czy tylko psychologii? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 lektury.... 22.04.07, 18:11 1. M.Scott Peck - Droga rzadziej wędrowana - pokazuje zwłaszcza czym miłość nie jest, a 90% ludzi żyje niestety mylnie nazywając COŚ miłością i potem się dziwi 2. John Eldredge - Dzikie serce; Urzekająca 3. Anselm Grun - Królowa i dzika kobieta; Walczyć i kochać; Małżeństwo. Błogosławieństwo na wspólną drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a do bystrej 22.04.07, 18:14 a czy ta są książki katolickie czy takie "normalne"? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: do bystrej 22.04.07, 18:44 Peck - psychologia dla wszystkich Eldredge - świeże spojrzenie na mężczyznę i kobietę w chrześcijańskiej perpektywie, starej daty księża widzący w kobiecie źródło wszelkiego zła (a to herezja!) tych książek nie zrozumieją, bo dla nich wiara to kwestia spełniania zasad, a dla Eldredga kwestia serca i relacji z Bogiem Grun - dwie pierwsze to takie psychologiczne przyglądnięcie się postaciom biblijnym z perspektyw dzisiejszego człowieka (mi średni podpasowały, bo wolałabym bardziej duchowe podejście); "Małżeństwo. Błogosławieństwo..." - to jedna z książek tego autora dotycząca sakramentów (polecam zwłaszcza o spowiedzi), tłumaczy podstawy mocno trzymając się ziemi! Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 cd. 22.04.07, 18:50 jest jeszcze seria Psychologia i wiara wydawnictwa "W drodze" - dużo rozsądku, mało indoktrynacji www.wdrodze.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szamara O malzenstwie 23.04.07, 08:18 Polecam z całego serca "Zanim powiesz kocham" ks. Mieczysława Malińskiego. Książka co prawda napisana przez księdza ale nie powiedziałabym, że o małżeństwie napisana wyłącznie pod względem religijnym. Naprawdę polecam. Oto fragment: rodzinna.pl/sklep/9788386204199/13.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kingadaw Re: O malzenstwie 23.04.07, 09:50 zgadzam się i również polecam tą książkę. czytam ją jak mam kryzys i wątpliwości i zawsze dodaje mi siły. Odpowiedz Link Zgłoś