jolczaq81 04.02.09, 10:36 czy zamierzacie wynająć skrzypaczkę, saksofonistę lub kogoś kto śpiewa? jeśli macie kogoś sprawdzonego, podeślijcie prosze namiary pozdrawiam, j. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
callja Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 04.02.09, 17:49 Mogę podesłać namiary na profesjonalne śpiewaczki (młode i kompetentne dziewczyny, nie jakieś rozwibrowane divy na emeryturze ), ale muszę wiedziec, o jaki rejon Polski chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
jolczaq81 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 04.02.09, 18:08 okolice Warszawy - jakieś 20 km byłabym wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 05.02.09, 00:18 Mamy w tym samym dniu slub, obie nie mamy jeszcze sukienki do ślubu i obie mieszkamy 20km od Warszawy.. podejrzane Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 05.02.09, 00:33 marina111 napisała: > Mamy w tym samym dniu slub, obie nie mamy jeszcze sukienki do ślubu > i obie mieszkamy 20km od Warszawy.. podejrzane Yyy, jest jedna różnica - jak na obrazku, na którym szuka się szczegółów- Ty masz kamerę, koleżanka nie,ale mam nadzieje, że znajdzie kogoś fajnego . Odpowiedz Link Zgłoś
jolczaq81 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 05.02.09, 11:05 Stworzenje, musiałas mi przypominać? cały czas walczę z tym filmowaniem, ale nie jest łatwo...wszyscy, którzy mis ie bardziej podobali mają zajęty termin... Odpowiedz Link Zgłoś
jolczaq81 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 05.02.09, 11:02 dokładnie, zaraz sie jeszcze okaze ze w tym samym mieście i kościele no to próbujemy - ja w Legionowie, a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 06.02.09, 18:48 no jednak nie w tym samym kościele bo ja w Magdalence. ...ale czuje że łączy nas nić porozumienia Odpowiedz Link Zgłoś
jolczaq81 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 09.02.09, 21:27 no przede wszytskim mamy najfajniejszą datę ślubu reszta też prawie się zgadza nic porozumienia musi być Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 04.02.09, 18:59 Ok, już wysyłam Odpowiedz Link Zgłoś
jolczaq81 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 04.02.09, 20:44 o gospel nie pomyślałam, fajny pomysł dzięki za namiary pzdr. j. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 04.02.09, 22:48 też wysłałam info na gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 04.02.09, 23:18 Na temat gospel w kościele pisałam już w innym wątku - teraz powiem tylko tyle, że jest to muzyka niedozwolona w liturgii katolickiej... OD DAWNA ZRESZTĄ! Tymczasem nowe przepisy Benedykta XVI są jeszcze bardziej restrykcyjne, papież jasno stawia sobie za cel oczyszczenie muzyki liturgicznej z wtrętów świeckich i obcych kulturowo. W efekcie np. z mszy poznikały już w ostatnim czasie (z pewnymi drobnymi wyjątkami) "młodzieżowe" gitarki i grzechotki. Pomysł gospelu na ślubie = mszy = liturgii jest przekroczeniem przepisów papieskich, obowiązujących liturgię katolicką na całym świecie. Gospel zostawmy zatem protestantom, to ICH muzyka (nie przeczę - bywa porywająca). Europejskich utworów liturgicznych, zgodnych z zaleceniami Kościoła i - co najwazniejsze - PIĘKNYCH jest tyle, że nie ma potrzeby posiłkować się amerykanizmami. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje do callja 04.02.09, 23:24 callja napisała: > Gospel zostawmy zatem protestantom, to ICH muzyka (nie przeczę - > bywa porywająca). Europejskich utworów liturgicznych, zgodnych z > zaleceniami Kościoła i - co najwazniejsze - PIĘKNYCH jest tyle, że > nie ma potrzeby posiłkować się amerykanizmami. popieram Cię. Dodam, że jeśli się komuś to nie widzi, to proszę wiarę przecież zmienić może i wtedy będzie mieć to co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: do callja 04.02.09, 23:29 ja mysle o saksofonie - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: do callja 04.02.09, 23:32 ga_lapagos napisała: > ja mysle o saksofonie > tak wszelkie tego typu instrumenty są super. U mojej kuzynki grała pani na skrzypcach i druga na harfie . Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: do callja 04.02.09, 23:58 Ale zarówno saksofon, jak też skrzypce oraz harfa (taka anielska niby ) są uważane za instrumenty w 100% świeckie, niestety. Choć każdy z nich na swój indywidualny sposób jest piękny i niepowtarzalny. Instrumenty (nawet organy) powinny być w liturgii używane tylko wówczas, gdy wykonują utwory Z ZAŁOŻENIA komponowane jako liturgiczne. Czyli - organy akompaniują albo pieśniom, albo wykonują preludium "na Podniesienie" G. Frescobaldiego - przykład pierwszy z brzegu. Podobnie skrzypce - wolno im w trakcie mszy wykonać np. stricte liturgiczną "Sonatę różańcową" I. H. Bibera, albo wlączyć się w arię "Domine Deus" z "Gloria" A. Vivaldiego. Ale już nie "Ave Maria", które pozbawione słów traci wymowę liturgiczną stając się wyłącznie ładną melodyjką, w takt której ciocia Mania posiąkania w chusteczkę Na pewno skrzypce nie powuinny wykonac w czasie mszy ogrywanego do mdłości i w 100% świeckiego "Marzenia" Schumanna (tez przykłąd pierwszy z brzegu). Jedyne prawdziwie liturgiczne instrumenty to organy i... ludzki głos. Ten ostatni pod jednym warunkiem - że wyśpiewuje słowa modlitwy zgodne z tradycją Kościoła. Co do innych instrumentów i utworów wolno je wykorzystać przed i po liturgii, czyli przed i po mszy (ale tez nie zawsze). Zatem gospel i saksofon np. w czasie życzeń pod kościołem, ale w świątyni coś bardziej tradycyjnego. Co nie oznacza, że nudnego etc. Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: do callja 01.10.09, 18:04 Z Twojej wypowiedzi wynika, że się znasz - albo dobrze udajesz, że się znasz Mogłabym prosić o źródło tych informacji? Chciałabym sobie poczytać, bo ciekawie piszesz. I nawet całkiem po mojej myśli. Pamiętam, że na mojej I komunii była propozycja, żeby na skrzypcach grała moja nauczycielka ze szkoły muzycznej (sama zaproponowała i nie chciała wynagrodzenia), ale rodzice gremialnie zdecydowali, że zapłacą parę złotych jakimś Dzieciom Marii. I do dzisiaj pamiętam oazowe piosenki wykonywane przy akompaniamencie gitary. Wzniosłość? Wzruszenie? Brak. A na komunii Siostry się popłakałam, jak jej koleżanka zagrała Ave Maria, a druga wyśpiewała. Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: do callja 01.10.09, 19:22 Polecam książkę ks. Ireneusza Pawlaka "M<uzyka liturgiczna po Soborze Watykańskim II w świetle dokumentów Kościoła", wersji elektronicznej niestety brak. W kwestii doboru repertuaru względnie muzyków dysponujących umiejętnościami + WIEDZĄ liturgiczną zawsze chętnie służę pomocą. Innych przepisów jeszcze poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: do callja 01.10.09, 19:35 Wklejam jeszcze fragment "Konstytucji o liturgii" (dokument oficjalny Kościoła), fragment rozdziału szóstego "muzyka sakralna": V. Muzyka sakralna przy sprawowaniu Sakramentów i Sakramentaliów, w niektórych obrzędach liturgicznych roku kościelnego, w nabożeństwach słowa Bożego oraz w świętych i pobożnych ćwiczeniach 42. Mając na uwadze ustaloną przez święty Sobór zasadę, że ilekroć obrzędy stosownie do ich własnej natury wymagają celebrowania wspólnego, z obecnością i czynnym uczestnictwem wiernych, wówczas taka celebra ma pierwszeństwo przed odprawianiem indywidualnym i niejako prywatnym Należy jednak pilnie czuwać nad tym, by dla rzekomego podniesienia uroczystości nie wprowadzać do obrzędów czegoś całkiem świeckiego lub niezgodnego z powagą kultu Bożego; dotyczy to szczególnie zawierania małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: do callja 01.10.09, 20:05 Fragment z instrukcji Episkopatu Polski o muzyki w liturgii: INSTRUMENTY MUZYCZNE 28."W Kościele łacińskim należy mieć w wielkim poszanowaniu organy piszczałkowe jako tradycyjny instrument muzyczny, którego brzmienie dodaje ceremoniom kościelnym majestatu, a umysły wiernych podnosi do Boga i spraw niebieskich" (KL 120). Akompaniament organowy podtrzymuje śpiew, ułatwia udział w czynnościach liturgicznych i przyczynia się do głębszego zjednoczenia wiernych (MS 64). Organy powinny znajdować się we wszystkich kościołach w Polsce. Tak zwane organy elektronowe dopuszcza się do użytku jako instrument tymczasowy. Natomiast tam, gdzie ze względu na brak miejsca nie da się zbudować organów piszczałkowych, można je instalować zamiast fisharmonii. 29.Poza organami wolno używać w liturgii innych instrumentów z wyjątkiem tych, które są zbyt hałaśliwe lub wprost przeznaczone do wykonywania współczesnej muzyki rozrywkowej. Wyłącza się z użytku liturgicznego, zgodnie z tradycją takie instrumenty, jak fortepian, akordeon, mandolina, gitara elektryczna, perkusja, wibrafon itp. 30.Muzyka w czasie sprawowania czynności liturgicznych winna być wykonywana "na żywo", dlatego nie wolno zastępować śpiewu zgromadzonych lub gry na instrumentach muzyką odtwarzaną za pomocą aparatów, np. magnetofonu, adapteru, radia itp. Nic nie stoi na przeszkodzie, by poza liturgią odtwarzać niekiedy muzykę religijną z płyt czy taśm, aby w tego rodzaju audycjach udostępnić wiernym arcydzieła muzycznej twórczości religijnej dla wytworzenia odpowiedniego nastroju lub też celem wyrabiania w nich dobrego smaku muzycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jolczaq81 Re: do callja 04.02.09, 23:58 u moich znajomych saksofonista grał podczas składania życzeń pod kościołem - super sprawa nie słyszałam nigdy saksofonu podczas samej uroczystości Odpowiedz Link Zgłoś
jolczaq81 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 04.02.09, 23:51 całkowicie sie z Tobą zgadzam tak tylko z czystej ciekawości zapytam: jak to możliwe,ze u kogoś na slubie był jednak gospel? Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 05.02.09, 00:23 Wiesz, jak się trafi na księdza którego wiedza muzyczna jest równie głęboka, co jego wiedza na temat astronomii... A niestety często tak się zdarza Organiści od 14 boleści też miewają ciekawe pomysły w stylu wykonywania na ślubie sacropolowego "Gdy się łączą ręce dwieeeee..." etc. Odpowiedz Link Zgłoś
jolczaq81 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 05.02.09, 13:19 u mnie by to chyba nie przeszło... a jak sobie pomyślę o moim organiście to tym bardziej jestem zdopingowana do szukania kogoś/czegoś innego Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 05.02.09, 13:39 jolczaq81 napisała: > a jak sobie pomyślę o moim organiście to tym bardziej jestem > zdopingowana do szukania kogoś/czegoś innego ehh wiem coś o organistach którzy niestety głosem nie grzeszą...Albo kompletnie gubią nuty grając na organach... Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 07.02.09, 12:03 'Pomysł gospelu na ślubie = mszy = liturgii jest przekroczeniem przepisów papieskich, obowiązujących liturgię katolicką na całym świecie.' Kurcze jak to mozliwe, ze nasz probosz na to pozwala. No moze powinnam go oswiecic, za autorytet podajac 'muzykantke' z forum slubnego. Moze postraszenie ekskomunika cos pomoze???? (Choc Benedykt ostatnio zdejmuje ekskomuniki, tez kontrowersyjne swoja droga...) Calija na serio - odpuscilabys sobie, masz jakies restrykcyjne podejscie (czytalas moze cos o osobowosci autorytarnej Adorno?) hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
onlymaj Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 02.05.09, 10:05 nie przejmowałabym się za wiele tą panią i jej wypowiedziami. a muzyków grających i śpiewających na moim ślubie mogę polecić z czystym sumieniem stworzyli piękną atmosferę na moim ślubie i dzisiaj jak sobie przypomnę ślub to ich pamiętam, a nie to jakie kwiaty były w kościele... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2009 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 04.05.09, 13:00 Czy mogłabyś mi wysłać namairy na tych muzyków grających i spiewających w kościele? Dzięki magda19840@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mr_chapel Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 01.10.09, 02:41 ehhh... jak czytam o takich zmianach to mi się odechciewa - niestety masza w charakterze czysto europejsko-katolickim jest odprawiana w klimacie zakrawającym na ascetyczny, a różnicą pomiędzy mszą ślubną i żałobną jest element ustawiony na przeciw ołtarza (trumna lub krzesła dla Państwa Młodych)... Radykalizacją przepisów wspierającą skostninały system funkcjonowannia Kościoła w sestawieninu z negoatywnym wizerunkiem księdza jako zdystansowanego dorobkiewicza nie pomoże w zainteresowaniu społeczeństwa religią, nie przyciągnie ich do kościołów - chyba że targetem jest populacja po 65 roku życia... w końcu mamy społeczeństwo starzejące się... ehhh... Moim zdaniem Gospel doskonale spełnia rolę promocji religii i co NAJWAŻNIEJSZE wzbudza radość, podnosi poziom energii i nastraja optymistycznie do świata, a takie powinno być zadanie religii - promować DOBRO - CZUJESZ JE W SOBIE, PODZIEL SIĘ NIM Z INNYMI... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 01.10.09, 12:05 Ale po co aż 4 wokalistów na ślubie? My będziemy mieć kwartet smyczkowy, albo skrzypce i harfę albo skrzypce harfę i flet, a oprócz tego śpiewaczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 01.10.09, 17:54 Łodiridi - uchacha, i mamy triumf chałtury w najśliczniejszym oazowato-sacropolowym stylu Gitara jest zreszta instrumentem niedozwolonym w liturgii... A gdzie szacunek do srefy sacrum??? Aha - gadanie, że muzyka LITURGICZNA to z założenia nuda, a "ciekawa msza" to wyłącznie gitarki, grzechotki i "Yeah, yeah, oh Jesus" świadczy wyłącznie o nieznajomości tematu. Ze swojej strony zawsze będe polecała profesjonalistów - wbrew pozorom jest ich sporo, i próbują wykonywac i propagować wartościową i radosną muzykę na przekór wszechobecnej rubikopodobnej randecie. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 02.10.09, 11:10 Saksofon w kościele?? Sam,a potrafię grac na tym instrumencie, nie wyobrażam go sobie w czasie ślubu. Po pierwsze jest głośny i ma dość "agresywną" barwę, po drugie nigdy nie widziałam nut do muzyki liturgicznej na saksofon, po trzecie kojarzy mi się z orkiestrą wojskową grającą na Boże Ciało... Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: oprawa muzyczna w kościele- co wybieracie?? 02.10.09, 15:50 Saksofon jest zabroniony do "użytku" w czasie liturgii jako instrument "zbyt głośny" i "zbyt swiecko się kojarzący" (np... poścelowiec, nazwijmy rzecz po imieniu ). Zatem pomimo faktu, że mozna z saksofonu wyczarować dźwięki niemal mistyczne - w czasie nabożeństw i mszy intrument ten powinien milczeć. Zainteresowanym medytacjami saksofonowymi polecam płytę Jana Garbarka "Officium", nagraną wspólnie ze znakomitym zespołem muzyki dawnej "The Hillard Ensemble" - nieziemskiej urody improwizacje jazzowca do średniowiecznej muzyki sakralnej a cappella. I nawet taki tuz saksofonu, jak Piotr Baron, uznaje bez słowa protestu fakt, iż w czasie mszy koncertowac mu nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś