bea568 18.06.07, 16:17 moi rodzice sa wsciekli na mojego narzeczonego, mysla ze zle mnie traktuje, jest egoista i najwazniejsza jest jego rodzinka, a ma mnie w... Chca z nim poważnie porozmawiać.Ślub za 5 tygodni.Mam nadzieję że sie odbędzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomidorekk Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 16:22 a jest tak jak oni myślą? a generalnie co maja twoi rodzice do twojego slubu?? Twoja decyzja życiowa, nie ich. Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo mediacja 18.06.07, 16:31 Jesli pojdziecie na zywiol, pewnie ze slubu nici. Proponuje skorzystac z uslug mediatora, ktory umozliwi porozmawianie o meritum nie dopuszczajac do eskalacji konfliktu. Standardowo taka usluga kosztuje 20 zl/godz. Skad jestes? Skonczylam podyplomowe negocjacje i mediacje, mam sporo znajomych mediatorow, tylko napisz, skad jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 16:34 u nas było podobnie jak przyjeżdżał, to się nie odzywali do niego jak nie przyjeżdżał, to mieli pretensje, ze nie przyjeżdża i że przeciez oni nie mają nic do tego jak sie wyprowadziłam to obraza w końcu zaprosił ich na kolacje, która się nie odbyła (de facto), ale zmienili się o 180%, jak wyszliśmy z domu, po wizycie po 2 dniach od zaproszenia, to siedzieliśmy w aucie i zastanawialiśmy się co im się stało i czy aby na pewno są zdrowi, bo przywitali nas buziakami i "cześć dzieciaczki" od tamtego czasu jest super, teraz Go ubóstwiają wiec ja popieram takie rozmowy (mimo, ze do naszej nie doszło) Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 16:39 A jak jest naprawde? Potrafisz ocenic z boku jego zachowanie w stosunku do Ciebie? Moze rodzice nie widza innego wyjscia zebys nie popelnila bledu zycia? Moze maja racje a Ty jestes slepo zakochana? Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 17:49 Dwa pytania - jedno, powtórzone z kilkoma osobami wyżej: a mają podstawy, by tak sądzić? Takie opinie nie biorą się znikąd. I drugie - dlatego chcą z nim rozmawiać dopiero teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 18:50 Pewno problem polega na tym, ze np goscie zostana usadzeni wg wizji tesciow, a nie rodzicow....Szkoda tylko, ze dorosli ludzie nie potrafia sami rozwiazywac problemow, tylko sklocaja mloda pare. Na Waszym miejscu trzymalabym sie z daleka od takich rodzicow, moga Ci malzenstwo rozwalic. Bo czy maz zachowuje sie egoistycznie, to nie im to oceniac, skoro Ty nie masz takiego poczucia, to ich opinie olej. Wiem, ze przykro, ja tez uslyszalam od matki, ze tancze u N. na sznurku, i to dotyczylo tego, ze slub jest u niego we wsi a nie u mnie. Glupia urazona duma jest kiepskim doradca. Ja matce od razu powiedzialam, co mysle o jej kreceniu nosem i przestala. Odpowiedz Link Zgłoś
natka1983 Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 19:20 U mnie jest podobnie. Tata jak tata, ale mama ma "przebłyski" i raz lubi mojego N, a raz nie. Mama wogóle ma trudny charakter, a mojego N czasami podziwiam, ze to wytyzmuje i robi dobrą minę do złej gry. Jesteśmy ze sobą ponad 6 lat, po zaręczynach ponad 3, a o dacie ślubu ani widu, ani słychu. Dlaczego? Bo ja jestem ślimok i mam obawy, że mama coś wykombunuje na moim ślubie, tym bardziej, ze nie lubi brata mojego N (istny cyrk). Tylko dziwne jest to, że reszta rodziny bardzo lubi N, tylko nie ona. Powodów wymyśla wiele, jednym jest np to, że jego sposób chodzenia jej się nie podoba. Ale chyba powoli ja mądrzeje, bo postanowiliśmy, ze jednak weźmiemy ślub jak najszybciej, bo takie "czekanie" do niczego nie prowadzi. I mam nadzieję, że "poślubny" obiad jaki planujemy nie zostanie przez nikogo "popsuty". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 20:03 Nie możesz tak mówić. Rodzicom, jako osobom postronnym, łatwiej zobaczyć coś groźnego w zachowaniu ukochanego i może faktycznie widzą - poza tym, mają większe doświadczenie życiowe, może ich niepokoić coś, na co młoda i zakochana osoba nie zwróci uwagi albo zbagatelizuje. A Ty od razu widzisz tu czepialstwo rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
shuani Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 20:41 A potem na forum o młodych mężatkach czytuje się nagminnie - "Rodzice ostrzegali, a ja nie słuchałam. Teraz on zdradza, bije, wyzywa i nie szanuje". Moim zdaniem takie wizje rodzicielskie nie biorą się z powietrza. Głowę daję, że rodzice zauważają wiecej niż wydaje się zakochanej pannie młodej. A dlaczego interweniują teraz? Cóż, może dotąd liczyli za zmianę w zachowaniu przyszłego zięcia, może sądzili, że córka się opamięta, że sama dostrzeże pewne kwestie. Nie twierdzę, że musisz POSŁUCHAĆ rodziców. Mądre jednak by było, gdybyś ich przynajmniej WYSŁUCHAŁA. Najbardziej przejmujesz się tym, czy ślub się odbędzie. Wybacz, ale to naprawdę jest sprawa marginalna w sytuacji, gdy w grę wchodzi szczęście Twego całego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
natka1983 Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 21:27 Tylko jest jeszcze taki "problem", ze - jeszcze się taki nie urodził, który by mojej mamie dogodził. Wydaje mi się, że mój przyszły mąż powinien się w pierwszej kolejności mnie nadawać, a później dopiero mojej mamie. Czasami mam wrażenie, ze chciałaby abym sobie tak mieszkała z Nią (noi z tatą) do końca życia, chodziła na spacery, na zakupy etc. Nie dopuszcza do siebie myśli, ze w końcu nadejdzie dzien, w którym się wyprowadzę. Ja jestem szczęsliwa i chciałabym aby moi najblizsi cieszyli się z tego szczęścia razem ze mną. Ale jak widać nie jest mi to dane. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 21:30 no dobrze. ale skoro sa zli i ma dojsc do tej rozmowy z Twoim narzeczonym, to chyba cos w tym jest? z palca to sobie wyssali? Odpowiedz Link Zgłoś
strzygula Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 22:18 no niestety sa osoby takie jak np moja babcia (mamy tesciowa) ktora uwazaz ze zadne z jej dzieci szczesliwie nie wzielo slubu(choc to nie prawda). taty brat jest alkoholikiem ale to zony wina bo go prowokuje itd itd. po 20 latach malzenstwa powiedziala swojej corce ze nie powinna brac slubu ze swoim obecnym mezem a sa bardzo szczesliwi maja 3 dzieci i w ogole jest super no ale ona to taka typowa tesciowa wiec moze tu jest taka sama sytuacja? Odpowiedz Link Zgłoś
strzygula Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 22:11 u mnie na poczatku tez rodzice krecili nosem na mojego N. (bardziej mama) potem jakos z czasem im przeszlo i w chwili szczerosci powiedzieli ze estem jedyna corka, 3 synow no i byli zazdrosni i musieli sie do mojego N. przekonac i zobaczyc ze nic mi przy nim nie grozi a teraz wiedza ze gdziekolwiek z nim pojde to NIC mi nie grozi i jest super Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: konflikt rodzice kontra narzeczony help 18.06.07, 22:14 A nie mają ani trochę racji? Odpowiedz Link Zgłoś
bea568 rozmowa pomogla 19.06.07, 10:16 Moim mediatorem w tej sprawie byla moja siostra ktora uświadomiła rozdzicom że musimy porozmawiać.Wyjaśnili mi że się o mnie martwią i chcieli się upewnić czy wszystko jest ok?Mieszkam z moim narzeczonym prawie 2 lata i jestem szczęśliwa w tym związku.Powiedziałam im o tym. Porozmawiałam też z moim N, który nie był świadomy że cokolwiek zrobił źle. Myślę ze już będzie dobrze.A poza tym problem się pojawił ponieważ moja mama sobie trochę przerysowała sytuację.Ona na początku nie lubiła mojego N.Ona też chciałaby dla mnie księcia z bajki.Potem go polubiła a teraz jej podpadł, ponieważ nie zachowuje się według jej oczekiwań Odpowiedz Link Zgłoś