Dodaj do ulubionych

spowiedz-Paryz

06.08.07, 12:07
Czy jest na tym forum ktos kto bierze slub w Paryzu?
Czy odbylyscie juz spowiedz przedslubna? Czy znacie inne miejsca gdzie
spowiadaja po polsku poza kosciolem na Madelaine?
Obserwuj wątek
    • esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:21
      Mój znajomy - ks. Leszek - spowiada w niedziele w Notre Dame de Paris
    • esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:22
      dodam, że kiedyś byłam u spowiedzi po francusku - nie znam żadnych formułek,
      choć mówię po francusku biegle - było bardzo sympatycznie. Też w NDDP, z tym że
      u ojca Emmanuela
    • aalata Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:30
      powiem ci szczerze, ze tez nei znam formulek po francusku mimo bieglej
      znajomosci tego jezyka, ale spowiedz we francuskim kosciele, to byla sama
      przyjemnosc - bez zbednych, czesto wstydliwych pytan, z usmiechem i madrym
      slowem. jesli mowisz po francusku, to polecam.
      jesli nie, to proponuje zgromadzenie Pallotynow w Arcueil - znajdziesz w
      internecie. slyszalam o nich wiele dobrego, ale nei mialam bezposredniego
      kontaktu. a jak nie, to sprobuj z polecanym ks. Leszkiem.
      powodzenia!
      • elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:41
        Mowie po francusku, ale troche obawiam sie spowiedzi twarza w twarz z ksiedzem.
        A w wiekszosci kosciolow w Paryzu tak jest. Przypuszczam, ze ks. Leszek spowiada
        w podobny sposob, ale moze sie myle...
        • esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:47
          tak, ale powiem Ci, że jest to supetr spowiedź... u mnie skończyło się na
          wykorzystaniu połowy pudełka chusteczek. Była to najprzyjemniejsza spowiedź w
          moim życiu. Chodź u Leszka się nie spowiadałam, ale znam go i jest wspaniałym
          człowiekiem
          • elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:51
            Ja wlasnie szukam takiego ksiedza, ktory mnie wyslucha, zrozumie i poradzi. Po
            ostatniej spowiedzi w polskim kosciele wyszlam z placzem, ale chyba z innych
            powodow niz Ty. Poczulam sie jakbym byla najgorsza grzesznica pod sloncem...
            • aalata Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 13:01
              o polskim kosciele, to ja sie tez nasluchalam. moja kumpela dowiedziala sie, ze
              urodzi dziecko bez czaski, bo bierze pigulki...
              ja bylam u spowiedzi u francuskiego ksiedza w malym kosciele, gdzie nie zadawano
              mi zadnych zbednych pytan. jedyne co uslyszalam, to czy zaluje moich grzechow.
              dodam, ze ksiadz byl w moim wieku i skonczyl spowiedz rozmowa o sporcie.
              moj maz, ktory u spowiedzi nie byl od swojej pierwszej komunii poczul nawrocenie
              i stwierdzil,ze czesciej bedzie chodzil do kosciola, bo tak mu sie u tego
              ksiedza spodobalo.
              oczywiscie nie mozna uogolniac, ale nasi polscy ksieza bardzo czesto sa dosc...
              specyficzni, a niektorzy wrecz chamscy. choc poznalam rowniez milych ksiezy w
              polsce, ale to niestety rzadkosc. a spowiedzi twarza w twarz sie nei obawiaj.
              tez troche panikowalam przed tym, ale okazalo sie to wcale nei takie straszne.
              • elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 13:26
                Dzieki wielkie za odp.
                A co do ksiezy w polsim kosciele, to rzeczywiscie ten u ktorego sie spowiadalam
                zbyt uprzejmy nie byl. Ja nie mowie, ze mial mnie poglaskac po glowie za grzechy
                ktore popelnilam, ale istnieja pewne granice. Czulam sie jak 5-letnie dziecko,
                ktore trzeba skrzyczec. Zadal mi kilka pytan, ktore niekoniecznie mialy zwiazek
                z moimi grzechami, po czym mialam wrazenie, ze ironizowal moje odpowiedzi. Tak
                wiec historia z dzieckiem bez czaszki mnie nie dziwi.
                A czy moglabys mi podac namiary na tego ksiedza u ktorego sie spowiadalas?
                • aalata Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 14:02
                  sprawdz maila gazetowego.
                  • esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 14:54
                    ja wyszłam ze łzami w oczach, bo było to piękne przeżycie...
                    Polski kościół? Koszmar - nigdy nie chodze nigdzie do polskiego kościoła, bo to
                    wiocha najgorsza... Byłam w tym paryskim na pasterce raz i słabo mi się
                    zrobiło... Skórzane kurtki, wąsy i kur... co drugie słowo

Jeżeli nie chcesz iść do Leszka, to jak wcześniej mówiłam, polecam ojca
                    Emmanuela smile Spowiada zawsze w niedzielę podczas międzynarodowej mszy
                    • elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 15:29
                      Dobrze wiedziec, ze nie tylko ja mam zle wrazenie o polskim kosciele...

Szukalam w internecie, ale na stronie NDDP nie znalazlam spowiedzi po polsku.
                      Moglabys mi podac godziny w ktorych spowiada ojciec Emmanuel i ks. Leszek?
                      Z gory dziekuje.
                      • esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 15:44
                        ja za każdym razem jak byłam w Paryżu, to spotykałam go...
                        Wiesz co, wyślę mu maila z pytaniem gdzie ewentualnie on spowiada i jak miał na
                        nazwisko ojciec Emmanuel
                        • elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 17:32
                          Dzieki. I czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.
                          • esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 20:53
                            a na kiedy ta spowiedź, bo wyjeżdżam własnie na urlop...
                            wiesz, moja rada generalnie jest taka: idź do NDDP - tam są naprawdę
                            fajni księża smile
    • gina28 Re: spowiedz-Paryz 07.08.07, 01:14
      Idąc od NDDP na prawy brzeg Sekwany mostem saint Louis zobaczysz po
      lewej kościół St. Gervais (tuż za Hotel de Ville - na tej stacji
      najlepiej wysiąść z metra, rue des Barres). Msza w tyg o 18. W
      niedziele i święta kościoł pełen. Kościół "należy" do Jerozolimskich
      Wspolnot Monastycznych - polcem z całego serca pójście do nich na
      liturgię. Polskich księzy tam nie ma, ale w wakacje zazwyczaj sa na
      niedzielnych mszach, jesli zalezy Ci na spowiedzi po polsku.
      • esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 07.08.07, 06:30
        o, widzisz - wciąż nowe pomysły smile swoją drogą, dobrze wiedzieć
        • elsa321 Re: spowiedz-Paryz 07.08.07, 09:12
          Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Rzeczywiscie zawsze dobrze wiedziec i miec wybor smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka