16.09.10, 11:20
Nasza dzielna władzunia odniosła kolejny Tryumf!
Tym razem pokonała trzy babunie i dwóch dziadków.
"Ceremonialnie" przeniosła Krzyż sprzed - do Pałacu.
Znaczy, czterech chłopa ze służb, pod osłoną sporych sił policji, SM i BOR-u, wzięło przedmiot polityczno-społecznego sporu i chyłkiem przeniosło go do prezydenckiej kaplicy.
W ten prosty sposób rozwiązano za jednym zamachem kilka problemów:
nie ma już w miejscu publicznym "obiektu kultu";
na co najmniej kolejny tydzień stworzono okazję do gadania o wszystkim, tylko nie o np. rosnącym co dnia o ponad 300 milionów długu;
pokazano wała tej części społeczeństwa, która nie leży plackiem rozanielona samą myślą o jej kochanej władzy;
Domyślam się, że prominenci wzięli pod uwagę fakt, iż teraz Krzyże na Krakowskim Przedmieściu... będą się mnożyć. Ciekawe jaki mają na taką okoliczność przygotowany scenariusz. Czy będą te nowe Krzyże także "ceremonialnie" umieszczać w pałacowej Kaplicy, czy ją w takiej sytuacji rozbudują? A jeśli pozostawią dotychczasowy jej metraż, to jak zapobiegną przepełnieniu wnętrza, będą robić łapanki na niosących krzyże, czy jak?
Ciekawe. No, w każdym razie mimo panującego chłodu, będzie gorąco...
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 11:32
      a odniesiesz się do głosu Twojego Kościoła w tej sprawie, czy będziesz udawał, że nie wiesz/nie słyszałeś, ewentualnie stwierdzisz jak kolo spod krzyża, że arcybiskup się wywyższa? :)
      • jedyny.kkk Re: Victoria! 16.09.10, 11:38
        Jeśli dla niego zniknięcie krzyża to victoria to znak że może jednak pigułki zaczęły działać albo zmienił lerki
      • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 11:49
        Kto chce ten wie, że jestem bardzo marnym synem Kościoła, a wręcz nim... nie jestem.
        Ale to drobiazg, ja się tu nie liczę.
        Co innego faktyczni katolicy i ich zdanie na temat odjazdu części duchowieństwa od swoich owieczek. Tak sobie myślę, że za całkiem niedługo purpuraci będą się mieli z pyszna. Robią oni bowiem dosłownie wszystko, by ludzie się od nich odwrócili (taca im pokaże co wierni mają do powiedzenia). Mam, oczywiście, własną teorię na temat takiego, a nie innego zachowania pewnych biskupów. Najkrócej mówiąc - przecież oni doskonale wiedzą kto (szczególnie po 10 kwietnia) stał się dysponentem ich kart przeszłości, niestety nie zawsze chwalebnych. To, co wygaduje jeden z drugim hierarcha świadczyłoby o tym, że oni stali się sługami nie tego, którego można by się spodziewać, Pana.
        • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 12:13
          W takim razie nie przeszkadzał Ci symbol nie Twojego Kościoła pod pałacem władzy świeckiej? Nie przeszkadzały Ci modły wyznawców tej jednej religii w miejscu z zasady laickim? Nie przeszkadzają Ci ciągłe próby uduchowienia Państwa w kierunku tej jednej religii przez Twoją partię? :>
          • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 12:31
            Nie, nie przeszkadza mi.
            Ani krzyż w miejscu publicznym, ani to, że "moja" partia nie kryje swoich korzeni.
            Krzyż w Polsce jest nie tylko znakiem wiary, on u nas wrósł w przestrzeń publiczną także z przyczyn poza kościelnych. Jest obecny dosłownie wszędzie i jak dotąd przeszkadzał tylko komunistom. Co ciekawe, ludzie tej samej PO, która dzisiaj krzyż "schowała", jeszcze w lutym głosem swoich senatorów grzmieli na zapędy usuwania przez czerwonych krzyży z placówek publicznych. O ile tylko zechcesz, bez trudu znajdziesz w necie dowody na to.
            Te modły w miejscach publicznych, rzekomo zarezerwowane dla sfery laickiej, czyli choćby zwykła ulica, które niektórych obecnie mocno drażnią (co "ciekawe" , nawet kanclerz kurii warszawskiej, ks. G. Kucharczyk się na nie burzy, biedaczysko), mają miejsce co roku przy okazji Święta Bożego Ciała. A i inne, i to całkiem sporo, uroczystości kościelne, widzi się całkiem często. Mnie to nie boli, w oczy nie razi, ja się w Polsce urodziłem, wychowałem, tu mi jest z tym wszystkim dobrze. Gdybym czuł jakąś presję, dusił się, czuł przytłoczony "panoszącym się " katolicyzmem, to wziąłbym manatki w troki i bryknął np. do Hiszpanii, teraz już można. Ale nie, ja tu zostanę, bo właśnie w Polsce czuję się najlepiej, najpewniej. Rozumiesz?
            • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 13:09
              A jak Ci przybiję krzyż na drzwiach do mieszkania i będę sie pod nim modlił 24h to będziesz zadowolony? Przecież Twoje drzwi po zewnętrznej stronie do przestrzeń publiczna a krzyż w nią wrósł, Ciebie to nie boli.
              ironizuję teraz oczywiście, aby pokazać Ci jak bardzo ideologia PiS doprowadza do absurdu w pojmowaniu tematu religii i świata w ogóle, w tym wszystkim chodzi tylko o pokazanie własnej wyższości i co gorsza wyniesienie na ołtarze byłego prezydenta, niestety zwolennicy PiS ślepo idą za swoim pasterzem, co gorsza także rodziny pozostałych ofiar związanych z PiSem, myśląc naiwnie że pan Prezes w ogóle o innych ofiarach myśli :)

• big_news Re: Victoria! 16.09.10, 13:25
                Znaczy, ten krzyż był komuś przybity?
                Hm.
                Jeśli tak, to chodzi o prezydenta, który (gdy trzeba) wręcz podkreśla swoją wiarę?
                No to czego on się boi, chrześcijańskiego symbolu?
                Coś słaby z niego katolik w takim razie. Może jest koncesjonowany, jak np. Tusk, który wziął ślub kościelny tuż przed wyborami w 2005 r., przez lata całe nieprzejmujący się faktem, że żyje w grzechu?
                Widziałem niedawno fajny rysunek, doskonale obrazujący lemingów zarzucających innym ślepą wędrówkę za przewodnikiem. Krótko:
                stado lezie do przepaści, ci z przodu już lecą na łeb i szyję, ale momencik przed rozwaleniem sobie główek każdy wykrzykuje - najważniejsze, że nie poleźliśmy za Kaczorem! -.
                Ku rozwadze.
                • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 13:37
                  Był przybity większości polskiego społeczeństwa, któremu nie podoba się to wszystko co dzieje się w ramach tzw. żałoby. Jak pewnie zauważyłeś mamy w Polsce demokrację, a ona ma to do siebie że daje możliwość decydowania większości. Ta większość wybrała Lecha Kaczyńskiego na prezydenta, ta większość pozbawiła władzy PiS przekazując ją PO, ta większość wybrała na prezydenta Bronisława Komorowskiego a teraz ta większość opowiada się za uwolnieniem tego konkretnego miejsca od symbolu zawłaszczanego przez mniejszość.
                  • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 13:48
                    Pogadamy o mniejszościach i ich prawach, jak będzie kwestia homo parad albo innych równie "nośnych" spraw, ok?
                    I skąd pewność, że większość jest za "uwolnieniem" tego konkretnego miejsca? O jaką większość chodzi: Polaków, warszawiaków, a może katolików, czy wręcz odwrotnie - ateistów, a może idzie o większość "autorytetów", bo nie wiem?
                    • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 14:08
                      Chodzi o większość społeczeństwa - żebys zrozumiał - obywateli Polski. Tak pokazują sondaże ale wiem że ty w nie nie wierzysz odkąd PiS w nich nie prowadzi.
                      Mniejszości seksualnych w to nie mieszaj, bo czym innym jest możliwość korzystania przez wszystkich z tych samych praw, a czym innym kwestia PODEJMOWANIA DECYZJI przez większość.
                      • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 14:31
                        Możesz przytoczyć wyniki tych ewentualnych "badań" (na ilu osobach próba była robiona, czy uwzględniono zarówno mieszkańców dużych miast, ale i miasteczek oraz wsi, w jakim wieku ludzi przepytywano, o jakim wykształceniu, itp. itd.)? I nie idzie o moją wiarę w sondażownie, bo takiej być... nie może. Chodzi o to, że niemal wszystkie te pracownie systematycznie, od lat się kompromitują. 12% różnice pomiędzy przewidywaniami, a faktycznymi wynikami wyborów, to nie rzadkość, więc jak im wierzyć?
                        Co do drugiej sprawy:
                        mówisz - nie mieszaj tych spraw. Zaraz zaraz. Jeśli głos większości jest ważny w sprawie krzyża (za chwilę może pójść o krzyże w ogóle...), to niby czemu nie w sprawie (np.) gejowskich małżeństw?! Vox populi, vox Dei, w końcu żyjemy w państwie chrześcijańskim, bo jego większość ową wiarę deklaruje. Skoro można odnosić się do instytucji referendum w każdej ważkiej sprawie (choćby przystąpienie Polski do UE), to dlaczego skąpić podobnego wyroku obywateli jak idzie o mniejszości seksualne? Czyżbyś chciał powiedzieć, że są oni gorsi, nie godni uwagi całego społeczeństwa? A fe...
                        Tak mi się wydaje, że rozstrzygnięcia całych społeczeństw, nawet (a może wręcz w szczególności) w tak delikatnych kwestiach, byłyby zdecydowanie lepszą formą od decydowania o tym czy coś jest lub nie jest normą przez jakiekolwiek instytucje. A tak się przed trzydziestu kilku laty stało, że pewna instytucja zdrowotna przegłosowała wśród własnych członków (wszystko przeszło zresztą bodaj większością... jednego głosu), iż chęć współżycia z osobnikami tej samej płci nie jest już zaburzeniem. W ten oto prosty sposób przyklepano normalność u zachowujących się (całe tysiąclecia tak sądzono!) nienormalnie. Wiesz ku czemu tego rodzaju praktyki mogą prowadzić? Najmniejszym (tak tak!) problemem będzie, jak jakaś ta czy inna WHO przegłosuje, że Ziemia jest płaska...
                        Poza wszystkim, zbytnio odbiegliśmy już od tematu, jak sądzę.
                        • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 15:01
                          Nie przytoczę Ci tych badań w tej chwili, pokazywały je stacje telewizyjne ze 2 tygodnie temu. ja tym sondażom wierzę, ty nie musisz.

Co do drugiej kwestii, brak mozliwości korzystania z instytucji małżeństwa przez MNIEJSZOŚĆ seksualną w Polsce wynika z tego, że WIĘKSZOŚĆ społeczeństwa nie zgadza się na takie rozwiazanie, proste?
                          • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 15:11
                            Rozumiem.
                            Są badania, do których nie ma odnośników.
                            W takim razie...
                            Są badania (widziałem je ze trzy, a może trzy i pół tygodnia temu), które mówią, że ludzie chcą pod Pałacem pomnika w miejsce krzyża.
                            Oczywiście, nie musisz tym badaniom... wierzyć. No.
                            Jak idzie o drugą kwestię:
                            są w naszym kraju tacy, których mierzi widok krzyża. Ale są i tacy, których mocno wkurza wręcz promocja homoseksualizmu, że już o obleśnych paradach nie wspomnę. Co, jeżeli by ludzie zakazali w swej większości nie tylko homosiowych małżeństw, ale także owych wyuzdanych spędów? Nadstawisz w interesie gejowstwa klatę? Bo wiesz, mniejszość, jej prawa itd., ale wtedy "obrońcy krzyża" jako mniejszość, jej prawa itd...
                            • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 15:25
                              Widzisz, prawem mniejszości jest możliwość rozmowy z większością o stanowieniu równych praw. Dzięki temu demokracja nie przeradza się w totalityryzm. Rozmowa nie musi prowadzić w każdej sytuacji do tego, że większość sie przekona. W Polsce większość nie daje się przekonać do homosiowych, jak to nazywasz, małżeństw, ale mniejszość seksualna może podejmować debatę. I tak samo "obrońcy krzyża" mogą przekonywać "przeciwników krzyża" do swoich racji, ale "przeciwnicy" nie muszą wcale dać się przekonać. Tyle, że "obrońcy" zamiast rozmowy wybrali anarchię, oblężenie i zawłaszczenie. Wybrali krzyk, obelgi i oskarżanie wszystkich, z przedstawicielami własnego Kościoła włącznie. Zgodnie z pamiętnym powiedzeniem: "sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie".
                              • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 15:41
                                No zobacz, a ja mam wrażenie, pewność wręcz, że to przeciwnicy Krzyża robili sobie pod nim "jaja", lżyli obrońców, budowali antykrzyż z puszek po piwie, oddawali mocz na palące się znicze, nieprzystojnie śpiewali, przychodzili tam nachlani i naćpani, prowokowali, zakłócali spokój bardzo głośną muzyką itp. itd. A to wszystko pod hasłami "Zgoda buduje" i "Bądźmy razem", robili to ludzie, którzy całkiem jawnie identyfikują się z PO i w mniejszym stopniu z SLD, ponoć dobrze wykształceni, bardziej czuli, bo światli, od tych ponoć upierdliwych staruchów, europejczycy pełną gębą, otwarci na świat, pełni empatii etc. Co chcesz mi wmówić, że garstka (ta reprezentacja, niech będzie) ciemniaków zagrażała młodym bysiom czy takiemu np. kolowi poszukiwanemu rzekomo przez policję, a który 3 sierpnia bezczelnie wręcz wpychał się przed kamery, nie kryjąc swojego stosunku do całej sprawy?! To wszystko nakręcała PO (jasne, że z pomocą medialnych przyjaciół), a zapoczątkował Komorowski będąc jeszcze elektem, kiedy wprost w GW powiedział, że krzyż trzeba z Krakowskiego Przedmieścia usunąć. To są twarde fakty.
                                O gejach już mi się nie chce gadać. Może w innym wątku.
                                • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 16:07
                                  Nie przeczę, ale przeciwnicy na tej , przyznam że ostrej, manifestacji pojawili się w reakcji na to, co zapoczątkowali "obrońcy", skoro jednym było wolno to drudzy uznali, że im też. Jedna anarchia zrodziła drugą. Czy to nakręcała PO? Według mnie nie, to "obrońcy" ich nakręcili swoim zachowaniem (BTW. dla mnie obrzydliwy widok to pani Joanna wiążąca sie do krzyża a nie homosie). Zapoczątkował to wszystko faktycznie Komorowski, szkoda tylko, że nie wszyscy czytali ten wywiad w GW (jak np. pani Kempa, która GW nie czyta ale wie co powiedział prezydent) i opierają się jedynie na jednym zdaniu nie wiedząc co powiedział przed i po nim. Szkoda też, że nikt z żadnej ze stron nie wpadł na to, żeby spotkać się, przedstawić sobie osobiscie argumenty i wypracować jakiś kompromis. I wreszcie szkoda, ze w tym wszystkim najmniej chodzi już o to by upamietnić ofiary. Prezesowi chodzi tylko o brata, a część związanych z PiSem rodzin i jego zwolennicy idą za nim naiwnie.
                                  Pomnik na Powązkach, grób na Wawelu, tablica w Pałacu - i wystarczy. To i tak dużo, biorąc pod uwagę ofiary innych katastrof lotniczych w Polsce (większych), którym postawiono obelisk w miejscu tragedii. A najlepszym miejscem czci osoby zmarłej od wieków w naszej kulturze jest cmentarz, o czym najwyraźniej już wszyscy zapomnieli.
                                  • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 16:42
                                    Powtórzę to, co już napisałem:
                                    w Polsce miejsce dla krzyża jest wszędzie.
                                    Nie tylko w kościele czy cmentarzu. One stoją na największych placach miejskich i w miejscach tragedii. Upamiętniają ważne wydarzenia i drobne, z punktu widzenia ogółu, przypadki. Stoi taki na pl. Piłsudskiego w W-wie, jest w Gdańsku pod stocznią oraz przed kopalnią Wujek. Całe mnóstwo jest krzyży przy drogach i drożynach. Są tablice pamiątkowe z krzyżami, pomniki z krzyżami, wisi taki w sejmie, są w szkołach i szpitalach.
                                    Ten "smoleński" krzyż fizycznie mógł sobie dzisiaj zniknąć. Nic to nie da. Ludzie będą go mieli w sercach i pamięci. Tak długo jak nie stanie coś upamiętniającego 10 kwietnia 2010 roku, ludzie będą się na Krakowskim Przedmieściu gromadzili. Ten krzyż stanie się wyrzutem dla Komorowskiego, Tuska i tych hierarchów, którzy się sprzeniewierzają własnym braciom. Niemy będzie krzyczał.
                                    Katastrof lotniczych w Polsce niestety nie brakowało. W niektórych zginęło więcej niż pod Smoleńskiem osób. Jednak w żadnej z nich nie straciliśmy tylu prominentnych obywateli. Nigdzie na świecie, w całej jego historii, jak dotąd nie zdarzyło się, żeby w czasie pokoju (a nawet i na wojnie) jedna nacja straciła naraz tyle ważnych postaci. Zginęła Głowa Państwa wraz z małżonką, były prezydent na uchodźstwie, wszyscy dowódcy Sił Zbrojnych (pamiętać należy, że byli oni także wśród generalicji NATO), marszałkowie parlamentu oraz jego członkowie, ważne osobistości organizacji niepodległościowych oraz szefowie kluczowych Instytucji Państwowych, cywile, mundurowi i księża wielu wyznań, Elita kraju. Wszyscy lecieli na podniosłe Uroczystości w miejsce, w którym pomordowano naszych ojców, chcieli w naszym imieniu oddać cześć polskim Bohaterom. To była Misja Specjalna, a nie zwykł rejs. Komu, jeśli nie Im, należy stawiać pomniki?! Czy to jest takie trudne do pojęcia?
                                    Na całym świecie w takiej sytuacji nikt nie miałby wątpliwość, jak należy to uczcić, co począć. Niestety, w tym miejscu koniecznie muszę dopisać, że chodzi o ten normalny świat. Nie idzie o kraje bananowe, bantustany czy kraiki samozwańczo rządzone. Chodzi o państwa w pełni demokratyczne, przejrzyste, gdzie u władzy nie siedzą zaślepieni, pełni wrogości ludzie, nie mający świadomości, że takim postępowaniem wręcz wykopują sobie groby niepamięci.
                                    Zupełnie nie rozumiem, jak można być tak krótkowidzącym, czym się trzeba kierować, by być aż tak zacietrzewionym. Historia nie będzie miała żadnych problemów, by to odpowiednio interpretować. Absolutnie żadnych. Bo to wszystko co majstrują peowcy, jest w tej sytuacji Hańbą.
                                    • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 17:48
                                      Ach ci Polacy. Nikt tyle nie wycierpiał co oni, prawda? Stawiajmy pomniki, krzyże, nazywajmy ulice, parki, płaczmy co drugi dzień, ogłaszajmy żałoby... a w sercach i głowach, co gorsza, nadal pusto.
                                      • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 18:02
                                        No nie.
                                        Lepiej wyrzucić podręczniki do historii, napisać nową, tak gdzieś od 1989 roku, ulice i aleje ponumerować, zamiast udręczać się upamiętnianiem tańczyć w rym disco-polo...
                                        Wiesz co?
                                        Są tacy na Zachodzie, którym zdarza się zajrzeć do Polski. Całkiem niedawno rozmawiałem z kilkoma Niemcami. Byli min. w W-wie, w tym "strasznym" miejscu. I, wyimaginuj sobie, oni nam... zazdroszczą. Tak, nam Polakom. Bo, jak to uzasadnili, nam wciąż o coś chodzi, mamy jakiś cel. Oni są wypaleni, wszystko czym żyją, to konsumpcjonizm. Wiem też, że u nich relacje między rodzinne praktycznie zamarły, co za tym idzie - społeczne całkiem wystygły. Można by o tym długo. Tylko po co? Ty i tak wiesz swoje. Wiesz, że "płaczkowie" mają puste serca i głowy. Ciekawe czy ich dusze też "znasz" tak dokładnie.
                                        • Gość: bbb Re: Victoria! IP: *.4web.pl 16.09.10, 18:26
                                          A o co nam chodzi?
                                          • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 18:40
                                            O co mnie - wiem.
                                            O co Tobie - też wiem. Przynajmniej takie mam wrażenie.
                                            O ile się nie mylę, to jednak się różnimy w tym o co nam chodzi..
    • jedyny.kkk Re: Victoria! 16.09.10, 11:37
      Będa te krzyże zwalać na kupę co roku, powstanie nowa świecka tradycja, dzień zwalania krzyży na kupę. Niech sie mnożą, za ten mieli oddac zycie, najświętszej panience przysięgali i co? Niesłowne coś te katole
    • Gość: gość Re: Victoria! IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.10, 12:03
      Z Twojej wypowiedzi wynika, że ta część społeczeństwa, która "nie leży plackiem rozanielona samą myślą o jej kochanej władzy" składa się z trzech babuń i dwóch dziadków.
      • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 12:12
        Masz prawo interpretować sobie moje słowa jak chcesz, w końcu ponoć mamy wolność.
        Jednak, gdybyś przyjął, że ci staruszkowi stanowią niejaką reprezentację owych nie mlaszczących z rozkoszy na sam widok obecnie rządzących, to byłbyś bliżej prawdy.
    • Gość: daj spokój Re: Victoria! IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 12:59
      Daj spokój, zasłoń okna, wyjmij pościel, wejdź pod kołdrę i śpij. Tutaj ludzi ch*j obchodzi co masz we łbie. Faktem jednak jest, żeś strasznie zepsuty.
      • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 13:03
        Jacy ludzie, takie i ich problemy. Ch...owe.
        A swoją droga trzeba podziwiać twoją inwencję tworzenia "tworzenia" nicków. Ona jest nieskończona.
        • Gość: daj spokój Re: Victoria! IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 13:05
          Lament ludzi grożących przytarganiem kolejnych krzyży to zdecydowanie problem ludzi ch...owych. Dobrze mówisz.
          • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 13:27
            Jak zwykle nie zrozumiałeś.
            O takich jak ty idzie, wyłącznie.
            • Gość: daj spokój Re: Victoria! IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 16:30
              Ojej, jesteś jak twój idol, jego też nikt nie rozumie. Ja nie pajacuję z krzyżem w łapie. Mam nadzieję, że służby mundurowe rozgonią to chore i znerwicowane towarzystwo które zapowiedziało akcję na wieczór a pani Kopacz osobiście dopilnuje aby złapanym, stawiającym czynny opór, zapewnić opiekę doświadczonego psychiatry.
              • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 16:55
                No dobra.
                Już wiadomo (nie od dzisiaj zresztą), żeś nie spełnionym ORMO-wcem.
                Nie musisz tego na okrągło na forum opowiadać. Zgłoś się do Ewy Drzyzgi z TVN, tam dziwolągi są mile widziane.
                • Gość: taki mały news Re: Victoria! IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 17:55
                  Powiedz mi gościu, od czego są służby porządkowe? Czy naprawdę większość tu żyjących to jakieś umysłowe trepy, którym dbanie o własne bezpieczeństwo a i o porządek publiczny kojarzy się tylko z ORMO? Ograniczenie umysłu nieprawdopodobne.
                  • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 18:06
                    Służby porządkowe, jak POwszechnie wiadomo, są w Cudownej III RP od przymykania oczu na świństwa i draństwo czynione przez młodych i wykształconych i od nękania starych bez matury.
                    Żebyś nie wiem jak się od tego odżegnywał, masz klasyczną naturę ORMO-wca. Wygląda na to, że to wrodzone.
                    • Gość: taki mały news Re: Victoria! IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 18:31
                      Ciekawe czy pierwszemu napotkanemu policjantowi, strażnikowi, celnikowi czy urzędnikowi ze skarbówki powiesz to samo prosto w twarz.
                      • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 18:47
                        Nie, nie ma takiej potrzeby. Oni sami wiedzą dlaczego tam są.
                        A jak idzie o ciebie - wyrażasz tu jakieś skryte pragnienia, a sposób w jaki je wyrażasz nie pozostawia złudzeń co do tego, że w życiu nie byłbyś stróżem prawa z powołania, a tylko gościem z niespecjalnie zdrowymi zapędami. Ot, ORMO-wiec jak malowany.
                        • Gość: taki mały news Re: Victoria! IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 19:15
                          Ja ormowiec a ty pacan. Może tak zostać bo opinią pacana nikt nie będzie się przejmował.
                          • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 19:33
                            Nic z tego.
                            Wszyscy wiedzą, że ORMO-wiec i pacan (lub cymbał, ćwok, głupek, kretyn, itd. itd. itd.) są nierozłączne. Nie wciśnie społeczny funkcjonariusz-debilek ludziom ciemnoty. Trudno, ale oba określenia są przynależne tobie.
                            • Gość: tyci tyci news Re: Victoria! IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 19:57
                              Próbujesz mnie wyprowadzić z równowagi ale nic z tego. Zwyczajny prowokator jesteś. Jednego tylko życzę takim jak ty - żeby ci taki ormowiec jak ja nie musiał kiedyś ratować dobytku albo życia.
                              • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 20:03
                                Z góry serdecznie dziękuję, hm, dobry człowieku, ale... poradzę sobie bez takiej "pomocy".
                                Zwracam też ostatni już raz nieśmiało uwagę na fakt, że to nie ja mam w sobie dziwaczne zapędy do pacyfikowania ludzi. I to b było na tyle.
                                • przyslowie Biguś poszedł po rozum do głowy 16.09.10, 20:27
                                  i ogłosił dzisiaj Victorię.
                    • przyslowie Miro Drzewiecki miał rację: 16.09.10, 18:41
                      "Polska to dziki kraj".
                      • kiemlicz88 Re: Miro Drzewiecki miał rację: 08.02.11, 09:46
                        Rozmowa Mira z Sobiesiakiem:

Ryszard Sobiesiak: Dzień dobry, dalej zajęci? Sobiesiak się kłania.

Mirosław Drzewiecki: Cześć Rysia.

RS: A cześć panie ministrze. No to kurde mol ja już myślałem, że ty już kurna nie chcesz… to nie chcesz mi tu pomóc… nie zrobię tego wyciągu na zimę no…

MD: Proszę?

RS: No nie zrobię tego wyciągu na zimę jak k...!

MD: Słuchaj, już będę dzwonił, zaraz się dowiem, bo teraz przejeżdżam z jednego miejsca do drugiego (...)

RS: Proszę cię bardzo, bo ja już tu chciałem panu Reinertowi (Alojzy, producent okien – red.) dać, żeby dzwonił, żeby dzwonił do ciebie, bo ty ode mnie nie odbierasz. Nic nie potrzebujesz od pana Alojzego?

MD: Na razie nie, ale będę potrzebował okna jeszcze.

RS: Będziesz potrzebował jeszcze okna jeszcze…
    • aaa202 4 miesiące za późno 16.09.10, 13:20
      Medialna machina rajcująca się jednako babuniami spod krzyża i tyłkiem Krzysztofa Ibisza zdążyła się rozpędzić.

Zaraz będą nowe krzyże i trzy babunie i dwóch dziadków znowu będą mieli zajęcie.
      • big_news Re: 4 miesiące za późno 16.09.10, 13:32
        No.
        Powinno się jeszcze 10 kwietnia zamknąć całe Krakowskie Przedmieście. Żeby się te setki tysięcy (miliony?) paskudników nie szwendały.
        • aaa202 Re: 4 miesiące za późno 16.09.10, 13:41
          Wtedy nikt się nie spodziewał, jak się rozwinie sytuacja. Teraz zostaje wyciągać wnioski.
          • big_news Re: 4 miesiące za późno 16.09.10, 13:50
            No tak.
            Skąd było przypuszczać, że Polacy nie wyzbyli się jeszcze całkiem ludzkich uczuć.
            Faktycznie, kto to mógł przewidzieć, tyle wieloletniej harówy, a tu wciąż bryndza...
            • aaa202 ojoj! Dobre! 16.09.10, 14:07
              • big_news Raczej - zwiedzione nadzieje. Niektórych. 16.09.10, 14:36
      • przyslowie Re: 4 miesiące za późno 16.09.10, 13:43
        Wszystko zgdonie ze scenopisem: ma się ukazać las krzyży.
        Takich naturszczyków jak te dziadki to ze świecą szukać! Przecież to żywy skansen! Rewelacja turystyczna.
        • przyslowie Re: 4 miesiące za późno 16.09.10, 14:34
          Ot, taki sobie scenoPiS: 10 mln obrońców bynajmniej nie krzyża.
          Kiedy Obywatel Jarek poprowadzi znowu swój marsz z POchodniami na Pałac Prezydencki?
        • staahoo Re: 4 miesiące za późno 16.09.10, 17:50
          Wieczorem Naczelny Kameleon IV RP wpadnie na puste miejsce i postawi swoje drzewce
      • Gość: nett1980 Re: 4 miesiące za późno IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 17:50
        > Zaraz będą nowe krzyże i trzy babunie i dwóch dziadków znowu będą mieli zajęcie

Nieee no teraz ,to beda lapac w wc dorodne kloce w sloiki, a potem cwiczyc sie w celnym rzucaniu w tablice, ktora przeciez zostala.
        • przyslowie Re: 4 miesiące za późno 16.09.10, 18:29
          Tego to nawet Bareja nie kręcił.
          Dlatego cierpliwie czekam, aż M.Piwowski w ślad za "Uprowadzeniem Agaty" nakręci "Uprowadzenie krzyża".
    • krzysztof_wandelt ...trzy babunie i dwóch dziadków... 16.09.10, 14:36
      paru zawodowców, aktorzyna korzystający z okazji zeby zaistnieć oraz komando Parteigenossen PiS - to partnerzy do rozmów w sprawie "mebla" ?
      • przyslowie Re: ...trzy babunie i dwóch dziadków... 16.09.10, 14:41
        Trzy babule na krzyż z dwoma dziadkami to tylko dla ozdoby pierniki toruńskie.
      • big_news No jasne 16.09.10, 14:49
        Z kim tu gadać.
        Za mordę i do pudła, co nie, przyjemniaczku?
        • krzysztof_wandelt za udział w kazdym nielegalnym zgromadzeniu 16.09.10, 15:11
          sankcje zgodne z polskim prawem... obowiązującym nawet nawiedzonych i bezwolnie wykonujacych polecenia Gwiazdy Zoliborza...
          no wlasnie :) Zoliborz to wspaniale miejsce na krzyze, plyty, monumenty, laurki, pochodnie, dyzurowanie calodobowe... wyliczanki ze rozszerzonymi zredzicami skierowanymi w okna Gwiazdy Zoliborza ;)
          • big_news Re: za udział w kazdym nielegalnym zgromadzeniu 16.09.10, 15:16
            hehehehe
            Nielegalne zgromadzenie...
            Się towarzyszowi marzą stare, "dobre" czasy, co nie?
            Ech, spałowałoby się tych cholerników, co łazili dniami i nocami pod Pałacem Namiestnikowskim, paru by się wywiozło na ścieżki zdrowia, paru nauczyło pływać...
            Wal się.
            • Gość: daj spokój Re: za udział w kazdym nielegalnym zgromadzeniu IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 16:35
              Sam się wal. Nigdy w tym kraju nie będzie dobrze. Z jednej strony mówisz (wytykasz) o marzeniach powrotu do "tamtych" czasów a z drugiej strony sami ciągle z kaczkyńskim do tych czasów powracasz.
              Oczywiście, może nie pałować, ale łapać i wyciągać konsekwencje.
              • big_news Re: za udział w kazdym nielegalnym zgromadzeniu 16.09.10, 16:57
                Luknij sobie tu, nic więcej pisać nie muszę.
                • Gość: taki ma Re: za udział w kazdym nielegalnym zgromadzeniu IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 17:58
                  Nudzisz. Lepiej się pakuj i zasuwaj do Warszawy na obronę pamięci Lecha Kaczyńskiego. Wiadomo przecież że dzisiejsza akcja to kolejny etap w niszczeniu tej zacnej osobowości.
            • krzysztof_wandelt cytata: "Wal się." 16.09.10, 20:38
              typowe.
              pasuje do koalicjanta, ktory jest bardziej kulturalny od PO według Złotych Ust Zoliborza - Samoobrona kłania się i WALI SIĘ!
              • big_news Człowieku, 16.09.10, 20:59
                nie oczekuj, że uwłaczając innym będziesz traktowany z atencją. Maniery masz z chlewa, a nie z Wersalu, więc poleciałem tak, żeby dotarło.
              • przyslowie Re: cytata: "Wal się." 16.09.10, 21:27
                Krzysztofie, fajny jest ten fotomontaż.
                9 września mieliście kolejną rocznicę. Gratuluję!
                • krzysztof_wandelt Re: cytata: "Wal się." 16.09.10, 21:53
                  dziekuje :)
        • towarzystwoochronytrolli10 Re: No jasne 18.09.10, 09:49
          Do pudła? Nieeee, do psychuszki na terapię.
    • iszkariota Szerokim gestem, szerokim! 16.09.10, 15:35
      Krzyżowym skrytożercom mówimy NIE!
    • staahoo Re: Victoria! 16.09.10, 17:39
      Rzeczywiście big news jak cholera, nawet na Seszelach będą klepać o tym co Ciebie tak podnieciło, hehehe. Wreszcie coś dla Ciebie. Sos dla Ciebie i Tobie podobnych nawiedzonych wielkich gderusów.
      • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 17:51
        Seszele?
        Prędzej Jamajka.
        Wieść ogromna niczym kaszalot poleci tam na wrotach od stodoły.
    • staahoo Re: Victoria! 16.09.10, 21:42
      I czemu ten kubeł wylałeś, a tu blazenady ciąg dalszy. Kamelon patronem lasu krzyży. To już furia Wielkiego Polityka, hehehe
      • przyslowie Re: Victoria! 16.09.10, 21:47
        Ale gdzie ten las?!! W lesie?!!!
        • staahoo Re: Victoria! 16.09.10, 23:33
          Las, podejdzie pod pałac. Prezio łaskawie światełko tylko postawił, żeby gderusy nie pobładzili
        • staahoo Re: Victoria! 18.09.10, 00:21
          przyslowie napisała:

> Ale gdzie ten las?!! W lesie?!!!

Las juz przyszedł, tylko bigusia tam nie widać. Pewnikiem spóxnił się biedaczek.
      • big_news Re: Victoria! 16.09.10, 21:52
        Panie, bo się Pan tym jadem w końcu zakrztusisz.
        Sądziłeś Pan, że "zniknięcie tego krzyża" rozwiąże problem? Naiwniak.
    • zamek Re: Victoria! 17.09.10, 00:43
      A ja w tym wątku napiszę

coś o Łodzi.

O, napisałem :)
      • big_news Re: Victoria! 17.09.10, 08:41
        Sporo wysiłku w ten wpis włożyłeś;)
    • Gość: g Re: Victoria! IP: *.toya.net.pl 17.09.10, 02:18
      No i powinienes sie cieszyc, bo teraz nie ma krzyza tylko wreszcie bedzie mozna rozmawiac o podatkach i haraczach ktore PO chce wprowadzic.
      • big_news Re: Victoria! 17.09.10, 08:42
        Pozornie krzyża nie ma, tylko pozornie...
        • old.bear Re: Victoria! 17.09.10, 10:53
          Bigi, Ty naprawdę popierasz te "szopki" przed pałacem?
          • big_news Re: Victoria! 17.09.10, 11:11
            "Szopki", powiadasz...
            W takiej sytuacji chyba sobie nie podyskutujemy.
            Dzieli nas Rów Mariański, a za nim jeszcze Himalaje.
            • Gość: qwerty Re: Victoria! IP: 109.34.5.* 17.09.10, 14:47
              Bigusiu, do cholery, od odprawiania modłów są stosowne miejsca. Kościoły. Prawda? Jeśli ktoś chce się zawzięcie modlić, niech tam rezyduje, nikomu nie będzie tam przeszkadzał.
              • big_news Re: Victoria! 17.09.10, 15:12
                Z historii wiadomo, że w pewnych okresach, dla niektórych, także kościoły były nie do zniesienia. Więc część z nich zburzono, w innych zrobiono np. magazyny. To jak idzie o budowle sakralne. Samych wierzących traktowano różnie - jednym wiarę wybijano z głów siekierami, drugim wkładano do bańki np. jedyny słuszny System.
                W Polsce od wieków ludzie modlą się w różnych miejscach: w kościołach, w domach, przy przydrożnych kapliczkach, na cmentarzach, wreszcie... na ulicach. Tak się dzieje np. w dzień Bożego Ciała, czy w trakcie pielgrzymek, także okazjonalnie z ważkich powodów.
                Krzyż jest obecny praktycznie wszędzie, gdzie nie obrócić głowę można go dostrzec. Krzyże stoją wolno na ulicach i placach, są na tablicach pamiątkowych, w Warszawie na pamiątkę Powstania jest ich mnóstwo na podwórkach, widnieją na grobach, wiszą w prywatnych mieszkaniach, ale także w szkołach, szpitalach, jest on nawet w... sejmie. Pod każdym z nich kto chce może się pomodlić, choć wiadomo, że do tej czynności krzyż nie jest absolutnie konieczny. Wierzący krzyżem się znaczą, towarzyszy im on od urodzenia po kres dni. Tak się też dzieje, że w praktyce żadna uroczystość, obojętne - sakralna czy świecka, nie obywa się już bez udziału księdza i krzyża. Czy to otwierany jest nowy odcinek drogi, czy oddawany do użytku pachnący świeżością biurowiec, święci go kapłan, a wszyscy obecni robią znak krzyża.
                Ale jednocześnie z tej racji, że krzyż jest znakiem uniwersalnym, a na dodatek nasz kraj nim stoi od 996 roku, nikomu nawet najbardziej "nowoczesnemu", jeśli będzie on miał w sobie tylko namiastkę rozsądku, przeszkadzał nie będzie.
                Nie wątpię, że masz siebie za człowieka światłego, rozumnego i z całą pewnością empatycznego. Skoro tak, to czemu chcesz zagnać krzyż w jedno konkretne miejsce? I jaka jest pewność, że z czasem same kościoły nie zaczną budzić w Tobie złych żądz?
                • Gość: qwerty Re: Victoria! IP: 109.34.5.* 17.09.10, 15:28
                  Bigi, krzyż jako taki mi nie przeszkadza, choć uważam że jego miejsce jest w kościele. I nie mam na myśli TEGO krzyża, lecz wszystkie. Przyznasz że każda rzecz powinna mieć swoje miejsce. Natomiast bardzo przeszkadzała mi, pozwolisz że zostan przy swoim określeniu, "szopka" związana z TYM KONKRETNYM krzyżem. To było żenujące.
                  • big_news Re: Victoria! 17.09.10, 15:55
                    Przeszkadza Ci pomnik Trzech Krzyży pod Stocznią?
                    Uwiera Cię Krzyż pod Wujkiem?
                    Przygniata Cię Krzyż na pl. Piłsudskiego?
                    Drażni Cię krzyż na pomniku, dzierżony przez Zygmunta III Wazę?
                    Odwracasz się z bólem na widok krzyży przydrożnych?
                    Pot Cię oblewa z powodu krzyża wiszącego w sali szpitalnej?
                    Targają Tobą złe namiętności z racji wiszących krzyży w salach lekcyjnych?
                    Zamykasz oczy widząc zbliżającą się karetkę pogotowia ratunkowego opatrzoną krzyżem?
                    W życiu nie wejdziesz na Giewont, bo góruje nad nim krzyż?
                    Zawsze ominiesz Przemyśl, bo na Wzgórzu stoją tam Trzy Krzyże?
                    Nie odwiedzasz znajomych, bo nad drzwiami wejściowymi umieścili oni krzyż?
                    W Boże Ciało nie wytykasz nosa poza dom, bo na ulicach panoszy się krzyż?
                    Za skarby nie pójdziesz na cmentarz, bo tam stoi las krzyży?

WSZYSTKIE JE PRZEFLANCOWAŁBYŚ DO KOŚCIOŁA?

Jak idzie o ten konkretny krzyż, to stał on sobie spokojnie, nikomu nie przeszkadzając, aż do 5 lipca tego roku. Bodaj tego lub następnego dnia, B. Komorowski udzielił wywiadu GW, w którym wyraził się, że ten krzyż powinien zostać z Krakowskiego Przedmieścia przeniesiony. I to wtedy się zaczęło! Nagle ów krzyż zaczął uwierać tych i owych, na 3 sierpnia pewne ośrodki skrzyknęły mocą swych mediów młodych i nowoczesnych (inaczej), H. Gronkiewicz-Waltz wydała zezwolenie (istne kuriozum!) na nocne zgromadzenie tych przyjemniaczków, kto chce ten wie co te typki pod Pałacem Namiestnikowskim urządzały. I trwało to tak aż do wczoraj, z różnym natężeniem, szczególnie nocami to bydło dawało "popisy". "Szopkę" odstawili:
                    prezydent,
                    partia rządząca,
                    ich bezrozumni zwolennicy.
                    Zgadzam się - to było żenujące. Ale tylko w takim wymiarze w jakim ja go widzę, wszystko inne było wyłącznie pochodną lipcowego zarzewia.

• Gość: qwerty Re: Victoria! IP: 109.34.130.* 17.09.10, 16:52
                      Nie, po raz kolejny upieram się przy szopce jaka się nieopodal TEGO krzyża odprawiała. Nie przeszkadza mi ani krzyż na Giewoncie ani inny wymieniony przez Ciebie. Ale, na Boga, przy żadnym z tych krzyży nie ma takich ekscesów jal przy krzyży pod Pałacem.
                      Ale tak prawdę mówiąc, moim zdaniem krzyże powinny zniknąć z instytucji państwowych. Wiem że masz na ten temat inne zdanie.
                      • big_news Re: Victoria! 17.09.10, 17:26
                        Na określenie "szopka" przystać nie mogę. No, chyba, że uznamy, iż tyczy ono wyłącznie tego, co odstawiali tzw. przeciwnicy krzyża. To oni dopuszczali się ekscesów, a robili to z przyzwolenia (a wręcz podpuszczenia) władzy. Nie wiem, być może na tym szczególnym krzyżu ta hucpa się zakończy (wszak jest on symbolem prócz 95 innych ofiar, także tak niemiłego władzuni śp. L. Kaczyńskiego), a może to tylko wstęp do walki z krzyżem w Polsce w ogóle. Co też mnie niestety nie zdziwi.
                        Dobrze, że już nieco odpuściłeś i krzyży z rodzaju tych z Giewonta nie chcesz uroczyście przenosić do kościoła. Przyjdzie czas, że zrozumiesz, iż krzyż nie zrobi nikomu krzywdy z racji funkcjonowania w całej przestrzeni publicznej. Co więcej, on może wręcz w przyszłości pomóc, wystarczy tylko trochę uruchomić wyobraźnię.
                        • przyslowie Poranek Bigusia. 17.09.10, 18:42
                          Rano ze słonkiem wstaje. Och, napiłbym się zimnego piwka.
                          Zagląda do lodówki, a tu... krzyż.
                          O, rety, ostatnią butelczynę piwa wypiłem wczoraj. Skoczę na róg do pani Uli po następną.
                          Otwiera drzwi a tu... krzyż.
                        • Gość: qwerty Re: Victoria! IP: 109.32.253.* 17.09.10, 23:08
                          Bigi, reasumując - nie chcę pozbawiać Giewontu krzyża. "Szopką" nazywam tą całą otoczkę jaka towarzyszyła TEMU krzyżowi, te barłogi, butelki, ciuchy, składane krzesełka, które, musisz przyznać, nie dodawały uroki Traktowi Królewskiemu.
                          Czy wyobrażasz sobie podobne koczowisko pod np. Pałacem Elizejskim? A Francja, też przyznasz, jest krajem katolickim. Ręczę że byłoby ono krócej niż wypalenie papierosa.
                          I dla jasności - nie jestem fanem PO i jestem ateistą. SLD to też nie moja "bajka"
                          Ciekawe jak mnie zakwalifikujesz?
                          • iszkariota Re: Victoria! 17.09.10, 23:21
                            Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Ciekawe jak mnie zakwalifikujesz?

Ja bym zakwalifikował do kondominium
                          • big_news Re: Victoria! 18.09.10, 07:48
                            Ludzie sami się kwalifikują, ja nie muszę tego robić. Każdy... niesie swój krzyż (powiedzenie), odpowiada za to gdzie się ustawia, jak pędzi żywot.
                            Nie wiem, może moje oczy są inaczej wrażliwe niż Twoje, więc widok "dobytku" tych kilku osób spod krzyża nie wywoływał we mnie takiego oburzenia, jakie powodowały postępki hord średnio przytomnych wykształconych dzikusów.
                            Co do Francji...
                            Całkiem niedawno przeżyła ona spektakularną katastrofę lotniczą. Sprawdź, z łaski swojej, czy tamtejsze społeczeństwo miało cokolwiek przeciw upamiętnieniu ofiar, w jaki sposób je uhonorowało i ile czasu to zajęło.
                            Daję też głowę, że w żadnym cywilizowanym kraju na świecie nikomu nawet przez myśl by nie przeszło, żeby torpedować budowę pomnika ku czci tylu znaczących osób, z Głową Państwa na czele. I to w najbardziej godnym, centralnym punkcie stolicy, tam gdzie jego miejsce. A ośrodki, które przez lata całe swoimi działaniami dzieliły by tam obywateli, dawno by popędzono...
                            • towarzystwoochronytrolli10 Re: Victoria! 18.09.10, 09:33
                              Jak widać głód jest bardzo dokuczliwy, ale na śniadanko przed 8 rano to w sobotę ciężko. Ale dobrze że już zastawiłeś sidła.
                    • vauban Re: Victoria! 18.09.10, 03:11
                      Bigi, egzagerujesz a na dodatek masz zaburzenia widzenia.
                      Dawno mnie tu nie było, marynaty się pasteryzują, to trwa trochę, więc ja mam trochę czasu, by napisać posta na moim niegdyś ulubionym forum, więc wytrzymaj proszę przez pięć minut.

>Przeszkadza Ci pomnik Trzech Krzyży pod Stocznią?
                      > Uwiera Cię Krzyż pod Wujkiem?
                      > Przygniata Cię Krzyż na pl. Piłsudskiego?
                      > Drażni Cię krzyż na pomniku, dzierżony przez Zygmunta III Wazę?
                      Nie, nie, nie, nie. To są świadectwa historii przeminiętej. Natomiast dostawianie drewna pod pomnikiem księcia Józefa uważam za bezsens i gwałt na dobrym guście. Also: nie należy ruszać tego placu, whatever;
                      > Odwracasz się z bólem na widok krzyży przydrożnych?
                      To nie tyle ból, ile żenada. Masz na myśli te masy krzyży ustawionych z okazji czyjejś nagłej śmierci w wypadku? One bardzo źle świadczą o Polakach, jako o użytkownikach dróg, wiesz?
                      > Pot Cię oblewa z powodu krzyża wiszącego w sali szpitalnej?
                      Nigdy na takiej sali nie leżałem, ale kiedyś na pewno się w niej znajdę, i owszem, będzie mi przeszkadzać. Gdyż będzie mi przypominać o śmierci a ja tam jestem nie po to, by umierać tylko po to by nadal żyć, ain't right?
                      > W życiu nie wejdziesz na Giewont, bo góruje nad nim krzyż?
                      Nie, nie dlatego. To wysoko, kondycja już nie ta co kiedyś, a na dodatek, ten krzyż przyciąga pioruny. Zresztą, już kiedyś tam byłem, nic szczególnego;
                      > Zawsze ominiesz Przemyśl, bo na Wzgórzu stoją tam Trzy Krzyże?
                      Ktoś już się pofatygował z piłą spalinową i jest o dwa mniej. Nie pytaj mnie, czy zrobił dobrze.
                      > Nie odwiedzasz znajomych, bo nad drzwiami wejściowymi umieścili oni krzyż?
                      Odwiedzę, ale sobie pomyślę, że powinienem nie robić tego w przyszłości bo a nuż głosują na PiS, a to znaczyć może że tolerują mnie jedynie z łaski;
                      > W Boże Ciało nie wytykasz nosa poza dom, bo na ulicach panoszy się krzyż?
                      Ke? W Boże Ciało śpię albo załatwiam zaległości, tak trudno teraz o wolną chwilę na najpotrzebniejsze sprawy;
                      > Za skarby nie pójdziesz na cmentarz, bo tam stoi las krzyży?
                      Bardzo, bardzo lubię cmentarze. Las krzyży zupełnie mi nie przeszkadza zadumać się nad losami lokatorów;
                      > WSZYSTKIE JE PRZEFLANCOWAŁBYŚ DO KOŚCIOŁA?
                      Czasami masz całkiem życiowe pomysły, wiesz;
                      > Jak idzie o ten konkretny krzyż, to stał on sobie spokojnie, nikomu nie
                      > przeszkadzając, aż do 5 lipca tego roku.
                      Och. Jasne, wcale. Absolutnie był neutralny.
                      >Ale tylko w takim wymiarze w jakim ja go widzę,
                      > wszystko inne było wyłącznie pochodną lipcowego zarzewia.
                      Ach. Masz na myśli tę dziejową chwilę, kiedy kilka tysięcy ludzi przyszło powiedzieć tym kilkunastu, że BYŁO MIŁO SIĘ POŚMIAĆ, ALE TERAZ ROBICIE OBCIACH I MAMY WAS DOSYĆ? Widzisz, właśnie wyjeżdżałem na wakacje, za zagramanicę i miałem do tego stosunek nieco ambiwalentny. Ciekawiło mnie co zastanę po powrocie, a z drugiej strony chciałem o tym jak najbardziej zapomnieć. Po powrocie okazało się, że bez zmian, zatem obecne zmiany witam z ożywieniem. Dlaczego nie wcześniej, damn.
                      Ogólnie, wszystkim wszystkiego najlepszego - bo czemu nie?
                      • big_news Re: Victoria! 18.09.10, 08:02
                        To miło, że poświęciłeś aż tyle czasu komuś, z kim gruntownie się nie zgadzasz.
                        Pewnie będziesz się czuł zawiedziony, ale ja tym razem maksymalnie skrócę odpowiedź.
                        Z takiego oto powodu, że absolutnie nie zamierzam do czegokolwiek Cię namawiać, tym bardziej, że wiem przecież, że to praktycznie niemożliwe byś zmienił optykę.
                        Dlatego odniosę się tylko do jednego krzyża, tego szpitalnego.
                        Może tego akurat nie wiesz, ale w powszechnym mniemaniu jest tak, że ten szczególny, właśnie szpitalny krzyż, niesie sobą nie strach przed ostatecznym, ale nadzieję. I nie będę w tym miejscu pisał o znanych przypadkach nawracania się wielu znanych ludzi w najcięższych chwilach, bo i po co? Wszak Ty i tak wiesz swoje...
                        Ja też wszystkim, bez wyjątku, zdrowia życzę. I pogody ducha, bo niby czemu nie?
                        PS
                        Jak idzie o Krzyże Przemyskie, to dwa ścięte już zastąpiono nowymi. Metalowymi, siekiera już się na nie nie zda.
                        • Gość: qwerty Re: Victoria! IP: 109.34.37.* 18.09.10, 08:30
                          Bigi, a`propos krzyża w sali szpitalnej. Czy dopuszczasz myśl że, wbrew powszechnej opinii, nie aż taka wielka część Polaków jest katolikami. Są również obywatele innych wyznań czy wręcz niewierzący. I ich krzyż może ciut razić. Jakbyś zareagował gdyby np. obok krzyża zawisła gwiazda Dawida czy symbol muzułmanów? Z pewnością nie pluł byś na nie, ale Twoje samopoczucie byłoby, hmmm... nie takie świetne. Dlatego uważam że że w miejscach publicznych takich jak szpitale, szkoły, urzędy żadnych symboli religijnych być nie powinno. Zgodnie z zapisem w Ustawie Zasadniczej.
                          Bo ja, i nie tylko ja, na państwo wyznaniowe się nie godzę.
                          Miłego weekendu.
                          • big_news Re: Victoria! 18.09.10, 08:56
                            Się nie rozumiemy.
                            Ja traktuję krzyż w Polsce jako coś normalnego, wpisanego w krajobraz, zastanego, nie traktuję go jako jedynie symbolu wiary katolickiej, krzyż w naszym pięknym kraju to zdecydowanie coś więcej. To tradycja.
                            Ani myślę zastanawiać się ilu spośród nas to katolicy prawdziwi, ilu malowani, a ilu wierzy w coś innego albo nie wierzy wcale.
                            Wiem za to, że walka z krzyżem przynieść może wyłącznie opłakane skutki. Jeśli komu się zdaje, że obrońcy krzyża, to wyłącznie ta grupka spod Pałacu, bardzo grubo się myli. To wszystko może doprowadzić do takiej zawieruchy, jaka może się przyśnić wyłącznie w koszmarze.
                            Polacy są od zarania wielce tolerancyjni. Świadectw na to jest aż nadto. Najprostszy przykład to fakt osiedlania się nad Wisłą przez wieki całe Żydów. Ale przecież nie tylko ich. Łódź, w której trwał festiwal Czterech Kultur, też to pokazuje. Jednak to rdzenni Polacy zawsze będą tu mieli głos decydujący, to oni w swej większości stanowią o tym, które symbole są wyróżnione. Zrób prędki eksperyment myślowy i spróbuj wirtualnie zawiesić gdziekolwiek w państwie z miażdżącą przewagą meczetów krzyż. Albo pobuduj tam kościół rzymsko-katolicki, obnoś się z krzyżykiem na szyi etc. Widzisz już tą spadającą z szyi głowę? No. A teraz sobie pomyśl co się stanie z "innowiercami" jak już nasza stara, poczciwa Europa zostanie zalana przez facetów z Koranem pod pachą...
                            Polska jest ostoją Zachodniej Cywilizacji. Tak, ta pszenno-buraczana Polska, z jej obciachowymi tradycjami, z tymi babciami z różańcami w dłoniach, z tą coroczną kolędą, z procesjami, pielgrzymkami, krzyżami tu i tam i jeszcze gdzie indziej. Wie o tym świetnie cały świat, mają tego przekonanie zarówno zwolennicy starych porządków, jak i jego przeciwnicy. A mówię Ci to ja, czyli kolo, który nie jest wierzący...
                            • Gość: qwerty Re: Victoria! IP: 109.34.37.* 18.09.10, 09:13
                              Bigi, piszesz : >> Polacy są od zarania wielce tolerancyjni. <<
                              Patrząc na towarzystwo skupione wokół TEGO krzyża, zarówno w tv jak i naocznie (bo zdarzyło mi się to obejrzeć na żywo) można było zauważyć tą "tolerancję", a przede wszystkim jej brak !
                              Wiem że zarzucisz mi że "spłycam" problem, skupiając się na TYM krzyzu, niemniej uważam że dzisiejsi katolicy za grosz nie mają w sobie tolerancji.
                              • big_news Re: Victoria! 18.09.10, 09:30
                                I znów, z uporem godnym zdecydowanie lepszej sprawy, odwracasz kota ogonem.
                                Przypomnę zatem, że do tego krzyża, od dnia umiejscowienia go przez harcerzy pod Pałacem Namiestnikowskim, przyczepiona była tabliczka z informacją, iż jest on tymczasowym upamiętnieniem ofiar Tragedii Smoleńskiej, że ma go zastąpić godny Pomnik.
                                Tzw. wiochę (jest to bardzo delikatne określenie tego co wyczyniano) zrobili tam przeciwnicy, a nie zwolennicy krzyża i tego co ma po nim stanąć.
                                Dzisiejsi katolicy niczym nie wyróżniają się od katolików wczorajszych. Oczywiście mam na myśli tych, którzy kierują się wartościami, a nie doraźnymi zapotrzebowaniami, nie jest to tzw. owczy pęd. Sorry, ale chyba rzeczywiście niewiele wiesz o tolerancji i dla kogo ona ma faktyczną wartość.
                                • towarzystwoochronytrolli10 Re: Victoria! 18.09.10, 09:36
                                  Patrząc na twoje brednie ty o tolerancji nie wiesz kompletnie nic. Dla ciebie porażka twoich idoli w wyborach to dowód że jesteśmy pod zaborami. Taka tolerancja, żenuj dalej na tym się znasz jak mało kto
                                • Gość: qwerty Re: Victoria! IP: 109.34.37.* 18.09.10, 09:40
                                  Nie, nie, nie.... Bigi, gwoli ścisłości to nie przeciwnicy lecz "obrońcy" krzyża robili tam wiochę. Mniemam że nie widziałeś tego na własne oczy, lecz opierasz się na przkazach tv. I uwierz mi, choć będzie to dla Ciebie trudne, wśród "obrońców" krzyża nie było krzty tolerancji. Wręcz przeciwnie. Ci ludzie sprawiali wrażenie fanatyków.
                                  • big_news Re: Victoria! 18.09.10, 10:08
                                    Znaczy, relacje telewizyjne były tendencyjne, pokazywały oszołomstwo wygładzone, a sympatyczną młodzież w krzywym zwierciadle?
                                    Jaja sobie robisz?!
                                    Może my inne telewizje oglądamy? Bo ja np. lukałem zarówno do TVP, jak i do TVN oraz Polsatu i wszędzie widziałem, że "redaktorzy" starali się wychwycić takie "kąski", gdzie obrońcy krzyża byli akurat karykaturowani, a z drugiej strony przedstawiano eleganckich panów i panie, którzy kulturalnie przedstawiali swoje opinie. Gdy tymczasem poza kamerami, szczególnie nocą, ci młodzi lżyli osoby starsze, prowokowali je w sposób skandaliczny (pluli, oddawali mocz na znicze, śpiewali nieprzystojne rzeczy, bluźnili itp.), a policja przymykała na to wszystko oko.
                                    Ja to widzę tak:
                                    "Twoja" strona sporu oczekuje, że katolicy będą z racji wyznawania określonych wartości zawsze ustępliwi, wyłącznie tolerancyjni, przystawać na każdy kompromis, choćby był dla nich nie do przyjęcia i wciąż będą nadstawiać drugi policzek. Natomiast druga strona nieustannie będzie dyktować warunki, w każdej sytuacji przybierała będzie przemądrzałe miny i nie ustąpi choćby na milimetr ze swoich pozycji.
                                    Widzisz, tak długo jak podpuszczeni goście będą sobie urządzać kpiny z najważniejszych dla katolików symboli (krzyż z puszek), jak będą mieli dobry klimat dla niszczenia świętych rzeczy (podarta na koncercie biblia przez Darskiego - przypomnij sobie co się działo na świecie, gdy jakiś niszowy pastor zapowiedział spalenie Koranu), tak długo nie zapanuje spokój. Co gorsza, to się rychło może zmienić w coś nie do opanowania. Jak tylko chwilę poświęcisz na to, żeby na całą sprawę spojrzeć bez zacietrzewienia, bez przechyłu w "słuszną" stronę, jeżeli odnotujesz faktyczną chronologię wydarzeń, ujrzysz co innego niż to starają się wbić w głowy "zaprzyjaźnione" stacje i periodyki. Napisałbym w tym miejscu - jak Boga kocham -, ale wiesz już przecież, że z mojej strony byłby to tylko pusty, nic nie znaczący gest, więc zakończę w inny sposób - jak bony dyny - i przyjmij to z dobrą... wiarą.
                        • przyslowie Re: Victoria! 18.09.10, 08:55
                          Metalowe krzyże to dar dla złomiarzy?
                          Oni dali radę sześciu czołgom z poligonu, to tym łatwiej pójdzie im z krzyżami. Cudu nie będzie.
    • towarzystwoochronytrolli10 Apelujemy o nie przekarmianie!!! 17.09.10, 11:49
      Taki durny temat a tylu dokarmiaczy, zabijecie bigusia tymi zwałami karmy.
      • Gość: gosc Re: Apelujemy o nie przekarmianie!!! IP: 109.243.0.* 17.09.10, 20:07
        no i co? Sekta szla z pochodniami?

"Pierwsza samorządowa konwencja PiS odbędzie się jutro w Rzeszowie. Przyjedzie Jarosław Kaczyński, będzie marsz z pochodniami pod krzyż."

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,8382366,PiS_demonstruje_sile_na_Podkarpaciu.html#ixzz0zoN6XhWp
        • big_news Re: Apelujemy o nie przekarmianie!!! 17.09.10, 20:33
          Hm.
          Czyżby "sekta" się wzorowała?
          • Gość: sadhr Re: Apelujemy o nie przekarmianie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 22:31
            Znowu palisz głupa
            • big_news Re: Apelujemy o nie przekarmianie!!! 18.09.10, 07:51
              Chcesz powiedzieć, że rozróżnia się marsze z pochodniami słuszne i niesłuszne?
              Jak defilują nasi, to jest wporzo, a jak tamci, to na pohybel?
              Nooo, pogratulować, tylko nie wiem czego wpierw...
              • towarzystwoochronytrolli10 Re: Apelujemy o nie przekarmianie!!! 18.09.10, 09:31
                Wspaniałe są te manipulacje i pseudoerudycja. Ale jak inaczej skoro rano bigi budzi się głodny a karmy malutko? Najzabawniejsze jest że nawet taki nibypatriota lansuje się słitasnym angielskim nickiem. Nadal apelujemy nie przekarmiać bo się robi agresywny i chamski!!!!
                • Gość: qwerty Re: Apelujemy o nie przekarmianie!!! IP: 109.34.37.* 18.09.10, 09:44
                  Spokojnie, Bigiemu można z pewnością wiele zarzucić, ale nie to że jest chamski. Po prostu przedstawia swój punkt widzenia.
                  A od prezentowania na tym forum chamstwa są inne nicki. To moje skromne zdanie w tej kwestii.
                  • towarzystwoochronytrolli10 Re: Apelujemy o nie przekarmianie!!! 18.09.10, 09:48
                    forum.gazeta.pl/forum/w,63,116546766,116556554,Re_za_udzial_w_kazdym_nielegalnym_zgromadzeniu.html
                    Jeśli to nie jest chamskie to uprzejmie wal się kolego. Chyba jesteś tu od wczoraj że nie zauważasz tego chamstwa. Fakt że nieco złagodniał po kryzysie psychicznym wywołanym porażką idola ale lemming to lemming. Wysoko za bardzo nie podskoczy.
      • staahoo Re: Apelujemy o nie przekarmianie!!! 18.09.10, 00:17

towarzystwoochronytrolli10 napisał:

> Taki durny temat a tylu dokarmiaczy, zabijecie bigusia tymi zwałami karmy.

Polegnie wtedy jak jego idol i krzyż się ustawi.
    • iszkariota Big news, jesteś lepszy od Koterskiego!!! 18.09.10, 10:04
      big_news napisał:

> Domyślam się, że prominenci wzięli pod uwagę fakt, iż teraz Krzyże na Krakowski
      > m Przedmieściu... będą się mnożyć. Ciekawe jaki mają na taką okoliczność przygo
      > towany scenariusz.

Adaś Miauczyński nie musiałby ciągnąć ekipy 100 km od wytwórni-bazy.
      • tristram.shandy01 Re: Big news, jesteś lepszy od Koterskiego!!! 18.09.10, 10:39
        Kaczyńscy zaczynali karierę od filmu a teraz jeden będzie miał pomnik z dłoni a drugi las krzyzy. Od początku do końca wszystko się jakoś z komedią kojarzy. Na krakowskim przedmieściu ich oczom ukazał się las...
      • big_news Do tego nie potrzeba większej filozofii, 18.09.10, 10:54
        wystarczy ruszać głową.
        • przyslowie Doczekałam się wreszcie 18.09.10, 23:26
          tego, że powstanie film o krzyżu. To będzie kolejna Victoria.
          • krzysztof_wandelt Re: Doczekałam się wreszcie 18.09.10, 23:41
            no właśnie...
            tylko nie chwyciłem o co chodzi z tym bohaterem, bo jest taki uniwersalny i wszechstrony,
            ze za pierwowzór mogło posłuzyć jedynie Słońce Żoliborza
            i czy to ma być drama czy pastiż??
            • tristram.shandy01 Re: Doczekałam się wreszcie 19.09.10, 00:37
              Co to pastisz to wiem, ale co to pastiż? Swoją drogą niezły tytuł na film sensacyjny o tym jak Putin we mgle w porozumieniu z Tuskiem samolot Lecha ściągnął. Pastiż smoleński.
              • Gość: eeee Re: Doczekałam się wreszcie IP: 188.33.94.* 19.09.10, 02:37
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8395228,_Wujek_dobra_rada__Migalski_kpi_z_kampanii_wyborczej.html
              • Gość: taki mały news Re: Doczekałam się wreszcie IP: *.toya.net.pl 19.09.10, 08:30
                Jakiej mgle? Podobno to kamera masonowi z tvn zaparowała a tam żadnej mgły nie było!!!
              • krzysztof_wandelt Re: Doczekałam się wreszcie 19.09.10, 09:55
                błąd!
                taki pastiż jaki prestiż
                i nie ma nic wspólnego z ortografią, jak i z logiką,
                jest tylko Słońce Żoliborza, a może Rzoliboża - Słońce samo ustala wszelkie kanony moralne, ortograficzne, historyczne... Sieg...
                • Gość: hehe Re: Doczekałam się wreszcie IP: *.toya.net.pl 19.09.10, 10:25
                  No ale zwalanie własnych braków na Jarosława to już przesada.
    • Gość: gosc na Radogoszczu sa klompy? IP: 109.243.94.* 20.09.10, 09:55

...Renciści Tadeusz i Edward Przepiórowie przedstawiają się jako szefowie lokalnego koła Radia Maryja, angażują się w kampanie wyborcze Prawa i Sprawiedliwości. Po katastrofie smoleńskiej postanowili powiesić krzyż na zabytkowym ratuszu.
      Co kilka dni okupują magistrat, żądając od urzędników powieszenia krzyża. Pod ratuszem układają krzyż z kwiatów wyrwanych z okolicznych klombów. Śpiewają pieśni religijne, modlą się. Kiedy usuwa ich straż miejska, wracają po kilku dniach...
      wiadomosci.onet.pl/raporty/walka-o-krzyz/biecz-zwolennicy-pis-chca-krzyza-na-ratuszu,1,3691371,wiadomosc.html
      • przyslowie Czy Biguś dał się już ukrzyżować, 20.09.10, 23:06
        by godnie uczcić Pamięć Prezydenta IV RzePy? Kto następny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka