Dodaj do ulubionych

Obrączki- co zrobić?

27.06.07, 23:20
Dzisiaj odwiedziałam kilka jubilerów. Okazało się, że obrączki, które mi się podobają nie można zmiejszać ani zwiększać.
Nie wiem co zrobić. Czy kupić zwykłą obrączkę, którą w każdej chwili będę mogła np powiększyć czy może taką "bajerancką"??
A jak Wy robicie? Jakie rozmiary zamawiacie? Idealne na palec czy może troszkę większą?
A jak to wygląda w praktyce? Czy faktycznie te palce są grubsze z biegiem czasu?
Napiszcie jak to u Was wygląda? CO na ten temat myślicie?
Obserwuj wątek
    • alchemia0000 ten sam mialam dylemat 27.06.07, 23:32
      my trafilismy na fantastycznego pana zlotnika poniewaz naszego wzoru poniej tez sie nie da rusyc to wybraliśmy rozmiary ciut wieksze niz potrzebujemy
      moj luby nie ma problemu bo on ma szerokie kostki i nawet jak mu palec z grubnie to nie ma problemu
      a ja doszlam do wniosku ze jak jak nie przytyje to palec nie zgrubnie
      wiec mam zawsze powod by trzemac linie
      ogolnie bierzcie co sie wam podoba a nie co ewentualnie jest praktyczne bo będziecie żałowaćsmile odwagi
    • janeczka23 Re: Obrączki- co zrobić? 27.06.07, 23:36
      My kupiliśmy zwykle obraczki, to tylko symbol smileale rónież wzieliśmy pod uwage
      to ze mozna je bed problemu powiekszyc i pomniejszyc.Gdy kierujesz sie ta
      zasada musisisz poprostu wybrac obraczke z jednego zlota np. tylko zółtego,
      badz tylko bialego i wtedy bez problemu bedziesz mogla zmniejszac lub
      zwiekszac.Jubiler oczywiscie polecil nam swiecące zloto nie matowe, bo matowe
      sie wyciera i tez po jakims czasie swieci smile Mamy zrobione na taki wymiar jaki
      aktualnie maja nasze palce smile
      • aganioq Re: Obrączki- co zrobić? 28.06.07, 09:37
        ...obrączki z łączonego złota też można zmniejszać lub zwiększać, jest to
        kwestia łączenia różnych rodzajów złota...
        • dr_kaczusia Re: Obrączki- co zrobić? 28.06.07, 09:47
          dokladnie, ale wielkich salonach zwykle mowia, ze sie nie da zmienic rozmiaru i
          ludzie w to wierza, a salony sa po prostu wygodne.
    • agata781 Re: Obrączki- co zrobić? 28.06.07, 04:50
      Moja palce po ślubie jeszcze schudły,wzieliśmy obrączki bez żadnych zdobień ale
      na szczęście jeszcze nie muszę jej zmniejszać.Rozmiar braliśmy z wzornika a że
      minimalnie brakowało do pełnego numeru z rozmiarowki to wzieliśmy do pelnego
      numeru i mamy ciut luzusmile
    • memphis90 Re: Obrączki- co zrobić? 28.06.07, 11:57
      Nie, palce nie są grubsze z biegiem czasu, chyba, ze mocno utyjesz- ale i wtedy
      jest to efekt odwracalny, wystarczy schudnąć wink Ja od lat noszę stale rozmiar 11
      i jakoś nie wykazuję tendencji do pogrubiania. Obrączkę biorę troszkę większą-
      12 (upały, ciąże, większa powierzchnia do odparzania palca- wole mieć rezerwę),
      z białego, nierodowanego złota; ma wprawione brylanty, więc też będzie problem
      ze zmianą rozmiaru- ale wątpię, bym w najbliższym czasie musiała cokolwiek
      zmieniać. A w przyszłosci zawsze można zakupić nowewink
      • rusma1 Re: Obrączki- co zrobić? 28.06.07, 13:10
        my mamy obraczki z bialego i zoltego zlota, w dodatku mam 3 diamenciki. Pan
        jubiler nie widzi problemu zeby obraczke powiekszyc. Ponoc bedzie z tym troche
        zachodu - wyciaganie diamancikow, powiekaszanie obraczki i ponowne osadzanie
        kamieni - ale wszystko jest do zrobienia. mam niestety wrazenie ze wszystko
        zalezy od chciejstwa, a nie od braku mozliwosci wink
    • zuzia_8 Re: Obrączki- co zrobić? 29.06.07, 08:45
      my po prostu kupilismy obrączki. nawet nie pytalismy co i jak z ich
      powiększaniem. Jak za 10 lat będę je musiała wymienić - to wymienię. Zrobimy
      sobie z mężem odnowienie ślubów i poświęcenie obrączek.
      Nie patrz tak bardzo bardzo w przyszłość bo przez pare lat będziesz je nosić
      bez powiększania a kupowanie czegoś co nie do końca ci się podoba tylko
      dlatego, że jest praktyczne chyba nie ma sensu.
    • forumania Re: Obrączki- co zrobić? 29.06.07, 10:37
      Ja się nie zastanawiałam. Podobają mi się damskie obrączki z kamieniami, więc
      taką sobie wybrałam. Nie zastanawiałam się czy można coś zmianiać w rozmiarze.
      Jak kiedyś będzie taka potrzeba, to wtedy się będę martwić.
      Ostatnio schudłam 4 kg, ale jakoś nie miało to przełożenia na rozmiar palca,
      więc się nie przemuję. Jak wrócę do mojej wcześniejszej wagi, to zakładam że
      nadal będą dobre. smilesmile
    • nessie1161 Re: Obrączki- co zrobić? 29.06.07, 11:32
      Ja uważam, ze obrączka powinna być prosta , tak, żeby mozna było bez problemu
      korygować rozmiar. Masz ją nosic w końcu całe życie. Rozmiar powinien byc taki,
      żeby wchodziłą gładko, a schodziłą z pewnym oporem. Poza tym prostota zawsze
      się obroni, a bajerancka może Ci się nie podobać za 20 lat i co? Jeszcze
      nakupisz się bajeranckich pierścionków w życiu.
    • gioseppe Re: Obrączki- co zrobić? 29.06.07, 11:44
      mada82 napisała:

> Nie wiem co zrobić. Czy kupić zwykłą obrączkę, którą w każdej chwili będę mogła
      > np powiększyć

TAK JEST NAJLEPIEJ

> czy może taką "bajerancką"??

za bardzo zbajerzone zbyt szybko się opatrzą, znudzą.
      poza tym szybciej się zniszczą, taką tradycyjną można zawsze dać do
      wypolerowania i jest jak nówka, a taka z bajerami zawsze po jakimś czasie i iluś
      tam razach odnawiania się ściera i nie ma już z czego odnawiać smile

> A jak Wy robicie? Jakie rozmiary zamawiacie? Idealne na palec czy może troszkę
      > większą?

odrobinkę większe, latem palce puchną
    • malutenka5 Re: Obrączki- co zrobić? 29.06.07, 11:49
      Ja zamówiłam trochę większą niż mój rozmiar, bo moje palce bardzo puchną w czasie upałów, np. pierścionek zaręczynowy jest zwykle na mnie za duży, mogę go włożyć (z niewielkim oporem na środkowy palec), a jak przyszła temperatura +30 stopni, to go z serdecznego nie mogłam zdjąć. A tak to obrączka z palca nie spadnie, a luzu trochę będzie. Aha, i wybraliśmy najprostszy wzór- żółte złoto bez zdobieńwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka