sarakina25 28.12.07, 10:32 Kochani, ślub mam w czerwcu, dokładnie 14-tego. Mam już suknie, fotografa, zespół, sale, ba, nawet wódke. Po prostu nie chcę aby przed ślubem szaleć z powodu jakiś niedograń organizacyjnych. Powiedzcie mi, czy coś warto teraz jeszcze załatwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kavainca Re: ślub w czerwcu 28.12.07, 10:44 jeśli jesteś z dużego miasta to radze zamówić fryzjera i makijarzystkę. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna821 Re: ślub w czerwcu 28.12.07, 11:25 ...i nie zapomnijcie o obrączkach. My też mamy ślub w czerwcu 7 dokładnie, ale ja nie mam jeszcze sukienki i wódki też nie mamy. Mamy za to obrączki, sale, Kościół, kamerzyste, fotografa, zespół, umówioną wizyte u fryzjera. I to chyba na razie wszystko co mamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 w przypadku ślubu konkordatowego lub kościelnego 28.12.07, 11:59 Dowiedzcie się w parafii, gdzie załatwiacie formalności, jakiego przygotowania (kurs przedmałżeński, dni skupienia, poradnia) wymaga się tam od narzeczonych - bo co diecezja, to obyczaj. I pójdźcie na ten kurs i do poradni jak najszybciej. W przypadku formy tradycyjnej kursu (4, 8 lub 10 nauk) spotkania trwają do 10 tygodni i kolejna edycja nie zaczyna się co tydzień, ale np. tylko w lutym i październiku. Zróbcie rozeznanie. Od marca zaczyna się szał na pukcie kursów weekendowych, bo wszyscy odkładają to na ostatnią chwilę i w poradniach też zaczyna brakować terminów, a zimą są tam pustki (często między 1 a 2 wizytą w poradni wymaga się przynajmniej miesiąca odstępu). Odpowiedz Link Zgłoś
basia1125 Re: ślub w czerwcu 28.12.07, 12:36 Ja też mam ślub 14go czerwca. Też mam już sukienkę, no i salę, foto, zespól. Zaproszenia już niedlugo zacznę robić... A z tego, co mi przychodzi do glowy, to jeszcze garnitur, obrączki, buty, tort, pokoje dla gości, alkohol, fryzjer... no i poradnia rodzinna i nauki... I szczerze mówiąc wolalabym to móc już teraz zalatwiać, ae nie ma nas w kraju, więc wszystko trzeba przeożyć na marzec... Odpowiedz Link Zgłoś
salomea24 Re: ślub w czerwcu 28.12.07, 22:50 Witam ja równiez mam slub 14 czerwca i mieszkam za granica, ale w pażdzierniku byłam w polsce 2 tygodnie i załatwiłam: sale(ze wszystkim, tzn jedzonko, torcik), orkiestre i oparawa muzyczna mszy , kamerzyste, fotografa, dekoracja kościoła, poradnia rodzinna hmm chyba tyle. teraz w lutym lece do polski dosłownie na 4 dni(w środe wylot a w sobote spowrotem)i w środe ląduje w Krakowie koło 10 wiec kozystjac z okazji biegne tam kupić suknie, a potem do domciu i na drugi dzień kupić mojemu lubemu garnitur i kupic obrączki a i wieczorkiem spisać protokuł do księdza i rozdać zaproszenia chrzestnym. to mnie chyba wykończy ale niestety ja w polsce bede dopiero 1 czerca czyli 2 tyg przed slubem i wtedy wybierzemy dokumenty z urzedu stanu cywilnego. Tylko nie wiem jak z fryzjerem i kosmetyczka no i w ktorej kwiaciarni bukiet ale to mi chyba pomoze zalatwic mojego ukochanego siostra, mam nadzieje że pomoże jak coś zapomniałam to powiedzcie mi!!!! błagam , a wódke to kupe nawet przed slubem bo tego to nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
basia1125 Re: ślub w czerwcu 28.12.07, 23:56 O rany, zapomnialam o dokumentach z USC!!! salomea24, doskonale znam tensamolot, który londuje w Krakowie chyba kolo 9:30, bo też zawsze tym latam. Jak lecę sama, to Miś mnie odwozi na lotnisko ale jak lecimy razem, to autobus z naszego miasta mamy araz po pólnocy, na lotnisku jesteśmy kolo 2:30 i czekamy.... ufff a później tak jak Ty, bieganie po mieście, żeby wykorzystać jeszcze ten dzień a wieczorem choć padam z nóg zawsze urządzam sobie pogaduchy z mamą . Cieszę się, że nie tylko ja jestem taka szalona i pocieszylaś mnie tym, że też masz jescze tyle zalatwień... Ja co prawda mam suknię, ale nie mamy jeszcze zrobionych nauk... Odpowiedz Link Zgłoś
sarakina25 Re: ślub w czerwcu 30.12.07, 19:01 dzięki za informacje. Faktycznie jeszcze kwestia nauk przedmałżeńskich. I nie mam jeszcze tortu i kilku innych rzeczy, ale na szczęście mam więcej czasu niż zalatane koleżanki z forum Odpowiedz Link Zgłoś
oliv2 Re: ślub w czerwcu 30.12.07, 23:32 czy 2 tyg przed wystarczy wybrac dokumenty z USC? tez mieszkamy za granica ale chyba jestem w najciezszej sytuacji bo zamierzamy sie pojawic tylko 2 tyg przed slubem. wszystkie "rezerwacje" porobia rodzice. ale wlasnie ukochany sobie przypomnial ze nie ma nowego dowodu, hehe, nie wiecie czy na paszport mozna wybrac dokumenty z usc? aha, do mieszkajacych za granica, gdzie spozadzanie protokol? mojej mamie ksiadz poradzil ze jak spiszemy tutaj, to u niego wystarczy sie pojawidz 2 tyg przed slubem. jak w ogole wyglada spisanie takiego protokolu? Odpowiedz Link Zgłoś
heidi2204 Re: ślub w czerwcu 30.12.07, 21:03 na kilka dni przed ślubem jeszcze wiele spraw Cię zaskoczy więc nie ma co się martwić teraz na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
salomea24 Re: ślub w czerwcu 02.01.08, 21:27 hmm mam chyba pecha, bo pozostał mi do zrobienia kurs przedmałżeński i mam z tym poważny problem bo u mnie w miasteczku jest i owszem ale w piatki tak jakby ksiądz w innym świecie żył i nie wiedział, że my tu za granicą raczej pracujemy a nie jesteśmy na wczasach i teraz nie mam jak zrobić tego kursu mam nadzieje, że w niedziele uda mi sie z nim porozmawiać bo jak sie z nim nie dogadm to już po nas jak bym wiedziała, że tak trudno będzie mi to wszystko pozałatwiać to bym chyba cywilny wzieła a tak to sie męcze ale myśle,że w dniu ślubu bede za to bardziej szczęśliwa, że przez to wszystko przebrnęłam Odpowiedz Link Zgłoś
basia1125 Re: ślub w czerwcu 02.01.08, 22:40 salomea24, a w jakim jesteś teraz kraju?? Może tam moglabyś zrobić nauki.. Odpowiedz Link Zgłoś
oliv2 Re: ślub w czerwcu 03.01.08, 02:14 dokladnie, zrob tam gdzie mieszkasz, mi ksiadz poradzil zebysmy caly protokol spisali tu gdzie mieszkamy i mu 2 tygodnie przed slubem tylko dostarczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
salomea24 Re: ślub w czerwcu 03.01.08, 18:24 mieszkam za granica i tu mam problem, bo nauki nie dość ze będą w piątek ( od przyszłego tygodnia )to w dodatku w miasteczku obok, a nasz ksiądz jest jakiś dziwny bob wie że wszyscy pracuja itd. nie wiem trzymajcie kciuki bede z nim jescze rozmawiac w przyszłą niedziele moze ubda mi się coś załatwić, choć ustępliwy to on nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
oliv2 Re: ślub w czerwcu 04.01.08, 03:38 tez mieszkam za granica i jak dla mnie najlepsze rozwiazanie zrobic nauki tu gdzie sie mieszka. jak juz mowilam jak dobrze pojdzie to bede za granica spisywac protokol a do PL 2 tygodnie przed slubem Odpowiedz Link Zgłoś
salomea24 Re: ślub w czerwcu 04.01.08, 16:47 oliv2 mam takie pytanko do Ciebie kiedy wymieniasz dowód odobisty i paszport bo z tego co się oriętuje to akt slubu dostajesz tydzieńpo (nie wiem czy to prawda) i tak sie zastanawiam jakdługo moge być bez wymienionych dokumentów i latać na panieńskim nazwisku bo też lecimy do poslki 2 tyg. przed slubem no i tydzień po ślubie wracam. Co do nauk to musze porozmawić tu z ksiedzem może zrobi nam jakiś indywidualny kurs, a protokuł spisuje w lutym bo lece do polski na 3 dni kupić ubranka do ślubu i spotkać sie jeszcze z zespołem i pobiegne do USC wypytac sie czy 2 tyg przed ślubem wystarczy wybrac dokumeny tym bardziej ze mój N urodził sie w innym miescie i nie wiem czy on nie bedzie musiał poczekać kilka dni na papiery. Odpowiedz Link Zgłoś
basia1125 Re: ślub w czerwcu 05.01.08, 13:35 O rany a ja planuję być tylko tydzień przed ślubem w Pl. Odpowiedz Link Zgłoś