kasiakasia111 04.08.08, 20:30 Z góry proszę - jesli kogos wątek irytuje, nie odpowiadajcie. Chcialam sie dowiedziec, czy swiadkowie w czasie Mszy musza siedziec za mlodymi? Nie moge ich usadzic np w pierwszej ławce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia04.08.2007 Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 20:34 jak beda za wami stały krzesła przeznaczone dla swiadków, to trudno kazac swiadkom przesiąśc sie do pierwszej ławki i zostawic krzesła puste. Odpowiedz Link Zgłoś
bamisia Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 20:42 siedzialam raz (jako swiadek) w pierwszej lawce (ale to byl akurat malutki kosciolek i w nim swiadkowie nigdy nie maja swoich krzesel za mlodymi na pewno mozesz, trzeba tylko z jakims koscielnym uzgodnic, zeby krzesel nie wystawial. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 20:58 wszystko jest do zrobienia. Jak ustalisz z kościelnym, zeby nie było tych krzesełek to nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 21:22 raczej lepiej jak siedza za mlodymi, a to mozna bukiet siwakdowej podac jak sie idzie do przysiegi,a to ona zerknie welon poprawi jak usdiadziesz , swiadek odbiera akt slubu ktory ksiadz potem wrecza mlodemu,ha o ile sa rozgarnieci,nasi spisali sie super,ale niestety czesto widze,ze młodzi sobie,a świadki mało kapowate sa. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 21:48 czyli znów oczekiwania jak od służących Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 21:52 Miska, bo niektórzy wiedzą do czego mają dwie rączki i same potrafią sobie kiecę poprawić, kwiaty położyć na klęczniku, welon ułożyć... A niektóre muszą mieć do tego służki... Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 21:56 A jeszcze się do tego nie przyzwyczaiłaś na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 21:57 ja z tych, co sie ciągle dziwią Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 21:59 Dobra, już koniec, bo zabierzemy Kamelii miano najgorszej złośnicy forum! Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 22:15 nieeee, ona jest najzłośliwsza Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: miejsce świadków w kościele 04.08.08, 22:23 no skoro tak mówisz, to przez grzeczność nie zaprzeczę, Paskudo Ty! Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje do kaamilka 05.08.08, 11:04 kaamilka napisała: > Miska, bo niektórzy wiedzą do czego mają dwie rączki i same potrafią > sobie kiecę poprawić, kwiaty położyć na klęczniku, welon ułożyć... A > niektóre muszą mieć do tego służki... no skoro tak to nazywasz to już Twój problem, ja i różni moi znajomi tego tak nie odbierają, pomoc zaofiarowali sami Świadkowie i moim zdaniem bardzo ładnie zgranie to wygląda. Sama również kiedyś byłam świadkową i miło mi było pomóc coś właśnie z własnej woli Młodej. Ale cóż złośliwych tutaj nie brakuje 3 takich kandydatów już mam i będę ich omijać szerokim łukiem . Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Może mnie nie irytuje, ale zaskakuje. 04.08.08, 21:46 A powiedz, czemu tak sobie wymyśliłaś? Czemu ma to służyć? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasia111 Re: Może mnie nie irytuje, ale zaskakuje. 04.08.08, 23:26 Bo chciałam przez kosciol przejsc sama z narzeczonym bez swiadkow i dlatego ze u mnie w parafii stolki dla swiadkow sa bardzo niewygodne i smiesznie to na filmach wyglada jak oni tacy nieszczesni siedza Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Może mnie nie irytuje, ale zaskakuje. 04.08.08, 23:27 to zrób tak jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Może mnie nie irytuje, ale zaskakuje. 05.08.08, 07:10 kasiakasia111 napisała: > Bo chciałam przez kosciol przejsc sama z narzeczonym bez swiadkow dziewczyno, nikt ci gwiazdorstwa tego dnia nie odbierze. Najgorzej, jak jakis bezczelny gosc przejdzie alejką główną do miejsca w drugim rzedzie ławek. Opierdzielisz go, bo przełazi przez koscół, a ty chciałas tylko z narzeczonym? Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Może mnie nie irytuje, ale zaskakuje. 05.08.08, 12:02 kamelia04.08.2007 napisała: > dziewczyno, nikt ci gwiazdorstwa tego dnia nie odbierze. Najgorzej, > jak jakis bezczelny gosc przejdzie alejką główną do miejsca w drugim > rzedzie ławek Ojojoj! To ja, o ile dobrze pamietam, tak zrobilam na ostatnim slubie na jakim bylam...Coz za gafa...nie znam swgo miejsca w szeregu Argument ze stołkami rozumiem, chociaz dziwi mnie ze takie niewygodne, zawsze przeciz mozna idee krzesła na czas ceremonii podwiezc do kosiciola zeby swiadkom bylo wygodnie w pupe i plecy Ale tego, zeby czasami nie odwrocili uwagi innych ode mnie to juz nie ogarniam Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Może mnie nie irytuje, ale zaskakuje. 05.08.08, 13:34 Sylwia, umówmy się: Ty dopiero będziesz miała swoje 5 min i najpiękniejszy dzień w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: miejsce świadków w kościele 05.08.08, 08:59 To jest chyba kwesta dogadani aise z ksiedzem. W moim kościele światkowie siadaja na pierwszych ławkach po bokach pary młodej. Kościół jest mały wiec takie sadzanie Za zajmowało by za duzo miejsca a para młoda za daleko od drzwi by się nie naszła Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: miejsce świadków w kościele 05.08.08, 09:13 Jacy światkowie, do jasnej ciasnej!? Odpowiedz Link Zgłoś
alexiaanna Re: miejsce świadków w kościele 05.08.08, 10:23 kaamilka napisała: > Jacy światkowie, do jasnej ciasnej!? Kaamilka, Mickiewicz pisał w Dziadach: "Kim jest człowiek, mały światek?" może to o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
eventi Re: miejsce świadków w kościele 05.08.08, 10:50 Powiem szczerze, w pierwszej ławce to chyba niezbyt trafiony pomysł, w końcu świadkowie to nie tacy zwylki goście. Niech maja osobne siedzenia ale jeśli nie bezpośrednio za wami to np. za wami ale po bokach, lub z boku ale nie w ławce. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: miejsce świadków w kościele 05.08.08, 11:05 O, właśnie. Myśmy się przed ślubem tym nie zajmowali, bo jasne było, że świadków posadzą gdzieś blisko nas - ale kościelny ustawiając krzesła rozwiązał sprawę świetnie. Świadkowie siedzieli za nami, ale nie bezpośrednio za naszymi krzesłami, tylko trochę na boki. W ten sposób nas było doskonale widać także z tyłu (co bardzo ułatwiło pracę kamerzyście), a świadkowie byli blisko i na należycie eksponowanych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: miejsce świadków w kościele 05.08.08, 11:07 tak jak spory kościół to tak się da i dokładnie ułatwia to sprawę filmującemu,ale też zdarza się malutki kościół to wtedy już jest problem . Odpowiedz Link Zgłoś
kubonita a może... 05.08.08, 13:32 w ogóle wystaw ich poza kościół, nie będą się męczyć na niewygodnych stołkach, postoją sobie, szluga machną dla rozluźnienia - ale im radość sprawisz! Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmarta Re: a może... 05.08.08, 13:41 Na śląsku jest tak, że świadkowie wchodzą do kościola z mlodymi, we Wroclawiu już nie. Co miasto to obyczaj A może poprostu poproś świadków aby zaczekali na Was już przy oltarzu? Wtedy na pewno będzie widać Was i tylko Was Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasia111 Re: a może... 05.08.08, 13:47 u mnie jest tak, ze zazwyczaj wchodza wszyscy (swiadkowie, ewent druzbowie, rodzice) lub sami mlodzi; nie mam wszyskich rodzicó, wiec chcialam wejsc tylko z N Odpowiedz Link Zgłoś
jayin Re: miejsce świadków w kościele 05.08.08, 14:40 U nas nie ma takiej tradycyji, żeby siedzieć jak w pociągu - krzesła za krzesłami. Ale jeśli ktoś ma życzenie - to świadkowie siedzą za parą młodą bezpośrednio, albo z tyłu, ale trochę po bokach. Zależy od "tradycji" lokalnej i pomysłu pary młodej. No i od wielkości kościoła... To fakt. Kiedy świadkowałam bratu - to usadzenie świadków za parą młodą skutkowałoby tym, że nasze krzesła stałyby w tym samym rzędzie, co pierwsza ławka... Lepiej więc było usiąść w pierwszych ławkach z samego brzegu - ja po jednej stronie, świadek - po drugiej. Żaden problem dla świadków i żaden powód do "obrazy". Mają przecież świadkować, a nie robić za ochroniarzy tuż za plecami młodych. Odpowiedz Link Zgłoś