Gość: kejcz IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 11:05 Janowska? Proszę Pani, niech Pani przestanie już odstawiać szopki. Gdzie kolejne Pani wystąpienie, tam więcej śmiechu. Zlituj się kobito i wracaj tam gdzie Twoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kulutri Radni Platformy i SLD niszczą Łódź!!! IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 11:12 Radni SLD i Platformy, przestańcie wreszcie niszczyć Łódź i poprzyjcie prezydenta, bo on ma jedyny pomysł jak rozwijać to miasto!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia www.referendumkoniec.pl IP: 91.194.144.* 06.01.10, 14:17 <a href="referendumkoniec.pl">www.referendumkoniec.pl</a> zapraszamy na stronę organizatorów referendum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grohman UML a Referendum17stycznia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.10, 11:33 Przyszedł czas aby wreszcie była jakaś strategia festiwalowa w tym mieście a nie dawanie wszystkim którzy chcą dlaczego dotychczas tyle pieniędzy było wydawane na festiwale które nic nie wnosiły, marnowanie publicznych pieniędzy! Lodzianie oceńcie politykę UML i (p)Kropiwnickiego na referendum17stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: UML a Referendum17stycznia 06.01.10, 11:47 Gość portalu: Grohman napisał(a): > Przyszedł czas aby wreszcie była jakaś strategia festiwalowa w tym mieście a > nie dawanie wszystkim którzy chcą dlaczego dotychczas tyle pieniędzy było > wydawane na festiwale które nic nie wnosiły, marnowanie publicznych pieniędzy!>> Racja! Przywrócić Święto "Głosu Robotniczego" i "Trybuny Ludu" - to by była dopiero promocja miasta - wszak w każdej Kronice Filmowej (nomen omen) chodziły obszerne relacje! Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Groman napisał: 06.01.10, 13:15 "Przyszedł czas aby wreszcie była jakaś strategia festiwalowa w tym mieście" Odpowiadam: Przyszedł czas aby wreszcie w tym mieście była jakaś STRATEGIA REMONTOWA! A jak miasto odremontujemy: Przyjdzie czas na fanaberie artystyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
nandik Re: Groman napisał: 06.01.10, 13:56 Nie rozumiesz, że CŁC zarobiłoby jeszcze na te twoje remonty kamienic, natomiast remonty nie zarobią na żadną mniejszą czy większą inwestycję. Tacy ludzie jak ty Mineyko zawsze byli i zawsze będą hamulcowymi postępu. Żal naprawdę żal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Groman napisał: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:23 Jak miło spotkać się w stałym forumowym gronie Panie Mineyko, panno Nandik;) Panie Mineyko... wszystkie zachodnie kraje przed laty skupiły się nad rozwojem CENTRUM. 95% środków szło na właśnie centra... Aby pobudzić turystykę, było miejsce gdzie jest ładnie i bezpiecznie. To dalej przyciągnęło inwestycje... Niestety tylko kraje skandynawskie stać na zrównoważony wzrost, remonty odległych dzielnic, inwestycja w parki, przedszkola i drogi na Chojnach, Teofilowie i Retkini niestety nie przyczyni się do rozwoju Łodzi. Tutaj potrzeba impulsu, który przyciągnie inwestorów, turystów, festiwale oraz kapitał innego rodzaju. A wtedy i dzielnice ościenne zaczną nad tym zyskiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Groman napisał: IP: *.4web.pl 06.01.10, 16:05 Przypominam, że Łódź ma już centrum...i jakoś nie widzę by UMŁ starał się o inwestowanie w nie... Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: UML a Referendum17stycznia 06.01.10, 14:23 Do diabła starego, kto wycina moje teksty? Pan Groman napisał: Najwyższy czas, żeby była jakaś strategia festiwalowa. Podzielam taki pogląd pod warunkiem, że poprzedzi ją: STRATEGIA REMONTOWA MIASTA. Po wykonaniu powyższj strategii, przyjdzie czas na strategie fetiwalowe i jej podobne, z budową Centrum być może także! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: UML a Referendum17stycznia IP: 195.69.82.* 06.01.10, 18:31 mineyko napisał: > Do diabła starego, kto wycina moje teksty? To ja. Po drugie lecz sie, bo nic nie zostalo wyciete, psycholu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Najważniejszy Festiwal Operatorów na Świecie IP: 212.191.195.* 07.01.10, 18:34 z całym szacunkiem - czy można powiedzieć, że jest festiwalem który nic nie wniósł? mam wrazenie ze jest pan/ pani osobą która nigdy nie uczetniczyła w festiwalu, bowiem ci którzy ą w incatywę zaangażowani wiedzą ze jest to NAJWIĘKSZA tego typy impreza na świecie, jedyny festiwal operatorów. a budowa cnetrum- to nie tylko stworzenie siedziby temu unikatowemu wydarzeniu kulturalnemu, to stworzenie centrum festiwalowo kongresowego, ktore ma szanse sciagnc do łodzi wiecej, może równie unikatowych imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urbam Janowska popiera fatalnego urzędnika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.10, 11:48 "Dziwi więc reakcja posłanki Socjaldemokracji Polskiej, Zdzisławy Janowskiej, skądinąd osoby zasłużonej, ideowej i kompetentnej. Janowska nie tylko krytykuje pomysł organizacji referendum na rok przed wyborami samorządowymi (co wydaje się konkretnym argumentem), ale co gorsze, występuje w reklamówkach wiceprezydenta Włodzimierza Tomaszewskiego, gdzie przyłącza się do propagandy Kropiwnickiego. Martwi fakt, że za tę propagandę płacą mieszkańcy Łodzi. Zachowanie posłanki Janowskiej jest co najmniej zastanawiające, bo przecież Socjaldemokracja Polska konsekwentnie od lat krytykuje Kropiwnickiego. Janowska w swoich argumentach zwraca uwagę na cynizm całej akcji, przeprowadzanej na rok przed wyborami i nieuchronność wprowadzenia zarządu komisarycznego po udanym referendum. To oczywiste, że miejscowe SLD chce zbić na kampanii referendalnej kapitał polityczny, ale nie jest zadaniem posłanki Janowskiej odrzucać pomysł jedynie z tego powodu. Jeżeli efektem końcowym ma być odwołanie tak fatalnego urzędnika, to należy poprzeć taką inicjatywę. Myślę, że mieszkańcy Łodzi w swej większości wybiorą jednak technokratycznego komisarza niż pozwolą na dalsze trwanie na stanowisku niekompetentnego Kropiwnickiego." Odpowiedz Link Zgłoś
nandik Re: Janowska popiera fatalnego urzędnika 06.01.10, 12:48 Janowska postępuje w zgodzie ze swoim sumieniem, uczciwie - nie gra Łodzią i jej mieszkańcami.Popieram jej działania w całej rozciągłości. Urosła w moich oczach. A radni SLD I PO z p.Kacprzakiem na czele zachowują się tak jakby im przed referendum rozum odebrało - nic dziwnego przecież ponoć ich być, albo nie być zależy od wyników referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.hubert Re: Janowska popiera fatalnego urzędnika 06.01.10, 16:38 Jako członek Zarządu Krajowego Socjaldemokracji Polskiej, informuję, że nie popieram prezydenta Kropiwnickiego i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Natomiast uczestniczenie w kampanii wyborczej jednej czy dwóch partii mnie nie interesuje, a tym właśnie stało się w moim odczuciu to referendum. Przypominam, ze próba odwołania prezydenta Kropiwnickiego była juz rok temu, gdzie m.in. pani Janowska (zbieżność nazwisk) organizując je, zebrała ok. 20 tyś podpisów (więc za mało). Więcej tutaj jakby ktoś nie pamiętał: lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,5032242.html Wtedy jakoś żadna partia nie przyłączyła się do tej inicjatywy, mimo że pomoc była potrzebna (wiem, bo rozmawiałem z jednym z inicjatorów tej akcji osobiście i sam wtedy dostarczyłem kilkaset podpisów). Czy mam rozumieć że dla łódzkiej PO i inicjatorów akcji z lewicy prezydent Kropiwnicki był wspaniałym prezydentem przez 6 lat (pierwsza kadencja i połowa drugiej), a dopiero po ostatnim roku stał się zły ? A może chodziło o to, że wtedy nie zbliżały się żadne wybory ? Prezydent Kropiwnicki w moim odczuciu nie jest najlepszym jaki mógł się Łodzi zdarzyć, ale byli już gorsi. Abstrahując od tego czy są powody żeby go odwołać czy nie (to każdy powinien sam w swoim sumieniu rozstrzygnąć), odwoływanie go teraz, tuż przed końcem kadencji to tylko satysfakcja dla tych którzy go nie lubią (tak jak ja), natomiast dla miasta – tragedia w związku z zatrzymaniem wielu inwestycji, problemami z środkami unijnymi, problemy z wysokimi urzędnikami, którzy pouciekają prawdopodobnie na urlopy i zwolnienia bojąc się o pracę, więc paraliż wielu kawałków miasta. Nie mówiąc po tym o odprawach - także przyszłych nowych wiceprezydentów i nowych wysokich urzedników któzy przyjdą tylko na pare miesięcy do nowych wyborów. Poza tym… poznałem ostatnio wielu ludzi z łódzkiej PO w „działaniu”. Buta z jaką się spotkałem i brak kompetencji powoduje, że wolę żeby to referendum się nie udało (musi być do tego małą frekwencja, bo to właśnie panowie z PO dojdą do władzy (w postaci komisarza) po odwołaniu Kropiwnickiego. Podsumowując: Naprawdę można być PRZECIW obecnemu prezydentowi i PRZECIW REFERENDUM na raz. To się nie wyklucza – ja w tej politycznej bijatyce uczestniczyć nie będę! Odpowiedz Link Zgłoś
17stycznia Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... 06.01.10, 12:03 17 stycznia będzie okazja do pokazania co Łodzianie myślą o bezsensownym wydawaniu pieniędzy, których i tak już brakuje na podstawowe potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 12:43 17 stycznia będzie okazja do pokazania co myślą Łodzianie. NIE dla zaściankowości, prywaty, interesu politycznego lewicy i PO ( mówię to jako liberał, który w skali ogólnopolskiej głosuję na PO i nigdy na PiS). Powiedzmy NIE głupim lokalnym politykom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-K Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 12:51 Myślę dokładnie tak samo ^^ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.smrw.lodz.pl 06.01.10, 13:24 17 stycznia bedzie okazja pokazac SLD i innym karierowiczom miejsce ktore powinni zajmowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Brakuje na podstawowe potrzeby? No to będzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 21:52 Brakuje na podstawowe potrzeby? No to w dłuższej perspektywie będzie ich jeszcze mniej. Wreszcie wyjadą stąd wszyscy, którym nie wystarczy spędzanie życia w pracy i przed telewizorem w byle w dziurze - czy to sypiącej się, czy wyremontowanej. Poza tym, do jasnej ciasnej, jest szansa na sfinansowanie projektu w większej części z pieniędzy unijnych i prywatnych, nikt nie mówi o wydawaniu 500 mln z kasy miasta! I nie chodzi tylko o "siedzibę" dla Camerimage! Ale lepiej stracić kilkaset milionów, niż je zdobyć, wydając kilkadziesiąt, a w dłuższej perspektywie odzyskać z nawiązką, prawda? Lepiej załatać trochę dziur w drogach, które i tak za rok pojawią się od nowa? 17stycznia napisała: > 17 stycznia będzie okazja do pokazania co Łodzianie myślą o bezsensownym > wydawaniu pieniędzy, których i tak już brakuje na podstawowe potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 12:41 jakas paranoja... czy radni maja ludzi za idiotow?! beda tak sie bawic w ciuciubabke... odyslac to do Zdrojewskiego, to do komisji bez konca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwck Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.10, 12:44 W ten oto sposób, dla zasady, żeby tylko przeciwnikowi politycznemu coś się nie udało. Łódź straciła szansę na coś co mogło pomóc w jej rozwoju. Żałosne i smutne, jak interesy małych kombinatorów są ważniejsze od dobra całości. Odpowiedz Link Zgłoś
smakaroni Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... 06.01.10, 12:44 * Specjalna Strefa Sztuki - prywatna galeria sztuki za publiczne 400 milionów złotych - TAK? * Centrum festiwalowo-kongresowe dla kilkuset imprez artystycznych rocznie - NIE? A ja myslalem, ze obie inwestycje sa w ramach tego samego projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-K Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 12:56 Oczywiście, że są... a teraz łopatologicznie: Chodzi o to, że radni zagwarantowali pieniądze na SSS (która ma być prywatną galerią, która sama nie przyniesie tak wielu korzyści całemu miastu), a nie chcą na CŁC, które przyniesie o wiele wiele wiele więcej kożyści i imprez (o wiele więcej niż tylko samo Camerimage) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-K Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 12:49 Nigdy nie miałem wątpliwości w sprawie odwołania prezydenta Kropiwnickiego, nawet gdyby referendum było o 2 w nocy na końcu świata to bym wziął urlop, wstał i pojechał, ale jak widzę co wyrabiają radni PO i SLD w sprawie CŁC to zrobię im na złość i NIE PÓJDĘ NA REFEREDNUM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pająk Radni gorsi od Kropy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:25 Kropa przynajmniej nie jest politykierem i nigdy nie grał interesem naszego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Radni gorsi od Kropy IP: *.zabpan.lodz.pl 06.01.10, 14:27 owszem, bo nigdy się tym miastem nie interesował, a to żadna zasługa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: 83.142.203.* 06.01.10, 12:52 jestem na NIE w temacie CŁC, to prywatny festiwal i wszelkie "fundacje" mają na celu wygenerowanie ciepłych posadek dla pożal się Boże "artystów". PS. Wszyscy na referendum, odwołać gamonia !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzega Jestem na TAK dla CŁC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:02 To wyjątkowa i niepowtarzalna realizacja. Pieniądze na nią są tylko radni PO i SLD blokują bo chodzi o sukces Kropy przed referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Tra,la,la 06.01.10, 14:46 Pan minister kultury ograniczył dotacje na biblioteki publiczne. Jednak wysłuchawszy apeli prawdziwie kulturalnych łodzian, a odrzuciwszy bzdury wygłaszane przez hołotę (jak np. niejaki "mineyko"), jestem przekonany, że na Centrum dołoży. Oczywiście najpewniej likwidując do końca, te beznadziejne, a dla ludzi naprawdę kulturalnych mało przydatne biblioteki publiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Ciepłe posadki radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:04 Ciepłe posadki to sobie wygenerowali, ale młodzi radni PO i SLD i to nie wiadomo czemu bo bez doświadczenia na stanowiskach dyrektorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Ten "prywatny" festiwal sprowadził do Łodzi... 06.01.10, 13:07 ...SLDowski prezydent Tadeusz Matusiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-K Re: Ten "prywatny" festiwal sprowadził do Łodzi.. IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 13:15 I teraz ta sama partia chce go pogrzebać tylko dla tego żeby pogrążyć Kropiwnickiego... o zgrozo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt Re: Ten "prywatny" festiwal sprowadził do Łodzi.. IP: 83.142.203.* 06.01.10, 13:27 a co mnie to obchodzi kto sprowadził i z jakiej partii jest ?? Są ważniejsze potrzeby niż centrum festiwalowe za pół miliarda i czy będzie "Camerimage" w Łodzi czy nie mnie osobiście rybka, wolałbym równe chodniki i ścieżki rowerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Ten "prywatny" festiwal sprowadził do Łodzi.. IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 18:36 Boze Swiety, bedzie Centrum = bedzie naplyw turystow i innych osob zainteresowanych = bedzie kasa na sciezki rowerowe i inne rzeczy na ktore teraz jej nie ma. Czy tak ciezko to zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin to ja poproszę business plan IP: 81.219.160.* 06.01.10, 18:48 najlepiej w pdf-ie, nie mam zdania o tej inwestycji chciałbym poczytać, wie ktoś może skąd to ściągnąć ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: 212.191.195.* 07.01.10, 18:24 ten prywatny festiwal daje miejsca pracy dla lodzian. mlodzi ludzie dzieki temu moga rozwijac swoje aspiracje, dzieki temu, zachęceni tym że w lodzi coś sie jendak dzieje, moze nie opuszczą tego miasta. a CŁC ma bys spółka miejską i miasto ma z niego czerpać zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judyta Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... IP: *.mofnet.gov.pl 06.01.10, 12:53 ten projet jest okropny to jakby olbrzym pozostawił rozrzucone kloci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:05 nie wiem czy Pan/i jest swiadoma/y, ze gusta sa rozne... kluczowym elementem dekonstrukcji nie ma byc piekno... a nawet jesli mowimy o pieknie to czesto ociera sie ono o kicz... pewnie gdyby ow budynek mial byc piekny odezwaliby sie kolejni... dla mnie genialny... nie mowiac juz o tym co bedzie dzialo sie w srodku, ale sama mozliwosc zobaczenia tej konstrukcji na zywo to bedzie cos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: 195.69.82.* 06.01.10, 18:33 o fak, kobieto, spojrz w lustro a potem zabieraj glos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Zamiast CŁC remonty mieszkań rodzin SLD IP: 188.33.12.* 06.01.10, 12:57 Radni SLD wolą, żeby miasto wyremontowało mieszkania ich rodzinom, które otrzymały od władz komunistycznych w najlepszych kamienicach. Pod pretekstem oszczędności, blokują realizację projektu F. Gehry'ego, bo pod hasłem Łodzi na to nie stać mogą upiec dwie pieczenie. Zniszczyć projekt za którym stoi obecny prezydent miasta Jerzy Kropiwnicki, a jednocześnie wydać ogromne pieniądze na "rewitalizację" kamienic, które czerwona nomenklatura przyznawała swoim poplecznikom w najlepszych punktach miasta i o najwyższym standardzie. Zwykli ludzie czekali po 20 lat w zamrażarkach do spółdzielni mieszkaniowych, a teraz muszą pokrywać koszty remontów w czynszach. Lewica chce zafundować swoim rodzinom remonty za pieniądze podatników, zamiast pokrywać je z zaniżonych czynszów mieszkańców kamienic. Zamiast pieniądze miasta przeznaczyć na rozwój, SLD się "zrewitalizuje". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał POmoże zrewitalizować SLD IP: *.mobile.playmobile.pl 06.01.10, 14:31 PO dzielnie pomoże zrewitalizować kamienice zamieszkałe przez rodziny z SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koło historii Brawo Lewica! PO uwłaszczeniu - rewitalizacja! IP: 188.33.208.* 06.01.10, 16:20 Uwłaszczenie na majątku państwowym dokończy rewitalizacja najładniejszych kamienic zamieszkanych przez rodziny czerwonej burżuazji. Nie wszystkim udało się uwłaszczyć, a rodziny też coś muszą z tego mieć. A na coś ten budżet miasta trzeba wydać, czemu nie na najładniejsze budynki w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koło historii Jestem pełen uznania,bronią swych kamienic jak lwy IP: 188.33.208.* 06.01.10, 17:25 Należy się wielkie uznanie dla radnych Lewicy, którzy bronią remontów swoich kamienic jak lwy. Nie dają się zmanipulować jakimiś wizjami rozwoju miasta. Rodzina to rodzina, jak wyremontujemy nasze najładniejsze kamienice, to i miasto na tym zyska. Co prawda nie wystarczy pieniędzy na wszystkie, ale nikt nie będzie żałował starych ruder, które są w rozsypce. Za to w trosce o najuboższych zamieszkujących zasoby komunalne radni Lewicy dopilnują aby nie wzrosły czynsze w budynkach miejskich. Szczególnie w tych wyremontowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Czerwoni rządzili tym miastem i nadal rządzą. IP: 94.254.146.* 06.01.10, 17:48 Póki nie odejdą nic się tu nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
nandik Działania Kacprzaka są skandaliczne 06.01.10, 12:58 Po co odsyłać projekt ponownie do komisji, które tenże już wcześniej zaopiniowały? Czy to ma być gra na zwłokę do 17 stycznia? Działania krótkowzroczne bo mogą się obrócić przeciwko tym, którzy inwestycję CŁC chcą w ten sposób zniszczyć. Pan Kacprzak stracił umiar i wyczucie co przewodniczącemu Rady Miejskiej wypada, a co nie > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awantura Re: Działania Kacprzaka są skandaliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:40 Radny Walasek i Domaszewicz też pokazali swoje prawdziwe oblicza- interes miasta nie ważny tylko ich referendum, czyli polityka, polityka..... Co ci ludzie tam robią to skandal, pod płaszczykiem troski o finanse miasta uwalają najciekawszą inwestycję jaka mogłaby powstać nie tylko w Łodzi, ale i w POlsce. Bo trzeba koniecznie i szybko wywalić Kropiwnickiego, bo juz przebieraja nózkami, gdyż przyjdzie komisarz z ich partii - z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 sytuacja finansów publicznych w Polsce fatalna 06.01.10, 13:06 Sytuacja finansów publicznych w Polsce jeszcze nigdy nie była tak fatalna jak obecnie. Cały ubiegły rok można uznać w tym względzie za zmarnowany. Bo nie dość, że nie doczekaliśmy się jakichkolwiek reform, to jeszcze rząd zamiast ograniczyć deficyt zdecydował się na jego zwiększenie. Skutek jest taki, że w 2011 roku praktycznie nie ma szans na uniknięcie przekroczenia 55-procentowego progu ostrożnościowego relacji naszego długo do PKB. Ten rok będzie rokiem wyborów. Trudno więc spodziewać się, by rząd zrobił cokolwiek dla poprawy sytuacji finansów publicznych, bo to wiązałoby się chociażby z koniecznością podwyżek podatków, bądź podjęcia się trudnych reform. Oby tylko zbyt szybko nie zrealizował się wieszczony przez prof. Stanisława Gomułkę scenariusz węgierski. Łukasz Pałka, Money.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikuś Re: Madox44 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:13 Facet tu chodzi o pieniądze unijne z konkursu, a nie o publiczne z budżetu - więc przestań pi..yć i ciągle spamować ten sam tekst! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: Madox44 06.01.10, 13:29 a unijne pieniądze są z kosmosu :) ciemny lud oj ciemny ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Madox44 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:31 Unijne mogą przepaść to chyba są inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Madox44 IP: *.zabpan.lodz.pl 06.01.10, 14:34 Unia tylko dofinansowuje inwestycje finansowane z budżetu, wiec skoro w budżecie pieniędzy nie ma, to nie ma też środków unijnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Madox44 IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 17:58 madox44 słusznie rzecze. Trzeźwość umysłu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 jestes niedobrym obywatelem 06.01.10, 16:39 "dobry obywatel to taki, który wie bardzo dużo" - jak powiedział Kaczor Jarek będąc premierem Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Unijne to sa te wyzebrane, bo sami z wlasnych to 06.01.10, 18:54 w naszym wlasnym kraju przez 20 lat nic nie potrafilismy zbudowac. Taka jest prawda Trudno sie dziwic: latwiej wydaje sie czyjes pieniadze, nawet jesli sa to pieniadze naszych wnukow, ktorych uziemniamy w rywalizacji z innymi, dlugiem w imie naszych dni wolnych od pracy, kosztownych i nic nie przynoszcych wycieczek tych ktorych wybieramy bo zaproponowali nam, naszym kosztem, kosztem zachodnich podatnikow i naszych dzieci i wnukow jeszcze jeden dzien wolny od pracy. Zalosny jest ten Kropiwnicki i Stowarzyszenie Zjednoczenia Chrzescijansko-Narodowego. Ani ono narodowe anie chrzescijanskie. Zwykla uzurpacja nazwy przez stetryczalych polglowkow, ktorzy wlasnymi religijnymi majakami (podobnymi do tych Marka Jurka) zerujac na antykomunistycznych resentymentach szukaja taniej popularnosci opartej na wszelkim warcholskim wstecznictwie. Re: Madox44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:23 a jak inaczej rozruszac koniukture jak nie przez inwestycje? na remoncie kamienicy mieszkalnej to raczej nie zarobisz... poza tym koszta rozkladaja sie na lata, mozna tez oddawac budynki do uzytku stopniowo, i tak np sala broadwayowska moze juz generowac zyki w trakcie gdy budowane sa inne, dodac srodki z unii, inwestorow, ewentualne cegielki... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln 06.01.10, 13:36 to ja poproszę do wglądu business plan "zwrotu" tej inwestycji, wyjdzie na zero jak będzie na garnuszku miasta ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:59 acha... to teraz wyjdzie na zero... a jeszcze niedawno mial byc tylko dlug i tragedia finansowa... cdn zaparaszam nizej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.10, 13:48 Najpierw to niech duet Tomaszewski-Żydowicz pokaże w jaki sposób chce zarabiać na tym tworze za marne 500 milionów. Bo opowieści o tym jak to szybko inwestycja się zacznie zwracać to zwyczajne kłamstwo i oszukiwanie mieszkańców.Tak samo zresztą jak wizja kilkuset imprez rocznie.Już jest jeden taki twór w Łodzi ( Atlas Arena ) który według biznesplanu miał zarabiać przy ponad 200 imprezach rocznie.W międzyczasie koszt inwestycji wzrósł dzięki Tomaszewskiemu o ponad 100 milionów a imprez ile się odbyło to każdy może sobie policzyć.Tak to właśnie jest jak prywatne interesy załatwia się za publiczne pieniądze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie udawaj Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:00 nie udawaj, że się martwisz o publiczne pieniądze - ty się martwisz o tyłek Jońskiego i o referendum. A co do Atlas Areny to ostatnio słyszałem w tv jak wasz Sylwester Pawłowski zaczyna sie podszywać pod jej sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln 06.01.10, 14:11 Smutny człowieku o czarno-białej wizji świata, mam w dupie Jońskiego, referendum mnie interesuje bo nie lubię kropki i chcę go odwołać, Sylwester Pawłowski nie jest "nasz" ani "wasz" bo nawet nie wiem kto to jest i mało mnie to interesuje. A jak prześledzisz historię AA to zobaczysz że miała kosztować coś koło 120 -130 mln, a wzrost cen tłumaczony był ... kryzysem (sic!) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzywy ryj Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:18 Człowieku Jazzmanie w takim razie mało wiesz, o Atlas Arenie tym bardziej. I proponuję zaplanuj sobie inwestycję i wyceń przed kryzysem budowlanym, a potem spróbuj ją zrealizować kilka lat później za tę wcześniej wyliczoną kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln 06.01.10, 14:22 Nie kompromituj się :) Tak żebyś zrozumiał zaplanuj budowę domu dwa lata temu i teraz ... jak skończysz może cie oświeci że w czasie "kryzysu budowlanego" buduje się taniej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzywy ryj Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:26 zwłaszcza jak materiały budowlane drożeją - kryzys kryzysowi nie równy pyskaczu. Ciekawe dlaczego chcesz odwołac Kropę i kogo widzisz na jego miejscu - może siebie??!! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln 06.01.10, 14:35 na pierwsze nie odpowiadam bo sam się skompromitowałeś - podwyżka o 200% ciekawe ... a na drugie: najchętniej Sławomira Lachowskiego, ale powiedział mi, że nie ma ochoty, w takim razie nie zagłosuje na nikogo. A odwołuje bo to szkodnik ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:13 czyli wywnioskowac z tego mozna, ze biznes plan na nic sie zda, gdyz mozna go nie dopelnic... ludzie czy wam wszystko trzeba wypisywac jaki to potencjal... Lodz i Los Angeles to miasta partnerskie... ale o wiez nie moze dbac jedna osoba... powinna byc zaangazowana rada... stowarzyszenie aktorów - na pewno zechcielibi cos w takim miejscu wystawic (wnioskuje z ich poparcia), podobnie uczelnie (popracie rektorow) moga organizowac konferencje, sympozja... zainteresowany jest Kluczyk... a bedzie ich wiecej... ale po co maja sie odzywac jak wlodarze nie traktuja inwestycji powaznie... i odstawiaja szopki... to jest zla wizytowka dla miasta i na pewnie nie pomaga zachecic inwestorow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: sytuacja finansów publicznych w Polsce fataln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:22 Tak samo było z Areną, -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.referendumkoni 17 stycznia 2010 IP: 83.142.201.* 06.01.10, 13:37 17 stycznia będzie okazja do pokazania co Łodzianie myślą o bezsensownym wydawaniu pieniędzy, których i tak już brakuje na podstawowe potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa 17 stycznia 2010 nie dla radnych PO, SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:05 17 stycznia Łodzianie pokażą brakiem frekwencji, że nie popieraja działań radnych za młodych i bezradnych karierowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasd Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... IP: 77.255.58.* 06.01.10, 13:58 sku...*yny z PO mają gdzieś dobro miasta, byleby nie powstało nic wartościowego dla naszego miasta za kadencji Kropy. Smutne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOSIARZ Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: 91.194.144.* 06.01.10, 14:22 Jasne najłatwiej wziąść pieniądze od miasta. Taki mądry jest Żydowicz niech sam znajdzie inwestora. Najlepiej wypchać sobie kieszenie miejskimi pieniędzmi. To się nazywa złodziejstwo. Niech pan się rozliczy z tych 5 mil na projekt które pan dostał od miasta. Na co Pan wydał te pieniądze gdzie jest rozliczenie??? KIEDY PROKURATURA SIĘ TYM ZAJMIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:28 Facet puknij sie w głowe co ty wypisujesz, poczytaj może trochę, dokształc sie, a potem wypisuj dyrdymały i oskarżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 14:32 widze, ze Pan/i nie zdolny do przeczytania pare linijek tekstu... zarzuty te zostaly podjete na sesji... Pan Zydowicz zaprzeczyl tym pomowieniom... nie bylo slychac jakis glosow ze strony rady = wszystko pod tym wzgledem jest OK. I jakie pieniadze od miasta: "Nie jestem prywatnym biznesmenem, który chce mieć prywatną galerię, albo centrum festiwalowe. Będę prezesem tak długo jak miasto będzie chciało, przecież jako większościowy udziałowiec, jakim stanie się, gdy przekaże grunty, będzie mnie mogło wyrzucić w każdej chwili." Ba to miasto tez powinno sie starac o inwestorow... Pan Zydowcz rozmawial juz w tej kwestii ze Zdrojewskim, Toyą i Kulczykiem... a co zrobula rada? Radny PO powiedzial, ze on ewentualnie teraz moze porozmawiac ze Zdrojewskim, a sprawa ciagnie sie od tygodni!!!!!! co robil przez caly czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAciek Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... IP: 195.8.101.* 06.01.10, 14:20 Odwołąc radnych - warchołów, nierobów i podsatwiaczy nogi tym co chcą zrobić coś sensownego. Dość PO-wsko SLD-owskiej hucpy w miescie. Dość grania interesami maista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppiotrek7 Brawo Radni ! postawmy jeszcze jeden głaz na ulicy IP: 195.68.192.* 06.01.10, 14:26 po co nam jakieś Centrum...? a najlepiej to zaorać to miasto , nasadzić żarówek ,które oświetlą Wielki Pomnik Łódzkich Fajansiarzy z Rady Miejskiej , z gen.Kropaszenką na czele Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... 06.01.10, 14:26 Odpowiadam p."nandik", że festiwale filmowe nigdy nie zarobiły na remonty. Na remeonty i festiwale także, a jakże pracują wyłącznie płacone przez mieszkańców podatki! Zresztą pieniądze Unii nie pochodzą z nieba, a z czego? Z PODATKÓW SZANOWNA DAMO! Odpowiedz Link Zgłoś
nandik Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z 06.01.10, 15:03 Pana problem polega na tym, że prawdopodobnie celowo w sposób wybiórczy przyswaja pan pewne informacje. Otóż Centrum Gehry'ego jakie ma powstać to nie tylko festiwale, ale wszystko to co może się odbyć w tak wspaniałym centrum kongresowym, które zawiera oprócz sali głównej, sale kinowe i konferencyjne i pow. wystawiennicze. Trzeba mieć najpierw troche uczciwośći, a potem tylko troszkę wyobraźni Mineyko, aby dostrzec, że taki obiekt ściągnie do Łodzi niezwykłe wydarzenia i wyjątkowych ludzi, a co za tym idzie zacznie nakręcać koniunkturę Łodzi, bo ludzie obsługujący tych co będą przyjeżdżać zaczną zarabiać, a jak zaczną zarabiać to zaczną odprowadzać podatki do kasy miasta. To wszystko jest nader oczywiste, a piszę to nie do ciebie przewrotny Mineyko, ale do tych zagubionych i skołowanych twoimi wrafinowanymi tekstami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 15:08 Podoba mi się panny charakterek panno Nandik i upór w tłumaczeniu komuś do kogo nigdy nie trafią racjonalne argumenty, bo ma w zwyczaju nie zmienianie zdania :) Szkoda, że w swoim życiu nie spotykam tak upartych kobiet:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 16:37 Pierwszym zadaniem władz samorządowych jest dbałość o mieszkańców, szczególnie tych, którzy sobie nie radzą w obecnej sytuacji - 50% wydatków miasta powinno być na pomoc dla BEZROBOTNYCH, a nie fanaberie elity! To leży w waszym interesie, p... ELIT, we Francji w końcu XVIII w. o tym zapomnieli - i co - ELITY zostały zlikwidowane fizycznie! To nie jest żadna groźba, tylko stwierdzenie / ostrzeżenie !!! Zastanówcie się nad tym, Kropiwniccy, Tomaszewscy etc. Pamiętajcie, że REWOLUCJA Francuska jest takim samym składnikiem europejskiej tradycji, jak chrześcijaństwo, które wyznajecie! Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z 06.01.10, 20:48 Gość portalu: gosc napisał(a): > Pierwszym zadaniem władz samorządowych jest dbałość o mieszkańców, szczególnie > tych, którzy sobie nie radzą w obecnej sytuacji - 50% wydatków miasta powinno > być na pomoc dla BEZROBOTNYCH, a nie fanaberie elity! Budowa centrum to pomoc dla bezrobotnych. Będą mogli pracować na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domi Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.toya.net.pl 01.08.14, 00:00 widzę , że sale konferencyjne też, ja polecam w mniejszym zgiełku przestronne, przyjemne i klimatyzowane Centrum konferencyjne Campoverde w łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z 06.01.10, 20:27 mineyko napisał: > Odpowiadam p."nandik", że festiwale filmowe nigdy nie zarobiły na > remonty. Na remeonty i festiwale także, a jakże pracują wyłącznie > płacone przez mieszkańców podatki! > Zresztą pieniądze Unii nie pochodzą z nieba, a z czego? > Z PODATKÓW SZANOWNA DAMO! Oczywiście masz rację tylko nie rozumiesz tego. Pieniądze w budżecie miasta biorą się z : podatków od nieruchomości-takowa ma powstać Udziału w podatku pit- ludzie znajdą w centrum zatrudnienie Udziału w podatku cit- centrum będzie płaciło podatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppiotrek7 typowo po polsku - 1/2g. przerwa trwa godzinę... IP: 195.68.192.* 06.01.10, 14:28 my to jednak potrafimy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... IP: *.taxand.pl 06.01.10, 14:41 PO samo kopie sobie grób w Łodzi. A radny Walasek jest człowiekiem, którego kariera polityczna właśnie dobiegła końca. To nazwisko już zawsze będzie synonimem zmarnowanej szansy na wielką Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Co za gnomy z tego PO i SLD IP: *.toya.net.pl 06.01.10, 15:22 To co robi PO jak np. pan Walasek czy z sld pan Joński to po prostu największa tragedia dla miasta. Mam wrażenie, że gdyby nasze miasto Łódź wygrało i było organizatorem Euro 2012 ci panowie z tych partii również robili dokładnie tak samo jak teraz czyli wszystko by zablokować i by nie doszło do inwestycji bo to za kadencji Kropy a on jest przeciwnikiem politycznym więc zrobią wszystko by nie było jego sukcesu. Jeśli Łódź nie została organizatorem Euro 2012 to jest to teraz i tylko teraz największa szansa by inwestycje w EC-1 czyli m.in. centrum kongresowo-festiwalowe Franka Gehryego było dla Łodzi 10 razy bardziej korzystne niż Euro i budowa stadionu. Ale gnomy z PO i SLD mają gdzieś rozwój Łodzi liczy się treaz stanowisko i wladza ale w wyborach wyrzucimy ich na śmietnisko a głosowałem za PO, fatalnie, ale poprawię się. Przepraszam innych że namawiałem ich do głosowania na PO... Odpowiedz Link Zgłoś
nandik jestem pełen uznania 06.01.10, 14:51 Jestem pełen uznania dla działań, determinacji i wytrwałości M.Żydowicza. Młodym ludziom należałoby go stawiać za wzór do naśladowania jako przykład prawdziwego pasjonaty, który uczciwie, bezkompromisowo i konsekwentnie dochodzi do rzeczy wielkich. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: jestem pełen uznania 06.01.10, 15:04 Ja też, jestem pełen uznania dla p.Żydowicza. Dlatego proponuję postawieniu mu pomnika np. przy ul.Łąkowej. Będzie dużo taniej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: jestem pełen uznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 15:40 A ja dla faceta mam też szacun, że się nie poddaje tej czeronej ....ołocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: jestem pełen uznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 15:14 Panno Nandik, jaki jest panienki stan cywilny?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z s... IP: 77.255.138.* 06.01.10, 15:24 www.yourwonder.com/Europe/Poland/Lodz.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Camerimage Łódź Center ciąg dalszy. Relacja z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 15:32 Berger co ma mianowicie skierować do prokuratury? jakie pomówienia? jak piszę, że Jońskiego trzeba wychłostać tzn że już pomawiam i mogą mnie wsadzić??? o co chodzi??? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przewrotność nie przejmuj się Bergerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 16:15 To doprawdy wyjątkowy tupet trzeba mieć, żeby na sesji, na której krzywdzi się Łodzian zajmować się jakimiś wpisami z forum. Chyba krzywda wyrządzona łodzianom przez radnych PO i SLD jest większa niz krzywda wyrządzona prze rozżalonego forumowicza pod adresem radnego. Odpowiedz Link Zgłoś