Dodaj do ulubionych

A jakie macie życiowe plany po ślubie?

03.06.07, 21:46
Ślub wesele to wszystko zbliża się tak szybko, że ani się obejrzymy, a będzie
już po. Dla wielu z Was już jest po tym dniu. Nasunęła mi się pewna myśl.
Ciekawe jaką macie wizję tego jak będzie wyglądało Wasze życie w małżeństwie i
jak chciałybyście by to życie wyglądało? To samo pytanie do mężatek jak
myślałyście że będzie, a jak jest obecnie lub co planujecie dalej.
Ja może zacznę.
Więc my obydwoje pracujemy (i dalej zamierzamy pracować). Chcielibyśmy też
krótko po ślubie uzyskać jakiś kredyt na budowę domu (za marzenia nie karają
smile). A potem jak wybudujemy dom to chcielibyśmy postarać się o jakiegoś potomka.
Teraz Wy się wpisujcie.
Za jakiś czas można wejść i odnowić wątek by sprostować co się spełniło i jak
się plany zweryfikowały smile
Obserwuj wątek
    • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 21:54
      Po ślubie:
      - zaczniemy od zrobienia dyplomów, bo nie można w nieskończoność tego odkładać.
      - równolegle zaczniemy nadzór budowlany naszego strychu.
      - będziemy dalej pracować.
      - chcemy przez kilka lat pobyć jeszcze jedynie we dwójkę (egoistycznie, bez
      potomków)
      - chcemy podróżować, wyjechać (a w zasadzie wrócić)na rok do Holandii (raju dla
      architektów)
      - ja marzę o rocznej wyprawie do Afryki, ale będę musiała do tego narzeczonego
      długo zapewne przekonywać...
      A co wyjdzie, zobaczymy... ważne, że będziemy razem. smile))
      • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 22:22
        ja tez maze o takiej wyprawie zycie bym za nia oddala moze pojedziemy razem
        hahasmile
        • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:01
          a, bardzo chętnie. pytałaś w moim wątku o butach, co tam by można przez rok
          robić. Na początek chciałabym rowerem od morza do morza Afrykę zjechać.
          Popstrykać foty, porysować, pożyć życiem Czarnego Lądu... A potem posiedzieć
          trochę nad Oceanem Indyjskim i popracować wykorzystując (zakurzone już) papiery
          nurkowe... smile Oderwać się od odpowiedzialnej rzeczywistości. tongue_out
          • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:06
            wez bo na krzesle podskoczylam ja mam takie same przemyslenia na mysl o afryce
            to mi jakos lzy dziwnie do oczu biegna sama nie wiem dlaczego,ja bym mogla
            leczyc za jedzenie smilesmile
            • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:08
              to jest moje mazenie zawsze mi sie wydawalo ze nierealne moze nie az na rk ale
              chociaz na kila miesiecy odlaczyc sie od wsyztkiego od tego calego biegu poczuc
              inny swiat pofotografowac poczytac wglebic sie w inna kulture
              • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:13
                ech... wspaniale by było... smile))))))
                • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:16
                  my jak na razie planujemy indie moze chcecie na wyprawe do indii jechc??
                  • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:19
                    Chętnie... tylko kiedy? smile
                  • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:20
                    jak nie znajdziemy chetnych to 1 pazdziernika ruszamy z biurem jakby ktos
                    jeszcze jechal to pazdziernika ruszamy sami-opcja duzo taniej smile na 2 tygodni
                    • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:24
                      sad Serce mi zawyło, bo październik totalnie odpada. Musimy się obronić w
                      listopadzie. A może w kwietniu? smile
                      • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:26
                        my chcemy pojechac w podroz poslubna wiec kwiecien odpada bo to by nei bylo juz
                        tosad ale przyszle wakacje afryka samodzielnie czemu nie moze marakesz smile
                        • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:27
                          podaj mi swoje gg to w wolnej chwili pogadamysmile moje 1866452
                          • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:30
                            heh, nie mam gg. mam skypa. masz też?
                            • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:35
                              postaram się założyć w pracy gg, choć nie obiecuję, że się uda. Nie mam praw
                              administratora na własnym kompie w pracy i nie mogę sobie instalować
                              wszystkiego. ale może gg się uda. smile
                        • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:30
                          stanowczo musimy się zgadać w tej sprawie. smile A teraz zmykam śnić o Afryce... tongue_out
                          Trzymaj się - dobranoc. smile
            • sierpniowa_julka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:12
              to na młodych mężatkach rozkręcimy wątek podróżniczy... smile i od wędrówek z
              palcem po mapie, może coś za czas jakiś wyjdzie. Maraxela, Ty jako dr bardziej
              niż ja Afryce się przydasz... tongue_out Chyba, że ja będę szpitale i przychodnie tam
              projektować... smile
              • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:15
                a zebys wiedziala ze polska misja medyczna ma tam architektasmileale planowac
                mozna moze chociaz na kilka miesiecy by cos z tego wyszlo strasznie bym chciala
                • maraxela Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 21:46
                  afryka czeka mam nadzieje ze nie zapomnialas
    • lubna Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 22:02
      Nasze plany i marzenia nie wiązały się żadną miarą ze ślubem, obejmowały po prostu ten etap życia - w tym miesiącu oboje kończymy studia, jutro poznamy terminy obron smile wyjedziemy na trochę do pracy za granicę, spróbujemy rozkręcić w Polsce nasze małe firmy, chcemy mieć dziecko, a nieco wcześniej chcemy jeszcze zobaczyć Himalaje i zjechać wzdłuż i wszerz Francję południową. Sprzedajemy za rok mieszkanie, rozglądamy się już za ziemią i za domem z bali. Nie brakuje nam odwagi na marzenia smile
      • jamno1 a my... 03.06.07, 22:09
        - od 4 lat mieszkamy razem, w tym od X.2006 we wlasnym M-4
        - w lipcu broni sie moj N., natomiast we wrzesniu ja
        - ja 1.06 obchodzilam 2 lata mojej pracy, moj N. jeszcze nie pracuje
        - w paxdzierniku slub
        - potem wyjazd na 2 tyg. TOTALNEGO RELAXU
        - Male Baby - starania na pewno do konca roku-jak wyjdzie, ktorz to wie
        - a dalej Zycie
        pozdrawiam
        • skarbun Re: a my... 03.06.07, 22:12
          18 VIII - slub
          19 VIII - zaczynamy prace nad dzidziusiem
          wink
          • napolnoc Re: a my... 03.06.07, 22:25
            Po slubie wrocimy do naszego mieszkania, naszych kotow, przyjaciol i pracy smile
            We wrzesniu planujemy miesiac miodowy (taki prawdziwy miesiacsmile a po nowym roku
            chyba zaczniemy sie starac o potomka. Kredyt na dom dostaniemy dopiero w 2010,
            bo pracujemy na wlasny rachunek i musimy miec okreslone wyniki przedsiebiorstwa
            by dostac kase smile
            • maraxela Re: a my... 03.06.07, 22:27
              my chcemy za 2 lata wyjechac do szwecji albo gdziekolwiek gdzie lekarz zarabia
              wiecej niz 900 zlsad a zaraz po slubie wyjazd do indii pozniej kupno mieszkania
              wiekszego nei wiem zycie pokaze dziecko jeszcze daleko daleko w planach moze za
              kilka lat niejpierw musze mocno na nogach stanac
    • anetina szczerze, to się nic nie zmieni 03.06.07, 22:38
      po slubie trochę dni wolnego
      wyjazdy krótkie nas czekają
      a póżniej normalna codzienność smile
    • grudniowa Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 22:52
      Duuuużo dzieci smile) A co, pomażyć można. No i koniecznie mruczący kot we własnym
      domu.
    • suziliu Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:00
      Ja mam niedługo egzamin radcowski - więc jak sie poszcześci jeszcze przed
      slubem będę już tytularnym radcą prawnym. Mój przyszły chyba będzie sie po
      slubie zastanawial nad zmiana parcy (prawie 4 lata w jednej firmie). Potem
      podróż poslubna. A potem życie... Dom będziemy kupować pewnie gdzies za 6-7
      miesięcy (po egzaminie będe miała wyższa dużo pensję i zdolnośc mi sie
      poprawi), w końcu wydamy mnóstwo kasy na ten chyba dla nas juz mityczny dom pod
      warszawą. smile Może za rok postaramy sie o potomka (w końcu mam juz 29 lat...)
    • agata781 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 03.06.07, 23:46
      Marzylismy o życiu po ślubie bez dlugów i zmartwień.Niestety.Mamy 15 tys.dlugówi
      kłopot z moja siostra którą po odejściu od męża wzięliśmy do siebie.Chyba mnie
      sam Bóg pokarał taka decyzją,tylko(cholera)nie wiem za co?Dzieci nie
      bedzie(bezpłodność ktoregoś z nas)Wyjazd w podróż poślubną?A co to takiego?
      Nawet nas przez najbliższe 3 lata nie stac na to zaby iść z przyjaciółmi na
      imprezę sylwestrową.
      Tyle marzenia a tyle rzeczywistość...
    • senzadite Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 07:46
      No dalej dziewczyny wpisywać się następne smile)
      • monitchka26 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 08:02
        Po ślubie bierzemy kredyt, kupujemy działkę i budujemy domsmile a w międzyczasie
        robimy babysmile
    • ursus_arctos Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 08:21
      podroz do Indii w przyszlym roku (cos w rodzaju podrozy poslubnej, bo na wesele
      mam tylko dwa tygodnie urlopu, a to za malo). chcemy pojechac na miesiac (w
      maju- czerwcu), w Himalaje. nie moge sie doczekac. oprocz indii marzy mi sie
      afryka i chiny. a mezowi patagonia. jest w czym wybierac big_grin
      zaczniemy budowac dom z bali (jak nie w przyszlym roku to w 2009), dzialka juz
      jest. bede kontynuowac moj doktorat, a mezo bedzie sie uczyl polskiego.
      dzieci kiedys pozniej, moze za 3 lata?
      ursus
      • grejdi Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 09:58
        Po ślubie... Mhm - jakoś lękam się tego, co będzie. Remontujemy dom - a
        właściwie coś do domu podobnego - fundusze topnieją katastrofalnie - od
        niedawnia mamy kredyt ;-/, chyba zmienię pracę (jestem belfrem i mam dość
        ekskluzywnych wypłat), dochodzi zmiana miejsca zamieszkania. Na razie zostajemy
        z dwoma kotami, psa kupimy jak stanie ogrodzenie - za ok. miesiąc. Instynkt
        macierzyński a i owszem jest - ale praca w szkole to niezły środek
        antykoncepcyjny. Choć przyszły chciałby tulić w ramionach maleństwo. Zobaczymy.
        Troski małe i wielkie. Podróży poślubnej chyba nie będzie.
        Ja chyba nie mam odwagi marzyć
        • kasiad50 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 10:15
          U nas 14.07. ślub i od tego czasu zaczynamy realizować nasze plany.
          Mieszkanie swoje mamy, ale marzy nam się dom. Jest w planach, ale za conajmniej
          3 lata.
          Ja mam dobrą pracę, Narzeczony w przyszłym roku planuje zmienić.
          Ja w przyszłym roku planuję iść na studia podyplomowe.
          Podróż poślubna najprawdopodobniej w przyszłym roku.
          W tym roku krótki wyjazd w góry po ślubie.
          Planujemy kupić samochód.
          Narzeczony będzie robił uprawnienia budowlane.
          To wszystko plany i marzenia, ale co z nich wyjdzie przyszłość pokarze.
    • ashton Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 10:41
      Takie same jak i przed ślubem - u nas zmiana stanu cywilnego nie była żadną
      granicą "od-do". Mąż rozwija swoją firmę, ja wciąż szukam pracy odpowiedniej
      dla siebie (efekt: w każdej firmie wytrzymuję średnio pół roku, hehe).
      Pomalutku szykujemy się do budowy domu - wprawdzie kredyt dostaniemy
      najwcześniej w roku 2009, ale do tego czasu przy pomyślnych wiatrach stan
      surowy powinien być. Na razie formalności i dopieszczanie projektu (sami
      projekt robimy). Najpóźniej za dwa miesiące musimy wyprowadzić się z
      mieszkanka, które wynajmujemy - planujemy wynająć coś większego i ściągnąć do
      Warszawy brata mojego Męża, niech chłopak trochę " świata" zobaczy, a i zarobi
      więcej. Mąż ma zamiar zacząć studia od października, ale co chwila zmienia
      kierunek, na którym chciałby studiować wink a to podobno kobiety są
      niezdecydowane. Instynktów macierzyńskich brak u mnie całkowicie, mój Mąż to
      rozumie i ma nadzieję na odmianę.
      Aha, i nie zamierzamy wyjeżdżać z Polski. Mimo że Mąż pracuje w
      branży "rozchwytywanej" na Zachodzie. Tu jest nasza ojczyzna i chcemy dla niej
      żyć w niej (Matko jedyna, jak to pompatycznie zabrzmiało!!!)
    • szpilorek Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 13:16
      Nasze plany sa takie:
      Po slubie jedziemy na Malediwy pozniej do Stanow do mojej siostry.Po powrocie
      zabieramy sie dalej do pracy.Mieszkamy m Anglii wiec tu jeszcze moze posiedzimy
      z 2 lata. Za rok juz chcielibysmy starac sie o dzidzie.
      W tym czasie chcemy kupic ziemie i postawic dom.
      Nastepnie wrocic do Polski.
      Zobaczymy jak w rzeczywistosci bedzie wygladal przebieg naszych planow.
    • nionczka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 13:23
      Takie same jak przed. Wlasciwie nie planujemy zmian w naszym zyciu. No moze
      oprocz dziecka, ktore bysmy chcieli miec. Ale to niezaleznie od slubu. Za kilka
      lat bysmy chcieli sprzedac mieszkanie i przeprowadzic sie do innego kraju.
    • memphis90 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 13:46
      1. jedziemy w podróż poślubną
      2. fundujemy sobie małe memphiski smile
      3. żyjemy sobie spokojnie przez rok, potem zdaję LEP (egzamin)
      4. bierzemy kredyt, kupujemy ziemię i budujemy dom
      5. a potem żyjemy długo i szczęśliwiewink
    • promyczek_k Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 14:03
      Po ślubie jedziemy wpodróż poślubną do Norwegii. Potem się bierzemy ostro za
      remont strychu, gdzie będziemy mieszkać. Łazienka już jest. Zostanie zrobienie
      kuchni i podbitki, więc nie jest tak źle smile Mieszkać już się właściwie da, ale
      czekamy z tym do po ślubie.
      A potem... w styczniu zacznę studia zaoczne pt. hodowla koni i jeździectwo, a
      Narzeczony od września się bierze za zaoczne zarządzanie. Oboje studiujemy teraz
      medycynę, ale ponieważ jesteśmy zawiedzeni mocno sytuacją w służbie zdrowia,
      chcemy w przyszłości pracę lekarza traktować jako hobby, a żyć z hodowli koni smile
      Pomarzyć dobra rzecz smile
    • pumeczka Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 14:21
      plany życiowe:
      prace nad potomkiem (oboje jesteśmy po 30-ce)
      remont domu
    • azorek22 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 14:59
      Plany zyciowe?
      Myslalam, ze najwiekszym planem zycia kazdej panny jest wyjsc za maz smile che che
      • senzadite Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 17:48
        azorek22 napisała:

> Plany zyciowe?
        > Myslalam, ze najwiekszym planem zycia kazdej panny jest wyjsc za maz smile che che

Należy czytać uważnie przecież wyraźnie pisze plany po ślubie smile (no chyba że
        którejś to wejdzie w krew i zacznie traktować to jako jakiś sport ekstremalny).
    • azorek22 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 17:52
      To mial byc zart, moze nie wyszedl...
      • aniak1211 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 18:51
        Zaraz po slubie kupujemy dzialke,narazie tyle bo budowa to pewnie za jakies2-3
        lata.
        jeszcze rok temu myslalam ze zaraz po slubie dzidzie zrobimy,ale czas tak
        szybko mina ze poczekamy jeszcze rok.
        Po slubie chcemy zmienic prace,mam nadzieje na lepsza smile
        Podroz poslubna planuje w hiszpani albo francji,poludniowe wybrzeze,jeszcze sie
        zobaczy.
        Narazie tyle z naszych planow,nie lubie sie rozczarowywac,wole byc mile
        zaskoczona.
        • jarzynka17 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 21:01
          po ślubie chcemy kupic działkę pod miastem. mojemu chce sie malej dzidzi, bo
          mówi że juz stary jest (ma 24 lata!!), zaraz po slubie chcielibysmy wyjechac w
          podroz poslubna ale nie wiem czy to wypali. ale na pewno wyjedziemy znow do
          anglii na rok. a pozniej wracamy i zaczynamy studia i budowe domu (materialy
          juz sa. marzenia? mam nadzieje że się spełnią smile
          pzdr
      • senzadite Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 21:41
        azorek22 napisała:

> To mial byc zart, moze nie wyszedl...

Ale wyszedł serio przecież miałam uśmieszek i zapewniam że nie był złośliwy smile)
    • eva_luna2 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 04.06.07, 21:16
      a my wlasnie zalatwiamy kredyt na trzecie mieszkanie... wieksze od tych dwoch
      ktore mamy (z mysla o powiekszeniu rodziny). jesli sie uda to za rok bedziemy
      juz na nowym i za rok zaczniemy starania o potomka. rowniez za rok zamierzam
      otworzyc swoja szkole jezykowa. a moj N mysli o podwyzce smile Zycie zapewne
      zweryfikuje nasze plany ale ciesze sie, ze sa to nasze wspolne plany.
    • zosiaczek25 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 05.06.07, 12:30
      Ach, marzenia. Slub byl niedawno i nic sie nie zmienilo. Dalej wstaje rano i
      jade 40km do zakichanego uniwerku, gdzie probuje zdobyc jakies uznawane tu
      wyksztalcenie i gdzie mnie wszyscy wkurzaja. Biurokracja, brak planu powala mnie
      na kolana. Nie mowiac juz o uprzedzeniach etnicznych. Ale walcze. Bo mam nowy
      cel. moim planem jest teraz zmiana studiow na studia uzupelniajace, a nie jak
      dotychczas magisterskie- od poczatku. Chce studiowac Stosunki Zagraniczne. A
      marzenia? W srodku studiow chce sie ubiegac o praktyke w polskim konsulacie.
      Potem moze zrobie sobie pauze na dzidziusia, dokoncze studia i znajde prace w
      ambasadzie jako attache kulturalny lub do spraw wspolpracy edukacyjnej. Moj maz
      splaci wreszcie swoj kredyt studencki, kupimy super fure, dom z ogrodkiem. On
      bedzie chodowal swoja Bazylie i Tymianek, ktory bedzie podgryzal moj kotek w
      przyszlosci. W deszczowe dnie bede grzac sie w salonie przed kominkiem. Nie
      jakims tam sztucznym, ale takim z prawdziwego zdarzenia... i bede miala swoje
      biuro, w ktorym wreszcie bedzie panowal porzadek... No, poki co przede mna
      egzamin kwalifikacyjny na studia Master.
    • magda7710 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 05.06.07, 13:21
      Dom, praca będziemy cieszyść się ze jesteśmy ze sobą i remaentować mieszkanie
      na pewno będziemy starali się o dziecko bo chcemy je mieć.
    • krolowa_arina Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 07.06.07, 11:26
      Wracamy do Irlandii, gdzie mieszkamy na stałe, odpoczywamy od zamieszania slubnego, wybieram się na studia, a później... kto wie smile
      • adrianna79 Re: A jakie macie życiowe plany po ślubie? 07.06.07, 12:05
        a my mamy nadzieje ze bedziemy mogli sie przeniesc w marcu do europy na pare
        lat zeby moj narzeczony mogl sie nauczyc polskiego; oprocz tego ja musze wkoncu
        zdac egzaminy na cfa i zaczac "prawdziwa" kariere w finansach smile. a o
        dzieciach pomyslimy za jakies 3 lata, nie ma pospiechu na to smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka