Dodaj do ulubionych

Sukienka długa, czy krótka?

02.08.09, 18:10
Panny młode wybierają najczęściej długie suknie, typowo ślubne. Niewielki jest wybór sukienek krótkich. Ja rozważam wybór krótkiej, do kolan, bo myślę, że lepiej będę się w takiej czuła. Poza tym chciałabym pokazać nogi tongue_out
Już widzę, jak moja mama będzie rozpaczać, że upodobnię się do gości, że nie będę się wyróżniać. Co o tym sądzicie? Ślub mam 10.04.2010, całe poszukiwania dopiero przede mną. Gdzie szukać takich sukienek?
Pozdrawiam serdecznie smile
Obserwuj wątek
    • annataylor Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 18:20
      moja mama szła w kótkiej sukience do kolan, ale to było ponad 20 lat
      temu. wtedy pewnie nie było za dużego wyboru...

wydaje mi się, że w ten dzień warto założyć długą suknię, by czuć
      się jak ksieżniczka smile

ale argument, że w krótkiej będę wygladać jak goscie do mnie nie
      przemawia, bo na weselu mojej znajomej to dziewczyny miały balowe
      suknie, nawet ładniejsze niż suknia panny młodej...
      • budyniowa123 Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 18:28
        eee, nie daj sobie wmówić długiej, jeśli nie masz na nią ochoty.
        Wcale nie jest tak, że długie są bardziej eleganckie choć na pewno są częściej
        zakładane i bardziej "slubne"

Poczytaj wątek o byciu sobą i jeśli masz ochotę na krótką (byle nie ultra
        minitongue_out) to tak zrób.

W necie jest sporo zdjęć krótkich sukien, więc zakładam, że gdzieś można je dostać.
        poogladaj katalogi (np w empiku sa gazety o slubie) i tam są suknie i adresy
        sklepów gdzie można je kupić

albo daj do uszycia

powodzenia!

ps. napisz coś więcej o jakiej sukni myślałaś...
        • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 19:04
          Jeszcze poszukiwań nie zaczęłam, ale myślałam o sukience z ołówkowym dołem
          (część "spódnicowa"), z rozcięciem z tyłu. A może góra osobno, gorsetowa??
          Wszystko jeszcze jest możliwe. Widziałam Twoją sukienkę i bardzo mi się podobała
          smile Myślę, że fryzura, buty, jakaś ozdóbka we włosach (bo welonu nie chcę) i
          biżuteria (wolę delikatną) sprawią, że nie będę tak zwyczajnie wyglądała.
          Ponieważ ślub w kwietniu to chcę kupić jasny płaszczyk o długości do połowy
          biodra. Taki, który założę i na inne okazje już po ślubie.
          • kaga9 Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 19:58
            Świetna koncepcja! Oryginalnie i antyksiężniczkowosmile Uwielbiam ołówkowe
            spódnice, uważam, że są bardzo kobiece. Góra- to zależy od Twojej budowy, jesteś
            drobna, szczupła?
            • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 22:44
              Przede wszystkim nie jestem wysoka smile Mam 162cm wzrostu i rozmiar 36-38.
              • kaga9 Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 01:13
                Może tu Cię coś zainspiruje?

wizaz.pl/forum/showthread.php?p=6717226
                Tam nawet jest taka, która mogłaby być ślubną.
            • stworzenje taniec 03.08.09, 15:06
              ołówkowa może być o ile dasz radę w tym tańczyć. Bo jeśli jesteś dość energiczną
              tancerką i nie obce Ci są różne kroki to gwarantuję że się umęczysz w spętanych
              takim krojem ołówka nogach.
              • najta Re: taniec 03.08.09, 17:28
                Tu może masz rację.. To może nie ołówkowa typowa, ale też niezbyt szeroka?
                • stworzenje a tak? 03.08.09, 17:38
                  najta napisała:

> Tu może masz rację.. To może nie ołówkowa typowa, ale też niezbyt szeroka?

a jakby tak Ci się dół układał?:

www.stylistka.pl/dobierz-fason-sukni-do-figury/zdjecie/4803/
      • nissa.fr Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 17:58
        > wydaje mi się, że w ten dzień warto założyć długą suknię, by czuć
        > się jak ksieżniczka smile

Autorka postu widocznie ma inne "marzenie z dziecinstwa" niz ekstatyczne przezycia wynikajace z wbicia sie w kiece typu beza i obowiazkowy diadem w roli glownej. Brrrr!
        Do autorki: wybierz taka suknie zebys czula sie SOBA ! Wklej fotki.
    • zia86 Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 21:03
      Jeśli naprawdę nie chcesz krótkiej to jej nie zakładaj. Pamiętaj, tylko, że to jedyna taka okazja żeby założyć ślubne fasony. smile Ja sama chciałabym krótką sukienkę np. na poprawiny, ale ponieważ ich nie robimy to nie będzie krótkiej. tongue_out
      A to, że sukienka ma być krótka nie znaczy, że nie może być ślubna. Oczywiście możesz zrobić tak jak Budyniowa i iść poszukać czegoś w ekskluzywnych butikach w galerii, jednak możesz zdać się na ślubnych projektantów. smile
      A tutaj podsyłam ci mój typ. smile Najnowsza kolekcja Pronovias na 2010 rok. Model się nazywa chyba Glass.
      https://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0809/s14f13.jpg
      https://hyy.pl/images/28s2.jpg
      https://hyy.pl/images/58s3.jpg
      • budyniowa123 Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 21:13
        piękne sukienka!
        • monikapers Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 22:35
          cos pieknego ta suknia Zia, cos pieknego!!!!!!!!!!! widzialam wiele zjawiskowych
          PM na krotko, pamietaj jednak, ze glownym atutem takiego looku sa NOGI, maja byc
          idealne
          smile
          • zia86 Re: Sukienka długa, czy krótka? 02.08.09, 22:47
            Wiem. smile Ta suknia mi się bardzo podoba. wink Jeśli będą mieć coś
            podobnego w kolekcji na 2011 rok to poważnie rozważę zakup i przebranie
            się np. po północy. wink Ale zdecydowanie do takiej kiecki trzeba mieć
            super nogi, jeśli takie masz to uderzaj do salonu. smile
            • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 09:38
              Kaga, dziękuję za link, Spodobała mi się taka sukienka:
              https://wizaz.pl/forum/attachment.php?attachmentid=1330505&d=1203622799
              http://wizaz.pl/forum/attachment.php?attachmentid=1330506&d=1203622799

Oczywiście kolor byłby biały lub ecru. Ale czy w takiej sukience nie zginę w tłumie?? No i na pewno nie chcę satynowej! Jaki materiał polecacie?

Zia, sukienka ładna, ciekawa, tylko nie chcę takiego dekoltu... Wolałabym trochę większy lub w szpic. Szyję mam długą i myślę, że warto ją pokazać smile

• najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 09:40
                Kaga, dziękuję za link, Spodobała mi się taka sukienka:
                wizaz.pl/forum/attachment.php?attachmentid=1330505&d=1203622799
                wizaz.pl/forum/attachment.php?attachmentid=1330506&d=1203622799
                Oczywiście kolor byłby biały lub ecru. Ale czy w takiej sukience nie zginę w
                tłumie?? No i na pewno nie chcę satynowej! Jaki materiał polecacie?

Zia, sukienka ładna, ciekawa, tylko nie chcę takiego dekoltu... Wolałabym trochę
                większy lub w szpic. Szyję mam długą i myślę, że warto ją pokazać smile
                • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 09:41
                  Nie umiem wstawić obrazka bezpośrednio do wątku sad
                  • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 13:59
                    Linki nie działają sad
                  • kaga9 Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 14:56
                    Cieszę się, że link się przydał. Co do materiałów, to chyba powinien być taki
                    bardziej "lejący", jak satyna właśnie, ale rozumiem, że nie chcesz z połyskiem.
                    Może to Ci pomoże->
                    <a
                    href="http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://hormwp.vel.pl/wp-content/uploads/2005/02/crepe.jpg&imgrefurl=http://www.horm.biz/522/suknie-slubne/suknia-slubna-tkanina-jedwab-tiul-szyfon-organza-mikado.html&usg=__IqyUCSJLLZ3vp9zKGiIFWaKNIiI=&h=200&w=200&sz=5&hl=pl&start=20&um=1&tbnid=VAHVjlokR7udEM:&tbnh=104&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dkrepa%2Bmateria%25C5%2582%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DG%26um%3D1">Materiały
                    na sukienki</a>
                    • kaga9 Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 14:58
                      Czy ktoś może skrócić tego linka? Sorki, niby wg instrukcji, a nie wyszło.
                      • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 17:34
                        Stworzenje zwróciła uwagę na niski komfort tańca w sukni o ołówkowym kroju.
                        Co sądzicie o takim fasonie:
                        https://www.slubnytarg.pl/ks/27883.jpg
                        • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 17:35
                          Mam 162cm wzrostu. Czy nie będę za niska do takiej sukienki?
                          • stworzenje Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 17:39
                            najta napisała:

> Mam 162cm wzrostu. Czy nie będę za niska do takiej sukienki?

no bombka raczej skraca sylwetkę, wyżej Ci podałam linka do propozycji sukienki.
                            • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 18:01
                              Stworzenje, jesteś genialna!! Sukienka jest piękna, bardzo kobieca. Nawet kolor
                              mnie oczarował, ale nie będę przeginać big_grin
                              Sukienka zaproponowana przez Stworzenje:

https://www.stylistka.pl/dobierz-fason-sukni-do-figury/zdjecie/4803/
                              • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 18:03
                                Tekst linka
                                • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 18:07
                                  Myślicie, że po dodaniu ramiączek do tej sukienki, straci ona swój urok?
                                  sukienka
                                  • stworzenje Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 18:15
                                    najta napisała:

> Myślicie, że po dodaniu ramiączek do tej sukienki, straci ona swój urok?

nie, nie straci,a nawet zyska smile. Dodam - ten fason zaproponowałam siostrze i
                                    właśnie jest w trakcie szycia ta sukienka smile. Tylko z takimi zmianami: ona nie
                                    będzie mieć marszczenia w biuście - bo ma czym oddychać,a marszczenia
                                    powiększają biust, więc jej to niepotrzebne, będzie gładki materiał w tym
                                    miejscu. Oraz właśnie dodaje takie szersze ramiączka,bo jak mówi nie chce być
                                    taka goła u góry i nie stresować się że sukienka się może zsunąć. A materiał
                                    wybrała sobie śliwkowy.Aha marszczony pas zostaje.
                                    Oprócz ewentualnej niewygodny spadania kiecki bez ramiączek, to dodam: góra bez
                                    nich ujmuje centymetrów z wzrostu.
                                    • stworzenje tył tej sukienki 03.08.09, 18:17
                                      www.dessy.com/dresses/bridesmaid/2501/#catid=1&displaytype=GridMedium&activePage=17&rpp=9&SortOrder=Default
                                      tu masz rysunek przodu i tyłu jej, zresztą sobie możesz jeszcze inne modele
                                      pooglądać smile.
                                      • najta Re: tył tej sukienki 03.08.09, 18:40
                                        Dziękuję smileSuper stronka. Spodobała mi się też ta sukienka:
                                        koronkowa sukienka
                                        Tylko u mnie musiałaby się kończyć tuż za kolanem, a nie jak u modelki w połowie
                                        łydki. Z doświadczenia wiem, że moje nogi lepiej wtedy wyglądają, no i wydają
                                        się dłuższe ;P
                                        • stworzenje Re: tył tej sukienki 03.08.09, 23:24
                                          najta napisała:

> Dziękuję smileSuper stronka. Spodobała mi się też ta sukienka:
                                          > koronkowa sukienka
                                          > Tylko u mnie musiałaby się kończyć tuż za kolanem, a nie jak u modelki w połowi

też fajna i nie krępująca ruchów smile.Ramiączka sobie jeszcze dodaj.Tak za kolano
                                          Cię optycznie wydłuży.
                                        • marina111 Re: tył tej sukienki 03.08.09, 23:38
                                          Ta sukienka jest przepiękna. Nie lubie koronek ale w tej sama bym chetnie
                                          wystapiła smile
                • lili-2008 Re: Sukienka długa, czy krótka? 13.08.09, 13:29
                  Jeśli masz długą szyję to właśnie z takim dekoltem będziesz świetnie wyglądać.
                  Dekolty w szpic optycznie wydłużają szyję, mi bardziej pasują do kobiet o
                  krótszych szyjach (jak jabig_grin)
      • lili-2008 Re: Sukienka długa, czy krótka? 13.08.09, 13:26
        cudna!
    • marina111 Re: Sukienka długa, czy krótka? 03.08.09, 23:34
      mi tez sie podobały ktotkie ale mojemu N bardzo zalezało na długiej.
      Napewno na jana pawła w cymbeline widziałam krótkie. Nie widze w tym nic
      dziwnego ze bedziesz miała krotka suknienke. Kiedys wiekszosc panien młodych
      miało suknie za kolano (przynajmniej te które widziałam na starych fotografiach smile
      • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 04.08.09, 10:46
        To prawda, moja mama opowiadała, że kiedyś wszystkie dziewczyny w miniówkach do ślubu chodziły, bo była wielka moda na mini. No, ja preferuję długość do kolan.

Stworzenje, na pewno dodam ramiączka, bo bez będę się źle czuła. Boję się, że sukienka będzie się zsuwać.

• stworzenje Re: Sukienka długa, czy krótka? 04.08.09, 10:58
          najta napisała:

> ślubu chodziły, bo była wielka moda na mini. No, ja preferuję długość do kolan
          > .

yy,ale chyba chodziło o ślub cywilny? Dopytaj mamę bo jestem ciekawa czy tak w
          mini szły do kościoła...

>
          > Stworzenje, na pewno dodam ramiączka, bo bez będę się źle czuła. Boję się, że s
          > ukienka będzie się zsuwać.
          >

i masz rację z opowiadań dziewczyn, które takie kiecki miały mówiły właśnie, że
          tego a tamtego tańczyć nie mogły bo kieca im zjeżdżała.Poza tym jak pisałam - te
          bez ramiączek ujmują wzrostu smile
          • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 04.08.09, 17:22
            Do kościoła, do kościoła big_grin Oczywiście nie były to takie mini ledwo zakrywające
            pupę, tylko trochę dłuższe big_grin
            • stworzenje Re: Sukienka długa, czy krótka? 04.08.09, 17:38
              najta napisała:

> Do kościoła, do kościoła big_grin Oczywiście nie były to takie mini ledwo zakrywające
              > pupę, tylko trochę dłuższe big_grin

hehe smile.Zerknij na gazetowego.
              • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 05.08.09, 12:54
                Stworzenje, dopiero aktywowałam konto. Wyślesz mi jeszcze raz? smile
                • stworzenje Re: Sukienka długa, czy krótka? 05.08.09, 13:01
                  najta napisała:

> Stworzenje, dopiero aktywowałam konto. Wyślesz mi jeszcze raz? smile

poszło smile.
                  • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 05.08.09, 13:40
                    Odpisałam wink
                    • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 05.08.09, 14:16
                      Podoba mi się jeszcze taka sukienka:
                      https://www.dessy.com/s/i/product/1132/1132-PALO-dts.jpg
                      Oczywiście dodałabym do niej ramiączka
                      • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 05.08.09, 14:25
                        Ponieważ załapałam wreszcie, jak dodaje się obrazki, to podsumowuję dotychczasowe propozycjesmile (kolejność przypadkowa)
                        Sukienka1
                        https://www.dessy.com/s/i/product/1123/1123-POME-dts.jpg

Sukienka2
                        https://www.dessy.com/s/i/product/1114/1114-PALO-dts.jpg
                        Tę skróciłabym odrobinę, żeby sięgała mi tuż za kolano

Sukienka3
                        https://www.dessy.com/s/i/product/1132/1132-PALO-dts.jpg

Sukienka4
                        https://wizaz.pl/forum/attachment.php?attachmentid=1330505&ads=1&d=1249474859&coremetrics=gemius.
                        Ta też jest super, ale chyba niezbyt wygodna do tańczenia

• stworzenje Re: Sukienka długa, czy krótka? 05.08.09, 14:37
                          te 3 wszystkie fajne smile,ale 4-rka się chyba nie wgrała.Znaczy jej zdjęcie.
                          • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 05.08.09, 14:56
                            hm... ja widzę wszystkie uncertain
                            • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 05.08.09, 14:58
                              czwarta sukienka jeszcze raz:
                              https://wizaz.pl/forum/attachment.php?attachmentid=1330505&ads=1&d=1249477073&coremetrics=gemius.
    • zia86 Re: Sukienka długa, czy krótka? 13.08.09, 13:15
      Zobaczyłam w magazynie ją i przypomniałam sobie o tym wątku. Ciekawa i dość odważna sukienka. Pepe Bottela z 2010 roku. https://images6.fotosik.pl/516/579ee91b952b0e59.jpg
    • najta Re: Sukienka długa, czy krótka? 15.08.09, 14:16
      Lukrecja, ta przedostatnia jest cudna!
      https://photos04.allegroimg.pl/photos/400x300/707/41/86/707418644
      Podoba mi się zwłaszcza góra. Skromnie, pięknie i klasycznie. Boska smile Można też sobie uszyć taką długą, jak ktoś woli smile
    • stworzenje Re: Sukienka długa, czy krótka? 18.08.09, 19:43
      lukrecjamiejska napisała:

> oj, ja też lubię krótsze sukienki ślubne smile

www.allegro.pl/item703091194_b375_apart_sliczna_sukienka_36.html
      ta zdecydowanie najwygodniejsza wygląda,a w sumie o to chodzi,żeby było i ładnie
      i wygodnie smile.Ta wąska ładna,ale nie na imprezę taneczną,a taką jest wesele..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka