Dodaj do ulubionych

Wątek o trolejbusach

04.03.02, 19:17
Trolejbusy to taka dziwna mutacja - niby to autobus, ale niezupełnie. Ma też
coś z tramwaju. Proponuję wątek o trolejbusach, których w Łodzi nie ma, nie
było i nie będzie. Temat, jak sądzę, może być ciekawy (choć z pewnością nie
pobije covera "Nietypowe i szokujące").

Na pierwszy ogień: LUBLIN - raj dla trolejbusiarzy. Masa linii z krzyżówkami.
Tabor od "zabytkowych" radzieckich ZIU (popularnych "ziutków"), poprzez
przeróbki Jelczy PR110, aż do najnowszych produktów z tejże fabryki (z niską
podłogą oczywiście). Zapraszam na przejażdżkę. :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Wątek o trolejbusach IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 19:40
      Oprócz Lublina trajtki jeżdżą w Tychach i Gdyni.

Pozdrowienia
      • geograf Re: Wątek o trolejbusach 04.03.02, 20:01
        to wiemy, ale że niejako ty jesteś z okolic Tych, to może coś nam opowiesz o tyc trajtkach? Bo o to nam właściwie chodzi na tym watku i byłoby nam bardzo miło:)

Ja właściwie nic niew iem o polskich trajtkach, a chętnie się dowiem:))

Ma ktoś jakieś zdjęcia?
        • kropka. Re: Wątek o trolejbusach 04.03.02, 21:10
          Trajtki są koszmarne przez to, że gubią szelki. Juz gdzieś pisałam, jak to
          wygląda i ile trwa. Horror. Ale poza tym - miłe i nie smierdzą :)
          • geograf Re: Wątek o trolejbusach 04.03.02, 21:18
            i takie ciche....to niezapomniane odczucie mijajacego ciebie trajtka, gdy ty przechadzasz się po chodniku w Gdyni...:))
            • Gość: Tomek Re: Wątek o trolejbusach IP: *.nsm.pl 04.03.02, 21:37
              No nareszcie coś dla mnie, jako gdynianina!
              Przede wszystkim - trolejbusy mają swoje "zady i walety". Podstawowa wada to
              koszt trakcji - o ok. 30% wyższy niż autobusowej. Ze względu na ten koszt
              powinny obsługiwać trasy o dużych potokach pasażerskich. Ponadto stoją w
              korkach tak jak autobusy (w Gdyni brak wydzielonych pasów).
              Kolejna "upierdliwość" to często spadające szelki - szczególnie tam, gdzie sieć
              jest stara, albo gdy kierowca ma kozacką fantazję. Zalety to zero hałasu, zero
              spalin, bardzo dobre sprawowanie się na wzniesieniach (dlatego trolejbusy
              jeżdża w tylu miastach Szwajcarii). Trolejbusy w Gdyni rozwijają się i są jej
              symbolem, tak jak Dar Pomorza, Świętojańska i Kamienna Góra. Obecnie mamy 9
              linii (w tym jedną podmiejską do Sopotu - najbardziej deficytową zresztą).
              • geograf Re: Wątek o trolejbusach 04.03.02, 21:41
                a wiesz co z twojego tekstu brzmi najlepiej: że koszty trakcji trolejbusowej sa o 30% wyższe od autobusowej:)
                od kiedy autobusy maja trakcje? ;)
                A długie te linie sa? Ile dziennie pasażerów przewoża, czy planowane sa nowe inwestycje itp. itd:))
                • Gość: Tomek Re: Wątek o trolejbusach IP: *.nsm.pl 04.03.02, 22:23
                  Wbrew pozorom komunikację autobusową nazywa się też trakcją. W Gdyni ze względu
                  na specyficzne ukształtowanie miasta (kształt bumeranga) trasy wybiegają z
                  centrum w dwóch kierunkach: północno-zachodnim (osiedla Grabówek, Leszczynki,
                  Chylonia, Pustki i Cisowa oraz południowym (Karwiny i Sopot). Trasy są długie,
                  a większość linii ma wysoką częstotliwość.
                  • Gość: flip Re: Wątek o trolejbusach IP: *.p.lodz.pl 04.03.02, 22:30
                    Bo trakcja to nie druty ale naped.
                • Gość: Tomek Re: Wątek o trolejbusach IP: *.nsm.pl 04.03.02, 22:28
                  Trajtki są bardzo popularne. Razem z SKM stanowią kręgosłup komunikacyjny
                  miasta. Sieć jest rozwijana. Do mniej więcej połowy lat 70 przezywała regres
                  (liczba linii spadła do 2). Później trajtki odbiły się od dna. Zaczeły
                  powstawać nowe trasy. Ostatnie inwestycje to połączenie do Pustek (linia 28)
                  wybudowane ok. 6 lat temu. Przeiduje się wydłużenie trasy na Karwiny do Kaczych
                  Buków (kierunek południowo-zachodni) z budową nowej zajezdni. Tabor jest
                  odświeżany (zakupiono kilka nowych Jelczy i Solarisów)
        • Gość: Greg Re: Wątek o trolejbusach IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 23:50
          Rzeczywście, że mieszkam na Górnym Śląsku tyle, że w Gliwicach.

Na temat trajtków można znaleźć na stronach:

www.trobus.pl/strony/historia.html
          www.mpk.lublin.pl/

i są jeszcze inne strony, przyjemnej lektury!
          • geograf Re: Wątek o trolejbusach 05.03.02, 11:49
            a może napiszesz cos bardziej od siebie? na stronach www to wiadomo, że zawsze wypiekniaja- może powiesz jak się jeździ trajtkami w Tychach (o ile jechałeś), ile ludzi nimi jeździ, czy nie chca ich zlikwidowac itp??
            • Gość: Greg Re: Wątek o trolejbusach IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 15:28
              Rzeczywście jechałem trajtkiem w Tychach, ale w Gdyniach i Lublinie. W Tychach
              nadal rozbuduje o jakieś kilka kilometrów. Szczegóły nie znam.

Co nowego w Tychach na stronie:
              www.mpk.poznan.pl/kmps/przyst/2002/003100.htm

Informacje na tematy tramwajowe i trajtkowe są na stronach:

www.600volt.org/
              www.mpk.poznan.pl/kmps/przyst
              i archiwalne
              www.mpk.poznan.pl/kmps/nzp

Pozdrowienia
              • geograf Re: Wątek o trolejbusach 06.03.02, 15:35
                to jest cytat z tej poznańskiej strony (i to z głównej na dodatek!!):
                "W co drugi wtorek ukazuje się w wersji internetowej." W co drÓgi...ludzie....takie błędy....
                ale dzięki za adresy:) poczytam sobie:))
              • geograf Re: Wątek o trolejbusach 06.03.02, 15:36
                a swoja droga to an tej stronie www.600volt.org to najwięcej jest zdarzeń z Wa-wy, ale tam wypadków....
                • Gość: Greg Re: Wątek o trolejbusach IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 17:31
                  Nic dziwnego, w Warszawie jest pełno samochodów i niestety lekkomyślni kierowcy
                  i ludzie!!! Skąd te wypadki.

Poza tym, na Śląsku oprócz Tych nie będą rozwijały linie trojlebusowe.
                  Dlaczego? Okazało się, że trojlebusy są najdroższymi w eksploatacji niż
                  autobusy i, o dziwo tramwaje. Tramwaje śląskie mimo trudnych sytuacji
                  (finansowe i przepychanki władz miejskich o zachowaniu czy też likwidacji) mogą
                  mieć szanse na przyszłość.
                  Przecież np. we Francji na potęgę przywracają modę na tramwaje. Ostatnio w
                  Paryżu też rozbudowują te linie tramwaje (są odcinki podziemne m.in. w pobliżu
                  wieży Effila).

P.S. Ja interesuję tylko komunikacjami szynowymi m.in. tramwaje.

pzdr.
                  • geograf Re: Wątek o trolejbusach 06.03.02, 17:37
                    nie tylko we Francji, ale ogólnie na Zachodzie, co nam m.in. flip na zdjęciach z całego świata pokazywał- tylkow Polsce myśli się o ograniczeniu tej formy zbiorowego transportu.

Pytałem Cię o Tychy, ponieważ teoretycznie mieszkasz niedaleko i myślałem, żew może coś tam wiesz (wybacz to pytanie: czy ten tyski tabor to taki wyremontowany czy rozpadajace się pudełka??). Miło mi poznac kolejnego szynowego fanatyka- jesteś w dobrym gronie:))
                    • Gość: Greg Re: Wątek o trolejbusach IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 18:52
                      Dawno nie byłem w Tychach od lat 80-tych, kiedy jeżdżiły wtedy ziutki (ale te
                      głośne były drzwi). Trudno mi odpowiedzieć na te pytanie. Wiadomo, że ziutków
                      tam już nie ma. Zostały skreślone w latach 90-tych.

Tam jeżdżą tylko Jelcze-trajtki: PR-110E (z lat 80-tych), 120E, 120MT (oba z
                      lata 90-tych). Na razie wiem na ten temat. A o pozostałych niestety nie wiem.

pzdr.
                    • kuba203 Re: Wątek o trolejbusach 08.03.02, 18:58
                      W Tychach podobno w maju mają oddać do użytku nową linię trolejbusową. Tak na
                      marginesie, obiło mi się o uszy.
    • Gość: umK h-IA Trolejbusy + Tramwaje IP: 192.168.128.* 05.03.02, 21:52
      Trolejbusy w Polsce ostały jeszcze w 4 miastach
      (Gdynia , Sopot, Lublin ,Tychy )a były w....Ach
      szkoda iż ich nie ma ...........Legnicy + tramwaje,
      Dębicy- Straszęcinie(Linie należące do Iglopolu -
      CZAD!!!!!), Poznaniu + tramwaje, Olsztynie +
      tramwaje, Słupsku, Warszawie, Piaseczno + tramwaje,
      Gorzowie + tramwaje, Wałbrzychu +tramwaje. Dlaczego
      zlikwidowano - Głupota a nie ekonomia - w przypadku
      np. Wałbrzycha, Słupska a nawet linii 51 w Warszawie.
      Plany ..........ach takie były kolorowe!
      Drogi Tomku z Gdyni - bardzo proszę pisz dokładniej o
      Trajtkach - Jakie Solarisy - TROLLINO 12T 4 sztuki (
      numery taborowe 3001, 3002, 3037, 3038).Trolejbusy są
      ekonomiczne w miastach górzystych. Słyszałeś coś o
      KMKM VETRA W Gdyni.
      Droga Kropko - bez komentarza !!!!
      Pozdrawiam z 3-miasta umK historiA
      Ps. W Tychach w tym roku będzie impreza Trajtkowo-
      urodzinowa 20 lecie! A............za rok zapraszam do
      3- MIASTA na 130 rocznicę Tramwajów w Gdańsku i 60
      rocznicę Trolejbusów w Gdyni.
      • geograf Re: Trolejbusy + Tramwaje 05.03.02, 22:05
        to się dopiero nazywaja konkretne informajce:))) dzięki
        A kolega z Gliwic zamilkł....

A dlaczego sa najbardziej ekonomiczne w miastach górzystych? Mniej pradu (zakładajac, że 100 jednostek pradu to 100 jednostek paliwa- takie porównanie) zużywaja czy co? A może szybciej jada???
      • kropka. Re: Trolejbusy + Tramwaje 07.03.02, 20:58
        Gość portalu: umK h-IA napisał(a):

> Droga Kropko - bez komentarza !!!!

No tak, zamknął mi gębę. To było do przewidzenia, że wreszcie ktoś nie wydzierży.
        Ale pozdrowić mogę?
        No to pozdrawiam serdecznie :-)

• michal.ch Zgroza w Lublinie 06.03.02, 09:07
      Ze strony MPK Lublin wyczytałem, że zostały im tylko 2 "ziutki". To straszne.
      A pomyśleć, że tych starych pięknych ruskich modeli było tam od diabła i
      trochę, a teraz wszystko na złom poszło. Jako stały wizytator tego miasta (mam
      tam rodzinkę) wielokrotnie jeździłem niegdyś "ziutkami". Niestety od kilku lat
      mam trudności z zobaczeniem takich trajtków na ulicach. Teraz już wiem dlaczego.

Szkoda, że to wszystko poszło na kowadło. To była klasyka. Coś w
      rodzaju "szwajcarów" w Warszawie ze zlikwidowanej linii. Oryginalna linia
      nadwozia z minionych dziesięcioleci - coś ala "ogórki" i stare Ikarusy.
      • geograf Re: Zgroza w Lublinie 06.03.02, 12:59
        ale zamiast tych ziutków jeżdża jakieś inne trolejbusy, jakieś nowe, czy razem z nimi zlikwidowano również linie na których jeździły?
        • michal.ch Re: Zgroza w Lublinie 07.03.02, 11:05
          Jeżdżą niskopodłogowce (oczywiście mowa o trolejbusach)..
    • Gość: umK h-IA Ach te Trolejbusy IP: 192.168.128.* 07.03.02, 18:46
      W Polsce obecnie jest eksploatowanych 6 trolejbusów niskopodłogowych:
      Lublin posiada tzw. EKOBUSA ( numer 818 )- jest to zbudowany trajtek na
      nadwoziu autobusu Jelcz 121 M - czyli częściowo niskopodłogowy z 2001 roku.Ziu
      9B nie ma już (od 22. 12 2001)w tym grodzie w codziennej eksploatacji -
      ostatnie dwa ziutki (716, 730)zachowano jako pojazdy historyczne ( nie są one
      100% oryginalne -lepsze to niż NIC )
      Gdynia - 4 Trollino 12 T z 2001 roku ( 100% niskopodłogowe )- jeden z nich
      (3001) był na Targach w Łodzi, gdzie otrzymał nagrodę w kategorii - najlepszy
      TRAMWAJ!!!!,+ 1 Jelcz 121 ME ( 3004 ex 3304 )z 1999 roku!
      Dlaczego są tańsze Trolejbusy w terenie górzystym - przyspieszenie, większa
      prędkość komunikacyjna itd. Ciekawy jestem kiedy Zakopane doczeka się wreszcie
      Trolejbusów - a plany były, są i ....od 1930 roku. W 1973 roku Wałbrzych -
      miasto górzyste !!! w likwidowanej trakcji w ramach przyjaźni międzyzakładowej
      itp. oferował swoje Trolejbusy do Zakopanego ale nici z tego i większość
      zezłomowano " Najstarszy " trajtek w Wałbrzychu był z 1969 roku!!! Część
      powędrowała do Gdyni.
      W Szwajcarii w 14 miastach są eksploatowane Trolejbusy - decyduje oczywiście
      ekonomia a u nas głupota! Pozdrawiam z 3 - miasta.
      • Gość: Ja Re: Ach te Trolejbusy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.02, 20:04
        Trolejbusy znam tylko z Lyonu. Jest ich tam cała masa (nie wiem dokładnie ile,
        bo Francuzi nie odróżniają trolejbusu od autobusu). Większość taboru to
        Jelczopodobne Renault (w końcu Jelcz robił autobusy na licencji francuskiej),
        kilka nowych (wyglądaję strasznie dziwnie bo mają koła jakoś zakryte, nie do
        końca wiem jak) chyba też Renault i kilka (o dziwo) Manów (widziałem tylko na
        jednej lini, ale nie wykluczam, że na innych też). I rzeczywiście pod górkę
        dają sobie świetnie radę. Wiele z tych trolejbusów może jeździć też na benzynę
        (czy też olej), niektóre linie poza szczytem obsługuję takie małe autobusiki.
        Jedyne co widziałem ciekawego to jak na mijance rozjechały się trolejbusowi
        szelki, ale powoli przejechał i było po strachu. A! Jeszcze zastanawia mnie do
        dziś około czterystumetrowy odcinek trakcji bez wjazdu i wyjazdu. Autentycznie
        nie mam pojęcia po co im.
        • geograf Re: Ach te Trolejbusy 09.03.02, 20:07
          może do ozdoby? a może wjazd i wyjazd im się zerwał i nie chce im się naprawic, ot tak na pamiatkę???
        • kuba203 Re: Ach te Trolejbusy 09.03.02, 20:50
          Pewnie pozostałość po dawnej trasie, już bez prądu. Pewnie im się nie chciało
          zdejmować, bo i co z tym zrobią.
          • geograf Re: Ach te Trolejbusy 09.03.02, 20:51
            moga oddac na złom, do huty, albo wysłac
            bratnim zbieraczom złomu z Polski:)))
            • kuba203 Re: Ach te Trolejbusy 09.03.02, 22:28
              Taaak, dobry pomysł!!!
              Ehh, w Polsce zaraz by takie druty ukradli, a tam proszę, jacy uczciwi
              obywatele ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka