Dodaj do ulubionych

Ile zdjęć?

09.05.07, 15:27
Ile macie lub będziecie miały zdjęć zrobionych i wywołanych przez fotografa?
Ja właśnie jestem na etapie wybierania zdjęć do wywołania, a jest ich sporo i
wszystkie wyszły super. Muszę z 300 wybrać ok. 125 fotek. Tylko czy jest sens
brać więcej? Prawie każde jest inne, a ktoś mi zaraz powie, że każde jest
podobne, bo tu usmiech, a tam poważna mina...
Obserwuj wątek
    • ashton Re: Ile zdjęć? 09.05.07, 15:32
      Te 300 zdjęć to z całego ślubu i wesela czy tylko z tak zwanej "sesji"? Moim
      zdaniem wystarczy 125 zdjęć "okołoślubnych". Więcej po prostu nudzi
      oglądających, choćby nie wiem jak najpiękniejsze były. Dla siebie możecie mieć
      wszystko na CD (ech, ta technika...)
    • maga801 Re: Ile zdjęć? 09.05.07, 15:32
      nam fotograf zrobił w ramach reportażu ok. 70 zdjęć, podczas pleneru ok. 35. Z
      reportażu nie mamy w albumie wszystkich, z pleneru ok. 25. Reszta to parę fotek
      z wesela.
      Po co aż 300?
      • bajsarka Re: Ile zdjęć? 09.05.07, 15:35
        No właśnie byliśmy parą, która chętnie pozuje smile
        Te 300 to w sumie ze ślubu i z sesji plenerowej. Musimy wybrać ok. 125.
    • andrzejmielcarek Re: Ile zdjęć? 09.05.07, 16:01
      IMO zastanów się po prostu ile zdjęć, starannie wybranych, w większym formacie
      np 21x15cm zmieści Wam się do albumu (najlepiej jednego). Prawda jest taka, że
      czym bardziej restrykcyjna selekcja tym najczęściej album bardziej podoba się
      znajomym i rodzinie, a po latach zwykle też samym małżonkom. Następujące po
      sobie bardzo podobne kadry różniące się obiektywnie mało istotnymi szczegółami
      zwykle wprowadzają nudę, i rzeczywiście najlepsze ujęcia giną w tłumie podobnych
      ale gorszych. Osobiście radzę wybrać najlepszych 60-100 zdjęć i te odbić w
      większym formacie na dobrym papierze. I w żadnym wypadku nie jest to pogląd na
      zasadzie mało zdjęć bo - fotografowi się nie chce robić i obrabiać. Tak czy tak
      większość fotografów pracujących w technologii cyfrowej wykonuje i oddaje
      większą ilość przygotowanych plików na płycie i w razie potrzeby zawsze można
      odbić dodatkowe zdjęcia.
    • rusma1 Re: Ile zdjęć? 09.05.07, 16:10
      hmmmmm,jako ze my nie bierzemy kamerzysty umowilismy sie z fotografem na 1000
      zdjec, 200 wywolanych na papier. sesja zaczyna sie od rana, pan jest z nami od
      sniadania, poprzez przygotowania poprzez wszystkie te najwazniejsze chwile.
      mysle ze kazdy powienien miec ile chce, w koncu to pamiatka na cale zycie. wsrod
      fotografii beda ujecia sesyjne. ale ich akurat bedzie proporcjonalnie nieduzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka