Dodaj do ulubionych

nowości i refleksje

27.08.11, 15:10
przedstawiam BIAŁĄ aksamitkę 'Albatros'
http://img845.imageshack.us/img845/7716/img6603dv.jpg
Biel, jak widać, mocno umowna;) szkoda, że ona z tych wysokich, cmentarnych
Teraz Accidantera dwubarwna, nowość tylko w moim ogrodzie;) I coś wam powiem, jak się mam chrzanić z wykopywaniem i zakopywaniem cebul, to sto razy bardziej wolę w/w niż przereklamowane mieczyki... Lało, wiało a ona wciąż piękna i świeża, podczas gdy po mieczykach zostały tylko połamane, złachane badyle...

http://img20.imageshack.us/img20/4296/img6600b.jpg

Obserwuj wątek
    • asta6265 Re: nowości i refleksje 27.08.11, 16:43
      Jeśli chodzi o tę aksamitkę, to faktycznie do bieli jej brakuje, ale swój urok ma, a to drugie, to piękne.
      • se_nka0 Re: nowości i refleksje 27.08.11, 18:03
        Aksamitki wszystkie maja w sobie to coś :) Moje wysokopienne wyglądają bardzo dostojnie. Dwie sie złamały w czasie nawałnicy - i tak niewiele. Accidantera bardzo ładna.
        • dorkasz1 Re: nowości i refleksje 27.08.11, 18:28
          Lella, pozbieraj proszę nasionka z tej aksamitki. Co prawda najbardziej lubię wąskolistne maluchy i te niskie najbardziej pospolite, ale ta też jest fajna. No i prawie biała. A ja coś ostatnio lubię białe kwiaty.
          • dorkasz1 Re: nowości i refleksje 27.08.11, 18:29
            No i przypomniało mi się, że miałam jeszcze trochę dozbierać nasion żółtej wąskolistnej.
    • leloop Re: nowości i refleksje 27.08.11, 19:20
      ta accidantera nosi we Francji nazwę gladiola abisyńska, miałam ale gdzieś sobie poszła :/ muszę ja na nowo zaprowadzić.
      • lellapolella Re: nowości i refleksje 27.08.11, 19:35
        Leloop, jesli powiesz , że ona u was zimuje, to się obwieszę (troszkę);))
        No, ja też lubię białe, wprowadzają trochę porządku w mój chaos. Nasiona pozbieram, już chyba Yoma chciała, pozbieram, jeśli zdążą dojrzeć, bo ta aksamitka jest strasznie późna- dopiero zaczyna
        • leloop Re: nowości i refleksje 27.08.11, 21:21
          trudno wyczuć, ona mi zniknęła po zimie, wiec może jednak nie zimuje ;)
          • newill6 Re: nowości i refleksje 28.08.11, 07:13
            aksamitki,,,badziewie ,smród jeden....nie uprawiam , dużo jest ładniejszych roślin ,,,,,,,
            • leloop Re: nowości i refleksje 28.08.11, 09:12
              de gustibus Newill,
              tez nie przepadam ale to mój problem
              • dorkasz1 Re: nowości i refleksje 28.08.11, 09:49
                A ja lubię to badziewie :))))
                • lellapolella Re: nowości i refleksje 28.08.11, 11:56
                  też lubię: i zapach i niezłomność w kwitnieniu;)
                  • yoma Re: nowości i refleksje 29.08.11, 09:26
                    Yoma też lubi i owszem chciała nasiona, to znaczy grzecznie poproszę. Z aksamitkami mam tylko ten problem, że ślimory lubią sobie w nich urządzać klub nocny i bar z wyszynkiem oraz wiejskie wesele...

Kobity, a dana trójsklepka to w końcu lubi słońce czy cień, bo już zgłupiałam? Któraś z was miała...
                    • horpyna4 Re: nowości i refleksje 29.08.11, 10:07
                      Podobno lubi cień, ale wymaga dobrego drenażu, chociaż suszy nie znosi. U mnie nie ma szans, bo zgniłaby podczas pierwszych roztopów.
                      • yoma Re: nowości i refleksje 29.08.11, 10:12
                        No i ma i cień, i drenaż, i chyba nie jest zbyt zadowolona. Może za dużo tego cienia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka