Gość: Ciupazka IP: *.it-net.pl 08.05.03, 11:58 Potrzebuję szybko przepis na takowąż, wypróbowany, ryby wypatroszone czekają...Zasadnicze pytanie, czy muszą być różne gatunki ryb? No i te przyprawy...Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Syrena Re: zupa rybna IP: 217.153.45.* 08.05.03, 12:18 Wejdź na forum "Kuchnia" i tam na pewno doszperasz się przepisu. Sama tam zamieściłam przepis na słynną francuską zupę rybną "Bouillabaisse". Szukaj hasła albo "zupa rybna", albo "Kuchnia francuska". Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: zupa rybna IP: *.it-net.pl 08.05.03, 12:47 Dzięki sedeczne, znalazłam, to co chciałam: węgierską zupę rybną (halaszle), oby sie tylko udała. Jak się uda, to poczęstuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: zupa rybna 08.05.03, 13:27 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > Jak się uda, to poczęstuję!!! Ciekawe jak długo gotuje się ta zupa... Czy do fajrantu zdąży poczęstować??;)) Smacznego i miłego gotowania;) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: zupa rybna 08.05.03, 15:23 A już myślałem, że chodzi o Zalew Zemborzycki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharka Re: zupa rybna IP: 212.182.27.* 08.05.03, 16:26 Zupa gotowa, pychota, ale sś problemy, karaski nieodfiletowane trzeba bardzo ostrożnie konsumować, zeby nie udławić się ośćmi( czy ościami?). Ostra, pikantna od czuszki pali w gardle nieźle, jak ktoś lubi, służę gorącą strawą. Chodziła za mną od pobytu w Budapeszcie, byłam pewna, że ją podadzą na wieczorze w ludowej knajpie, a tu zawód... No i stało się zadość podniebieniu. Samo gotownie to pestka, gorsze przygotowanie koszernych karasi, niech ich ... 3 kg karasi ! Palce mam pokłute, łuski w całej kuchni. Nic to, aż szkoda, ze nie możecie wirtualnie degustować! Obym nie stała się ofiarą zupy rybnej!He, he. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: zupa rybna 08.05.03, 16:58 O matko! Trzy kilo????? To jaką masz rodzinę??? Ilu chłopa???;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kumak Re: zupa rybna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 20:32 Karasie sa pycha w smietanie ,ale wczesniej nalezy usmazyc je.Polecam po lekkim niedosmazeniu oblozyc ziolami maselkiem skropic cytryna ido rozgrzanego piekarnika na piec minut .Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.ad.vocem Re: zupa rybna 09.05.03, 21:51 A ja wszystkie ryby z drobna luska sparzam goraca woda - luska schodzi lekko i nie pryska :-))) A karasie w smietanie? Podduszam je lekko w masle (bez rumienienia), podlewam winem (Sofia tu swietnie zdaje egzamin:-))) i dodaje gesta smietane. A na wierzch (juz na talerzu) sporo koperku. Pycha, polecam:-))) ekspert Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek Re: zupa rybna 10.05.03, 01:52 Orginalna zupa rybna alla hungarica jest z karpia! Smacznego! I.Hubay sie klania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: zupa rybna IP: *.it-net.pl 10.05.03, 13:12 No, cosik mi sie zdaje, a moze ino mi sie zdaje, ze bede miała dość karasków na dłuzsy cos... Wyprógowałak i te na maśle i te ze śmietanom, dzięki za wartką pomoc. A to syćko bez to, ze w cwortek mieło pani w sklepie Rybnym przy ul Ruskiej namówiyła mie , cobyk syćkie karaski, jakie miała ( końcówka) , ino, ino lymze przed zamknięciem sklepu wziyna i to toniyj , bo po 3 zł za kilo. Cłek sie doł namówić, nie wiym cy z oscędności, cy tyz z pazerności na karaski, he, he. Niek jom Pon Bócek błogosławi, bo jo juz to zrobieła, ba haj! Telo s tego hasnu mom, ze mi sie humor na kwile poprawiył, roboty zek se nadała, nie powiem, wom zek smaku i sukanio recepty na nie narobiyła, nie fcieliście ze mnom zezryć, to nie, mioł fto i jesce je jemy, bo wsturzyłak cęść w zamrażarke, telo ich psiokrew było. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś