Dodaj do ulubionych

Do "cyfrówkowiczów"

08.10.06, 01:53
Pisałam już o tym, że nie ukrywam, iż moim marzeniem jest aparat cyfrowy. Nie
wiem dokładnie, kiedy go nabędę. Któraś z dziewczynek tu na forum, wyrażając
taką nadzieję, pobudziła jeszcze tę chęć. Na razie mam inne zobowiązania...
Chciałabym jednak wiedzieć, jakie macie aparaty, czy jesteście z nich
zadowoleni. Pisałam, że nie chciałabym przepłacać za bajery, których nie
wykorzystam. Chodzi mi o to, żeby mógł przybliżać, żeby był dobry i
estetyczny. Nie wiem, co jeszcze powinien posiadać. Na razie to dla mnie
czarna magia.
Obserwuj wątek
    • natla Re: Do "cyfrówkowiczów" 08.10.06, 10:20
      Najlepiej przejdź się po kilku sklepach, supermarketach i pogadaj z
      sprzedawcami, powiedz im o swych oczekiwaniach. Porównaj propozycje.
      Ja mam Kodaka DX7630. Jestem z niego bardzo zadowolona. Kupiłam jeden z
      droższych, wychodząc z założenia, ze to juz do końca życia.Ma mnóstwo
      mozliwości, które na początku mnie załamywały, ale powoli zaczynam z nich
      korzystać. smile
      Instrukcaj ma 30 stron A4, koszmarnie napisana. Wiec uczyłam się metodą prób
      i błędów, a dopiero potem zaczęłam do niej zaglądać.
      • takanietaka Sony-W5 08.10.06, 10:38
        Oparłam sie na opinii kolezanki ,która przedtem bardzo dokładnie sie
        informowała u przeróznych doradców znajacych sie na rzeczy.Jest z
        tych "srednich" czyli kosztował około 800,00.Ma dobra instrukcje -jedna taka
        mniejsza z głównymi radami do noszenia przy aparacie i druga juz jako
        książeczka .Jest przystępnie napisana ,a ja jestem tepa do tych rzeczy wiec jak
        rozumiem ja no to i kazdy inny.Ma duzy podgląd (ten ekranik do spogladania co
        sie pstryka -dla mnie to wazne ,bo nie umiem tego jednego oka przymykac i
        spogladac przez to cóś maleńkie.) mozna sobie na nim dosyc wygodnie obejrzec co
        sie zrobiło i pokazac innym w razie potrzeby.Mozna zrobic mały filmik dobrej
        jakości z przyzwoitym dźwiekiem i wcale nie okazało sie to skomplikowane -
        super.Jestem bardzo zadowolona -jest tez ładny ,a to tez lubie .Tylko moja
        rada -dokupiłam sobie "pamięc " od razu (to drogie około 200zł!) ale wzięłam
        jak największą (cos tam 500 MB czy co ) a jednak lepiej kupic dwie
        mniejsze ,tak mysle,bo mozna wyjąc jedna ,włozyc tą druga a w międzyczasie jak
        sie ma okazje to zapisac z tamtej na płyte ,albo zanieść do serwisu...itd.
        O ile wiem można tez wziąć na raty-ja kupiłam w sklepie internetowym na
        Allegro ( ze sprawdzona przeze mnie renomą)i było troche taniej niz w
        sklepie ,ale w sklepach potem tez obnizyli ceny.....posprawdzaj..i powodzenia!!
        • takanietaka Re: Sony-W5 08.10.06, 11:32
          aha-ma tez oczywiscie ładowarke i baterie ,ale to chyba standart?
          * nigdy nic nie wiadomosmile **
          • graga211 Rozglądnij się bez pośpiechu 08.10.06, 11:58
            Kasiu, teraz nie ma już żadnego problemu z nabyciem dobrego i cenowo
            przystępnego aparatu cyfrowego, MUSISZ tylko wiedzieć, co będzie Cię bawiło, by
            przy zakupie nie popełnić błędu, który potem może zemścić się.
            Ja mam Nikona Coolpix 5400 i kiedy go nabywałam, był u nas drogi jak szlag,
            więc znajoma przywiozła go ze Stanów za połowę ceny. I niepotrzebnie tak się na
            niego napaliłam, bo rok później jego cena spadła o 2/3 i chyba dzisiaj już
            nigdzie takiego nie znalazłabym, gdyż przy innych stał się gratem - tak mocno
            do przodu ruszyła modernizacja cyfrówek. Obserwuję, że każdego roku pojawiają
            się nowe, o niebo doskonalsze od ubiegłorocznych.
            Jeśli wiesz, że będziesz pasjonatką tylko pstrykania pięknych widoków, to
            wystarczy Ci automat. Teraz wszystkie mają kilkanaście programów tematycznych,
            które idealnie dobierają parametry, co nie zabierają czasu na manualne
            ustawienia. Moja koleżanka 3 lata temu kupiła drogi aparat profesjonalny, w
            którym do dzisiaj ani razu nie włączyła trybu manualnego ani nawet żadnego
            półautomatycznego, gdzie można regulować czas otwarcia migawki, bądź wybrać
            tylko przysłonę, albo jedno i drugie przy zachowaniu takiej samej ekspozycji;
            wszystkie zdjęcia robi tylko w trybie auto i w jej przypadku było to po prostu
            wyrzucenie pieniędzy.
            Reasumując, przy wyborze (już to kiedyś komuś pisałam) radzę zwrócić uwagę na:
            1. Rozdzielczość matrycy, czyli ilość megapixeli. Naturalnie, im większa
            rozdzielczość matrycy, tym większe możliwości kadrowania i powiększania
            zdjęcia, ale za to się płaci. Jeśli nie chcesz robić odbitek większych od
            formatu A4, wystarczy Ci aparat z matrycą 3 - 5 megapiksela. Ale jak Cię stać,
            im więcej, tym lepiej (będziesz mogła wybierać szczegóły).
            2. Jasność obiektywu oznaczana jako f1,8 wpływa na jakość wykonanej
            fotografii. Obiektywy dobrej klasy maja f/1,8-2,0 jednak różnica 0,2 to ideał,
            ale 2,8 jest do przyjęcia.
            3. Karta pamięci, na której zapisywane są zdjęcia, zwykle ma zbyt mała
            pojemność i trzeba dokupić dodatkową z pojemnością na jaką nas tylko stać, co
            szczególnie jest ważne poza domem, np. na wakacjach, kiedy nie ma możliwości
            zapisania fotek na dysku twardym peceta.
            4. Wielkość aparatu i jego „poręczność”. Nie bez powodu zaleca się wzięcie
            aparatu do ręki już w sklepie. On musi „leżeć” w dłoni jak ulał, powinnaś go
            pokochać od „pierwszego wejrzenia”, tylko wtedy będzie sprawiał Ci prawdziwą
            radość.
            Można jeszcze wiele na ten temat, ale radzę rozglądnąć się wśród aparatów
            znajomych, wysłuchać ich zdania, wziąć do ręki ich aparat. Radzę też pochodzić
            po sklepach i bez żenady przeglądnąć ich zasoby, wreszcie wejść na strony
            internetowe i tam poczytać (każdy producent ma swoją stronę, np. www.canon.pl ,
            www.fujifilm.pl itd., a także wejść do internetowych sklepów, np. Allegro, Ebay
            i in. Firmy renomowane, to: Canon, Nikon, Olympus, Fuji, ale i hp, zresztą jest
            ich coraz więcej i konkurencja jest olbrzymia.
            Jeśli korzystasz z komórki, a nie masz wielkich ambicji fotoreporterskich, to
            może warto rozpatrzyć nowe oferty telefonicznych aparatów komórkowych z
            wmontowanymi cyfrówkami z 3 Megapiks???
            Chciałabym być na tym etapie co Ty, ale już z moim bagażem cyfrówkowych
            doświadczeń.smile
            • mira21 Re: Rozglądnij się bez pośpiechu 08.10.06, 12:35
              Kupilam na allegro Praktica 6,2, ma niemiecka i angielska instrukcje i ciagle
              nie mam czasu zeby go sie nauczyc. Mimo wszystko, mimo, ze w Media Mark mowili
              mi, ze nie znaja, ze z Praktici zostala tylko nazwa, mam nadzieje, ze bedzie
              ok. Aktualnie szukam instrukcji po polsku. Ale ze chcialam zainteresowac sie i
              fotografia, to kupilam tez lustrzanke - Minolte, a to dlatego, ze miomo
              wszystko podobno sa lepsze zdjecia z tych starych aparatow.
              • kasia573 Re: Rozglądnij się bez pośpiechu 08.10.06, 14:39
                Bardzo dziekuję za dotychczasowe wypowiedzi. Jeszcze ich nie zgłębiłam.Zwykle,
                gdy chcę coś kupić, rozpoczynam od Madia Markt, ponieważ tam jest przejrzysta
                ekspozycja i duży wybór.Jednak raczej tam nie kupuję, bo lubię być przez
                sprzedawcę poinformowana dokładnie, obejrzeć "mój" sprzęt, a nie dostać
                w pudle. Zwróciłam się do Was głównie po to, by zobaczyć, jakie marki
                przeważają oraz, aby poznać "za i przeciw" danych typów. To mogą raczej
                użytkownicy powiedzieć. Dzięki!
                • wiktoria53 SONY DSC-W50 08.10.06, 22:37
                  Kasiu.To mój aparacik, z którego jestem bardzo zadowolona.Tu podaję Ci stronki
                  z opisami.

www.rtvexpert.pl/kompakty-cyfrowe/sony-dsc-w50
                  www.topmarket.pl/aparaty_cyfrowe/SONY_DSC_W_50.php

Kiedy kupowałam kosztował 1.149 zł, ale teraz są o trochę tańsze.Zanim się
                  zdecydujesz na kupno zapoznaj się z różnymi cyfrówkami.
          • pia.ed Re: baterie 08.10.06, 12:03
            Radze dokupic baterie, bo sie szybko wyczerpuja
            nawet jesli zdjecia robi sie w plenerze.
            Mam zawsze dodatkowe, naladowane baterie przy sobie.

Kupilam moj Nikon 2100 trzy lata temu,
            bajecznie latwy w obsludze - tak podaje instrukcja - a ja dalej go sie
            nie nauczylam.

Nie jestem zadowolona z tego, ze od chwili nacisniecia uplywa
            pewien czas kiedy zdjecie jest gotowe (nie wiem jaka jest na to fachowe nazwa,
            czas ekspozycji?).
            Druga rzecz to za maly ekran, teraz bym nigdy takiego nie kupila.
            W sloncu nic na nim nie widze i musze patrzec przez "dziurke"
            co jednak nie sprawia mi zadnego klopotu, tylko staromodnie wyglada ...
            • graga211 Jeszcze cos poradze... 09.10.06, 10:10
              Jeśli prawym przyciskiem myszy klikniesz w zdjęcie, wówczas otworzy się
              zakładka, na której na samym dole znajdziesz ‘właściwości’. Po otworzeniu,
              kliknij w ‘podsumowanie’ i tam znajdziesz wszystko o zdjęciu, również jakim
              aparatem zostało wykonane. W ten sposób będziesz widziała, który model jakie
              zdjęcia jest w stanie zrobić. Oczywiście chodzi o jakość, bo uroda zależy od
              pstrykającego.
              A ten LCD (monitor z tyłu) "w pewnym wieku" jest też ważny - im większy, tym
              lepszy, np na 2''smile))))
              Zamiast baterii polecam akumulatorki i ładowarkę.
    • mania1119 Re: Do "cyfrówkowiczów" 09.10.06, 21:17
      Nic mądrego na temat aparatu cyfrowego nie wiem,odkrylam tylko nagle techniczne
      osiagniecie cywilizacji jakim jest aparat w telefonie (w sam raz na moj poziom)
      i nad wyraz jestem z siebie dumna kiedy "trzaskam"nim zdjecia albo filmiki.Ale
      moze kiedys do prawdziwej "cyfrowki"dojrzeje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka