Dodaj do ulubionych

porozmawiajmy 5 sierpień

05.08.07, 01:13
no wiec witam was czy wszyscy juz spia?? chlip chlip
Obserwuj wątek
    • maraxela Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 01:14
      pozdrowienia z dyzuru -nudy na pudy wszyscy spiasmile
    • maraxela Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 01:37
      fajna z wami rozmowa dosc monotematyczna smilea pociesze sie ostatni dzien mam tu
      wladze jutro chyba oficjalne otwarcie owego forum, musze sie pocieszyc jeszcze
      klkanascie godzin jestem gorusmile
    • mala_duza Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 09:17
      No dzień dobry! Nie płacz, wiesz niedziela to wszyscy słodko chrapią.
      • sputnik_sweetheart Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 09:48
        A dzień dobrysmile właśnie wstałam, Maraxela pewnie odsypia dyżur?smile
    • rubin04 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 10:05
      Wstyd sie przyznac ale ja dopiero niedawno wstałam.
      Mój M gdzies na morzu wiec się lenię troche,
      choc zaraz biore sie za pisanie pracy sad
      • kate.zet1 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 10:11
        Witajcie, ja mam dziś urodziny, więc cały dzień zamierzam leniuchować, mój narzeczony zabiera mnie dziś na jakiś pyszny obiad, potem kino....wino...
        • mala_duza Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 10:22
          No to sto lat Kate! Bawcie się dobrze i miłego dnia życzę
        • kasia-k 10lat 05.08.07, 10:34
          ale Ci dobrze smile
          moje święta dopiero w październiku i lisopadzie smile
          • kate.zet1 Re: 10lat 06.08.07, 08:47
            Tylko 10 lat mi życzysz??? smile Mam nadzieję, ze pociągnę trochę więcej haha, dziekuję!!
        • mayagaramond kate.zet1 05.08.07, 12:29
          Wszystkiego naj, naj, najlepszego lewkusmile))
          • kate.zet1 Re: kate.zet1 06.08.07, 08:48
            Dziekuję za życzenia - lwica ze mnie prawdziwa!!!!
    • kasia-k kto mabilety z cinema city? 05.08.07, 10:33
      ja już wstałam smile
      i z samego ranka sie wkurzyłam sad
      miałam dzisiaj grać w kolejnym etapie konkursu cinema city
      i okazało się że potrzebuję kod z biletu

a ja kurde wszystkie powyrzucałam, bonie wiedziałam ze bedą potrzene sad

więc jezeli, kórejś z Was pałętaja się dwa niepotrzebne zużyte bilety z Cinema
      City to byłabym wdzięcza za podanie mikodów z tych biletów

ale dzisiaj z brzydka pogoda
      brrrrrrrrrrr
      nawet nie chce mi sieotwierać balkonu

dobrze że za tdzień wyjeżdzam na urlop smile
      i przez dwa tygodnie o pogodę nie bedę musiał się martwić smile
      • maraxela Re: kto mabilety z cinema city? 05.08.07, 10:38
        juz wstalam ktos musi obbiad ugotowac
    • maraxela Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 10:41
      ja sie w sumie ciesze mam tyle roboty i stresu ze mi waga leci na leb na szyje
      bylam rano w markcie i mi polki wirowaly dookola z niwyspaniasmilefajna karuzela
      katem oka widzialam zataczajacy kulko jogurt jogobella
      • kasia-k Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 11:35
        maraxela napisała:

> ja sie w sumie ciesze mam tyle roboty i stresu ze mi waga leci na leb na
        szyje

ja mam ślub dopiero za rok
        i już się boję jak będę wyglądała
        ostatnio mam jakiś wilcy apetyt
        tyje na potegę
        sad

chyba muszę sobie zrobić badanie na tarczycę, bo to moje tycie jest
        przerażające
        wcześniej chuderlak, teraz wyglądam powiedzmy zdrowo, a co bedzie za rok to aż
        strach pomysleć
        • sputnik_sweetheart Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 11:54
          Zrób koniecznie, ja mam niedoczynność i to jest straszne, zawsze byłam chuda a
          teraz kawał baby ze mnie, łykam leki i przynajmniej lepiej się czuję(wcześniej
          ciągle spałam) a i wagowo jest coraz lepiej
          • kasia-k waga 05.08.07, 13:50
            czyli waga spada po lekach?
            ja w ciagu roku przytyłam około 15kg
            i zastanawiam skąd ta waga sie wzięła
            czy od siedzacej pracy i podjdanie
            czy czasem nie od tarczycy

po urlopie lecerobic badanie (już tak kilka miesiecy się wybieram na te badania)
            • maraxela Re: waga 05.08.07, 16:04
              przyczyn tycia jest bardzo duzo a masz jakies dodatkowe objawy??
            • sputnik_sweetheart Re: waga 05.08.07, 16:33
              Przez 2 lata przytyłam 20kg, masakra. Na pewno wpływ miało siedzenie w pracy
              ale duża niedoczynność też- ja naprawdę mało jadłam a coraz bardziej puchłam.
              Zaczęłam się leczyć endokrynologicznie, tarczycę i jest coraz lepiej. Nie wiem
              jak Ty ale ja się w ogole bardzo źle czułam-senna, rozkojarzona, czasami było
              mi tak słabo,że aż nie miałam siły wstać z łóżka- wszystko minęło. Zrób
              badania, po co się męczyć smile
              • kasia-k Re: waga 05.08.07, 17:29
                no właśnie
                ja ostatnio jestem śpiąca i taka leniwa
                i jakaś kondycja kiepska - zasapana wiecznie jestem sad
                a dzisaj mam jakby gulę w gardle sad
                • maraxela Re: waga 05.08.07, 17:32
                  zrob badania na poziom hormonow tarczycy
                • maraxela Re: waga 05.08.07, 17:35
                  a ja mam ciagle w dol wage chociaz z tarczyca wszystko oksmile ja mam ciagle
                  uczucie ze za groba jestem wiec mi z tym dobrze,wszystko chyba ze stresu slub
                  budowa praktyka w szpitalu teraz zeby miec jeszcze mniej czasu zapisalam sie na
                  intensywny kurs angielkiego zajecia sa codziennie mam takiego wumuszonego
                  pawera ze do wesela zjade jeszcze z 5 kg no i czeka mnie jeszcze egzamin we
                  wrzesniu o la boga bede miala fogure modelki
                  • kasia-k Re: waga 05.08.07, 18:08
                    też bym tak chciała
                    ja jestem załamana
                    jestem gruba
                    a na wakacje jade za tydzień
                    i jak ja się ludziom w kostiumie pokażę

nigdy tak nie miałam
                    zawsze byłam szczupła, dla niektórych nawet chud - przy 168cm ważyłam 50kg a
                    teraz waga waha się pomiedzy 61 a 65kg
                    • maraxela Re: waga 05.08.07, 18:12
                      ja mam 169 chyba waze 55 ale do 50 mysle ze dojde do konca wrzesnia
                    • sputnik_sweetheart Re: waga 05.08.07, 18:40
                      Nie załamuj się bo z załamania nic nie przyjdzie. Badania koniecznie zrób,
                      głównie tarczycy ale może endokrynolog poradzi Ci co jeszcze. Ja oprocz tego
                      lecze się na PCOS. Rozumiem załamanie bo ja nie jedno zaliczylam - z 50kg na 70
                      to duuża róznica. Trudno, no trudno, płakac nie można jak sie na coś nie ma
                      wpływu ale na to można mieć choć taki, ze zaczniesz leczenie. (nie wydaję tu
                      żadnej diagnozy, po prostu trzeba się zbadać) Głowa do górysmile))
    • uccellino Hej, hej, good morning! 05.08.07, 11:03
      Właśnie wcięliśmy w ramach śniadania jajka sadzone, zaraz biorę się za
      prasowanie, potem mam manicure, a po południu jedziemy jeszcze z dwoma
      zaproszeniami.
      Jesteśmy w fazie lutealnej i czekamy, czy może nareszcie będzie Mrówa smile))
      Lubię ten czas oczekiwania - wygłupiamy się, gadamy o wszystkim z założeniem,
      że jestem w ciąży wink))) Noooo, potem jest najwyżej małe rozczrowanie i dalsze
      próby. Generalnie jestem szczęśliwa. Odkąd zmieniłam pracę, to w 100%
      • maraxela Re: Hej, hej, good morning! 05.08.07, 11:08
        haha a ty juz po slubie czy jeszcze przed ?? trzymam kciuki ja dzisiaj caa noc
        bylam na dyzurze w spitalu bylo fajnie pan z alzheimerem przypomnial sobie ze
        musi isc walczyc w powstaniiu i cala noc chcial uciekac. po informacji ze
        powstanie jest w Warszawie a on jest we Wroclawium (bo to ze sie skonczylo
        kilkadziesiat lat temu na neigo nie dzialalosmilewracal spowrotem .poczym biegiem
        szturmowal drzwi lapiac miotle jako karabin-chyba myslal e to jakas barykadasmile
        • uccellino Przed, przed - przecież piszę, że zaproszenia... 05.08.07, 11:14
          ...rozdajemy. Ślub 15.09.

Nieźle miałaś. Jesteś lekarzem czy pielęgniarką?
          • maraxela Re: Przed, przed - przecież piszę, że zaproszenia 05.08.07, 11:29
            ucze sie na lekarzasmilesorki ale chyba moj umysl na dzisiaj sie wylaczylsad
          • mayagaramond pogadajmy 05.08.07, 11:32
            No ja tez jestem i razar zabieram sie do roboty. Z kazdym dnie wygladam piekniej
            - nowy pryszcz na brodzie, zlamany paznokiec, wysypka na dekolcie. Do wesela
            poltora tygodnia a jak tak dalej pojdzie to wystapie w torbie papierowej na glowie.
            • maraxela Re: pogadajmy 05.08.07, 11:35
              pij duzo wody i rumianku oczyszcza zrob sobie taka kopiel parowa twarzy nachyl
              glowe nad garnkiem z gotujaca sie woda ppobadz tam troche (a najlepiej idz do
              sauny parowej) po czym naluz np maseczke z glinki zielonej
              • mayagaramond Re: pogadajmy 05.08.07, 11:41
                Glinke juz od tygodnia kupuje, a do sauny chetnie bym poszla, mam pod nosem cale
                spa, ale nie mam kiedy isc albo jestem w pracy, albo tluke w domu w klawiature
                (i nie mam na mysli forumwink)
            • kasia-k Re: pogadajmy 05.08.07, 11:36
              mayagaramond napisała:

> jak tak dalej pojdzie to wystapie w torbie papierowej na glowie.
              >
              tylko pamietaj aby była gustowna big_grin
              • maraxela Re: pogadajmy 05.08.07, 11:38
                na forum SiW w moim watku znajdziesz wiele ciakawych kostiumow min brokol
                balwan kon wielbladsmile hhihihihihi
              • mayagaramond Re: pogadajmy 05.08.07, 11:40
                Bedzie w rozu, zeby pasowala do bukietu i zaproszen.
    • rubin04 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 11:50
      Ja juz po śniadaniu w doborowym towarzystwie: swoim własnym wink
      Kawa juz zrobiona i biore sie dzielnei za pisanie pracy. I to cały mój plan na dzis..
      • kartynka Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 12:20
        Czesc dziewczyny!

Kate - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!

Maraxela - po dyzurze nalezy Ci sie przywilej wylegiwania w lozkusmile Kurcze, ja
        po nocnym dyzurze chyba bym tak wczesnie nie wstalasmile

Chociaz jestem na chodzie od 7.30 - jak na niedziele to skandal, ale jutro mam
        rozmowe o prace i tak sie stresuje ze spac nie mogesmile Wlasnie dokanczam moja
        prezentacje i jeszcze tysiac papierow do doczytania. I to chyba moje cale plany
        na niedzielesad

Chociaz slonce swieci jest goraco, wiec czytac juz chyba bede w ogrodziesmile
        Pozdrawiam i milego dnia wszystkim zyczesmile
      • adrianna79 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 12:20
        a u mnie jest 6:18 rano.. nie moge spac bo dzisiaj mamy wylot do polski. jutro
        druga przymiarka sukni, na ktora sie nie pale sad... a na dodatek z tego stresu
        boli mnie podbrzusze.... i czuje sie jakby nadchodzil ten "tydzien" w
        miesiacu..... uh!!!!!!!
        • mayagaramond Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 12:28
          Czesc Adrianna!, a raczej dzien dobry!!

U mnie juz poludnie, zycze Ci milego lotu, strzel sobie bloody mary na pokladzie
          i od razu bedzie lepiejwink
          • adrianna79 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 12:32
            czesc mayagarmond.... chyba tez tak zrobie. dzisiaj czesc rodzinki z nami leci.
            okolo 10 osob. reszta dolatuje w srode i czwartek. w srode jedziemy do krakowa
            i oswiecimia... juz mnie glowa boli od tlumaczenia z polskiego na angielski i
            vice versa! na dodatek przygotowuje sie na egzamin i musze wziac ksiazki do
            nauki.. ale jakos to bedzie... ! co slychac u ciebie. jak stres przedslubny?
            • kartynka Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 12:36
              Czesc Adrianasmile

Wieki cale Cie tu nie bylosmile Mam nadzieje,ze jakos dasz rade w samolocie -
              bloody mary albo jakas margarita moze sprawe zalatwi?
              Ostateczna przymiarka juz w tym tygodniu? Super! Na pewno bedzie pieknie -
              zreszta pamietam Twoje zdjecia z pierwszej przymiarki - wygladalas
              fantastycznie! Kurcze to juz mnie niz tydzien Ci zostalsmile Zlecialo szybko!!!

Trzymam kciuki zz Ciebie i Twojego meza! Na pewno wszystko sie udasmile I
              koniecznie pokaz nam zdjecia!!!

A co do tlumaczenia - wiem jak sie czujesz? Moze jakas kolezanka pomoze?
              • adrianna79 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 12:43
                witaj.

ostatnio mialam urwanie glowy. nadal mam kilka rzeczy do zalatwienia, ale mam
                nadzieje ze jakos wyrobie. moje kumpele mowia po angielsku, ale wsydza sie
                mowic, tak wiec ja zwylke musze tlumaczyc. moj tato dobrze mowi po niemiecku,
                ale nikt z rodzinki narzeczonego nie mowi w tym jezyku :_(.

na dodatek jutro bedziemy ustalac gdzie jedziemy w podroz poslubna. moja maid
                of honor i jej chlopak z nami jada i ona nas namowila zebysmy czekali do
                ostatniej chwili na jaks last minute w jakies fajnie miejsce... jak nic nie
                znajdziemy to bedziemy we wrocku, albo polatamy sobie po miastach europy.
                wszystko jest mi jedno.
                • kasia-k Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 13:56
                  jeżeli kupujecie wycieczkę w PL to na FAJNE lasty bym nie liczyła
                  w tym roku ceny poszły w góre
                  strasznie
                  a lastów brak
                  no chyba ża jakies SUPER wypasione oferty
                  a takie są lasty
                  ale na takie imprezy to cena nielastowa
            • mayagaramond Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 12:39
              Cos u tlumaczeniu wiem, bo wlasnie slecze na tlumaczeniem raportu rpcznego
              (niem-pol) i juz mi sie to po nocach sni...
              Termin mam na piatek, ale az sie boje, ze mi to przysla do korekty np. w
              poniedzialek, a w czwartek slub!
              • kartynka Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 12:48
                Oj, z tlumaczeniem rzeczywiscie jest klopotsad Ja ostatnio tlumaczylam straszna
                sterte papierow na konkurs - z angielskiego na polski (a tlumaczem zawodowym
                nie jestem) i mozg mi sie lasowal straszniesad

Adriana bedziesz musiala odpoczac troche od tego przed slubem jesli sie da. A
                podroz, na cokolwiek sie zdecydujecie na pewno bedzie super! Moze we Wro
                znajdziecie jaks oferte? Sa loty z Wroc do Rzymu - pozniej wynajac autko,
                znalezc plaze i odpoczywac po weselusmile
                Zobaczysz wszystko sie ulozy!

szczesliwego lotu zycze!
                • siog Kartynka,Maya,Adrianna 05.08.07, 16:41
                  Heyasmile
                  ja wypoczetasmile po udanym wyjezdzie i pysznym jedzeniu przez 2 sloneczne dni
                  czulam sie jak w Hiszpanii a dzisiaj wrocilam do domu i pada!!!!!Znowu!!!

moj narzeczony mial juz kawalerski w zeszly weekend w Edynburgu. wiec juz sie
                  dzieje....

Kartynka ciebie tez dawno nie bylo! czekalam az zobaczysz moj watek z przymiarki
                  i skomentujesz...

Maya i Adrianna!!!!!!Wasza kolej!!!!!!!!!! wooooohoooooooooo!!!!!! myslalam o
                  Was! bede czekac na zdjecia ! Trzymajcie sie wszystko uda sie super!

Adrianna czy musisz jechac na honeymoon z maid of honour? najlepiej samym? moze
                  wybierz jakies miejsce zeby po prostu odpoczac i nic nie robic. ja tak oplanuje
                  po moim slubie. po taskiej duzej stresowej organizacji (goscie z zagranicy) itd
                  itp, chyba najlepiej gdzie wyjechac z ladna pogoda i wyluzowac... nie dalabym
                  rady na zwiedzanie czegokolwiek, dlatego wybralam dobra stara Hiszpaniesmile

Pozdrawiam serdecznie!
                  • kartynka Re: Kartynka,Maya,Adrianna 05.08.07, 19:37
                    Czesc Siog,

Zaraz poszukam watku z przymiarki! Dmyslam sie ze bedzie gdzies na ogolnymsmile

Tez jaksa zalatana jestem ostatnio - wizyty znajomych, praca no i teraz mam
                    nadzieje na zmiane pracy - rozmowa jutro - wiec zobaczymysmilePrezentacja gotowa,
                    jeszcze troche musze doczytacsmile

Milej komncowi weekendu zyczesmile U Ciebie pada, a u nas 28 stopni! Niespotykane
                    wrecz na polnocy!. Kurzce lepiej niech dostane ta robote bo sobie nie wybacze
                    ze taki piekny dzien byl dzisiaj a ja z nosem w komputerze caly dziensad

Pozdrowionka!
                    • mayagaramond pochwale sie 05.08.07, 19:53
                      Skacze z radosci, jestem genialna, skonczylam przewidziana na dzis czesc
                      tlumaczenia (czyli jakies 12 stron) Hiphip hurrraaaaaaa. A teraz ide w nagode do
                      wanny, bo juz mam dosc byc czlowiekiem pierwotnymwink

Badanie na tarczyce tez robilam, mam niedoczynnosc, biore hormony a tak dalej
                      spac mi sie chcewink
                    • siog Re: Kartynka,Maya,Adrianna 05.08.07, 20:18
                      super! daj znac co sadziszsmile we wtorek mam kolejna przymiarke bo mialam pewne
                      watpliwosci wiec ide jeszcze raz sprawdzic... watek na starym forum chyba "po
                      pierwszej przymiarce"
                      Dziekismile

juz mam dosyc deszczu ale 28st tez nie zazdroszcze. chce zeby tylko nie padalo!
                      ahhhhhh
                  • mayagaramond Re: Kartynka,Maya,Adrianna 05.08.07, 20:54
                    Ta, moja kolej, a ja chcialabym miec jeszcze dodatkowy tydzien... Cos mi sie
                    wydaje, ze bedzie to najbardziej chaotyczny slub. Juz mi sie zaczely mylic
                    kwatery gosci - nie moglismy zarezerwowac w jednym miejscu, bo jedni zostaja
                    dluzej, inni tym samym krocej, jedni chcieli hotel, drudzy apartament, uff.

Jeszcze nie zrobilismy skladanki na wesele, ostatnio po dwoch godzinach
                    kopiownia do nero, nero nie zachowal (chociaz kliknelismy) i dwie godziny roboty
                    poszly w pizdu (jak nie znasz tego wyrazu to sie nie uczwink)

Ale teraz wzielam kapiel z miodem (niezly ze mnie burzuj) i troche mi lepiej.
    • twinnie77 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 16:56
      Wczoraj odwiedził nas mój kuzyn i wręczył nam zaproszenie na ślub i wesele.
      Hmm... Maraton weselny zaczynamy 14 sierpnia, żeni się mój kuzyn od strony
      taty. 1 września sami ślubujemy. 22 września wychodzi za mąż moja przyjaciółka,
      a kuzynka mojego N. No i 29 mój kuzyn od strony mamy. Co wy na to???
      kate.zet - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin smile
      • nati.82 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 18:36
        Mój mąż własnie wyjechał do Francji, a mi jest przykro, bo pokłóciliśmy się o
        ten wyjazd i nie odzywamy się do siebie;-(((
        • maraxela Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 18:38
          nie wiem o co poszlo ale ja tez happy bym nie byla jakby moj jechal a mnie nei
          wzial ze sobaL)(
          • nati.82 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 18:55
            No niestety moja wina, on tam jechał służbowo, ja mam swoją pracę, tylko czasem
            jak jest za słodko, to robię się jędzowatawink tylko że jemu się do błędu
            przyznać nie umiem
            • maraxela Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 18:56
              daj spokoj wiem o co ci chodzi ty zostajesz w polsce on sobie gdzies leci mnie
              by tez cos skrecilo moj nawet jak jedzie do Lodzi to dzien przed sytuacja jest
              napieta
              • nati.82 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 18:59
                no własnie, ale powiedz czemu tak jest? przecież niby rozumiem, że taka praca i
                w ogóle, a jakoś instynktownie wkurzam się. I to o co? że jedzie tak daleko,
                tylko po to, żeby zabrać coś i wrócić już we wtorek. Czasem sama siebie nie
                rozumiem.
                • maraxela Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 19:03
                  ja tam sobie zawsze tez rozne scenariusze wyobrazam co on tam takiego nie
                  robismilesurprised)
                  • nati.82 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 19:04
                    a mi własnie nie o to chodzi, sama nie wiem o co, chyba o to, ze jak jest daleko
                    to sie o niego martwie i sobie z tym nie mogę poradzic!
      • zuzia_8 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 05.08.07, 23:32
        twinnie
        ja mam tak:
        18 sierpnia ślub (i wesele) siostry ciotecznej
        25 sierpnia - ślub i wesele kolegi i kolezanki
        8 września nasze.
        • salsa.loca Re: porozmawiajmy 5 sierpień 06.08.07, 00:47
          zuzia_8 napisała:

> twinnie
          > ja mam tak:
          > 18 sierpnia ślub (i wesele) siostry ciotecznej
          > 25 sierpnia - ślub i wesele kolegi i kolezanki
          > 8 września nasze.

napiety plansmile co tam słychac u Ciebie??
          • brawurka132 Re: porozmawiajmy 5 sierpień 06.08.07, 08:51
            ale fajnie!ja uwielbiam wesela i już się ciesze na te które u mnie sie szykują,
            tylko są bardziej rozłożone w czasie
            15 .09 nasze
            20.10 N. kolegi
            26.04 moja koleżanka
            17.05 nasi znajomi
            móglby tu się jeszcze ktos wcisnąćsmile głupia jestem...mamą już będę, a o
            imprezach myślesmileale są przecież 2 babciesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka