Dodaj do ulubionych

Po co drogie wesele?

07.08.07, 12:18
Witam

Na początek fotki do wglądu:
picasaweb.google.com/dawid.pytel/Lub
Często czytam o drogich i dużych weselach, które sporo kosztują nie tylko
pieniędzy ale i nerwów. Do tego połowa gości odmawia przybycia.
My znaleźliśmy na to sposób:

Z żoną zarabiamy całkiem dobrze a i tak zrezygnowaliśmy ze ślubu.
Od planów do ślubu minęło może 2,5 miesiąca. Ślub odbył się w czwartek
(weekendy były pozajmowane) ale to nam nie przeszkadzało. Nikt z zaproszonych
gości nie odmówił! byli wszyscy nawet jeżeli musieli zwolnić się kilka godzin
wcześniej z pracy (ślub był na 16:30). Zaprosiliśmy do kościoła najbliższą
rodzinę oraz masę znajomych.

Po kościele mieliśmy uroczystą kolację dla rodziny (ok 20-25 osób) w bardzo
eleganckiej restauracji. Taka kolacja z winami, różnymi potrawami, tortem,
lodami i masą innych pyszności kosztowała nas 50 zł od osoby.
W innych restauracjach było jeszcze taniej.

Najważniejsze, że kolacją byli wszyscy zachwyceni. Nie musieli męczyć się do
późnej nocy. O godzinie 23:00 było już po wszystkim. W sumie to dobrze, bo
następnego dnia mieliśmy wyjazd do Grecji...

A co ze znajomymi?
Po naszym ślubie zrobili sobie imprezę. Wznosili za nas toasty do białego
rana. W tym miesiącu podziękujemy im za przybycie i zrobimy dla nich
odpowiednią imprezę: ognisko, grillowanie i zabawa pod namiotami do białego rana.

Nasz ślub wspominamy bardzo dobrze i polecam to jako alternatywę dla drogich
wesel.

Acha, nie mieliśmy limuzyny (znajomi i tak zapewnili nam niezapomniany dojazd
do kościoła nawet zwykłymi samochodami), żona dała suknię do uszycia i zwykłej
krawcowej (w sumie max 450 PLN)...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sputnik_sweetheart Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 12:28
      Po pierwsze-gratulacjesmile)) Żona wyglądała ślicznie i piękny bukiet,
      zdjęcia z przyjemnością obejrzałam.
      Po drugie-zgadzam się z Tobą w każdym calusmile U nas będzie podobniesmile
      Wszystkiego dobrego!
    • zuzia_8 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 12:36
      geminiboy napisał:

> Z żoną zarabiamy całkiem dobrze a i tak zrezygnowaliśmy ze ślubu.

??????
      • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 12:39
        Oj przepraszam, no oczywiście, że chodziło o wesele...
        • vincentyna Re: Po co drogie wesele? 08.08.07, 22:57
          Ja mysle ze Zuzi chodzlo o ten dziwny zwiazek pomiedzy wys.zarobkow a rezygnacja
          z wesela, na zasadzie co ma pie rnik do wiatraka ??? tudziez wesele do poziomu
          ubostwa/bogactwa ....?
          Ja tez nie widze zwiazku....
          • vobi Re: Po co drogie wesele? 09.08.07, 08:18
            vincentyna napisała:

> Ja mysle ze Zuzi chodzlo o ten dziwny zwiazek pomiedzy
            wys.zarobkow a rezygnacj
            > a
            > z wesela, na zasadzie co ma pie rnik do wiatraka ??? tudziez
            wesele do poziomu
            > ubostwa/bogactwa ....?
            > Ja tez nie widze zwiazku....

Powaznie zwiazku miedzy zarobkami a robieniem wesela nie widzisz? To
            dosc prosta i oczywista zaleznosc, wydawaloby sie. Wesele = wydatek,
            na wydatek trzeba miec pieniazki = zarobki. No, chyba ze rodzice
            finansuja, w tym wypadku do rownania wstawia sie ich zarobki wink

Nie wiem czy dobrze odczytalam intencje Geminiboy`a, ale mysle ze
            nie chodzi mu o to zeby nie robic drogich wesel, tylko ze i bez
            drogiego wesela slub moze byc wspanialym dniem i dla mlodych, i dla
            gosci. Nie wiem czy to bylo zamierzone, ale dla mnie ten watek
            zabrzmial jak odpowiedz na watek dziewczyny, ktora zastanawiala sie
            czy brac slub choc nie stac ich na wystawne wesele czy poczekac
            na "lepsze" czasy (wczoraj sie taki pojawil, chyba "smutno mi" w
            tytule czy cos takiego). Mysle, ze czytajac to forum (i pewnie kazde
            forum slubne) ktos "swiezy w temacie" moze odniesc wrazenie ze slub
            jest nierozerwalnie zwiazany z wielkim weselichem, sukniami za kilka
            tysiecy i wypasionymi brykami wiozacymi do kosciola/USC. A
            zdecydowanie nie jest, i Geminiboy na to zwraca uwage.
            • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 09.08.07, 16:34
              Dziękuję za zrozumienie, Właśnie takie były moje intencje.
    • my.day Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 12:36
      A możesz przesłać namiary na restaurację? Jeżeli to Warszawa lub
      okolice, to proszę napisz na priva.
      Pozdrawiam
      • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 12:45
        W ogóle nie rozumiem intencji Twojej wypowiedzi. Przecież jak ktoś
        chce zrobić wesele to po prostu je robi i wcale nie musi być ono
        takie drogie.W moim mieście mozna zrobić wesle już za 80 od osoby.
        Nie każdemu wystarczy obiad dla rodziny czy opijanie z
        przyjaciółmi.Ja robiłam wesele, bo chciałam podzielić się moim
        szczęściem z 85 osobami i bawic w dobrej restauracji z super muzyką
        i najlepszym jedzeniem. Po prostu.
        • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:20
          Wysłałem tą wiadomość ponieważ zauważyłem, ze na forum pojawia się całkiem dużo
          wypowiedzi o to, że wesela dla niektórych osób są zbyt drogie. Osoby te są wręcz
          zrozpaczone. Tak więc moja wypowiedź miała na celu pokazanie, że jednak da się
          taniej i inaczej.

Jednocześnie zaznaczam, że nie neguję wesel. Ktoś ma pieniądze to niech robi.
          Ale bardzo proszę o podawanie całej kwoty, którą przeznaczyło się na organizację
          wesela a nie tylko kosztu restauracji. Liczyłaś do tego napoje? zespół?
          transport gości? to jednak trochę powiększa cenę. Ale nie o udowadnianie kosztów
          mi tutaj chodzi więc skończmy ten temat bo można się licytować kto gdzie ile
          zapłacił jednak nie ma to sensu.

Jeszcze jedno chciałbym wytłumaczyć. Niech nikt nie kojarzy sobie imprezy dla
          znajomych z opijaniem. Mniejsze koszty "obiadu dla rodziny" pozwalają zafundować
          znajomym naprawdę niezapomniane wrażenia. Przykładowy wariant: quady, parki
          linowe, bieg na orientacje a wieczorem ognisko - 25-30 PLN od osoby. I do tego
          mogę zaprosić wszystkich znajomych a nie tylko kilku na wesele.

No ale niech każdy wybiera sam.
          • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:35
            A o co innego chodzi w Twojej wypowiedzi jak nie o koszty własnie???
            jasne, że trzeba doliczyć koszt orkiestry itd. ale chyba to jest
            logiczne dla kazdego, a zresztą o małych przyjęciach weselnych było
            wiele wątków, więc proponuje odróżnić wesele od przyjęcia a nie
            pisać o weselu zrobionym małym kosztem, bo to zupełnie cos innego.
            • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:01
              nati.82 napisała:

> A o co innego chodzi w Twojej wypowiedzi jak nie o koszty własnie???
              > jasne, że trzeba doliczyć koszt orkiestry itd. ale chyba to jest
              > logiczne dla kazdego

Chciałem zaznaczyć różnicę między moimi a Twoimi wyliczeniami. Ja podałem
              całkowity koszt, Ty tylko "za restaurację". Nie chciałem aby w tym temacie ktoś
              wprowadzał zainteresowane osoby w błąd.

Załóżmy, że na mój temat wchodzi osoba, która marzy o ślubie ale przerażają ją
              koszty wesela. Czyta mój temat i dochodzi do wniosku, że stać by ją było na moje
              rozwiązanie, odrazu poprawia się jej humor (taki był mój zamiar). Ale za chwilę
              czyta Twoją wiadomość i postanawia jednak, że zrobi wesele bo to tylko 30 zł
              więcej od osoby. Jednak później czeka ją rozczarowanie "bo dziewczyna na forum
              pisałą, że można taniej zrobić wesele".

Starałem się to opisać jak najbardziej obrazowo. Widzisz o co mi chodzi ? smile))
              Acha, ceny orkiestry i innych dodatków nie są oczywiste dla osób, które dopiero
              zaczynają planować wesele. Więc więcej wyrozumiałości dla tych, którzy chcą się
              pobrać, nie mają pieniędzy i szukają alternatywnych rozwiązań aby spełnić swoje
              marzenie.

> proponuje odróżnić wesele od przyjęcia a nie
              > pisać o weselu zrobionym małym kosztem, bo to zupełnie cos innego.

Mogłem gdzieś popełnić błąd więc przeczytałem jeszcze raz swoje wiadomości.
              Gdzie moja droga napisałem, że zrobiłem wesele małym kosztem? Bardzo prosiłbym o
              przytoczenie fragmentu tekstu bo chciałbym się z niego wytłumaczyć.
              Piszę o alternatywie dla drogich wesel a nie o tym jak zrobić tanie wesele.
              • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:06
                Po pierwsze to alternatywą dla drogiego wesela jest tanie wesele. Po
                drugie to, co Ty prezentujesz to nie wesele, a przyjecie. Różnica
                jest kolosalna, bo wesele kojarzy się z orkiestra itd.
                • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:17
                  Coraz bardziej obawiam się o Twoje czytanie ze zrozumieniem.

---
                  Po pierwsze to alternatywą dla drogiego wesela jest tanie wesele
                  ---

To w takim razie czym dla drogiego wesela jest przyjęcie weselne jak nie
                  alternatywą. Bardzo proszę o odpowiedź. Tylko logiczną. Proste zadanie z czasów
                  szkolnych.

Pytam jeszcze raz: gdzie napisałem, że zrobiłem tanie wesele? Napisz lub lepiej
                  zamilcz po wprowadzasz bałagan.
                  • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:22
                    nie ty będziesz mi mówił,co mam robić i nie ja wprowadzam zamęt
                    tylko ty z tą twoją wizją weselna, wesele a przyjecie to dwie różne
                    sparwy, nie wiem jak mozna prostej rzeczuy nie zrozumiec, dla mnie
                    takie przyjecie nie byłoby alternatywą i poniewaz chciałam mieć
                    takie wesele, jakie miałam, to raczej wolałabym go nie organizowac,
                    jesli nie miałabym warunków do organizacji, niż robić przyjęcie. Na
                    obiad moge zaprosić rodzine do domu.
                    • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:26
                      Nati, miej Ty sobie wesele jakie chcesz, ale czemu czepiasz sie faceta i
                      wmawiasz mu, ze on wesela nie miał? Chyba sam lepiej wie, że miał, skoro na nim
                      był i to w roli głównej. Nie neguje Twojego sposobu organizacji, ale ma też
                      swoją własną wizję, którą chciał nam przedstawić. Odpusć, dziewczynouncertain
                    • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:29
                      Jak z dzieckiem.

Powtarzam Ci to ostatni raz. Nie napisałem, że robiłem wesele. Nie mam już
                      pomysłów jak mam Ci to wytłumaczyć. Jest gdzieś obok Ciebie jakaś inna osoba,
                      która mogłaby przeczytać pierwszy post i wytłumaczyć o co chodzi?

Jesteś jednym z tych typów ludzi z którymi zamiast dyskutować na rzeczowe
                      argumenty trzeba najpierw rozwiać te urojone. Ale ja już nie mam na to siły.

I ostatni prośba (wcale Ci nie każę):
                      Napisz mi proszę czy przyjęcie weselne jest alternatywą dla drogiego wesela.
                      Oczywiście w zrozumieniu ogółu ludzi a nie jak Ci się wydaje w główce :]

Bardzo przepraszam, że ten temat rozwija się w złą stronę. Mam nadzieję, że
                      rozumiecie o co chodziło mi w tym temacie i nie będziecie patrzeć przez pryzmat
                      urojonych argumentów które padają w tym wątku.
                      • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:34
                        w mojej pracy wszyscy uznali, że na pewno jestes z wykształcenia
                        filozofem albo koscielnym hehehe
                        • kasiulkkaa Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:44
                          Jak to jest, że kiedy brakuje argumentów trzeba się podpierać "autorytetem"
                          wszystkich z pracy...?
                        • vickydt Re: Po co drogie wesele? 14.08.07, 13:31
                          hmmm, swój swego widać zwącha. Zapewne dobrze Ci się tam pracuje:
                          pełno zgryźliwych ludzi o ciasnych horyzontach, nie wykraczających
                          poza równanie wesele=orkiestra, a co gorsza, nakazujących wszystkim
                          wokół uwielbienie waszym gustom. Wyluzuj.
                • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:22
                  Nie zgadzam się. Wesele jest spotkaniem rodziny i przyjaciół z okazji ślubu
                  młodych, na którym ludzie się wspólnie WESELĄ. Nie ma żadnych norm typu
                  przyjęcie do północy to nie wesele, a do 4 już tak; muzyka z taśm to nie wesele,
                  a dj czy orkiestra disko-polo- tak; jak wódka to wesele, a jak wino- nie. Nie
                  obchodzi mnie, co się komu z weselem kojarzy, bo niektórym tylko popijawa do
                  rana, rzyganie w korytarzu i rozbijanie krzeseł. Wesele to impreza z okazji
                  ślubu. Jedni zorganizują ją bardziej huczną, inni w formie obiadu czy kolacji
                  dla najblizszych.
                  • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:26
                    jasne, że i to wesele, i to wesele, ale chciałam rozgraniczyć to, że
                    przyjecie weselne jest skromniejsze itd, a wesele po prostu huczne i
                    własciwie nie da się tego porównywać, byłam i na jednym, i na drugim
                    i oczywiście nie twierdzę, że małe przyjęcia są gorsze, tylko sa
                    inne, ja bym czuła wielki niedosyt organizując tylko przyjecie.
                    • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:45
                      Z pewnoscią są innesmile Każdy niech się bawi jak chce i przeżywa ten dzień tak,
                      aby dla niego był najpiękniejszy. Ja bym się na weselu-gigant udusiła, umęczyła
                      i wspominała ze wstrętemwink
                    • vickydt Re: Po co drogie wesele? 14.08.07, 13:33
                      czyli jednak nie zrozumiałaś.
                  • vickydt Re: Po co drogie wesele? 14.08.07, 13:32
                    brawo! Celna wypowiedź.
                • stworzenje nie do konca 08.08.07, 17:35
                  nati.82 napisała:

> Po pierwsze to alternatywą dla drogiego wesela jest tanie wesele. Po
                  > drugie to, co Ty prezentujesz to nie wesele, a przyjecie. Różnica
                  > jest kolosalna, bo wesele kojarzy się z orkiestra itd.

wesele to slowo znaczace sie weselic,a nie definicja ze z orkiestra etc.,weselic
                  sie mozna na rozny sposob,schemat stereotyp jest wlasnie taki: tona gosci,wóda i
                  orkiestra, NIE! to nie to.
    • veevaa Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:10
      Po to, że każdy sobie robi po swojemu. Jeśli kogoś stać, i ma takie życzenie, to
      dlaczego miałby zrobić tanie wesele?
      To jest tak, jak z meblowaniem mieszkania: jeden kupi meble do kuchni za 2500,
      drugi za 15000.
      • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:23
        Zapraszam do mojej wypowiedzi nieco wyżej.

Ja nie neguję drogich wesel. Są naprawdę fajne. Mój post ma podtrzymać na duchu
        osoby, które są przerażone opłatami za wesele bo pojawiają się tutaj takie.

Bardzo proszę o nieodbieranie mojej wiadomości jako ataku. Niech osoby, które
        robią ogromne wesela zignorują ten temat, nie jest on skierowany do Was. Więc
        proszę tego nie brać do siebie smile
    • maga801 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:24
      no no, jakbym czytała opis mojego ślubusmile
      ale my jednak mieliśmy w sobotę, bo planowaliśmy pół roku wcześniej
      i był termin
      suknię tez szyłam, bo po prostu nie znalazłam nic, co by mi
      odpowiadało, a lubię prostotę i skromność
      nasz obiad dla rodziny trwał do 1 w nocy
      a ze znajomymi spotkaliśmy się po weselu i naprawdę dobrze sie
      bawilismy

PS Pięknie wyglądała twoja żonasmile
      • dagps Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:40
        wszystko bardzo fajnie. pewnie ze tak mozna i bedzie ekstra, wszystko moznasmile
        mnie tylko zastanawia jaki ma zwiazek forma i cena przyjecia a odmawianie gosci
        lub nie. u jednych przyjda, u innych nie, cena wesela nie ma tu nic do rzeczy.
        • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:48
          Ja osobiście bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem, że wesele to dużo
          kosztuje i trzeba odpowiednio dać do koperty. Nie oszukujmy się, dużo osób
          niestety myśli w ten sposób.

Inne dziwne powody takich ludzi to fakt, że przez wesele ma się cały weekend z
          głowy. Są osoby, które mogą mieć tylko jeden weekend wolny w miesiącu i po
          prostu rezygnują z wesela.

Wiem, że brzmi to niepoważnie ale z takimi argumentami i masą innych już się
          spotykałem.

Pewnie sporo osób mi tutaj zaprzeczy zwłaszcza na pierwszy argument, ale my
          jesteśmy młodzi, mamy inne podejście do wielu spraw. Bardzo często na wesele
          zapraszana jest bardzo duża rodzina, nawet ta z którą mamy mniejszy kontakt - im
          odmówić jest najłatwiej. Taka jest prawda. Bliska rodzina zawsze przychodzi a
          braku dalekiej nawet nie odczujemy.

Pewnie znajdzie się ktoś kto powie "U mnie tak nie było". Ale zaryzykuję
          stwierdzenie, że wyjątki potwierdzają regułę.

Pozdrawiam
          • titu_titu Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:54
            geminiboy - całkowicie popieram.
          • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:56
            Pierwsze słyszę, żeby ktoś rezygnował z wesela, bo ma tylko jeden
            weekend wolny, jakieś herezje tu głosisz! Przeciez to jeden
            najważnijeszych z dni w zyciu, a Ty widzę minimum kasy, minimum
            czasu i minimum wysiłku, tylko po co przekonujesz do tego na siłę
            innych.
            • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:14
              nati.82 napisała:

Przepraszam wszystkich zainteresowanych za poniższą prywatę.

Oj, już mnie zaczynasz powoli irytować. Staram Ci się opowiadać rzeczowo na
              każdy Twój post a Ty mi takie rzeczy tutaj wypisujesz smile

> Pierwsze słyszę, żeby ktoś rezygnował z wesela, bo ma tylko jeden
              > weekend wolny, jakieś herezje tu głosisz!

Mówię, że jest to z życia wzięte? Proponuję popracować np w hipermarkecie.
              Zrobić cały tydzień po 12 godzin i w weekend pójść na wesele. Powodzenia!

> Przeciez to jeden najważnijeszych z dni w zyciu, a Ty widzę minimum > kasy,
              minimum czasu i minimum wysiłku

Faktycznie, dla mnie był to bardzo ważny dzień i nie zrobiłbym tego inaczej
              patrząc z perspektywy czasu.

Faktycznie, kosztowało mnie to stosunkowo mało pieniędzy, ale czy to grzech?
              Zarabiam na tyle dobrze, że mógłbym zrobić spore wesele. Ale to był mój wybór i
              to nie podyktowany oszczędnością.

Faktycznie, nie zabrało mi to dużo czasu.

Ale skąd możesz wiedzieć ile kosztowało mnie to wysiłku?! Teraz to mnie
              wkurzyłaś. Dopięcie tego wszystkiego w tak krótkim czasie kosztowało masę
              wysiłku. Wszystko, zaczynając od nauk kończąc na kupowaniu kwiatów o 3:00 w nocy
              przed ślubem u tylko jednego faceta, który ma takie w promieniu 100 km.

> przekonujesz do tego na siłę innych.

Na siłę to tylko staram się wyprostować Twoje spojrzenie na mój ślub i
              przyjęcie. Które widocznie nie było godne tego wspaniałego dnia.

I znowu muszę Cię prosić o jakieś cytaty gdzie namawiam ludzi do tego "złego".
              Nie namawiam tylko pokazuję alternatywę.

pl.wikipedia.org/wiki/Alternatywa smile
              • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:23
                no i chwała Ci za to, że Ci się udało!
            • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:31
              Nati, on mówił o gościach... Dla gości Twoje wesele nie jest naważniejszym
              dniem w ich życiu. My co drugi weekend jeździmy do rodziców, mąż wyjeżdza na
              niektóre weekendy do GB na spotkania z klientami, ma mieć delegacje na Ukrainę,
              zeby nadzorowac filie firmy, ja mam szkolenia i konferencje- więc MOŻNA mieć
              tylko jeden weekend w miesiacu wolny i nie chcieć go poświecać na wesele
              dalekiej kuzynki.
              • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:36
                no to niech nie poświęca! dla mojej rodziny i znajomych mój dzień
                był wazny i nie słyszałam, żeby ktoś mówił, że mu coś nie pasuje! a
                frekwencję na poprawinach miałam taką jak na weselu... mam wrazenie,
                że dla was slub i wesele to tylko jedno z wydarzeń w zyciu. Dla mnie
                było ono najwazniejsze.
                • kasiulkkaa Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:45
                  Dla mnie
                  > było ono najwazniejsze.
                  Albo mało w zyciu przezyłas, co jest bardzo smutne, albo nic dobrzego cię nie
                  spotkało, co jest jeszcze smutniejsze.
                  • nati.82 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:58
                    nie martw się o mniewink współczuję waszym małżonkom że mają tak
                    przyziemnych partnerów
                    • aska90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 15:07
                      współczuję waszym małżonkom że mają tak
                      > przyziemnych partnerów
                      Naprawdę myślisz, ze gdyby im to przeszkadzało, doszłoby do ślubu?
                      Współczucie zostaw dla osób, które tego potrzebują, wypowiadający się mieli po
                      prostu inny sposób na ślub i wesele. I całe szczęście, nie ma nic gorszego niż
                      jeden słuszny sposób na wszystko i cokolwiekwink))
                • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:46
                  Oj tak, dla mojej rodziny też był to bardzo ważny dzień i napewno by go nie
                  opuścili, łącznie ze znajomymi. Inna sprawa z dalekimi ciotkami z którymi widzę
                  się raz do roku.

Ale w końcu mogę się z Tobą zgodzić. Faktycznie jest to jedynie jeden z
                  ważniejszych dni w moim życiu a nie najważniejszy. Specjalnie chciałem się
                  oszczędzać i brać to sobie na luzie żeby całą parę zachować na narodziny dziecka
                  smile)) A wtedy będą sztuczne ognie, klauny na szczudłach, pod szpital będziemy
                  limuzynami parkować a najbardziej to marzy mi się, żeby U2 zagrało na kameralnej
                  imprezie.

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Ale dzięki Tobie czuję, że wówczas
                  będzie to właściwe przyjęcie mojego dziecka na świat.
                  • kasiulkkaa Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:46
                    smile))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                  • dagps Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:51
                    smile))))) nosmile zaczynasz kapowac o co chodzismile
                  • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:55
                    O, nie mogę się powstrzymać, zadam pytanie intymne (które jest przywilejem
                    starych ciotek, ale skoro wesele Was w tym wzgledzie oszczędziło, to...)- kiedy
                    dzidzia?
                • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:47
                  "mam wrazenie,
                  > że dla was slub i wesele to tylko jedno z wydarzeń w zyciu. Dla mnie
                  > było ono najwazniejsze."

O, i tu masz rację. Dla mnie ślub to dopiero początek, a wesele tylko JEDNYM z
                  wielu pięknych dni. Gdyby miało być napiękniesze, to by znaczyło, ze teraz już
                  tylko szare dni i harówka, i tak aż do smierci... Smutna wizja.
                • vobi Re: Po co drogie wesele? 08.08.07, 13:34
                  nati.82 napisała:

> no to niech nie poświęca! dla mojej rodziny i znajomych mój dzień
                  > był wazny i nie słyszałam, żeby ktoś mówił, że mu coś nie pasuje!
                  a
                  > frekwencję na poprawinach miałam taką jak na weselu... mam
                  wrazenie,
                  > że dla was slub i wesele to tylko jedno z wydarzeń w zyciu. Dla
                  mnie
                  > było ono najwazniejsze.

Tia... no to mozna tylko wspolczuc
                • vickydt Re: Po co drogie wesele? 14.08.07, 13:50
                  Przestań wtłaczać komuś swoje przekonania i dopisywać sobie coś,
                  czego nikt nie powiedział ani nie zrobił. Zważ, że oprócz Ciebie
                  wszyscy uczestnicy wątku zrozumieli intencje autora.
            • katitom Re: Po co drogie wesele? 13.08.07, 21:02
              No to mało w życiu widziałaś kochanasmile takie niestety są czasy, a
              znam to z autopsji. Ja z moim N też wahamy się obecnie
              nad "wielkością" wesela w sensie ile osób zaprosić. Niestey już to
              przeżyłam, więc to bęzie mój drugi ślub i wesele (ale traktuję go
              jakby był pierwszym) i powiem Ci szczerze że coraz więcej argumentó
              przemawia do mnie za skromnym weselm w najbliższym gronie tj. ok. 40-
              50 osób i weim, że będą z nami ludzie, którzy faktycznie chcą z Nami
              w tym pięknym dniu uczestniczyć, a nie tylko dlatego "bo tak
              wypada", a niestety czy chcesz czy nie dużo ludzi tak do tego
              podchodzi, więc zgadzam się z Dawidem. A dlaczego odrazu wysnułaś
              sobie wniosek, że urządzili wesele z minimalnym zaanagażowaniem?? I
              nie uważam, ąby kolega do czegoś Cię zmuszał, chyba się lekko
              rozpędziłaś i faktycznie nie bardzo potrafisz odczytać intencje
              piszącego. Ps. a tak przy okazji życżę Tobie geminiboy i Twojej
              żonie wszelkiej pomyślności na Nowej Drodze Życia GRATULACJEsmile
              Pozdrawiam
          • dagps Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:18
            no, w sumie tak, moze rzeczywiscie poza tym pierwszym argumentemsmile u mnie co
            prawda najwiecej klopotow jest z wydawaloby sie bardzo bliska rodzina, no le
            iwdac nie kazdy sie rodzi w szczesliwym miejscu. i trzeba dalej mimo wszystko
            cieszyc sie swoim weselem/przyjeciem/obiademsmile
    • kdys Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 13:56
      Każdy robi jak mu się podoba. Mi osobiście impreza z grami
      terenowymi, quadami i ogniskiem kojarzy się z firmową imprezą
      integracyjną, gdzie wszyscy udają jak wspaniale się bawią.

Według gustu i zasobności portfela.

Gdzie znalazłeś knajpę na obiad za 50 zł za osobę?
      • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:03
        Tychy. Zupa, drugie danie (3 rodzaje mięsa), do tego d wyboru ziemniaki, kluski,
        talarki (coś w stylu frytek). Do tego oczywiście różne surówki. Kawa, herbata,
        lody, szarlotka na ciepło...
        • kdys Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:08
          W Wawie zapłacę za podobny obiad ok. 90 zł za samo jedzenie w
          niezbyt wypasionej restauracji.
    • pelulola Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:20
      Witam, ja brałam ślub miesiąc temu. Fakt faktem bralismy pod rozwagę
      opcję uroczystej kolacji w super lokalu, ale wygrało wesele.
      Właściwie przyjecie weselne na 36 osób. I teraz myślę sobie czytajac
      waszą opowieść o ślubie, że czułabym niedosyt. Jest tak niewiele
      pieknych dni w życiu, że wydaje mi sie, że warto celebrowac to co
      nam zostało. To oczywiscie moje zdanie. Ja bardzo lubie tanczyć i
      bawić sie, wielu gości było przyjezdnych, wiec nawet nie wypadało
      wyprosic ich o godzinie 23. Tak czy inaczej ja bawiłam się świetnie
      i ciesze sie,że wyprawiliśmy mini weselicho (było minimum
      folkloru!). Jeszcze tylko dodam, ze wygladaliście pieknie!
      Wszystkiego dobrego!
    • diplomatica Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:27
      my takze nie chcielismy organizowac tradycyjnego wesela (kupa gosci,
      orkiestra, wodka itp)
      zorganizowalismy sobie przyjecie w ogrodzie dla najblizszej rodziny
      wiele osob (goscie) mowilo mi ze dobrze zrobilismy, bo bylo
      przyjemnie, luźno i nic na siłe. Przede wszystkim zas sie nie
      zmeczyli. o tyle to wazne, ze moja czesc rodziny jechala 400 i
      wiecej km.

robilismy to nie tyle z oszczednosci co po prostu - oboje nie lubimy
      tradycyjnych wesel typu orkiestra, wesele i tlum obcych sobie osob
      (obie rodziny, znajomi, koledzy przeciez sie z reguly nie znaja)
    • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:42
      Gratuluję zdrowego rozsądkusmile Rzecz jasna nie neguję drogich wesel, ale
      rzeczywiscie nie są jedyną alternatywą. Często też rozdmuchane imprezy stanowią
      pokaz zasobnosci portfela rodziców i ich wizję wesele, choć młodzi woleliby
      skromniej. My mieliśmy podobny "pakiet"- moze trochę bardziej rozbudowanysmile
      Bardzo chcielismy fajne autko do ślubu (taki tam kaprys)- zamówilismy alfa romeo
      z '37r. Autobus- bo wesele za miastem, wiec żeby każdy z gości mógł w spokoju
      wznieść toast i nie rozbić się potem na jakims drzewie. Tuż przed ślubem
      zatrudniliśmy pianistę i dziewczynę o kapitalnym głosie, żeby pospiewała "do
      kotleta".

I wiecie- było pięknie. Z pewnością jeden z najpięknieszych dni w moim zyciu-
      ale wcale nie dlatego, ze gosci było dużo (35 z nami, he, he), że prezenty
      ładne, że orkiestra fajna, ze jedzenie pyszne, że serwetki dobrane do koloru
      obrusa, że sukienka śliczna i fryzura i makijaz i manicure. Nawet nie dlatego,
      ze mielismy takie fajne autko smile Wszystko to nie jest ważne. Było pięknie, bo
      były przy mnie najważniejsze osoby w moim zyciu- rodzice, rodzeństwo,
      dziadkowie, przyjaciele. Dlatego, ze od tego dnia o najważniejszej w moim życiu
      osobie mogę mówić "mój maż".

Aaaaa i jak ja Wam zazdroszczę tych quadów i grillasmile Świetny pomysł, na takim
      weselu na pewno bawiłabym się cudownie! Mooooogę przyjść, proooooszę???
      • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 14:52
        Facet, a ile Ty masz lat, młodo strasznie wyglądaszwink

Świetny cmoook w koscielesmile)
    • lifesurfer Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 15:49
      no widzisz, wszystko jest wzgledne... dla mojej cioci dobra
      restauracja to taka, gdzie mozna zjesc rolade z kluskami z czerwona
      kapusta a dobre wino to Carlo Rossi. A dla mnie te 50zl nie
      wystarczyloby nawet na butelke dobrego wina,a takie wlasnie
      chcialabym miec na swoim przyjeciu weselnym. Dla mnie dobra
      resaturacja to taka, gdzie zamawiam sobie aperitif,przekaske itd.
      Wszystko jest smaczne i rownoczenie pieknie podane. A sama wesele
      mialam w karczmie goralskiej, hejsmile

Moje wesele bylo zupelnie inne od Twojego, ale nie zaczynam swoich
      postow: po co tanie/skromne wesela? kazdy ma wlasny pomysl na swoj
      slub, sukienke, bukiet itd. Piszesz,ze zona miala egzotyczne kwiaty
      a dla mnie wygladaja jak cantadeskie,ktore ma co druga panna mloda.

Sluchaj, najwazniejsze,ze Wam sie podobalo i ze Wy jestescie
      szczesliwi. Nie musicie przekonywac o tym calego forum.

Pozdrawiam i zycze wiele szczescia.
    • lifesurfer Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 15:52
      a moge prosic namiary na krawcowa? widze,ze jestes z moich okolic a
      moja przyszla szwagierka chce uszyc sukienke slubna.
      pozdro
      lifesurfer
    • lurie Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 15:58
      HEJ fajnie wygląda ślub w karoliniesmile)
      mieliście fajny pomysł na własny sposób weselasmile

będę wdzięczna za namiary na pocztowego na krawcową (dla użytku
      własnego bo chyba zdecyduję się na szycie sukni a też jestem z
      tychów) i restaurację?

z góry wielkie dziękismile
    • nionczka Re: Po co drogie wesele? 07.08.07, 16:51
      Przepraszam, moge Cie spytac ile masz lat? Tak z ciekwosci bo
      wygladasz baaaaaaaaaaardzo mlodo.
      • memphis90 Re: Po co drogie wesele? 08.08.07, 12:54
        Też o to spytałam, ale Gemini chyba się zawstydziłwink
    • vobi Re: Po co drogie wesele? 08.08.07, 13:31
      Geminiboy - gratuluje! Swietny pomysl, fajnie zrealizowany,
      podziwiam tez za odwage - podejrzewam ze mieliscie troche "zapasow"
      z rodzina (no, chyba ze masz bardzo tolerancyjna rodzine smile
      • stworzenje Re: Po co drogie wesele? 08.08.07, 17:31
        ladne zdjecia,suknia bardzo podoba mi sie z przodu,tyl za mocno wyciety,
        a co do drogich wesel tez jestem przeciwna zwlaszcza typom: zastaw sie a postaw
        sie,ze ludzie biora kredyt etc. zeby zamowic limuzyne i inne,osobiscie te
        limuzyny sa dla mnie do bani.
    • spragnienie Re: Po co drogie wesele? 08.08.07, 22:45
      Czytam Wasze wypowiedzi i mysle o swoim slubie, 18.08.07, ktory odbedzie sie juz
      wkrotce.
      Poczatkowo mialo to byc weselicho, bo tak nakazuje tradycja, tak nas wychowano,
      bo sama chodzilam na weselicha... MIalo sie to nijak do mnie. Nie mam nic
      przeciwko takim imprezom, ale wole cos innego, bardziej intymnego. Wyszly dwa
      przyjecia, jedno w dniu slubu, drugie tydzien po - dla przyjaciol. Koszty???
      nijesze troche niz przy weselichu, na pewno mniejsze, ale zawsze sporeeee.
      Ciesze sie szalenie!!!!!!!!!!!!!!
      Dla mnie slub to powiedzenie sobie "bede z Toba na dobre i na zle, i nie
      pocwiartuje Cie jak mnie wkurzysz", obietnica przy swiadkach. Biala suknia,
      stylowa restauracja, fajna zabawa. Bez p[ierdzenia, achow i echow.
      Nie potepiam dekorowania klatek schodowych, kapeli, disco polo i przyspiewek. To
      wszystko nie jest moje i nie chce na sile sie z tym bratac. Ani dla mamy i taty,
      ani dla wujkow i cioc.

Jestem z LOdzi i znalazlam super restaurcje. Ceny nie zxa wysokie, wysoki
      standard, bomba!!!!!!!!!!
    • spragnienie Re: Po co drogie wesele? 08.08.07, 22:48
      Najwaznijesze by byc z zgodzie ze soba i nie robic nic na sile. rozumiem jednak
      sytuacje, gdy to rodzina, glowny sponsor imprezy, dyktuje warunki. Tak to w
      zyciu bywa, dlatego ja na swoj slub czekalam dwa lata, do momentu, gdy dojrzalam
      do tej decyzji, emocjonalnie i finansowowink
      • vincentyna Re: Po co drogie wesele? 08.08.07, 23:05
        Facet najpierw oglasza, ze zrobil kolacje w knajpie dla najblizszej rodznki w
        ramach "wesela" , jednoczesnie przypominajac, ze w ich przypadku kasa nie gra
        roli, po czym zdenerwowany wkurza sie, ze dziewczyny wydaja tyle kasy na zbedne
        wesela....

Oj, ktos tu nie wie czego chce....
        • memphis90 Czytajmy ze zrozumieniem... 09.08.07, 11:06
          Ależ Gemini wcale sie nie wkurza. Ma kasę, stać go na weselicho, ale zdecydowali
          się na skromną uroczystośc, bo taka im odpowiadała. I nikomu niczego nie
          narzuca, ale pokazuje, ze tak też może być, ze nie trzeba brac kredytów czy
          wydawać wszystkich oszczędnosci, żeby było pięknie. Pojawił się ostatnio wątek
          na forum, w którym dziewczyna była załamana, ze ona w tym "najważniejszym dniu"
          musi sie obyć bez limuzyny, kilkuset gości itd i co to za wesele.
        • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 09.08.07, 16:42
          vincentyna napisała:

> Facet najpierw oglasza, ze zrobil kolacje w knajpie dla najblizszej rodznki w
          > ramach "wesela" , jednoczesnie przypominajac, ze w ich przypadku kasa nie gra
          > roli, po czym zdenerwowany wkurza sie, ze dziewczyny wydaja tyle kasy na zbedne
          > wesela....

Słoneczko. Zdenerwowany jestem gdy popsuje mi się samochód, gdy mam iść do
          Urzędu Skarbowego, gdy muszę robić w pracy nadgodziny lub gdy mam po prostu zły
          dzień.

Uwierz mi, że niektóre wypowiedzi co najwyżej mnie bawią. Temat jest skierowany
          do osób które chcą ślub i wesele ale nie stać je na to drugie. Pokazałem, że da
          się inaczej.

Chciałem normalnie sobie podyskutować ale widzę, że można tutaj trafić na
          naprawdę sfrustrowane kobiety, które od piaskownicy marzą o najcudowniejszym
          weselu i nikt nie może psuć im wizji tego dnia.

Nie chcę swoimi wypowiedziami wyjść na gbura ale czasem się nie da smile
    • lilianna33 Re: Po co drogie wesele? 09.08.07, 08:06
      a mi się bardzo podoba jest szyk i elegancja .u nas będzie
      podobnie.i tak to sobie też wymarzyłam
      • mlimonka Re: Po co drogie wesele? 09.08.07, 21:13
        gratuluje pomysl jest super smile

a Twoja żona wyglądała po prostu slicznie w tej sukience smile

boze az obejrzalam sobie Twoje zdjecia 2 razy, bo az nie moge uwierzyc ze sa
        "normalnie podchodzacy do zycia" ludzie, to co zobaczylam na zdjeciach ucieszylo
        mnie ogromnie smile

pewnie tez dlatego, ze i My planujemy podobny scenariusz...

slub z uroczysta kolacja na 20 osob smile

obraczki dostalismy w spadku - wiec tylko je przetopic i wybrac sobie wzor,
        ubior juz mamy - moj M juz ma garnitur (na szczescie 2 czesciowy), do tego
        koszula w kolorze sukienki i krawat w kolorze bukietu, moja suknia szyta u
        krawcowej (tylko 300zł), buciki kupione przypadkiem cena to ok 90 zł .. i
        pozostały teraz juz tylko dadatki...

doskonale tez rozumiem ze nasz scenariusz komus moze nie miescic sie w glowie
        ale o De gustibus non est disputandum

a my z katowic jestesmy smile
        • miska_malcova Re: Po co drogie wesele? 09.08.07, 21:16
          a ja bardzo lubię ludzi zdrowo rozsądkowych. Sesję i pomysł na
          wesele fajne. I najwazniejsze, ze jesteście z niego zadowoleni.
        • geminiboy Re: Po co drogie wesele? 09.08.07, 21:17
          Zapomniałem też wspomnieć o obrączkach, dzięki za przypomnienie smile Niektórzy
          znowu powiedzą, że zrobiliśmy to dla oszczędności ale my także dostaliśmy złote
          pierścionki od naszych mam i babci, przetopiliśmy je na nowe i czujemy jakby
          była w nich cząstka każdej z najbliższych nam osób. Jest to dla nas coś naprawdę
          szczególnego.
          • butterfly80 Re: Po co drogie wesele? 09.08.07, 23:26
            FAjny pomysł i dobrze że o nim napisałeś, bo jak sam twierdzisz podajesz gotowy
            przepis na alternatywne rozwiązanie. W Tychach się da, gdzie indziej trzeba
            inaczej pogłówkować i pewnie też się da.
            Moi znajomi (pobliskie Czechowice) urządzili imprezę w pszczynskich lasach smile z
            takich samych powodów jak Wy.
            My też nie chcemy wydać bajońskich sum na weselicho. Zrobimy ekonomiczna wersje:
            1 kolega - kucharz(plus koleżanki kelnerki), 2 kolega wypożyczy salę po
            kosztach(200zł!), 3 kolega -DJ, kuzyn- fotograf smile no i parę tysięcy zostaje nam
            w kieszeni na PODRÓZ POŚLUBNĄ.
            Zdecydowaliśmy zrobić wesele (to takie po "naszemu-ekonomicznemu") ze względu na
            Rodzinę Narzeczonego - przyjadą znad morza na Poludnie Polski, będą sie tułać
            ponad 600 km, nie odstawimy ich tak ot, po slubie do domu, zrobimy imprezę, a
            co! ale po kosztach tongue_out
            Przecież jeszcze musimy ich wszystkich przenocować (hotel)-a to podwyższa koszt
            imprezy.
            Zyczę Wam duzo szczęscia i pogody ducha oraz rownie przemyslanych pomysłów.
            • mobka Re: Po co drogie wesele? 11.08.07, 14:14
              My również robimy tylko przyjęcie dla rodziny i świadków - max. 30 osób. Po
              pierwsze dlatego, że jesteśmy jeszcze studentami, wszystko chcemy sfinansować
              sami, po drugie nie akceptujemy pojęcia "zastaw się, a postaw się". Ślub ma być
              piękny, dobry fotograf, żeby było miło powspominać. Suknia kupiona śliczna na
              allegro, za 400zł. wraz z bolerkiem, welonem... Obrączki będziemy mieli
              przetopione ze złotej obrączki, którą moi rodzice otrzymali jeszcze od mojej
              babci - obrączki takie były dwie - jedna została przerobiona na obrączki moich
              rodziców, drugą przerobimy na nasze... i będą miały duszę... o zabawie dla
              znajomych - w formie grilla, bądź czegoś podobnego też myślimy. I wiemy, że
              będzie cudownie...
            • anesca1 Re: Po co drogie wesele? 14.08.07, 09:05
              Czy ci "znajomi ekonomiczni" są zaproszeni?Bedą gośćmi czy
              pracownikami?.Pytam, bo mój kolega jest notorycznie zapraszany jako
              gość na wesela, po czym proszony o pełnienie funkcji głównego
              fotografa.I ma tego serdecznie dosyć.
    • a.moineau Re: Po co drogie wesele? 12.08.07, 14:44
      Piękne zdjęcia. Piękna suknia. Piękna Panna Młoda. Piękny bukiet.
      Widać, że to wszystko jest takie... Wasze.
      Gratuluję.
      My też nie mamy zamiaru wydawać fortuny na wesele.
      • haiku13 Re: Po co drogie wesele? 13.08.07, 11:35
        Popieram jak najbardziej! Jeżeli kogoś nie stać na wielkie wesele, jezeli ktoś
        nie chce obciązać kosztami rodziców albo poprostu nie lubi wesel na wielkich
        salach z balonami to jest to świetne roziwiązanie! My mieliśmy własnie takie
        przyjęcie weselne na 26 osób - stylowa restauracja, menu takie że mnóstwo
        jedzenia zostało (a płaciliśmy 66 zl od osoby więc niech nikt nie mówi że się
        nie da), świetna muzyka nad którą się bardzo napracowaliśmy (przygotowaliśmy ją
        na podstawie list zespołów grajacych na weselach). Było elegancko i z klasą,
        nasi goście chwalili i byli mile zaskoczeni, bawiliśmy się i tańczyliśmy do 24.
        a następny dzień zrobiliśmy małe przyjęcie dla znajomych w kanjpce.
        Teraz kilkoro innych znajomych bedzie robić podobne przyjęcia, moze był
        potrzebny im pierwszy odważny bo własnie tego się boją młodzi - co powiedzą
        goscie jak nie bedzie wielkiego wesela...
    • anetapuchalska Re: Po co drogie wesele? 13.08.07, 15:46
      bardzo podoba mi sie wasz pomysł, ja planuję ten dzień podobnie. Nie wyobrażam
      sobie zapożyczenia się na kilka lat dla jednej nocy zabawy!!!
      Właśnie jestem na etapie poszukiwania restauracji - może ktoś z was zna
      niedrogie miejsce w warszawie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka