Dodaj do ulubionych

Apel Cywilnch Par Młodych

• justynaaaa2 Re: Apel Cywilnch Par Młodych 08.07.09, 15:42
      Podzielę się w takim razie swoją refleksją z dzisiejszej wizyty w USC w
      Warszawie na Pradze na Kłopotowskiego.
      Jako, że do ślubu jeszcze ho ho i trochę, ale będą dzisiaj przejazdem
      zatrzymałam się żeby zasięgnąć informacji co i jak, gdyż nie ukrywam, że
      rozważam (w zasadzie to rozważałam dopóki tam nie pojechałam) ten urząd na swój
      ślub (ślub w piątek) wink ładny, odnowiony pałacyk, w środku bardzo przyjemnie,
      możliwość toastu po ceremonii generalnie wszystko ok, ale... no właśnie wink Pani
      była bardzo miła, udzieliła wszystkich informacji, mówiąc jak to w wawie mamy
      mnóstwo możliwości i duży wybór, ale ich urząd w piątki nie udziela ślubów tongue_out u
      nich są śluby w soboty no i w czwartki wink Pani wypowiadała się w sposób "ślub
      można wziąć kiedy Państwo chcą pod warunkiem, że będzie to czwartek lub sobota w
      godzinach pracy urzędu" - no faktycznie szeroki wachlarz usług uncertain
      na moje pytanie o ślub poza urzędem i jakie się z tym wiążą formalności
      odpowiedź brzmiała, że teraz już nie jest to za bardzo możliwe, dopóki był
      remont pałacu ślubów i właśnie pałacyku na kłopotowskiego to dyrekcja częściej
      wyrażała zgodę na tego typu śluby (teraz tylko w wyjątkowych przypadkach się
      zgadzają) ale odkąd sale są odnowione to jest ich TYLE że jest w czym wybierać
      wink no więc pytam w takim razie, jaki mam wybór na piątek, bo sobota mnie nie
      interesuje a Pani mi mówi "w piątek? no to tylko pałac ślubów w godzinach pracy
      czyli 10-16"
      kuźwa no wybór przeogromny tongue_out
      chyba nie pozostaje mi nic innego jak wszystkimi możliwymi sposobami załatwiać
      ślub poza urzędem wink
      miałam nadzieję, że coś już się zmieniło, ale widzę, ze dalej ślub cywilny jest
      traktowany jak ślub gorszej kategorii nawet przez samych urzędników sad
    • floress Re: Apel Cywilnch Par Młodych 04.11.09, 09:38
      Podpisuję się.
      My braliśmy ślub cywilny i dużo czasu nam zajęło, aby znaleźć takie miejsce,
      gdzie atmosfera i oprawa będzie godna tego wydarzenia. Obdzwoniliśmy większość
      urzędów, nawet tych oddalonych o kilkaset kilometrów. I w końcu znaleźliśmy -
      Kórnik. Ślub na zamku, w pięknej sali, urzędnik, który swoimi słowami, tonem
      głosu i życzliwym spojrzeniem wprowadził atmosferę podniosłości. W dodatku
      idealne miejsce na sesję zdjęciową - zamek, wokół piękny park, a nieopodal
      jezioro. Samo miasteczko bardzo urokliwe, ładnie się prezentuje. Zresztą Urząd
      Gminy tam też jak najbardziej nadaje się do takich uroczystości. Mieści się w
      starym (aczkolwiek odnowionym, jak cały ryneczek) ratuszu.
      Za tę przyjemność trzeba było dopłacić 500 zł. Ale warto było i dałabym i 1000,
      byle nie mieć ślubu w jakiejś zatęchłej sali pamiętającej lata 70. Naoglądaliśmy
      się takich wiele i aż odechciewa się brać ślub w czymś takim.
      Polecam Kórnik, a z innych mi znanych miejsc to USC Toruń (mieści się w Starej
      wilii w okolicy parku, zoo, nad Wisłą, w starej (pięknie odnowionej dzielnicy)i
      USC Pruszków (również willa w parku, mały stawik, ładne miejsce).
      • lili-2008 Re: Apel Cywilnch Par Młodych 04.11.09, 10:02
        W Lublinie jest bardzo ładny USC. Znajduje się on na Starym Mieście, w środku
        piękne podłogi, ściany, dywany, antyki, skrzypce. Poezja.
        Jednak Urzędnicy nie są najlepsiuncertain
    • departament_dekoracji Re: Apel Cywilnch Par Młodych 05.11.09, 19:54
      Zobaczcie, jak elegancko prezentuje się Pałac Ślubów w Białymstoku:

www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=9&full=nie
      • bursztynek22 Re: Apel Cywilnch Par Młodych 06.11.09, 17:07
        proszę cię, weż to jakoś wywal bo omdleję big_grin choćby mi dopłacali to
        bym w życiu tam ślubu nie wzięła. Oczopląc i kociokwik murowany big_grin
      • freciczka Re: Apel Cywilnch Par Młodych 06.11.09, 20:45
        departament_dekoracji napisała:

> Zobaczcie, jak elegancko prezentuje się Pałac Ślubów w Białymstoku:
        >
        > www.bialystokonline.pl/galeria.php?typ=foto&gid=9&full=nie

Masakra!!czegoś takiego to jeszcze nie widziałam!! choćby siłą mnie tam
        zaciągali w czymś takim ślubu bym nie wzięła...
        • zia86 Re: Apel Cywilnch Par Młodych 06.11.09, 21:07
          Rzeczywiście to coś jest straszne! Brrr...
      • katesaw79 Re: Apel Cywilnch Par Młodych 07.11.09, 12:00
        KOSMOS
    • heterofob2 na Węgrzech 02.12.09, 08:33
      Na Węgrzech panuje całkowita dowolność ceremonii, do tego stopnia, że usc nie
      śmie nawet niczego sugerować: nie ma przysięgi itepe. Po części oficjalnej
      następuje to, co sobie wymyślą nupturienci.

www.youtube.com/watch?v=eqV-RTqK7tg
      picasaweb.google.com/arkadiuszkarski/20090808#
      W moim przypadku ceremonia miała punkt kulminacyjny w postaci "misiościsku" (tak
      zapisano oficjalnie, hi hi hi), kierownik USC wziął pod uwagę wszystkie prośby,
      uwagi i postulaty, m.in. że wśród gości są obcokrajowcy (dlatego mówiła wolno,
      czekając, aż ktoś skończy tłumaczyć).

ponieważ przyrzeczenia małżeńskiego na węgrzech nie ma (!), postanowiłem
      powiedzieć tekst polskiego, aby urozmaicić uroczystość (z punktu widzenia
      polksiego przyrzeczenie to sztampa, ale dla węgrów to była nowość, zresztą i tak
      poplątaliśmy się, tak że wyszło ciekawie).

wszystko przebiegło na luzie, a jednocześnie dość uroczyście. życzę każdej
      parze, aby mogły sobie zaplanować taki ślub jedyny w swoim rodzaju, oryginalny
      co do każdej minuty.
      • bursztynek22 Re: na Węgrzech 02.12.09, 09:55
        Gratuluje Heterofobie big_grin Dwóch panów młodych smile A najbardziej podoba
        mi się "nadalzgodne, szczęśliwe..."
    • misself Re: Apel Cywilnch Par Młodych 02.12.09, 10:50
      Popieram apel!

Przecież ślub cywilny biorą wszyscy smile
    • ewa_krainaslubow Re: Apel Cywilnch Par Młodych 07.12.09, 09:41
      Dobra wiadomość dla osób planujących ślub cywilny w plenerze. Rząd planuje
      wprowadzenie przepisu, który będzie to umożliwiał. Na jego mocy urzędnik będzie
      mógł wyjść z urzędu i udzielić ślubu w innym miejscu. Warunek konieczny to
      zachowanie odpowiedniej formy i oprawy uroczystości. Nareszcie krok w stronę Par
      Młodych! smile

Macie jakieś doświadczenia na tym polu? Komu z Was udało się namówić urzędnika,
      aby udzielił Wam ślubu w plenerze? A kto napotkał ocean trudności? Piszcie, jak
      to było u Was...

P.S. Dziś ten temat był poruszany w Dzień Dobry TVN. Gościem była m.in. prezes
      Polskiego Stowarzyszenia Konsultantów Ślubnych, którzy od długiego czasu
      prowadzą zróżnicowane działania w tym zakresie. Oby więcej było o tym mowy w
      mediach! Mam nadzieję, że wkrótce stanie się to codziennością. Przecież nie
      chodzi i ekstremalne pomysły typu ślub pod wodą, a o romantyczny nastrój i
      niezapomniane przeżycie... smile
      • agatita82 Re: Apel Cywilnch Par Młodych 07.12.09, 10:55
        www.slubcywilny.info/slub-cywilny-plenerowy-w-polsce-do-zrobienia/
        Znam wirtualnie też kilka par którym udało się mieć ślub poza USC.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka