Dodaj do ulubionych

Funt Brytyjski a Funt Egipski..?????

24.01.07, 16:22
Witam.Czy ktos zamienial w Egipcie funty brytyjskie na funty egipskie?jak
wyglada sprawa placenia,czy mozna wszedzie placic funtami brytyjskimi?Gdzie
najlepiej wymieniac ta pare walut?Czy lepiej wymienic funty brytyskie na
dolary?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • betina_betina Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 24.01.07, 23:38
      Bardziej oplaca sie wziac funt brytyjski i zamienic na egipski niz dolary
      • adi_05 Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 13:48
        Moge wiedziec skad wiesz?Mialas tez taka sytuacje?Wiesz zastanawiam sie czy w
        Polsce niezamienic funty brytyskie na dolary,a tam zamienic na funty
        egipskie,lub wziasc funty brytyskie do Egiptu i tam zamienic na funty egipskie
        lub dolary cokolwiek bedzie sie bardziej oplacalo.

Jak ktos byl w podobnej sytuacji prosze o posty.

Pozdrowienia
        • janusz.amir Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 14:11
          A nie prościej korzystać z bankomatów niż tak kombinować. Po co problemy z
          przelicznikami.
          • betina_betina Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 14:30
            Wiem, bo niedawno bylam w Egipcie i zrobilam wielką głupote. Najpierw w Polsce zamienilam funty brytyjskie na dolary a potem juz w Egipcie dolary na funty egipskie i to byl moj bład bo stracilam na tym troche.
            • adi_05 Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 16:20
              A jaki jest przelicznik na miejscu funta brytyjskiego do funta egipskiego?
              Wiem,ze powinnien byc okolo 1/11.Czy na miescu jest taki przelicznik,czy jest
              mniejszy?Czy pobieraja jakas prowizje i gdzie najlepiej wymienic juz na
              miescu,bedac w Egipcie?

Pozdrawiam
          • adi_05 Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 16:29
            Tez mysle nad taka opcja,ale jak wyglada sprawa bankomatow w Egipcie?Mozna je
            znalesc bez problemu?Nie mam zamiaru tracic czas na szukanie bankomatu!!Musze
            sie dowiedziec w banku jaka prowizje beda sobie liczyc za wybieranie pieniedzy
            w Egipcie i jaki mniejwiecej przelicznik przy wymianie na funty egipskie,czy
            nie lepiej bedzie wyciagac z bankomatow euro,lub dolary.

Dziekuje p.Janusz
            Pozdrawiam
    • sanpja Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 16:28
      a jak jest z Euro? Mam trochę tej waluty i nie uśmiecha mi sie kupować jeszcze
      dolary - zastanawiam się czy tam nie ma problemu z jej wymianą? Bo jeżeli tak
      to może lepiej sprzedam euro, zapłacę za wczasy a tam wezmę karty i tyle.
      Acha czy karty płatnicze spełniają tam swoją rolę czy tylko karty kredytowe?
      Ewentualnie jakie? Dzięki za info.
      • janusz.amir Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 16:40
        Wszystkie karty doskonale funkcjonują. Bakomatów masz opór. Co do prowizji to
        sprawdz sobie który bank ma najniższą i korzystaj z jego bankomatów. Ja
        korzystam z usług HSBC, National Bank of Abu Zabi oraz Bank of Alexandria.
        Pozdrawiam.
        Janusz
        • adi_05 Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 17:13
          A duzo jest oddzialow HSBC?Wlasnie ten bank mnie najbardziej interesuje.

Dziekuje bardzo.
          Adrian
          • janusz.amir Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 17:32
            To popularny bank. W Hurghadzie znam 2 oddziały co nie znaczy że nie ma ich
            więcej. Prócz tego prawie w każdym hotelu masz bankomat National Bank of Egipt.
            Też często z niego korzystałem i prowizja była niewielka. Używałem karty VISA PKO
            Pozdrawiam.
            • schade Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 17:35
              Mówisz o Visa PKO płatniczej?
              Bo jest też Visa PKO kredytowa.
              • janusz.amir Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 17:45
                Tak. Mówiłem o płatniczej.
                • schade Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 25.01.07, 18:01
                  o twoja odpowiedź to "mniut" dla moich oczu :)
    • rsagan Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 02.02.07, 21:55
      bylem w styczniu w Sharm, zabralem ze soba to co bylo w domu z popzrednich
      podroży: troche euro, troche dolarow, reszte funtow. Za kazdym razem gdy
      pytalem egipcjan o cene czegos tam (np. taksowki, fajki wodnej, plywania z
      delfinami, itp) dostawalem najgorsza cene w funtach angielskich. Niestety
      przeliczaja funt angielski w stosunku 1:10, wiec przy wiekszych sumach (np.
      plywanie z delifinami) stralilismy troche na placeniu w GBP - taniej byloby
      zaplacic w USD, EUR lub wybrac egpiskie funty z bankomatu (np. pobieralem 400
      funtow egipskich i zaplacilem w PEKAO SA za nie 202 zl, czyli praktycznie bez
      prowizji:).
      Moja prywatna uwaga: mysle, ze egipcjanie wiedza ze anglia jest drozszym krajem
      do zycia wiec i ceny w funtach brytyjskich podają troszkę wyższe:(
      • adi_05 Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 05.02.07, 21:39
        Dzieki bardzo.Dokladnie o taka wiadomosc mi chodzilo.Tez tak myslalem,ze moga w
        ten sposob postepowac.
        Jak ma ktos jeszcze jakies doswiadczenie odnosnie tych 2 walut prosze pisac.

Pozdrawiam.
        • mediterraneo1978 Re: Funt Brytyjski a Funt Egipski..????? 06.02.07, 11:58
          Funt egipski kosztuje ok. 0,50 zł. Faktycznie ciut więcej, ale załóżmy że
          złotówka się nieco umocniła.
          Kursy walut tez są takie, ze dolar u nas kosztuje 3 zł, euro 4 zł, a funt bryt.
          6 zł.
          Zatem w Egipcie - płaca za dol. 6 funtow, euro - 8, GBP - 12.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka