Dodaj do ulubionych

świadectwo chrztu-ile opłata?

13.06.07, 16:14
dzisiaj dzwoniłam do parafii w której byłam chrzczona - miasto inne niż to w
którym mieszkam. Zapytałam księdza co i jak - spokojnie wytłumaczył po czym
dodał, żebym nie zapomniała włozyć pieniążka- opłaty datku za jego wydanie..
ile mam włożyć do koperty? doradzcie bo nie mam pojeciasmile
ps. mysle albo 20 zł albo 50 zł.
Obserwuj wątek
    • tiliam dodanie 13.06.07, 16:15
      chodzi oczywiscie o to ze pisze prosbe pisemnie o przeslanie poczta do mnie
      tego świadectwa.. stad ta koperta - gapa zapomnialam napisac posta wczesniej:d
    • inkageo Re: świadectwo chrztu-ile opłata? 13.06.07, 16:17
      Ja miałam przy sobie 20 i 50 zł. Skąpstwo zwyciężyło i położyłam na biurku 20
      zł, ale później byłam trochę zmieszana.. Ale 50 zł to trochę za dużo, wypisanie
      świadectwa chrztu zajęło księdzu minutę..uncertain
      • jola.pedagogspoleczny Re: świadectwo chrztu-ile opłata? 13.06.07, 16:25
        Moja przyszła teściowa zapłaciła za odpis świadectwa chrztu mojego M. 10zł.
        Poprosiliśmy ją o to, bo nie mieszkamy w tym mieście, gdzie był chrzczony, a
        ona ma do tamtej parafii duuużo bliżej niż my. Nie mieliśmy wiec wpływu, ile
        dostanie ksiądz za te ,,usługę'' ale uważam to za odpowiednią cenę. W końcu
        wypisywanie jednego papierka wiele nie trwa i nie powinno kosztować 50zł...

Jesli jednak chodzi o osoby, którym miałoby być one przesłane, myślę, że należy
        się troszkę więcej, bo przeciez ktoś za ten list musi zapłacić (znaczek
        pocztowy) oraz ktoś musi ten list wysłać (fatyga za chodzenie na pocztę). Moim
        zdaniem wystarczy w takim wypadku 20zł.
    • zosiaczek25 Re: świadectwo chrztu-ile opłata? 13.06.07, 16:19
      U mnie ksiadz sie spytal, czy to ma byc do licencji (czyli najwarazniej sa rozne
      rodzaje tych odpisow) i za takowe policzyl sobie 50zl.
      • inkageo Re: świadectwo chrztu-ile opłata? 13.06.07, 16:21
        Mój zapytał tylko czy ślub w Polsce.
        • zosiaczek25 Re: świadectwo chrztu-ile opłata? 13.06.07, 16:26
          Ja bralam odpis z parafii, w ktorej bylam chrzczona a do ktorej odkad siegam
          pamiecia nie naleze. Dlatego ksiadz juz wyczuwal sprawe z licencja.
          • tiliam Re: świadectwo chrztu-ile opłata? 13.06.07, 18:35
            dzieki za pomoc
            mysle ze jednak biorac pod uwage cennik obowiazujacy przy odpisach dokumentoiw
            w urzedach - 22 zł dokładnie skłaniam sie do 20 zl.
            co do znaczka-to ksiadz nie bedzie musial sie fatygowac zeby go kupic bo w
            srodek wloze druga koperte zwrotna zaadresoana na mnie ze znaczkiem juz
            naklejonym.
            ps. perwsze slysze ze to ma znaczenie na jaki cel - czy to na slub czy licencje-
            chrzest to chrzest!
            • zosiaczek25 Re: świadectwo chrztu-ile opłata? 13.06.07, 18:39
              Nie zanm sie na tym. Pisze, jak bylo. A skoro sie spytal, to najwyrazniej sa
              rozne rodzaje. zreszta stwierdzil nawet, ze na takim do licencji, to musi wpisac
              dodatkowo uwage o braku malzenstwa i date biezmowania. Pewnie dlatego te 5 dych.
              Do tego doliczyl sobie ofiare na msze. smile
            • inkageo Re: świadectwo chrztu-ile opłata? 13.06.07, 19:07
              Wiem, że trzeba powiedzieć, że to do ślubu, wtedy jest tam adnotacja, że nie ma
              w księgach wzmianki o ślubie kościelnym. Ma też widocznie znaczenie, czy ślub w
              Polsce, czy nie, bo może są też druki w językach obcych.
    • mistrz1938 20 - 30 złotych 13.06.07, 22:30
      taką opłatę ja wniosłam i mój mąz i podobnie moi znajomi.
      • miwusia1977 Re: 20 - 30 złotych 13.06.07, 22:38
        ja za odpis aktu chrztu nic nie placilam. U mojego polowka za odpis aktu chrztu
        i pozwolenie na slub w innej praafi chcialo co laska na ofiare..Dalismy 10zl...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka