pysia1231 28.03.08, 17:32 Chciałabym zapytać czy konieczna jest odmiana nazwiska, np. zapraszam szanownych państwa Zofię i Pawła Michalików czy może być Zofię i Pawła Michalik (Kopa czy Kopów, Miller czy Millerów) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
veeto1 Re: odmiana nazwisk 28.03.08, 17:34 W języku polskim przyjęta jest zasada, że nazwiska podlegają odmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: odmiana nazwisk 28.03.08, 17:37 konieczna jest odmiana nazwisk, chyba, że posługujesz sie tylko mianownikiem liczny pojedynczej rodzaju męskiego z bezokolicznikami. Odpowiedz Link Zgłoś
anka7961 Re: odmiana nazwisk 28.03.08, 19:37 ja też niedawno męczyłam się z personalizacją jeśli chodzi o odmienianie nazwisk, to ja po prostu pytałam moich przyjaciół czy ich nazwiska się odmieniają. większość z nich twierdziła że nie. więc tej konieczności odmiany nazwisk nie jestem taka pewna... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: odmiana nazwisk 28.03.08, 22:55 Masz samych znajomych obcokrajowców czy jak? Bo WSZYSTKIE polskie nazwiska się odmieniają... Odpowiedz Link Zgłoś
mugatu Re: odmiana nazwisk 09.04.08, 17:23 Znajomi nie znają po prostu gramatyki polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia1231 Re: odmiana nazwisk 28.03.08, 17:45 A jeszcze mam takie pytanie, jeżeli kuzynka ma narzeczonego, którego znam, wiem jak się nazywa to wpisywać Annę... z ... tu jego imię i nazwisko czy np z narzeczonym? bo z osoba towarzysząca to tak troche dziwnie. Tylko z drugiej strony jej siostra też ma stałego chłopaka, ale go nie znam osobiście, więc pasuje z osobą towarzyszącą czy tez jego imię i nazwisko? moze byc w jednej rodzinie inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: odmiana nazwisk 28.03.08, 17:56 osoby w stałych zwiazkach wymieniałam z imienia i nazwiska na zaproszeniu. Zadawałam sobie trud, zeby ustalic jak ta osoba sie nazywa, jak nie znałam. Zapytanie o nazwisko to zaden wstyd i lepiej jesy odbierane zaproszenie imienne niz "z osoba towarzyszaca". Sformulowanie "z narzeczoną/ym" jest grzeczne, podczas gdy "z osoba towarzysząca" nie bardzo grzeczne jesli wiesz, że gosć ma narzeczoną/ego. osoby, o których wiedziałam, że nie maja nikogo były zapraszane z osoba towarzyszącą. Krótko: zapraszasz Annę Kowalską i Marcina Nowaka lub Annę Kowalska z narzeczonym Odpowiedz Link Zgłoś
arszana Re: odmiana nazwisk 28.03.08, 19:10 jesli wiesz, ze dana osoba ma stalego partnera i z nim bedzie... wypada a raczej moim zdaniem trzeba zapytac sie o imie i nazwisko i tak na zaproszeniu napisac.... gdybym dostala zaproszenie na slub pod haslem '...z narzeczona', to poczulabym sie zle, przyznam szczerze, bo skoro jestem narzeczona, to jestem kims waznym i podanie mojego imienia i nazwiska to tylko dowod kultury i szacunku, a na szacunek zasluguje kazdy zaproszony gosc. Ja pytalam kuzynke jak nazywa sie jej chlopak i jego imie wpisalam na zaproszenie, inna opcja wydaje mi sie nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
g.dziwota Re: odmiana nazwisk 29.03.08, 14:31 Witam Was! Ja też stoje na stanowisku, że jak najbardziej nazwiska trzeba odmieniać. Przecież nasz jezyk jest piękny i odmieniajmy jak się da. Np Wiśniewskich, Kowalskich i Kwiatkowskich lub Wiśniewskiego, Kowalskiego, Kwiatkowskiego z osoba towarzyszącą lub Wiśniewską, Kowalską, Kwiatkowską z osoba towarzyszącą. I wydaje mi się, w sytuacji gdy ktos ze znajomych ma narzeczoną lub narzeczonego to wypada na zaproszeniu taką osobę wymienic z imienia i nazwiska. A zapytać sie o nazwisko to żaden wstyd. Nie ma sie co "dziwić". Odpowiedz Link Zgłoś
female01 Re: odmiana nazwisk 29.03.08, 19:18 Czy zapraszajac pare wpisujemy Sz.P.P owalskich czy Sz. P. Kowalskich? Odpowiedz Link Zgłoś
g.dziwota Re: odmiana nazwisk 30.03.08, 12:46 female01 napisała: > Czy zapraszajac pare wpisujemy Sz.P.P owalskich czy Sz. P. Kowalskich? Proponuję wpisywać: Szanownych Państwa Szanowną Panią Szanownego Pana Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: odmiana nazwisk 31.03.08, 06:30 Sz.P A.B Kowalskich Sz.P A. Kowalską Sz.P B. Kowalskiego Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka13112 Re: odmiana nazwisk 31.03.08, 09:05 ja mam problem z odmianą nazwisk: Krzywa, Jawor, jakoś Krzywdów, Jaworów brzmi dziwnie... niby koleżanka po polonistyce twierdzi, że tak jest poprawnie,jak myślicie? Agi Odpowiedz Link Zgłoś
doradca_slubny Re: odmiana nazwisk 31.03.08, 09:53 Witam, brzmi może dziwnie, ale jest jak najbardziej poprawnie Odmieniać Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: odmiana nazwisk 31.03.08, 10:01 (Krzywa) Annę Krzywą (Krzywy) Jana Krzywego (Krzywy) Annę i Jana Krzywych (Jawor) Annę Jawor, Jana Jawora, Anne i Jana Jaworów (Krzywda) Annę Krzywdę, Jana Krzywdę, Annę i Jana Krzywdów Nie brzmi dziwnie, tak sie poprostu odmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: odmiana nazwisk 31.03.08, 14:09 jak sie nauczyłas nie-po-polskiemu, to nic dziwnego, poprawne formy wydaja ci sie dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka13112 Re: odmiana nazwisk 31.03.08, 14:32 dziękuję tak to o coś zapytać... no ale jak widać są ludzie i ludziska Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 Re: odmiana nazwisk 31.03.08, 15:04 nazwiska w jezyku polskim sie (niestety) odmienia, jest to poprawne i nie powinno budzic zastrzezen.. osobiscie.... dla mnie czesc odmienionych nazwisk ( w tym rowniez moje) to jakis jezykowy koszmarek i dlatego czesto zanim odmienie nazwisko zastanowie sie, a na pewno nie odmienie nazwiska typu Jakubów, jacyków, bo jak niby mam to odmienic tak aby nie brzmialo durnowato....macie jakies pomysly, ktore pozostawia nazwisko na poziomie? zapraszam panstwo ( biernik, nie dopelniacz jesli juz trzymamy sie polszczyzny) Jakubowwowych?)) ale jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: odmiana nazwisk 31.03.08, 15:25 Jeśli nie chcesz odmieniać nazwisk, to lepiej tak przekonstruować treść zaproszenia, aby imiona i nazwiska pozostały w mianowniku: Przykład: - Będziemy zaszczyceni, jeśli Sz.P Anna i Jan Kowalscy będą świadkami naszych zaślubin... Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: odmiana nazwisk 09.04.08, 15:36 Kurcze myslałam, że mnie to nie dotyczy a jednak rownież zaczęłam się męczyć z odmianą NAjgorsze, że mój narzeczowny twierdzi, że jego nazwisko się nie odmienia,a spokojnie można je odmienić na wiele sposobów za to mojego za skarby się nie odmieni chyba nie jest polskie Wątek przywrócony może komuś się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
kataniera Re: odmiana nazwisk 09.04.08, 15:45 W języku polskim jak najbardziej należy odmieniać nazwiska, ale... nie każdy życzy sobie , by jego nazwisko odmieniać i to trzeba uszanować. Nic na siłę. Na takim stanowisku stoi większość językoznawców. mój suwaczek Odpowiedz Link Zgłoś